Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Milanossa yöllä

Tutustu Milanon perinteisempään puoleen. Kun pimeys peittää sen, Lombardian pääkaupunki tuo esiin romanttisimman puolensa.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

8 minuuttia luettu

10 tekemistä Milanossa yöllä

Milanon yönäkymä | ©Riccardo Maria Mantero

Milano tunnetaan Italian taloudellisena pääkaupunkina, mutta se kätkee sisäänsä myös paikkoja, joissa aika näyttää pysähtyneen. Sen muistomerkit ovat vieläkin kauniimpia auringonlaskun jälkeen, kun kaupungin hurja vauhti hidastuu.

Milanon nähtävyyksien ja tekemisten joukossa iltakävely on aina hyvä vaihtoehto. Tässä artikkelissa paljastamme parhaat paikat.

1. Kunnianosoitus Duomolle

Duomo yöllä| ©Takayuki Suzuki
Duomo yöllä| ©Takayuki Suzuki

Milanon symboli, rakennus, jossa on maailman suurin määrä patsaita, maailman suurin goottilainen katedraali: Duomo on ennätystemppeli, ja kun pimeys peittää kaupungin, sen siluetti salpaa hengen.

Muistomerkki on valaistu yli 500 LED-projektorilla, jotka korostavat jokaisen veistoksen yksityiskohtia. Jos vierailet Milanossa joulukuussa, näet juhlavalaistuksen, joka saa katedraalin loistamaan entistä kirkkaammin.

Haluatko ottaa parhaat kuvat? Hyvä! Seuraavassa on muutamia vinkkejä täydellisen näkökulman löytämiseksi. Jos asetut Via Danten alkupäähän, voit kehystää koko siluetin jättämällä Vittorio Emanuelen ratsastajamuistomerkin oikealle puolelle.

Jos on satanut, voit etsiä pienen lätäkön, josta voit ottaa liukumäen Duomon heijastuksen kanssa. Lopuksi, jos sinulla on hyvä kamera, suosittelen sinua ikuistamaan joitakin yksityiskohtia patsaista ja gargoyleista.

 • Osoite: Piazza Duomo
 • Hinta: vierailun tyypistä riippuen. Jos haluat lisätietoja, suosittelen sinua lukemaan postitse liput Duomo Milanossa

Varaa lippu Milanon Duomoon

2. Vieraile San Sepolcron kryptassa

San Sepolcron krypta| ©vivimerons
San Sepolcron krypta| ©vivimerons

Jokainen historiallinen kaupunki kätkee maan alle helmiä, eikä Milano ole poikkeus. Piazza San Sepolcron aukiolla on samanniminen kirkko, jonka rakentaminen juontaa juurensa ristiretkien aikaan.

Tuona aikana Kristuksen haudan kultti levisi kaikkialle Eurooppaan ja "lumosi" myös Milanon silloisen arkkipiispan pyhän Carlo Borromeon.

Hänellä itsellään oli tapana mennä kryptaan rukoilemaan, ja hänen serkkunsa Frederick Borromeo koristeli paikkaa kuparipalmulla ja pronssisella palmulla. Kristinuskossa tämä puu symboloi elämää ja uudelleensyntymistä.

Iltavierailu kynttilänvalossa on ihanteellinen tapa tutustua temppelin historiaan. Jos olet kiinnostunut, suosittelen tutustumaan virallisiin verkkosivuihin.

 • Osoite: Piazza San Sepolcro
 • Hinta: Kryptassa käynti maksaa noin 8 €.

3. Kävele Brerassa

Pinacoteca di Brera| ©Pierre André
Pinacoteca di Brera| ©Pierre André

Milano on Italian taloudellinen sydän, ja monet ihmiset yhdistävät sen pilvenpiirtäjiin ja työntekijöiden ja liikemiesten kiihkeään menoon ja tuloon. Vain muutaman metrin päässä monikansallisten yritysten pääkonttoreista on kuitenkin kaupunginosia, joissa aika näyttää pysähtyneen. Brera on yksi näistä: sen kapeat mukulakivikadut ja tyylikkäät palatsit todistavat entisestä Milanosta.

Jos vierailet Lombardian pääkaupungissa talvella, näet todennäköisesti sumun peittämän kaupunginosan. Tämä ilmakehän ilmiö tuo maagisen lisän, ja ripauksella fantasiaa ei ole vaikea kuvitella hevosvaunuja tai tyylikkäitä naisia tyypillisissä laajahelmaisissa mekoissa. Katulamppujen hajavalojen ansiosta tunnelma on vieläkin lumoavampi.

Reitti voi alkaa Breran taideakatemian edestä, joka on Itävallan keisarinna Maria Theresia I:n testamentilla rakennettu suuri taidegalleria. Sen lippulaiva on Francesco Hayezin "Il bacio " sekä Caravaggion "Cena in Emmaus" ja Rafael Sanzion "Sposalizio della Vergine".

Euroopan museoiden yönä 18. toukokuuta voit vierailla museossa kello 18.00-22.15. Viimeinen sisäänkäynti on klo 21.30. Hinta on enemmän kuin edullinen, sinun täytyy maksaa 1 € tai hieman enemmän päästäksesi sisään.

Se on avoinna myös iltaisin joka kuukauden kolmas torstai, ja tällöin lippu maksaa noin 3 euroa. Lisätietoja saat virallisilta verkkosivuilta.

Museon jälkeen voit jatkaa kävelyä. Eksy mukulakivikaduilla; ohitat Chiesa di San Marcon (goottilainen kirkko, jossa on suuri ruusuikkuna), Palazzo Citterion ja monenlaisia ravintoloita, kauppoja ja cocktailbaareja.

 • Osoite: Breran kaupunginosa on hyvin lähellä Milanon Sforzescon linnaa. Suosittelen, että käytätte metroa ja nousette pois jollakin seuraavista pysäkeistä: Cairoli (M1 ja M2), Lanza (M2) tai Montenapoleone (M3).
 • Hinta: Brera-akatemian sisäänpääsy yöksi on yleensä 1-3 euroa.

Varaa opastettu kierros Milanossa

4. Nauti drinkki näköalalla

Näkymä Sky Terrace Bar Milano Scalasta,| ©Hotel Milano Scala
Näkymä Sky Terrace Bar Milano Scalasta,| ©Hotel Milano Scala

Milano on kaupunki keskellä tasankoa, mutta se ei tarkoita, etteikö sitä voisi nähdä ylhäältä. Kattobaarien tarjonta on viime vuosina kasvanut valtavasti, ja uusia paikkoja on tullut lisää sekä keskustaan että nouseviin kaupunginosiin. Alla olevassa luettelossa on lueteltu joitakin Milanon kattobaareja, joissa on ehdottomasti käytävä:

 • Sky Terrace Bar Milano Scala, rauhallisuuden keidas Breran sydämessä. Erinomaisen cocktailbaarin lisäksi - suosittelen kokeilemaan heidän kuuluisaa Green Mixology - löydät myös kaupunkipuutarhan, jossa kerätään syötäviä hedelmiä, vihanneksia ja kukkia. Sadot käytetään sekä ravintolassa että baarissa (Via dell'Orso 7).
 • Terrazza Aria - Sina the Gray, samannimisen viiden tähden boutique-hotellin cocktailbaari. Se tunnetaan Campari-pohjaisista juomistaan. Suosittelen tilaamaan Sea Dreamin (Campari, gini, appelsiinimarmeladi ja cava) tai City Bloomin (Campari, viski ja sooda). Se on vain kivenheiton päässä Duomosta (Via S. Raffaele 6).
 • Ceresio 7, nauttia aperitiivista uima-altaalla poistumatta kaupungista. Istu sohvalle ja hyödynnä tilaisuus kokea jotain uutta. Ruokalistan juomat ovat epätavallisia. Huipulta näet Porta Garibaldin pilvenpiirtäjät ja Monumental Cemetery (Via Ceresio 7).
 • Radio Rooftop, panoraamabaari Hotel Me Milano Il Duca -hotellin kymmenennessä kerroksessa. Avoinna päivittäin klo 13:00 tai 14:00 asti. Varauksia suositellaan (Via Marco Polo 18)
 • Globe, ravintola ja cocktailbaari, josta on näkymät Piazza 5 giornatelle. Sen ruokalista on monipuolinen ja sisältää eksoottisia luomuksia, kuten Brasilian Sunset (giniä, Saint Germinia, guavasosetta, sokeria ja limemehua) tai Gusano Desaparecido (mezcalia, kalamansi-mehua, inkivääriolutta, appelsiinimehua ja timjamisokeria). Sijaitsee Milanon itäosassa (Piazza Cinque Giornate 1).

5. Ota kuva linnan julkisivusta

Linnan ulkotilat| ©Rafael López
Linnan ulkotilat| ©Rafael López

Nähtävyyksien katselun jälkeen voit päättää päivän hyvällä illallisella ja sen jälkeen lyhyellä iltakävelyllä.

Auringonlaskun jälkeen Milanon keskusta vaihtaa ilmettään: katulamppujen valot luovat tunnelman ja muistomerkit hehkuvat pimeässä. Sforzescon linna on yksi näistä, ja siellä kannattaa käydä ihailemassa sen mahtavaa julkisivua.

Paras paikka ottaa valokuvia on Piazza Castellolla, jossa on suuri valaistu suihkulähde. Sen takana on Torre del Filareten, linnoituksen pääsisäänkäynnin, mahtava siluetti.

Milanon linnaan pääsyä joutuu odottamaan jonkin aikaa (ilmainen sisäänpääsy sisäpihoille aukeaa klo 7:00 ja museoon klo 10:00), mutta se on vierailun arvoinen paikka, jossa voi nauttia tunnelmasta.

 • Osoite: Piazza Castello (metro Cairoli, M1)
 • Hinta: maksuton

Varaa kierros Milanon linnaan

6. Koe Milanon yöelämä

Diskossa| ©Edoardo Tommasini
Diskossa| ©Edoardo Tommasini

Lombardian kaupunki on tunnettu yöelämästään. Tänne on keskittynyt joitakin maan parhaista klubeista, ja vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun ja budjettiin. Alla olevaan luetteloon on koottu parhaat vaihtoehdot illanviettoon - tutustutaan niihin!

 • Amnesia on yökerho, joka on jaettu kahteen huoneeseen: House Room (house-musiikkia) ja Sound Room (eklektisempiä ääniä). Holvikaton poikki kulkee putkien ja kaapeleiden verkosto, joka antaa ilmapiirille teollisen vivahteen (Via Alfonso Gatto).
 • Magazzini Generali, entinen teollisuusrakennus, joka on muutettu klubiksi. Täällä ovat esiintyneet muun muassa Chemical Brothersin, Franz Ferdinandin ja Sven Vathin kaltaiset artistit, vaikka lista voisi olla pidempi. Ihanteellinen paikka kuunnella elektronista tai rock-musiikkia (Via Pietrasanta 16).
 • Just Cavalli, samannimisen stylistin perustama yökerho. Se avaa ovensa yleensä aperitiivon aikaan (noin kello 19:00) ja jatkuu myöhään asti laadukkaan dj-setin tahdissa. Löydät sen Parco Sempionessa sijaitsevan Torre Brancan alta, joka on arkkitehti Giò Pontin suunnittelema teräsrakennus (Viale Luigi Camoens).
 • Fabrique, tila konsertteja ja tapahtumia varten. Etsi ohjelma virallisilta verkkosivuilta, niin voit hyödyntää Milanon vierailusi kuunnellaksesi suosikkiartistisi. Se sijaitsee kaupungin itäosassa, lähellä Milanon Linaten lentokenttää (Via Fantoli 9).
 • Loolapaloosa, trendikäs vaihtoehto Porta Garibaldi - Corso Como -alueella. Voit kokeilla heidän aperitiiviaan klo 19:00 alkaen, kun taas klo 23:00 jälkeen se muuttuu klubiksi (Corso Como 15).
 • Alcatraz, monikäyttöinen tila Milanon pohjoisosassa. Ennen puoltayötä siellä järjestetään kaikenlaisia konsertteja, rockista rapiin, menneisyyden musiikin kunnioittamisesta metalliin. Esitysten jälkeen se muuttuu suureksi diskoksi (Via Valtellina 25).
 • Hollywood, yksi kaupungin historiallisista tapahtumapaikoista. Se tarjoaa yleensä tanssi-, hiphop-, tekno- ja house-musiikkia, ja se houkuttelee monipuolista yleisöä. Täällä (Corso Como 15) ei ole vaikea nähdä julkkiksia.

Nämä ovat vain joitakin tarjolla olevista vaihtoehdoista. Jos vierailet Milanossa keväällä tai kesällä, toinen hyvä vaihtoehto on Idroscalo, keinotekoinen järvi, jota ympäröi suuri puisto. Tällä alueella on useita paikkoja, kuten Le Jardin, Circolo Magnolia ja Pelledoca.

7. Nauti Naviglin alueen viehätyksestä

Navigilio yöllä| ©Groume
Navigilio yöllä| ©Groume

Vaikka Milano sijaitsee keskellä tasankoa, se on vesikaupunki. Aikaisemmin kaupunkirakenteen halki kulki kymmeniä kulkukelpoisia kanavia, jotka helpottivat ihmisten ja tavaroiden kuljetusta. Tärkeimmät niistä ovat säilyneet hautaamisen jälkeen ja ovat edelleen todistajina menneen ajan kaupungista.

Kun ilta laskee, katulamppujen ja kylttien valot heijastuvat veteen ja luovat romanttisen tunnelman. Voit kiivetä silloille saadaksesi parhaan näkymän ja ikuistaaksesi hetken.

Kävelyn jälkeen voit päättää vierailusi yhdessä alueen monista baareista. Jos haluat nauttia hyvän oluen, suosittelen Milanon instituutiota: La Fontanella (Alzaia Naviglio Pavese 6).

Tämä kaupunginosa on muutaman metropysäkin päässä keskustasta ja noin puolen tunnin kävelymatkan päässä Milanon Duomosta. Sitä reunustavat laituri (vanha satama, joka on muutettu vapaa-ajan alueeksi) ja kaksi kanavaa: Naviglio Grande ja Naviglio Pavese.

 • Osoite: Pääset sinne Porta Genovan tai Romolon metroasemalta, jotka ovat molemmat linjalla 2.
 • Hinta: ilmainen (paitsi tuopit)

8. Myöhäinen illallinen

Le Capannelle| ©Juan C
Le Capannelle| ©Juan C

Me espanjalaiset rakastamme syödä eri aikaan kuin muu Eurooppa, ja joskus meidän on vaikea istua pöytään klo 19.30 tai 20.00. On tärkeää osata sopeutua kunkin maan tapoihin, mutta vanhoista tavoista on vaikeinta luopua. Onneksi Milanossa on useita vaihtoehtoja myöhäiseen ruokailuun:

 • Le Capannelle, Milanon myöhäisillan ruokailijoiden temppeli. Se on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 19.30-6.00, ja tarjolla on à la carte -menu, jossa on alkupaloja, pastaruokia, lihaa, kalaa, napolilaista pizzaa, jäätelöä ja jälkiruokia. Se on kaupungin maamerkki ja ainoa ravintola, joka on auki koko yön (Viale Papiniano 23).

 • Anche Forno, pieni leipomo Isolan sydämessä. Sen pizzaviipaleet ja lämpimät croissantit ovat ihanteellisia muutaman drinkin jälkeen. Isola on trendikäs kaupunginosa, eikä ulosmenovaihtoehdoista ole pulaa. Avoinna klo 16:00 asti (Via Carmagnola 5).

 • Rosy e Gabriele, kansainvälinen ravintola kivenheiton päässä Corso Buenos Airesin keskustasta. Luukut ovat ylhäällä puoli kolmeen asti (Via Giuseppe Sirtori 26).

 • Grani e Baci on tyylikäs ravintola, joka sijaitsee kivenheiton päässä Monumentaaliselta hautausmaalta. Sen keittiö tarjoaa yksinkertaisia reseptejä, jotka on valmistettu terveellisistä ja luonnonmukaisista raaka-aineista. Siellä on myös erittäin mielenkiintoinen gluteeniton ruokalista. Se suljetaan perjantaisin ja lauantaisin keskiyöllä (Via Carlo Farini ja Via Ferrari kulmassa).

 • Tutti Fritti, paistetun ruoan taivas. Lihaa, kalaa, vihanneksia, vaihtoehtoja on kymmeniä! Jokaisen ruokalajin voi pestä alas erinomaisilla käsityöoluilla (Corso di Porta Ticinese 18).

 • Osoite: luetellut majoitusliikkeet sijaitsevat Milanon keskustassa tai vanhaan kaupunkiin rajoittuvissa kaupunginosissa.

 • Hinta: Tämän luettelon ravintolat eivät ole kovin kalliita, varsinkin jos tyydyt voileipiin tai muihin lämpimiin välipaloihin.

9. Tutustu kaupungin piilotettuun puoleen aavekierroksella

Piazza del Duomo Duomolta| ©Guilhem Vellut
Piazza del Duomo Duomolta| ©Guilhem Vellut

Kuuluisa milanolaiskirjailija Giorgio Scerbanenco kirjoitti: "Milanolaiset tappavat lauantaisin, koska muina päivinä he ovat kiireisiä töissä".

Lombardian pääkaupunki on ollut muutaman rikoksen näyttämönä, ja aavekierros on ihanteellinen vaihtoehto tutustua kaikkein synkimpiin tarinoihin.

Legendan mukaan Milanon Duomon keskusaukiolla kummittelee henki. Se on Carlinan aave, piinatun sielun, joka menetti henkensä läheisessä katedraalissa. Jotkut uskovat, että hän heittäytyi alas, toiset uskovat, että hänen kuolemansa oli onnettomuus. Sittemmin nainen on edelleen kummitellut alueella, ja jotkut Duomossa vihityt parit vannovat, että nuori Carlina ilmestyi heidän häihinsä.

Kiehtovaa, eikö totta? Jos haluat tutustua Milanon muihin salaisuuksiin, suosittelen varaamaan aavekierroksen. Nämä kaupunkikierrokset kestävät yleensä puolitoista tunnista kahteen tuntiin, ja niihin kuuluu Palazzo Marino (kaupungintalo), Via Torino (katu, joka yhdistää Duomon Navigli-alueeseen), Pinacoteca Ambrosiana ja muita paikkoja ympäri kaupunkia.

 • Osoite: Kummituskierrokset keskittyvät vanhaan kaupunkiin. Tapaamispaikka on yleensä keskeinen paikka, kuten linna tai Piazza Duomo.
 • Hinta: Hinta on yleensä noin 15 €.

Varaa Milanon yökierros

10. Kierrä kaupunkia raitiovaunulla

Milanon raitiovaunu| ©a_marga
Milanon raitiovaunu| ©a_marga

Haluatko nähdä Lombardian pääkaupungin eri näkökulmasta? Sitten suosittelen sinua varaamaan yöraitiovaunukierroksen. Kierros tapahtuu 1920-luvulla käytetyn 1500-mallin junan kyydissä. Kuten tavallista, näillä kierroksilla on mukana asiantunteva opas ja kuulokkeet, joten et menetä mitään selityksiä.

Reitit alkavat yleensä Cadornan rautatieaseman läheltä.

Kun olet noussut laivaan, kuljet vanhan kaupungin, Ticinesen ja Porta Genovan (Navigli), Repubblican (lähellä keskustan Stazione Centralea) ja Sempionen, samannimisen puiston ja Arco della Pacen kaupunginosan läpi.

Tarjolla on myös juhlavampi versio, joka sisältää cocktaileja tai lasillisen spumantea.

 • Osoite: Piazza Castello
 • Hinta: noin 30 €

Varaa lippu Milanon kiertoajelubussiin

Onko Milanossa turvallista vierailla yöllä?

Milano yöllä| ©Eneas Pedro
Milano yöllä| ©Eneas Pedro

Milano on turvallinen kaupunki, mutta kannattaa olla hieman varovainen. Kuten missä tahansa suurkaupungissa, on tärkeää pitää laukut ja reput hallinnassa varkauksien välttämiseksi. Keskusta on tarkimmin vartioitu alue, mutta koska siellä on eniten turisteja, se houkuttelee väistämättä taskuvarkaita.