Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Miten päästä Vatikaaniin

Vatikaanivaltio ei ole Rooman keskustassa, mutta sinne pääsee helposti, jos tietää miten. Tässä on paras tapa päästä Vatikaaniin, jotta vierailusi olisi täydellinen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

4 minuuttia luettu

Miten päästä Vatikaaniin

Pyhän Pietarin aukio | Kevin et Laurianne

Oletko järjestämässä vierailua Roomaan etkä halua jättää mitään asioita kesken? Olet oikeassa, sillä ikuisella kaupungilla on paljon tarjottavaa, eikä aikaa ole hukattavaksi. Jos siis olet jo varannut Vatikaanin lipun tai opastetun kierroksen Vatikaaniin, olen koonnut tämän kätevän pienen oppaan, jotta pääset Vatikaaniin missä ikinä oletkin, käytettävissäsi olevan ajan ja budjetin mukaan.

Kävellen Rooman keskustasta, koska kävely on aina ilo

Espanjalaiset portaat| ©Ilnur Kalimullin
Espanjalaiset portaat| ©Ilnur Kalimullin

Kävely Roomassa on aina suosikkiliikennemuotoni (ja ehdottomasti halvin!). Ei ole katua, kulmaa, suihkulähdettä tai aukiota, joka ei ansaitsisi vierailua tai valokuvaa. Ja se onnistuu vain, jos kävelet kaikki sen kapeat kadut, etkä vain kuuluisimpia keskustan katuja.

Jos vierailet kaupungin historiallisessa keskustassa, on parasta kulkea Vatikaaniin kävellen. Ota rauhallisesti, pysähdy, kun jokin julkisivu tai aukio pistää silmään, ja nauti kävelystä.

Kävelyetäisyydet kaupungin tärkeimmistä paikoista

 • Piazza Spagnalta: kestää 33 minuuttia kävellä koko keskustan läpi ja ylittää Tiberin ylitse Castel St'Angelon edessä - upeaa!
 • Piazza Navonalta: kävelyyn kaupungin kauneimpien katujen läpi menee 24 minuuttia.
 • Campo dei Fiorilta: vain 24 minuuttia, erittäin lyhyt kävelymatka!
 • Isola Tiberinalta: 36 minuuttia kävelyä Tiberin rantaa pitkin - unelma!
 • Trasteverestä: 38 minuutin kävelymatka aitoa roomalaista reittiä pitkin.
 • Colosseumilta: 50 minuuttia. Tämä on luultavasti pisin kävelymatka, mutta käyt läpi koko kaupungin ja nautit kaupungin tarjoamista spektaakeleista.

Varaa liput Vatikaanin museoiden jonon ohittamiseen

Bussilla keskustasta

Bussilla Rooman kaduilla| ©Chris Sampson
Bussilla Rooman kaduilla| ©Chris Sampson

Jos sinua ei huvita kävellä tai haluat säästää voimiasi museoiden ja basilikan vierailuun, Vatikaaniin pääsee myös bussilla helposti, mukavasti ja erittäin edullisesti. Vatikaania lähin bussipysäkki on Piazza del Risorgimentolla, josta on vain 5 minuutin kävelymatka museoiden ovelle tai Pietarinaukiolle.

Riippuen siitä, missä olet, pääset myös Via di Porta Cavalleggerille tai Via Leone IV:lle ja Via degli Scipionille. Tarkista aikataulut ja hinnat Rooman virallisilta julkisen liikenteen verkkosivuilta.

Suositeltavimmat linjat

 • Bussi linjat Piazza del Risorgimentolle: suosituimmat linjat ovat 49, 32, 81 (kulkee kaupungin poikki Colosseumilta), 982.
 • Bussilinjat Via Leone IV:lle ja Via degli Scipionille: 492, 990.
 • Bussilinja Via di Porta Cavalleggerille: 64 (tämä bussi on erittäin suosittu, koska se yhdistää Terminin rautatieaseman ja Vatikaanin.
 • Muita suositeltavia linjoja: 62 (yhdistää kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, kuten Piazza Venezia ja Vatikaani) ja 40 (myös Terministä).

Käytä turistibussia, jos sinulla on lippu

Jos olet Rooman-matkasi aikana päättänyt ostaa lipun Rooman turistibussiin, älä epäröi käyttää sitä kulkuvälineenä. Se on yleensä erittäin kätevä, koska se yhdistää kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, joten koska sillä on rajattomasti matkoja ja pysähdyksiä, älä epäröi ja pääset Vatikaaniin kuuluisalla punaisella kaksikerroksisella bussilla.

Varaa paikka Rooman kiertoajelubussista

Metrolla mistä tahansa kaupungista

Rooman metrovaunun sisällä| ©N i c o l a
Rooman metrovaunun sisällä| ©N i c o l a

Vaikka Roomassa ei ole monta linjaa, Vatikaaniin on hyvät yhteydet metrolla, Rooman metrolla. Kätevin asema on yleensä Ottaviano, koska se on lähin, mutta jos sinua ei haittaa kävellä hieman, voit jäädä pois myös Ciprossa tai Lepantossa. Lippu maksaa vain 1,5 euroa, joten tämä on ehdottomasti yksi halvimmista tavoista päästä Vatikaaniin.

 • Linja A: Paras tapa päästä Vatikaaniin on käyttää metrolinja A:ta, joka kulkee myös kaupungin tärkeimpien kohteiden, kuten Piazza Spagnan tai Terminin rautatieaseman, kautta, ja jäädä pois Ottaviano-S:llä. Pietro. Sieltä on helppo 5 minuutin kävelymatka Vatikaaniin (seuraa matkamuistomyymälöitä, niin et eksy).

Raitiovaunulla aitoa kokemusta varten

Raitiovaunu Rooman kaduilla| ©Rob Dammers
Raitiovaunu Rooman kaduilla| ©Rob Dammers

Roomassa on edelleen joitakin raitiovaunulinjoja, ja vaikka se ei olekaan aina kaikkein käytännöllisin (sillä ei ole hyviä yhteyksiä kaupungin historialliseen ja matkailulliseen keskustaan), majapaikastasi riippuen raitiovaunun käyttäminen voi olla kätevää. Hinnat ja aikataulut löytyvät Rooman virallisilta julkisen liikenteen verkkosivuilta.

Lähin raitiovaunulinja on numero 19, ja se jättää sinut Piazza del Risorgimentolle (se on linjan viimeinen pysäkki, joten et voi olla huomaamatta sitä). Siitä voi olla hyötyä, jos asut Villa Borghesen lähellä tai jos kiertelet siellä tai Bioparcossa ennen vierailua Vatikaaniin.

Varaa liput Vatikaanin museoiden jonon ohittamiseen

Taksilla lisää mukavuutta

Taksi Rooman kaduilla| ©Phillip Capper
Taksi Rooman kaduilla| ©Phillip Capper

Rooman taksipalvelu toimii melko hyvin: takseja on runsaasti kadulla, ja kaupungin tärkeimmillä nähtävyyksillä on taksiasemat, joista taksin saaminen ei vie yli viittä minuuttia.

Hinnat ovat kohtuulliset tämäntyyppiselle palvelulle, mutta suosittelen, että sinulla on selkeä matkasuunnitelma (välttääksesi ylimääräisen kyydin) ja että pyydät taksinkuljettajaa laittamaan mittarin päälle ennen reitin aloittamista, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Periaatteessa sen ei pitäisi maksaa enempää kuin 15 euroa Rooman keskustasta.

Uberilla, joka toimii myös Roomassa

Uber-kuljettaja| ©Thibault Penin
Uber-kuljettaja| ©Thibault Penin

Jos etsit **kätevää, ovelta ovelle -**palvelua, paras vaihtoehto on Uber. Voit pyytää sitä APP:stä milloin haluat, tiedät kuljettavan reitin ja sinulla on selkeä käsitys matkan hinnasta riippumatta siitä, millaista liikennettä matkan varrella saattaa olla. Lisäksi säästyt kortin tai käteisen esiin ottamiselta maksaaksesi.

.

Varaa liput Vatikaanin museoiden jonon ohittamiseen

car2golla tai sähköautolla, jos uskallat uhmata Rooman liikennettä

Car2go| ©Miwok
Car2go| ©Miwok

Viime vuosina Roomassa on lisääntynyt minuuteittain autovuokraamopalvelut, joilla pääset kaupunginosasta toiseen. Jos tämä palvelu on sinulle jo tuttu, sinulla on luultavasti älypuhelimeesi ladattuna Share Now tai Car2GO APP, joka on yksi kansainvälisimmistä palveluista.

Sovelluksen kartalta näet, kuinka monta autoa on saatavilla lähelläsi, voit varata yhden yhdellä napsautuksella, ja muutamassa minuutissa olet määränpäässäsi. Ajoneuvot ovat yleensä "Smartteja" tai vastaavia, hyvin pienikokoisia, mikä helpottaa pysäköintiä kaupungin keskustassa tai ruuhkaisten alueiden läheisyydessä huomattavasti.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että liikenne Roomassa voi olla kaoottista, ja sinun on oltava varovainen, ettet pysäköi auto asi pysäköintikieltoalueelle (se on yleensä hyvin merkitty). Mikä parasta, hinta on yleensä enintään 5 euroa, jos olet pysäköinyt autosi johonkin kaupungin keskustaan.

Pyörällä tai skootterilla, jos haluat tehdä Rooman-matkastasi pyöräillen

Roomassa liikkuminen pyörällä| ©Rob Larsen
Roomassa liikkuminen pyörällä| ©Rob Larsen

Aivan kuten Car Sharing -palveluita, Rooma on kirjaimellisesti täynnä skoottereita. On olemassa useita paikallisia ja kansainvälisiä yrityksiä, jotka APP:stä voit vuokrata skootterin tai pyörän muutamaksi minuutiksi, jotta voit liikkua kaupungissa omaan tahtiisi. Tämä on yleensä varsin kätevää, nopeaa ja halpaa.

Muista kuitenkin jälleen kerran, että liikenne Roomassa voi olla hieman kaoottista ja että keskustassa on monia kävelykatuja, joille ei kannata uskaltautua. Let's roll!