Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Miten päästä Vatikaaniin

Vatikaanivaltio ei ole Rooman keskustassa, mutta sinne pääsee helposti, jos tietää miten. Tässä on paras tapa päästä Vatikaaniin, jotta vierailusi olisi täydellinen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

4 minuuttia luettu

Miten päästä Vatikaaniin

Pietarinaukio | Kevin et Laurianne

Suunnitteletko matkaa Roomaan etkä halua jättää mitään asioita kesken? Olet oikeassa, sillä ikuisella kaupungilla on paljon tarjottavaa, eikä aikaa ole hukattavaksi. Jos siis olet jo varannut Vatikaanin lipun tai opastetun kierroksen Vatikaaniin, olen koonnut tämän kätevän pienen oppaan, jotta pääset Vatikaaniin käytettävissäsi olevan ajan ja budjetin puitteissa, missä ikinä oletkin.

1. Kävely Rooman keskustasta, koska kävely on aina nautinto

Piazza di Spagna| ©Ilnur Kalimullin
Piazza di Spagna| ©Ilnur Kalimullin

Kävely Roomassa tulee aina olemaan suosikkini (ja varmasti halvin!) kulkuvälineeni. Ei ole katua, kulmaa, suihkulähdettä tai aukiota, joka ei ansaitsisi vierailua tai valokuvaa. Ja se on mahdollista vain, jos kävelet läpi kaikki sen kapeat kadut, etkä vain kuuluisimpia keskustan katuja.

Jos vierailet kaupungin historiallisessa keskustassa, on parasta kulkea Vatikaaniin kävellen. Ota rauhallisesti, pysähdy, kun julkisivu tai aukio pistää silmään, ja nauti kävelystä.

Kävelyetäisyydet kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin

 • Piazza Spagnalta: keskustan kiertäminen kestää 33 minuuttia ja Tiberin ylittäminen Castel St'Angelon edessä on upeaa!
 • Piazza Navonalta: kestää 24 minuuttia kävellen kaupungin kauneimpien katujen läpi.
 • Campo dei Fiorilta: vain 24 minuuttia, hyvin lyhyt kävelymatka!
 • Isola Tiberinalta: 36 minuutin kävely Tiberin rantaa pitkin - unelma!
 • Trasteverestä: 38 minuutin kävelymatka aitoa roomalaista reittiä pitkin.
 • Colosseumilta: 50 minuuttia. Tämä on luultavasti pisin kävelyreitti, mutta voit kulkea koko kaupungin halki ja nauttia tämän kaupungin tarjoamista spektaakeleista.

2. Bussilla keskustasta

Bussi Rooman kaduilla| ©Chris Sampson
Bussi Rooman kaduilla| ©Chris Sampson

Jos sinua ei huvita kävellä tai haluat säästää voimiasi museoiden ja basilikan katsomiseen, Vatikaaniin pääsee myös helposti, mukavasti ja edullisesti bussilla. Vatikaania lähin bussipysäkki on Piazza del Risorgimentolla, josta on vain 5 minuutin kävelymatka museoiden ovelle tai Pietarinaukiolle.

Riippuen siitä, missä olet, voit myös päästä Via di Porta Cavalleggerille tai Via Leone IV:lle ja Via degli Scipionille. Tarkista aikataulut ja hinnat Rooman virallisilta julkisen liikenteen verkkosivuilta.

Suositellut bussilinjat

 • Bussi linjat Piazza del Risorgimentolle: suosituimmat bussilinjat ovat 49, 32, 81 (kulkee kaupungin läpi Colosseumilta), 982.
 • Bussi linjat kohteeseen Via Leone IV ja Via degli Scipioni: 492, 990
 • Bussiyhteys Via di Porta Cavalleggerille: 64 (tämä bussi on erittäin suosittu, koska se yhdistää Terminin rautatieaseman ja Vatikaanin.
 • Muita suositeltuja linjoja: 62 (yhdistää kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, kuten Piazza Venezia ja Vatikaani) ja 40 (myös Terministä).

Käytä turistibussia, jos sinulla on lippu

Jos olet Rooman-matkasi aikana päättänyt ostaa lipun Rooman turistibussiin, älä epäröi käyttää sitä myös kulkuvälineenä. Se on yleensä erittäin kätevä, koska se yhdistää kaupungin tärkeimmät turistikohteet, joten koska sillä on rajattomasti matkoja ja pysähdyksiä, älä epäröi ja pääset Vatikaaniin kuuluisalla punaisella kaksikerroksisella bussilla.

3. Metrolla kaikkialta kaupungista

Rooman metrovaunun sisällä| ©N i c o l a
Rooman metrovaunun sisällä| ©N i c o l a

Vaikka Roomassa ei ole kovin monta linjaa, Vatikaaniin on hyvät yhteydet metrolla, Rooman metrolla. Kätevin asema on yleensä Ottaviano, koska se on lähin, mutta jos sinua ei haittaa kävellä hieman, voit jäädä pois myös Ciprossa tai Lepantossa. Lippu maksaa vain 1,5 euroa, joten tämä on ehdottomasti yksi halvimmista tavoista päästä Vatikaaniin.

 • Linja A: Paras tapa päästä Vatikaaniin on käyttää metrolinjaa A, joka kulkee myös kaupungin tärkeimpien kohteiden, kuten Piazza Spagnan tai Terminin rautatieaseman, kautta ja jäädä pois Ottaviano-S:n asemalla. Pietro. Sieltä on helppo 5 minuutin kävelymatka Vatikaaniin (seuraa matkamuistomyymälöitä, niin et eksy).

4. Raitiovaunulla, aitoa kokemusta varten

Raitiovaunu Rooman kaduilla| ©Rob Dammers
Raitiovaunu Rooman kaduilla| ©Rob Dammers

Roomassa on edelleen joitakin raitiovaunulinjoja, ja vaikka se ei olekaan aina kaikkein käytännöllisin vaihtoehto (sillä ei ole hyviä yhteyksiä kaupungin historialliseen ja matkailukeskukseen), voit löytää raitiovaunun käytön kätevästi majoituspaikastasi riippuen. Hinnat ja aikataulut löydät Rooman viralliselta julkisen liikenteen verkkosivustolta.

Lähin raitiovaunulinja on numero 19, ja se vie sinut Piazza del Risorgimentolle (se on linjan viimeinen pysäkki, joten et voi olla huomaamatta). Se voi olla hyödyllinen, jos asut Villa Borghesen lähellä tai jos aiot kiertää Villa Borghesea tai Bioparcoa ennen vierailua Vatikaaniin.

5. Taksilla mukavuuden vuoksi

Taksi Rooman kaduilla| ©Phillip Capper
Taksi Rooman kaduilla| ©Phillip Capper

Rooman taksipalvelu toimii melko hyvin: kadulla on runsaasti takseja, ja kaupungin tärkeimmillä turistikohteilla on taksitolpat, joista saat taksin alle viidessä minuutissa.

Hinnat ovat kohtuulliset tämäntyyppiselle palvelulle, mutta suosittelen, että sinulla on selkeä matkasuunnitelma (jotta vältät ylimääräisen kyydin) ja että pyydät taksinkuljettajaa laittamaan mittarin päälle ennen reitin aloittamista, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Periaatteessa sen ei pitäisi maksaa yli 15 euroa Rooman keskustasta.

6. Uberilla, joka toimii myös Roomassa

Uber-kuljettaja| ©Thibault Penin
Uber-kuljettaja| ©Thibault Penin

Jos haluat käyttää mukavaa ovelta ovelle -palvelua, paras vaihtoehto on Uber. Voit pyytää sitä APP:lta milloin haluat, tiedät kuljettavan reitin ja sinulla on selkeä käsitys matkan hinnasta riippumatta siitä, millaista liikennettä saatat matkan varrella kohdata. Lisäksi säästyt kortin tai käteisen ottamiselta maksamiseen.

7. car2golla tai sähköautolla, jos uskallat uhmata Rooman liikennettä

Car2go| ©Miwok
Car2go| ©Miwok

Jo muutaman vuoden ajan Roomassa on yleistynyt autonvuokrauspalvelut, joiden avulla voi liikkua kaupunginosasta toiseen. Jos tämä palvelu on sinulle jo tuttu, sinulla on todennäköisesti älypuhelimeesi ladattu Share Now tai Car2GO APP, yksi kansainvälisimmistä palveluista.

Sovelluksen kartalta näet, kuinka monta autoa on saatavilla lähelläsi, voit varata yhden auton yhdellä napsautuksella, ja muutamassa minuutissa olet määränpäässäsi. Ajoneuvot ovat yleensä "Smarteja" tai vastaavia, jotka ovat hyvin pienikokoisia, mikä helpottaa pysäköintiä kaupungin keskustassa tai ruuhkaisten alueiden läheisyydessä.

Muista kuitenkin, että liikenne Roomassa voi olla kaoottista, ja sinun on oltava varovainen, ettet pysäköi auto asi pysäköintikieltoalueelle (se on yleensä hyvin merkitty). Ja mikä parasta, hinta on yleensä enintään 5 euroa, jos olet pysäköinyt autosi jonnekin kaupungin keskustaan.

8. Pyörällä tai skootterilla, jos uskallat tehdä matkasi Roomaan pyörillä

Liiku Roomassa pyörällä| ©Rob Larsen
Liiku Roomassa pyörällä| ©Rob Larsen

Samalla tavalla kuin Car Sharing -palveluja on olemassa, näet, että Rooma on kirjaimellisesti täynnä skoottereita. On olemassa useita paikallisia ja kansainvälisiä yrityksiä, jotka APP:stä voit vuokrata skootterin tai pyörän minuuteittain, jotta voit liikkua kaupungissa omaan tahtiisi. Tämä on yleensä varsin kätevää, nopeaa ja halpaa.

Muistakaa kuitenkin, että Rooman liikenne voi olla hieman kaoottista ja että keskustassa on monia kävelykatuja, joille ei kannata mennä. Lähdetään liikkeelle!