Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Miten päästä Vatikaaniin

Vatikaanivaltio ei ole Rooman keskustassa, mutta sinne pääsee helposti, jos tietää miten. Tässä on paras tapa päästä Vatikaaniin, jotta vierailusi olisi täydellinen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

4 minuuttia luettu

Miten päästä Vatikaaniin

Pietarinaukio | Kevin et Laurianne

Oletko järjestämässä vierailua Roomaan etkä halua jättää mitään asioita kesken? Olet oikeassa, sillä ikuisella kaupungilla on paljon tarjottavaa, eikä aikaa ole hukattavaksi. Jos siis olet jo varannut Vatikaanin lipun tai opastetun kierroksen Vatikaaniin, olen koonnut tämän kätevän pienen oppaan, jotta pääset Vatikaaniin käytettävissäsi olevan ajan ja budjetin mukaan, missä ikinä oletkin.

Kävellen Rooman keskustasta, koska kävely on aina ilo

Espanjalaiset portaat| ©Ilnur Kalimullin
Espanjalaiset portaat| ©Ilnur Kalimullin

Kävely Roomassa tulee aina olemaan suosikkiliikennemuotoni (ja ehdottomasti halvin!). Ei ole katua, kulmaa, suihkulähdettä tai aukiota, joka ei ansaitsisi vierailua tai valokuvaa. Ja se onnistuu vain, jos kävelet kaikki sen kapeat kadut, etkä vain kuuluisimpia keskustan katuja.

Jos vierailet kaupungin historiallisessa keskustassa, on parasta kulkea Vatikaaniin kävellen. Ota rauhallisesti, pysähdy, kun julkisivu tai aukio pistää silmään, ja nauti kävelystä.

Kävelyetäisyydet kaupungin tärkeimpiin pisteisiin

 • Piazza Spagnalta: kestää 33 minuuttia kävellä koko keskustan ympäri ja Tiberin yli Castel St'Angelon eteen. Upea!
 • Piazza Navonalta: kestää 24 minuuttia kävellä kaupungin kauneimpien katujen läpi.
 • Campo dei Fiorilta: vain 24 minuuttia. Erittäin lyhyt kävelymatka!
 • Isola Tiberinalta: 36 minuuttia kävelyä Tiberin rannalla. Unelma!
 • Trasteverestä: 38 minuuttia kävelyä aitoa roomalaista reittiä pitkin.
 • Colosseumilta: 50 minuuttia. Tämä on luultavasti pisin kävelyreitti, mutta voit kulkea koko kaupungin halki ja nauttia tämän kaupungin tarjoamista spektaakeleista.

Varaa liput Vatikaanin museoiden jonon ohittamiseen

Bussilla keskustasta

Bussi Rooman kaduilla| ©Chris Sampson
Bussi Rooman kaduilla| ©Chris Sampson

Jos sinua ei huvita kävellä tai haluat säästää voimiasi museoiden ja basilikan katsomiseen, Vatikaaniin pääsee myös helposti, mukavasti ja edullisesti bussilla. Vatikaania lähin bussipysäkki on Piazza del Risorgimentolla, josta on vain 5 minuutin kävelymatka museoiden ovelle tai Pietarinaukiolle.

Riippuen siitä, missä olet, voit myös päästä Via di Porta Cavalleggerille tai Via Leone IV:lle ja Via degli Scipionille. Tarkista aikataulut ja hinnat Rooman virallisilta julkisen liikenteen verkkosivuilta.

Suositeltavimmat linjat

 • Bussilinjat Piazza del Risorgimentolle: suosituimmat ovat 49, 32, 81 (ylittää kaupungin Colosseumilta), 982
 • Bussilinjat Via Leone IV:lle ja Via degli Scipionille: 492, 990
 • Bussilinja Via di Porta Cavalleggerille: 64 (tämä bussi on erittäin suosittu, koska se yhdistää Terminin rautatieaseman ja Vatikaanin
 • Muut suositellut linjat: 62 (yhdistää kaupungin tärkeimmät turistikohteet, kuten Piazza Venezia ja Vatikaani) ja 40 (myös Terministä).

Käytä turistibussia, jos sinulla on lippu

Jos olet Rooman-matkasi aikana päättänyt ostaa lipun Rooman turistibussiin, älä epäröi käyttää sitä kulkuvälineenä. Se on yleensä erittäin kätevä, koska se yhdistää kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, joten koska sillä on rajattomasti matkoja ja pysähdyksiä, älä epäröi ja pääset Vatikaaniin kuuluisalla punaisella kaksikerroksisella bussilla.

Varaa paikka Rooman kiertoajelubussissa

Metrolla mistä päin kaupunkia tahansa

Rooman metrovaunun sisällä| ©N i c o l a
Rooman metrovaunun sisällä| ©N i c o l a

Vaikka Roomassa ei ole monta linjaa, Vatikaaniin on hyvät yhteydet maanalaisella liikenteellä, Rooman metrolla. Kätevin asema on yleensä Ottaviano, koska se on lähin, mutta jos sinua ei haittaa kävellä hieman, voit jäädä pois myös Ciprossa tai Lepantossa. Lippu maksaa vain 1,5 euroa, joten tämä on ehdottomasti yksi halvimmista tavoista päästä Vatikaaniin.

 • Linja A: Paras tapa on ottaa metrolinja A, joka kulkee myös kaupungin tärkeimpien kohteiden, kuten Piazza Spagnan tai Terminin rautatieaseman, läpi ja jäädä pois Ottaviano-S:n kohdalla. Pietro. Sieltä on erittäin helppo kävellä Vatikaaniin, ja sinulta menee vain 5 minuuttia (seuraa matkamuistomyymälöitä, etkä eksy).

.

Raitiovaunulla, aitoa kokemusta varten

Raitiovaunu Rooman kaduilla| ©Rob Dammers
Raitiovaunu Rooman kaduilla| ©Rob Dammers

Roomassa on edelleen joitakin raitiovaunulinjoja, ja vaikka se ei olekaan aina kaikkein käytännöllisin vaihtoehto (sillä ei ole hyviä yhteyksiä kaupungin historialliseen ja matkailukeskukseen), saatat löytää raitiovaunun käytön kätevästi majoituspaikastasi riippuen. Hinnat ja aikataulut löydät Rooman viralliselta julkisen liikenteen verkkosivulta.

Lähin raitiovaunulinja on numero 19, ja se jättää sinut Piazza del Risorgimentolle (se on linjan viimeinen pysäkki, joten et voi olla huomaamatta). Siitä voi olla hyötyä, jos asut Villa Borghesen lähellä tai jos olet kiertelemässä Villa Borghesen tai Bioparcon alueella ennen vierailua Vatikaaniin.

Varaa liput Vatikaanin museoiden jonon ohittamiseen

Taksilla lisää mukavuutta

Taksi Rooman kaduilla| ©Phillip Capper
Taksi Rooman kaduilla| ©Phillip Capper

Rooman taksipalvelu toimii melko hyvin: takseja on paljon kadulla, ja kaupungin tärkeimmillä nähtävyyksillä on taksiasemat, joista pääsee taksilla alle viidessä minuutissa.

Hinnat ovat kohtuulliset tällaisessa palvelussa, mutta suosittelen, että sinulla on selkeä matkasuunnitelma (jotta vältät ylimääräisen kyydin) ja että pyydät taksinkuljettajaa laittamaan mittarin päälle ennen matkan alkua, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Periaatteessa sen ei pitäisi maksaa yli 15 euroa Rooman keskustasta.

Uberilla, joka toimii myös Roomassa

Uber-kuljettaja| ©Thibault Penin
Uber-kuljettaja| ©Thibault Penin

Jos etsit kätevää ovelta ovelle -palvelua, paras vaihtoehto on Uber. Voit pyytää sitä APP:lta milloin haluat, tiedät kuljettavan reitin ja sinulla on selkeä käsitys matkan hinnasta riippumatta siitä, millaista liikennettä saatat matkan varrella kohdata. Lisäksi säästyt kortin tai käteisen esiin ottamiselta maksaaksesi.

Varaa liput Vatikaanin museoiden jonon ohittamiseen

Car2golla tai sähköautolla, jos uskallat uhmata Rooman liikennettä

Car2go| ©Miwok
Car2go| ©Miwok

Viime vuosina Roomassa on lisääntynyt autonvuokrauspalvelut, joiden avulla pääset kaupungin eri osista toiseen. Jos tämä palvelu on sinulle jo tuttu, sinulla on luultavasti älypuhelimeesi ladattu Share Now tai Car2GO APP, joka on yksi kansainvälisimmistä palveluista.

Sovelluksen kartalta näet, kuinka monta autoa on saatavilla sijaintisi lähellä, voit varata yhden auton yhdellä napsautuksella, ja muutamassa minuutissa olet määränpäässäsi. Ajoneuvot ovat yleensä "Smarteja" tai vastaavia, jotka ovat hyvin pienikokoisia, mikä helpottaa pysäköintiä kaupungin keskustassa tai lähellä ruuhkaisia alueita.

Muista kuitenkin, että liikenne Roomassa voi olla kaoottista, ja sinun on oltava varovainen, ettet pysäköi auto asi pysäköintikieltoalueelle (se on yleensä hyvin merkitty). Ja mikä parasta, hinta on yleensä enintään 5 euroa, jos olet pysäköinyt autosi jonnekin kaupungin keskustaan.

Pyörällä tai skootterilla, jos haluat tehdä matkasi Roomaan pyörillä

Roomassa liikkuminen pyörällä| ©Rob Larsen
Roomassa liikkuminen pyörällä| ©Rob Larsen

Aivan kuten Car Sharing -palveluita, Rooma on kirjaimellisesti täynnä skoottereita. On olemassa useita paikallisia ja kansainvälisiä yrityksiä, jotka APP:stä voit vuokrata skootterin tai pyörän minuuteittain, jotta voit liikkua kaupungissa omaan tahtiisi. Tämä on yleensä varsin kätevää, nopeaa ja halpaa.

Muistakaa kuitenkin, että Rooman liikenne voi olla hieman kaoottista ja että keskustassa on monia kävelykatuja, joille ei kannata mennä. Lähdetään liikkeelle!