Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Vatikaanin MuseoLiput: Kuinka paljon ne maksvat, mistä ostaa, kuinka säästää rahaa...

Jos vierailet Roomassa, et voi jättää väliin yhtä sen jalokivistä: kerron kaiken, mitä sinun on tiedettävä saadaksesi liput Vatikaanin museoihin, joissa voit nähdä uskomattoman Sikstuksen kappelin.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuuttia luettu

Vatikaanin MuseoLiput: Kuinka paljon ne maksvat, mistä ostaa, kuinka säästää rahaa...

Pietarinaukion pylväikkö | ©Mathew Schwartz

Vatikaani, jonne pääsee kävellen Rooman keskustasta, on paavien asuinpaikka ja katolisen vallan keskus maailmassa. Sen tärkeimmät nähtävyydet ovat Pietarinkirkko ja sen kupoli, Pietarinaukio ja Vatikaanin museot Sikstuksen kappelineen.

Jos haluat välttää jonot, jotka ovat kirjaimellisesti Rooman pisimmät jonot, osta lippusi etukäteen. Seuraavassa luetellaan ennakkoon ostettavat lipputyypit:

Taloudellisin

Rooman Vatikaani ja Sikstuksen kappeli Skip-the-Line -liput

Suora sisäänpääsy Vatikaaniin ilman odotusta lipputoimistossa.

Näe kaikki Vatikaanin museoiden ja Sikstuksen kappelin tarjonta omaan tahtiisi ostamalla nämä liput etukäteen ja ohittamalla pitkät jonot lippukassoilla.

Pääset suoraan Vatikaanin vaikuttaviin museoihin, Pyhän Rafaelin huoneisiin ja Sikstuksen kappeliin ja voit viettää kussakin huoneessa niin paljon aikaa kuin haluat. Skip-the-line -lippujen ansiosta pääset sisään kompleksiin ilman, että sinun tarvitsee käydä etukäteen lipunmyyntipisteen kautta, ja voittehdä kierroksen omaan tahtiisi. Sinulla on myös mahdollisuus valita lippusi mukana audio-opas, joka kertoo sinulle yksityiskohtaisesti tärkeimmistä maalauksista ja veistoksista, joita löydät matkan varrella.

Vain 30 eurolla pääset tutustumaan yhteen Rooman tärkeimmistä nähtävyyksistä, ja varaamalla liput etukäteen säästät päänvaivaa, kun olet paikalla.


Paras vaihtoehto

Rooman Vatikaanin museo ja Sikstuksen kappeli Opastettu kierros

Lippusi Vatikaaniin ja opastettu kierros pienryhmissä.

Nauti intiimimmästä kokemuksesta, kun vierailet Vatikaanissa asiantuntijaoppaan johdolla pienessä ryhmässä.

Tällä vaihtoehdolla pääset Vatikaanin museoihin, joissa voit nähdä muun muassa upean Sikstuksen kappelin. Etusi? Siihen sisältyy lippu, joka säästää loputtomilta jonoilta, ja mukana on asiantunteva opas, joka auttaa sinua suhteuttamaan kaiken näkemäsi.

Usko minua: paikassa, jossa on niin paljon teoksia, niin paljon historiaa ja niin paljon symboliikkaa, arvostat sitä, että sinulla on tietoa tärkeimmistä gallerioista, tärkeimmistä taiteilijoista ja tärkeimmistä teoksista, jotta et hukkuu siihen suureen määrään ärsykkeitä, käytäviä ja taidetta, jonka löydät sisältä. Tällä kierroksella kävelet museoiden päähuoneiden ja -gallerioiden läpi ja opit olennaisimmat yksityiskohdat Vatikaanin museoiden merkittävimmistä teoksista.

Jos kuulut niihin, jotka eivät pidä suurissa järjestetyissä ryhmissä järjestetyistä kierroksista, harkitse tätä vaihtoehtoa, sillä sen ansiosta voit olla lähempänä oppaan selityksiä, sinulla on kevyempi tahti vierailun aikana ja enemmän vapautta kysyä kysymyksiä, pyytää suosituksia, olla paremmin yhteydessä oppaaseen jne.


Premium-vaihtoehto

Early Entry Vatikaanin ja Sikstuksen kappelin kierros

Lippusi Vatikaaniin aikaisin aamulla tungoksen välttämiseksi.

Tämä on epäilemättä eksklusiivisin tapa vierailla Vatikaanin museoissa: pääset Sikstuksen kappeliin ennen kuin se avataan suurelle yleisölle ja voit nauttia taiteesta ilman liikaa turisteja pienessä ryhmässä asiantuntijaoppaan johdolla.

Vatikaanin Premium-lippujen joukosta, jos sinun on vakavasti harkittava yhtä niistä, se on tämä aikainen sisäänpääsy, jolla on etuoikeus päästä Sikstuksen kappeliin. Tämän vaihtoehdon ansiosta voit vierailla siellä pienemmällä kapasiteetilla (ennen kuin se avataan suurelle yleisölle ja muille kierroksille) ja epäilemättä nauttia siitä paljon enemmän.

Tämäntyyppinen lippu takaa, että voit tutustua Vatikaanin museoihin yleensä ja Sikstuksen kappeliin erityisesti pienen ryhmän kanssa puolitoista tuntia ennen kuin väkijoukot tulvivat käytäville. Jos sinun on pakko hemmotella itseäsi matkallasi, suosittelen ottamaan tämän lipun erittäin vakavasti.


Säästöpaketti

Tarjous: opastettu kierros Colosseumissa, Forum Romanumissa, Vatikaanin museoissa ja Sikstuksen kappelissa

Liput Rooman parhaimpiin nähtävyyksiin yhdessä päivässä ja parhaaseen hintaan.

Roomasta ei voi lähteä käymättä Colosseumilla ja Vatikaanin museoissa. Tällä vaihtoehdolla voit tehdä opastetun kierroksen molempiin parhaaseen hintaan.

Toinen erittäin suositeltava vaihtoehto on yhdistää vierailu Vatikaanin museoihin aamulla ja Colosseumiin iltapäivällä. Kuten ehkä jo tiedät, Colosseumissa käynti on Rooman-matkasi ehdoton osa (vaikka olisit nähnyt sen julkisivun kuinka monta kertaa, et voi kuvitella, mitä kaikkea sen sisällä on, ennen kuin olet käynyt siellä).

Jos suunnittelet matkaa Roomaan ja haluat säästää aikaa ja rahaa, suosittelen, että ostat liput Rooman kahteen tunnetuimpaan paikkaan tällä yhdistetyllä lipulla, jolla pääset vierailemaan ammattitaitoisen oppaan johdolla Vatikaanin museoissa ja Colosseumissa.


Yhteenvetona vertailemme neljää vaihtoehtoa:


Vatikaanin lippujen hinnat

Vatikaanin Pietarinkirkko| ©CALIN STAN
Vatikaanin Pietarinkirkko| ©CALIN STAN

Suositeltavinta on ostaa lippu, joka sisältää espanjankielisen opastetun kierroksen ryhmässä, ja se maksaa vain 38 euroa. Mutta kuten huomaat, riippuen siitä, minkälaisen lipun haluat ostaa, hinta on täysin erilainen. Hyvä asia on se, että vaihtoehtoja löytyy kaikille budjeteille. Jos haluat lisätietoja Vatikaaniin pääsyn lipun hinnoista, voit lukea sitä koskevan artikkelini täältä: Vatikaanin lippujen hinnat 2023.

Jos haluat premium-vaihtoehdon, jossa voit välttää väkijoukkoja, on mahdollista päästä Sikstuksen kappeliin ja Vatikaanin museoihin ennen kuin ne avataan yleisölle. Tämä on hieman kalliimpaa, mutta jos haluat saada kokemuksesta kaiken irti, et tule katumaan sitä. Se maksaa hieman yli 100 euroa. Asiantunteva opas seuraa sinua koko ajan, ja gallerioissa tähän aikaan päivästä vallitseva hiljaisuus on lisähinnan arvoinen.

Varaa aikaisin aamulla opastettu kierros Vatikaaniin

Saat alennuksia Vatikaanin lipuista

Bramanten portaat| ©Bibi Pace
Bramanten portaat| ©Bibi Pace

Lopuksi on myös paketteja, joiden avulla voit säästää Vatikaanissa ja muissa kaupungin nähtävyyksissä vieraillessasi. Esimerkiksi Helloticketsistä saat yhdistetyn Colosseum + Vatikaani -paketin. Yhden päivän aikana vierailet molemmissa nähtävyyksissä erikoistuneen oppaan johdolla, ja hinta on noin 90 euroa, mikä tekee siitä halvemman vaihtoehdon kuin jos ostaisit molemmat vierailut erikseen.

Tutustu myös kaupungin turistikortteihin Omnia Card ja Roma Pass, joilla pääset Vatikaanin lisäksi muihin museoihin ja monumentteihin alennettuun hintaan.

Varaa Vatikaanin vierailu Colosseumin sisäänpääsylippuineen

Mistä ostaa lippuja Vatikaaniin ilman jonoja

Pyhän Pietarin aukio basilikan kupolista katsottuna.| ©Alan Liu
Pyhän Pietarin aukio basilikan kupolista katsottuna.| ©Alan Liu

Paras vaihtoehto on ostaa liput etukäteen ja verkosta ja varmistaa, että ostamasi vaihtoehto sisältää pääsyn Vatikaaniin ilman jonoja tai odottelua. Kaikkiin Helloticketsistä löytyviin vaihtoehtoihin sisältyy se, ja se on suuri etusi, kun vierailet Vatikaanissa.

Vatikaanin porteille muodostuvat pitkät jonot kiertävät museoita reunustavat muurit, ja ne ovat kirjaimellisesti Rooman pisimmät jonot. Tuntikausien odottelu auringossa päästäkseen museoihin, basilikaan ja Sikstuksen kappeliin voi olla pahin painajaisesi, jos pääset sinne ilman lippuja ja joudut kulkemaan lipputoimiston kautta.

Varaa liput Vatikaaniin jonon ohittamiseen

Näin saat liput Vatikaaniin Roma Passilla ja Omnia Cardilla

Vatikaanin museot| ©Unsplash
Vatikaanin museot| ©Unsplash

Rooma on niin turistinen kaupunki, jossa on niin paljon ihmeitä nähtäväksi, että hyvä vaihtoehto on ostaa kaupungin turistikortti, jonka avulla pääset käymään Vatikaanin museoissa, koska pääsyliput sisältyvät hintaan.

Omnia Vatican and Roma Pass

Tämä kortti tunnetaan myös nimellä Omnia card Roma, ja se yhdistetään usein Roma Pass -korttiin, ja se on paras vaihtoehto Vatikaanissa vierailuun, sillä se sisältää sisäänpääsyn museoihin ja muihin nähtävyyksiin.

Rooma City Pass

Tämä on Rooman VIP-passi, ja sillä pääset ilmaiseksi Vatikaanin museoihin ja muihin nähtävyyksiin, kuten Colosseumiin. Voit varata passin 1-7 päiväksi ja sisällyttää siihen lisämaksusta kuljetuksen tai lentokenttäkuljetuksen.

Varaa Roma Pass ja Omnia Card

Osta halvat liput Vatikaaniin ja Colosseumiin yhdessä

Vatikaanin museoiden yhden käytävän yksityiskohdat| ©Berto Macario
Vatikaanin museoiden yhden käytävän yksityiskohdat| ©Berto Macario

Jos harkitset Colosseumissa käyntiä (se on itse asiassa ehdoton nähtävyys), sinun on hyvä tietää, että on mahdollista ostaa yhdistetty lippu Vatikaaniin ja Colosseumiin, jolloin säästät aikaa ja rahaa, joten se on todella kätevää. Hinta on halvempi kuin jos ostat molemmat liput erikseen, ja vältät jonot molemmissa nähtävyyksissä, mikä tekee vierailusta paljon miellyttävämmän.

Lisäksi sinulla on mahdollisuus vierailla molemmissa monumenteissa koko ajan asiantuntevan oppaan seurassa, joka pitää huolen siitä, ettet missaa mitään näistä kahdesta Ikuisen kaupungin jalokivestä.

Varaa vierailu Vatikaaniin ja sisäänpääsy Colosseumiin

Kuinka ostaa liput Vatikaaniin lipunmyyntipisteestä?

Vatikaanin sisäänkäynti
Vatikaanin sisäänkäynti

Kokemuksesta voin vakuuttaa, että kahden tunnin jonot ulkona (ja pitkät pätkät auringossa) vievät paljon energiaa Vatikaanin museoiden näkemiseltä. Kannattaa muistaa, että riippuen siitä, mihin aikaan menette, voi olla vaarana, että liput ovat loppuunmyytyjä, joten suosittelen menemään heti aamulla.

Ensimmäinen asia, joka sinun on tiedettävä, on se, että kun puhumme Vatikaanin yleisestä sisäänpääsystä ilman jonoja, tarkoitamme Vatikaanin museoiden sisäänkäyntiä. Vatikaaniin on vapaa pääsy (et tarvitse lippua; se on kuin vierailisi toisessa osassa Roomaa), ja pääsy Pietarinkirkkoon on ilmainen.

Mutta Sikstuksen kappeli ja kaikki Vatikaanin museoiden teokset ja galleriat, joissa on joitakin maailman kuuluisimpia teoksia, ovat maksullisia ja vaativat lipun, ja, mikä on hyvin tärkeää, ne myydään nopeasti loppuun, koska istumapaikkoja on rajoitetusti ja sinne haluaa mennä tuhansia ihmisiä joka päivä.

Varaa liput Vatikaaniin ja Sikstuksen kappeliin

Sisältyykö Sikstuksen kappeli Vatikaanin lippuihin?

Sikstuksen kappeli
Sikstuksen kappeli

Kyllä, kaikkiin Vatikaanin lippuihin sisältyy vierailu kuuluisassa Sikstuksen kappelissa. Vatikaanin museoiden suuresta koosta huolimatta huomaat itse asiassa heti, että Sikstuksen kappeli houkuttelee eniten kävijöitä, sillä lähes kaikki pysähtyvät tähän huoneeseen katsomaan sitä.

Jos haluat nauttia Sikstuksen kappelista kaikessa rauhassa, voit aina ostaa lipun aikaisin aamulla, jolloin vältyt tungokselta.

Varaa liput Vatikaanin museoihin ja Sikstuksen kappeliin skip-the-line -liput

Kuuluuko Pietarinkirkko Vatikaanin lippuihin?

Pietarinkirkko
Pietarinkirkko

Ei aina, mutta pääsy Piet arinkirkkoon on ilmainen, joten sinun ei tarvitse maksaa, jos et halua. Jonot ovat kuitenkin hyvin pitkät, joten on mahdollista maksaa sisäänpääsystä (opastetun kierroksen kanssa tai ilman), jolloin jonot jäävät väliin. Sisälle päästyäsi voit ihmetellä sen kokoa ja joidenkin teosten laatua.

Varaa liput Vatikaaniin jonon ohittamiseen

Kuuluuko kupoliin nouseminen Vatikaanin lippuihin?

Pietarin kupoliin
Pietarin kupoliin

Jos haluat nousta Pietarin kupoliin, sinun on maksettava erillinen lippu, mutta voit ostaa sen paikan päällä ilman varausta, eikä sinne yleensä ole pitkiä jonoja. Jos olet epävarma siitä, kannattaako kupoliin meneminen maksaa, neuvon sinua hengähtämään ja menemään ylös.

Puolessa välissä matkaa ylöspäin tulet luultavasti katumaan sitä (kapeat kierreportaat ovat melkoinen haaste), mutta huipulle päästyäsi näkymät ovat sen arvoiset, ja voit kirjata kokemuksen yhdeksi matkasi kohokohdista.

Varaa liput Vatikaaniin skip-the-line -liput

Sisältyvätkö nekropoli ja katakombit Vatikaanin lippuun?

Paavi Pius XI:n hauta| ©Northfielder
Paavi Pius XI:n hauta| ©Northfielder

Ei. Vatikaanin hautausmaa, joka sijaitsee Pietarinkirkon kellarissa, edellyttää erillistä pääsylippua. Se on varsin mielenkiintoinen vierailu, ja siellä voit tutustua joidenkin historiallisten paavien ja apostoli Pietarin kryptaisiin ja hautoihin. Jos haluat järjestää vierailun, suosittelen, että teet sen etukäteen, sillä kapasiteetti on melko rajallinen ja kysyntä on hyvin suurta.

Onko Vatikaanin lipuista saatavissa alennuksia?

Ilmakuva Vatikaanin puutarhoista
Ilmakuva Vatikaanin puutarhoista

Alle 25-vuotiaille opiskelijoille ja korkeakouluopiskelijoille, uskonnollisten koulujen jäsenille tai akkreditoiduille pyhiinvaeltajille, vammaisille, toimittajille ja alle kuusivuotiaille lapsille Vatikaaniin on ilmainen sisäänpääsy tai erikoishinta. Katso tästä oppaasta, miten voit vierailla Vatikaanissa edullisimmin tai saada alennuksia.

.

Vatikaanin aukioloajat

Michelangelon Pieta| ©Sonse
Michelangelon Pieta| ©Sonse

Vatikaanin museoiden aukioloajat ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta klo 9-16. Huomaathan, että sunnuntaisin museo on suljettu koko päivän Pietarinaukiolla vietettävän paavin messun vuoksi ja myös joinakin juhlapäivinä. Paras aika vierailulle on yleensä, kuten kaikille nähtävyyksille, joko aikaisin tai myöhään.

Kerron siitä tässä yksityiskohtaisessa oppaassa, jossa on kaikki Vatikaanin aukioloajat (museot, basilika, nousu kupoliin... jne.).

Varaa liput Vatikaaniin ja Sikstuksen kappeliin

Vatikaanin vierailun kesto

Vatikaanin museot| ©iam_os
Vatikaanin museot| ©iam_os

Riippuen siitä, mitä haluat käydä Vatikaanissa, tarvitset vähintään kolme tuntia (kaksi, jos sinulla on kiire, mutta se ei ole sen arvoista). Itse käytän mieluummin kolme tuntia rauhalliseen museokierrokseen, jossa on vielä muutama asia näkemättä kokoelmista, kuin ryntään kahdessa tunnissa koko museoiden läpi saadakseni "shekin" siitä, että olen "nähnyt" kaiken.

Jos haluat pysähtyä myös Pietarinkirkossa, nousta kupoliin tai nauttia kävelystä Pietarinaukiolla ja sen pylväskäytävällä, vierailu on väistämättä pidempi ja voi kestää jopa koko päivän. On tärkeää suunnitella, mitä haluat nähdä Vatikaanissa, jotta voit laskea, kuinka paljon aikaa tarvitset ja nauttia vierailustasi.

Varaa liput Vatikaaniin ja Sikstuksen kappeliin

Kannattaako ostaa liput Vatikaaniin opastetulla kierroksella?

Sikstuksen kappelin yksityiskohta| ©Unsplash
Sikstuksen kappelin yksityiskohta| ©Unsplash

Kyllä, opastettu kierros on 100-prosenttisesti suositeltava: kokoelma, jossa on niin paljon symboliikkaa ja historiallista kontekstia, on paljon miellyttävämpi asiantuntijan seurassa, joka voi kertoa sinulle anekdootteja sen luojasta, tyylistä tai historiallisen merkityksen syistä. Vatikaanin opastetuille kierroksille on erilaisia vaihtoehtoja, jotka riippuvat ajasta ja budjetista.

Esimerkiksi kattavin ja edullisin opastettu kierros maksaa 38 euroa, ja sillä näet Vatikaanin museoiden ja Sikstuksen kappelin parhaat osat. Jos haluat välttää väkijoukkoja, voit aina valita premium-vaihtoehdon, jolla pääset Sikstuksen kappeliin heti aamulla, ennen kuin se avataan muulle yleisölle, jolloin voit nauttia siitä rauhassa ja hiljaisuudessa hyvin pienessä etuoikeutetussa ryhmässä.

Varaa liput Vatikaaniin ja Sikstuksen kappeliin

Miten päästä Vatikaaniin

Sikstuksen kappelin yksityiskohta| ©Unsplash
Sikstuksen kappelin yksityiskohta| ©Unsplash

Vatikaani sijaitsee kaukana Rooman keskustasta, mutta se ei tarkoita, että sinne olisi vaikea päästä. Sinne pääsee useilla eri tavoilla, joten valitse matkasuunnitelmaasi parhaiten sopiva tapa:

  • Kävellen: Riippuen siitä, missä asut, saatat hyvinkin päästä sinne kävellen. Jos esimerkiksi majoituspaikkasi on lähellä Piazza Navonaa ja haluat kävellä, voit ylittää Tiberin, ja puolessa tunnissa pääset Pietarinaukiolle; jos teet kiertotien, voit jopa ohittaa ensin Castel Sant'Angelon. Mikään kävely Roomassa ei ole ajanhukkaa, mutta jos valitset tämän vaihtoehdon, muista lähteä ajoissa, jotta pääset perille oikeaan aikaan.
  • Julkisilla liikennevälineillä: Nopein tapa päästä Vatikaaniin julkisilla liikennevälineillä on ottaa metrolinja A Ottaviano S Pietroon. Jos metro ei ole kätevä, Piazza dei Cinquecentolta tai Terminin asemalta kulkee myös busseja.

Miten ostaa lippuja Vatikaanin virallisilta verkkosivuilta?

Pietarinaukion pylväikkö
Pietarinaukion pylväikkö

Jos aiot ostaa liput Vatikaanin viralliselta verkkosivustolta, muista, että niitä ei voi palauttaa ja että ne ovat voimassa vain valitsemasi päivän. Jos haluat improvisoida matkojesi aikana, suosittelen tätä Hellotickets-vaihtoehtoa, sillä se mahdollistaa maksuttoman peruutuksen; näin et menetä rahojasi, jos matkasi aikana tulee jokin vastoinkäyminen.

Anan matkustajavinkki

Jos varaat lippusi etukäteen, vältyt yli kahden tunnin jonoilta.

Käytännön vinkkejä Vatikaanissa vierailuun

Pietarinkirkon sisällä
Pietarinkirkon sisällä

Vierailu Vatikaanissa on pakollinen pysähdys Rooman-matkalla, mutta jotta saat päivästä kaiken irti, kannattaa vierailua hieman suunnitella. Tässä kerrotaan , mitä sinun kannattaa pitää mielessäsi, kun vierailet Vatikaanissa:

Vatikaanissa vieraillessasi pukeudu

Virheistä voi oppia, ja tunnet varmasti jonkun, joka on suunnitelmallisuuden jälkeen joutunut lähtemään käymättä museoissa tai basilikassa. Molemmissa näissä paikoissa sinun on peitettävä jalkasi ja hartiasi. Hihaton, matalaksi leikattu vaatetus, shortsit, minihameet tai hattu eivät ole sallittuja.

Onko keskellä kesää pakko olla peittynyt? Katsotaanpa, maalaisjärki: ota reppuun huivi tai pitkä foulard, jota voit käyttää näihin paikkoihin mentäessäsi ja jota sinun ei tarvitse käyttää koko päivää. Vakuutan teille, että ennaltaehkäisy on parempi kuin hoito.

Miten välttää väkijoukkoja, kun vierailet Vatikaanissa?

Jonojen välttämiseksi tiedät jo, että lippu Vatikaanin museoihin on ostettava etukäteen, mutta väkijoukkoja ei ole yhtä helppo välttää... Ainoa tapa vähentää niitä on valita ensimmäinen tai viimeinen aikataulu ja olla menemättä ennen tai jälkeen juhlapäivän, ja jos voit, välttää sesonkiaikaa.

Mitä tehdä reppujen ja matkatavaroiden kanssa Vatikaanissa vieraillessa?

Ne eivät ole sallittuja, ja lipunmyyntipisteisiin voi taas muodostua jonoja. Suosittelen, että vierailet pelkän minimimateriaalin kanssa, sillä niin monen tunnin jaloittelun jälkeen jopa nenäliinapaketti voi käydä raskaaksi.

Kannattaako lasten äänioppaasta maksaa?

Jos vierailet Vatikaanin museoissa lasten kanssa, suosittelen, että pyydät erityisesti heille suunnatun ääniopastuksen (suositellaan 6-12-vuotiaille). Näin vierailusta tulee heille vähemmän rasittavaa ja he nauttivat taideteoksista enemmän.

Missä syödä Vatikaanin lähellä

Koska tämä alue on melko turistinen, se ei ehkä ensisilmäyksellä vaikuta parhaalta paikalta Roomassa, jossa kannattaa pysähtyä lounaalle tai illalliselle. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Italian pääkaupunki olisi edelleen gastronominen vertailukohde, joten Vatikaanin lähialueeltakin löytyy erinomaisia ruokapaikkoja.

Valmistaudu suupielesi ja nauti parhaista roomalaisista ruokalajeista!

Anan matkavinkki

Pidä huivi repussasi, jotta voit peittää olkapääsi, kun astut sisään Vatikaanin museoihin ja Pietarinkirkkoon.