Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Parhaat päiväretket Roomasta

Rooma on kaupunki, josta kannattaa nauttia kokonaisuutena, mutta jos sinulla on tarpeeksi aikaa, älä unohda vierailla sen ympäristössä: luonnossa, historiassa ja unenomaisissa kolkissa. Eikö kuulostakin hyvältä?

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

Parhaat päiväretket Roomasta

Auringonlasku Firenzen ponte vecchiolla | © Xavier Mejorada

Rooman vierailun jälkeen haluat varmasti nähdä lisää maata ja nähdä, voitko rakastua muihin kaupunkeihin samalla tavalla kuin Roomaan. Rooman ympäristö on täynnä ihmeitä, joihin voit tutustua päiväretkillä.

1. Retket Pompeijiin

Pompeji ja Vesuvius taustalla
Pompeji ja Vesuvius taustalla

Italia on Euroopan maa, jossa on eniten Unescon maailmanperintökohteita, ja tällä matkalla näet yhden niistä: Pompeijin kaupungin rauniot, jotka sijaitsevat lähellä Vesuviusta, jolle voit kiivetä tämän vierailun aikana. Retki Pompeijiin ja Vesuviukseen sisältää ilmastoidun kuljetuksen, lounaan, opastetun kierroksen ja pääsyn raunioille ja Vesuviukselle. Tämä Roomasta lähtevä matka sopii arkeologian ja antiikin historian harrastajille.

Jos haluat tietää lisää Pompeiji-retkistä, voit tutustua tähän toiseen artikkeliin parhaista Pompeiji-retkistä Roomasta.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia tästä retkestä

 • Pompeji on noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Roomasta.
 • Pompeijin raunioilla käydessäsi opit tämän kaupungin historiasta ja siitä, kuinka monet sen asukkaista menehtyivät Italian aktiivisimman tulivuoren purkauksessa.
 • Kävelet tulivuoren harjaa pitkin ja kiertelet kaupungin raunioilla ja fossiileilla, jotka ovat peräisin itse kaivauksilta.
 • Jos osallistut tälle kiertomatkalle 20. marraskuuta ja 31. maaliskuuta välisenä aikana, Vesuvius on suljettu, joten tämä pysähdys korvataan vierailulla Napolin kaupunkiin.
 • Lähtö Roomasta on aikaisin aamulla, ja retki kestää koko päivän.
 • Jos päätät tehdä tämän kierroksen yksin, voit käyttää tilaisuuden hyväksenne nähdä Napolin, mutta siinä tapauksessa on parasta viettää siellä yö, jotta pysyt ajan tasalla.

Vertaa retkiä Pompeijiin

2. Retket Rooman katakombeihin

Rooman katakombit| ©Unsplash
Rooman katakombit| ©Unsplash

Ennen kuin alat tutkia paikkoja Rooman lähistöllä, kerron sinulle, että kaupungissa itsessään on tarjolla erilaisia retkiä, jotka ovat kaukana tavallisesta turistiradasta. Tämä on katakombikierros, joka kulkee Rooman maanalaisen Rooman läpi ja yhdistää eri kiinnostavia kohteita.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia tästä kiertueesta

Rooman katakombeihin pääsee parhaiten tutustumaan järjestetyllä kiertoajelulla. Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun tulisi tietää, jos olet kiinnostunut varaamaan sellaisen:

 • Kierros kestää noin kolme ja puoli tuntia.
 • Nämä ovat pienryhmäretkiä (noin 20 henkilöä).
 • Kierros sisältää pääsyliput seuraaviin kohteisiin: Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, San Clementen basilika, Santa Domitillan katakombi ja kapusiinien museo ja krypta.
 • Retket lähtevät yleensä jostain Rooman keskuspaikasta.
 • Kaikilla retkillä on erikoistunut opas.

Varaa opastettu kierros katakombeihin

3. Retket Firenzeen

Florence| ©Faruk Kaymak
Florence| ©Faruk Kaymak

En voi olla kovin objektiivinen tämän matkan suhteen, koska Firenze on Rooman jälkeen suosikkikaupunkini Italiassa. Toisin kuin ikuisessa kaupungissa vallitseva kaaos (hyvällä tavalla), Firenzessä on kyse kauneudesta ja täydellisyydestä. Toscanan pääkaupunki on nähtävyys, ja tämä kiertoajelu on täydellinen tapa saada ensimakua kaupungista, joka (varaudu siihen) saa sinut haluamaan tulla takaisin yhä uudelleen.

Tämä on mielestäni paitsi yksi parhaista retkistä, joita Roomasta käsin voi tehdä, myös yksi täydellisimmistä ja mukavimmista. Tällä Firenzen-matkalla sinut haetaan Rooman hotellista ja viedään Terminin asemalle, josta lähtee suurnopeusjuna Firenzeen, joka kestää vain puolitoista tuntia.

Kun olet perillä, erikoistunut opas näyttää sinulle kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, mukaan lukien opastettu kierros Uffizin galleriassa, ja päivän päätteeksi sinulla on vapaata aikaa nauttia kaupungista kaikessa rauhassa. Tämän päiväretken hintaan sisältyy lounas, kuljetukset, sisäänpääsy galleriaan ja junaliput. Todellista ylellisyyttä, jotta sinun tarvitsee vain huolehtia siitä, että vierailet sellaisissa tunnuskuvallisissa paikoissa kuin:

Mitä näet tällä kierroksella

 • Santa Maria del Fioren katedraali ja Piazza del Duomo
 • Ponte Vecchio
 • Accademian galleria ja Michelangelon Daavid
 • Uffizin galleria
 • Bobolin puutarha
 • Brunelleschin kupoli

Varaa retki Firenzeen ja Pisaan

4. Retket Pisaan

Jos aiot vierailla Firenzessä, voit käydä myös Pisassa katsomassa sen kuuluisaa kaltevaa tornia. Jos olet kiinnostunut vierailemaan tällä alueella, suosittelen, että teet sen osana Firenzen vierailuasi, sillä Pisan kaupunki itsessään on pieni eikä vaadi erillistä matkaa.

Jos valitset tämän vaihtoehdon, sinun on hyvä tietää, että saavut Firenzeen lounasaikaan ja että yksi sen tärkeimmistä eduista on se, että ryhmät ovat pieniä (enintään 12 henkilöä), joten koko opastettu kierros näissä kahdessa renessanssikaupungissa on entistäkin miellyttävämpi ja kannattavampi.

Varaa retki Firenzeen ja Pisaan

5. Käy Ostian raunioilla

Ostia Antica| ©Andy Montgomery
Ostia Antica| ©Andy Montgomery

Ostia on hyvin säilyneiden muinaisten raunioiden alue, joka sijaitsee lähellä merta noin 40 minuutin päässä Rooman keskustasta. Jos nautit Colosseumista ja Forum Romanumista, tämä retki Ostia Anticaan on ehdottomasti paras valinta.

Raunioista löydät Neptunuksen kylpylät, amfiteatterin, Piazzale delle Corporazioni -aukion, Thermopiliumin, persialaiselle Mithras-jumalalle omistetut temppelit, juutalaisen synagogan ja kristillisen basilikan, jotka ovat tärkeimmät nähtävyydet.

Vaikka raunioilla voi vierailla omin päin, jos haluaa säästää aikaa, Roomasta lähtevät retket ovat paras vaihtoehto: ne sisältävät sisäänpääsymaksut, kuljetuksen Roomasta Ostiaan, nouto hotellista ja paikallisen oppaan, joka seuraa sinua vierailun aikana.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia tästä kiertueesta Ostiaan

 • Retki on puolipäiväinen, ja vierailu raunioilla kestää noin neljä tuntia.
 • Useimpiin retkiin ei sisälly lounasta, joten sinun on tuotava omat eväät.
 • Raunioilla on varjoa, eikä siellä yleensä ole turistijoukkoja, joten vierailusta tulee erittäin mukava, kaukana pääkaupungin kaaoksesta.
 • Tärkein asia, jonka opit tällä kierroksella, on se, millaista antiikin Rooman asukkaiden jokapäiväinen elämä oli.
 • Rauniot avataan aamulla klo 8.30, ja vierailu päättyy talvella klo 16.00 ja kesällä noin klo 18.00.

Varaa retki Ostiaan

6. Retket Assisiin ja Orvietoon

Pyhän Franciscus Assisilaisen basilika| ©Unsplash
Pyhän Franciscus Assisilaisen basilika| ©Unsplash

Niin paljon kuin Rooman kaupunkia rakastatkin, joskus haluat vain päästä pois hälinästä ja hengittää raitista ilmaa maaseudulla. Se on kuin kokisi toisen osan Italian rikkaudesta, ja pääkaupungin sijainti mahdollistaa sen. Tällä matkalla Assisiin ja Orvietoon vierailet pyhän Franciscus Assisilaisen syntymäpaikassa (kahden ja puolen tunnin ajomatkan päässä Roomasta) ja Orvieton vaikuttavassa katedraalissa (puolentoista tunnin ajomatkan päässä Roomasta).

Mitä tämä kiertue sisältää

Kuljetuksen ja Trasimeno-järven rannalla nautittavan lounaan lisäksi retkelle kuuluu myös nouto Rooman keskustassa sijaitsevista hotelleista. Pysähdyt ensin Orvietossa ja vierailet sen goottilaisessa katedraalissa, joka on kuuluisa lasimaalauksistaan ja mosaiikeistaan.

Vietät iltapäivän Assisissa, hiljaisessa mukulakivikatujen kaupungissa, jonka 9. vuosisadan basilika kertoo Italian suojeluspyhimyksen tarinan ja joka on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Ihanteellinen vaihtoehto niille, jotka haluavat viettää rauhallisen ja rentouttavan päivän luopumatta historiallisista muistomerkeistä ja oppimasta hieman lisää Italian historiasta.

Varaa retki Assisiin ja Orvietoon

7. Retket Caprille

Capri| ©Martyna Bober
Capri| ©Martyna Bober

Caprin saaren näkeminen Rooman-vierailun aikana oli vielä muutama vuosi sitten odysseia. Napoliin pääsyn logistiikan lisäksi oli myös logistiikka, joka koski saarelle pääsyä laivalla ja saaren sisäistä liikennettä. Kaiken tämän tekeminen yhden päivän aikana oli kallista ja mahdoton toteuttaa, ja siksi olin niin yllättynyt, kun törmäsin pari vuotta sitten järjestettyyn retkeen Caprille.

Mitä näet Caprilla?

Pieni näyte Italian saarten poikkeuksellisesta kauneudesta. Caprin maisemat ovat ainutlaatuiset, ja kaupungin ilmaston ansiosta voit nauttia ihanasta päivästä rannalla. Tällä retkellä sinulla on mahdollisuus vierailla Sinisessä luolassa (sisäänpääsymaksu on ainoa asia, joka ei sisälly retken hintaan), saada opas näyttämään sinulle saaren parhaat paikat ja tutustua kaupunkiin omaan tahtiin.

Varaa retki Caprille Roomasta

8. Italia Monipäiväiset matkat

Piazza San Marco Venetsiassa| ©Unsplash
Piazza San Marco Venetsiassa| ©Unsplash

Kun olet osallistunut yhdelle tai useammalle näistä retkistä, palaat matkaltasi epäilemättä halusta tutustua Italiaan paremmin.

Tulet luultavasti palaamaan useammin kuin kerran, mutta haluat varmasti jatkaa matkaasi. Ennen kuin teille käy niin, suosittelen, että täydennätte Rooman vierailunne usean päivän retkellä Italiassa, jos teillä on siihen mahdollisuus. Et halua palata takaisin, mutta olet löytänyt suuren osan tästä ihanasta maasta yhdellä matkalla ja ottanut kokemuksestasi kaiken irti.

Assisi

Pyhän Fransiskus Assisilaisen synnyinpaikka on yksi Euroopan tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista, mutta kaupunki toivottaa päivittäin tervetulleeksi satoja kävijöitä myös basilikan kauneuden ja sen mukulakivikatujen autenttisuuden ja elämänilon vuoksi.

Siena

Sienan historiallinen keskusta on myös Unescon maailmanperintökohde, ja ilmakuva tästä pikkukaupungista riittää näkemään miksi. Kaikki Toscanan viehätys yhdessä alueen taianomaisimmista kaupungeista.

Florence

Toscanan pääkaupunki huokuu kauneutta joka kolkassa. Vietät siellä kaksi yötä ja voit vierailla kuuluisalla Ponte Vecchio -sillalla, Duomon katedraalissa, käydä Uffizin galleriassa, nähdä Michelangelon Daavidin ja nauttia sen viehätyksestä ja gastronomiasta.

Bologna

Tämä pieni yliopistokaupunki on täynnä kulkuväyliä, jotka tekevät siitä vierailijoille helposti lähestyttävän labyrintin.

Padova

Tämä Veneton alueella sijaitseva kaupunki on yksi vierailun suurista yllätyksistä, sillä sen kaduilla ja palatseilla on paljon tarjottavaa matkailijoille. Sinä ja kamerasi yllätytte siitä, että tästä jännittävästä kaupunginosasta ei puhuta enemmän.

Venetsia

Matkan viimeinen pysähdyspaikka sisältää kaksi yötä yhdessä Italian ikonisimmista kaupungeista. Pyhän Markuksen aukio, Rialton silta ja kanaalit ovat ne, joista tämä kaupunki tunnetaan parhaiten, mutta Venetsiassa on viehätysvoimaa, johon ei voi tutustua kävelemättä ja eksymättä sen kaduille. Täydellinen päätös tälle Etelä-Italian kiertomatkalle.

Voit myös varata matkan Venetsiaan suurnopeusjunalla Roomasta ja omistaa matkan yksinomaan tälle kaupungille - sinulla on jopa mahdollisuus matkustaa Roomasta Venetsiaan, johon sisältyy gondoliajelu!

Tämän matkan kohokohdat

Tämä on luultavasti paras tapa vierailla Italiassa ilman, että sinun tarvitsee huolehtia aikatauluista, kuljetuksista, hotellien etsimisestä jne. Tässä ovat tämän paketin kohokohdat:

 • Tämä on all-inclusive-kiertomatka: kuljetus kaupunkien välillä, neljä yötä hotellimajoitusta, ammattitaitoinen opas kaikissa kaupungeissa, lounaat, päivälliset ja aamiaiset.
 • Matka kestää viisi päivää, ja lähtö- ja paluupaikka on Rooma.
 • Kierroksella on ammattitaitoinen opas, joka auttaa sinua tutustumaan vierailemiisi kaupunkeihin välttäen jonoja ja tungosta.
 • Vaikka kyseessä on järjestetty kiertomatka, sinulla on aikaa tutustua kaupunkeihin kaikessa rauhassa ilman, että sinun tarvitsee jättää opastettuja kierroksia väliin.

Varaa junamatka Venetsiaan

9. Retket Tivoliin tutustumaan sen huviloihin

Villa d'Este Tivolissa| ©Unsplash
Villa d'Este Tivolissa| ©Unsplash

Tivoli on kaupunki, joka sijaitsee noin tunnin junamatkan päässä Roomasta, ja viileämmän ilmastonsa vuoksi se toimi roomalaisten "kesämökkinä". Nykyään tärkeitä raunioita on avoinna yleisölle, kuten: Villa Adriana, Villa d'Este, Villa Gregoriana, Rocca Pian linna tai Bleson amfiteatteri.

Parasta tässä retkessä Tivoliin on se, että sinne on helppo päästä, sillä voit ottaa suoran junan Terminin asemalta, ja raunioiden sijainti: ne sijaitsevat suurissa puutarhoissa, jotka ovat täynnä luontoa ja antavat upeita maisemia.

Varaa retki Roomasta Tivoliin

Muita mielenkiintoisia aktiviteetteja Roomassa

Jos et ole vielä päättänyt matkakohdetta tai jos olet enemmän sitä tyyppiä, joka mieluummin kiertää kaupungin joka nurkan ennen kuin lähtee päiväretkelle, suosittelen tutustumaan muihin Rooma-oppaisiini, jotka auttavat sinua matkan järjestämisessä.

Nämä kaksi artikkelia aiheesta Parhaat Rooman kierrokset, RoomanColosseuminLiput: Kuinka ostaa, mitä ne sisältävät, kuinka paljon ne maksavat, jne... y Vatikaanin MuseoLiput: Kuinka paljon ne maksvat, mistä ostaa, kuinka säästää rahaa... ovat hyvä lähtökohta varmistaa, ettet missaa olennaisia asioita, toivottavasti löydät ne hyödyllisiksi!

Anan matkavinkki

Jos aiot tehdä retkiä omin päin, tarkista viralliset juna- ja bussisivustot, mutta muista, että Italian julkinen liikenne on usein myöhässä.