Kuinka ostaa liput Colosseumiinja Vatikaaniin

Colosseum ja Forum Romanum olivat antiikin Rooman keskus. Vatikaani, Sikstuksen kappeli ja Pietarinkirkko ovat kaupungin suurimpia taideteoksia. Molemmat paikat ovat välttämättömiä Roomassa. Tässä kerrotaan, miten saat niistä kaiken irti tekemällä yhdistetyn vierailun.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuuttia luettu

Kuinka ostaa liput Colosseumiinja Vatikaaniin

Näkymä Vatikaaniin | © Mathew Schwartz

Kysymykseen "mitä en voi jättää väliin Roomassa"? Vastaus on todellakin "Colosseum ja Vatikaani".

Mikään Rooman matka ei ole täydellinen ilman pysähdystä näissä kahdessa ikonisessa kohteessa. Sekä Rooman Colosseumissa että Vatikaanin museoissa käy päivittäin tuhansia ja taas tuhansia kävijöitä, joten molempiin on ehdottomasti päästävä lipulla. Jos et halua viettää tuntikausia jonossa tai ottaa riskiä siitä, ettet pääse sisään, on suositeltavaa varata lippu etukäteen. Siksi suosittelen ostamaan tämän Colosseumin ja Vatikaanin yhdistelmälipunetukäteen netistä.

Näin voit omistautua täysin nauttimaan kauniin Rooman tarjoamasta taikuudesta ja historiasta.

Colosseumin ja Vatikaanin yhdistelmälippujen hinnat

Colosseumin yksityiskohdat| ©Unsplash
Colosseumin yksityiskohdat| ©Unsplash

Voit halutessasi ostaa liput Colosseumille ja Forum Romanumille + Vatikaanin museot ja Sikstuksen kappeli. Tämän lippupaketin avulla pääset nauttimaan Italian pääkaupungin tunnetuimmista monumenteista, kuten Vatikaanin museoista ja Sikstuksen kappelista, Forum Romanumista, Palatinuksen kukkulasta ja Colosseumista.

Saat kaikki liput mukaan ja voit käyttää niitä 3 päivän ajan, ja niiden hinta on arviolta 82 euroa.

Suosittelen tätä vaihtoehtoa, jos haluat tutustua kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin vapaasti ja omistaa kullekin nähtävyydelle niin paljon aikaa kuin haluat. Vaihtoehto kannattaa varata etukäteen ja verkossa, jotta voit vertailla aikatauluja ja saatavuutta ja ennen kaikkea, jotta et joudu maksamaan lippujen hintaa erikseen pitkien jonojen jälkeen molemmissa lipputoimistoissa. Voit aina varata Vatikaanin opastetun kierroksen ja Colosseumin opastetun kierroksen erikseen, mutta tekemällä ne yhdessä säästät aikaa ja rahaa.

Varaa opastettu kierros Colosseumiin

Näin ostat liput Colosseumiin ja Vatikaaniin omin päin

Vatikaanin kupoli| ©Javier Martinez
Vatikaanin kupoli| ©Javier Martinez

Sekä Colosseumiin että Vatikaaniin voit ostaa liput verkossa niiden omilta verkkosivuilta sekä eri matkailu- ja kulttuuriportaaleista.

Colosseumilla on myös fyysisiä lipunmyyntipisteitä, joista voit ostaa liput suoraan, joskin saatat joutua kohtaamaan loputtomia jonoja ja odotusaikoja. Vatikaaniin puolestaan voit ostaa Pietarinkirkon kupoliin pääsyn mahdollistavat liput vain henkilökohtaisesti.

Ehdottomasti paras vaihtoehto, jos et halua jäädä paitsi näistä Rooman historian jalokivistä, on ostaa liput etukäteen netistä.

Näin sinun ei tarvitse miettiä ja spekuloida ajan ja rahan kanssa.

Osta liput Colosseumiin jonon ohittamiseksi

Näin saat alennettuja lippuja Colosseumiin ja Vatikaaniin

Colosseumin ulkopuolella| ©Palumbos
Colosseumin ulkopuolella| ©Palumbos

Seuraavat henkilöt ovat oikeutettuja alennuksiin:

 • Akkreditoidut italian opettajat
 • Taidehistoriaan erikoistuneet opettajat, jotka ovat ryhmän mukana, voivat saada ilmaisen tai alennetun pääsyn.
 • vammaiset ja heidän saattajansa, jotka ovat sosiaali- tai terveyspalvelujen piirissä.
 • EU:n viralliset oppaat ja matkailutulkit edellyttäen, että he pääsevät sisään ammatillisen toimintansa puitteissa.
 • Hyväksytyt taidehistorian ja toisen asteen opettajat.
 • Arkkitehtuurin, kulttuuriperinnön säilyttämisen, kasvatustieteiden ja kirjallisuuden opettajat ja opiskelijat tai arkeologisen tai taidehistoriallisen suuntautumisen omaavat kirjallisuusaineet.
 • Alle 18-vuotiaat lapset, jotka ovat aikuisen seurassa, pääsevät alennettuun hintaan.

Näiden edellä mainitut vaatimukset täyttäville myönnettävien etujen lisäksi Colosseum avaa ovensa maksutta joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Jonot ovat kuitenkin yleensä loputtomat, joten jos valitset tämän vaihtoehdon, suosittelen nousemaan aikaisin ja olemaan kärsivällinen.

Osta liput Vatikaaniin jonon ohittamiseen

Mitä Colosseumin ja Vatikaanin yhdistettyyn lippuun sisältyy?

Pietarinkirkko| ©Unsplash
Pietarinkirkko| ©Unsplash

Liput Colosseumille, Forum Romanumille ja Palatinuksen kukkulalle

Colosseumin lippu on täysi lippu, joka sisältää myös vierailun Forum Romanumille, valtavaan esplanadiin arkeologisine jäänteineen, joka oli aikoinaan kaupungin yhteiskunnallisen elämän keskus, sekä Palatinuksen kukkulalle, joka on Rooman seitsemästä kukkulasta keskeisin ja yksi kaupungin vanhimmista kohdista. Nämä kolme kohdetta ovat hyvin lähellä toisiaan, ja ne sisältyvät kierrokseen.

Vatikaanin museot ja Pietarinkirkko -liput

Kun puhumme lipuista Vatikaaniin, tarkoitamme itse asiassa pääsyä Vatikaanin museoihin, jotka ovat yksi Euroopan suurimmista taidekokoelmista. Alueella, jolla Vatikaani sijaitsee, on kaksi tärkeintä nähtävyyttä: museot ja Pietarinkirkko, joka on maksuton. Vatikaanin ja Colosseumin yhteinen kiertoajelu sisältää myös vierailun basilikassa.

Varaa liput Colosseumiin skip-the-line -liput

Kannattaako ostaa yhdistetty lippu?

Sikstuksen kappeli| ©Unsplash
Sikstuksen kappeli| ©Unsplash

Kyllä, jos sinun pitäisi ostaa molemmat liput erikseen, käyttäisit lopulta enemmän aikaa ja rahaa. Seuraavassa on yhteenveto yhdistetyn lipun tärkeimmistä eduista:

 • Säästät tuntikausia (kyllä, tuntikausia, monikossa)odotusaikaa molemmissa kohteissa, sillä varaamalla liput etukäteen pääset molempiin kohteisiin välittömästi ja täydellisessä järjestyksessä.
 • Parempi organisointi. Tykkään aina jättää matkoilla tilaa improvisoinnille ja antaa kyseisen kaupungin viedä mukanaan. On kuitenkin aina paikkoja, jotka on pakko nähdä, ja koska ne ovat niin myyttisiä, ne ovat täynnä turisteja ja vierailu niihin aiheuttaa joskus ylimääräistä stressiä (on laskettava ajat, miten sinne pääsee, aikataulut, odottelu...), joka voi jopa pilata vierailun kokemuksen.
 • Säästät molemmissa lipuissa: Kun ostat tarjouksen näiden Rooman pakollisten nähtävyyksien paketin kanssa, käytät vähemmän rahaa kuin jos ostat ne erikseen. Tsekkaa ja kerro minulle!

Osta skip-the-line -liput Vatikaaniin

Toinen vaihtoehto: Ota opastettu kierros Colosseumiin ja Vatikaaniin

Vanha paperinen sisäänkäynti Colosseumiin| ©Unsplash
Vanha paperinen sisäänkäynti Colosseumiin| ©Unsplash

Hyvä puoli tämän opastetun kierroksen ostamisessa Colosseumin ja Vatikaanin lipuilla on se, että sinun on huolehdittava vain vähäisestä organisoinnista; sinun on vain oltava tapaamispaikalla sovittuun aikaan ja seurattava opasta sinulle annettavien kuulokkeiden avulla. Silti tässä on muutama asia, jotka sinun on hyvä tietää:

Tapaamispaikka

Tapaamispaikka voi vaihdella vuodenajasta riippuen, mutta se on keskeinen paikka, kuten Piazza del Risorgimento, joten sinne ei ole mitään ongelmia päästä joko kävellen, jos asut Rooman keskustassa (kaupunki on yleensä melko helppokulkuinen kävellen), tai julkisilla liikennevälineillä. Joka tapauksessa, kun varaat matkan, voit kysyä, miten pääset paikalle, ja he kertovat, miten sinne pääsee.

Lipun päivämäärät

Kun varaat liput Colosseumiin ja Vatikaaniin osana yhteistä kiertoajelua, sinun on varattava ne tietylle päivälle. Jos sinulla on ennalta arvaamattomia tilanteita, peru liput 24 tuntia etukäteen ja saat täyden hyvityksen. Kierroksen järjestäjät järjestävät vierailuajat kuhunkin kierroksen kohteeseen. Lähtöaika on kuitenkin aikainen, joten kannattaa varautua aikaiseen heräämiseen.

Vierailun kesto

Vierailun kesto on yhteensä noin yhdeksän tuntia molemmissa kohteissa. Näistä yhdeksästä tunnista 2-3 tuntia on varattu Colosseumille ja saman verran Vatikaanin museoille. En aio valehdella sinulle: siitä tulee intensiivinen päivä, mutta mielestäni se on sen arvoisempi kuin Colosseumin käyminen toisella puolella ja Vatikaanin käyminen toisella puolella.

Kieli

Tähän kierrokseen sisältyy kuulokkeet, joissa on ääni useilla kielillä: espanja, englanti, ranska, saksa, ranska, portugali ja espanja.

Tietoa lounaasta

Ruoka ei sisälly ret keen, joten vaikka sinulle annetaan lounastauko, suosittelen, että otat reppuun eväitä ja pari juomaa, jotta voit tarvittaessa tappaa nälkäsi. Molemmilla alueilla on kuitenkin runsaasti ruokakojuja ja ravintoloita. Tässä ovat parhaat ruokapaikat Vatikaanin lähellä ja tässä parhaat ruokapaikat Colosseumin lähellä.

Vieraile Colosseumissa ja Vatikaanissa lasten kanssa

Jos aiot tehdä tämän kierroksen lasten kanssa, pidä mielessä, että he saattavat väsyä pahasti... Jos lapset ovat kiinnostuneita taiteesta, se ei ole ongelma, koska heillä on paljon nähtävää, mutta jos he ovat liian nuoria, valitse toinen vaihtoehto Colosseumin ja Vatikaanin vierailulle.

Jos olet kiinnostunut, voit lukea nämä vinkit Colosseumissa vierailuun lasten kanssa.

Tietoa Colosseumista

Roomalainen Colosseum| ©Unsplash
Roomalainen Colosseum| ©Unsplash

Colosseum on Rooman menneisyys, suuruuden, keisarien ja gladiaattoreiden Rooma, mutta myös kansan Rooma, sillä juuri tähän amfiteatteriin Rooman kansa kokoontui seuraamaan kuuluisia gladiaattoritaisteluita ja villieläinten taisteluita. Se on ehdottomasti nähtävä, jos matkustat Roomaan.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia

 • Se on koko Italian suosituin monumentti.
 • Sen rakennutti noin vuonna 72 eaa. keisari Vespasianus, joka oli ammattisotilas ja josta tuli myöhemmin keisari.
 • Se, jos ihmettelit, on nimensä velkaa amfiteatterin edessä olevalle "Neron kolossin" patsaalle.
 • Vaikka nyt amfiteatteriin pääsee sisään vain 3000 ihmistä, sen katsomoon mahtui 55 000 katsojaa. Jos se olisi jalkapallostadion, sen kapasiteetti olisi viidennellä sijalla Italian suurimpien stadionien joukossa.

Vatikaanista

Pietarinaukion pylväikkö| ©Unsplash
Pietarinaukion pylväikkö| ©Unsplash

Vatikaani puolestaan huokuu mahtavuutta ja mahtipontisuutta; se on uskonnon voiman leimaama lahja. Katolisen kirkon päämaja sijaitsee Rooman kaupungissa (tarkemmin sanottuna Vatikaanissa, jota pidetään erillisenä valtiona), ja sen rikkauksia ei voi olla tuijottamatta.

Älä jätä väliin Pietarinkirkkoa, sen kupolia, Pietarinaukiota ja Vatikaanin museoita, joista löydät upean Sikstuksen kappelin. Kerron myös, mitä sinun on nähtävä Vatikaanin museoissa, jotta saat vierailustasi kaiken irti:

Mielenkiintoisia yksityiskohtia

 • Kaikki Sikstuksen kappelin freskot (joissa korostuvat "Aatamin luominen" tai "Viimeinen tuomio"), jotka ovat Michelangelon ja Botticellin kaltaisten taiteilijoiden tekemiä.
 • Rafaelin maalauksia, kuten "Kirkastuminen" (hänen viimeinen maalauksensa), "Heliodoruksen karkottaminen temppelistä", "Parnassos" tai "Ateenan koulu", ei voi jättää väliin.
 • Museoissa on tunnettuja veistoksia, kuten "Laooconte ja hänen poikansa" tai "Belvederen Apollo".
 • Pietarinkirkossa on Michelangelon kuuluisa Pietà.
 • Yleisölle avoimen kupolin huipulta avautuva näkymä on luultavasti yksi Rooman parhaista.

Käytännön neuvoja Colosseumiin ja Vatikaaniin tutustumista varten

Pyhän Pietarin aukio valmistautuneena uskonnolliseen juhlaan| ©Unsplash
Pyhän Pietarin aukio valmistautuneena uskonnolliseen juhlaan| ©Unsplash

Miten pukeutua

Jos lähdet kesällä, Roomassa on erittäin kuuma. Erityisesti Forum Romanumilla lämpötila on korkea eikä varjoa ole, joten sinun on otettava mukaan vettä, aurinkovoidetta, hattu ja aurinkolasit.

Colosseumissa on varjostettuja osia, mutta siellä on myös enemmän aurinkoa. Ajattelet: hienoa, pukeudun vierailupäivän viileimpiin vaatteisiini. Väärin! Vinkki Vatikaanissa vierailua varten: sinne ei päästetä sisään paljain olkapäin tai liian lyhyissä vaatteissa. Sinun on kannettava huivi repussasi ja pidettävä sitä olkapäilläsi, jotta pääset sisään Pietarinkirkkoon ja Vatikaanin museoihin.

Olennainen vinkki Colosseumilla ja Forum Romanumilla käymiseen: käytä mukavia kenkiä, muuten yhdeksän tunnin kierros voi kestää kauan.

Vaikka se saattaa tuntua itsestään selvältä, älä käytä upouusia kenkiä. Älä ota mukaan isoa reppua tai matkatavaroita, sillä et pääse näiden esineiden kanssa kulkemaan mihinkään nähtävyyksiin.

Älä erotu ryhmästä

Pidä kirjaa ajasta kierroksen aikana. Sinua odotetaan, jos olet hieman myöhässä, mutta se tarkoittaa paitsi sitä, että hidastat koko ryhmää, myös sitä, että seuraavalla nähtävyydellä sinulla on vähemmän aikaa ja sinun on nähtävä se nopeammin. Järjestetyillä kiertomatkoilla ei ole aikaa ostaa lahjoja tai tutustua alueeseen kaikessa rauhassa; siihen sinulla on aikaa.

Valokuvat

Älä unohda ottaa puhelinta ja kameraa mukaan. En sano tätä (lainkaan) siksi, että katsoisit puhelintasi; olisi sääli, jos niin tekisit. Sanon tämän siksi, että jos aiot ottaa valokuvia kierroksesta (ja valokuvien ottamatta jättäminen on hyvin vaikeaa), akku saattaa loppua kesken (näet paljon asioita). Itse teen niin, että kun matkustan, jos minulla ei ole kameraa mukana tai en halua kantaa sitä liikaa mukanani ja aion käyttää matkapuhelinta, laitan puhelimen lentokonetilaan (jotta voin hyödyntää sitä ja katkaista yhteyden) ja käytän vain kameraa.

Opastetut kierrokset Colosseumissa ja Vatikaanissa

Vierailu Colosseumiin| ©Juliana Malta
Vierailu Colosseumiin| ©Juliana Malta

Jos etsit yksityiskohtaista ja syvällistä vierailua Colosseumiin ja Vatikaaniin, tämä vaihtoehto ei ole sinua varten. Molempiin kohteisiin tutustumiseen on rajoitetusti aikaa, sillä etusijalla on nähdä kaikki kierroksella olevat kohteet mahdollisimman mukavasti, mutta ei tutustua niihin syvällisesti.

Jos haluat pidemmän ja yksityiskohtaisemman opastetun kierroksen, jossa jokainen näkemäsi ihme selitetään sinulle, suosittelen sinua varaamaan Colosseumin opastetun kierroksen tai Vatikaanin museoiden opastetun kierroksen, joista olen myös kirjoittanut artikkeleita, jotta voit arvioida kaikki tiedot. Täältä voit lukea Parhaat Vatikaanin opastetut kierrokset ja täältä sen, jonka on kirjoittanut Colosseumin kierrokset

.

Roma Pass ja Omnia Card: matkailijakortti Colosseumiin ja Vatikaaniin tutustumista varten

Pietarinkirkon sisällä| ©Unsplash
Pietarinkirkon sisällä| ©Unsplash

Paras vaihtoehto hyödyntää turistipassia näissä nähtävyyksissä on Roma Pass ja Omnia Card, sillä sen avulla pääset halutessasi ilmaiseksi kahteen nähtävyyteen, joiden ei välttämättä tarvitse olla Colosseum tai Vatikaani. Tämän kortin avulla voit myös käyttää kaupungin liikennettä ilmaiseksi, joten käytät sitä matkan kokoontumispaikkaan menemiseen ja sieltä paluuseen päivän päätteeksi.

Neuvoni on joka tapauksessa, että älä innostu liikaa ja tee kotiläksysi ennen kuin investoit kaupunkikorttiin. Voit lukea täältä kaikki yksityiskohtaiset tiedot Rooma-passi ja muut passit.

Osta Roma Pass ja Omnia Card

Jos olet kiinnostunut käymään Colosseumissa ja Vatikaanissa, sinua kiinnostaa myös

Castel Sant'Angelo| ©Jimmy Harris
Castel Sant'Angelo| ©Jimmy Harris

Tällä vaihtoehdolla näet kaksi Rooman suurta ihmettä, mutta nähtävää on paljon muutakin. Kun olet saanut mielenrauhan siitä, että olet kattanut olennaiset asiat, neuvon sinua järjestämään loppupäivien vierailusi niin, että etsit ikuisen kaupungin tärkeimmät suihkulähteet, nähtävyydet, palatsit ja aukiot ja vierailet niissä kävellen.

Jos etsit tämän kierroksen jälkeen lisää vaikuttavia monumentteja, älä jätä väliin Pantheonia, Castel Sant'Angeloa tai kirkkoja, kuten Santa Maria Maggiorea tai Santa Maria in Trasteverea. Jos taas Vatikaanin museot tekevät sinuun eniten vaikutuksen tällä kierroksella, käy ehdottomasti Borghesen galleriassa. Halutessasi voit lukea lisätietoja postauksestani osoitteessa Borghese Gardens ja GalleriaKierrokset&Liput

. Jos haluat laajemman opastetun kaupunkikierroksen, olen myös laatinut postauksen suosikeistani, joten lue täältä kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää seuraavista asioistaParhaat Rooman kierrokset.

Osta liput Vatikaaniin ja ohita jono