Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Rooma-passi ja muut passit

Selitän, mikä se on ja mitä voit tehdä, jos ostat Roma Passin.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuuttia luettu

Rooma-passi ja muut passit

Colosseum Roomassa | © Fabio Fistarol

Jokainen matkailija haluaa tutkia vapaasti matkakohdettaan, nauttia sen kulttuurista, tutustua sen kulmiin ja tarinoihin... Sitä varten on kuitenkin tehtävä suunnitelmia ja laskelmia, ja Roma Pass -matkailijakortti voi olla suureksi avuksi. Kerron teille miksi.

Mikä on Roma Pass ja kuinka paljon se maksaa?

Trevin suihkulähde| ©Viviana Couto Sayalero
Trevin suihkulähde| ©Viviana Couto Sayalero

Roomassa on käytössä Roma Pass, jonka avulla matkustajat voivat säästää aikaa ja rahaa vierailunsa aikana; nämä ovat kaksi erittäin arvokasta hyödykettä, kun matkasta halutaan ottaa kaikki irti. Kerron, milloin ja miten sitä voi käyttää, sekä autan sinua päättämään, onko se sinulle paras vaihtoehto riippuen siitä, mitä haluat löytää kaupungista.

Matkailijakorttien hinta voidaan yleensä laskea kahdella tavalla: niiden päivien määrän mukaan, joina käytät sitä, tai niiden nähtävyyksien määrän mukaan, joissa vierailet sen avulla. Roma Pass on ensimmäinen tapa: sen hinta riippuu siitä, kuinka monta päivää käytät sitä.

Varaa Roma Pass ja Omnia Card

Roma Pass -tyypit

Vatikaanin puutarhat| ©Unsplash
Vatikaanin puutarhat| ©Unsplash

Rooma-passi 2 päivää

Passi on voimassa 48 tuntia ensimmäisestä käyttökerrasta, ja se sisältää ilmaisen sisäänpääsyn yhteen sen luettelossa mainittuun monumenttiin tai museoon ja 20 % alennuksen muista sen luettelossa mainituista nähtävyyksistä.

Roma Pass 3 päivää

Voimassa 72 tuntia ensimmäisestä käyttökerrasta ja sisältää ilmaisen sisäänpääsyn kahteen luettelossa mainittuun monumenttiin tai museoon ja 20 prosentin alennuksen kaikista muista luettelossa mainituista nähtävyyksistä.

Varaa Roma Pass ja Omnia Card

Milloin Roma Pass kannattaa ostaa?

Yksi Piazza Navonan suihkulähteistä.| ©Unsplash
Yksi Piazza Navonan suihkulähteistä.| ©Unsplash

Suuri kysymys mielessäsi on, milloin kannattaa ostaa Rooman turistikortti ja milloin ei? Kun itse suunnittelen matkaa, istun aina alas keräämään tietoa kaupungin turistikorteista vastatakseni samaan kysymykseen. Jotta voisit välttää tämän vaiheen, annan sinulle kaikki tiedot, joita tarvitset päättäessäsi, kannattaako Roma Pass ostaa vai ei. Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on otettava huomioon:

Kuinka monta päivää olet Roomassa

Roma Pass on tilattu kahden tai kolmen päivän ajaksi, joten jos aiot nähdä kaupungin lyhyessä ajassa, se on erittäin hyödyllinen, mutta jos aiot olla Roomassa esimerkiksi 10 päivää (ellet aio viettää ensimmäiset päivät tutustumalla nähtävyyksiin ja vaeltaa sen jälkeen kaupungilla omaan tahtiisi), se ei ehkä kannata, koska voit käyttää sitä vain osan vierailustasi.

Alennukset, joihin olet oikeutettu iän ja ammatin perusteella

Roma Passin tärkein etu on 20 prosentin alennus museoiden ja muistomerkkien sisäänpääsystä, mutta ehkä olet oikeutettu tähän alennukseen jo ilman Roma Passia ikäsi tai ammattisi vuoksi. Esimerkiksi 18-24-vuotiailla EU:n kansalaisilla on jo alennus Colosseumiin, joten Roma Passista ei olisi heille mitään hyötyä, koska alennukset EIVÄT ole kumulatiivisia.

Odotusaika nähtävyyksissä

Roma Passin haltijat pääsevät Castel Sant Angeloon, Capitoliumin museoihin ja Colosseumiin erityisen ikkunan kautta. Näin säästät huomattavan määrän odotusaikaa, jota ilman turistikorttia (paitsi jos kyseinen nähtävyys sallii online-varausmahdollisuuden etukäteen jonojen välttämiseksi, kuten Colosseumissa) joutuisit odottamaan.

Muistomerkit ja museot, joissa haluat vierailla

Saat eniten hyötyä Rooman kaupunkipassista, kun haluat vierailla useissa sisäänpääsymaksullisissa nähtävyyksissä; jos näin ei ole ja suunnitelmissasi on vain kuljeskella kaupungin kaduilla, et ehkä tarvitse passia. Jos olet kiinnostunut vierailemaan jossakin nähtävyydessä tai nähtävyyksissä, laske niiden hinta erikseen ja vertaa sitä Rooma-passin hintaan.

Liikkuminen Roomassa

Rooma-passi sisältää ilmaisen matkustamisen metrolla ja kaupunkibusseilla (jotka eivät muuten ole ilmaisia, vaikka joskus saattaakin luulla niin, sillä niissä on erilainen lipunvalvontajärjestelmä kuin muissa Euroopan kaupungeissa). Jos asut Rooman keskustassa ja voit liikkua kävellen tai jos vuokraat moottoripyörän oleskelusi ajaksi etkä käytä julkisia liikennevälineitä, tämä on yksi City Passin eduista, jotka jäävät käyttämättä.

Anan matkavinkki

Ennen kuin vierailet missä tahansa paikassa Roomassa, tarkista aina, onko siellä alennuksia Roma Passin kanssa ja saatko kortin omistamisen ansiosta etuoikeutetun pääsyn. Useammin kuin kerran tulet yllättymään iloisesti.

Mitä Roma Pass sisältää?

Loba Capitolina, Kapitolina-museot.| ©Andy Montgomery
Loba Capitolina, Kapitolina-museot.| ©Andy Montgomery
 • Vapaa pääsy 1 museoon, jos valitset 48 tunnin kortin, ja 2museoon, jos valitset 72 tunnin kortin. Pääsy Vatikaanin museoihin ei sisälly.
 • Alennettu hinta (vähintään 20 % alennus) muista museoista ja muistomerkeistä, joihin et käytä ilmaista sisäänpääsyä.
 • Alennukset esityksistä, matkailun lisäpalveluista (polkupyörävuokraus, kiertoajelut, turistibussi...) ja väliaikaisista näyttelyistä (moniin niistä pääsee jonon ohi).
 • Alennukset arkeologisilla alueilla, jotka eivät ole suoraan Rooman kunnan hallinnoimia. Tällaisia ovat esimerkiksi Villa Medici tai Circus Maximus.
 • Colosseumiin ja muihin nähtävyyksiin pääsee ilman jonoa.
 • Roma Passin voimassaoloaikana vapaa pääsy kaikkiin Rooman julkisiin liikennevälineisiin (metro ja bussit). Lentokenttäkuljetukset ja alueelliset junat eivät sisälly hintaan.
 • Kartta ja opas Rooman tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Varaa Roma Pass ja Omnia Card

Roma Passin sisältämät nähtävyydet

Näkymä Castel Sant'Angelon huipulta| ©Unsplash
Näkymä Castel Sant'Angelon huipulta| ©Unsplash

Colosseum, Rooman Forum ja Palatine-kukkula

Nämä ovat kolme tärkeintä nähtävyyttä antiikin Roomasta kiinnostuneille (Colosseum on Vatikaanin museoiden ohella Rooman suosituin monumentti). Pääsymaksu kaikkiin kolmeen kohteeseen on yhdistetty, ja jos haluat tietää lisää siitä, miten voit vierailla niissä itsenäisesti ilman korttia, voit lukea nämä muut artikkelit osoitteessa Colosseumin kierrokset y RoomanColosseuminLiput: Kuinka ostaa, mitä ne sisältävät, kuinka paljon ne maksavat, jne....

Capitoliumin museot

Roomassa vierailevat jättävät usein huomiotta Vatikaanin museoiden perässä, mikä on suuri virhe. Näitä Kapitolinkukkulalla (Campidoglio) sijaitsevia museoita pidetään maailman vanhimpina, ja niissä on taidekokoelma, johon kuuluu muun muassa Tizianin, Caravaggion ja Rubensin maalauksia.

Kapitolinkukkulan susi, Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas, Berninin Meduusa, Konstantinuksen kolossi ja haavoittunut Galata ovat Vatikaanin museoiden tärkeimpiä taideteoksia. Sisällä olevien teosten lisäksi myös itse huoneiden majesteettisuus on vierailun arvoinen.

Sant Angelon linna

Sitä kutsutaan "Rooman vartijaksi", sillä roomalaiset käyttivät sitä linnoituksena vastustaakseen kaupungin jatkuvia piirityksiä. Vaikka se oli alun perin suunniteltu keisari Hadrianuksen mausoleumiksi, se on toiminut (linnoituksen lisäksi) myös paavin palatsina ja vankilana.

Sen huoneiden monimuotoisuus, yläterassilta avautuvat näkymät kaupunkiin, sen sisällä sijaitseva museo, mausoleumin käytävät ja sen muodostama huoneiden labyrintti tekevät siitä pakollisen vierailukohteen kaikille niille, jotka haluavat tutustua Roomaan Colosseumin ja Vatikaanin ulkopuolella. Se on yksi niistä nähtävyyksistä, joissa alennettu hinta on kaikkein kannattavin, sillä se voi merkitä yli 70 prosentin eroa tavalliseen hintaan.

Borghesen galleria

Yksi Rooman piilotetuimmista aarteista, ja luultavasti yksi niistä, joista nautit eniten vierailusi aikana, koska kävijämäärät ovat muihin nähtävyyksiin verrattuna vähäisiä. Borghese-galleria on yksi Rooman tärkeimmistä taidegallerioista, ja se sisältää upean kauniita veistoksia.

Toinen lisäarvo tässä enklaavissa on se, että se sijaitsee Rooman keuhkoissa: Villa Borghesen puutarhoissa. Suosittelen käyttämään myös täällä alennettua hintaa, sillä vuodenajasta riippuen voit maksaa 15 eurosta vain 4. Jos harkitset vierailua Borghese-galleriaan, suosittelen tätä artikkelia, jonka kirjoitin siitä: Borghese Gardens ja GalleriaKierrokset&Liput.

Muut museot tai kiinnostavat paikat

Roma Passin virallisilta verkkosivuilta voit tarkistaa muut kiinnostavat kohteet, joissa voit vierailla tällä kortilla, mutta voin kertoa, että muita mukana olevia museoita ja muistomerkkejä ovat seuraavat:

 • Ara Pacis -museo
 • Palazzo Barberini
 • Caracallan kylpylät
 • Trajanuksen markkinat
 • Villa Giulian kansallinen etruskimuseo
 • Diocletianuksen kylpylät
 • Palazzo Massimo alle Terme
 • Altempsin palatsi
 • Balbi-krypta
 • Rooman modernin taiteen kansallisgalleria
 • Palazzo Venezia
 • Spadan galleria
 • Rooman museo

Varaa Roma Pass ja Omnia Card

Miten Roma Pass toimii?

Rooman katakombit| ©Unsplash
Rooman katakombit| ©Unsplash

Jos ostat Roma Passin verkossa, saat ohjeet siitä, mistä voit noutaa Roma Passin, kun olet Roomassa, ja saat oston jälkeen sinulle lähetetyn kupongin. Joitakin näistä pisteistä ovat mm:

 • Korttiin sisältyvät museot ja nähtävyydet.
 • APT:n matkailuneuvontapisteet (myös lentoasemilla).
 • Useat metroasemat.

Kun olet noutanut kortin, sinun on täytettävä siihen henkilötietosi ja päivämäärä, jolloin kortti aktivoidaan. Nähtävyyksillä sinua pyydetään esittämään kortti henkilöllisyystodistuksen kanssa, metroasemilla on näyttö, joka lukee kortissa olevan koodin, ja bussissa sinun tarvitsee vain pitää korttia mukanasi.

Roma Pass aktivoituu ensimmäisellä käyttökerralla (jos saavut Roomaan iltapäivällä ja haluat noutaa sen lentokentältä, sitä ei kannata käyttää vain metrossa, koska menetät tuntikausia), ja muista, että monissa nähtävyyksissä sinun ei tarvitse jonottaa sisäänkäynnillä, koska olet Roma Passin haltija.

Anan matkustajavinkki

Jos vierailet Colosseumissa, sisäänkäynnillä on Roma Passin haltijoille varattu jono.

Järjestä matkasi Roma Passin avulla

Villa Borghesen puiston suihkulähde| ©Unsplash
Villa Borghesen puiston suihkulähde| ©Unsplash

Roma Pass helpottaa sinua huomattavasti Rooman vierailun aikana, mutta sen lisäksi annan sinulle muutamia vinkkejä, joiden avulla voit ottaa siitä kaiken irti (muista, että sinulla on vain 48 tai 72 tuntia aikaa hyödyntää se). Ennen kuin aktivoit Roma Pass -passisi, sinun tulisi ottaa huomioon seuraavat asiat:

Nähtävyyksien aukioloajat

Tarkista kaikkien niiden nähtävyyksien aukioloajat ja -päivät, joissa haluat vierailla. Colosseum on avoinna ympäri vuoden, mutta maanantaisin Roomassa useimmat museot ovat suljettuina, ja jotkin museot saattavat olla suljettuina myös juhlapyhinä. Varmista, ettet aktivoi korttiasi maanantaiaamuna, jos haluat käyttää sitä päästäksesi Capitoliumin museoihin tai Castel Sant'Angeloon, sillä ne ovat silloin suljettuina ja olet tuhlannut arvokasta aikaa kortillasi.

Suunnittele vierailusi etukäteen

Tarkoituksena on, että voit nähdä suurimman osan sisäänpääsylippuja edellyttävistä kohteista sinä aikana, kun sinulla on Roma Pass -lupakortti, joten on tärkeää, että päätät, missä järjestyksessä aiot käydä museoissa niiden aukioloaikojen mukaan. Muista, että Colosseumin ja Forum Romanumin katsomiseen tarvitset koko aamupäivän. Useimmat museot sulkeutuvat Roomassa klo 19.30.

Tarkista, kuinka kauan kestää päästä nähtävyydeltä toiselle

Useimpiin Rooman nähtävyyksiin pääsee kävellen, mutta jotkin, kuten Villa Borghese tai Vatikaani, ovat syrjäisempiä, ja niihin pääseminen voi kestää kauemmin.

Jos matkustat lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, ei ole suositeltavaa hankkia heille Roma Passia, sillä he pääsevät ilmaiseksi useimpiin kaupungin nähtävyyksiin. Itse asiassa suosittelen, ettet hanki sitä tässä tapauksessa itsellesikään, sillä jos haluat ottaa kaiken irti siitä, kun kuljeskelet paikasta toiseen, lapset eivät välttämättä pysy vauhdissa mukana.

Rooman julkisesta liikenteestä

Roma Pass sisältää julkisen liikenteen ilmaiseksi, mutta huomaa, että bussin odotusaika Roomassa voi olla pitkä, joten jos voit kävellä paikasta toiseen, suosittelen sitä. Siksi on parasta järjestää vierailut muistomerkkeihin tai museoihin saman alueen sisällä.

Varaa Roma Pass ja Omnia Card

Mitä muita turistipasseja Roomassa käymiseen on olemassa?

Luominen, Sikstuksen kappeli| ©Slices of Light
Luominen, Sikstuksen kappeli| ©Slices of Light

Omnia-kortti

Tähän mennessä olen kertonut sinulle Roma Passin eduista, sillä se on yksi kaupungin tärkeimmistä kulkuluvista. Olet kuitenkin huomannut, että Vatikaanissa on alueita, kuten Vatikaanin museot, jotka eivät kuulu passin piiriin: niitä varten on olemassa toinen kortti, Omnia Card. Tämä kortti takaa vapaan ja nopean pääsyn Vatikaanin museoihin, etuoikeutetun sisäänpääsyn ääniopastuksella Pietarinkirkkoon ja alennuksia Vatikaanin eri museoissa ja alueilla.

Nyt mietit: "Kumman valitsisin? Parasta tässä on se, että sinun ei tarvitse valita, sillä Omnia-kortti sisältää Roma Passin, joten voit viettää kaksi (tai kolme) päivää Roomassa ja yhden päivän Vatikaanin alueella. Ellet ole jo käynyt Vatikaanissa aiemmalla matkallasi, suosittelen ehdottomasti tätä vaihtoehtoa: yhdistä molemmat kortit.

Suosittelen joka tapauksessa lukemaan tämän toisen artikkelin, jonka tein aiheesta. Omnia-kortti selvittääksesi kaikki epäilyksesi, jos sinulla on vielä epäilyksiä.

Rooma City Pass

Näiden kahden kortin lisäksi Roomaan on olemassa toinenkin passi, jota voidaan pitää VIP-vaihtoehtona: Rome City Pass. Toisin kuin edelliset, tämä turistikortti on voimassa koko kaupungissa oleskelusi ajan, ja se on 100-prosenttisesti digitaalinen kortti. Se sisältää ilmaisen sisäänpääsyn Colosseumiin tai Borghese-galleriaan, turistibussin, alennuksia retkistä ja muista kiinnostavista kohteista, ja lisämaksusta voit vierailla Vatikaanin museoissa ja vuokrata lentokenttäkuljetuksen.

Tärkein etu on ehtojen mukavuus ja kattavuus, haittapuolena on tietenkin korkeampi hinta verrattuna Roma Passiin ja Omnia Cardiin. Jos sinulla on siihen varaa, se on hyödyllinen vaihtoehto, mutta varmista, että vietät kaupungissa riittävästi aikaa saadaksesi siitä kaiken irti.

Jos Roma Pass kiinnostaa sinua, saatat olla kiinnostunut myös seuraavista

Jos olet valinnut Roma Passin ja aiot käydä Colosseumilla, Capitoliumin museoissa, Borghesen galleriassa ja Castel Sant Angelossa, et luultavasti halua jättää väliin yhtä tärkeimmistä vaihtoehdoista, joka ei sisälly tähän kaupunkipassiin: Vatikaanin museoita. Jos Omnia Cardin käyttö yhdessä Roma Passin kanssa ei sovi sinulle, voit käyttää Roma Passia kaikkiin mukana oleviin monumentteihin ja museoihin ja ostaa sitten liput Vatikaaniin yksin. Kerron, miten tämä tehdään tässä artikkelissa osoitteessa Vatikaanin MuseoLiput: Kuinka paljon ne maksvat, mistä ostaa, kuinka säästää rahaa....

Jos haluat silti ostaa liput erikseen, esimerkiksi Colosseumiin, jätän sinulle linkin artikkeliini osoitteessa RoomanColosseuminLiput: Kuinka ostaa, mitä ne sisältävät, kuinka paljon ne maksavat, jne....

On myös mahdollista ostaa yhdistetty lippu Colosseumiin ja Vatikaanin museoihin, joka sisältää myös opastetun kierroksen molemmissa kohteissa. Löydät kaikki tiedot täältä: Kuinka ostaa liput Colosseumiinja Vatikaaniin.