Rooma-passi ja muut passit

Selitän, mikä se on ja mitä voit tehdä, jos ostat Roma Passin.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

Rooma-passi ja muut passit

Colosseum Roomassa | © Fabio Fistarol

Jokainen matkustaja haluaa tutkia vapaasti matkakohdettaan, nauttia sen kulttuurista, tutustua sen kulmiin ja tarinoihin... Sitä varten on kuitenkin tehtävä suunnitelmia ja laskelmia. Roma Pass -matkailijakortin ostaminen voi olla suureksi avuksi. Kerron sinulle miksi.

Mikä on Roma Pass ja kuinka paljon se maksaa?

Trevin suihkulähde| ©Viviana Couto Sayalero
Trevin suihkulähde| ©Viviana Couto Sayalero

Roomassa on käytössä Roma Pass, jonka avulla matkustajat voivat säästää aikaa ja rahaa vierailunsa aikana; nämä ovat kaksi erittäin arvokasta hyödykettä, kun matkasta halutaan ottaa kaikki irti. Kerron, milloin ja miten sitä voi käyttää, sekä autan sinua päättämään, onko se sinulle paras vaihtoehto riippuen siitä, mitä haluat löytää kaupungista.

Matkailijakorttien hinta voidaan yleensä laskea kahdella tavalla: niiden päivien määrän mukaan, joina käytät sitä, tai niiden nähtävyyksien määrän mukaan, joissa vierailet sen avulla. Jos päätät ostaa Roma Passin, se on ensin mainittu tapa: sen hinta riippuu käyttämiesi päivien määrästä.

Varaa Roma Pass

Roma Pass -tyypit

Vatikaanin puutarhat| ©Unsplash
Vatikaanin puutarhat| ©Unsplash

Voit varata kahdenlaisen Roma Passin:

Roma Pass 2 päivää

Voimassa 48 tuntia ensimmäisestä käyttökerrasta, ja se sisältää ilmaisen sisäänpääsyn johonkin luettelossa mainittuun monumenttiin tai museoon sekä 20 prosentin alennuksen kaikista muista luettelossa mainituista nähtävyyksistä.

Roma Pass 3 päivää

Voimassa 72 tuntia ensimmäisestä käyttökerrasta, ja se sisältää ilmaisen sisäänpääsyn kahteen luettelossa mainittuun monumenttiin tai museoon ja 20 prosentin alennuksen kaikista muista luettelossa mainituista nähtävyyksistä.

Varaa Roma Pass

Mitä Roma Pass sisältää?

Loba Capitolina, Kapitolina-museot.| ©Andy Montgomery
Loba Capitolina, Kapitolina-museot.| ©Andy Montgomery
 • Vapaa pääsy 1 museoon, jos valitset 48 tunnin kortin, ja 2museoon, jos valitset 72 tunnin kortin. Pääsy Vatikaanin museoihin ei sisälly hintaan. Jos haluat päästä Vatikaanin monumentteihin, sinun on hankittava tämä kortti, joka sisältää myös Omnia-kortin.
 • Alennettu hinta (vähintään 20 % alennus) muihin museoihin ja monumentteihin, joihin et käytä ilmaista pääsyä.
 • Alennukset esityksistä, matkailun lisäpalveluista (polkupyörävuokraus, kiertoajelut, turistibussi...) ja väliaikaisista näyttelyistä (moniin niistä on vapaa pääsy jonottamatta).
 • Alennukset arkeologisilla alueilla, jotka eivät ole suoraan Rooman kunnan hallinnoimia. Tällaisia ovat esimerkiksi Villa Medici tai Circus Maximus.
 • Colosseumiin ja muihin nähtävyyksiin on vapaa pääsy jonottamatta.
 • Roma Passin voimassaoloaikana vapaa pääsy kaikkiin Rooman julkisiin liikennevälineisiin (metro ja bussit). Lentokenttäkuljetukset ja alueelliset junat eivät sisälly hintaan.
 • Kartta ja opas Rooman tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Varaa Roma Pass

Rooma-passiin sisältyvät nähtävyydet

Näkymä Castel Sant'Angelon huipulta| ©Unsplash
Näkymä Castel Sant'Angelon huipulta| ©Unsplash

Jos ostat Roma Passin, saat mukaan:

Colosseum, Forum of Rome ja Palatine Hill

Nämä ovat kolme tärkeintä nähtävyyttä antiikin Roomasta kiinnostuneille (Colosseum on Vatikaanin museoiden ohella Rooman suosituin monumentti). Pääsymaksu kaikkiin kolmeen kohteeseen on yhdistetty, ja jos haluat tietää lisää siitä, miten voit vierailla niissä itsenäisesti ilman korttia, voit lukea nämä muut artikkelit osoitteessa Colosseumin kierrokset y RoomanColosseuminLiput: Kuinka ostaa, mitä ne sisältävät, kuinka paljon ne maksavat, jne....

Capitoliumin museot

Roomassa vierailevat jättävät usein huomiotta Vatikaanin museoiden perässä, mikä on suuri virhe. Näitä Kapitolinkukkulalla (Campidoglio) sijaitsevia museoita pidetään maailman vanhimpina, ja niissä on taidekokoelma, johon kuuluu muun muassa Tizianin, Caravaggion ja Rubensin maalauksia.

Castel Sant Angelo

Sitä kutsutaan "Rooman vartijaksi", sillä se oli linnoitus, jota roomalaiset käyttivät kaupungin jatkuvien piiritysten varalta. Vaikka se oli alun perin suunniteltu keisari Hadrianuksen mausoleumiksi, se on toiminut (linnoituksen lisäksi) myös paavin palatsina ja vankilana. Se on yksi niistä nähtävyyksistä, joissa alennettu hinta on kaikkein kannattavin, sillä se voi merkitä yli 70 prosentin eroa tavanomaiseen hintaan.

Borghesen galleria

Yksi Rooman piilotetuimmista aarteista, ja luultavasti yksi niistä, joista nautit eniten vierailusi aikana, koska kävijämäärät ovat muihin nähtävyyksiin verrattuna vähäiset. Borghese-galleria on yksi Rooman keskeisistä taidegallerioista, ja se sisältää veistoksia, jotka ovat erittäin kauniita. Tämän enklaavin lisäarvo on myös se, että se sijaitsee Rooman keuhkoissa: Villa Borghesen puutarhoissa.

Muita museoita tai kiinnostavia paikkoja

Viralliselta Roma Pass -sivustolta voit tarkistaa loput kiinnostavista kohteista, joissa voit vierailla tällä kortilla, mutta tässä on muutama muu mukana oleva museo ja muistomerkki:

 • Palazzo Barberini
 • Trajanuksen markkinat
 • Villa Giulian etruskien kansallismuseo
 • Diocletianuksen kylpylät
 • Palazzo Massimo alle Terme
 • Balbi-krypta
 • Rooman modernin taiteen kansallisgalleria
 • Palazzo Venezia
 • Spadan galleria
 • Rooman museo

Varaa Roma Pass

Milloin Roma Pass kannattaa ostaa?

Yksi Piazza Navonan suihkulähteistä.| ©Unsplash
Yksi Piazza Navonan suihkulähteistä.| ©Unsplash

Mielessäsi pyörii suuri kysymys , kannattaako Rooman nähtävyyspassi ostaa. Itse istun aina matkaa suunnitellessani alas keräämään tietoa kaupungin turistikorteista vastatakseni samaan kysymykseen. Jotta voisit välttää tämän vaiheen, annan sinulle kaikki tiedot, joita tarvitset päättäessäsi, kannattaako Roma Pass ostaa vai ei. Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on otettava huomioon:

Kuinka monta päivää olet Roomassa

Roma Pass on tilattu kahden tai kolmen päivän ajaksi, joten jos aiot nähdä kaupungin lyhyessä ajassa, se on erittäin hyödyllinen, mutta jos aiot olla Roomassa esimerkiksi 10 päivää (ellet aio viettää ensimmäiset päivät tutustumalla nähtävyyksiin ja vaeltaa sen jälkeen kaupungilla omaan tahtiisi), se ei ehkä kannata, koska voit käyttää sitä vain osan vierailustasi.

Alennukset, joihin olet oikeutettu iän ja ammatin perusteella

Roma Passin tärkein etu on 20 prosentin alennus museoiden ja muistomerkkien sisäänpääsystä, mutta ehkä olet oikeutettu tähän alennukseen jo ilman Roma Passia ikäsi tai ammattisi vuoksi. Esimerkiksi 18-24-vuotiailla EU:n kansalaisilla on jo alennus Colosseumiin, joten Roma Passista ei olisi heille mitään hyötyä, koska alennukset EIVÄT ole kumulatiivisia.

Odotusaika nähtävyyksissä

Roma Passin haltijat pääsevät Castel Sant Angeloon, Capitoliumin museoihin ja Colosseumiin erityisen ikkunan kautta. Näin säästät huomattavan määrän odotusaikaa, jota ilman turistikorttia (paitsi jos kyseinen nähtävyys sallii online-varausmahdollisuuden etukäteen jonojen välttämiseksi, kuten Colosseumissa) joutuisit odottamaan.

Muistomerkit ja museot, joissa haluat vierailla

Saat rahoillesi vastinetta Rooman kiertoajelupassilla, kun haluat vierailla useissa nähtävyyksissä, joihin tarvitaan pääsylippu; jos tämä ei ole tapauksesi ja suunnitelmasi on vain vaeltaa kaupungin kaduilla, et ehkä tarvitse passia. Jos olet kiinnostunut vierailemaan jossakin nähtävyydessä tai nähtävyyksissä, laske niiden hinta erikseen ja vertaa sitä Rooma-passin hintaan.

Liikkuminen Roomassa

Rooma-passi sisältää ilmaisen matkustamisen metrolla ja kaupunkibusseilla (jotka eivät muuten ole ilmaisia, vaikka joskus saattaakin luulla niin, sillä niissä on erilainen lipunvalvontajärjestelmä kuin muissa Euroopan kaupungeissa). Jos asut Rooman keskustassa ja voit liikkua kävellen tai jos vuokraat moottoripyörän oleskelusi ajaksi etkä käytä julkisia liikennevälineitä, tämä on yksi turistipassin eduista, jotka jäävät käyttämättä.

Anan matkavinkki

Ennen kuin vierailet missä tahansa paikassa Roomassa, tarkista aina, saatko alennuksia Roma Pass -kortilla ja onko kortin omistaminen etuoikeutettu pääsy. Useammin kuin kerran tulet yllättymään iloisesti.

Miten Roma Pass toimii?

Rooman katakombit| ©Unsplash
Rooman katakombit| ©Unsplash

Jos ostat Roma Passin netistä, saat ohjeet siitä, mistä voit noutaa Roma Passin Roomassa ollessasi, oston jälkeen lähetettävällä kupongilla. Joitakin näistä pisteistä ovat mm:

 • Korttiin sisältyvät museot ja nähtävyydet.
 • APT:n matkailuneuvontapisteet (myös lentoasemilla).
 • Useat metroasemat.

Kun olet noutanut kortin, sinun on täytettävä siihen henkilötietosi ja päivämäärä, jolloin kortti aktivoidaan. Nähtävyyksillä sinua pyydetään esittämään kortti henkilöllisyystodistuksen kanssa, metroasemilla on näyttö, joka lukee kortissa olevan koodin, ja bussissa sinun tarvitsee vain pitää korttia mukanasi.

Roma Pass aktivoituu ensimmäisellä käyttökerralla (jos saavut Roomaan iltapäivällä ja haluat noutaa sen lentokentältä, sitä ei kannata käyttää vain metrossa, koska menetät tuntikausia), ja muista, että monissa nähtävyyksissä sinun ei tarvitse jonottaa sisäänkäynnillä, koska olet Roma Passin haltija.

Anan matkustajavinkki

Jos vierailet Colosseumissa, sisäänkäynnillä on Roma Passin haltijoille varattu jono.

Järjestä matkasi Roma Passin avulla

Villa Borghesen puiston suihkulähde| ©Unsplash
Villa Borghesen puiston suihkulähde| ©Unsplash

Roma Pass helpottaa sinua huomattavasti Rooman vierailun aikana, mutta sen lisäksi annan sinulle muutamia vinkkejä, joiden avulla voit ottaa siitä kaiken irti (muista, että sinulla on vain 48 tai 72 tuntia aikaa hyödyntää se). Ennen kuin aktivoit Roma Pass -passisi, sinun tulisi ottaa huomioon seuraavat asiat:

Nähtävyyksien aukioloajat

Tarkista kaikkien niiden nähtävyyksien aukioloajat ja -päivät, joissa haluat vierailla. Colosseum on avoinna ympäri vuoden, mutta maanantaisin Roomassa useimmat museot ovat suljettuina, ja jotkin museot saattavat olla suljettuina myös juhlapyhinä. Varmista, ettet aktivoi korttiasi maanantaiaamuna, jos haluat käyttää sitä päästäksesi Capitoliumin museoihin tai vierailemaan Castel Sant'Angelossa, sillä ne ovat silloin suljettuina ja olet tuhlannut arvokasta aikaa kortillasi.

Suunnittele vierailusi etukäteen

Tarkoituksena on, että voit nähdä suurimman osan sisäänpääsylippuja edellyttävistä kohteista sinä aikana, kun sinulla on Roma Pass -lupakortti, joten on tärkeää, että päätät, missä järjestyksessä aiot käydä museoissa niiden aukioloaikojen mukaan. Muista, että Colosseum ja Forum Romanum vaativat koko aamupäivän. Useimmat museot sulkeutuvat Roomassa klo 19.30.

Tarkista, kuinka kauan kestää päästä nähtävyydeltä toiselle

Useimpiin Rooman nähtävyyksiin pääsee kävellen, mutta jotkin, kuten Villa Borghese tai Vatikaani, ovat syrjäisempiä, ja niihin pääseminen voi kestää kauemmin.

Jos matkustat lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, ei ole suositeltavaa hankkia heille Roma Passia, sillä he pääsevät ilmaiseksi useimpiin kaupungin nähtävyyksiin. Itse asiassa suosittelen, ettet hanki sitä tässä tapauksessa itsellesikään, sillä jos haluat ottaa kaiken irti siitä, kun kuljeskelet paikasta toiseen, lapset eivät välttämättä pysy vauhdissa mukana.

Rooman julkisesta liikenteestä

Roma Pass sisältää julkisen liikenteen ilmaiseksi, mutta huomaa, että bussin odotusaika Roomassa voi olla pitkä, joten jos voit kävellä paikasta toiseen, suosittelen sitä. Siksi on parasta järjestää vierailut muistomerkkeihin tai museoihin saman alueen sisällä.

Varaa Roma Pass

Mitä muita turistipasseja Roomassa käymiseen on olemassa?

Luominen, Sikstuksen kappeli| ©Slices of Light
Luominen, Sikstuksen kappeli| ©Slices of Light

Omnia-kortti

Tähän mennessä olen kertonut sinulle Roma Passin eduista, sillä se on yksi kaupungin tärkeimmistä kulkuluvista. Olet kuitenkin huomannut, että Vatikaanissa on alueita, kuten Vatikaanin museot, jotka eivät kuulu passin piiriin: niitä varten on olemassa Omnia Card -kortti. Tämä kortti takaa vapaan ja nopean pääsyn Vatikaanin museoihin, etuoikeutetun sisäänpääsyn ääniopastuksella Pietarinkirkkoon ja alennuksia Vatikaanin eri museoissa ja alueilla.

Nyt mietit: "Kumman valitsisin? Parasta tässä on se, että sinun ei tarvitse valita, sillä Omnia-kortti sisältää Roma Passin, joten voit viettää kaksi (tai kolme) päivää Roomassa ja yhden päivän Vatikaanin alueella. Ellet ole jo käynyt Vatikaanissa aiemmalla matkallasi, suosittelen ehdottomasti tätä vaihtoehtoa: molempien korttien yhdistämistä.

Suosittelen joka tapauksessa lukemaan tämän toisen artikkelin, jonka tein aiheesta. Omnia-kortti selvittääksesi kaikki epäilyksesi, jos sinulla on vielä epäilyksiä.

Varaa Roma Pass ja Omnia Card

Jos olet kiinnostunut Roma Passista, sinua kiinnostaa myös

Jos olet päättänyt hankkia Roma Passin ja aiot vierailla Colosseumilla, Capitoliumin museoissa, Borghesen galleriassa ja Castel Sant Angelossa, et luultavasti halua jättää väliin yhtä tärkeimmistä vaihtoehdoista, joka ei sisälly tähän turistipassiin: Vatikaanin museoita. Jos Omnia Cardin käyttö yhdessä Roma Passin kanssa ei sovi sinulle, voit käyttää Roma Passia kaikkiin mukana oleviin monumentteihin ja museoihin ja ostaa sitten liput Vatikaaniin yksin. Kerron, miten tämä tehdään tässä artikkelissa osoitteessa Vatikaanin MuseoLiput: Kuinka paljon ne maksvat, mistä ostaa, kuinka säästää rahaa....

Jos haluat silti ostaa liput erikseen, esimerkiksi Colosseumiin, jätän sinulle linkin artikkeliini osoitteessa RoomanColosseuminLiput: Kuinka ostaa, mitä ne sisältävät, kuinka paljon ne maksavat, jne....

On myös mahdollista ostaa yhdistetty lippu Colosseumiin ja Vatikaanin museoihin, joka sisältää myös opastetun kierroksen molemmissa kohteissa. Löydät kaikki tiedot täältä: Kuinka ostaa liput Colosseumiinja Vatikaaniin.