Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Rooma-passi ja muut passit

Selitän, mikä se on ja mitä voit tehdä, jos ostat Roma Passin.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuuttia luettu

Rooma-passi ja muut passit

Colosseum Roomassa | © Fabio Fistarol

Jokainen matkustaja haluaa tutkia vapaasti matkakohdettaan, nauttia sen kulttuurista, tutustua sen kulmiin ja tarinoihin... Tätä varten on kuitenkin tehtävä suunnitelmia ja laskelmia, ja Roma Pass -matkailukortti voi olla suureksi avuksi. Tässä on syy.

1. Mikä on Roma Pass ja kuinka paljon se maksaa?

Trevin suihkulähde| ©Viviana Couto Sayalero
Trevin suihkulähde| ©Viviana Couto Sayalero

Roomassa on käytössä Roma Pass, jonka avulla matkustajat voivat säästää aikaa ja rahaa matkansa aikana; nämä ovat kaksi erittäin arvokasta hyödykettä, kun matkasta halutaan ottaa kaikki irti. Kerron, milloin ja miten sitä kannattaa käyttää, ja autan sinua päättämään, onko se sinulle paras vaihtoehto riippuen siitä, mitä haluat löytää kaupungista.

Yleisesti ottaen matkakortin hinta voidaan laskea kahdella tavalla: korttia käyttävien päivien määrän mukaan tai sen avulla vierailtujen nähtävyyksien määrän mukaan. Roma Pass on edellinen: sen hinta riippuu siitä, kuinka monta päivää käytät sitä.

Varaa Roma Pass ja Omnia Card

2. Rooma-passin tyypit

Vatikaanin puutarhat| ©Unsplash
Vatikaanin puutarhat| ©Unsplash

Rooma-passi 2 päivää

Se on voimassa 48 tuntia ensimmäisestä käyttökerrasta, ja se sisältää ilmaisen sisäänpääsyn yhteen luettelossa mainittuun muistomerkkiin tai museoon ja 20 prosentin alennuksen muista luettelossa mainituista nähtävyyksistä.

Rooma-passi 3 päivää

Se on voimassa 72 tuntia sen ensimmäisestä käyttökerrasta, ja se sisältää ilmaisen sisäänpääsyn kahteen luettelossa mainittuun monumenttiin tai museoon ja 20 prosentin alennuksen muista saman alueen nähtävyyksistä.

Varaa Roma Pass ja Omnia Card

3. Milloin Roma Pass kannattaa ostaa?

Yksi Piazza Navonan suihkulähteistä| ©Unsplash
Yksi Piazza Navonan suihkulähteistä| ©Unsplash

Mielessäsi on suuri kysymys, milloin kannattaa ostaa Rooman turistikortti ja milloin ei. Itse istun aina matkaa suunnitellessani alas keräämään tietoa kaupungin turistikorteista vastatakseni samaan kysymykseen. Jotta voit välttää tämän vaiheen, annan sinulle kaikki tiedot, joita tarvitset päättäessäsi, ostatko Roma Passin vai et. Sinun on otettava huomioon seuraavat asiat:

Kuinka monta päivää olet Roomassa

Roma Pass on tarkoitettu kahden tai kolmen päivän ajaksi, joten jos aiot nähdä kaupungin lyhyessä ajassa, se on erittäin hyödyllinen, mutta jos aiot viipyä Roomassa esimerkiksi 10 päivää (ellet käytä ensimmäisiä päiviä kaikkien nähtävyyksien katseluun ja kävele sitten ympäri kaupunkia kaikessa rauhassa), se ei ehkä ole sen arvoinen, koska voit käyttää sitä vain osan vierailustasi.

Alennukset, joihin olet oikeutettu iän ja ammatin perusteella

Roma Passin tärkein etu on 20 prosentin alennus museoiden ja muistomerkkien sisäänpääsystä, mutta ehkäpä saat tämän alennuksen ikäsi tai ammattisi vuoksi jo ilman Roma Passia. Esimerkiksi 18-24-vuotiailla EU:n kansalaisilla on jo alennus Colosseumiin, joten Roma Passista ei olisi heille mitään hyötyä, koska alennukset EIVÄT ole kumulatiivisia.

Odotusaika nähtävyyksissä

Roma Passin haltijat pääsevät Castel Sant Angeloon, Capitoliumin museoihin ja Colosseumiin erityisen ikkunan kautta. Näin säästät huomattavan määrän odotteluaikaa, joka ilman turistikorttia (paitsi jos kyseinen nähtävyys sallii ennakkovarauksen verkossa jonojen välttämiseksi, kuten Colosseum).

Muistomerkit ja museot, joissa haluat käydä

Saat rahoillesi vastinetta Rooman kaupunkipassilla, jos haluat vierailla useissa sisäänpääsyä vaativissa nähtävyyksissä; jos et halua vierailla useissa nähtävyyksissä ja aiot vain kierrellä kaupungin kaduilla, et välttämättä tarvitse passia. Jos olet kiinnostunut vierailemaan jossakin nähtävyydessä tai nähtävyyksissä, laske niiden hinta erikseen ja vertaa sitä Rooma-passin hintaan.

Miten pääset liikkumaan Roomassa

Roma Pass sisältää ilmaisen matkustamisen metrossa ja kaupunkibusseissa (jotka eivät muuten ole ilmaisia, vaikka joskus saattaakin luulla, että ovat, sillä niissä on erilainen lipunvalvontajärjestelmä kuin muissa Euroopan kaupungeissa). Jos asut Rooman keskustassa ja voit liikkua kävellen tai jos vuokraat moottoripyörän oleskelusi ajaksi etkä käytä julkisia liikennevälineitä, tämä on yksi City Passin eduista, jotka jäävät käyttämättä.

Anan matkavinkki

Ennen kuin vierailet missä tahansa paikassa Roomassa, tarkista aina, saatko alennuksia Roma Pass -kortilla ja pääsetkö kortilla etuoikeutetusti sisään. Useammin kuin kerran tulet yllättymään iloisesti.

4. Mitä Roma Pass sisältää?

Capitoliumin susi, Capitoliumin museot| ©Andy Montgomery
Capitoliumin susi, Capitoliumin museot| ©Andy Montgomery
 • Ilmainen sisäänpääsy yhteen museoon, jos valitset 48 tunnin passin, ja kahteen museoon, jos valitset 72 tunnin passin. Vatikaanin museoiden sisäänpääsy ei sisälly hintaan.
 • Alennettu hinta (vähintään 20 % alennus) jäljellä oleviin museoihin ja muistomerkkeihin, joihin et käytä ilmaista sisäänpääsyä.
 • Alennukset esityksistä, ylimääräisistä matkailupalveluista (polkupyörävuokraus, retket, turistibussi...) ja tilapäisnäyttelyistä (moniin niistä pääsee jonon ohi).
 • Alennukset arkeologisilla alueilla, jotka eivät ole suoraan Rooman kunnan hallinnassa. Näin on esimerkiksi Villa Medicin tai Circus Maximuksen kohdalla.
 • Colosseumiin ja muihin nähtävyyksiin pääsee jonottamatta.
 • Roma Passin voimassaoloaikana vapaa pääsy kaikkiin Rooman julkisiin liikennevälineisiin (metro ja bussit). Lentokenttäkuljetukset ja alueelliset junat eivät sisälly hintaan.
 • Kartta ja opas Rooman tärkeimpiin nähtävyyksiin.

5. Roma-passiin sisältyvät nähtävyydet

Näkymä Castel Sant'Angelon huipulta| ©Unsplash
Näkymä Castel Sant'Angelon huipulta| ©Unsplash

Colosseum, Rooman foorumi ja Palatine-kukkula

Nämä ovat kolme tärkeintä nähtävyyttä antiikin Roomasta kiinnostuneille (Colosseum on Vatikaanin museoiden ohella Rooman suosituin monumentti). Kaikkiin kolmeen kohteeseen on yhdistetty sisäänpääsy, ja jos haluat tietää lisää siitä, miten voit vierailla niissä itsenäisesti ilman korttia, voit lukea nämä muut artikkelit osoitteessa Colosseumin kierrokset y RoomanColosseuminLiput: Kuinka ostaa, mitä ne sisältävät, kuinka paljon ne maksavat, jne....

Capitoliumin museot

Rooman vierailijat jättävät ne usein huomiotta Vatikaanin museoiden perässä, mikä on suuri virhe. Näitä Kapitolinkukkulalla (Campidoglio) sijaitsevia museoita pidetään maailman vanhimpina, ja niissä on taidekokoelma, johon kuuluu muun muassa Tizianin, Caravaggion ja Rubensin maalauksia.

Sen sisätiloissa on keskeisiä teoksia, kuten Capitoliumin susi, Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas, Berninin Meduusa, Konstantinuksen kolossi ja Haavoittunut Galata. Sisällä olevien teosten lisäksi myös itse huoneiden majesteettisuus on vierailun arvoinen.

Castel Sant Angelo

Sitä kutsutaan "Rooman vartijaksi", koska se oli linnoitus, jota roomalaiset käyttivät kaupungin jatkuviin piirityksiin. Vaikka se oli alun perin suunniteltu keisari Hadrianuksen mausoleumiksi, se on toiminut (linnoituksen lisäksi) myös paavin palatsina ja vankilana.

Huoneiden monimuotoisuus, yläterassilta avautuvat näkymät kaupunkiin, sisällä sijaitseva museo, mausoleumin käytävät ja sen muodostama huoneiden labyrintti tekevät siitä pakollisen vierailukohteen kaikille niille, jotka haluavat tutustua Roomaan Colosseumin ja Vatikaanin ulkopuolella. Se on yksi niistä kiinnostavista kohteista, joissa alennettu hinta on kaikkein kannattavin, sillä se voi merkitä yli 70 prosentin eroa tavanomaiseen hintaan.

Borghesen galleria

Se on yksi Rooman piilotetuimmista aarteista, ja luultavasti yksi niistä, joista nautit eniten vierailusi aikana, koska siellä on vähän kävijöitä muihin nähtävyyksiin verrattuna. Borghesen galleria on yksi Rooman tärkeimmistä taidegallerioista, ja se sisältää upean kauniita veistoksia.

Tämän erillisalueen lisäarvo on myös se, että se sijaitsee Rooman keuhkoissa: Villa Borghesen puutarhoissa. Suosittelen, että käytät myös täällä alennettua hintaa, sillä vuodenajasta riippuen voit maksaa 15 eurosta vain 4 euroa. Jos harkitset vierailua Borghesen galleriassa, suosittelen tätä artikkelia, jonka kirjoitin siitä: Borghese Gardens ja GalleriaKierrokset&Liput.

Muut museot tai kiinnostavat paikat

Viralliselta Roma Pass -sivustolta voit tarkistaa loput kiinnostavista kohteista, joissa voit vierailla tällä kortilla, mutta voin kertoa, että muita mukana olevia museoita ja muistomerkkejä ovat:

 • Ara Pacis -museo
 • Palazzo Barberini
 • Caracallan kylpylät
 • Trajanuksen markkinat
 • Villa Giulian kansallinen etruskimuseo
 • Diocletianuksen kylpylät
 • Palazzo Massimo alle Terme
 • Altempsin palatsi
 • Balbi Crypt
 • Rooman modernin taiteen kansallisgalleria
 • Palazzo Venezia
 • Spada Galleria
 • Rooman museo

6. Miten Roma Pass toimii?

Rooman katakombit| ©Unsplash
Rooman katakombit| ©Unsplash

Jos ostat Roma Passin verkossa, saat ohjeet siitä, mistä voit noutaa passin Roomassa, kun olet saapunut Roomaan, oston jälkeen lähetettävällä kupongilla. Joitakin näistä kohdista ovat:

 • Korttiin sisältyvät museot ja nähtävyydet.
 • APT:n matkailuneuvontapisteet (myös lentoasemilla).
 • Useita metroasemia.

Kun olet noutanut kortin, sinun on täytettävä siihen henkilötietosi ja päivämäärä, jolloin kortti aktivoidaan. Nähtävyyksillä sinua pyydetään esittämään kortti henkilöllisyystodistuksen kanssa, metroasemilla on näyttö, joka lukee kortin koodin, ja bussissa sinun tarvitsee vain pitää korttia mukanasi.

Roma Pass aktivoituu ensimmäisellä käyttökerralla (jos saavut Roomaan iltapäivällä ja haluat noutaa sen lentokentältä, sitä ei kannata käyttää vain metroon, koska menetät tuntikausia), ja muista, että monissa nähtävyyksissä sinun ei tarvitse jonottaa sisäänkäynnillä, koska sinulla on tämä kortti.

Anan matkavinkki

Jos vierailet Colosseumissa, sisäänkäynnillä on jono, joka on varattu kortin haltijoille.

7. Järjestä matkasi Roma Passin avulla

Villa Borghesen puiston suihkulähde| ©Unsplash
Villa Borghesen puiston suihkulähde| ©Unsplash

Rooma-passi helpottaa sinua huomattavasti Rooman-vierailun aikana, mutta sen lisäksi annan sinulle muutamia vinkkejä, joiden avulla voit ottaa siitä kaiken irti (muista, että sinulla on vain 48 tai 72 tuntia aikaa ottaa siitä kaikki irti). Ennen kuin aktivoit Roma Passin, sinun on otettava huomioon seuraavat seikat:

Nähtävyyksien aukioloajat

Katso kaikkien niiden nähtävyyksien aukioloajat ja -päivät, joissa haluat vierailla. Colosseum on avoinna ympäri vuoden, mutta maanantaisin Roomassa useimmat museot ovat suljettuina, ja jotkin museot voivat olla suljettuina myös juhlapyhinä. Varmista, ettet aktivoi korttiasi maanantaiaamuna, jos haluat käyttää sitä päästäksesi Capitoliumin museoihin tai Castel Sant Angeloon, koska ne ovat silloin suljettuina ja olet tuhlannut arvokasta aikaa kortillesi.

Suunnittele vierailusi etukäteen

Tarkoituksena on, että voit nähdä suurimman osan pääsylippuja edellyttävistä kohteista sinä aikana, kun sinulla on Roma Pass -lippu, joten on tärkeää, että päätät, missä järjestyksessä aiot tutustua museoihin niiden aukioloaikojen mukaan. Kannattaa muistaa, että Colosseumin ja Forum Romanumin katsomiseen tarvitaan koko aamupäivä. Useimmat museot sulkeutuvat Roomassa yleensä klo 19:30.

Tarkista, kuinka kauan kestää päästä nähtävyydeltä toiselle

Useimpiin Rooman kohteisiin pääsee kävellen, mutta jotkut, kuten Villa Borghese tai Vatikaani, ovat syrjäisempiä ja niihin pääseminen voi kestää kauemmin.

Jos matkustat lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, ei ole suositeltavaa hankkia heille Roma Pass -passia, sillä he pääsevät ilmaiseksi useimpiin kaupungin nähtävyyksiin. Itse asiassa suosittelen, ettet hanki sitä itsellesi tässäkään tapauksessa, sillä jos haluat ottaa siitä kaiken irti menemällä paikasta toiseen, lapset eivät välttämättä pysy vauhdissa mukana.

Tietoa Rooman julkisesta liikenteestä

Roma Pass sisältää julkisen liikenteen ilmaiseksi, mutta varoitan sinua siitä, että bussin odotusaika Roomassa voi olla pitkä, joten jos voit kävellä paikasta toiseen, suosittelen sitä. Vierailut muistomerkkeihin tai museoihin kannattaa järjestää samalla alueella.

8. Mitä muita turistikortteja on saatavilla Roomaan?

Luominen, Sikstuksen kappeli| ©Slices of Light
Luominen, Sikstuksen kappeli| ©Slices of Light

Omnia-kortti

Tähän mennessä olen kertonut sinulle Roma Passin eduista, sillä se on yksi kaupungin tärkeimmistä kulkuväylistä. Olet kuitenkin huomannut, että Vatikaanissa on alueita, kuten Vatikaanin museot, jotka eivät sisälly korttiin: niitä varten on olemassa toinen kortti, Omnia-kortti. Kortti takaa vapaan ja nopean pääsyn Vatikaanin museoihin, etuoikeutetun sisäänpääsyn ja ääniopastuksen Pietarinkirkkoon sekä alennuksia Vatikaanin eri museoissa ja alueilla.

Nyt mietit: "Kumman minun pitäisi valita? Parasta tässä on se, että sinun ei tarvitse valita, sillä Omnia-kortti sisältää Roma Passin, joten voit viettää kaksi (tai kolme) päivää Roomassa ja yhden päivän Vatikaanin alueella. Ellet ole jo käynyt Vatikaanissa aiemmalla matkallasi, suosittelen ehdottomasti tätä vaihtoehtoa: molempien korttien yhdistämistä.

Joka tapauksessa suosittelen lukemaan tämän toisen artikkelin, jonka tein aiheesta. Omnia-kortti selvittääksesi kaikki epäilyksesi, jos sinulla on vielä epäilyksiä.

Rooma City Pass

Näiden kahden kortin lisäksi Roomassa on toinenkin passi, jota voidaan pitää VIP-vaihtoehtona: Rome City Pass. Toisin kuin aiemmat kortit, tämä turistikortti on voimassa koko kaupungissa oleskelusi ajan, ja se on 100-prosenttisesti digitaalinen kortti. Se sisältää ilmaisen sisäänpääsyn Colosseumiin tai Borghese-galleriaan, turistibussin, alennuksia retkistä ja muista kiinnostavista kohteista, ja lisämaksusta voit vierailla Vatikaanin museoissa ja varata lentokenttäkuljetuksen.

Tärkein etu on käyttömukavuus ja ehtojen kattavuus, mutta haittapuolena on selvästi korkeampi hinta verrattuna Roma Passiin ja Omnia Cardiin. Jos sinulla on siihen varaa, se on hyödyllinen vaihtoehto, mutta varmista, että vietät kaupungissa tarpeeksi aikaa, jotta saat siitä kaiken irti.

9. Jos olet kiinnostunut Rooma-passista, sinua kiinnostaa myös

Jos olet valinnut Roma Passin ja aiot vierailla Colosseumilla, Capitoliumin museoissa, Borghesen galleriassa ja Castel Sant Angelossa, et varmaankaan halua jättää väliin yhtä tärkeimmistä vaihtoehdoista, joka ei sisälly tähän kaupunkipassiin: Vatikaanin museoita. Jos Omnia-kortin käyttö yhdessä Roma Passin kanssa ei sovi sinulle, voit käyttää Roma Pass -korttiasi kaikkiin mukana oleviin monumentteihin ja museoihin ja ostaa liput Vatikaaniin yksin. Kerron, miten se tehdään tässä artikkelissa osoitteessa Vatikaanin MuseoLiput: Kuinka paljon ne maksvat, mistä ostaa, kuinka säästää rahaa....

Jos haluat silti ostaa liput erikseen, esimerkiksi Colosseumiin, tässä on linkki Colosseumia koskevaan artikkeliini. RoomanColosseuminLiput: Kuinka ostaa, mitä ne sisältävät, kuinka paljon ne maksavat, jne....

Colosseumille ja Vatikaanin museoihin on myös mahdollista ostaa yhdistetty lippu, joka sisältää myös opastetun vierailun molempiin kohteisiin. Löydät kaikki tiedot täältä: Kuinka ostaa liput Colosseumiinja Vatikaaniin.

UKK

 • Minkälaisia turistipasseja on saatavilla Roomassa?

  Kun otetaan huomioon, miten paljon Roomassa on nähtävää, tarjolla on ainakin 5 erilaista turistipassia, jotka sisältävät yleensä pääsyn jonojen ohi ja alennuksia joihinkin Rooman nähtävyyksiin. Passeja ovat Omnia Vatican and Rome Card, Rome Pass, Rome Turbopass, Rome City Pass ja Rome Sightseeing Bus.

 • Mikä turistipassi minun pitäisi ostaa?

  Suosituimmat passit ovat Rome City Pass, Rome Pass, Omnia Vaticano ja Rome Card. Jos et aio vierailla Vatikaanissa, Rooma-passi on "virallinen" turistipassi, joka tarjoaa rajoittamattoman ilmaisen julkisen liikenteen käytön, sopii täydellisesti museoiden ja arkeologian ystäville ja jonka voi ostaa 2 tai 3 päivän ajaksi.

 • Mikä City Pass on paras tapa vierailla Vatikaanissa?

  Omnia Vatican and Rome Card -kortti sisältää pääsyn tärkeimpiin nähtävyyksiin ja rajoittamattoman Hop-on Hop-off-bussikuljetuksen 3 päivän ajan. Kortti keskittyy pääasiassa Vatikaaniin. Jos vietät Roomassa yli 3 päivää, Rome City Pass antaa sinulle enemmän vapautta tutustua Roomaan ja Vatikaaniin omaan tahtiisi, sillä se tarjoaa 1-7 päivän vaihtoehdot ja rajoittamattoman Hop-on Hop-off -liikenteen käytön.