RoomanColosseuminLiput: Kuinka ostaa, mitä ne sisältävät, kuinka paljon ne maksavat, jne...

Jos Rooman Colosseum on upea ulkoapäin, sen sisätilat eivät jätä ketään välinpitämättömäksi. Haluatko tietää, miten voit vierailla siellä ilman tuntikausien jonotusta ovella? Lue eteenpäin!

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuuttia luettu

RoomanColosseuminLiput: Kuinka ostaa, mitä ne sisältävät, kuinka paljon ne maksavat, jne...

Colosseum Roomassa | © Yoal Desurmont

Colosseum on Rooman sydän. Kun näet sen, matkustajan sielu kutistuu hieman. Olet nähnyt sen valokuvissa, elokuvissa... mutta kun katsot ylös ja näet sen livenä, tajuat olevasi vihdoin Roomassa. Lue kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää lipuista: miten niitä ostetaan, hinnat ja aukioloajat.

Paras vaihtoehto

Colosseum, Forum Romanum ja Palatine Hill Liput ja Rooman avoin bussi

Colosseum, Forum Romanum ja Palatinuksen kukkula: liput lippukassalta jonon ohi.

Täydellinen, jos haluat tutustua antiikin Rooman parhaimpiin nähtävyyksiin ostamalla liput etukäteen ja etuoikeutetulla sisäänpääsyllä.

Näillä lipuilla pääset tutustumaan maailman tunnetuimman amfiteatterin, Colosseumin, sisätiloihin. Vakuutan sinulle, että vaikka kuinka monta kertaa näkisit sen ulkoa ja ottaisit kuvia sen julkisivusta, sen sisätilat ovat, jos mahdollista, vielä upeammat. Lisäksi pääset sisään ilman jonottamista lippukassalla, mikä säästää paljon aikaa ja sisältää ääniopastuksen, jonka avulla voit oppia kaiken sen historiasta ja sen kätkemistä salaisuuksista.

Tällä lipulla pääset myös Palatinuksen kukkulalle, joka on Rooman seitsemästä kukkulasta keskeisin ja yksi kaupungin vanhimmista osista. Pääset myös Forum Romanumille, antiikin Rooman keskeiselle alueelle, joka on valtava esplanadi arkeologisine jäänteineen, jotka tekevät vaikutuksen, jos onnistut nauttimaan niistä kuumien tuntien ulkopuolella.

Miksi valita nämä liput: Tämä on halvin vaihtoehto päästä Colosseumin sisätiloihin, Forum Romanumille ja Palatinuksen kukkulalle ilman pitkiä jonoja lipunmyyntipisteissä.

Suositellaan, jos... haluat päästä Colosseumin sisätiloihin ja vierailla Forum Romanumilla ja Palatinuksen kukkulalla erittäin edulliseen hintaan etuoikeutetulla sisäänpääsyllä.


Miten varaat liput Colosseumiin

Colosseumin sisätilat| ©Unsplash
Colosseumin sisätilat| ©Unsplash

Kuten lähes kaikilla Rooman vierailuilla, paras tapa on varata liput etukäteen verkossa. Muista, että Rooman Colosseumiin mahtuu jopa 3 000 ihmistä, ja jonot lipunmyyntipisteessä voivat kestää tunteja. Lippujen varaaminen Rooman Colosseumiin etukäteen on ensimmäinen vinkki, joka koskee kaikkia vierailuja Roomassa. Helloticketsin kaltaisilta verkkosivustoilta löydät parhaat hinnat sekä pääsylippuihin että opastettuihin kierroksiin, ja lisäksi sinulla on oikeus maksuttomaan peruutukseen,

. Parasta kaikessa on se, että ostamalla liput Colosseumiin pääset myös Forum Romanumille ja Palatine-kukkulalle. Muista, että voit myös täydentää vierailuasi lisäämällä opastetun kierroksen tai ottamalla audio-oppaan.

Jos mietit, paljonko liput tai kierrokset maksavat, kerron myöhemmin tarkemmin, mutta aikuisten liput saa noin 24 eurolla ja opastetut kierrokset maksavat yleensä enintään 40 euroa riippuen siitä, varaatko ne sesonkiaikana, haluatko pikakierroksen vai kattavamman kierroksen, joka vie sinut myös Foorumin läpi jne.

Varaa opastettu kierros Colosseumiin, jolla pääsee areenalle

Liput, joihin sisältyy opastettu kierros Colosseumilla: kannattaako se?

Näkymä Colosseumille ja Forumille Campidogliosta käsin.| ©Unsplash
Näkymä Colosseumille ja Forumille Campidogliosta käsin.| ©Unsplash

Ehdottomasti kyllä. Colosseumin mittasuhteet, sen säilyttämien yksityiskohtien määrä, tarinat ja anekdootit antiikin Rooman ajalta ja tietenkin kävelyretki Forum Romanumilla eivät ole samanlaisia ilman asiantuntevaa opasta. Opastetun Colosseum-kierroksen aikana hyödynnät aikasi parhaalla mahdollisella tavalla: tiedät, mistä ja mitä etsiä, ymmärrät näkemäsi ja lähdet kotiin monien muistojen kera.

Toinen suuri etu Colosseumiin tutustumisessa oppaan kanssa on se, että monet aikataulut ovat saatavilla englanniksi, joten sinun ei tarvitse huolehtia kierroksen tekemisestä englanniksi. Toisaalta, ja riippuen siitä, kuinka paljon aikaa sinulla on (tai haluat käyttää), voit valita joko täydet kierrokset, jotka vievät sinut ympäri Palatinuksen kukkulan ja Forum Romanumin, tai pikakierrokset, jotka näyttävät sinulle vain amfiteatterin sisätilat.

Kaikista Colosseumilla tarjottavista opastetuista kierroksista voit myös valita joko kierrokset, jotka sisältävät vierailun areenalle ja gladiaattorien portille, tai kierrokset, jotka rajoittuvat amfiteatterin kiertämiseen katsomosta käsin. Kuten huomaat, vaihtoehtoja, budjetteja ja makutottumuksia löytyy jokaiselle, joten ei ole mitään tekosyytä olla osallistumatta opastetulle kierrokselle - et tule katumaan!

Varaa opastettu kierros Colosseumiin

Näin ostat liput Forum Romanumiin

Vierailu Palatinuksen kukkulalla| ©Fred Romero
Vierailu Palatinuksen kukkulalla| ©Fred Romero

Liput Forum Romanumille sisältyvät Colosseumin sisäänpääsyyn ja lähes kaikkiin sen opastettuihin kierroksiin. Vaikka se on maksullinen alue, sinun ei siis tarvitse maksaa ylimääräistä tai ostaa erillistä lippua.

Jos päätät osallistua opastetulle kierrokselle, opas kulkee kanssasi koko reitin ajan Colosseumilla, Forum Romanumilla ja Palatinuksen kukkulalla. Jos haluat tutustua Colosseumiin ja Forum Romanumiin omatoimisesti, voit käydä Colosseumissa ja Forum Romanumissa eri päivinä.

Varaa lippusi Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

Hanki liput Colosseumille ja Vatikaaniin yhdistettynä

Pietarinkirkko Vatikaanissa| ©Carlos Graterol
Pietarinkirkko Vatikaanissa| ©Carlos Graterol

Kyllä, luit oikein. On olemassa tapa säästää aikaa ja rahaa hankkimalla Colosseumin ja Vatikaanin liput yhdessä. Molempia ei kannata jättää väliin Rooman-matkallasi, joten kannustan sinua hankkimaan liput, joilla pääset molempiin nähtävyyksiin.

Vierailun aikana sinua seuraa koko ajan asiantunteva opas, ja sinulla on myös etuoikeutettu pääsy, joten voit ohittaa Vatikaanin ja Colosseumin jonot.

Vieraile Colosseum-areenalla

Colosseum-areena| ©Henry Paul
Colosseum-areena| ©Henry Paul

Jos suunnittelet vierailua Colosseumiin, sinun on hyvä tietää, että on mahdollista laskeutua itse amfiteatteriareenalle, jolloin saat ainutlaatuisen näkymän katsomoon ja paljon yksityiskohtaisemman näkymän tunneleihin ja maanalaisiin gallerioihin.

Tämä osa vierailusta on minusta kaikkein mielenkiintoisin: tunnet itsesi todelliseksi gladiaattoriksi ja saat kokemuksen valmiiksi vierailemalla ainutlaatuisessa osassa, johon kaikilla ei ole pääsyä (kapasiteetti on rajoitetumpi, ja sinne pääsee vain osana opastettua kierrosta asiantuntijaoppaan saattelemana). Jos haluat lisätietoja, voit lukea artikkelini vierailusta areenalla ja Colosseumin maanalaisessa tilassa.

Varaa opastettu kierros, jolla pääset areenalle

Paljonko Colosseumille pääsy oikeasti maksaa?

Euroja puupöydällä| ©Markus Spiske
Euroja puupöydällä| ©Markus Spiske

Saat yksittäisen lipun 17 eurolla lippukassasta, mutta joudut odottamaan pitkissä jonoissa auringossa. Liput kannattaa ostaa etukäteen netistä.

Noin tunnin kestävä opastettu pikakierros Colosseumilla maksaa noin 40 euroa, ja hieman kalliimmalla (46 euroa) pääset tutustumaan opastetulle kierrokselle, joka vie sinut myös Forum Romanumille ja Palatine-kukkulalle.

Varaa liput Colosseumiin

Onko Colosseumiin pääsyyn saatavissa alennuksia?

Näkymä Colosseumin areenalle katsomosta käsin| ©Unsplash
Näkymä Colosseumin areenalle katsomosta käsin| ©Unsplash

Colosseumille ei ole sinänsä alennuskuponkeja tai ilmaislippuja, mutta opettajille, lapsille, taideopiskelijoille ja vammaisille on tarjolla alennettuja hintoja.

Jos haluat tietää lisää siitä, mitä voit nähdä ilmaiseksi tai miten saat halpoja lippuja ja alennuksia Colosseumiin.

Varaa lippusi Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

Colosseumin aukioloajat ja -päivät

Via del Fori Imperiali| ©Unsplash
Via del Fori Imperiali| ©Unsplash

Colosseum on avoinna ympäri vuoden paitsi jouluna ja uudenvuodenpäivänä. Vaikka aukeamis- ja sulkeutumisajat ovat aina samat, huomioi, että viimeinen sisäänpääsy tapahtuu tuntia ennen sulkemisaikaa.

Suositukseni: Jos olet päättänyt ostaa lippusi lipputoimistosta, nouse (hyvin) aikaisin. Voit tarkistaa Colosseumin aukioloajat täältä.

Turistivirran hallitsemiseksi sinun on valittava sisäänpääsyaika riippumatta siitä, ostatko lippusi etukäteen vai et. Viimeinen sisäänpääsy on tuntia ennen sulkemisaikaa, ja sinun on oltava lipputoimistolla (ei jonoja) 30 minuuttia ennen valittua aikaa. Voit olla paikalla vain 15 minuuttia myöhemmin kuin valittuna aikana. Sisällä ollessasi ei ole aikarajoitusta aukioloaikojen jälkeen.

Varaa lippusi Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

Hanki liput Colosseumiin Roma Passilla

Colosseumin takaosa| ©Unsplash
Colosseumin takaosa| ©Unsplash

Roomassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että jos aiot viipyä kaupungissa pidemmän aikaa, harkitset luultavasti jo Roma Passin kaltaisen passin hankkimista, jolla säästät aikaa ja rahaa käydessäsi merkittävimmissä monumenteissa.

Roma Pass sisältää ilmaisen sisäänpääsyn Colosseumiin audio-oppaan kanssa, ja sen avulla voit välttää jonot. Voit myös vierailla Pietarinkirkossa ja muissa museoissa etuoikeutetulla sisäänpääsyllä ja ääniopastuksella 20 prosentin alennuksella. Se sisältää myös kuljetuksen Ciampinon tai Fiumicinon lentoasemille ja lentoasemilta.

Voit ostaa sen 48 tai 72 tunniksi, ja sinä aikana voit käyttää kaikkia kaupungin liikennevälineitä ilmaiseksi. Sen lisäksi, että saat alennuksia tai etuoikeutetun pääsyn tiettyihin museoihin, voit tällä kortilla valita yhden tai kaksi haluamaasi museota, joihin sinulla on vapaa pääsy. Lue lisää täältä: Rooma-passi ja muut passit.

Varaa lippusi Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

Osta liput Colosseumiin lipunmyyntipisteestä

Colosseumin etunäkymä| ©Unsplash
Colosseumin etunäkymä| ©Unsplash

Jos päätät ostaa liput paikan päällä lipputoimistosta, vaikka jonot saattavat olla pitkät, suosittelen menemään ajoissa (jo ennen kuin lipputoimisto aukeaa klo 8.30) tai ostamaan liput Palatinuksen kukkulalla sijaitsevasta lipputoimistosta, jossa on yleensä vähemmän ihmisiä.

Jos päätät silti ostaa lippusi "vanhanaikaisesti" eli lipputoimistosta, suosittelen, että otat mukaasi hatun tai lippalakin ja virvoitusjuoman tai vesipullon, sillä odotusaika on yleensä auringonpaisteessa (alueella on hyvin vähän varjoa).

Varaa lippusi Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

Paras viikonpäivä ja kellonaika Colosseumille

Vanha kuva Colosseumista tänään| ©Unsplash
Vanha kuva Colosseumista tänään| ©Unsplash

Mitä tulee sisäänpääsyajan valintaan: vältä kuumia tunteja (jotka Roomassa ovat hyvin, hyvin kuumia tunteja). Colosseumilla on tietysti enemmän varjoa kuin Forum Romanumilla ja Palatinuksen kukkulalla; pidä tämä mielessä, jos aiot vierailla niissä samana päivänä.

Toinen vinkki, jonka voin antaa, on välttää juhlapyhiä ja viikonloppuja mahdollisimman paljon. Silloin on yleensä tavallista enemmän ihmisiä, mikä voi heikentää kokemustasi, koska joudut "lajittelemaan" kävelijöiden läpi Forum Romanumilla.

Varaa lippusi Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

Näin pääset Colosseumille

Colosseumin ohi kulkeva bussi| ©Neil
Colosseumin ohi kulkeva bussi| ©Neil

Colosseum on kävelymatkan päässä Rooman keskustasta, joten jos asut keskeisellä alueella, suosittelen kävelyä; se on kaunis ja Rooma on kaupunki, johon kannattaa tutustua kävellen. Google kertoo ohjeeksi, että Colosseumilta Trevin suihkulähteelle on 20 minuutin kävelymatka.

Joka tapauksessa voit ottaa taksin Piazza del Colosseo 1:lle, tai jos olet hieman kauempana keskustasta etkä halua kuluttaa liikaa, voit ottaa metrolinjan B Colosseon pysäkille tai käyttää busseja C3, 60, 81, 85, 87, 175, 628 tai raitiovaunua numero 3.

Colosseum on Rooman tunnusomaisin monumentti, joten sinne ei ole vaikeuksia päästä, kysyitpä sitten julkisilla liikennevälineillä tai eksyit kävellen. Jos haluat järjestää vierailun Colosseumiin yksityiskohtaisesti, tässä on artikkelini siitä, miten Colosseumille pääsee.

Varaa lippusi Colosseumiin, Forumiin ja Palatinuksen kukkulalle

Kuinka kauan Colosseumissa vieraileminen kestää?

Colosseumin sivukuva| ©Den Harrson
Colosseumin sivukuva| ©Den Harrson

Vaikka olisi ihanteellista, että meillä olisi kaikki maailman aika käydä kaikissa Rooman monumenteissa, totuus on, että matkalle lähtiessämme katsomme lähes aina kelloa. Siksi on hyödyllistä tietää, että Colosseumissa käynnin arvioitu kesto on noin 2-3 tuntia. Voit nähdä sen lyhyemmässäkin ajassa, mutta vähintään 1 pitkä tunti kannattaa mennä kiirehtimättä.

Jos olet järjestämässä vierailua ja haluat suunnitella kaiken ajallisesti tehokkaasti, suosittelen artikkeliani Colosseumin ja Forum Romanumin vierailun kestosta.

.

Varaa lippusi Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

Missä syödä Colosseumin lähellä

Nauti Rooman maukkaasta pizzasta| ©nelson suarez
Nauti Rooman maukkaasta pizzasta| ©nelson suarez

Colosseumin sisältä et löydä ruokaa, mutta saatat löytää lähistöltä katukojuja, joissa voit syödä välipalaa.

Neuvon kuitenkin pidättelemään nälkää siihen asti, kunnes yhdistetty vierailu Colosseumilla ja Forum Romanumilla on ohi (jos aloitat aikaisin, se on mahdollista), ja etsimään sitten ravintolan kau empana alueesta, jolloin säästät hinnassa ja voitat laadussa.

Joka tapauksessa, älä huoli: olen laatinut nämä listat, joissa on 5 parasta ruokapaikkaa Colosseumin lähellä ja 10 parasta jäätelöä Roomassa, jotta et lähde nälkäisenä.

Varaa ruokakierros Trastevereen

Vieraile Colosseumilla lasten kanssa

Tutustu Colosseumin salaisuuksiin| ©Square Lab
Tutustu Colosseumin salaisuuksiin| ©Square Lab

Roomalainen amfiteatteri on loistava paikka vierailla lasten kanssa (muista, että alle 18-vuotiaat eivät maksa sisäänpääsyä); erityisesti roomalaisista tarinoista pitävillä on hauskaa juosta käytävillä.

Muista ottaa mukaan runsaasti vettä ja nesteitä, jotta lapset saavat juotavaa, ja suojaa heidät auringolta hatuilla, aurinkolaseilla ja aurinkovoiteella. Perheretken järjestämistä varten suosittelen lukemaan artikkelini Colosseumissa vierailusta lasten kanssa.

Varaa lippusi Colosseumiin, Forumiin ja Palatinuksen kukkulalle

Virtuaalikierros Colosseumiin

Virtuaalitodellisuus| ©Giu Vicente
Virtuaalitodellisuus| ©Giu Vicente

Jos haluat matkastasi muinaiseen Roomaan sen amfiteatterin kautta vielä täydellisemmän, virtuaalitodellisuuden sisäänpääsyvaihtoehto on saatavilla. Se on saatavilla myös ilman jonoja, ja käytettävissäsi on ääniopas useilla kielillä sekä virtuaalitodellisuuslasit koko vierailun ajan. Se on ihanteellinen vaihtoehto, jos etsit erilaista kokemusta, joka vie sinut suoraan ensimmäiselle vuosisadalle poistumatta Colosseumin portailta.

Tämä opastettu kierros Colosseumiin on epäilemättä omaperäisin ja informatiivisin (ja varmasti hyvä valinta, jos matkustat perheesi kanssa, sillä nuoremmat eivät halua jättää väliin yhtään yksityiskohtaa virtuaalitodellisuudesta). Colosseum-kierroksen aikana käytät oppaan selostuksen lisäksi virtuaalitodellisuuslaseja, jotka esittävät Colosseumin portaat sellaisina kuin ne olivat antiikin Roomassa. Kyseessä on täysin immersiivinen ja täydellinen kokemus.

Varaa kierros Colosseumiin virtuaalitodellisuuden avulla

Mitä kannattaa ottaa mukaan Colosseumin vierailulle ja muita vinkkejä

Colosseumin ympäristössä| ©Unsplash
Colosseumin ympäristössä| ©Unsplash

Jos olet jo vakuuttunut siitä, että vierailu maailman kuuluisimmassa amfiteatterissa on ehdoton osa Rooman matkaasi, sinun tarvitsee vain ottaa huomioon seuraavat seikat, jotta vierailustasi tulisi paljon mukavampi ja tarpeisiisi sopivampi.

Jätän nämä tiedot tähän, mutta jos haluat tietää lisää yksityiskohtia, voit tutustua oppaaseeni vinkkejä Colosseumilla ja Forum Romanumilla vierailuun.

  • Voit mennä sisään pienen tai keskikokoisen repun kanssa, mutta sinun on kuljettava metallinpaljastimen läpi. Unohda retkeilyreput, tilaa vievät laukut tai matkalaukut ja vaunut; ne on jätettävä sisäänkäynnin lipunmyyntipisteeseen lisämaksua vastaan.
  • Colosseum on esteetön liikuntarajoitteisille: ensimmäisessä kerroksessa on kolme pyörätuolia ja Colosseumin ja Forum Romanumin pääsisäänkäynneillä viisi pyörätuolia.
  • Kun tutustut Colosseumin mittasuhteisiin, haluat varmasti ottaa tuhat ja yksi valokuvaa: suosittelen, että varaat siihen aikaa ennen tai jälkeen vierailun ja etsit hyvän perspektiivin ympäröivistä nurkista.
  • On tärkeää ottaa mukaan runsaasti vettä, aurinkovoidetta ja aurinkosuojaa. Colosseumissa on monia aurinkoisia alueita, joissa on erittäin kuuma, ja korkea lämpötila voi pilata vierailun. Haluaisin käyttää tilaisuutta hyväkseni ja antaa sinulle vinkkejä siitä, mitä tehdä Roomassa kesällä.
  • Jos olet kiinnostunut perusteellisesta vierailusta Colosseumissa, voit vuokrata audio-oppaan, vuokrata virtuaalitodellisuuskierroksen tai, jos haluat TOP-tason, tutustua opastettuja kierroksia koskeviin tietoihin.
  • Jos haluat käyttää virallista audio- tai video-opasta, sinun on pyydettävä sitä lipputoimistosta. Ensimmäinen kestää tunnin ja 10 minuuttia ja toinen 45 minuuttia. Audio-opas maksaa noin 5,50 euroa ja video-opas 6 euroa; molemmat palautetaan vierailun päätyttyä.
  • Omasta mielestäni molemmat vierailut kannattaa tehdä yhdessä päivässä ja jättää loput päivät pizzan nauttimiseen, miellyttäviin kävelyretkiin sen kapeilla kaduilla tai nauttimaan öistä Trasteveressä.
  • Liput kannattaa ostaa netistä etukäteen, jotta saat Colosseumin liput hyvään hintaan.

Anan matkailijan vinkki

Nouse mahdollisimman aikaisin, jotta voit käydä Colosseumissa kohtuullisen turistimäärän kanssa, ja nautit rennommasta ja vähemmän kuumottavasta vierailusta.

Varaa lippusi Colosseumiin, Forumiin ja Palatinuksen kukkulalle

Mitä sinun on tiedettävä ennen vierailua Colosseumiin Roomassa?

Nauti siitä, mitä historia voi opettaa sinulle| ©Serena Repice Lentini
Nauti siitä, mitä historia voi opettaa sinulle| ©Serena Repice Lentini

Colosseum on luultavasti yksi Rooman ikonisimmista monumenteista, ja keisari Vespasianus teetti sen vuonna 72 jKr. ja sitä käytettiin amfiteatterina, jossa järjestettiin kansalle ilmaisia esityksiä. Rooman Colosseumilla järjestettiin pääasiassa kuuluisia gladiaattoritaisteluita ja villieläinten taisteluita.

Colosseum on maailman tunnetuin amfiteatteri ja yksi suosituimmista monumenteista; Roomassa vuosittain vierailevista kuudesta miljoonasta turistista viisi miljoonaa ei poistu kaupungista kävelemättä sen 80 kaarikäytävän läpi, katselematta sen kolmea pylväskerrosta, kävelemättä lehtereillä, katselematta areenaa katsomosta ja ihailematta maanalaisten huoneiden verkostoa, jossa eläimiä pidettiin.

Tämän roomalaisen arkkitehtuurin ihmeen (jonka nimi tulee amfiteatterin vieressä seisovan valtavan "Neron kolossin" patsaasta) historia voisi täyttää kirjastoja, mutta on parempi tutustua siihen tutkimalla sen nurkkia ja kolkkia. Sitä varten on ensin hankittava liput Rooman Colosseumiin.

Varaa kiertoajelu Colosseumiin virtuaalitodellisuuden avulla

Jos Colosseumissa vierailu kiinnostaa sinua, sinua kiinnostavat myös

Colosseumin sisällä| ©Unsplash
Colosseumin sisällä| ©Unsplash

Jos Colosseum ja antiikin historia kiinnostavat sinua, saatat olla kiinnostunut myös vierailusta Pompeijissa. Voit lukea tämän postauksen, jonka tein Pompeijin päiväretket Roomasta.

Jos Colosseumissa vierailun jälkeen haluat jatkaa kävelyä kaupungin kaduilla, kannattaa vuokrata opastettu kierros, jotta et missaa mitään yksityiskohtia. Kaupungissa on myös mahdollisuus osallistua opastetulle kierrokselle yöllä, jolloin voit ihastella koko sen valaistua loistoa. Tässä oppaassa teen yhteenvedon tärkeimmistä nähtävyyksistä. Parhaat Rooman kierrokset.

Varaa retki Pompeijiin ja Vesuviukseen