Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

25 parasta tekemistä Roomassa

Roomassa on käytävä ainakin kerran elämässä. Ja jos et halua jättää väliin mitään, mitä kaupungilla on tarjota, ota huomioon kaikki suositukset tällä listalla.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

14 minuuttia luettu

25 parasta tekemistä Roomassa

Rooman Colosseum | ©Mathew Schwart

Ikuinen kaupunki, ulkoilmamuseo, länsimaisen sivilisaation kehto, seitsemän kukkulan kaupunki... Roomalle on historiansa aikana annettu monia lempinimiä, mutta mikään niistä ei kuvaa sitä tunnetta, joka syntyy kävellessäsi sen kaduilla, löytäessäsi sen romanttisimpia kulmia, nauttiessasi sen ruokakulttuurista tai ihmetellessäsi sen arkkitehtuuria.

Rooma ei ole ainoastaan ikuinen, vaan myös ääretön. Jokainen matka jättää kaipaamaan lisää, sillä Rooman mahtavuutta ja historiaa olisi mahdotonta kattaa yhdellä vierailulla. Siksi tämä luettelo Rooman parhaista nähtävyyksistä on vain luettelo yleisistä paikoista, joista voit aloittaa kaupungin tutkimisen ja joita voit käyttää tarkistuslistana matkaa varten.

1. Vieraile Colosseumin sisäpuolella

Colosseumin sisällä| ©Unsplash
Colosseumin sisällä| ©Unsplash

Voidaan sanoa, että tämä amfiteatteri on Rooman vartija. Se on kaupungin suosituin muistomerkki, ja sen sisäiset galleriat ovat yhtä kiehtovia silmälle kuin sen kreikkalaisten kaarien ja pylväiden reunustamat ulkoseinät. Vuonna 72 jKr. rakennetusta Colosseumista on nähty lukemattomia tarinoita gladiaattoreista ja eläintaisteluista, mutta niistä kerrotaan jollakin Colosseumin monista opastetuista kierroksista.

Ensimmäistä kertaaColosseumiin saapuminenon ihana tunne, mutta älä huumaannu liikaa tämän enklaavin kauneudesta, vaan pidä mielessä nämä :::link|text=vinkit Colosseumelement=sc-124-1829 -vierailua varten:::. Kuten sinäkin, on tuhansia turisteja, jotka haluavat päästä tähän monumenttiin, ja jos ennen matkan alkua tiedät, missä syödä, kun olet lopettanut vierailun Colosseumissa tai miten saada halpoja lippuja Colosseumiin, turistien tulva on paljon siedettävämpi.

Muista, että liput Colosseumille ovat myös lippuja Forum Romanumille ja Palatinuksen kukkulalle, joten voit ostaa ne myös lipunmyyntipisteistä, vaikka jonot voivat olla loputtomia, joten suosittelen ostamaan ne netistä.

Osta liput Colosseumiin

2. Ihmettele Pyhän Pietarin aukiota

Pietarinaukio Vatikaanissa| ©Unsplash
Pietarinaukio Vatikaanissa| ©Unsplash

Vatikaanin kaupunki on ehdoton nähtävyys Roomassa, ja Vatikaanista puhuttaessa on puhuttava Sikstuksen kappelista ja Pietarinaukiosta. Vatikaanin museot ja aukiota hallitseva Pietarinkirkko ovat maailman pienimmän valtion kaksi maamerkkiä.

Olet luultavasti nähnyt tämän soikean neliön, jota ympäröi kaksi puoliympyrää, useammassa kuin yhdessä ilmakuvassa; tämä on näkymä, joka avautuu , kun kiipeät Pietarinkirkon kupoliin (Pietarinkirkkoon on vapaa pääsy, mutta kupoliin ei).

Kun vierailet alueella (katso täältä tietoa siitä, miten pääset Vatikaaniin Rooman keskustasta ), muista, että se on yksi Rooman vilkkaimmista alueista, joten suosittelen merkitsemään muistiin nämä ruokapaikat Vatikaanin lähellä, jotta voit varata ruokaa etukäteen. Vatikaanissa on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että aamupäivän jälkeen on nälkä.

Osta lippuja Pietarinkirkkoon

Kuuntele paavin siunaus Pietarinaukiolla

Unohtumaton kokemus, joka sinun on saatava Rooman ja Vatikaanin vierailusi aikana, olitpa sitten uskonnollinen tai et, on tutustua Vatikaaniin ja Pyhään isään läh eltä keskiviikon paavin audienssin tai sunnuntain Angelus-seremonian aikana.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten voit kuulla paavin siunauksen Rooman-matkallasi, suosittelen sinua lukemaan artikkelin Paavin audienssi Roomassa, josta löydät kaikki yksityiskohdat, ja jos olet uskonnollinen, neuvoni on selvä: käy Roomassa Pyhän viikon aikana.

Carmenin matkustajan vinkki

Jos olet menossa tapaamaan paavia, muista ottaa mukaan mitali, rukousnauha tai pyhä kortti, jotta hän voi siunata sinut.

3. Kierros Forum Romanumilla ja Palatine-kukkulalla

Ilmakuva Forum Romanumista| ©Unsplash
Ilmakuva Forum Romanumista| ©Unsplash

Forum oli paikka, johon antiikin Rooman oikeudellinen, poliittinen ja kaupallinen elämä keskittyi, ja nykyään se on vaikuttava arkeologisten jäännösten näyteikkuna, jonka kautta voi arvata kaupungin kultaisen aikakauden olemuksen.

Roomalaisella foorumilla järjestetyn opastetun kierroksen jälkeen voit vierailla läheisellä Palatinuksen kukkulalla, joka on keskeisin Rooman seitsemästä kukkulasta ja jolta näet myös erikoisia arkeologisia jäännöksiä. Sekä Colosseumin opastetut kierrokset että Colosseumin liput sisältävät yleensä pääsyn Colosseumiin, mutta jos aiot vierailla myös Vatikaanissa, suosittelen tutkimaan vaihtoehtoa, että hankit Vatikaanin ja Colosseumin kierroksen yhdessä: se on sen arvoista ja säästät pääsymaksuissa!

Yksi neuvo: jos olet menossa Roomaan kesällä, yritä saapua sinne aikaisin aamulla, varsinkin jos vierailet Forum Romanumilla lasten kanssa, sillä kuumuus voi tehdä tepposet.

Osta liput Forum Romanumiin

4. Nauti perinteistä ja historiasta opastetulla kierroksella keskustassa

Rooman kadut| ©Unsplash
Rooman kadut| ©Unsplash

Opastettu kierros Rooman historiallisessa keskustassa on yksi parhaista ideoista tutustua kaupunkiin ja ymmärtää näkemäänsä. Tämä olisi kokemus, jonka valitsisin useimmissa kaupungeissa, joihin matkustan, koska nykypäivän matkat ovat kaukana tylsistä kiertomatkoista, jotka hukuttavat sinut loputtomiin päivämäärillä ja historiallisilla faktoilla, ja niistä on tulossa aidompia ja monipuolisempia, kuten Rooman yökierrokset tai Rooman valokuvakierrokset.

Erityisesti Roomassa, jossa perinnettä ja taidetta on joka nurkan takana, erikoistunut opas opettaa sinua arvostamaan kaupungin historian lisäksi myös sen olemusta.

Varaa kiertoajelu Roomassa

5. Syö gelato Trevin suihkulähteen edessä

Trevin suihkulähde| ©Michele Bitetto / Unsplash
Trevin suihkulähde| ©Michele Bitetto / Unsplash

Rooma on tunnettu suihkulähteistään, ja tämä on epäilemättä kaikkein tunnetuin niistä. Se ilmestyy yllätyksenä, kun käännyt kulman takaa kävellessäsi kaupungin historiallisessa keskustassa, ja ensimmäinen asia, joka yllättää sinut, on sen koko. Tämä barokkilähde kuvaa Neptunusta ja kahta tritonusta, ja se on tunnettu legendasta, jonka mukaan jos siihen heittää kolikon, palaa Roomaan, ja jos heittää kaksi kolikkoa, löytää rakkauden Italiasta.

Minulle aidoin tapa nauttia siitä on maistaa herkullista italialaista gelatoa portailla. Varoitan sinua siitä, että tämä on käytännössä mahdotonta tehdä päivän keskellä, mutta jos hyväksyt neuvoni, tee se päivällisen jälkeen, päivän päätteeksi ja ennen nukkumaanmenoa hotellissa. Kun turisteja ei ole juuri lainkaan ja istumatilaa on paljon enemmän, se on paljon rentouttavampaa, ja muistat tämän hetken ikuisesti. Kerron tässä kaiken, mitä sinun on tiedettävä, jotta saat siitä kaiken irti: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Fontana di Trevistä ja tässä on luettelo Rooman parhaista jäätelöistä.

6. Ihaile Sikstuksen kappelia Vatikaanin museoissa

Sikstuksen kappeli| ©Unsplash
Sikstuksen kappeli| ©Unsplash

Taiteen ystäville kruununjalokivi on Vatikaanin museot. Da Vincin, Tizianin, Caravaggion ja Rafaelin teokset ovat vain pieni esimerkki siitä, mitä Euroopan suurimmasta taidekokoelmasta löytyy, ja sitä hallitsee tietenkin kuuluisa Sikstuksen kappeli.

Tärkeintä on tietää ennen vierailun järjestämistä, että voit tutustua museoihin omaan tahtiisi ostamalla Vatikaanin museoihin liput jonon ohittamiseen tai voit osallistua opastetulle kierrokselle Vatikaanin museoissa.

Suosittelen joka tapauksessa, että varaatte lippunne etukäteen, jotta vältytte useiden tuntien odottelulta. Ja jos ajattelet, että Vatikaanin lippujen, Sikstuksen kappelin lippujen ja monien muiden museoiden ja nähtävyyksien hinta voi olla menoerä, jota et ole varautunut budjetissasi, suosittelen sinua harkitsemaan Roma Passin tai Omnia Cardin hankkimista. Nämä ovat Rooman ja Vatikaanin nähtävyyskortteja, joilla pääset kaikkiin nähtävyyksiin edullisemmin kuin ostamalla ne erikseen.

Älä myöskään unohda ottaa huomioon museoiden pukeutumissääntöjä. Kerron tästä ja muista Vatikaanissa vierailuun liittyvistä vinkeistä tässä artikkelissa, kuten siitä, miten välttää Vatikaanin sisäänpääsyjonot. Tässä on myös vinkkejä siitä, miten saat ilmaisia tai alennettuja lippuja Vatikaaniin.

Osta liput Sikstuksen kappeliin

7. Kiipeä Espanjalaiset portaat Espanjalaisissa portaissa

Piazza Spagna| ©Daniel Basso
Piazza Spagna| ©Daniel Basso

Piazza di Spagnan valtavat portaat ovat toinen Rooman nähtävyyksistä. Nämä portaat yhdistävät Trinità dei Montin kirkon ja Fontana della Barcaccian.

Vaikka ne olivat aikoinaan taiteilijoiden kokoontumispaikka, ne ovat nyt Roomassa vierailevien turistien kohtauspaikka, joka pysähtyy ihailemaan tämän paikan kauneutta. Se on saanut nimensä Espanjan suurlähetystön toimipaikan mukaan, ja se on yksi vilkkaimmista paikoista, joita voit nähdä Rooman keskustassa kävellessäsi.

Henkilökohtainen neuvoni on, että neliötä ei kannata tarkastella vain alhaalta päin. Kiipeä portaat ylös (jo jonkin aikaa ryhmät eivät ole saaneet istua portailla, koska turistijoukot ovat tukkineet jalankulkijoiden tien) ja ihaile Rooman näköaloja huipulta. Ja jos aiot tutustua kaupunkiin perusteellisesti ja tutustua sen kaikkiin taianomaisiin aukioihin, ota huomioon tämä artikkeli osoitteessa 10 parasta aukiota Roomassa.

8. Kävele ja ylitä Piazza Navona

Piazza Navona yöllä| ©Gabriella Clare
Piazza Navona yöllä| ©Gabriella Clare

Tämä erikoinen soikean muotoinen aukio on epäilemättä monien roomalaisten ja matkailijoiden suosikki. Neljä suihkulähdettä, jotka näet barokkiaikaisella Piazza Navonalla, edustavat Rooman tärkeimpiä jokia. Niiden keskellä on Berninin suunnittelema jättimäinen Neljän joen suihkulähde, joka on todellinen arkkitehtuurin ihme.

Päivisin aukio on täynnä pieniä ryhmiä, jotka kiertävät Rooman keskustaa ja pysähtyvät puhumaan näiden suihkulähteiden historiasta. Iltaisin, erityisesti kesäisin, katutaiteilijat elävöittävät tätä aukiota, josta tulee yksi keskustan sosiaalisen elämän keskuksista. Jos sää on hyvä, pizzan ostaminen mukaan otettavaksi ja sen nauttiminen jollakin penkillä suihkulähteille avautuvalla näköalapaikalla on yksinkertaisesti loistava suunnitelma.

Älä jätä väliin sen jokaisen suihkulähteen ja veistoksen yksityiskohtia sekä aukiolla sijaitsevan kirkon vaikuttavaa julkisivua. Itse rakastan jokaista Rooman suihkulähdettä: jokaisella aukiolla, kujalla tai kulmassa on suihkulähteen muotoinen taideteos. Siksi suosittelen sinua lukemaan tämän artikkelin Rooman parhaista suihkulähteistä, mistä löydät kauneimmat ja missä ne sijaitsevat.

9. Tutustu Capitoliumin museoihin

Capitoliumin museoiden aukio| ©Unsplash
Capitoliumin museoiden aukio| ©Unsplash

Rooman taide ei lopu Vatikaaniin; Campidogliossa sijaitsevat Capitoliiniset museot ovat toinen ehdoton vierailukohde, jossa voit nähdä pakollisia ja myyttisiä taideteoksia, kuten Capitoliinisen suden, Marcus Aureliuksen ratsastajapatsaan, Berninin Meduusan, Konstantinuksen kolossin tai haavoittuneen Galatan.

Osta liput Capitoliumin museoihin

10. Astu sisään Pantheoniin ihailemaan sen kupolia

Agrippan Pantheonin sisätilat| ©Evan Qu
Agrippan Pantheonin sisätilat| ©Evan Qu

Rooman historiallisessa keskustassa sijaitseva Agrippan Pantheon on yksi Rooman hienoimmista monumenteista. Kannattaa käydä katsomassa nykyistä kirkkoa, joka oli aikoinaan Aureliuksen valtakaudella rakennettu roomalainen temppeli, ja nähdä se valaistuna iltahämärässä. Tässä on kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää Rooman Pantheonista.

Osta lippuja Pantheoniin

11. Kävele Villa Borghesen puutarhassa ja vieraile Villa Borghesen galleriassa

Borghesen gallerian sisätilat| ©Unsplash
Borghesen gallerian sisätilat| ©Unsplash

Etuoikeutetulla paikalla sijaitsee roomalaisen kaupungin suuri piilotettu aarre: Borghesen galleria. Tällä vierailulla voit nauttia yhdestä Rooman parhaista taidegallerioista ja kauniista klassisista veistoksista sekä kävellä Rooman keuhkoissa, Villa Borghesen vaikuttavissa puutarhoissa, jotka ovat epäilemättä yksi Rooman parhaista puistoista.

Osta liput Borghese Galleriaan

12. Nauti näköalasta Gianicolòsta

Gianicolon huipulla oleva suihkulähde| ©Wikimedia
Gianicolon huipulla oleva suihkulähde| ©Wikimedia

Henkilökohtaisesti rakastan nähdä kaupunkeja "korkealta"; yleiskatsaus niiden katoille ja puutarhoihin on minulle hetki hengittää raikasta ilmaa ja ajatella, kuinka onnekas oletkaan, kun voit olla siellä juuri sillä hetkellä nauttimassa matkastasi.

Roomassa on monia paikkoja, joista on upeat näköalat, mutta suosittelen sitä, jonka saat Rooman kahdeksannelta kukkulalta: Gianicololta, joka sijaitsee Trasteveren kaupunginosan yläpuolella. Näköalojen lisäksi voit nauttia rennosta ilmapiiristä kaukana Rooman tavanomaisesta hälinästä, ja tarjolla on katuesityksiä, kuten nukketeatteria.

13. Maista roomalaista ruokakulttuuria

Tyypillinen roomalainen trattoria| ©Marco Calignano / Unsplash
Tyypillinen roomalainen trattoria| ©Marco Calignano / Unsplash

Paikallinen ruoka on nähtävyys jokaisessa maassa, mutta Italiassa enemmän kuin missään muualla Euroopassa. Matka Roomaan pelkästään pizzan, pastan ja gelaton takia on hyvin käytetty matka, joten älä unohda: syö.

Älä tee sitä kiireessä tai kadulla jonottaessasi monumenttiin; istu ravintolaan ja vietä kaksi tuntia syöden, maistellen jokaista ruokalajia, kysyen kokilta hänen erikoisuuksiaan ja, jos sinulla on aikaa, liity gastronomiseen kierrokseen tutustuaksesi Rooman parhaisiin pizzoihin ja erinomaisiin pastoihin.

Jos kuitenkin haluat lähteä omin päin etsimään hyvää ruokapaikkaa, tässä on luettelo suosikkiruokapaikoistani Roomassa, jotta voisit kokeilla joitakin niistä ja ennen kaikkea välttää lankeamasta niihin ansoihin, joita kaupunki on (joskus) valmistellut turisteille.

Varaa gastronominen kierros Roomassa

14. Nauti aperitivo Trasteveressä

Trasteveren tyypilliset kadut| ©Unsplash
Trasteveren tyypilliset kadut| ©Unsplash

Kaupunki on myös sen kaupunginosat, ja Trastevere on epäilemättä yksi Rooman viehättävimmistä kaupunginosista (minulle se on paras, mutta sanotaan, että makua ei voi laskea...). Kävele sen mukulakivikaduilla, joita koristaa muratti, käy sen omituisissa lahjatavarakaupoissa, ruokaile yhdessä sen ravintoloista, istahda jäätelölle sen aukioille ja löydä joitakin Rooman parhaista paikoista aperitiivin nauttimiseen.

Trastevere on erilainen Rooma, ja monet sanovat, että se on kaikkein aidoin. Paras tapa nähdä kaikki, mitä sillä on tarjottavanaan, on ottaa opastettu kierros Trasteveressä. Huomioi myös Trasteveren parhaat ruokapaikat ja kaikki se, mitä Trasteveren kaupunginosalla on tarjota pimeän jälkeen.

Varaa kiertoajelu Trastevereen

15. Kierros Roomassa yöllä

Rooma yöllä| ©Unsplash
Rooma yöllä| ©Unsplash

Kun lähdemme matkalle, heräämme usein aikaisin aamulla, jotta saamme kaiken irti ajasta; vietämme koko päivän vierailuilla, ja kun ilta laskeutuu, olemme uupuneita ja haluamme vain palata hotelliin lepäämään ennen seuraavan maratonpäivän nähtävyyksien katselua.

Älkää joutuko kiusaukseen. Varaa vierailusi aikana aikaa paitsi nähdä Rooma yöllä, myös nauttia siitä, kävellä ympäriinsä ja katsella sen monumenttien valaistusta ilman kiirettä tai valokuvauspaineita. Se on sen arvoista.

Varaa yökierros Roomassa

16. Käy katakombeissa

Katakombien sisällä| ©Unsplash
Katakombien sisällä| ©Unsplash

Kun puhutaan erilaisesta Roomasta, niin on myös se, jonka löydät maan alta kaukana turisteista ja monumenteista. Rooman kauneuden alla on roomalaisten katakombien labyrintti, johon voit tutustua erikoistuneella kierroksella ja joka epäilemättä antaa sinulle erilaisen tunteen.

Älä kuitenkaan sekoita Rooman katakombeja vierailuun Vatikaanin katakombeissa. Ne ovat kaksi eri asiaa. Jos jompikumpi näistä kahdesta vierailusta jättää sinut kaipaamaan lisää, pyydän sinua tutustumaan tähän artikkeliin Pyhän Callixtuksen katakombeista ja kapusiinien katakombeista.

Osta liput Katakombeihin

17. Tutustu muihin unenomaisiin italialaisiin enklaaveihin

Florence| ©Unsplash
Florence| ©Unsplash

Roomalla on paljon tarjottavaa matkailijalle, mutta sillä on myös etuoikeutettu asema Italian maantieteellisessä ympäristössä. Tämä tarkoittaa sitä, että Roomasta käsin voit vierailla muissa mielenkiintoisissa kaupungeissa mukavasti ja kuluttamatta paljon matka-aikaa:

Florence

Firenze on taiteen pääkaupunki: täällä voit vierailla Michelangelon vaikuttavassa Daavidissa ja ihastella Uffizin galleriaa tai Accademiaa. Kaupungin Duomo on yksi koko Italian upeimmista, ja sen kadut huokuvat keskiaikaista ja klassista tunnelmaa, joka lumoaa kaikki vierailijat. Kuulostaako tutulta? Lue lisää tästä artikkelista parhaista retkistä Roomasta Firenzeen, ja jos haluat matkustaa omin päin, tutustu eri tapoihin päästä Roomasta Firenzeen.

Varaa retki Firenzeen

Pompeji ja Napoli

Rooman eteläpuolella, lähempänä Napolia ja Vesuviuksen juurella sijaitsee kaupunki, joka oli aikoinaan hautautunut viereisen tulivuoren laavan alle ja joka on säilynyt niin erityisellä tavalla, että se houkuttelee vuosittain miljoonia vierailijoita. Jos haluat hyödyntää Rooman-matkasi tutustumalla Napoliin tai Pompeijiin ja vierailla niissä yhdessä päivässä, ota huomioon parhaat retket Pompeijiin ja parhaat retket Napoliin.

Pompeji on Roomasta käsin tutustumisen arvoinen kaupunki, mutta jos haluat tehdä sen omin päin, tässä on tietoa siitä, miten Roomasta pääsee Pompeijiin ja miten Roomasta pääsee Napoliin.

Varaa matka Pompejiin tai Napoliin

Rooman ympärillä

Jos haluat tehdä lyhyemmän matkan kaupungin ulkopuolelle, voit tehdä retken esimerkiksi Assisiin ja Orvietoon tai upeaan Villa dell'Esteen. Kerron tässä lempilomistani: 5 vierailukohdetta Rooman lähellä.

On jopa päiväretkiä, joilla voit vierailla näissä kaupungeissa ja muissa Rooman lähellä sijaitsevissa kiinnostavissa kohteissa, jotka täydentävät matkakokemuksesi ikuisessa kaupungissa. Jos et ole vielä varma, minkä matkakohteen valitsisit, tässä on luettelo suosituimmista kohteista: Parhaat päiväretket Roomasta ja kolme vähemmän tunnettua suositusta: Caracallan kylpylät, vierailu Ostia Anticaan ja retket Roomasta Tivoliin ja Hadrianuksen huvilaan.

Varaa kiertoajelu Roomassa

18. Paljasta kaikki Castel Sant'Angelon salaisuudet

Linnan kuva| ©Unsplash
Linnan kuva| ©Unsplash

Hyvin lähellä Vatikaania sijaitseva Castel Sant'Angelo tarjoaa näkymät joelle yhdeltä Rooman kauneimmista silloista. Jos se on upea ulkoapäin, rakastat sitä vielä enemmän sisältä: se on erittäin hyvin säilynyt, ja katolta saat luultavasti parhaat näkymät (ja parhaan valokuvan) sekä kaupungista että Vatikaanista.

Luulen, että olen jo antanut sinulle tarpeeksi syitä mennä sen muurien sisäpuolelle, mutta jos tarvitset vielä lisää tekosyitä, tässä on linkki artikkeliin siitä , miten ja miksi käydä Castel Sant'Angelossa.

Osta liput Castel Sant'Angelo

19. Kurkota totuuden suuhun

Totuuden suu| ©Wikimedia
Totuuden suu| ©Wikimedia

Niille teistä, jotka eivät ole nähneet "Roman Holidaya": Bocca della Verità on Santa Maria in Cosmedinin kirkossa (lähellä Circus Maximusta) sijaitseva marmorinaamio, jonka legendan mukaan se puri valehtelijan kättä. Saattaa tuntua hieman turistiselta ottaa kuva kädet naamion sisällä, mutta rituaali on niin kuuluisa maailmanlaajuisesti, ettei sitä voi jättää pois Rooman tekemisten listalta.

20. Osta paikallisia tuotteita Campo de Fiorin ulkoilmamarkkinoilla

Campi de Fiorin aukio| ©Wikimedia
Campi de Fiorin aukio| ©Wikimedia

Uusi tilaisuus tutustua ikuisen kaupungin toiseen puoleen kaukana monumenteista ja turistireiteistä. Campo de Fiori -aukion ulkoilmamarkkinoilla on säilynyt sitä aikoinaan ympäröineiden keskiaikaisten majatalojen boheemi tunnelma. Campo de Fiori -markkinoilla voit tutustua paikallisiin, ja lisäksi tarjolla on tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, matkamuistoja ja muutamia yllätyksiä.

21. Kurkistus Orange Gardenin avaimenreiän läpi

Näkymä Rooman
Näkymä Rooman "reiästä"| ©Wikimedia

Avaimenreiän läpi katsominen - onko se todella jotain, mitä Roomassa voi tehdä? Kun näet sieltä kauniin näkymän Pietarin kupoliin, ymmärrät varmasti miksi. Aluksi tämä oli suuri salaisuus Roomassa, mutta yhä useammat kävijät tulevat näihin puutarhoihin etsimään kuuluisaa avaimenreikää ja ihailemaan näkymää.

Ja tämä on vain yksi niistä monista salaisista paikoista, joita ikuinen kaupunki kätkee sisäänsä ja jotka sinun on löydettävä pikkuhiljaa itse, jos haluat rakastua Roomaan. Autan sinua hieman ja jätän sinulle listan Rooman mielestäni parhaiten varjelluista salaisista paikoista.

22. Kierros Roomassa kiertoajelubussilla

Villa Borghese turistibussista| ©Wikimedia
Villa Borghese turistibussista| ©Wikimedia

Kuvittele itsesi tilanteeseen: viimeinen päiväsi kaupungissa, ja sinulla on pari tuntia aikaa käydä katsomassa, mistä pidit eniten, ja käydä katsomassa suosikkipaikkojasi. Ongelma on se, että Roomassa on niin vaikea valita, että haluaisi nähdä kaiken yhdellä silmäyksellä ja tehdä koko matkan uudelleen....

Ehkä et voi tehdä jälkimmäistä (vaikka voit aina tulla takaisin, muistathan), mutta viimeinen vilkaisu on mahdollista tehdä globaalimmaksi yhdessä ilmastoidussa Rooman kiertoajelubussissa, joka kiertää kaupungin tärkeimpiä kohteita joko "hyvästelläksesi" ne tai saadaksesi alkupalaa kaikesta siitä, mitä aiot nähdä lähipäivinä Roomaan saapumisen jälkeen.

Se on myös hyvä tapa säästää kuljetuskuluissa, sillä sen avulla pääset paikasta toiseen ilman, että sinun tarvitsee maksaa julkisen liikenteen lipusta jokaisella matkalla.

Varaa paikkasi Rooman kiertoajelubussissa

Käytä Rooman metroa

Riippumatta siitä, missä hotellisi sijaitsee, sinun on luultavasti käytettävä metroa jossain vaiheessa matkaasi. Yleisesti ottaen se on erittäin halpa ja helppo: kaupungin läpi kulkee hyvin vähän linjoja (näyttää siltä, että roomalaisen maaperän kaivaminen on hankalaa, sillä jäännöksiä, raunioita ja tärkeitä arkeologisia jäännöksiä tulee esiin joka kerta, kun niitä porataan), ja se on melko nopea ja luotettava. Tätä opasta Rooman maanalaiseen kaupunkiin kannattaa seurata, joten pidä se kädessäsi!

Muita tapoja liikkua Roomassa

Ja säästämisestä puheen ollen, jos sallitte minulle vielä yhden vinkin, jolla voitte säästää aikaa ja rahaa saapuessanne Rooman lentokentälle, suosittelen, että harkitsette mahdollisuutta varata etukäteen kuljetuksen Rooman lentokentän ja kaupungin keskustan välillä. Lisäksi kerron sinulle kaikki mahdollisuudet, joita on olemassa, jotta pääset hotellillesi Roomassa riippumatta siitä, saavutko Ciampinoon vai Fiumicinoon.

Jos olet Välimeren risteilyllä ja poistut Civitavecchian satamassa ja suuntaat Roomaan, nopein ja mukavin vaihtoehto päästä Italian pääkaupunkiin on varata yksityinen tai yhteiskuljetus. Kerron, miten se onnistuu artikkelissa Civitavecchian sataman ja Rooman väliset kuljetukset Roomassa!

Varaa lentokenttäkuljetus

23. Lähde etsimään kaupungin kauneimpia kirkkoja

Basilica dei Santi XII Apostoli| ©Agatha Dépine
Basilica dei Santi XII Apostoli| ©Agatha Dépine

Kun alat kuvitella matkaa Roomaan ensimmäistä kertaa, saatat langeta siihen ansaan, että ajattelet Rooman olevan "vain kirkkoja". On totta, että Roomassa on monia kirkkoja, mutta koko matkan viettäminen niiden tutkimiseen yksi kerrallaan ei varmasti olisi paras tapa viettää aikaa Roomassa.

Siksi (ja koska kyseessä on Rooma, sinun on pakko nähdä kirkko) olen koonnut listan Rooman kauneimmista kirkoista ja toisen Rooman tärkeimmistä basilikoista (yksi suosikeistani on Pyhän Johannes Lateranin basilika ). Se on niin nopeaa ja helppoa: valitsen parhaat niistä, jotta voit pelata varman päälle, ja kerron, miksi ne ovat vierailun arvoisia. Ole hyvä!

24. Tutki juutalaiskorttelin ja Tiberisaaren nurkkia ja kolkkia

Silta juutalaisesta ghetosta Tiber-saarelle| ©Unsplash
Silta juutalaisesta ghetosta Tiber-saarelle| ©Unsplash

Jos on olemassa paikka, josta välittyy rauhallisuus, perinne ja aitous, se on Rooman juutalaiskortteli. Se sijaitsee kaupungin sydämessä, ja vaikka se ei olekaan kovin suuri, se on ihanteellinen paikka kävelylle, jäätelön syömiseen tai tyypillisten makeisten maisteluun paikallisissa konditorioissa.

Tartu tilaisuuteen ja ylitä silta Tiberin saarelle, joka on kaunis paikka katsella auringonlaskua maailman kauneimmassa kaupungissa vietetyn pitkän päivän jälkeen.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

25. Järjestä itsesi (vaikka vain vähän) ennen saapumistasi

Kävelyretki Colosseumin läpi| ©Joshua Earle
Kävelyretki Colosseumin läpi| ©Joshua Earle

Kun laskeudut Roomaan, sinulla ei ole aikaa hukattavaksi. Kaupunki kätkee sisäänsä miljoonia paikkoja, joihin voi tutustua, ja on sääli viettää aikaa miettien, mitä tehdä seuraavana päivänä. Siksi annan sinulle vinkkejä siitä, miten voit järjestää matkasi Roomaan:

Valitse matkustuspäivämäärät viisaasti

Matkustatko Roomaan talvella, haluaisitko vierailla Roomassa mieluummin syksyllä vai aiotko tutustua ikuiseen kaupunkiin keväällä? Milloin tahansa on hyvä aika tehdä tämä matka, mutta riippuen siitä, milloin teet sen, kaupungin on tarjottava sinulle joitakin asioita tai toisia, joten ota huomioon, mikä on paras aika matkustaa Roomaan ja mitä nähdä ja tehdä kuukausittain tämän luettelon avulla:

Suunnittele matkareitti päivinä

Tylsää, eikö olekin? No, minä teen sen puolestasi. Kerron sinulle tarkalleen, mitä voit (tai sinun pitäisi) tehdä ja nähdä Roomassa ollessasi riippuen siitä, kuinka monta päivää matkasi kestää. Esimerkiksi:

Entä jos matkustat perheesi kanssa?

No, minäkin aion auttaa sinua. Täällä on artikkeli siitä , mitä nähdä ja tehdä Roomassa lasten kanssa, jossa kerrotaan, mitä tehdä, jotta voit nauttia kaupungista, jos matkustat perheenä pienten lasten kanssa.

Entä jos menet jouluna?

Sinulla on onnea, sillä Rooma joulun aikaan on vieläkin erikoisempi. Vaikka päivät saattavat olla kylmiä, Rooman valot, joulupukit, koristellut kadut ja joulumarkkinat kompensoivat alhaiset lämpötilat. Älä missaa kaikkea, mitä Roomassa voi tehdä jouluna.