Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

25 parasta tekemistä Roomassa

Roomassa on käytävä ainakin kerran elämässä. Ja jos et halua jättää väliin mitään, mitä kaupungilla on tarjota, ota huomioon kaikki suositukset tällä pakollisten nähtävyyksien listalla.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

14 minuuttia luettu

25 parasta tekemistä Roomassa

Rooman Colosseum | ©Mathew Schwart

Ikuinen kaupunki, ulkoilmamuseo, länsimaisen sivilisaation kehto, seitsemän kukkulan kaupunki... Rooma on saanut historiansa aikana monia lempinimiä, mutta mikään ei kuvaa sitä tunnetta, joka syntyy kävellessäsi sen kaduilla, löytäessäsi sen romanttisimpia kulmia, nauttiessasi sen ruokakulttuurista tai ihmetellessäsi sen arkkitehtuuria.

Rooma ei ole vain ikuinen, vaan myös ääretön. Jokainen matka jättää kaipaamaan lisää, sillä Rooman mahtavuutta ja historiaa olisi mahdotonta kattaa yhdellä vierailulla. Siksi tämä luettelo parhaista asioista, joita Roomassa kannattaa tehdä, on vain luettelo yleisistä paikoista, joista kaupunkiin tutustuminen kannattaa aloittaa ja joita voit käyttää tarkistuslistana matkaa varten.

1. Vieraile Colosseumin sisäpuolella

Colosseumin sisäpuoli| ©Unsplash
Colosseumin sisäpuoli| ©Unsplash

Tämä amfiteatteri on kiistatta Rooman vartija. Se on kaupungin suosituin monumentti, ja sen sisäiset galleriat ovat yhtä kiehtovia silmälle kuin sen kreikkalaisten kaarien ja pylväiden hahmottamat ulkoseinät. Sen jälkeen, kun Colosseum rakennettiin vuonna 72 jKr., siellä on nähty lukemattomia tarinoita gladiaattoreista ja eläintaisteluista, mutta ne kerrotaan sinulle jollakin Colosseumin monista opastetuista kierroksista.

Ensimmäistä kertaaColosseumille saapuminenon ihana tunne, mutta älä huumaannu liikaa tämän enklaavin kauneudesta, vaan pidä mielessä nämä vinkit Colosseumilla vierailua varten. Kuten sinäkin, tuhannet turistit haluavat päästä tälle monumentille, ja jos tiedät ennen matkasi alkua, missä voit syödä Colosseum-vierailun päätyttyä tai miten saat halpoja lippuja Colosseumiin, turistivirta on paljon siedettävämpi

Muista, että Colosseumin liput ovat myös lippuja Forum Romanumille ja Palatinuksen kukkulalle, ja siksi voit ostaa ne myös lipputoimistoista, vaikka jonot voivat olla loputtomia, joten suosittelen ostamaan ne netistä.

Varaa liput ja retket Colosseumiin

2. Ihaile Pietarinaukiota

Pietarinaukio Vatikaanissa| ©Unsplash
Pietarinaukio Vatikaanissa| ©Unsplash

Vatikaani on ehdoton nähtävyys Roomassa, ja Vatikaanista puhuminen tarkoittaa Sikstuksen kappelista ja Pietarinaukiosta puhumista. Vatikaanin museot ja aukiota hallitseva Pietarinkirkko ovat maailman pienimmän valtion kaksi maamerkkiä.

Olet luultavasti nähnyt tämän soikean muotoisen aukion, jota ympäröi kaksi puoliympyrää, useammassa kuin yhdessä ilmakuvassa; tämän näkymän saat , kun kiipeät Pietarinkirkon kupoliin (Pietarinkirkkoon on vapaa pääsy, mutta kupoliin ei).

Kun vierailet alueella (katso täältä tietoa siitä, miten pääset Vatikaaniin Rooman keskustasta ), muista, että se on yksi Rooman vilkkaimmista, joten suosittelen, että merkitset muistiin nämä Vatikaanin lähellä sijaitsevat ruokapaikat, jotta voit varata paikan etukäteen. Vatikaanissa on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että siellä vietetyn aamupäivän jälkeen tulee nälkä.

Kuuntele paavin siunausta Pietarinaukiolla

Unohtumaton kokemus, joka sinun on saatava Rooman ja Vatikaanin vierailusi aikana, olitpa sitten uskonnollinen tai et, on nähdä Vatikaani ja Pyhä Isä läh eltä paavin audienssin aikana keskiviikkoisin tai Angelus-seremonian aikana sunnuntaisin.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten voit kuulla paavin siunauksen Rooman-matkasi aikana, suosittelen sinua lukemaan artikkelin Paavin audienssi Roomassa, josta löydät kaikki yksityiskohdat, ja jos olet uskonnollinen, neuvoni on selvä: vieraile Roomassa pyhäin viikon aikana.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon ja kupoliin

3. Vieraile Forum Romanumilla ja Palatinuksen kukkulalla

Ilmakuva Forum Romanumista| ©Unsplash
Ilmakuva Forum Romanumista| ©Unsplash

Forum oli paikka, jonne koko antiikin Rooman oikeudellinen, poliittinen ja kaupallinen elämä keskittyi, ja nykyään se on vaikuttava arkeologisten jäännösten näyttely, jonka kautta voit nähdä kaupungin tuon kulta-ajan olemuksen.

Roomalaisella foorumilla järjestetyn opastetun kierroksen jälkeen voit vierailla läheisellä Palatinuksen kukkulalla, joka on keskeisin Rooman seitsemästä kukkulasta ja jolta näet myös erikoisia arkeologisia jäännöksiä. Sekä Colosseumin opastetut kierrokset että Colosseumin liput sisältävät yleensä pääsyn tälle alueelle, mutta jos aiot vierailla myös Vatikaanissa, suosittelen tutkimaan vaihtoehtoa, jossa Vatikaani ja Colosseum käydään yhdessä: se on sen arvoista, ja säästät sisäänpääsymaksuissa!

Neuvon sana: jos matkustat Roomaan kesällä, yritä saapua paikalle aikaisin aamulla, varsinkin jos vierailet Forum Romanumilla lasten kanssa, sillä kuumuus voi tehdä tepposet.

Varaa vierailu Forum Romanumille ja Palatinuksen kukkulalle

4. Nauti perinteistä ja historiasta opastetulla kierroksella keskustassa

Rooman kadut| ©Unsplash
Rooman kadut| ©Unsplash

Opastettu kierros Rooman historiallisessa keskustassa on yksi parhaista ideoista tutustua kaupunkiin ja ymmärtää näkemäänsä. Tämän kokemuksen valitsisin useimmissa kaupungeissa, joihin matkustan, sillä nykypäivän kierrokset ovat kaukana tylsistä kierroksista, jotka hukuttavat sinut loputtomiin päivämäärillä ja historiallisilla faktoilla, ja ne ovat yhä aidompia ja monipuolisempia, kuten Rooman yökierrokset tai Rooman valokuvakierrokset.

Erityisesti Roomassa, jossa perinnettä ja taidetta on joka nurkan takana, erikoistunut opas opettaa sinua arvostamaan kaupungin historian lisäksi myös sen olemusta.

Varaa kiertoajelu Roomassa:

5. Nauti jäätelö Trevin suihkulähteen edessä

Trevin suihkulähde| ©Michele Bitetto / Unsplash
Trevin suihkulähde| ©Michele Bitetto / Unsplash

Rooma on tunnettu suihkulähteistään, ja tämä on epäilemättä kaikkein vertauskuvallisin niistä. Se ilmestyy yllättäen, kun käännyt kulman takaa kävellessäsi kaupungin historiallisessa keskustassa, ja ensimmäinen asia, joka yllättää sinut, on sen koko. Tämä barokkityylinen suihkulähde esittää Neptunusta ja kahta tritonia, ja se tunnetaan legendasta, jonka mukaan jos heität siihen kolikon, palaat Roomaan, ja jos heität kaksi kolikkoa, löydät rakkauden Italiasta.

Minusta aidoin tapa nauttia siitä on maistella herkullista italialaista jäätelöä sen portailla. Varoitan sinua, että tämä on käytännössä mahdotonta tehdä keskellä päivää, mutta jos hyväksyt neuvoni, tee se illallisen jälkeen, päivän päätteeksi ja ennen nukkumaanmenoa hotellissasi. Kun turisteja ei ole juuri lainkaan ja tilaa istua on paljon enemmän, se on paljon rentouttavampaa ja muistat tämän hetken ikuisesti. Kerron täällä kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää saadaksesi siitä kaiken irti: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Fontana di Trevistä ja tässä on lista Rooman parhaista gelatoista.

Varaa ruokakierros Roomassa:

6. Ihaile Sikstuksen kappelia Vatikaanin museoissa

Sikstuksen kappeli| ©Unsplash
Sikstuksen kappeli| ©Unsplash

Taiteen ystävien kruununjalokivi on Vatikaanin museoissa. Da Vincin, Tizianin, Caravaggion ja Rafaelin teokset ovat vain pieni näyte siitä, mitä Euroopan suurimmasta taidekokoelmasta löytyy, ja sitä hallitsee tietenkin kuuluisa Sikstuksen kappeli.

Tärkeintä on tietää ennen vierailun järjestämistä, että voit vierailla museoissa omaan tahtiisi ostamalla Vatikaanin museoihin liput jonon ohittamiseen tai voit osallistua opastetulle kierrokselle Vatikaanin museoissa.

Joka tapauksessa suosittelen, että varaat lippusi etukäteen, jotta vältyt useiden tuntien odottelulta. Ja jos ajattelet, että lippujen hinta Vatikaaniin, Sikstuksen kappeliin ja niin moniin muihin museoihin ja nähtävyyksiin saattaa olla menoerä, jota et ole laskenut budjettiisi, suosittelen harkitsemaan Roma Passin tai Omnia Cardin hankkimista. Nämä ovat Rooman ja Vatikaanin nähtävyyskortteja, joilla pääset kaikkiin nähtävyyksiin edullisemmin kuin ostamalla ne erikseen.

Älä myöskään unohda ottaa huomioon museoissa vierailuun vaadittavaa pukukoodia. Puhun tästä ja muista Vatikaanissa vierailuun liittyvistä vinkeistä tässä artikkelissa, kuten siitä, miten välttää Vatikaaniin pääsyä koskevat jonot. Tässä on myös vinkkejä siitä, miten saat ilmaisia tai alennettuja Vatikaanin lippuja.

Varaa liput Vatikaanin museoihin

7. Kiipeä Espanjalaiset portaat Espanjalaisissa portaissa -portaiden portaat

Piazza Spagna| ©Daniel Basso
Piazza Spagna| ©Daniel Basso

Piazza di Spagnan valtavat portaat ovat toinen visuaalinen must-näkymä Roomassa. Nämä portaat yhdistävät Trinità dei Montin kirkon ja Fontana della Barcaccian.

Ne olivat aikoinaan taiteilijoiden kohtauspaikka, mutta nyt ne ovat Roomassa vierailevien matkailijoiden kohtauspaikka, jossa he pysähtyvät ihailemaan tämän paikan kauneutta. Aukio on saanut nimensä Espanjan suurlähetystön toimipaikan mukaan, ja se on yksi vilkkaimmista paikoista, joita näet Rooman keskustassa kävellessäsi.

Henkilökohtainen neuvoni on, että aukiota ei kannata nähdä vain alhaalta päin. Kiipeä portaita ylös (jo jonkin aikaa ryhmät eivät ole saaneet istua portailla, koska turistijoukot ovat tukkineet jalankulkijoiden tien) ja nauti Rooman näköaloista huipulta. Ja jos ajattelit tutustua kaupunkiin perusteellisesti ja tutustua sen kaikkiin taianomaisiin aukioihin, ota huomioon tämä artikkeli osoitteessa 10 parasta aukiota Roomassa.

8. Kävele Piazza Navonan läpi ja poikki

Piazza Navona yöllä| ©Gabriella Clare
Piazza Navona yöllä| ©Gabriella Clare

Tämä erikoinen soikean muotoinen aukio on sekä monien roomalaisten että turistien suosikki. Barokkityylisellä Piazza Navonalla näkyvät neljä suihkulähdettä edustavat Rooman tärkeimpiä jokia. Niiden keskellä on Berninin suunnittelema jättimäinen Neljän joen suihkulähde, joka on todellinen arkkitehtuurin ihme.

Päivisin aukio on täynnä pieniä ryhmiä, jotka kiertävät Rooman keskustaa ja pysähtyvät puhumaan näiden suihkulähteiden historiasta. Iltaisin, erityisesti kesäisin, katusoittajat elävöittävät tätä aukiota, josta tulee yksi keskustan sosiaalisen elämän keskuksista. Jos sää on hyvä, pizzan ostaminen mukaan otettavaksi ja sen nauttiminen yhdellä suihkulähteille avautuvista penkeistä on yksinkertaisesti loistava suunnitelma.

Älä jätä väliin sen jokaisen suihkulähteen ja veistoksen yksityiskohtia sekä aukiolla sijaitsevan kirkon vaikuttavaa julkisivua. Henkilökohtaisesti olen jokaisen Rooman suihkulähteen ystävä: jokaisella aukiolla, kujalla tai kulmalla on suihkulähteen muodossa oleva taideteos. Siksi suosittelen sinua lukemaan tämän artikkelin Rooman parhaista suihkulähteistä, josta saat tietää, mitkä ovat kauneimmat ja missä ne sijaitsevat.

.

9. Tutustu Capitoliumin museoihin

Kapitolinaukio| ©Unsplash
Kapitolinaukio| ©Unsplash

Rooman taide ei lopu Vatikaaniin, vaan Campidogliossa sijaitsevat Capitoliiniset museot ovat toinen ehdoton vierailukohde, josta löydät pakollisia ja myyttisiä taideteoksia, kuten Capitoliinisen naisen suden, Marcus Aureliuksen ratsastajapatsaan, Berninin Meduusan, Konstantinuksen kolossin tai haavoittuneen Galatan.

Varaa liput Capitoliumin museoihin

10. Astu sisään Pantheoniin ihailemaan sen kupolia

Agrippan Pantheonin sisätilat| ©Evan Qu
Agrippan Pantheonin sisätilat| ©Evan Qu

Rooman historiallisessa keskustassa sijaitseva Agrippan Pantheon on yksi koko Rooman hienoimmista monumenteista. Kannattaa käydä katsomassa nykyisin kirkkona toimivaa ja aikoinaan Aureliuksen valtakaudella pystytettyä roomalaista temppeliä sekä nähdä se valaistuna iltahämärässä. Tässä on kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää Rooman Pantheonista.

Varaa opastettu kierros Pantheoniin

11. Kävele Villa Borghesen puutarhojen läpi ja vieraile sen galleriassa

Borghesen galleriassa| ©Unsplash
Borghesen galleriassa| ©Unsplash

Etuoikeutetussa paikassa on roomalaisen kaupungin suuri piilotettu aarre: Borghesen galleria. Tällä vierailulla pääset nauttimaan paitsi yhdestä Rooman parhaista taidegallerioista ja kauniista klassisista veistoksista, myös kävelyretkestä Rooman keuhkoissa, Villa Borghesen vaikuttavissa puutarhoissa, jotka ovat epäilemättä yksi Rooman parhaista puistoista.

Varaa liput Borghesen galleriaan

12. Nauti näköalasta Gianicolòn näköalapaikalta

Gianicolon huipulla oleva suihkulähde| ©Wikimedia
Gianicolon huipulla oleva suihkulähde| ©Wikimedia

Itse rakastan nähdä kaupunkeja "ylhäältä"; yleiskatsaus niiden katoille ja puutarhoihin on minulle hetki hengittää raikasta ilmaa ja miettiä, kuinka onnekas olet, kun voit olla siellä juuri sillä hetkellä nauttimassa matkastasi.

Roomassa on monia paikkoja, joista on upeat näkymät, mutta suosittelen sitä, jonka saat Rooman kahdeksannelta kukkulalta: Gianicololta, joka sijaitsee Trasteveren kaupunginosan yläpuolella. Näköalojen lisäksi voit nauttia rennosta tunnelmasta kaukana Rooman tavallisesta hälinästä, ja siellä on katunäytöksiä, kuten nukketeatteria.

Varaa kiertoajelu Trastevereen

13. Maista roomalaista ruokakulttuuria

Tyypillinen roomalainen trattoria| ©Marco Calignano / Unsplash
Tyypillinen roomalainen trattoria| ©Marco Calignano / Unsplash

Paikallinen ruoka on nähtävyys kaikissa maissa, mutta Italiassa enemmän kuin lähes missään muualla Euroopassa. Matka Roomaan pelkästään pizzan, pastan ja gelaton vuoksi on hyvin käytetty matka, joten muista: syö.

Älä tee sitä kiireessä tai kadulla jonottaessasi monumenttiin; istu ravintolaan ja käytä kaksi tuntia syömiseen, maistele jokaista ruokalajia, kysy kokilta hänen erikoisuuksiaan ja, jos sinulla on aikaa, liity gastronomiseen kierrokseen tutustuaksesi Rooman parhaisiin pizzoihin ja erinomaisiin pastoihin.

Jos kuitenkin haluat lähteä omin päin etsimään hyvää ruokapaikkaa, tässä on luettelo suosikkipaikoistani Roomassa, jotta voisit kokeilla joitakin niistä ja ennen kaikkea välttää lankeamasta niihin ansoihin, joita kaupunki on (joskus) valmistanut turisteille.

.

14. Nauti aperitivo Trasteveressä

Trasteveren tyypilliset kadut| ©Unsplash
Trasteveren tyypilliset kadut| ©Unsplash

Kaupunki on myös sen kaupunginosat, ja Trastevere on epäilemättä yksi Rooman viehättävimmistä kaupunginosista (minusta se on paras, mutta sanotaan, että makua ei voi laskea...). Kävele sen mukulakivikaduilla, joita koristaa muratti, käy sen omituisissa lahjatavaraliikkeissä, ruokaile sen ravintoloissa, istahda jäätelölle sen aukioille ja löydä joitakin Rooman parhaista paikoista aperitiivin nauttimiseen.

Trastevere on erilainen Rooma, ja monet sanovat, että se on kaikkein autenttisin. Paras tapa nähdä kaikki, mitä sillä on tarjottavanaan, on osallistua opastetulle kierrokselle Trasteveressä. Ota huomioon myös Trasteveren parhaat ruokapaikat ja kaikki se, mitä Trasteveren kaupunginosalla on tarjota pimeän jälkeen.

Varaa gastronominen kiertoajelu Trastevereen

15. Rooma yöllä

Rooma yöllä| ©Unsplash
Rooma yöllä| ©Unsplash

Kun lähdemme matkalle, heräämme usein aikaisin, jotta aikaa riittäisi; vietämme koko päivän nähtävyyksiä katsellen, ja kun ilta koittaa, olemme uupuneita ja haluamme vain palata hotelliin lepäämään ennen kuin edessä on seuraava maratonpäivä nähtävyyksien katselua.

Älä joudu kiusaukseen. Varaa vierailusi aikana aikaa paitsi nähdäksesi Rooman yöllä, myös nauttiaksesi siitä, kävellessäsi ympäriinsä ja miettiäksesi sen monumenttien valaistusta ilman kiirettä tai valokuvauspaineita. Se on sen arvoista.

16. Käy katakombeissa

Katakombien sisällä| ©Unsplash
Katakombien sisällä| ©Unsplash

Erilaisesta Roomasta puheen ollen, myös maan alla, kaukana turisteista ja monumenteista, on erilainen Rooma. Rooman kauneuden alla on roomalaisten katakombien labyrintti, johon voit tutustua erikoistuneella kierroksella ja joka epäilemättä antaa sinulle toisenlaisen tunteen.

Varo sekoittamasta roomalaisia katakombeja vierailuun Vatikaanin katakombeissa. Ne ovat kaksi eri asiaa. Jos jompikumpi näistä kahdesta vierailusta jättää kaipaamaan lisää, pyydän sinua tutustumaan tähän artikkeliin Pyhän Kalliksin katakombeista ja kapusiinien katakombeista.

Varaa vierailu Rooman katakombeihin

17. Tutustu muihin unenomaisiin italialaisiin kohteisiin

Firenze| ©Unsplash
Firenze| ©Unsplash

Roomalla on paljon tarjottavaa matkailijalle, mutta sillä on myös etuoikeutettu asema Italian maantieteessä. Tämä tarkoittaa sitä, että Roomasta käsin voit vierailla muun muassa muissa mielenkiintoisissa kaupungeissa mukavasti ja kuluttamatta paljon matka-aikaa:

Firenze

Firenze on taiteen pääkaupunki: täällä voit vierailla Michelangelon vaikuttavassa Daavidissa ja ihastella Uffizin galleriaa tai Accademiaa. Kaupungin Duomo on yksi koko Italian upeimmista, ja sen kadut huokuvat keskiaikaista ja klassista tunnelmaa, joka lumoaa kaikki vierailijat. Kuulostaako tutulta? Lue lisää tästä artikkelista parhaista retkistä Roomasta Firenzeen, ja jos haluat lähteä omatoimisesti, tutustu eri tapoihin päästä Roomasta Firenzeen.

.

Pompeji ja Napoli

Rooman eteläpuolella, lähempänä Napolia ja Vesuviuksen juurella sijaitsee kaupunki, jonka viereisen tulivuoren laava hautasi aikoinaan alleen ja joka on säilynyt niin erikoisella tavalla, että se houkuttelee vuosittain miljoonia vierailijoita. Jos haluat hyödyntää Rooman-matkasi Napolin tai Pompejin vierailuun ja käydä niissä yhdessä päivässä, ota huomioon parhaat retket Pompejiin ja parhaat retket Napoliin.

Pompeji on Roomasta käsin tutustumisen arvoinen kaupunki, mutta jos haluat tehdä sen omin päin, tässä on tietoa siitä, miten Roomasta pääsee Pompeijiin ja miten Roomasta pääsee Napoliin.

.

Rooman ympäristössä

Jos haluat tehdä lyhyemmän retken kaupungin laitamille, voit tehdä esimerkiksi retken Assisiin ja Orvietoon tai upeaan Villa dell'Esteen. Kerron suosikkiretkistäni täällä: 4 vierailukohdetta Rooman lähellä.

On jopa päiväretkiä, joilla voit vierailla näissä kaupungeissa ja muissa Rooman lähellä sijaitsevissa kiinnostavissa kohteissa, jotka täydentävät matkakokemuksesi ikuisessa kaupungissa. Jos et ole vielä varma, minkä kohteen valitsisit, tässä on luettelo suosituimmista kohteista: Parhaat päiväretket Roomasta Ja kolme vähemmän tunnettua suositusta: Caracallan kylpylät, vierailu Ostia Anticaan ja retket Roomasta Tivoliin ja Hadrianuksen huvilaan.

Varaa retki Pompeijiin ja Napoliin

18. Avaa kaikki Castel Sant'Angelon salaisuudet

Kuva linnasta| ©Unsplash
Kuva linnasta| ©Unsplash

Hyvin lähellä Vatikaania sijaitsevasta Castel Sant'Angelosta avautuu näkymä joelle yhdeltä Rooman kauneimmista silloista. Jos se on mielestäsi upea ulkoapäin, rakastat sitä vielä enemmän sisältä: se on superhyvin säilynyt, ja sen katolta saat luultavasti parhaat näkymät (ja parhaan valokuvan) sekä kaupungista että Vatikaanista.

Luulen, että olen jo antanut sinulle tarpeeksi syitä mennä sen muurien sisäpuolelle, mutta jos tarvitset vielä lisää tekosyitä, tässä on linkki artikkeliin, jossa kerrotaan , miten ja miksi kannattaa vierailla Castel Sant'Angelossa.

Osta liput Castel Sant'Angeloon

19. Kurkota totuuden suuhun

Totuuden suu| ©Wikimedia
Totuuden suu| ©Wikimedia

Niille teistä, jotka eivät ole nähneet elokuvaa "Roman Holiday": Bocca della Verità on Santa Maria in Cosmedinin kirkossa (lähellä Circus Maximusta) sijaitseva marmorinaamio, jonka legendan mukaan se puri valehtelijan käteen. Saattaa tuntua hieman turistiselta ottaa kuva kädet naamion sisällä, mutta tämä rituaali on niin kuuluisa maailmanlaajuisesti, ettei sitä voi jättää pois Rooman tekemisten listalta.

Varaa kiertoajelu Circus Maximukseen

20. Osta paikallisia tuotteita Campo de Fiorin ulkoilmamarkkinoilla

Campi de Fiorin aukio| ©Wikimedia
Campi de Fiorin aukio| ©Wikimedia

Uusi tilaisuus tutustua ikuisen kaupungin toiseen puoleen kaukana monumenteista ja turistireiteistä. Campo de Fiori -aukion ulkoilmamarkkinoilla on säilynyt sitä aikoinaan ympäröineiden keskiaikaisten majatalojen boheemi tunnelma. Campo de Fiorin markkinoilla voit sekaantua paikallisiin ja tutustua tuoreisiin hedelmiin ja vihanneksiin, matkamuistoihin ja muutamiin yllätyksiin.

21. Kurkista appelsiinipuutarhan avaimenreiästä

Näkymä Rooman
Näkymä Rooman "reiästä"| ©Wikimedia

Kurkistus avaimenreiän läpi - onko se todella jotain, mitä Roomassa voi tehdä? Kun näet sieltä kauniin näkymän Pietarin kupoliin, ymmärrät varmasti miksi. Aluksi tämä oli suuri salaisuus Roomassa, mutta yhä useammat kävijät tulevat näihin puutarhoihin etsimään kuuluisaa lukkoa ja ihmettelemään sen perspektiiviä.

Ja tämä on vain yksi monista salaisista paikoista, joita ikuinen kaupunki kätkee sisäänsä ja jotka sinun on löydettävä pikkuhiljaa omin päin, jos haluat rakastua Roomaan. Autan sinua hieman ja jätän sinulle listan niistä, jotka ovat minulle Rooman parhaiten varjeltuja salaisia paikkoja.

22. Kierrä Rooma turistibussilla

Villa Borghese turistibussista| ©Wikimedia
Villa Borghese turistibussista| ©Wikimedia

Kuvittele itsesi tilanteeseen: viimeinen päiväsi kaupungissa ja sinulla on muutama tunti aikaa käydä katsomassa, mistä pidit eniten, ja käydä katsomassa suosikkipaikkojasi. Ongelmana on, että Roomassa on niin vaikea valita, että haluaisit nähdä kaiken yhdellä silmäyksellä, tehdä koko matkan uudestaan...

Ehkä jälkimmäistä et voi tehdä (vaikka aina voi tulla takaisin, muistathan), mutta viimeinen vilkaisu on mahdollista tehdä globaalimmin yhdessä Rooman ilmastoidussa turistibussissa, joka kiertää kaupungin tärkeimmät kohteet joko "hyvästelläksesi" ne tai saadaksesi alkupalaa kaikesta siitä, mitä näet seuraavina päivinä Rooman saapumisen jälkeen.

Se on myös hyvä tapa säästää kulkuvälineissä, sillä sen avulla pääset paikasta toiseen ilman, että sinun tarvitsee maksaa julkisen liikenteen lipusta jokaisella matkalla.

Käytä Rooman metroa

Riippumatta siitä, missä hotellisi sijaitsee, joudut todennäköisesti käyttämään metroa jossain vaiheessa matkasi aikana. Yleisesti ottaen se on erittäin halpa ja helppo: siinä on hyvin vähän linjoja, jotka kulkevat ristiin rastiin kaupungin halki (näyttää siltä, että roomalaisen maaperän kaivaminen on hankalaa, sillä jäännöksiä, raunioita ja tärkeitä arkeologisia jäännöksiä tulee esiin joka kerta, kun niitä porataan), ja se on melko nopea ja luotettava. Tätä opasta Rooman maanalaiseen tunnelmaan kannattaa seurata, joten pidä se käsillä!

Muita tapoja liikkua Roomassa

Ai niin, ja rahan säästämisestä puheen ollen, jos sallitte minulle vielä yhden vinkin, jolla voitte säästää aikaa ja rahaa saapuessanne Rooman lentokentälle, suosittelen harkitsemaan mahdollisuutta varata etukäteen kuljetus Rooman lentokentän ja kaupungin keskustan välillä. Kerron myös kaikki mahdollisuudet päästä hotellillesi Roomassa riippumatta siitä, saavutko Ciampinoon vai Fiumicinoon.

Jos olet Välimeren risteilyllä ja nouset maihin Civitavecchian satamassa matkustaaksesi Roomaan, nopein ja mukavin vaihtoehto päästä Italian pääkaupunkiin on varata yksityinen tai yhteiskuljetus. Kerron, miten se onnistuu artikkelissa Civitavecchian sataman ja Rooman väliset kuljetukset Roomassa!

Varaa Rooman kiertoajelubussi

23. Lähde etsimään kaupungin kauneimpia kirkkoja

Basilica dei Santi XII Apostoli| ©Agatha Dépine
Basilica dei Santi XII Apostoli| ©Agatha Dépine

Kun alat kuvitella matkaa Roomaan ensimmäistä kertaa, saatat langeta siihen ansaan, että ajattelet Rooman olevan "vain kirkkoja". Ja on totta, että Roomassa on paljon kirkkoja, mutta koko matkan viettäminen tutustumalla niihin yksi kerrallaan ei varmasti olisi paras tapa ottaa kaikki irti ajasta kaupungissa.

Siksi (ja koska, mies, tämä on Rooma, sinun on pakko nähdä jokin kirkko) olen koonnut listan Rooman kauneimmista kirkoista ja toisen Rooman tärkeimmistä basilikoista (kerron, että yksi suosikeistani on Pyhän Johanneksen Lateraanin basilika ). Se on yhtä helppoa ja nopeaa: valitsen sinulle parhaat, jotta voit pelata varman päälle ja kertoa, miksi ne ovat vierailun arvoisia. Ole hyvä!

24. Tutustu juutalaiskorttelin ja Tiberisaaren nurkkiin ja kolkkiin

Silta juutalaisesta ghetosta Tiberin saarelle| ©Unsplash
Silta juutalaisesta ghetosta Tiberin saarelle| ©Unsplash

Jos on olemassa paikka, josta välittyy rauhallisuus, perinteet ja aitous, se on Rooman juutalaiskortteli. Löydät sen kaupungin sydämestä, ja vaikka se ei olekaan kovin suuri, se on ihanteellinen paikka kävellä, syödä jäätelöä tai maistella tyypillistä makeaa paikallisissa konditorioissa.

Käytä tilaisuutta hyväksesi ja ylitä silta Tiberin saarelle, joka on kaunis paikka katsella auringonlaskua pitkän nähtävyyksien katselupäivän jälkeen maailman kauneimmassa kaupungissa.

25. Järjestä itsesi (vaikka vain vähän) ennen saapumistasi

Kävelyretki Colosseumilla| ©Joshua Earle
Kävelyretki Colosseumilla| ©Joshua Earle

Kun laskeudut Roomaan, aikaa ei ole hukattavaksi. Kaupungissa on miljoonia paikkoja, joihin tutustua, ja on sääli käyttää aikaa miettimällä, mitä aiot tehdä seuraavana päivänä. Siksi annan sinulle vinkkejä, miten järjestät matkasi Roomaan:

Valitse matkapäivät viisaasti

Oletko lähdössä Roomaan talvella, haluatko vierailla Roomassa mieluummin syksyllä vai aiotko tutustua ikuiseen kaupunkiin keväällä? Mikä tahansa aika on hyvä aika tehdä tämä matka, mutta riippuen siitä, milloin teet sen, kaupunki tarjoaa sinulle joitain asioita tai toisia, joten ota huomioon, mikä on paras aika matkustaa Roomaan ja mitä nähdä ja tehdä kuukausittain tämän luettelon avulla:

Aseta itsellesi päivittäinen matkasuunnitelma

Tylsää, eikö olekin? No, minä teen sen puolestasi. Kerron sinulle tarkalleen, mitä voit (tai sinun pitäisi) tehdä ja nähdä Roomassa ollessasi riippuen siitä, kuinka monta päivää matkasi kestää. Esimerkiksi:

Entä jos matkustat perheen kanssa?

No, aion auttaa sinuakin. Täällä on artikkeli siitä , mitä nähdä ja tehdä Roomassa lasten kanssa, jossa saat tietää, mitä tehdä, jotta voit nauttia kaupungista, jos matkustat perheenä perheen pienimpien jäsenten kanssa.

Entä jos olet menossa jouluna?

No, olet onnekas, sillä Rooma jouluna on vieläkin erikoisempi. Vaikka päivät saattavat olla kylmiä, Rooman valot, joulupukit, koristellut kadut ja joulumarkkinat korvaavat alhaiset lämpötilat. Älä missaa kaikkea, mitä Roomassa voi tehdä jouluna.