Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Paras fado-ravintola Lissabonissa

Lissabonissa ollessasi et voi jättää väliin fado-esitystä, maan tyypillisintä musiikkityyliä. Jos yhdistät siihen hyvän illallisen, siitä tulee ilta, jota et helposti unohda.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuuttia luettu

Paras fado-ravintola Lissabonissa

Lissabon | ©Lisa Fotios

Jos haluaa todella tutustua maan tai kaupungin olemukseen, ei riitä, että vierailee sen muistomerkeillä. Me kaikki tiedämme, kuinka paljon nähtävää Lissabonissa on, mutta tiedämme myös, että Portugalin pääkaupunki huokuu erityistä melankolian, romantiikan ja kauneuden tuoksua.

Kaikki nämä piirteet ovat osa Portugalin tunnetuinta musiikkityyliä, fadoa. Maailmanperintökohteeksi julistettu musiikkityyppi syntyi maan suosituilla asuinalueilla, joten ei ole yllättävää, että se on yhä läsnä esimerkiksi Alfaman tai Barrio Alton kaltaisilla alueilla Lissabonissa. Monet ravintolat tarjoavat asiakkailleen illallisia parhaiden fado-esiintyjien säestämänä yhdistelmänä, jota kenenkään ei pitäisi jättää väliin.

1. Tasca do chico, fado-instituutio Lissabonissa

Tasca do chicon sisäänkäynti| ©Wongluk
Tasca do chicon sisäänkäynti| ©Wongluk

Jos olet matkustanut turistibussilla Lissaboniin, olet varmasti kulkenut yhden sen boheemimmista kaupunginosista läpi: Bairro Alton. Juuri tällä alueella sijaitsee yksi koko kaupungin suosituimmista paikoista, jossa voit syödä illallista ja nauttia samalla parhaista fadoista.

Tasca do chico on säilyttänyt Lissabonin tälle alueelle tyypillisen perinteisen estetiikan. Paikka on kuitenkin tunnettu siitä, että se antaa mahdollisuuden fadon uusille lahjakkuuksille, ja siitä on tullut todellinen instituutio niille, jotka haluavat kuunnella näitä lauluja.

Tapahtumaan on vapaa pääsy, mutta juomista on maksettava. Jos haluat syödä illallista, suosittelen heidän herkullisia makkaroitaan ja lasillista punaviiniä.

Paikan suosion vuoksi se on aina hyvin kiireinen, erityisesti maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 21:00 alkaen, jolloin esitykset pidetään. Älä unohda varata paikkaa tai saapua paikalle hyvissä ajoin etukäteen, jotta et jää ilman istumapaikkaa.

Käytännön tietoja

 • Osoite: R. Do Diário de Notícias, 39.
 • Aukioloajat: maanantaista sunnuntaihin klo 7:00-2:00 aamulla

Osta lippu Fado-esitykseen

2. Yksi parhaista vaihtoehdoista Alfaman alueen sydämessä: Clube de Fado

Ruokailu Clube de Fadossa| ©Mauro
Ruokailu Clube de Fadossa| ©Mauro

Clube de Fado on yksi Lissabonin hienoimmista paikoista kuunnella tätä musiikkilajia. Jos olet ollut opastetulla kierroksella Alfamassa, olet ehkä kävellyt sen ovesta sisään aavistamatta, että sen sisällä on loistava ravintola ja joitakin kaupungin parhaita musiikkiesityksiä.

Ravintola tarjoaa perinteistä paikallista ruokaa, kuten erilaisia turska- ja mustekala-annoksia. Myös puitteet ovat hyvin erityiset, sillä kauniisti koristellut seinät, keulakatto ja nurkassa oleva kaivo, jossa voit esittää toivomuksen.

Joka ilta esiintyy kolme eri laulajaa, jotka tarjoavat suuren osan parhaasta mahdollisesta fado-ohjelmistosta. Ilta kestää yleensä yhteensä noin kaksi ja puoli tuntia.

Yksi asia, joka kannattaa pitää mielessä, jos päätät mennä Clube de Fadoon, on se, että saatat joutua tekemään varauksen. Se on myös paikka, jonka hinnat ovat korkeammat kuin muilla saman alueen paikoilla, mutta esitysten ja ruoan laatu korvaa sen.

Käytännön tietoa

 • Osoite: Rua São João da Praça, 94
 • Aukioloajat: joka päivä klo 20:00 - 2:00.

Varaa kierros Alfamassa

3. Perheellinen ilmapiiri Mr. Fadossa Alfamassa

Syöminen Sr. Fadossa Alfamassa| ©Bente W
Syöminen Sr. Fadossa Alfamassa| ©Bente W

Samannimisessä kaupunginosassa sijaitsevan Sr. Fado de Alfaman paras puoli on sen lähes perheellinen tunnelma. Paikka on hyvin pieni, mikä auttaa saamaan asiakkaat mukaan esitykseen, mutta vaikeuttaa vapaan paikan löytämistä.

Kun illallinen on ohi, ravintolan omistajat selittävät muutaman minuutin ajan fadon ja sen muunnelmien salaisuuksia. Sitten alkavat esitykset, jotka koostuvat yleensä kolmesta eri taiteilijasta.

Paikan taika ja fadotaiteilijoiden laatu tekevät Mr. Fado de Alfamasta yhden parhaista paikoista nauttia illallisesta ja fadosta. Lähes kaikki asiakkaat valitsevat noin 45 euron hintaisen suljetun menuvaihtoehdon, joka sisältää kolme ruokalajia ja tietenkin esityksen.

Käytännön tietoja

 • Osoite: Rua dos Remedios 176 Alfama
 • Aukioloajat: klo 19:30 - keskiyöhön.

4. Alfaman Parreirinhan suuri perinne

Sisäänkäynti Parreirinha de Alfamaan| ©janblan
Sisäänkäynti Parreirinha de Alfamaan| ©janblan

Jos etsit ravintolaa, jossa voit ruokailla kuunnellessasi hyvää fadoa, Lissabonissa ei ole juurikaan niin paljon perinteitä ja perinnettä kuin Parreirinha de Alfamassa. Ravintolaa johtaa yksi maan tunnetuimmista fadolaulajista, Argentina Santos, ja se kokoaa yleensä yhteen joitakin genren tärkeimmistä äänistä.

Yli 60-vuotisen historiansa aikana ravintola on ansainnut ansaitun maineen sekä ruoastaan että esityksistään. Ravintolan kaunista sisustusta, erityisesti seinien kaakeleita, ei kannata jättää väliin.

Niin sanottu fado-menu maksaa 45 euroa per henkilö, mutta voit myös tilata illallisen à la carte, mikä yleensä nostaa hintaa huomattavasti.

Käytännön tietoja

 • Osoite: Beco do Espírito Santo, 1
 • Aukioloajat: tiistaista sunnuntaihin kello 20.00-2.00 aamulla

5. Adega Machadon suuri gastronominen tarjonta

Ruokailu Adega Machadossa| ©Suse_Bezerra
Ruokailu Adega Machadossa| ©Suse_Bezerra

Tämän ravintolan historia alkoi jo vuonna 1937, kun fadolaulaja Maria Lourdes Machado ja hänen miehensä avasivat sen Lissabonin Bairro Altossa. Nykyään ravintola on paljon nykyaikaisemman näköinen, sillä se kunnostettiin perusteellisesti vuonna 2012.

Upeiden esitysten lisäksi Adega Machado erottuu edukseen gastronomisen tarjontansa ansiosta. Siellä voit maistaa erikoisuuksia, kuten grillattua kuivattua turskan kylkeä tai lasitettuja turskaviipaleita, kahta ruokalajia, joita on vaikea unohtaa ja jotka tekevät tästä vierailusta yhden parhaista asioista, joita voi tehdä Lissabonissa yöllä.

Adega Machado tarjoaa myös mahdollisuuden varata paketin nimeltä Fado Inside the Box. Kyseessä on sarja esityksiä, jotka järjestetään illalla (noin klo 17.00) ja kestävät 45 minuuttia. Illallisen sijaan tämä vaihtoehto tarjoaa aperitiivin ja viininmaistiaisen.

Illalla voit valita (jos varaat ajoissa ja olet mennyt Lissaboniin kesällä), istutko kauniilla terassilla vai sisällä.

Käytännön tietoja

 • Osoite: Rua do Norte, 91
 • Aukioloajat: maanantaista sunnuntaihin klo 19.30-2.00.

6. Casa de Linhares: fado ja turskakala

Casa de Linharesin lohi| ©Rogério V
Casa de Linharesin lohi| ©Rogério V

Casa de Linharesia pidetään yhtenä Lissabonin parhaista paikoista nauttia fado-illallinen. Joissakin sen ruokalajeissa on yksi portugalilaisen gastronomian tähtiraaka-aineista, turska, joka on monissa eri esitystavoissa.

Erittäin suositeltavia ovat myös sen riisimuhennos sekä juustolautaset. Toisin kuin muissa tämäntyyppisissä paikoissa, Casa de Linharesissa ei ole valmista ruokalistaa, vaan voit tilata à la carte tai maistelumenun.

Mitä tulee fado-esityksiin, illallisen aikana on yleensä 4-5 esitystä, eikä lauluista ole pulaa, ja niissä esitellään fadon eri tyylejä kuin klassisimmissa.

Ehkäpä tämän ravintolan kohokohta on tunnelma, jonka he onnistuvat luomaan, kun he himmentävät valoja ja sytyttävät kynttilöitä kuunnellessaan eri artisteja.

Käytännön tietoja

 • Osoite: Beco Armazéns do Linho 2.
 • Aukioloajat: klo 20:00-13:00 päivittäin.

7. O Faia -ravintola, pala fadon historiaa

Lounas ravintolassa O Faia| ©Lexie1507
Lounas ravintolassa O Faia| ©Lexie1507

Kuuluisan Lucilia do Carmon vuonna 1974 perustamaa O Faia -ravintolaa pidetään yhtenä arvostetuimmista ravintoloista, joissa voit ruokailla kuunnellen parhaita fado-melodioita. Sen lisäksi, että koet erikoisen ilmapiirin, ruoka ja palvelu ovat yksinkertaisesti upeita.

Ainoa huono puoli on, että pöytää on vaikea löytää, joten sinun on varattava pöytä hyvissä ajoin etukäteen, jos haluat mennä tähän kauniiseen ravintolaan Bairro Altossa.

Illallisen ja esityksen hinta on noin 55 euroa. Aterian välissä on neljän eri laulajan 20-minuuttiset esitykset.

Käytännön tietoja

 • Osoite: Rua da Barroca, 54-56
 • Aukioloajat: maanantaista lauantaihin kello 20:00 - 2:00.

8. A Severa, Lissabonin klassikko

Sisällä Severa| ©Sugapapa
Sisällä Severa| ©Sugapapa

Yksi Barrio Alton klassisimmista fado-esityksiä tarjoavista ravintoloista on vuonna 1955 avattu A Severa. Jos päätät mennä, on tärkeää muistaa, että sen hinta on muita paikkoja korkeampi ja että se edellyttää noin 30 euron vähimmäiskulutusta henkilöä kohti.

Sitoutuminen korkealaatuiseen gastronomiaan, herkullisiin liha- ja kalaruokiin, on yksi syy tämän ravintolan menestykseen. Tietenkin on myös sensaatiomainen fado-esitys kynttilänvalossa.

Käytännön tietoja

 • Osoite: Rua das Gáveas, 51/61.
 • Aukioloajat: torstaista tiistaihin kello 20.00 ja 2.00 välillä.

9. A Baiuca: fado tavernassa

A Baiucan laulajat| ©Isabelguerrsa
A Baiucan laulajat| ©Isabelguerrsa

Jos haluat ruokailla fadoa kuunnellen, mutta et halua tehdä sitä virallisissa puitteissa, A Baiuca voi olla oikea paikka sinulle. Paikka on enemmän kuin ravintola, mutta siinä on säilytetty kaikki tyypillisen lissabonilaisen tavernan piirteet. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että pöytiä ei ole liikaa, joten sinun on varattava pöytä etukäteen.

Vaikka paikan vieressä olevalla aukiolla on myös terassi, on parempi varata paikka sisälle kuuntelemaan fado-esitystä. Laulajat vuorottelevat, ja toisinaan mukana on jopa spontaaneja esiintyjiä naapurustosta.

Muista fadoravintoloista poiketen ruokalista ei ole suljettu, ja illallisella voit valita mielenkiintoisen (mutta ei kovin pitkän) ruokalistan antimista. Joka tapauksessa heidän tarjoamansa annokset ovat runsaita ja heidän turskansa on erinomaista.

Käytännön tietoja

 • Osoite: Rua São Miguel, 20
 • Aukioloajat: avataan klo 19.30 ja suljetaan klo 23.30.

10. Fadon uusi käsite Povo Lisboassa

Ruokailu Povo Lisboassa| ©Jodi P
Ruokailu Povo Lisboassa| ©Jodi P

Povo Lisboa pyrkii säilyttämään perinteisten portugalilaisten kapakoiden hengen, jotta siitä tulisi Lissabonin asukkaiden kohtaamispaikka. Fado, tai kuten omistajat itse sanovat, "uusi fado", ei voinut puuttua tästä yrityksestä.

Jos valitset tämän ravintolan, saat upean esityksen ympäristössä, jota ei ole suunniteltu erityisesti matkailua varten. Ravintola on melko pieni, ja ruoka on vaatimatonta, mutta erittäin hyvää.

Nauttiaksesi heidän illoistaan sinun tarvitsee maksaa vain pieni sisäänpääsymaksu, 4 € per henkilö, johon sinun on lisättävä se, mitä kulutat sisällä. Esitykset on jaettu kahteen vuoroon, joista toinen alkaa klo 20:00 ja toinen klo 22:00. Laulajat tulevat esiin 20 minuutin välein ja esittävät neljä laulua joka kerta.

Käytännön tietoa

 • Osoite: Rua Nova do Carvalho, 32-36.
 • Aukioloajat: Ravintola on avoinna maanantaista perjantaihin klo 12:00-15:00. Iltaisin ravintola on avoinna klo 18:00-14:00 (sunnuntaista keskiviikkoon) ja klo 18:00-16:00 (torstaista lauantaihin).

Fado in Chiado: jos haluat vain kuunnella fadoa ilman ruokailua

Fado-esitys Chiadossa| ©Lola Marin
Fado-esitys Chiadossa| ©Lola Marin

Vaikka illallinen fado-esityksen kanssa on kaupungissa yleinen vaihtoehto, jos haluat vain nauttia musiikista, sinulla on myös muita vaihtoehtoja.

Erinomaisin niistä on Fado in Chiado, joka järjestetään samannimisessä kaupunginosassa sijaitsevassa konserttisalissa. Kukin istunto kestää noin 50 minuuttia, ja siihen osallistuu kaksi laulajaa ja kaksi kitaristia.

Mikä on fado

Fado-klubille osallistuminen| ©Eric Lefevre-Ardant
Fado-klubille osallistuminen| ©Eric Lefevre-Ardant

Fado menee pelkkää musiikillista käsitettä pidemmälle. Monille tämä musiikinlaji edustaa kokonaista maata, Portugalia, ja sen laulut heijastavat osan sen asukkaiden kokemuksista. Fadoa kutsutaankin usein Lissabonin sieluksi.

Sana fado tulee latinan sanasta "fatum", joka tarkoittaa kohtaloa. Tämän musiikkityylin katsotaan syntyneen pääkaupungin köyhillä asuinalueilla, ja sen sanoituksissa ilmaistaan yleensä fatalismin, turhautumisen tai tunnetun saudaden (nostalgian tai melankolian) kaltaisia tunteita.

Fadoa laulaa yleensä yksi henkilö, jota säestää kitara, jota kutsutaan violaksi. Jonkinlaisen taantumuksen jälkeen fado on osittain palannut takaisin Portugalin pääkaupunkiin, jossa siitä on tullut todellinen matkailunähtävyys.

Osta lippu Fado-esitykseen