Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Lissabon by Night: kätevä opas kaupungin yöelämään tutustumiseen

Kun yö laskeutuu Lissabonin ylle, sen suosituimpien kaupunginosien kadut täyttyvät hauskanpitoa etsivistä ihmisistä, ja sen näköalapaikat ja muistomerkit näyttävät toisenlaisen puolensa kauniin valaistuksen ansiosta.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minuuttia luettu

Lissabon by Night: kätevä opas kaupungin yöelämään tutustumiseen

25. huhtikuuta Silta Lissabon | ©Fulvio Ambrosanio

Kun tutkit , mitä nähdä ja tehdä Lissabonissa, on yksi asia, jota ei pidä unohtaa: Lissabonin yöelämä. Portugalin pääkaupungissa on aina ollut boheemi ja vilkas yöelämä, erityisesti Cais do Sodrén ja Bairro Alton kaltaisilla alueilla.

Yöelämän lisäksi Lissabonissa on myös muita nähtävyyksiä, kun aurinko laskee. Sen katuvalojen valaistus antaa sille erityisen kauneuden, ja sen kaduilla kulkeminen on yksi parhaista aktiviteeteista, joita voit tehdä. Lisäksi useat sen upeista näköalapaikoista tarjoavat yksinkertaisesti lyömättömät näkymät.

1. Älä missaa auringonlaskua Pyhän Yrjön linnasta

Pyhän Yrjön linna yöllä| ©Mark
Pyhän Yrjön linna yöllä| ©Mark

Vaikka olette melko varmasti päässeet Pyhän Yrjön linnaan Lissabonin järjestämällä kierroksella tai omatoimisesti, jos teillä on siihen mahdollisuus, suosittelen teitä menemään sinne myöhempään aikaan, jotta voitte ihailla näköalapaikalta avautuvaa näkymää auringon laskiessa.

Tämän linnan rakensivat alun perin roomalaiset, mutta visigootit ja arabit rakensivat sen myöhemmin kokonaan uudelleen. Sen sijainti kukkulan laella tarkoittaa, että sen siluetti näkyy lähes koko kaupungin historiallisesta keskustasta.

Koko linnakompleksi on vierailun arvoinen, mutta ehkäpä sen tärkein nähtävyys ovat sen muureilta avautuvat näkymät. Tältä pisteeltä näet suuren osan kaupungista ja Taguksen suiston, ja näkymä muuttuu vielä maagisemmaksi, kun ilta laskeutuu.

Käytännön tietoa

 • Miten sinne pääsee: nopein tapa on ottaa linnan hissi Lissabonin Baixasta. Kävelyn lisäksi voit myös ottaa raitiovaunun 28 Miradouro de Santa Lucian pysäkille ja kävellä sieltä linnalle.
 • Aukioloajat: marraskuusta helmikuuhun aukioloajat ovat klo 9:00-18:00, kun taas maaliskuusta lokakuuhun se sulkeutuu klo 21:00.
 • Pääsymaksu: Aikuiset maksavat noin 10 euroa, ja 13-25-vuotiaat nuoret maksavat vain puolet. Alle 12-vuotiaat lapset pääsevät sisään ilmaiseksi.

Varaa opastettu kierros Lissabonissa

2. Kävele vanhan Alfaman kaupunginosan läpi

Yön laskeutuminen Mirador de Santa Lucian luona| ©Theo Crazzolara
Yön laskeutuminen Mirador de Santa Lucian luona| ©Theo Crazzolara

Alfaman kaupunginosassa käynti on aina mielenkiintoista, mutta kun aurinko alkaa laskea, reitti voi olla vieläkin mielenkiintoisempi. Viime vuosina koko alue on elvytetty, ja se on nyt täynnä tunnelmaa ja runsaasti paikkoja, joissa voi käydä syömässä.

Kun valot on nyt sytytetty, kaupunginosan kadut saavat takaisin osan vanhasta, melkein - lievästi sanottuna - rosoisesta tunnelmastaan. Kävellen sen jyrkkiä ja kapeita katuja pitkin pääset upeille näköalapaikoille, joissa voit viettää aikaa:

 • Santa Lucian näköalapaikka: samannimisen kirkon vieressä sijaitseva näköalapaikka on tyypillinen Lissabonin näköalapaikka, jossa on sekoitus romantiikkaa ja tiettyä dekadenttia ilmapiiriä. Näkymät ovat upeat, kun vasemmalla ovat San Miguelin kirkon tornit ja edessä Tagus.
 • Mirador de Gracia: Tämä näköalapaikka sijaitsee Nossa Senhora Senhora de Gracian luostarin vieressä, lähellä São Jorgen linnaa, ja siitä on tullut Lissabonin nuorison suosikki yön laskeutuessa. Sen kahvilassa istuminen, joka on muita näköalapaikkoja halvempi, ja samalla linnan ja Carmon luostarin näkymistä nauttiminen on kokemus, jota ei kannata jättää väliin.
 • Portas do Solin näköalapaikka: Tämä turistien suosima näköalapaikka ei ole menettänyt Alfaman kaupunginosan olemusta. Panoraamanäkymä on yksinkertaisesti henkeäsalpaava, ja taustalla näkyy Sao Vicente de Foran kirkko pastellinväristen talojen ja Tejo-joen saattelemana.

Varaa opastettu kierros Alfamassa

3. Liity kävelykulkijoiden joukkoon Praça do Comérciolla

Plaza del Comercio| ©Marco Verch
Plaza del Comercio| ©Marco Verch

Praça do Comércio on yksi Portugalin pääkaupungin hermokeskuksista, ja sieltä lähtevät mielenkiintoiset bussikierrokset. Yöllä on tunnelman lisäksi tärkeää kävellä sen ympäri ja lähestyä Tejo-joen rantaa, jotta voi katsella valaistua Arco da Rua Augustaa ja kaukana 25 de Abril -sillan siluettia.

Tältä alueelta löydät myös monia ravintoloita ja jäätelökioskeja sekä yhden kaupungin kuuluisimmista kahviloista: A Brasileiran.

Tämä kahvila sijaitsee yhdellä aukiota ympäröivistä kaduista, ja se sijaitsee historiallisessa art deco -rakennuksessa. Sen sanotaan olleen ensimmäinen kahvila Lissabonissa, jossa tarjoiltiin bicaa, pientä kupillista erittäin vahvaa kahvia. Siellä kokoontuivat myös suuret intellektuellit, kuten Fernando Pessoa.

Varaa turistibussi

4. Nouskaa Santa Justan hissiin

Santa Justa Hissi| ©Kostas Limitsios
Santa Justa Hissi| ©Kostas Limitsios

Matkalla Bairro Altoon tulet törmäämään outoon rautarakenteeseen, joka näyttää tulevan tyhjästä. Tämä on Santa Justan hissi, joka yhdistää Baixan ja Chiadon alueen. Jos sinulla on aikaa, suosittelen nousemaan ylös juuri ennen auringonlaskua.

Hissi on rakennettu uusgoottilaiseen tyyliin, eikä siinä ole peitelty vaikutteita muista rautarakenteista, kuten Eiffel-tornista. Kun olet kulkenut 45 metriä ylöspäin, pääset laajalle terassille, jolta avautuvat upeat näkymät joelle, Baixaan, Rossio aukiolle ja Pyhän Yrjön linnalle.

Terassilla on kahvila, jos haluat juoda drinkin samalla kun nautit näköaloista. Huomioi, että hissin käyttöön voi illalla tulla jonoja, sillä monet ihmiset haluavat katsella auringonlaskua ja yövalaistusta korkeuksista.

Käytännön tietoja

 • Aukioloajat: 07:30-21:00 (marras-huhtikuu) ja 07:30-23:00 (touko-lokakuu).
 • Hinta: noin 5,30 € edestakainen matka sisältäen sisäänpääsyn näköalapaikalle.

5. Mercado da Ribeira (Time Out Market), hyvä vaihtoehto iltapalalle

Ribeira Market| ©Mario R
Ribeira Market| ©Mario R

Hieno tapa aloittaa ilta Lissabonissa on käydä syömässä Mercado da Ribeirasta, tarkemmin sanottuna sen Time Out Market-tilasta.

Ribeira-markkinat ovat koko kaupungin suosituimmat markkinat, erityisesti tuoreen kalan laajan valikoiman vuoksi. Muutama vuosi sitten rakennusta muutettiin, ja sinne sijoitettiin suuri määrä ruokakojuja, terasseja ja kulttuuritapahtumien pitopaikkoja.

Time Out Market, joka on tälle tilalle annettu nimi, sijaitsee yhdellä kaupungin trendikkäimmistä alueista, Cais do Sodressa, hyvin lähellä kaupungin keskustaa. Sen kojuista löydät monia tyypillisiä portugalilaisia ruokia.

Suosittelen kokeilemaan joitakin kojuissa tarjottavia turskaerikoisuuksia ja, jos mahdollista, nauttimaan ruokalajin kanssa hyvää paikallista viiniä. Jälkiruoaksi on joitakin paikkoja, joissa tarjoillaan tuoreita Belém-kakkuja.

6. Kuuntele fadoa ruokailun aikana

Fado-esitys Chiadossa| ©Lola Marin
Fado-esitys Chiadossa| ©Lola Marin

Jos aiot viettää Lissabonissa useamman päivän, et voi jättää väliin fado-esitystä, joka on maan tyypillisin musiikkilaji. Vaikka et tietäisikään mitään tämäntyyppisestä musiikista, nautit varmasti illasta.

Unesco on tunnustanut fadon ihmiskunnan aineettomaksi perinnöksi, ja se on portugalilaisen populaarikulttuurin aito symboli, joka on syntynyt kaikkein vaatimattomimmissa kaupunginosissa. Tämä alkuperä heijastuu kappaleiden teemaan, jota leimaa yleensä nostalgia ja tietty turhautumisen tunne.

Kuten selitän artikkelissani parhaista paikoista, joissa voit ruokailla fadoa kuunnellessasi, Alfaman kaupunginosassa on lukuisia ravintoloita, joissa voit nauttia hyvän aterian laulajien esittäessä erilaisia lauluja.

Toinen kaupunginosa, josta löydät tämäntyyppisiä tapahtumapaikkoja, on Chiado, jossa voit myös käydä fado-esityksessä teatterissa ilman illallista.

Varaa fado-esitys Lissabonissa

7. Koe Lissabonin yöelämä

Yö Bairro Altossa| ©Retinafunk
Yö Bairro Altossa| ©Retinafunk

Ne, jotka haluavat nauttia juhlailloista Lissabonissa ollessaan, ovat onnekkaita. Portugalin pääkaupungin yöelämä on runsasta, ja sieltä löytyy helposti paikkoja kaikille, olipa tunnelma millainen tahansa. Eniten baareja ja yökerhoja on Bairro Altossa, Chiadossa ja Cais do Sodressa.

 • Bairro Alto: sen kaduilta löydät suuren määrän kaikenlaisia baareja ja klubeja. Jos haluat mieluummin rauhallisen paikan, voit valita Largo de Camoesin terassit tai Sao Pedro de Alcantaran näköalapaikan alueen. Jos haluat eloisamman ja opiskelijamaisemman ilmapiirin, kannattaa mennä johonkin baariin, jossa on elävää musiikkia, tai johonkin naapuruston yökerhoista.
 • Cais de Sodré: tällä alueella on yleensä hieman rauhallisempi tunnelma kuin Barrio Altossa. Puutetta ei kuitenkaan ole klubeista ja diskoteekeista, joissa voit kuunnella kaikkea rockista afrikkalaiseen musiikkiin, mikä on osa monien Lissabonin yöelämän alueiden tarjontaa.
 • Santa Apolónia/Jardim do Tabaco: Alfamasta alaspäin kulkiessasi löydät alueen, jossa on useita ravintoloita sekä joitakin kaupungin menestyneimpiä yökerhoja. Erityisesti Santa Apoloniassa voit yrittää päästä Lux-yökerhoon, joka on yleensä ensimmäisillä sijoilla tämäntyyppisten klubien luetteloissa kaikkialla Euroopassa.

8. Käy yöllä Belémin kaupunginosassa katsomassa sen valaistua tornia

Yö Belemin tornissa| ©Sonse
Yö Belemin tornissa| ©Sonse

Yleensä Belémin kaupunginosassa vieraillaan aamulla, mikä tarkoittaa, että sen tärkeimpiä nähtävyyksiä on melko paljon ihmisiä samaan aikaan. Väenpaljouden välttämiseksi on hyvä ajatus vierailla illalla ja jatkaa kierrosta siihen asti, että vaikuttavia monumentteja valaistaan.

Naapuruston kaksi houkuttelevinta nähtävyyttä ovat Jerónimosin luostari ja Belémin torni, ja niitä seuraavat löytöretkeilijöiden muistomerkki. Jos voit jäädä pimeään asti, suosittelen, ettet jätä väliin valaistua tornia. Pienellä taidolla saat yhden matkasi parhaista kuvista.

Varaa opastettu kierros Belémissä

9. Kulttuurielämä Lissabonissa

Sao Carlosin kansallisteatteri| ©Casper M
Sao Carlosin kansallisteatteri| ©Casper M

Lissabonin yöelämä on myös täynnä kulttuuritapahtumia, erityisesti konsertteja, teatteriesityksiä ja tanssia. Jos haluat saada esimakua kaupungin kulttuurielämästä, kannattaa kokeilla jotakin kaupungin teattereista tai auditoriosta.

Portugalin pääkaupungissa on useita teattereita. Jotkut niistä, kuten Sao Carlos ja Dona Maria, ovat historiallisia rakennuksia, joiden arkkitehtuuri on lyhyen vierailun arvoinen, vaikka et menisikään sisälle katsomaan näytelmiä.

Molemmissa teattereissa on hyvä teatteritarjonta ympäri vuoden. Heidän esitysaikataulussaan portugalilaiset näytelmät sekoittuvat kansainvälisten kirjailijoiden näytelmiin. Vaikka esitykset ovat tietenkin portugalinkielisiä, kokemus on todella mielenkiintoinen.

Jos haluat mieluummin toisen taiteenlajin, Portugalin pääkaupungin ehkä suositeltavin on tanssi. Paras paikka on epäilemättä Camões-teatteri, jossa toimii Kansallinen tanssiryhmä. Tapahtumapaikka sijaitsee niin kutsutussa Parque das Nações -puistossa, hyvin lähellä Atlantic Pavilionia (jossa järjestetään monia konsertteja) ja Lissabonin kasinoa.

10. Osallistu purjehdusretkelle Tejo-joella auringonlaskun aikaan

Risteily Taguksella| ©wolli s
Risteily Taguksella| ©wolli s

Vaikka tämä retki alkaa illalla, se, että voit katsella auringonlaskua purjeveneestä, tekee siitä uskomattoman kokemuksen kaikille vierailijoille.

Tässä aktiviteetissa nouset purjeveneeseen nauttimaan yhdestä Lissabonin parhaista risteilyistä. Noin kahden tunnin ajan purjehdit osan Tajo-jokea pitkin ja näet sen vesiltä joitakin Lissabonin tärkeimpiä monumentteja Belémin tornista Jeronimosin luostariin, 25. huhtikuuta sillan alta.

Tämän jokiretken paras hetki on, kun valo alkaa vaihtaa väriä auringonlaskun myötä, ja taustalla näkyy kaupunki. Kun aurinko laskee, vene palaa mantereelle, ja voit jatkaa vierailuasi Lissabonissa.

Varaa veneretki Taguksella

Missä nukkua Lissabonissa

Alfama yöllä| ©Toni Rodrigo
Alfama yöllä| ©Toni Rodrigo

Kun valitset majoitusta matkaa varten, on aina otettava huomioon useita tekijöitä, kuten alue, jossa haluat nukkua, ja budjetti. Portugalin pääkaupungissa on laaja valikoima hotelleja sekä monia asuntoja.

Yksi vinkki on, että jos matkustat kesällä, sesonkiaikana, sinun kannattaa varata huone hyvissä ajoin etukäteen. Mitä tulee alueisiin, tässä on joitakin suosituksia:

 • Alfama: Alfaman kaupunginosasta on tullut monien majoitusta etsivien matkailijoiden suosikki. Sen puolesta puhuvat naapuruston viehättävyys ja tarjolla olevien asuntojen suuri määrä. Huonona puolena ovat kuljetusongelmat, joita saatat kohdata päästessäsi hotellillesi.
 • Plaza de Comercio: tämän aukion ympäristössä on useita mielenkiintoisia hotelleja, mutta hinnat ovat hieman korkeammat. Yhteydet lentokentälle ja muille kaupungin alueille ovat melko hyvät.
 • Lähellä Avenida da Liberdadea: tämän kadun ympäristössä, Marqués de Pombal-aukion ja Rossion välillä, on myös useita mielenkiintoisia majoituspaikkoja.
 • Baixa: Tämä alue ulottuu Rossiosta Praça do Comérciolle, ja siellä on hyvä valikoima hostelleja ja hotelleja. Se on myös lähellä useimpia kaupungin nähtävyyksiä.
 • Chiado ja Bairro Alto: näiden kaupunginosien etuna on se, että siellä on lukuisia kauppoja, historiallisia kahviloita ja kaupungin yöelämän parhaita paloja. Joillakin kaduilla melu voi kuitenkin olla ärsyttävää.

Kaupungissa liikkuminen yöllä

Yöraitiovaunu| ©Lisa Fotios
Yöraitiovaunu| ©Lisa Fotios

Suurimman osan matkoistasi teet luultavasti kävellen tai käyttämällä kaupungin tyypillisiä hissejä, mutta joskus saatat haluta käyttää julkisia liikennevälineitä.

Päivisin raitiovaunu on epäilemättä paras tapa kulkea turistipaikkojen välillä, erityisesti tunnetut linjat 28 ja 15. Ensin mainittu kulkee koko historiallisen keskustan läpi ja ohittaa lähes kaikki kaupungin nähtävyydet. Se lähtee myös vain 100 metrin päässä Pyhän Yrjön linnasta ja jatkaa sitten Chiadon alueelle.

Linja 15 puolestaan on täydellinen vaihtoehto, jos haluat mennä Belémin kaupunginosaan yksin, sillä se kulkee pääkaupungin länsiosaan.

Suurin ongelma näissä linjoissa on se, että niitä tuskin voi käyttää yöllä. Raitiovaunu 28 lopettaa liikennöinnin noin klo 21: 15 arkisin ja klo 22:30 lauantaisin ja sunnuntaisin. Raitiovaunu 15 puolestaan jättää sinulle hieman enemmän liikkumavaraa: maanantaista lauantaihin se kulkee klo 05:45-01:00 ja sunnuntaisin ja juhlapyhinä klo **06:05-01:**00.

Kaupunkibusseista voidaan sanoa, että ne ovat hyödyllisempiä yöllä, sillä useita yöbusseja alkaa kulkea noin kello 23.45. Yöbusseja on kahdenlaisia: Rede da Madrugada ja Night Buses. Jälkimmäiset ovat ilmaisia ja kulkevat vain viikonloppuisin. Löydät kaikki tiedot kustakin linjasta kuljetusyhtiön verkkosivuilta.