Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Lissabonissa kesällä

Lissaboniin ei ole koskaan huono aika matkustaa, mutta kesä on aikaa, jolloin valo ulottuu joka nurkkaan. Haluatko tutustua siihen?

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuuttia luettu

10 tekemistä Lissabonissa kesällä

Cascais | ©Courtney Boyd Myers

Olet menossa Lissaboniin kesällä ja olen niin kateellinen! Se on erittäin miellyttävä vuodenaika, jolloin ihmiset menevät kaduille juhlimaan hyvää säätä ja kaupungin kulttuuria. He järjestävät ulkoilmakonsertteja, festivaaleja ja jopa retkiä rannalle.

Vaikka kesähelle voi nousta korkeisiin lämpötiloihin, sitä vastaan voi aina taistella hyödyntämällä kaikkia Lissabonin nähtävyyksiä ja tekemistä. Olen koonnut yhteen suosikkipuuhani, jotta sinäkin voit nauttia niistä. Musiikkia riittää, mutta tarjolla on myös rauhallisempia aktiviteetteja, joissa voit kävellä ja nauttia kaupungin auringonpaisteesta.

1. Nauti auringonlaskusta risteilyllä Tajo-joen varrella

Risteily Tagusta pitkin| ©wolli s
Risteily Tagusta pitkin| ©wolli s

Lupaan, että aurinkoisina kesäiltapäivinä Lissabonissa ei ole parempaa suunnitelmaa kuin risteily Tejo-joella. Kun nouset laivaan ja lähdet risteilemään jokea pitkin ja katselet, miten auringonlasku hehkuu ja maalaa rannat, ymmärrät, miksi sanon niin. Näkymät ovat paljon paremmat, kun on valoisaa, minkä vuoksi tämä kokemus on paljon miellyttävämpi kesäkuukausina. Lisäksi lempeä tuulahdus kannella on tervetullut näky kuumimpina päivinä.

Jos haluat nähdä Lissabonin eri näkökulmasta, sinun on nähtävä se Tagusilta. Vene vie sinut kiertoajelulle, jonka aikana näet Cristo Rein, Jerónimosin luostarin ja Belémin tornin, joka on yksi Belémin kaupunginosan kuuluisimmista nähtävyyksistä. Jotta retkestä tulisi vieläkin virkistävämpi, siihen sisältyy yleensä juoma laivalla, joten käytä tilaisuutta hyväksesi ja juo lasillinen portugalilaista viiniä!

Ole varovainen, sillä aurinko voi olla vaarallinen kesällä, joten älä unohda ottaa mukaan aurinkorasvaa ja jopa aurinkosuojavisiiri. Jos varaat retken auringonlaskun aikaan, tarkista lämpötilat ja ota mukaan kevyt takki kaiken varalta.

Varaa purjehdusmatka Tagus-joella

2. Nauti kulttuurista Festas dos Santos Populares -tapahtumassa

Festas dos Santos Populares| ©Miguel Viterbo
Festas dos Santos Populares| ©Miguel Viterbo

Kuka ei haluaisi karnevaalia ympäri vuoden? Hyvä puoli on se, että jos matkustat Lissaboniin kesällä, voit juhlia sitä käytännössä koko kesäkuun ajan. Hyvä sää, musiikki, värit... Kaupunki muuttuu yhdeksi suureksi juhlaksi Pietarin, Johanneksen ja Antoniuksen päivänä. Näiden kolmen suojeluspyhimyksen muistot kokoontuvat niin sanotuissa Festas dos Santos Populares-juhlissa, joita ei kannata jättää väliin!

Tärkein päivä, tai pikemminkin yö, on 12. kesäkuuta. Silloin suuri paraati järjestetään Avenida Liberdadea pitkin, joka on yksi Lissabonin keskeisimmistä ja suurimmista kaduista. Varaudu tanssimiseen, nuotioihin, ulkoilmatansseihin ja grillijuhliin aamuyön pikkutunneille asti.

Kävele ympäri Lissabonia ja tutustu sen väreihin

Lissabonin eri kaupunginosat koristellaan, jotta ne voittaisivat vuotuisen kilpailun, joten älä missaa tilaisuutta kävellä niiden kaikkien läpi ja valita suosikkisi. Kullakin alueella on myös omat musiikki- ja koreografiaryhmänsä, jotka voivat myös voittaa himoitun palkinnon.

Festojen kahden viikon aikana jokaisella alueella on myös oma näyttämönsä, jolla esiintyy joka ilta bändi. Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja voit hämmästyä nähdessäsi kaikenikäisiä lissabonilaisia tanssimassa melko vihjailevien ja siksi hyvin viihdyttävien laulujen tahtiin.

Festas-perinteet

Jos on yksi ruoka, jota on ehdottomasti maistettava Lissabonin kesällä, se on paistetut sardiinit, joita legendan mukaan Pyhä Antonius käytti ruokkiakseen italialaisen kylän. Tämä suojeluspyhimys ei ole vain kaupungin suojeluspyhimys, vaan myös vastanaineiden parien suojeluspyhimys, minkä vuoksi 12. kesäkuuta näkee paljon ihmisiä kaduilla, koska silloin vietetään monia häitä samaan aikaan.

Älä myöskään ihmettele, että kaupoissa on timjamia. Niitä kutsutaan nimellä"manjericos"; tyypillisesti niitä ostetaan Lissabonin karnevaaleilla, niihin laitetaan rakkauden viesti ja ne annetaan rakkaalle henkilölle.

Varaa kierros Lissabonissa

3. Ihaile katusirkusta BaixAnima-festivaalin aikana

BaixAnima-festivaalin aktiviteeteista nauttiminen| ©Jose RJD
BaixAnima-festivaalin aktiviteeteista nauttiminen| ©Jose RJD

Lissabonin kesä eletään kaduilla, siitä ei ole epäilystäkään, ja siksi BaixAnima-festivaali järjestetään sen kolmen kuukauden ajan. Akrobatiaa, sirkusta, urheilua, tanssia, musiikkia, teatteria... Lyhyesti sanottuna tämän festivaalin ansiosta kaupungin lähiöissä on paljon taidetta. Parasta on, että kaikki nämä heinäkuusta syyskuuhun viikonloppuisin järjestettävät esitykset ovat ilmaisia. Jäätkö niistä paitsi?

Portugalin pääkaupungin keskustassa, erityisesti Baixan kaupunginosassa, Rua Augustan lähellä, järjestetään BaixAnima-katufestivaali. Vaikka esityksiä on kaikenlaisia, suosikkejani ovat sirkusesitykset. Monet jonglöörit ja akrobaatit saavat niin turistit kuin paikallisetkin suu auki.

Sää on hyvä, sillä festivaali voi jatkua myöhään yöhön, mutta kylmää ei tule. Muista pakata matkalaukkuusi värikkäitä vaatteita, sillä on hyvin yleistä pukeutua juhliin, jotta et ole sopimaton!

Varaa Lissabonin katutaidekierros

4. Vilvoittelua Cascaisin rannoilla

Cascais| ©Luiz Pantoja
Cascais| ©Luiz Pantoja

En tiedä sinusta, mutta kesä tuoksuu minulle rannalta, joten jos olet Lissabonissa, sinun on pakko lähteä Cascaisiin. Se on helppo tehdä Lissabonista järjestetyllä retkellä, jota suosittelen lämpimästi, jotta voit keskittyä rentouttavaan vierailuun kaupungin Atlantin rannoilla. Vain 40 minuutin päässä pääkaupungista sijaitseva Cascais on osa kuuluisaa Portugalin Rivieraa, jossa valkoisen hiekan ja turkoosin sinisten rantojen muodostama kesäympäristö on mitä parhain.

Vuosia sitten tämä kaupunki oli vain varakkaiden kaupunki, ja glamour sekoittui Atlantin aaltoihin. Nykyään se on kaikille avoin ja kohtuuhintainen matkakohde. Itse asiassa sekä paikalliset että turistit käyttävät tilaisuutta hyväkseen viettääkseen siellä ainakin päivän, vilvoittelevat sen rannoilla ja syövät hyviä mereneläviä. Jos aiot viettää yön, varaa tietenkin hotelli etukäteen, sillä kesällä ne täyttyvät.

Sen lisäksi, että kaupungissa voi pulahtaa uimaan, kun kuumuus on tuntuvaa, on myös hyvin tavallista nähdä surffaajia tai yksinkertaisesti vain kävelyä rantakadulla. Suosittelen viettämään siellä ainakin yhden päivän ja tutustumaan yhteen minun (ja monien portugalilaisten) suosikkirannoistani: Praia da Rainhaan. Se on lähellä rautatieasemaa ja on kaunis, täydellinen rentoutumiseen.

Varaa matkasi Cascais

5. Tanssi Lissabonin kesäfestivaaleilla

Festival de Musica| ©Hanny Naibaho
Festival de Musica| ©Hanny Naibaho

Kesäkuusta syyskuuhun Lissabon on täynnä musiikkia, ja parhaat festivaalit saapuvat kaupunkiin. Olet luultavasti kuullut kesän alussa järjestettävästä Rock in Rio-tapahtumasta, mutta Portugalin pääkaupungissa on monia muitakin tapahtumia, joiden ilmasto ja ilmapiiri ovat täydelliset musiikin ja taiteen tuomiseen kaduille. Miksi et liittyisi mukaan? Lisäksi lavoja on eri puolilla kaupunkia, joten sinulla on mahdollisuus tutustua myös muihin alueisiin.

Mikä musiikkityyli sopii sinulle parhaiten? Lissaboniin on varmasti tulossa festivaali, jossa on sinun nimesi, jossain vaiheessa kesää. Jazzia, rockia, elektronista musiikkia, indiepoppia... Sinulla on valinnanvaraa. Rock in Rio on tietysti tunnetuin, mutta suosittelen myös NOS' Alivea tai Super Bock Super Rockia. Miksi?

NOS' Alive

NOS' Alive järjestetään heinäkuun ensimmäisinä päivinä, ja sen kokoonpano kokoaa yhteen loistavia bändejä ja maailmankuuluja laulajia. Onko esimerkkejä? The Weeknd oli siellä muutama vuosi sitten, samoin kuin Metallica tai Ryan Adams.

Lippujen hankkiminen ei ole aina helppoa, sillä monet ihmiset haluavat mennä sinne, mutta voit aina tarkistaa heidän verkkosivunsa ja ostaa ne etukäteen, jos vuoden kokoonpano vakuuttaa sinut.

Super Bock Super Rock

Pidätkö enemmän rockista? Super Bock Super Rock-tapahtuma järjestetään joka heinäkuu Kansakuntien puistossa, joka rakennettiin vuoden 1998 näyttelyä varten. Lavoja on useita, mutta kaikilla lavoilla esiintyy suuria rokkareita, kuten The Strokes ja Red Hot Chili Peppers.

Tämä festivaali keksii itsensä aina uudelleen, ja sen tunnelma on hyvin kosmopoliittinen ja urbaani, joten voit odottaa näkeväsi paljon uusia ja erilaisia bändejä.

Jazz-festivaalit

Monikossa, koska kyllä, kesällä Lissabon kuulostaa jazzilta. Ensimmäinen on heinäkuussa järjestettävä Cool Jazz Fest, joka järjestetään Lissabonin kauneimmissa puistoissa ja jossa kuullaan myös blues- ja funk-konsertteja.

Elokuussa on vuorossa Jazz em Agosto, joka on paljon kesäisempi ja portugalilaisempi, sillä siellä esitellään eri kansallisten taiteilijoiden projekteja.

Sumol Summer Fest

Jos Lissabonissa on yksi festivaali, joka huutaa kesää, se on Sumol Summer Fest. Kesäkuun lopulla ja heinäkuun alussa Ericeiran leirintäalueella, lähellä Cascais'ta, järjestetään noin kahden päivän ajan surffailua ja DJ:t soittavat koko päivän.

Festas do Mar Cascaisissa

Cascaisin Festas do Mar -tapahtuma, joka järjestetään myös rannalla ja kesäisessä tunnelmassa, on muutakin kuin musiikkia. Kansallisten artistien konsertit ovat toki tärkeässä asemassa, mutta kaupunki on myös täynnä katumarkkinoita, käsityöläistapahtumia ja ilotulituksia, jotka valaisevat kesäyöt elokuussa.

6. Nauti maukkaasta piknikistä Lissabonin puistoissa

Pedro IV-aukio Lissabonissa| ©Thomas
Pedro IV-aukio Lissabonissa| ©Thomas

Kesässä on jotain sellaista, että piknik on paras lounassuunnitelma (tai illallinen). Lissabonissa on myös monia puistoja ja viheralueita, joten se on sekä paikallisten että vierailijoiden suosikkipuisto. Neuvoni ei ole vain mennä Cerca da Graçan kaltaiseen paikkaan, vaan myös käyttää tilaisuutta hyväkseen ja ostaa tuoretta, tyypillistä ja laadukasta ruokaa joltakin Lissabonin markkinoilta.

Kun Lissaboniin saapuu helle, varjoa arvostetaan eniten. Saadaksesi sen sinun on vain mentävä johonkin monista puistoista. Yksi suosikeistani on Eduardo VII; se on kaupungin suurin, ja siellä on paljon tilaa, myös piknik-alue. Monet ihmiset menevät sinne keskellä päivää nauttimaan luonnon raikkaasta ilmasta. Jos matkustat Lissaboniin lasten kanssa, kannattaa ehkä mennä Jardim da Estrelaan, jossa on leikkikenttä.

Mitä ruokaa kannattaa ottaa mukaan? Onneksi Lissabonin ja yleensä Portugalin gastronomia ei jätä ketään kylmäksi; siellä on laadukkaita tuotteita, ja paras paikka löytää niitä on jollakin torilla. Jos sinua ei haittaa herätä aikaisin ostamaan tuoretta leipää ja tuoreita hedelmiä, mene Mercado da Ribeiraan; jos haluat nauttia rikkaista ja kuuluisista kansallisista säilykkeistä, mene Conserveira de Lisboaan. Sinulla on varmasti täydellinen ruokalista päivää varten.

7. Osallistu Jardim Da Estrelan kesäkonsertteihin

Jardim Da Estrela| ©Jens Cederskjold
Jardim Da Estrela| ©Jens Cederskjold

Yksi lempipuuhistani Lissabonissa kesällä on kuunnella musiikkia ulkona, mikä on helppoa Jardim Da Estrelan konserttisarjassa. Heinä- ja elokuun aikana puistossa sijaitsevassa rautakioskissa järjestetään pääasiassa esityksiä.

Tämä puutarha, jota kutsutaan myös nimellä Guerra Junqueiro, sijaitsee Lissabonin keskustassa ja toimii sen suurena keuhkona. Jos menet johonkin sen kesäkonsertteihin (liput tulevat myyntiin sen verkkosivustolla, kun päivämäärät tulevat), suosittelen menemään sinne etukäteen, jotta sinulla on aikaa kiertää sitä. Miksi? Koska se on koti monille eksoottisille kasveille sekä riikinkukoille ja joutsenille. Siellä on myös paljon veistoksia, mikä tekee siitä lähes museon luonnon keskellä.

8. Koe Lissabonin pitkät kesäyöt

Yön laskeutuminen Santa Lucian näköalapaikalla| ©Theo Crazzolara
Yön laskeutuminen Santa Lucian näköalapaikalla| ©Theo Crazzolara

Jos et ole vielä käynyt Lissabonissa, saatat yllättyä baarien koosta yöllä. Miksi sanon niin? Koska ne ovat melko pieniä. Tämä tarkoittaa, että suurin osa Lissabonin yöelämästä tapahtuu terasseilla ja kaduilla. Talvella Lissabonissa tämä voi olla vaikeaa kylmyyden vuoksi, mutta kesällä se on ylellisyyttä. Iltaisin lämpötila laskee juuri sen verran, ettet kuole kuumuuteen mutta voit silti nauttia tunnelmasta.

Cais do Sodrén yökerhojen lisäksi parhaat baarit ovat Barrio Altossa ja Alfamassa, joissa voit myös kuunnella fadokonsertteja ulkona. Löydät kuitenkin myös paikkoja, joissa soitetaan kaupallisempaa musiikkia. Älä kuitenkaan mene liian aikaisin, sillä kesällä paikallisten juhlien alkamista joutuu odottamaan lähes keskiyöhön asti.

9. Ota aurinkoa (ja ota kuvia) Lissabonin näköalapaikoilla

Portas do Solin näköalapaikka| ©Vitor Oliveira
Portas do Solin näköalapaikka| ©Vitor Oliveira

Jos haluat palata Lissabonista ruskettuneena, kannattaa hyödyntää kesäisin sen näköalapaikoille laskeutuvaa aurinkoa. Uskomattomien näköalojen lisäksi monissa näistä paikoista on terassit auringonottoa varten. Itse asiassa joissakin niistä on aurinkotuoleja, joita voit vuokrata, kuten Portas do Solin loungessa.

En aio valehdella sinulle, mutta keskipäivällä siellä voi olla hyvin kuuma, koska aurinko paistaa suoraan. Neuvoni on, että kannattaa hyödyntää iltapäivän tunnit ja ottaa aurinkoa auringon laskiessa; samalla voit varmasti ottaa upeita kuvia korkealta, kun koko Lissabon on jalkojesi juuressa ja valoa on kadehdittavaa.

Jos et halua kiivetä Lissabonin kukkuloille, voit aina ottaa aurinkoa Tejo-joen rannalla. Suosittelen erityisesti Ribeira Das Nausin aluetta, joka muuttuu kesäkuukausina maisemoiduksi rannaksi.

10. Suojaudu kuumuudelta turistibussissa

Lissabonin turistibussi| ©laredawg
Lissabonin turistibussi| ©laredawg

Kesäkuukausina Lissabonin lämpötila voi nousta 35 celsiusasteeseen, ja keskellä päivää kävely kaupungin monilla kukkuloilla ei välttämättä tunnu hyvältä idealta. Kun kuumuus ei salli teidän kävellä ympäri kaupunkia, oletteko ajatelleet varata Lissabonin kiertoajelubussin? Ne ovat ilmastoituja, ja ne ovat erinomainen tapa päästä mukavasti paikasta toiseen.

Vaikka kuumuus Lissabonissa ei aina ole ongelma, voi olla hetkiä, jolloin et voi nauttia matkastasi täysin, varsinkin jos joudut kävelemään auringossa. Tämän välttämiseksi suosittelen ottamaan liput kiertoajelubussiin, jossa on ilmaisia pysähdyksiä. Ylhäältä avautuu panoraamanäkymä Lissaboniin, ja liikkeellä ollessasi tunnet tuulen kasvoillasi, eikä sinulla ole niin kuuma.

Parasta on se, että nämä bussit yhdistävät kaupungin tärkeimmät kohteet, kuten Praça do Comércio, Belémin torni tai Eduardo VII -puisto. Vaikka Lissabonissa kaikki on enemmän tai vähemmän lähellä, sen kukkulat voivat olla haastavia kuumimpina päivinä, kuten huomaatte.

Varaa paikka Lissabonin kiertoajelubussista

Lissabonin kesälämpötilat

Belen Tower kesällä| ©Maxim Sinelshchikov
Belen Tower kesällä| ©Maxim Sinelshchikov

Lämpötilat vaihtelevat 15ºC:sta 35ºC:een, sademäärät ovat hyvin vähäisiä ja päivänvaloa on jopa 15 tuntia päivässä, joten Lissabon on kohde, jossa voi nauttia Välimeren kesästä. Sää voi kuitenkin olla hieman tukahduttava ja hyvin kuiva, erityisesti elokuussa. Kaupungin eloisuus näinä kuukausina ja kaikki ulkoilma-aktiviteetit ovat kuitenkin sen arvoisia.

Jos matkustat Lissaboniin näinä kuukausina, sinun on syytä olla tietoinen siitä, että kuumuus on tuntuvaa, vaikka ymmärrätkin, miksi kaupunkia pidetään "valon kaupunkina". Sekä lissabonilaiset että turistit lähtevät kaduille kesäkaudella, erityisesti öisin, kun lämpötila laskee ja sää on miellyttävämpi.

Mitä pakata mukaan, jos lähden Lissaboniin kesällä?

Matkatavaroiden valmistelu| ©Kindel Media
Matkatavaroiden valmistelu| ©Kindel Media

Et tarvitse sateenvarjoa, sillä sateen mahdollisuus on minimaalinen. Muista, että lämpötila voi nousta jopa 35ºC:een, joten pakkaa mukaan kesävaatteita, kuten hameita, shortseja ja toppahousuja. Älä tietenkään unohda aurinkovoidetta, aurinkolaseja ja hattua tai lippalakkia.

Vaikka sää on melko lämmin, se viilenee hieman iltaisin. Ette tarvitse lämpimiä vaatteita, mutta tarvitsette ohuen takin, jonka voitte ottaa mukaanne auringonlaskun jälkeen.

En malta odottaa, että kuulen kesävierailustanne Lissaboniin, oletteko jo päättäneet, mitä aiotte tehdä?