Tekemistä Berliinin keskustassa

Berliini on avantgardea, mutta myös historiaa. Myyttisestä Brandenburgin portista kuuluisaan idän ja lännen väliseen rajanylityspaikkaan ja uskomattomaan museosaareen... Berliinin keskusta on ääretön. Astu sisään ja anna tämän ihanan kaupungin viehätysvoiman lumota itsesi.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minuuttia luettu

Tekemistä Berliinin keskustassa

Berliini | ©XU CHEN

Monikulttuurinen, moderni, ainutlaatuinen... Berliiniin voi tutustua tuhansilla adjektiiveilla, eikä yksikään niistä onnistu vangitsemaan sen ainutlaatuisuutta. Sen tärkeimmät nähtävyydet ovat keskittyneet kaupungin keskustaan, ja tässä artikkelissa on tarkoitus paljastaa yksi mielenkiintoisimmista reiteistä. Lue ja tutustu sen vaiheisiin!

1. Reichstag ja Brandenburgin portti

Brandenburgin portti| ©Giuseppe Milo
Brandenburgin portti| ©Giuseppe Milo

Toisen maailmansodan aikana täysin tuhoutunut Reichstag rakennettiin uudelleen useissa vaiheissa. Maan yhdistymisen jälkeen siitä tuli jälleen Saksan poliittisen elämän keskus, ja sen holvi pystytettiin jälleen, tällä kertaa lasista ja teräksestä. Arkkitehdin - kuuluisan Norman Fosterin - suunnitelmien mukaan se symboloi Saksan demokraattisen järjestelmän avoimuutta. Siihen voi tutustua varaamalla lipun etukäteen.

Parlamentin lähellä on toinen kaupungin symboli: Brandenburgin portti. Se on toinen Saksan yhtenäisyyden symboli Berliinin muurin murtumisen jälkeen ja yksi saksalaisen klassismin parhaista esimerkeistä. Kylmän sodan aikana se sijaitsi itäpuolella ja pysyi siellä 22. joulukuuta 1989 asti. Tänä päivänä 100 000 ihmistä kokoontui sen juurelle juhlimaan muistomerkin virallisia avajaisia, ja muutamaa päivää myöhemmin he juhlivat ensimmäistä uutta vuotta yhdessä.

Jos vierailet Berliinissä kesällä, suosittelen kävelyä läheiseen Tiergarteniin, kaupungin vihreään keuhkoon. Sitä halkovat useat puiden reunustamat polut, ja se on täynnä niittyjä ja metsiä. Jos haluat nauttia paikallisen oluen, suuntaa Café am Neuen See-ravintolaan ja biergarteniin luonnon ympäröimänä. Jos lämpötila sallii, talvella voit luistella puiston pienillä järvillä.

Varaa opastettu kierros Itä-Berliinissä

2. Eläydy Saksan lähihistoriaan

East Side Gallery| ©Jeanne Menjoulet
East Side Gallery| ©Jeanne Menjoulet

Mikään matka Saksan pääkaupunkiin ei olisi täydellinen ilman kävelyä Berliinin muurin juurella. Vuosina 1961-1989 tämä kivikäärme jakoi kaupungin, kunnes berliiniläiset itse repivät sen alas. Nykyään kylmän sodan ylijäänyt osa sijaitsee Mühlenstrassella Spree-joen rannalla. Täällä on kuuluisa East Side Gallery, maailman pisin ulkoilmataidegalleria. Sen kuuluisimpia seinämaalauksia ovat Bruderkuß (Honeckerin ja Brežnevin kuuluisa suudelma), Test the Best (Trabant-auto, joka rikkoo seinän) ja Der Mauerspringer, "seinähyppääjä".

Varaa pyöräretki Itä-Berliiniin

3. Itä- ja Länsi-Berliinin rajanylityspaikka

Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo
Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo

Checkpoint Charlie sijaitsee Friedrichstraßen ja Zimmerstraßen kulmassa. Tunnistat sen amerikkalaisista lipuista, kuvista, joissa kaksi sotilasta pitää mastoa pystyssä, ja osittain hiekkasäkkien peittämästä majasta. Kylmän sodan aikana täällä kulki muuri, ja tunnelma oli jännittynyt. Lokakuussa 1961 venäläiset ja amerikkalaiset panssarivaunut ottivat yhteen juuri tällä paikalla. Noin 16 tunnin ajan maailma oli kolmannen maailmansodan partaalla.

Vakoiluelokuvien ja rautaesiripun jakaman maailman ystävien ei kannata jättää väliin vuonna 1962 avattua Mauermuseum-museota. Sen kokoelma kokoaa yhteen oudoimmat esineet, joita käytettiin länsivyöhykkeelle pääsemiseksi. Siihen kuuluu muun muassa kuumailmapallo, moottoroidut leijat, kaksoispohjainen auto ja moottoripyörän moottorilla toimiva minisukellusvene (Friedrichstraße 43).

Varaa retki Itä-Berliiniin

4. Alexanderplatz ja Potsdamer Platz

Alexanderplatzilla| ©Ricardo Ramírez Gisbert
Alexanderplatzilla| ©Ricardo Ramírez Gisbert

Alexanderplatz on Berliinin suurin aukio. Se on nimetty tsaari Aleksanteri I:n mukaan, joka vieraili Preussin kuningaskunnassa vuonna 1805. Kylmän sodan aikana se oli Neuvostoliiton puolella, ja sen rakennusten oli tarkoitus kilpailla länsimaiden rakennusten kanssa. Siellä ollessasi huomaat Hotel Stadt Berlinin (nykyisin Park Inn -hotelli), Haus der Lehrersin (Saksan demokraattisen tasavallan opettajakomission päämaja) ja Travel Housen.

Toinen tärkeä ja ohittamaton maamerkki on Potsdamer Platz, Berliinin vanha sydän. Yhdistymisen jälkeen tämä oli autio tila, jonka arkkitehdit Renzo Piano ja Christoph Kohlbecker mullistivat. Heidän hankkeensa "korjasi" Berliinin kaupunkirakennetta, ja nykyään se on yksi kaupungin vilkkaimmista alueista.

Varaa kierros Berliinin juutalaiskortteliin

5. Tutustu Nikolaivierteliin

Ephraim-Palais| ©damian entwistle
Ephraim-Palais| ©damian entwistle

Kun ajattelet Berliiniä, ensimmäinen mielikuva, joka tulee mieleen, on moderni kaupunki. Saksan pääkaupunki on kuitenkin matalien talojen, pienten katujen ja perinteisten olutravintoloiden vartioima kaupunginosa. Se oli kaupungin alkuperäinen ydin ja alueen tärkeä kaupallinen keskus. Keskiajalta toiseen maailmansotaan saakka Nikolaiviertel oli täynnä kapakoita, kauppoja ja käsityöläisten työpajoja.

Pommituksissa täysin tuhoutunut kaupunginosa rakennettiin uudelleen 1980-luvulla. Uudisrakentaminen herätti entisaikojen Berliinin uudelleen henkiin, ja nykyään se on yksi kaupungin halutuimmista alueista. Alla on lyhyt luettelo tärkeimmistä nähtävyyksistä:

  • Efraim-Palais, 1700-luvun rokokoo-palatsi. Julkisivu oli niin kaunis, että se nimettiin uudelleen "Berliinin kauneimmaksi kulmaksi". Nykyään siinä toimii Saksan pääkaupungin historiaa ja kulttuuria esittelevä museo (Poststraße 16).
  • Nikolaikirche, kaupunginosan symboli. Se rakennettiin 1200-luvulla myöhäisgoottilaiseen tyyliin, ja valitettavasti se vaurioitui pahoin toisen maailmansodan aikana. Berliiniläisten ponnistelujen ansiosta se hallitsee edelleen keskustan horisonttia (Nikolaikirchplatz).
  • Brauhaus Georgbraeu, perinteinen panimo, joka tunnetaan käsityöläisoluistaan. Täällä voit nauttia alueellisia saksalaisia ruokia Pale Ale - Berlin Mitte Originalin (Spreeufer 4) kanssa.
  • Knoblauch House, Knoblauchin perheen entinen asuinpaikka. Ensimmäisen kerroksen kunnostetut huoneet vievät sinut ajassa taaksepäin (Poststraße 23).
  • Antiknik, antiikkiliike lyhyen kävelymatkan päässä Alexanderplatzilta (Spandauer Str. 29).
  • Jos olet Berliinissä joulun aikaan, voit kävellä joulumarkkinoiden kojujen seassa. Käytä tilaisuutta hyväksenne ja nauttikaa feuerzangenbowle, joka on glögin kaltainen alkoholijuoma.

6. Aja Saksan demokraattisen tasavallan ikonilla.

Trabant-auto Berliinissä| ©Evgenii
Trabant-auto Berliinissä| ©Evgenii

Saksan pääkaupungissa voi liikkua monella tavalla: kävellen, bussilla, polkupyörällä tai metrolla. On kuitenkin vain yksi tapa tuntea itsensä aidoksi berliiniläiseksi, ja se on kiertää kaupunkia Trabantilla. Tämä kuuluisa auto teki ensiesittelynsä vuonna 1957, ja sitä pidettiin itäsaksalaisena vastauksena Volkswagen Beetlelle. Toisin kuin länsimaisessa vastineessaan, sen kori oli muovia, ja sen huippunopeus oli 105 km/h.

Vaikka Trabant oli suorituskyvyltään ja ulkonäöltään valovuosia eurooppalaisia tai amerikkalaisia autoja edellä, siitä on tullut Länsi-Saksan symboli, ja sen etupäätä on jopa Berliinin muurissa. Lyhyen matkan päässä Checkpoint Charliesta eräs yritys on kerännyt kymmeniä Trabantteja ja järjestää opastettuja kierroksia, joilla kerrotaan Itä-Berliinin historiasta ja anekdooteista. Se on erittäin suositeltava kokemus, jossa pääset vanhan neuvostoauton rattiin. Lisätietoja saat heidän virallisilta verkkosivuiltaan.

7. Vietä iltapäivä museosaarella

Pergamon-museo,| ©Rob S
Pergamon-museo,| ©Rob S

Kaupungin keskustassa Spree-joki jakautuu kahteen haaraan, jolloin syntyy saari. Alun perin Cöllnin kaupunki - Berliinin Vanhan Berliinin esi-isä - muutti sen kohtaloa radikaalisti 1800-luvulla, kun Preussin kuningas Friedrich Wilhelm IV päätti omistaa tämän alueen taiteiden ja tieteiden opiskelulle. Nykyään Museosaarella toimii viisi kulttuurilaitosta:

  • Pergamon-museo, Lähi-idän ystävien paratiisi. Se on jaettu kolmeen osaan: klassisen antiikin kokoelma, Lähi-idän antiikin museo ja islamilaisen taiteen museo. Museo on tällä hetkellä suljettu remontin vuoksi, mutta yksi väliaikaisista kokoelmista on avoinna vierailijoille.
  • Bode, joka tunnetaan parhaiten numismaattisesta kokoelmastaan sekä keskiajalta 1700-luvulle ulottuvasta bysanttilaisesta taiteesta ja veistoksista (Am Kupfergraben).
  • Altes Museum, matka menneisyyteen, joka ei tuota pettymystä. Sen seinillä on maailman suurin etruskikokoelma sekä muinaisen Egyptin papyruksia, maljakoita, koruja, sarkofageja ja kuuluisa Nefertitin rintakuva (Am Lustgarten 1).
  • Neues Museum, uusi museo. Kun astut ovesta sisään, näet kolme huonetta: Egyptin ja papyrusten museokokoelma, esi- ja esihistorian museo ja muinaisjäännösten kokoelma (Bodestraße 1-3).
  • Entinen Kansallisgalleria. Mestariteoksia ovat muun muassa Friedrich Vilhelm IV:n ratsastajapatsas, pikkulasten Louise ja Fredrik Preussin patsas sekä Renoirin öljy kankaalle "En été" (Kesällä) (Bodestraße 1-3).

Jos haluat lisätietoja aukioloajoista, hinnoista ja muista yksityiskohdista, suosittelen lukemaan postauksen Berliinin parhaista museoista. Se auttaa sinua suunnittelemaan ihanteellisen päivän.

Varaa liput Berliinin museoihin

8. Ihaile katedraalia

Berliinin katedraali| ©Dmitry Kirillov
Berliinin katedraali| ©Dmitry Kirillov

Berliinin katedraali sijaitsee Museosaarella, ja sen suuri kupoli erottuu kaupungin muiden kattojen joukosta. Sen kupolista voitkin nauttia vertaansa vailla olevasta panoraamanäkymästä. Suosittelen, että kiipeät 270 porrasta ylös ja nautit upeasta näkymästä Mitten kaupunginosaan, televisiotorniin, joelle ja Nikolaiviertelin kaupunginosaan.

Kirkko on peräisin 1400-luvulta, mutta nykyinen kirkko on peräisin 1800-luvun alkupuolelta. Tuolloin preussilainen arkkitehti Karl Friedrich Schinkel muutti hovikirkon nykyiseksi uusklassiseksi rakennukseksi. Katedraali on avoinna yleisölle päivittäin **klo 9.00-20.**00. Sisäänpääsy maksaa noin 7 euroa, ja siellä järjestetään opastettuja kierroksia. Jos haluat tutustua katedraaliin omaan tahtiin, voit vuokrata ääniopastuksen.

9. Holokaustin muistomerkki

Holokaustin muistomerkki| ©a.canvas.of.light
Holokaustin muistomerkki| ©a.canvas.of.light

Holokaustin muistomerkki sijaitsee lyhyen matkan päässä Brandenburgin portista alueella, joka oli aikoinaan muurin kahden puolen välistä ei-kenenkään-maata. Muistomerkki koostuu 2 711 betonielementistä koostuvasta pylväskentästä. Jokaisella pylväällä on erilainen korkeus ja kaltevuus, koska jokainen natsien barbaarisuuden uhri oli erilainen. Arkkitehti Peter Eisenman suunnitteli muistomerkin, joka antaa vaikutelman järjestyksestä ja rationaalisuudesta, mutta silti siihen on hyvin helppo hämmentyä. Jos kävelet kortteleiden läpi, ymmärrät.

Varaa kierros Kolmannessa valtakunnassa

10. Nauti perinteisessä ravintolassa Kolmannen valtakunnan makuelämyksistä

Schnitzel| ©Joan
Schnitzel| ©Joan

Saksassa schnitzelit ovat todellinen instituutio. Se on paikallinen versio milanolaisesta, ja se valmistetaan paneroimalla lihaviipale (naudan- tai sianliha) vehnäjauhoilla, kananmunalla ja korppujauhoilla. Se tarjoillaan perinteisesti kartoffelsalat-perunasalaatin kera, ja kuinka voisitkaan vastustaa rapeaa kuorta, joka ympäröi mehevää sianlihaa?

Jos matkustat Berliiniin lokakuussa, jolloin Oktoberfestiä juhlitaan, tämä ateria on lähes pakollinen. Hyvä korppujauhotettu porsaankylki on täydellinen seuralainen oluen kanssa. Juutalaiskorttelissa suosittelen varaamaan pöydän Schnitzeleistä. Ravintola käyttää paikallisia raaka-aineita, ja siellä on joitakin erittäin suositeltavia vegaanivaihtoehtoja. Se sijaitsee lähellä Dorotheenstadtin hautausmaata (Chausseestraße 8).