Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Berliinissä jouluna

Jos pääset joulumielelle joka vuosi ja haluat tällä kertaa viettää joulun kaukana kotoa ja juhlia tyylikkäästi, Berliini on varmasti etsimäsi pääkaupunki. Joulumarkkinat, piparkakkujen ja manteleiden tuoksu, valaistus ympäri kaupunkia ja jopa teemapuisto. Ota huomioon, sillä nyt aloitetaan!

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuuttia luettu

10 tekemistä Berliinissä jouluna

Berliinin joulumarkkinat | ©Marcello Zerletti

Berliini on yksi Euroopan suosituimmista kaupungeista ympäri vuoden. Kaikista museoistaan ja kaikesta siitä huolimatta, mitä Berliinissä voi nähdä ja tehdä, kaupunki näyttää kuitenkin parhaan puolensa juuri joulusesongin aikana.

Nauti valaistusta keskustasta, joulumarkkinoita täynnä olevista tärkeimmistä kaupunginosista, konserteista historiallisimmissa paikoissa ja runsaasta tarjonnasta kuumaa ja perinteistä ruokaa ympäri kaupunkia levittäytyneissä eri kojuissa. Jos suunnittelet jo innolla seuraavaa joulua Berliinissä, tässä on 10 parasta asiaa, joita kannattaa tehdä tänä jouluna.

1. Tutustu joulumarkkinoihin

Gendarmenmarkt, joulumarkkinoilla| ©Jorge Franganillo
Gendarmenmarkt, joulumarkkinoilla| ©Jorge Franganillo

Yksi suurkaupunkien suurimmista nähtävyyksistä joulun aikaan on mahdollisuus vierailla joulumarkkinoilla, jotka ovat ripoteltuna ympäri parhaita kaupunginosia. Berliini ei ole kaukana tästä perinteestä, sillä siellä on koko joulukuun ajan lukuisia markkinoita sekä keskustassa että vilkkaimmissa kaupunginosissa.

Täältä voit paitsi ostaa lahjoja tai koristeita joulunviettoa varten, myös saada aidon maistiaisen saksalaisesta perinteestä, joka on esillä tähän vuodenaikaan. Kojuissa on perinteisiä ruokia, kuumia juomia, pukuja, käsitöitä ja pieniä lavoja, joilla järjestetään konsertteja ja live-esityksiä.

Berliinin tärkeimpiä joulumarkkinoita ovat Spandau, Gendarmenmarkt, Potsdamer Platz ja Charlottenburg, yksi kaupungin vanhimmista ja klassisimmista. Tarkista vain, millä kaupunginosalla majoitut, ja valitse itsellesi sopivin. Mikään niistä ei mene hukkaan, ja tulet yllättymään!

Jos otat jonkin Berliinin kiertoajeluista, ohitat varmasti nämä kaupungin tunnusomaiset paikat, ja sinulle kerrotaan myös kaikki historialliset yksityiskohdat kustakin muistomerkistä.

Varaa opastettu Berliinin kierros

2. Näe jouluinen valoshow Ku'Dammissa

Jouluvalot Ku'Dammissa| ©avda-foto
Jouluvalot Ku'Dammissa| ©avda-foto

Kurfürstendamm, joka tunnetaan paremmin nimellä Ku'Damm, on Berliinin tärkein ostoskatu, ja joulun aikaan sen merkitys korostuu, kun viralliset jouluvalot syttyvät marraskuun lopussa ja koko katu täyttyy valoista ja puiden ja lyhtypylväiden koristeista.

Tämä alue on ihanteellinen lahja- ja matkamuisto-ostosten tekemiseen, mutta jo pelkkä kävely sen varrella saa sinut joulumielelle. Muista, että talvikuukausina päivät päättyvät hyvin aikaisin, joten jos aiot tehdä ostoksia alueella, kaikki kadut ovat lähtiessäsi täynnä valoja.

Jos et halua viettää aikaa ostoksilla, mutta haluat nauttia nähtävyyksistä, voit myös hypätä yhteen Berliinin parhaista kiertoajelubusseista, jotka kuljettavat sinua ympäri kaupunkia noin kahden tunnin ajan, ja voit nauttia valoista mukavasti istuen ja palelematta.

Varaa kiertoajelu kiertoajelubussilla

3. Koe joulukonsertit

Valojuhla katedraalissa| ©Magrit .K
Valojuhla katedraalissa| ©Magrit .K

Koko joulukuun ajan, erityisesti viimeisen kahden viikon aikana, useissa tunnetuissa paikoissa järjestetään joulukonsertteja. Jos on kuitenkin yksi historiallinen paikka, jossa kannattaa vierailla, se on Berliinin katedraali, joka avaa ovensa joka vuosi joulukonsertin järjestämistä varten hyödyntäen sen uskomatonta akustiikkaa.

Saksa on maa täynnä kulttuuria ja yhden kaikkien aikojen suurimman muusikon, Bachin, synnyinmaa. Siksi Berliinin katedraalissa on yleensä maan parhaat muusikot kyseisenä päivänä esittämässä joitakin Bachin tärkeimpiä kappaleita uusbarokkiarkkitehtuurin säestämänä, joka jättää sinut suu auki. Tarkista kunkin vuoden aikataulu, liput maksavat yleensä noin 15 euroa.

Jos et jostain syystä ole päässyt tähän kuuluisaan joulukonserttiin, älä huoli. Berliinissä on monia muita vastaavia tapahtumia esimerkiksi Keisari Vilhelmin muistokirkossa tai Charlottenburgin palatsissa, joissa muusikot ovat pukeutuneet aikakauden asuihin.

Vaikka kyseessä ei olekaan nimenomaan joulu, suosittelen sinua käymään Berliinin sydämessä sijaitsevassa musiikkiesityksessä, josta tulet pitämään: ARISE-show Friedrichstadt-Palastissa. Se on värikäs, akrobaattinen ja ainutlaatuinen esitys, joka kertoo valokuvaajan onnellisuuden etsinnästä ja jota et todennäköisesti unohda.

Varaa liput ARISE-esitykseen Berliinissä

4. Juhli uutta vuotta saksalaiseen tyyliin

Tapahtuma Brandenburgin portilla.| ©picadilly
Tapahtuma Brandenburgin portilla.| ©picadilly

Uuden vuoden saapuminen on aina yksi tärkeimmistä hetkistä kaupungeissa ympäri maailmaa, eikä Berliini ole poikkeus. Saksan pääkaupunki järjestää koko maan suurimman tapahtuman yhden ikoninsa, Brandenburgin portin, ympärillä.

Tammikuun 31. ja 1. päivän välisenä yönä jopa kahden kilometrin pituinen katu Brandenburgin portilta Voiton pylväälle eristetään ja täytetään kaikenlaisilla ruokakojuilla, konserttien ja esitysten näyttämöillä ja jopa suurella maailmanpyörällä, jonka avulla voi ihailla keskustan näkymiä.

Jos tulet Berliiniin viettämään uutta vuotta, et voi jättää väliin tätä uskomatonta juhlaa, joka on myös maksuton. Pääset sinne helposti metrolla, mutta suosittelen menemään ajoissa, sillä joka vuosi se täyttyy paikallisista ja turisteista. Tasan kello kahdeltatoista, kun he hyvästelevät lähtevän vuoden, pääset todistamaan ilotulitusta ja kokemaan yön ainutlaatuisella ja hauskalla tavalla.

5. Kävele kasvitieteellisen puutarhan joulun taikaa

Berliinin kasvitieteellinen puutarha jouluna| ©Pascal Volk
Berliinin kasvitieteellinen puutarha jouluna| ©Pascal Volk

Berliinin kasvitieteellinen puutarha on yksi Saksan pääkaupungin suurimmista matkailunähtävyyksistä, mutta jos tulet sinne joulun aikaan, se on sitäkin enemmän. Joulun aikaan koko puutarha täyttyy taikuudesta kasvillisuuteen ja ympäristöön täydellisesti sopivan valosomistuksen ansiosta.

Teema vaihtuu joka vuosi, ja siksi siitä on tullut yksi pakollisista paikoista, joissa voit kokea joulun Berliinissä täydellisesti. Valokoristeiden lisäksi voit nauttia kaksituntisista opastetuista kävelykierroksista, ja lopussa on joulukioskeja, joissa myydään tyypillisiä ruokia ja koriste-esineitä.

Sisäänpääsy kasvitieteelliseen puutarhaan maksaa noin 10 euroa, ja sinne pääsee helposti bussilla. Suosittelen, että jos olet varma, että haluat mennä, tee se kärsivällisesti. On parasta mennä, kun alkaa pimetä, jotta voit nauttia valoista, mutta yleensä kiinnostuneita ihmisiä on paljon, joten varustautukaa joulunajan kärsivällisyydellä ja nauttikaa tästä upeasta puutarhasta.

6. Tapaa joulupukki henkilökohtaisesti

Joulupukin tapaaminen| ©Pixabay
Joulupukin tapaaminen| ©Pixabay

Jos olet jouluna Berliinissä pienimpien kanssa, olet onnekas, sillä sinulla on mahdollisuus tavata joulupukki henkilökohtaisesti. Berliinin FEZ-alueella järjestetään joka vuosi joulumessut, joiden huipentumana on joulupukki.

Tämä paikka, jota pidetään Euroopan suurimpana voittoa tavoittelemattomana tapahtumatilana, virittäytyy joka vuosi joulumielelle ja järjestää kaikenlaista toimintaa ja tapahtumia, jotta voit nauttia joulusta koko perheen kanssa. Keksi- ja makeistyöpajoista konsertteihin ja tietysti vuosittaiseen joulupukkitapahtumaan. Sisäänpääsy on ilmainen, joten sinulla ei ole mitään tekosyytä nähdä tätä ystävällistä herrasmiestä livenä.

7. Nauti tyypillinen illallinen 25. joulukuuta

Charlottenburgin palatsi| ©Karen Blaha
Charlottenburgin palatsi| ©Karen Blaha

Jos olet tullut Berliiniin joulukuussa, kerrottakoon, että vaikka monet perheet nauttivat 25. päivän iltana mukavasta illallisesta kotona, myös monet ravintolat ja tapahtumapaikat järjestävät illallisia esitysten kera.

Voit kokeilla mennä joihinkin kaupungin tyypillisimpiin ravintoloihin, kuten Prater Gaststätteen tai Zur letzten Instanziin. Jos kuitenkin haluat mennä täysillä, ei ole mitään parempaa kuin illallinen Charlottenburgin palatsissa, jossa juhlitaan joka vuosi joulua kuuluisalla aikalaiskonsertilla, johon liittyy kolmen ruokalajin illallinen puhtaimpaan saksalaiseen tyyliin ja parasta samppanjaa. Ylellinen elämys, joka päättää erityisen vuoden.

.

8. Kokeile glögiä, joka on vuodenajan juoma

Hehkuviini Berliinissä| ©tmbg126
Hehkuviini Berliinissä| ©tmbg126

Kukapa ei haluaisi kuumaa juomaa kylmän sään saapuessa? Berliinissä lämpötilat laskevat, ja usko pois, se voi olla todella kylmää. Saksalaisilla on kuitenkin tähän vuodenaikaan täydellinen ratkaisu, jossa on myös joulun makua: glögi.

Tämä kuuluisa punaviinistä, kanelista, neilikasta ja appelsiinista valmistettu juoma, jota kutsutaan myös GlühWeiniksi, on yksi tämän vuodenajan tyypillisimmistä juomista, ja jo pelkästään sen tuoksu tuo mieleen joulun.

Jos olet Berliinissä juhlakauden aikana, et voi lähteä maistamatta glögiä. Tämä juoma lämmittää sinua Berliinin öitä varten sisällä ja ulkona, olipa kyse sitten joulumarkkinoiden ja -messujen monista kojuista tai baarista tai ravintolasta, ja se saa sinut tuntemaan olosi kotoisaksi tässä kauniissa kaupungissa.

9. Tartu tilaisuuteen ja liukastele jäähalleilla

Potsdamer Platzin jäähalli| ©Nico Paix
Potsdamer Platzin jäähalli| ©Nico Paix

Yksi suosituimmista aktiviteeteista kylmällä säällä on luistelu. Olitpa sitten kokenut luistelija tai halusitpa vain varovasti kävellä, luistinten jalkaan pukeminen ja liukuminen liittyy läheisesti jouluun, ja Berliini suhtautuu siihen hyvin vakavasti. Joka vuosi ympäri kaupunkia pystytetään useita jäähalleja.

Jotkut tärkeimmistä ovat Potsdamer Platzilla, mutta löydät myös muita eri joulumarkkinoilta. Parasta siinä on? Nämä jäähallit ovat täysin ilmaisia, ja jos siellä ei ole liikaa väkeä, voit nauttia tunnin mittaisesta ajelusta, jossa voit jopa kelkkailla.

10. Alexanderplatz, ihanteellinen joulumarkkinapaikka pienimmille kävijöille

Alexanderplatz| ©Sven Masuhr
Alexanderplatz| ©Sven Masuhr

Jos olet tullut jouluksi Berliiniin lasten kanssa, huomaat pian, että kaupunki on suunniteltu kaikenikäisille. Kulttuuritoiminnan, kuten joulukonserttien, aktiviteettien ja tapahtumien lisäksi on myös paikkoja, jotka on suunniteltu pienimmille, jotta he voivat pitää hauskaa.

Yksi parhaista esimerkeistä tästä on Alexanderplatz, joulumessut, jotka järjestetään joka vuosi Berliinin keskustassa sijaitsevalla kuuluisalla aukiolla, televisiotornin vieressä, ja joilla on kaikenlaista nähtävää ja toimintaa.

Puskuriautoista ja vuoristoradoista klassiseen maailmanpyörään, lapset voivat kiljua ja pitää hauskaa kuunnellen joululauluja samalla kun aikuiset nauttivat ruokakojuista ja nauttivat perhetunnelmasta. Puistoon on ilmainen sisäänpääsy, joten maksat vain kyydistä ja välipaloista.

Vinkkejä Berliiniin jouluna matkustamiseen

Talvi Berliinissä| ©SPNR
Talvi Berliinissä| ©SPNR

Tämä kaupunki on täynnä nähtävyyksiä kaikkina vuodenaikoina, mutta jätän silti listan vinkkejä Berliiniin menemiseen joulun aikaan, jotta voit ottaa siitä kaiken irti ja välttää kaikki haitat:

.

  • Yritä varata matkasi etukäteen; monilla ihmisillä on varmasti ollut sama ajatus kuin sinulla matkustaa Berliiniin jouluna, joten on parasta varata matka etukäteen, jotta saat hyvän majoituksen ja vältyt siltä, että hinnat nousevat kattoon.
  • Hyödynnäjouluostokset; tähän aikaan vuodesta voit löytää kaupungin parhaat tarjoukset sekä paikallisista kaupoista että suurista tuotemerkeistä.
  • Älä pihistele lämpimien vaatteiden kanssa; joulu Berliinissä on kaunis mutta myös jäätävä, joten varmista, että sinulla on mukavat vaatteet, jotka pitävät sinut lämpimänä koko päivän.
  • Berliiniläisillä on tapana mennä kotiinsa juhlakauden aikana, ja kaupunki on iltaisin yleensä tavallista hiljaisempi, joten se voi olla hyvä aika mennä rauhalliselle drinkille tai illalliselle ilman väkijoukkoja.
  • Tarkista aukioloajat; joulun pyhinä tärkeimpien nähtävyyksien, kuten museoiden, katedraalien ja näyttelyiden, aukioloajat saattavat muuttua, joten tarkista aukioloajat ennen matkaa.

Berliini pukeutuu jouluna valoon ja taikaan. Jos ajattelit viettää erilaista joulua ja tutustua yhteen Euroopan tärkeimmistä pääkaupungeista, älä epäröi, vaan suunnittele seuraava matka Berliiniin.