Parhaat Granadan kaupungit

Granadan viehätysvoima ulottuu kaupungin rajojen ulkopuolelle, ja sitä voi löytää myös sen maakunnan kylistä. Tutustu kauneimpiin ja niihin, joissa sinun on ehdottomasti käytävä, tässä artikkelissa olevasta luettelosta.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

7 minuuttia luettu

Parhaat Granadan kaupungit

©Alexei Malutin

Granadan kaupungissa on paljon tekemistä ja nähtävää. Ja vielä enemmän, jos otamme huomioon erilaiset retket, joita Andalusian kaupungista voi tehdä. Tässä mielessä yksi parhaista asioista, joita Granadan lähellä kannattaa tehdä, on reitti sen kylien läpi. Maakunnassa on monia Andalusian ja Espanjan kauneimpia kyliä, joiden kauneus on verrattavissa kaupungin kauneuteen.

Lyhyen matkan päässä Granadasta on yli kymmenkunta kylää, jotka täyttävät odotukset ja joita pidetään alueen kauneimpien kylien joukossa. Sierra Nevadan vuoristossa sijaitsevista kylistä rannikkokaupunkeihin ja historiaan syventyneisiin kyliin, ja päätöksen tekeminen siitä, missä niistä kannattaa vierailla, voi olla vaikea tehtävä. Päätöksenteko siitä, missä kannattaa vierailla, voi olla vaikea tehtävä, ja helpottaakseni sitä olen laatinut tämän luettelon Granadan parhaista ja kauneimmista kylistä, joissa sinun kannattaa vierailla.

1. Salobreña

Salobreña| ©Neil Thompson
Salobreña| ©Neil Thompson

Salobreña on ensimmäinen kylä tällä listalla ja yksi niistä, jotka merkitsisin pakolliseksi vierailukohteeksi.

Tämä rannikolla, Almuñécarin ja Motrilin välissä alle tunnin ajomatkan päässä Granadasta sijaitseva kylä on yksi edustavimmista rannikon andalusialaisesta arkkitehtuurista, joka näkyy sen valkoiseksi kalkituissa taloissa ja julkisivuissa sekä jyrkillä mukulakivikaduilla.

Koska se sijaitsee kukkulalla lähellä rantaa, se tarjoaa etuoikeutetut näkymät merelle lähes joka puolelta kylää.

Kylä ei ole pelkästään esteettisesti kaunis, vaan siellä on myös useita kiinnostavia vierailukohteita. Tärkein niistä on kylän yläosaa kruunaava arabialaista alkuperää oleva linna, jolla on vuosisatoja pitkä historia, erityisesti 10. vuosisadalta lähtien. Mudejar-tyylinen Ruusukirkko ja suihkulähdepuisto ovat muita nähtävyyksiä. Joka tapauksessa Salobreñan läpi kulkeminen on todellinen ilo silmille.

2. Almuñécar

Vierailu Almuñécarissa| ©Jose A.
Vierailu Almuñécarissa| ©Jose A.

Jatkamalla rannikkokaupunkien parissa sinulla on myös mahdollisuus vierailla Almuñécarissa.

Granadan rannikkokaupungeista se on yksi kauneimmista ja historiallisimmista. Siellä on useita historiallisesti kiinnostavia kohteita, kuten San Miguelin linna, Sexin roomalainen akvedukti tai El Majuelon arkeologinen puisto. Almuñécarin maine ei kuitenkaan johdu pelkästään näistä paikoista.

Se on myös tapasten temppeli, joka sopii erinomaisesti gastronomiseen retkeen, ja siellä on joitakin maakunnan parhaista rannoista. Voittoisaa yhdistelmää, katsotpa asiaa miten tahansa.

Almuñécarin kaksi upeaa rantaa ovat Playa de la Caletilla ja Playa de San Cristóbal, joita erottaa toisistaan Pyhimyksen kalliona tunnettu kallio.

Sen lisäksi, että San Cristóbalin ranta ja toinen La Herradura -niminen ranta sopivat erinomaisesti uimiseen, ne ovat ihanteellisia myös snorklaamiseen. Kaikista näistä syistä Almuñécar on täydellinen matkakohde erityisesti kesällä.

Varaa Costa Tropicalin kiertomatka Granadasta

3. Montefrio

Montefrio granada| ©Spencer Means
Montefrio granada| ©Spencer Means

Montefrío on saanut paljon kiitosta kansainväliseltä medialta, kuten National Geographicilta, joka sisällytti sen maailman parhaiden näköalojen kylien luetteloonsa.

Eikä ihme, sillä tämä 50 kilometriä Granadasta luoteeseen sijaitseva kylä sijaitsee kallion suojassa. Montefrío sijaitsee vuoristoisessa ympäristössä, ja se julistettiin historiallis-taiteelliseksi kohteeksi vuonna 1982 linnansa ja 1500-luvulla rakennetun La Villan kirkon ansiosta sekä siksi, että se oli tärkeä paikka maan valloituksen aikana.

Valkoiseksi kalkittujen talojensa ja jyrkkien katujensa ansiosta Montefrío on myös tyypillinen postikorttikylä Andalusian kauniista kylistä. Yhdistelmä historiaa, kaunista ympäristöä ja täydellisiä panoraamanäkymiä tekevät siitä yhden Granadan kauneimmista ja tärkeimmistä kylistä.

4. Guadix

Guadixissa| ©Clemens Gilles
Guadixissa| ©Clemens Gilles

Tärkein syy, joka houkuttelee tuhansia turisteja Guadixiin, on sen kuuluisat luolamajat. Kylää ympäröivät erikoiset kalliomuodostelmat, joita kyläläiset hyödynsivät rakentaessaan taloja niiden sisälle suojautuakseen kesähelteiltä.

Niinkin paljon, että kaupungissa on kokonainen näiden talojen kortteli, joka tunnetaan nimellä luolakortteli, jossa voit vierailla talomuseossa ja tutustua niiden erityispiirteisiin. Guadixissa on kuitenkin paljon muutakin viehätystä.

Se on myös yksi maakunnan kaupungeista, joilla on eniten historiallista ja taiteellista perintöä. Sen 1100-luvun linnoitus on julistettu kansalliseksi muistomerkiksi, ja vaikka sen sisällä ei ole mahdollista käydä, voit kävellä sen ympäri ja nauttia näköaloista joistakin sen näköalapaikoista.

Guadixin katedraali, uusi erakko ja roomalainen amfiteatteri ovat muita kohteita, jotka ovat vaikuttaneet tämän kauniin kaupungin historialliseen tunnustukseen.

5. Bubión

Bubión| ©Matt Batchelor
Bubión| ©Matt Batchelor

Jos etsit vuoristokylää, jossa on upea ympäristö, Bubión on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Tämä kylä sijaitsee Veleta-huipun juurella, joka on yksi Sierra Nevadan korkeimmista, Granadan Alpujarra-alueen sydämessä. Alueella on suuri historiallinen merkitys, sillä se oli viimeinen maurien linnoitus niemimaalla. Tämän ansiosta Bubiónin kaltaisissa kylissä on yhä hienoja esimerkkejä sen arkkitehtuurista.

Yksi Bubiónin merkittävimmistä piirteistä ovatkin sen porrastetut talot, joissa ei ole kattoa. Paras tapa tutustua kylään on kävellä sen jyrkkiä katuja pitkin, ihailla kukkaruukkujen koristamia valkoisia julkisivuja ja ihailla vuoristoista ympäristöä.

Se on hyvin rauhallinen kohde, joka sopii erinomaisesti rentoutumiseen tai vaeltamiseen poluilla, jotka lähtevät itse kylästä.

Bubión sijaitsee Granadan eteläpuolella, yli 1 tunnin ja 20 minuutin ajomatkan päässä, sillä se on pitkä pätkä vuoristotietä, mutta se on matkan arvoinen.

Varaa Alpujarran kiertomatka Granadasta käsin

6. Soportújar

Soportújarissa| ©Francisco Racero
Soportújarissa| ©Francisco Racero

Ulkopuolelta katsottuna Soportújar saattaa näyttää aivan tavalliselta kylältä, jossa on jyrkkiä, valkoiseksi kalkittuja katuja. Totuus on kuitenkin se, että se on yksi Granadan ja uskaltaisin sanoa koko Espanjan erikoisimmista kylistä. Tämä johtuu sen noituuteen liittyvistä perinteistä.

Itse asiassa Soportújar tunnetaan noitien kylänä. Perinteen mukaan noidat ja velhot valitsivat tämän kylän salaiseksi kokoontumispaikakseen.

Kävellessäsi sen kaduilla voit tuntea tuon maagisen ilmapiirin, sillä siellä on useita paikkoja, kuten luolia, joissa noitien sanotaan asuneen, mustia kissoja, taikalähteitä ja satunnaisia noitaveistoksia, jotka muistuttavat meitä niiden vahvasta yhteydestä tähän perinteeseen.

Jos ajatus vierailusta houkuttelee sinua, suosittelen, että teet sen elokuussa sen juhlallisuuksien aikana, jolloin järjestetään "feria del embrujo" (kummitusmessut). Näiden juhlallisuuksien aikana kylän kaikki valot sammutetaan ja vain soihdut sytytetään, jotta juhlallisuuksiin saadaan maaginen tunnelma. Omaperäisyyden lisäksi Soportujar on kauneudeltaan verrattavissa muihin Alpujarran kyliin.

7. Alhama de Granada

Granadan Alhambra auringonlaskun aikaan.| ©Leon LEE
Granadan Alhambra auringonlaskun aikaan.| ©Leon LEE

Alhama de Granada sijaitsee noin 50 minuuttia Granadasta etelään. Vaikka se ei ole yhtä tunnettu kuin jotkin muut tällä listalla olevat kylät, sillä on paljon syitä olla tällä listalla.

Kylä sijaitsee keskellä luonnonpuistoa, jota ympäröivät rotkot ja keskellä Tajo de Alhama -nimistä rotkoa, jonka läpi virtaa samanniminen joki.

Sen tärkein nähtävyys on sen arabialaista alkuperää olevat lämpökylpylät, joita ruokkii kylän sisäänkäynnillä oleva lähde ja joissa voi kylpeä vapaasti ja ilman pääsymaksua.

Luonnonläheisen ympäristön lisäksi Alhamassa on erittäin kauniita katuja, joilla on historiallisia rakennuksia, kuten vanha vankila, inkvisition talo ja edellä mainittu kylpylä. Alhama on erittäin valokuvauksellinen kylä ja luonnollinen lähtökohta tutustua osaan Sierra Nevadaa sen vaellusreittien kautta.

8. Pampaneira

Pampaneira| ©Martin Peeks
Pampaneira| ©Martin Peeks

Pampaneira sijaitsee hyvin lähellä Bubiónia, myös Alpujarra Granadinan sydämessä. Itse asiassa niillä on yhteinen viehätysvoima ja monia arkkitehtonisia yhtäläisyyksiä, kuten jyrkät kadut, valkoiset julkisivut ja porrastetut talot ilman kattoa.

Bubiónin ohella kannattaa käydä tutustumassa siihen, miksi tämä pieni, alle 400 asukkaan kylä on saanut useita kansallisia matkailupalkintoja.

Se erottuu muista alueen kylistä käsityöläisperinteellään. Historiallisesti sen asukkaat ovat olleet pääasiassa käsityöläisiä, ja vielä tänäkin päivänä on useita kojuja, joissa myydään näytteitä heidän huomattavasta taidostaan. Tarjolla on muun muassa mattoja, koreja, punontatöitä ja keramiikkaa.

Varaa kiertomatka Alpujarraan Granadasta

9. Capileira

Capileiran kylä| ©UncleBucko
Capileiran kylä| ©UncleBucko

Capileiran nimen latinankielinen käännös on jotakuinkin "korkein paikka". Nimi kunnioittaa sen sijaintia Sierra Nevadan juurella sekä Veletan ja Mulhacénin juurella, joista jälkimmäinen on Iberian niemimaan korkein huippu.

Capileira sijaitsee Pampaneiran ja Bubiónin vieressä Barranco de Poqueiran huipulla, jossa nämä kolme kaunista kylää sijaitsevat. Korkeutensa ansiosta, joka on 1436 metriä merenpinnan yläpuolella, tämä kylä oli yksi viimeisistä, jotka vastustivat arabien valloitusta ja myöhemmin kristittyjen takaisinvaltausta.

Kun pääset Capileiraan, parasta mitä voit tehdä, on nauttia upeista näkymistä. Kylässä on useita upeita näköalapaikkoja, mutta parhaita ovat Tajo del Diablo, Perchel ja Junta de los Rios -näköalapaikka.

Capileira on myös lähtöpaikka retkille korkeille vuoristopoluille, jotka johtavat Las Eras de Aldeireen tai 2500 metrin korkeudessa sijaitsevaan vuoristokotiin, josta voi nousta niemimaan korkeimmille huipuille, Veletalle ja Mulhacénille.

10. Trevélez

Trevélez| ©David Green
Trevélez| ©David Green

Kun nyt puhutaan korkealla sijaitsevista kylistä, on mainittava niistä korkein. Trevélez sijaitsee yli 1500 metrin korkeudessa, mikä tekee siitä koko maakunnan ja niemimaan korkeimman kylän. Itse asiassa se on yksi lähimpänä Mulhacénin huippua sijaitsevista kylistä.

Granadasta on matkaa sinne 100 kilometriä ja lähes kaksi tuntia, joten tarvitset hyviä perusteluja vieraillaksesi siellä. Mutta onneksi niitä on.

Trevélez on kuuluisa kinkuistaan, joita valmistetaan itse kylässä, jossa voit vierailla kuivaushuoneissa ja oppia, miten niitä valmistetaan, ja tietenkin myös maistella niitä.

Mutta siellä on myös hyvin mielenkiintoisia paikkoja, kuten sisällissodan jälkeen uudelleen rakennettu San Beniton kirkko. Erittäin suosittuja ovat myös elokuussa järjestettävät Virgen de la Nievesin juhlat, joiden aikana voi patikoida Mulhacénin huipulle. Mutta ennen kaikkea Trevélez on kylä, jossa on hyvin monipuolinen ja kaunis luonto.

Muita kyliä, joissa kannattaa vierailla

San Sebastian Órgivan kirkko| ©Jocelyn Erskine-Kellie
San Sebastian Órgivan kirkko| ©Jocelyn Erskine-Kellie

Nämä kymmenen kylää ovat mielestäni Granadan kauneimpia. Mutta listaa voisi jatkaa ja jatkaa ja jatkaa. Jos olet jo vieraillut joissakin näistä kylistä ja haluaisit laajentaa niitä, tässä on lyhyt yhteenveto muista kylistä, jotka sopisivat helposti tähän luetteloon ja mihin tahansa Granadan parhaista kylistä

Castril

Castril on toinen kaunis ja tyypillinen andalusialainen kylä, jossa on valkoisia taloja ja kaunis luonto. Se sijaitsee Sierra de Castrilin luonnonpuiston sydämessä, vaikka se onkin noin 140 kilometrin päässä Granadasta.

Órgiva

Tämä on historiallisesti erittäin tärkeä kaupunki Alpujarran alueella, ja se on itse asiassa sen pääkaupunki. Merkityksensä vuoksi Órgivassa on rakennuksia, kuten Sástagon kreivien 1700-luvun linna-palatsi.

Lanjarón

Tämä kaupunki on kuuluisa vesistään. Se on nimittäin antanut nimensä yhdelle Espanjan tärkeimmistä kivennäisvesimerkeistä. Näitä vesiä käytetään myös sen kylpylässä. Vaikka Lanjarón ei ole vain vettä, se on myös kylä, joka sopii hyvin kävelyyn ja kauniista kaduistaan nauttimiseen.

La Calahorra

La Calahorra sijaitsee Guadixin alueella lähellä Sierra Nevadan kansallispuistoa.

Kylä kasvaa kukkulan ympärillä, jolla seisoo sen linna, jossa voi käydä nauttimassa kylän tarjoamista näkymistä. Talvella se toimii porttina Puerto de La Raguan hiihtokeskukseen.

Miten näihin kyliin pääsee

Ajamalla autolla| ©Peter Fazekas
Ajamalla autolla| ©Peter Fazekas

Kaikki nämä kylät ovat alle kahden tunnin ajomatkan päässä Granadasta, vaikka joihinkin pääsee helpommin kuin toisiin. Tässä on yhteenveto parhaista liikennevälineistä ja vaihtoehdoista, joilla niihin pääsee:

  • Autolla: Jos sinulla on auto, tämä on suositeltavin liikenneväline Granadan kyliin. Lähinnä sen antaman vapauden vuoksi ja ennen kaikkea siksi, että se on mukavin tapa päästä syrjäisimpiin vuoristokyliin. Kun kyseessä on Sierra Nevada, täällä on viesti, joka on omistettu Miten päästä Sierra Nevadaan.
  • Bussilla: Bussi on paras vaihtoehto ja monissa tapauksissa ainoa tapa päästä näihin kyliin. Alsa on yhtiö, joka tarjoaa matkoja kaikkiin näihin kohteisiin Granadan linja-autoasemalta.
  • Junalla: Junalla pääsee vain Guadixiin, sillä se on ainoa kaupunki tässä luettelossa, josta on junayhteys Granadaan. Kyseessä on Renfen alueellinen juna, jonka matka kestää hieman yli tunnin.