Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Granadassa syksyllä

Oletko menossa Granadaan syksyllä? Et olisi voinut valita parempaa vuodenaikaa nauttia tämän kaupungin hyvästä säästä, taiteesta ja historiasta.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minuuttia luettu

10 tekemistä Granadassa syksyllä

Syksy Granadassa | ©Juan Caballero

Olen varma, ettet malta odottaa, että pääset aloittamaan matkasi ja tutustumaan kaikkeen, mitä Granadassa on nähtävää ja koettavaa- ei ihme! Nasridin kaupunki on täynnä kulttuuria, ja syksyllä se nauttii myös kadehdittavan hyvästä ilmastosta, mikä tekee siitä entistäkin houkuttelevamman kävellä sen kaduilla, osallistua sen tunnetuimpien kaupunginosien festivaaleihin tai maistella näille kuukausille tyypillisiä hedelmiä.

Puiden lehtien kultaisen värin myötä Granadaan saapuu syksyisiä maisemia, joihin kehotan teitä tutustumaan. Parasta on se, että tämä vuodenaika on kuin välivaihe kesän ja talven välillä, joten voit mennä joko alas rannikolle tai ylös lumisille vuorille. Kuinka paljon haluat lähteä Granadaan nyt? Ota kynä ja paperi ja kirjoita kaikki suositukseni ylös.

1. Liity Granadan suosituimpiin syysfestivaaleihin

Tutustu Albaicínin viehätykseen ja kauneuteen| ©L'odyssée Belle
Tutustu Albaicínin viehätykseen ja kauneuteen| ©L'odyssée Belle

Syksyn voi toivottaa tervetulleeksi monin tavoin, mutta jos olet Granadassa, sinun on tehtävä se Granadan tärkeimpien ja perinteisimpien kaupunginosien, kuten Albaicínin, suosittujen festivaalien kautta.

Syyskuussa vietetään näitä juhlia, jotka aloittavat uuden kauden ja jättävät hyvästit kesälle musiikin, tanssin ja runsaiden vierailijoiden kera. Jäätkö kaipaamaan niitä?

Albaicínin juhlat

Mikään ei voita vierailua Granadan Albaicínin kaupunginosassa syyskuun lopussa, erityisesti 29. päivänä, jolloin vietetään San Miguelin pyhiinvaellusta. Tämä on yksi kaupungin alkuperäisistä asuinalueista (se on aivan Alhambran vieressä), joten sen läpi kävellessäsi näet, miten kristillinen kulttuuri sekoittuu kaupungin maurilaiseen menneisyyteen.

Mikä on San Miguelin pyhiinvaellus? Ennen vanhaan juhlan alkulähde oli Cerro del Aceituno; paikalliset kiipesivät tälle kukkulalle ja järjestivät siellä käsityöläismarkkinoita, ja nuoret tytöt odottivat äitiensä kanssa poikien kosiskelua. Nykyään osa perinteestä on säilynyt, vaikka juhlat on avattu koko naapurustolle ja jopa koko Granadan kaupungille.

Kierros Granadan Albaicínin kaupunginosassa

Zaidínin juhlat

Toinen paikka, jossa syksyn saapumisesta nautitaan, on Granadan Zaidínin kaupunginosa, vaikka sen historia on uudempi, sillä sitä alettiin rakentaa 1950-luvulla.

Alun perin sen juhlat olivat luonteeltaan yhteisöllisempiä, mutta nykyään niillä on enemmän kostonhimoinen tavoite: niillä pyritään antamaan näkyvyyttä naapurustossa kehitettäville tarpeille ja hankkeille, kuten tanssiryhmille.

Paljon flamencoa, mutta myös paljon rockia, sillä Zaidín järjestää tälle musiikkityylille omistetun festivaalin. Konsertit järjestetään ulkona, ja niissä hyödynnetään kesän viimeisiä ja syksyn ensimmäisiä päiviä, jotka mahdollistavat ulkona olemisen (ja tanssimisen). Ja mikä parasta?

Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja se tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin kansallisiin ja kansainvälisiin bändeihin.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: syyskuun aikana.
 • Missä: Albaicínin ja Zaidínin kaupunginosat.
 • Hinta: ilmainen.
 • Suositellaan, jos: haluat liittyä paikallisten juhliin.

2. Nauti parhaasta flamencosta Granadan syysfestivaaleilla

Sisällä Isabel la Católica -teatterissa| ©PhotoLanda
Sisällä Isabel la Católica -teatterissa| ©PhotoLanda

Granada on hyvin taiteellinen kaupunki, minkä huomaat heti saapuessasi ja nähdessäsi tablaos flamencojen, teattereiden ja museoiden määrän. Erityisesti loppusyksyllä on tapahtuma, joka korostaa tätä: Granadan syysfestivaali.

Joka vuosi järjestetään erilaisia esityksiä eri puolilla kaupunkia, kuten Isabel la Católica -teatterissa. Liput maksavat noin 30€-40€ per tapahtuma.

Granadan syysfestivaali järjestetään, jotta kaupungin arvovaltaa ja identiteettiä voitaisiin esitellä musiikin, tanssin ja esittävien taiteiden avulla. Kuten voitte kuvitella, flamenco on päähenkilö, mutta myös baletti ja muiden tyylien musiikki mahtuvat mukaan.

Jos haluat osallistua suurten flamencolaulajien konserttiin, älä jätä tilaisuutta käyttämättä. Voit tietysti mennä myös yhteen Granadan parhaista flamenco-tabloista.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: marraskuun lopulla ja joulukuun alussa.
 • Missä: Isabel la Católica -teatteri ja muut Granadan tapahtumapaikat.
 • Hinta: noin 30€-40€.
 • Suositellaan, jos pidät flamencosta ja esittävistä taiteista.

3. Käy katsomassa kukkien uhrausta Las Angustiasin basilikassa

Las Angustiasin basilika| ©ANTONIO PINO BELTRAN
Las Angustiasin basilika| ©ANTONIO PINO BELTRAN

Suunnitteletko vierailua Basílica de las Angustiasiin Granadassa? Jos menet syksyllä, voit nähdä sen onnekkaana kuin koskaan ennen: se on täynnä kukkia. Miksi? Syyskuukausien aikana (erityisesti syyskuussa) järjestetään useita kukkatarjouksia kaupungin suojeluspyhimykselle Virgen de las Angustiasille. Kaikkiaan sinne on sijoitettu tuhansia kukkia, jotka antavat erityistä valoa ja väriä tälle 1600-luvun temppelille.

Hyvä asia on se, että sinulla on useita tilaisuuksia nähdä, miten julkisivu näyttää vielä tavallista iloisemmalta. Lisäksi täällä on niin paljon kukkia, että ympäröivällä alueella on myös hyvä tunnelma, ja siellä on kojuja, joissa myydään käsitöitä ja kuuluisaa Torta de la Virgeniä, perinteistä makeaa, joka on tehty jauhoista ja yleensä täytetty enkelinhiuksilla.

Kun käyt katsomassa kukkia Basílica de las Angustiasissa, käytä tilaisuutta hyväksesi. Sen sisätilat ovat kastilialaisen barokin parhaiden taiteilijoiden käsialaa, joten varaudu näkemään paljon koristeita ja suuri alttaritaulu, joka hallitsee tilaa.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: Koko syyskuun ajan.
 • Missä: Basílica de las Angustias.
 • Hinta: ilmainen.
 • Suositellaan, jos: aiot vierailla Basilikassa ja haluat tehdä siitä vieläkin erikoisemman.

4. Maistele Granadan parhaita tuotteita syksyn hedelmien markkinoilla

Hedelmä koju| ©Bernard DUPONT
Hedelmä koju| ©Bernard DUPONT

Granadassa syksy tuoksuu ja maistuu kastanjoille, medlareille, kvitteneille, granaattiomenoille... Missä niitä voi kokeilla? Puerta Realin ja Fuente de las Batallasin alueella, Realejon kaupunginosassa (lähellä katedraalia) on useita kojuja, joissa paikalliset tuottajat myyvät näitä herkkuja, joita on saatavilla vain syyskuukausina.

Granadan syksyn hedelmätapahtuma on ainutlaatuinen tilaisuus maistella kaupungin tyypillisiä tuotteita. Suosittelen, että hyödynnät tämän ja ostat niitä paitsi paikan päällä maisteltavaksi, myös matkamuistoksi kotiin vietäväksi. Suosikkejani ovat acerolat, hedelmät, joita kasvaa Keski-Amerikassa mutta myös Granadassa. Ne muistuttavat kirsikoita, vaikka ne ovatkin happamampia ja niiden sisällä on lohkoja.

Kuten näet, näiltä markkinoilta löytyy hedelmiä, joita ei ole saatavilla muualla maassa tai jopa maailmassa. Makujen lisäksi yllätyt varmasti myös tuoksuista, joita et ehkä ole aiemmin tuntenut.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: syyskuusta alkaen.
 • Missä: Realejon kaupunginosassa (Puerta Realin ja Fuente de las Batallasin ympäristössä).
 • Hinta: vapaa pääsy.
 • Suositellaan, jos: tykkäät kokeilla uusia asioita, erityisesti hedelmiä ja pähkinöitä.

5. Mene konsertteihin Generalifessa

Generalifen puutarhat| ©Raúl Marín
Generalifen puutarhat| ©Raúl Marín

Syksyllä Granadassa järjestetään yksi sen erikoisimmista musiikkitapahtumista: syyskuun Generalife. Tämä kuukauden mittainen konserttisarja kokoaa yhteen kansallisia laulajia ja ryhmiä, ja se järjestetään Generalifessa, Alhambran kesäpalatsissa. Liput maksavat noin 60 euroa.

Neuvoni on ostaa lippu tälle festivaalille ja jäädä Alhambran opastetun kierroksen ja Generalifen ja sen puutarhojen vierailun jälkeen johonkin konserttiin.

Se on tilaisuus paitsi kuunnella hyvää musiikkia, myös nauttia palatsin metsistä, jotka syksyllä näyttävät entistäkin upeammin kultaisilta.

Syyskuun viesti Generalifessa on myös hyvin erityinen. Alhambra on perustamisestaan lähtien liittynyt taiteeseen, ja monet muusikot ovat vuosien varrella esiintyneet siellä. Festivaali pyrkii jatkossakin yhdistämään perinteitä ja avantgardea tässä ainutlaatuisessa ja historiallisessa ympäristössä.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: syyskuun aikana
 • Missä: Alhambran Generalife.
 • Hinta: noin 60 euroa.
 • Suositellaan, jos pidät musiikista ja haluat ottaa kaiken irti vierailustasi Alhambrassa.

Osta lippuja Alhambraan Granadassa

6. Tunne runouden tunteet syksyllä Verseissä -festivaalilla

Runojen lukeminen| ©John-Mark Smith
Runojen lukeminen| ©John-Mark Smith

Pidätkö runoudesta? Granadan voidaan sanoa olevan hyvin runollinen kaupunki; esimerkiksi Alhambran seiniin on kirjoitettu kauniita säkeitä. Ehkä tämä on yksi syy siihen, miksi Syksy säkeistössä -festivaali järjestetään syksyllä.

Se järjestetään keskellä syksyä (loka-marraskuussa), ja se koostuu granadalaisten nuorten runonlausunnoista ja kulttuuritapahtumista. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Vaikka runous muistuttaa ensi silmäyksellä jotain "vanhaa", Granadassa järjestettävä Otoño en Verso -festivaali antaa sille modernin vivahteen. Itse asiassa räppäreiden välillä käydään kukkotappeluita, ja tilaa on myös muille taiteellisille esityksille, kuten sirkukselle, taikuudelle tai tanssille.

Tapahtumapaikat sijaitsevat teattereissa ja kulttuurikeskuksissa Granadassa ja läheisissä kaupungeissa, kuten Vegas de Gentilissä tai Cúllar Vegassa, jotka ovat noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: Lokakuussa ja marraskuussa.
 • Missä: eri teattereissa ja kulttuurikeskuksissa Granadassa ja lähikaupungeissa.
 • Hinta: vapaa pääsy.
 • Suositellaan, jos: haluat pysyä ajan tasalla uusista taiteellisista ehdotuksista.

7. Tanssi ja pidä hauskaa Granada Sound -festivaalilla

Granada Sound Festival| ©Patricia Cabeza
Granada Sound Festival| ©Patricia Cabeza

Kuka sanoo, että musiikkifestivaalit voivat olla vain kesällä? Granadassa tiedetään paremmin, ja siksi siellä järjestetään joka syksy (yhtenä viikonloppuna syyskuun puolivälissä) Granada Sound-tapahtuma. Tämä festivaali tarjoaa Espanjan parasta indie-musiikkia.

Liput maksavat noin 50 euroa, ja vaikka tapahtuma järjestetään Paseo del Cortijo del Condella (kaupungin laitamilla), siihen sisältyy bussikuljetus sinne.

Granada Sound syntyi useita vuosia sitten, ja siitä lähtien siitä on tullut modernin musiikin ystävien ehdoton valinta. Tapahtuman tarkoituksena on lisäksi antaa näkyvyyttä tunnettujen ryhmien lisäksi myös nouseville ryhmille, joten se tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin rytmeihin.

Parasta on se, että Granadan kaupungin matkailun edistämiseksi kaupungissa järjestetään myös muita konsertteja, ja ne ovat ilmaisia! Voit myös osallistua Granadan musiikkimaailman kannalta tärkeiden paikkojen kautta kulkeviin reitteihin.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: syyskuun puolivälissä.
 • Missä: päätapahtuma järjestetään Paseo del Cortijo del Condella, mutta ympäri Granadan kaupunkia on myös muita tapahtumapaikkoja.
 • Hinta: noin 55 euroa.
 • Suositellaan, jos: et saa matkoillakaan tarpeeksesi uuden musiikin löytämisestä.

8. Tutustu Alpujarraan syksyn vaellusreitillä

Alpujarraan tutustuminen| ©a13n5
Alpujarraan tutustuminen| ©a13n5

Uskallan väittää, että syksy on paras vuodenaika vaellukselle Alpujarrassa; kun kokeilet sitä, olet varmasti samaa mieltä. Alpujarra on Andalusiassa sijaitseva alue, joka on hyvin lähellä Granadaa; siellä on perinteisiä kyliä ja myös suuri määrä reittejä kaikille tasoille. Sinne on melko helppo päästä (alle kaksi tuntia), ja maisemat ovat vaivan arvoiset.

Matka Granadasta Alpujarraan on loistava tapa nauttia syysmatkasta ilman, että on liian kuuma tai liian kylmä. Matkan aikana voit yhdistää opastetun kierroksen perinteisissä kylissä ja vaelluksen vuoristossa. Valinnanvaraa on paljon, mutta haluaisin suositella joitakin suosikkejani:

 • Barranco de Poqueira: ei ehkä helpoin (yli 600 metrin pudotus), mutta se kulkee alueen kolmen kuuluisimman valkoisen kylän (kuten Pampaneira, Capileira ja Bubión) läpi, jossa voit maistaa arabialaista ruokakulttuuria ja oppia matonkudonnan taidosta.
 • Sendero de las Acequias: tämä on helpompi reitti, sillä se kulkee varjossa. Se kulkee myös kauniiden (erityisesti syksyllä, kun hedelmät putoavat puista) ja historiallisesti arvokkaiden paikkojen läpi.
 • Sendero de las Encinas: se on vain 5 kilometriä pitkä, joten suosittelen sitä, jos sinulla ei ole paljon aikaa tai jos et yleensä vaella. Merkittävintä on, että se kulkee Camino Real -reittiä pitkin, joka yhdisti ennen Granadan ja Almerian.

Hyödyllistä tietoa

 • Milloin: koko syksyn ajan.
 • Missä: Alpujarra.
 • Hinta: ilmainen.
 • Suositellaan, jos pidät patikoimisesta ja haluat tutustua Granadan kyliin.

Varaa retki Alpujarraan Granadasta käsin

9. Kävele Granadan historiallisessa keskustassa syksylle tyypillisiä paahdettuja kastanjoita syöden

Paahdettujen kastanjoiden koju| ©Sunny Lapin
Paahdettujen kastanjoiden koju| ©Sunny Lapin

Yksi parhaista kierroksista Granadassa on sen historiallisen keskustan kiertäminen. Hyvä asia on se, että syksyllä kaduille alkaa ilmestyä suoraan Alpujarrasta korjattuja kastanjapensaita. Huomaat, että tämän hedelmän tuoksu tunkeutuu jokaiseen nurkkaan, joten sinun on vaikea olla maistamatta niitä.

Lokakuun lopusta lähtien (joskus jo aikaisemmin) Granadan keskusta täyttyy kastanjapuutarhan myyntikojuista. Koska Alpujarran alueella kasvaa paljon kastanjapuita, tästä hedelmästä on tullut paikallisen keittiön peruselintarvike. Itse asiassa on mahdollista, että joissakin kaupungin ravintoloissa tarjoillaan erikoisruokaa, kuten kastanjamuhennosta.

Suosittelen joka tapauksessa ostamaan tötterön (puoli tusinaa maksaa noin 2 euroa) ja syömään kastanjoita kävellessäsi Granadan vanhassa kaupunginosassa. Ne lämmittävät käsiäsi (ja vatsaasi), kun tutustut Granadan katedraalin, kuninkaallisen kappelin tai Alcaicerían kapeiden katujen kaltaisiin tunnuskohteisiin.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: koko syksyn ajan.
 • Missä: Granadan historiallinen keskusta.
 • Hinta: noin 2 euroa.
 • Suositellaan, jos: haluat tehdä kävelystäsi Granadan vanhassa kaupungissa erikoisemman ja maukkaamman.

10. Hyödynnä viimeiset päivät Costa Tropicalin rannalla parhaalla mahdollisella tavalla

Trooppinen rannikko| ©A_Peach
Trooppinen rannikko| ©A_Peach

Kuka sanoo, ettei syksyllä voi mennä rannalle? Erityisesti syyskuun aikana (ja jopa lokakuun alussa) voit hyödyntää viimeisiä aurinkoisia päiviä ja tehdä päiväretken Costa Tropicaliin.

Sieltä löydät Salobreñan tai Almuñécarin kaltaisia kaupunkeja, jotka ovat noin tunnin päässä Granadasta ja jotka venyttävät kesää niin, että voit kylpeä niiden turkooseilla rannoilla.

Itse asiassa voisi jopa sanoa, että syksyllä ne ovat paljon miellyttävämpiä, koska ihmisiä on vähemmän, mutta Välimeri luo silti täydellisen ilmaston auringonottoon ja pulahdukseen vedessä, joka on lämpimämpää kuin alkukesällä.

Syynä tähän on se, että kaikki nämä kylät ovat vuorten tuulensuojassa ja lähellä Pohjois-Afrikkaa.

Rannalla käymisen lisäksi voit hyödyntää tilaisuutta tutustua näihin paikkoihin. Esimerkiksi Salobreñassa, kaupungissa, jonne pääsee autolla A-44-tietä pitkin vain 45 minuutissa tai bussilla, on kuuluisa keskiaikainen linna. Almuñécar, vaikka sen rannat ovatkin kivirantoja, on myös hyvin lähellä, ja syksyisin siellä järjestetään myös jazzfestivaali.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: koko syksyn ajan.
 • Missä: Costa Tropical.
 • Hinta: ilmainen.
 • Suositellaan, jos: haluat mennä rannalle ja pidentää kesääsi.

Granadan lämpötilat syksyllä

Granada syksyllä| ©Natxus
Granada syksyllä| ©Natxus

Parasta Granadassa syksyllä on se, että voit nauttia upeasta säästä, jossa lämpötila on 25ºC ja 10ºC välillä (vaikka lämpötila laskee vähintään 5ºC:een marraskuussa), ilman Granadan kesän painostavaa kuumuutta.

Sateet ovat todennäköisempiä etenkin kauden loppupuolella, mutta jos sataa, se on yleensä vähäistä.

Matkalaukkua pakatessasi kannattaa muistaa, että päivälämpötilat ovat korkeimmillaan (yli 20ºC), mutta yöllä on viileämpää, joten takki on kätevä.

Matkailu Granadassa syksyllä

Granadan kadut| ©SnippyHolloW
Granadan kadut| ©SnippyHolloW

Vaikka syksyn lämpötilat Granadassa muistuttavat varsinkin alussa hieman loppukesää, turistijoukot vähenevät. Yleensä kävijöitä ei ole paljon vähemmän näinä kuukausina, joten voit hyödyntää hiljaista sesonkia löytääksesi halvempia hotelleja.

Huomaa, että vaikka Alhambra on vähemmän täynnä, siellä on aina paljon kiinnostuneita, joten liput kannattaa aina varata etukäteen. Näin varmistat, että voit mennä haluamana päivänä ja haluamaasi aikaan.

Oletko valmis matkustamaan Granadaan syksyllä? Toivon, että nämä suunnitelmat auttavat sinua nauttimaan vierailustasi vielä enemmän.