Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

11 tekemistä Madridissa jouluna

Jos aiot vierailla Madridissa joulun aikaan, olet onnekas. Kaupunki on koristeltu juhlakaudeksi, ja voit nauttia siitä kaikessa loistossaan.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuuttia luettu

11 tekemistä Madridissa jouluna

Madrid jouluna | ©Igor Romero

Vierailitpa Madridissa mihin vuodenaikaan tahansa, Madridin monet nähtävyydet pitävät sinut varmasti viihdytettynä koko ajan. On kuitenkin joitakin aikoja, jolloin pääkaupunki muuttuu ja on, jos mahdollista, vieläkin mielenkiintoisempi. Yksi näistä ajankohdista on joulu, jolloin koko kaupunki pukeutuu juhlavasti juhlapäivän kunniaksi.

Juhlakauden aikana Madrid näyttää entistäkin kauniimmalta ja sen tunnelmasta tulee ainutlaatuinen. Jos et ole koskaan käynyt tähän aikaan vuodesta, suosittelen varaamaan lipun. Koristeet, puut ja valot vievät henkeäsi.

1.Koe taianomainen joulu Madridin Warner Parkissa

Mikä olisikaan parempi aika vierailla Madridin Warner Parkissa kuin joulu, joka on avainpäivä tämän huvipuiston kalenterissa, jonka koristeet jättävät sinut sanattomaksi. Vierailusi aikana voit nauttia peräti 34 nähtävyydestä sekä live-esityksistä.

Ja mikä parasta, pääset kulkemaan villin lännen läpi, ajamaan vuoristoradoilla tai tutustumaan sen teema-alueisiin: Cartoon Village, DC Super Heroes World, Movie World Studios, Old West Territory ja Hollywood Boulevard. Älä epäröi, vaan uskaltaudu ajamaan maailman korkeimmalla pudotustornilla - hauska ja näyttävä kokemus!

Varaa lippusi Warner Parkiin

2. Älä jätä väliin Plaza Mayor -aukiolla järjestettäviä markkinoita

Plaza Mayorin markkinat| ©Stephen Haworth
Plaza Mayorin markkinat| ©Stephen Haworth

Jos olet käynyt Madridissa joulukuussa, huomaat, kuinka Plaza Mayor on täynnä kojuja. Siellä kannattaa käydä ostamassa figuureja syntymäpäiväkuvaukseen, pukunaamioita, puita, sammalta, mistelinoksia, hattuja ja paljon muuta. Se avataan samaan aikaan kuin jouluvalojen sytyttäminen - yleensä marraskuun lopussa - ja se on avoinna kello 10.30-21 (sunnuntaista torstaihin) ja kello 10-22 (perjantaina, lauantaina ja yleisten vapaapäivien aattona).

Nämä markkinat ovat Madridin maamerkki. Jo 1600-luvulla eläinten, hedelmien, vihannesten ja joulukoristeiden myyjät kokoontuivat läheiselle Plaza de Santa Cruzille. Noin 200 vuotta myöhemmin kaupunginvaltuusto alkoi säännellä lupien myyntiä, ja kauppiaat muuttivat nykyiselle paikalle.

Jos haluat 100-prosenttisen madrilaisen kokemuksen, voit napostella kaupungin klassikkoa: bocadillo de calamares (kalmarileipä). Plaza Mayor -aukion lähellä voit valita La Ideal ( Calle Botoneras 4), Bar Postas (Calle Postas 13) ja La Campana (Calle Botoneras 6).

Varaa yksityinen Madridin kiertoajelu

3. Anna jouluvalojen lumota itsesi

Calle Serrano jouluna| ©Raúl Hernández González
Calle Serrano jouluna| ©Raúl Hernández González

Vuoden viimeisenä kuukautena Madrid muuttuu entistäkin kirkkaammaksi. Jouluvalot koristavat katuja, ja onneksi niitä pääsee katsomaan mukavasti: Naviluz, turistibussi, joka vie sinut pääkaupungin tunnusomaisimmille paikoille.

Reitti kestää 40-50 minuuttia avokattoisessa kaksikerroksisessa bussissa. Vajaassa tunnissa kuljetaan seuraavien alueiden kautta:

 • Calle Serrano.
 • Velázquez-katu.
 • Plaza de la Independencia.
 • Calle ja Puerta de Alcalá.
 • Plaza Cibeles.
 • Gran Vía.
 • Calle de los Reyes.
 • Maestro Guerrero -katu.
 • Plaza España.
 • Paseo de Recoletos.

Varaa Madridin turistibussi

4. Nauti cocido madrileño (muhennos)

Cocido madrileño| ©Tnarik Innael
Cocido madrileño| ©Tnarik Innael

Lämmittelyksi ei ole mitään parempaa kuin kunnon lautasellinen cocidoa. Tämän ruokalajin alkuperä on mysteerin peitossa, vaikka sen uskotaankin juontuvan cholentista, joka on ashkenazijuutalaisten perinteinen ruokalaji. Varmaa on, että resepti oli hyvin yleinen vähävaraisten luokkien keskuudessa, sillä sen hitaasta kypsentämisestä oli hyötyä myös talojen lämmittämisessä.

Madridissa sitä on tarjolla lukemattomissa baareissa ja kapakoissa, usein tiettynä viikonpäivänä. Keskustassa Lhardy on suositeltava vaihtoehto. Ranskalainen kokki Emilio Huguenin avasi sen vuonna 1839, ja se oli ensimmäinen ravintola, jossa oli erilliset pöydät ja kiinteähintainen menu. Ravintola on säilyttänyt tyylikkään 1800-luvun sisustuksensa (Carrera de San Jerónimo 8).

Muita vaihtoehtoja ovat Casa Carola (Calle de Padilla 54), Malacatín (Calle la Ruda 5) ja La Gran Tasca (Calle Santa Engracia 161). Varaa etukäteen!

Varaa tapas-kierros Madridissa

5. Pakene vuorille

Alto del Hilo, Sierra Norte| ©Norberto Ortiz
Alto del Hilo, Sierra Norte| ©Norberto Ortiz

Joulukuussa lumi alkaa peittää Madridin Sierran metsät ja laskettelurinteet, joten mikä olisikaan parempi aika viettää päivä luonnossa?

Vaikka pääkaupungissa ei ole Alppien tai Pyreneiden kaltaisia tiloja, hiihtovaihtoehdoista ei ole pulaa. Kun ensimmäiset kylmät ilmat saapuvat, paikalliset kerääntyvät Sierra de Guadarramassa sijaitsevaan Navacerradan hiihto- ja lumilautailukeskukseen.

Tänne on helppo tulla. Jos sinulla on oma auto tai vuokra-auto, sinun tarvitsee vain ajaa A6-moottoritietä Collado Villalbaan ja sieltä M601 Madrid-Segovia-tietä kaupunkiin. Vaihtoehtoisesti voit ottaa junan Chamartínin asemalta Cercedillaan ja nousta sieltä Cotos-junaan Puerto de Navacerradaan.

Varaa retki Sierra de Guadarrama -vuoristoon

6. Vietä päivä huvipuistossa

Madridin huvipuistossa| ©Pavlemadrid
Madridin huvipuistossa| ©Pavlemadrid

Joulukuusta tammikuun alkuun Parque de Atracciones avaa joulusesongin. Näinä päivinä voit nauttia lapsille suunnatuista aktiviteeteista, tapaamisista joulupukin ja kolmen viisaan miehen kanssa, esityksistä, joululauluista ja paljon muusta.

Ohjelma vaihtelee vuosittain, mutta yksi asia pysyy aina samana: upeat joulukoristeet. Pääset sinne metrolla ja nouset pois Batánin pysäkillä (linja 10).

Varaa lippusi Madridin huvipuistoon

7. Lähde kiertoajelulle joulupukkien äärelle

Real Casa de Correosin syntymäkuvaus| ©Jaime García
Real Casa de Correosin syntymäkuvaus| ©Jaime García

Mitä olisi joulu ilman kaunista syntymäseikkailua? Onneksi joulun lähestyessä Madridin tärkeimmät kirkot ja julkiset tilat täyttyvät paimenia, pyhiä perheitä ja kolmea tietäjää esittävistä patsaista. Alla olevaan luetteloon on koottu ne vaihtoehdot, joista pidän eniten:

 • Belén Napolitano, pääkaupungin klassikko. Jos vierailet kuninkaallisessa palatsissa tähän aikaan vuodesta, näet joka vuosi, että siellä on historiallinen seimen, jonka alkuperä juontaa juurensa Kaarle III:lle, joka ennen Espanjan kuninkaaksi tuloaan hallitsi Napolia ja Sisiliaa. Se sijaitsee Salón de Alabarderosissa (Calle de Bailén s/n).
 • San Ginésin kirkon syntymäkuva, tuntematon helmi. Calle Arenalissa sijaitseva kirkko kätkee joulun aikaan julkisivuunsa pääkaupungin kauneimman barokkityylisen syntymäkuvan. Sen elävän kokoiset hahmot ovat todellinen helmi (Calle Arenal 13).
 • Real Casa de Correosin syntymäkuva. Siinä on yli 150 hahmoa, ja teema vaihtuu vuosittain. Keskeisen sijaintinsa vuoksi se on yksi kaupungin suosituimmista (Puerta del Sol).
 • Convento de las Carboneras -luostarin syntymäkuva, Ecuadorin syntymäkuva. Kristillisten tapojen leviäminen Latinalaisessa Amerikassa synnytti synnyinseiniä, joissa on merentakaisille siirtomaille tyypillisiä piirteitä ja pukuja. Tämä synnyinseinä valmistettiin Quitossa, ja pitkän matkan jälkeen se saapui Madridiin 1500-luvun lopulla (Calle de Puñonrostro, 2).
 • Descalzas Realesin luostarin syntymäkuva. Se jäljittelee ensimmäistä joulua, jota pyhä Fransiskus Assisilainen vietti Greccion luolassa (Plaza de las Descalzas s/n).
 • Kunnallinen syntymäkuva, upea ulkoilmakuva. Se jäljittelee perinteistä maisemaa, jota koristavat sammal, kivet ja hahmot, joita ovat muovanneet muun muassa Olot, Almansa ja José Luis Mayo (Plaza de la Villa).

Varaa vierailusi Madridin kuninkaalliseen palatsiin

8. Tunne itsesi jälleen lapseksi kasvitieteellisessä puutarhassa

Nauti lumotusta luonnosta| ©Adrián Pardos
Nauti lumotusta luonnosta| ©Adrián Pardos

Käyttämällä samaa reittiä Prado-museoon, sillä se on vain muutaman metrin päässä, voit nauttia toisesta ohittamattomasta nähtävyydestä: Naturaleza Encendida. Tämä tapahtuma on Madridissa uusi tulokas - ensimmäinen painos järjestettiin vuonna 2019 - mutta siitä on nopeasti tullut joulun klassikko.

Kyseessä on teemanäyttely, joka valaisee Real Jardín Botánicon LED-valoilla ja projektoreilla. Ensimmäisenä vuonna Madridin puistosta tuli keijumetsä, kun taas vuonna 2021 se teki kunniaa Ferdinand Magellanin ja Juan Sebastian Elcanon meriretkille. Suosittelen varaamaan ennakkoon, liput lentävät!

.

9. Koe Kolmen kuninkaan kavalkadi

Kolmen kuninkaan paraatissa| ©MirandoMadrid
Kolmen kuninkaan paraatissa| ©MirandoMadrid

Kolme kuningasta saapuu Madridiin 5. tammikuuta. Jokaisella kaupunginosalla on oma paraatinsa, mutta kaunein on se, joka alkaa Nuevos Ministeriosista ja päättyy Plaza de Cibelesille.

Melchor, Gaspar ja Baltasar kulkevat Paseo de la Castellanaa pitkin, ja vaunuista heitetään perinteisesti makeisia. Reitin lopussa ilotulitus valaisee Palacio de Cibelesin.

Jos matkustat Madridiin lasten kanssa, suosittelen valitsemaan hyvän paikan. Kun olet kerran yhdessä paikassa, sieltä ei ole helppo siirtyä pois. Paremman näköalan saamiseksi jotkut vanhemmat tuovat mukanaan jakkaran tai pienet tikkaat, mutta voin kuvitella, ettei sinun tee mieli ottaa sellaista mukaan lomasi aikana. Jos haluat välttää tämän, voit saapua paikalle hieman aikaisemmin ja ottaa paikan kaiteiden läheisyydestä tai siirtyä hieman kauemmas, jotta voit nähdä ne katsomosta. Lisätietoja saat Madridin virallisilta matkailusivuilta.

.

10. Vie lapset Cortylandiaan

Vierailu Cortylandiassa| ©FVD
Vierailu Cortylandiassa| ©FVD

Jos matkustat lasten kanssa, et voi jättää väliin Cortylandiaa, kaupungin kuuluisinta joulunäytöstä. Calle Preciadosilla sijaitsevan Corte Inglés -tavaratalon takajulkisivu muuttuu valojen, musiikin ja liikkuvien hahmojen valkokankaaksi. Teema on joka kerta erilainen, ja esitykset toistuvat koko päivän ajan. Se avataan yleensä marraskuun lopussa ja puretaan 7. tammikuuta jälkeen.

Vaikka Cortylandia ei ehkä näytä siltä, se on pääkaupungin historiallinen maamerkki. Ensimmäinen näyttämö pystytettiin vuonna 1979, ja se edusti Afrikan savannia. Sen lavastamiseen käytettiin Parque de Atraccionesin veturia.

Kauppakeskuksen omistajat päättivät luoda esityksen, jolla oli kaksitahoinen tarkoitus: jalostaa Maestro Victoria -kadun kulkuyhteys ja luoda samalla uusi nähtävyys. Muutama vuosi myöhemmin Cortylandia on edelleen tärkeä joulunähtävyys.

11. Tunne itsesi elokuvatähdeksi

Plaza Españan jäähalli| ©Camilo Reyes
Plaza Españan jäähalli| ©Camilo Reyes

Luistelu ison kuusen alla vie meidät heti takaisin amerikkalaisiin elokuviin. New Yorkin Rockefeller Centerin alla sijaitseva jäähalli on osa mielikuvitustamme, mutta sinun ei tarvitse ylittää lammikkoa liukuaaksesi jään yli. Tässä ovat Madridin parhaat jäähallit:

 • Plaza España, 450 m2:n jäähalli Gran Vían vieressä ja Edificio Españan juurella. Tämä tila on uudistettu täysin kansankyselyn voittajaprojektin jälkeen. Aukiolta johtavat kävelytiet Debodin temppeliin ja Almudenan katedraaliin. Marraskuun lopun ja tammikuun alun välisenä aikana se on avoinna klo 10.00-22.00.
 • Matadero, kulttuuritila Manzanares-joen rannalla. Näyttelykeskuksiksi muutettujen varastojen alla on 600 m2:n piiri. Lipulla pääsee radalle puoleksi tunniksi, ja se sisältää luistinten ja hanskojen vuokrauksen (Plaza de Legazpi 8).
 • Palacio de Cibeles, yksi suosituimmista. Joulusesongin aikana tunnusomaisen modernistisen rakennuksen Galería de Cristalissa on sisärata. Luistelet hyvin vaikuttavan lasiholvin alla (Calle Montalbán 1).
 • Reina Sofía, nähtävyyksien katselupäivän päätteeksi. Kun olet ihaillut museon parhaita taideteoksia, voit venytellä jalkojasi kierroksella Plaza Juan Goytisololla.
 • Madrid Dreams, kaupungin olympiajäähalli. Jos luistelu on intohimosi, kannattaa tehdä retki pois keskustasta. Se sijaitsee ostoskeskuksessa Hortalezan kaupunginosassa. Lisätietoja saat virallisilta verkkosivuilta (Calle Silvano 77).
 • Plaza Colón, tila, joka on kunnianosoitus maailmanmestariluistelija Javier Fernándezille. Luistinrata on 40 metriä pitkä ja 20 metriä leveä, ja sen vieressä on DJ-setti, karuselli ja joulumarkkinat. 10 prosenttia tuotoista menee Down España -yhdistykselle, joka helpottaa Downin syndroomaa sairastavien ihmisten osallisuutta.

Jouluinen turistiliikenne

Madridin joulu| ©_Swan_
Madridin joulu| ©_Swan_

Joulukuussa monet espanjalaiset matkustavat Madridiin ennen joulua. He tulevat pääkaupunkiin pääasiassa ostoksille, nauttimaan kaupunkilomasta, vierailemaan ystävien ja perheen luona tai katsomaan Madridin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Tämän vuoksi tämä on yksi vuoden vilkkaimmista ajankohdista.

Turistien suuren määrän vuoksi keskustan kadut suljetaan liikenteeltä. Voit kävellä vapaasti Kuninkaallisesta palatsista Plaza de Cibelesille.

Varaa pyöräretki Madridissa

Kannattaako Madridissa vierailla jouluna?

Paseo de la Castellana Madridissa| ©Dani García
Paseo de la Castellana Madridissa| ©Dani García

Väkijoukoista huolimatta tämä on erittäin suositeltava vaihtoehto. Vuoden viimeisenä kuukautena valot valaisevat kadut, aukioille ilmestyy puita ja kastanjamyyjät pystyttävät kaupat keskustan tärkeimmille kulmille. Jouluna tunnelma on yksinkertaisesti taianomainen.

Voit myös hyödyntää tilaisuutta shoppailuun. Pääkaupungissa on loputon määrä kauppoja, ja vain muutaman kilometrin päässä on luksusliike Las Rozas Village.

Varaa päiväretki Las Rozas Village -myymälään.