Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Madridissa joulukuussa

Matka Madridiin joulukuussa voi olla ihana kokemus. Joulun lähestyessä kaupunki alkaa hiljalleen valmistautua juhlakauden viettoon.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minuuttia luettu

10 tekemistä Madridissa joulukuussa

Madridin valaistu joulukuusi | ©Phil Fiddyment

Kukaan ei epäile, etteikö Madridin nähtävyyksien suuri määrä tekisi vierailusta siellä aina loistavan idean. On kuitenkin edelleen olemassa tietty käsitys siitä, että kylmemmät kuukaudet, kuten joulukuu, eivät ole parhaita kuukausia vierailla pääkaupungissa.

Jos kuulut niihin, jotka ajattelevat niin, voin vain neuvoa sinua muuttamaan mielesi, sillä kaupunki tarjoaa upeita nähtävyyksiä tähän aikaan vuodesta. Lisäksi vuoden viimeisenä kuukautena lämpötila ei nouse vaarallisen lähelle 0ºC:ta ja voit usein nauttia lämpimästä talviauringosta. Lue lisää ja tutustu Villan parhaisiin suunnitelmiin!

1. Hämmästy erikoistehosteista

Palacio de Cibeles jouluna| ©ipomar47
Palacio de Cibeles jouluna| ©ipomar47

Oletko perehtynyt videokartoituksen käsitteeseen? Jos et, selitän sen sinulle heti: se on kolmiulotteisten kuvien esitys, johon liittyy musiikkia ja animaatioita. Madridin joulun aikaan eräs kaupungin muistomerkki muuttuu tämän tekniikan ansiosta: Palacio de Cibeles.

Modernistisen rakennuksen julkisivu muuttuu värien kaleidoskoopiksi, joka jättää sinut suu auki. Saat siitä käsityksen katsomalla virallisen videon 2021.

Jos haluat uppoutua joulutunnelmaan vielä enemmän, voit hyödyntää pääkaupungin toista klassikkoa: Naviluz-bussia, joka kulkee tunnetuimpien katujen kautta, jotta matkustajat voivat nauttia valoista ja koristeista. Muista varata liput hyvissä ajoin etukäteen!

Varaa kiertoajelubussi ilmaisilla pysähdyksillä

2. Kävele Paseo de Recoletosin kojujen ympärillä

Paseo de Recoletosin messut| ©InantaNoguera15
Paseo de Recoletosin messut| ©InantaNoguera15

Vuoden viimeisenä kuukautena Asociación Madrileña de Oficios Artesanos järjestää katumarkkinat, joilla esitellään paikallisia käsitöitä. Tilaisuutta varten kävelykadulle pystytetään katettu rakennelma. Yli 150 osastolla on esillä keramiikkaa, koruja ja pukukoruja, hattuja, leluja, messinkiesineitä ja paljon muuta.

Markkinat avataan yleensä 1. joulukuuta ja puretaan 31. joulukuuta. Markkinat ovat avoinna päivittäin kello 11.00-21.00, mutta jouluaattona ne suljetaan kello 17.00.

Kävelyn jälkeen voit nauttia kahvia El Espejo Nouveaussa. Tunnistat sen elegantista jugendtyylisestä terassista.

3. Älä missaa terasseja

NuBelin terassi Reina Sofia -museossa| ©Sophia R
NuBelin terassi Reina Sofia -museossa| ©Sophia R

Kuka sanoi, ettei terassilla voi nauttia talvella? Joulukuussa päivälämpötilat voivat olla miellyttäviä, ja jos lämpötila laskee liian alas, on olemassa vaihtoehto: talviterassit.

Alla olevaan luetteloon olen koonnut pääkaupungin parhaat vaihtoehdot. Useimmat niistä sijaitsevat keskustassa, vaikka vaihtoehtoja on tarjolla myös hieman kauempana Puerta del Solista. Ei hätää, pääset sinne helposti julkisilla liikennevälineillä.

  • El jardín de Arzábal, Reina Sofía -museon ravintola. Sen lasitetulla kattoterassilla voit nauttia erinomaista markkinaruokaa, jossa käytetään laadukkaita Välimeren raaka-aineita. Suuresta koostaan huolimatta on suositeltavaa varata etukäteen (Calle de Santa Isabel 52)
  • Villa Verbena, Casa de Campon näköalapaikka. Jos haluat päästä pois kiireestä ja rentoutua järven rannalla, tämä on ihanteellinen vaihtoehto. Vaikka se avasi ovensa vasta vuonna 2021, siitä on nopeasti tullut Madridin sunnuntaien klassikko (Paseo de María Teresa 3)
  • DoñaLuz, katolla vain muutaman metrin päässä Solista. Heti kun astut ovesta sisään, astut värikkääseen tilaan, jonka sisustus vie sinut takaisin Cartagena de Indiasiin. Hyödynnä vierailustasi nauttimalla cocktail ja ottamalla panoraamakuvia (Calle Montera 10/12)
  • La Antoñita, boutique-hotelli La Posada del Dragónin ravintola. Voit ruokailla Madridin kristillisiä muureja osittain säilyttävän rakennuksen sisäpihalla ja 1800-luvulta peräisin olevassa hevoskarsinassa (Calle Cava Baja 14)
  • El Jardín de Alma, yli 1000 neliömetrin terassi, jota ympäröi rehevä kasvillisuus (Calle Arturo Soria 207)
  • Saporem, jossa jokaisesta illallisesta tulee gastronominen elämys. Jos haluat syödä jotain, voit luottaa heihin (Calle Ventura de la Vega 5).

Varaa gastronominen kiertue Madridissa

4. Tutustu Madridin salaperäiseen puoleen

Aavekierros| ©A Muñoz
Aavekierros| ©A Muñoz

Joulukuussa aurinko laskee viiden jälkeen iltapäivällä, ja muutaman tunnin kuluttua viimeiset auringonsäteet jättävät tilaa yölle. Tämä on ihanteellinen aika lähteä aavekierrokselle.

Kuten mikä tahansa itseään kunnioittava pääkaupunki, Madrid on myös henkien ja piinattujen sielujen koti. Jos haluat tietää niiden vaiheista, voit osallistua kaupunkikierrokselle, joka vie sinut kummitusrakennusten juurelle. Useimmissa tapauksissa kävelyretkiä rikastetaan 3D-efekteillä.

Tunnetuin näyttämö on Palacio de Linares, joka on Casa de Américan nykyinen päämaja. Sen vanhin asukas on Raimundita. Legendan mukaan hän oli liikemies José de Murgan ja Raimunda de Osorian tytär.

Läheisessä Chuecan kaupunginosassa on toinenkin surulliseen tapahtumaan liittyvä asuinpaikka: Casa de las Siete Chimeneas (Seitsemän savupiipun talo). Tarinaan liittyy kuningas Felipe II, nuori Elena ja hänen miehensä Zapata.

Varaa Madridin aavekierros

5. Nauti Madridissa toisenlaisesta musiikista: gospelista.

Evankeliumi Madridissa| ©Andrea Palacios
Evankeliumi Madridissa| ©Andrea Palacios

Madridissa on järjestetty 1990-luvulta lähtien maan tärkein gospel-festivaali. Vaikka et olisikaan uskonnollinen, suosittelen sinua ostamaan lipun nauttiaksesi ainutlaatuisesta esityksestä. "Oh, happy day", "Amazing Grace" ja "What a friend we have in Jesus" -laulujen energia vie sinut Yhdysvaltojen kirkkoihin.

Pääkaupungissa tapahtuma järjestetään Fernán Gómez Centro Cultural de la Villassa, teatterissa Plaza Colónin sydämessä. Yleensä jokainen konsertti kestää yhdestä kahteen tuntia.

6. Osallistu joulupukin juoksuun

Ihmiset joulupukki-kisassa| ©Jaime V
Ihmiset joulupukki-kisassa| ©Jaime V

Joulun aikaan tuhannet tontut ja joulupukit valtaavat pääkaupungin kadut. Joulupukin joulujuoksu on 5 kilometriä pitkä, ja se järjestetään Paseo de Recoletos/Castellana -kadulla tai Retiro-puiston ympäristössä.

Kyseessä ei ole urheilutapahtuma vaan hyväntekeväisyystapahtuma, josta on tullut perinne. Hinta on edullinen - 10-15 euroa per henkilö - ja se sisältää täydellisen Joulupukin Klaus-puvun (housut, takki, vyö, hattu ja parta) tai tonttuasun (alle 12-vuotiaille), kilpailulapun, sirun ja osallistumistodistuksen.

7. Uppoudu Circo Pricen värikkääseen maailmaan

Circo Price -teatteri| ©Federico
Circo Price -teatteri| ©Federico

Teatro Circo Pricessa järjestetään marraskuun lopusta tammikuun alkuun joulunäytös, jossa esiintyy akrobaatteja, tanssijoita ja kontortionisteja.

Se on ollut käynnissä vuodesta 2006, ja joka vuosi se ilahduttaa madridilaisia uudella tuotannolla. Esimerkiksi vuonna 2021 kermesse kertoi tarinan sankaritar Cometasta ja roistosta Amargadorista, tuhannen valepuvun kuninkaasta, joka haluaa pilata joulun.

Se sijaitsee osoitteessa Ronda de Atocha 35 ja sijaitsee entisessä keksitehtaassa. Jos haluat lisätietoja aukioloajoista ja aukioloajoista, suosittelen tutustumaan virallisiin verkkosivuihin.

Vain kymmenen minuutin matkan päässä Teatro Circo Pricesta on Ikono, interaktiivinen taidegalleria, joka tarjoaa aistielämyksiä.

Varaa liput Ikonon museoon

8. Kirjoita ylös uudenvuodenlupauksesi

Real Casa de Correosin piha joulun aikaan| ©Carolina C
Real Casa de Correosin piha joulun aikaan| ©Carolina C

Madridin aluehallituksen päämajassaReal Casa de Correosissa on joka vuosi metsä joulukuusia. Kaikki halukkaat voivat mennä huoneeseen, kirjoittaa hyvät lupauksensa paperille ja ripustaa sen oksaan.

Perinne on erittäin suosittu lasten keskuudessa, joten se on hyvä idea, jos etsit tekemistä lasten kanssa Madridissa. Tänne on erittäin helppo tulla, sillä se sijaitsee Espanjan nollakilometrin kohdalla: Puerta del Sol.

9. Pako Toledoon

Segovian akvedukti| ©Blair-39
Segovian akvedukti| ©Blair-39

Josaiot viipyä Madridissa noin 5 päivää, voit omistaa yhden niistä Toledolle. Sen juuret juontavat juurensa roomalaisiin aikoihin, ja keisarikunnan hajoamisen jälkeen se oli visigoottien valtakunnan entinen pääkaupunki.

1700-luvulla se siirtyi islamilaisten käsiin ja pysyi kalifien vaikutusvallan alaisena vuoteen 1085 asti, jolloin Alfonso VI:n joukot tunkeutuivat sen muureille. Kristityt, muslimit ja juutalaiset elivät rauhanomaisesti yhdessä monien vuosien ajan, ja heidän temppelinsä ovat säilyneet ajan saatossa.

Toledo on kiehtova kaupunki, joka on päiväretken arvoinen. Joulun aikaan sen kadut täyttyvät valoista, katumarkkinoista ja kulttuuritapahtumista. Keskeisellä Plaza de Zocodoverin aukiolla perinteinen karuselli houkuttelee lapsia ja perheitä, samoin kuin eri puolilla vanhaa kaupunkia olevat joulupukit.

Jos haluat säästää hieman rahaa, suosittelen varaamaan järjestetyn retken Madridista. Hintaan sisältyy bussikuljetus ja sisäänpääsy joihinkin muistomerkkeihin (yleensä Santa María la Blancan synagoga, Santo Tomén kirkko, San Juan de los Reyesin luostari ja Catedral Primada).

Varaa päiväretki Toledoon

10. Astukaa edustajakokoukseen

Edustajakokouksen ulkopuolella| ©Luis Garcia
Edustajakokouksen ulkopuolella| ©Luis Garcia

Espanjan parlamentin alahuone avaa perustuslain päivän kunniaksi ovensa yleisölle. Vierailu on maksuton, mutta lippu on varattava etukäteen kongressin virallisella verkkosivustolla, ja leijonien alle päästäkseen on esitettävä henkilökortti tai passi.

Kierros alkaa Isabel II:n salista, kulkee Salón de los Pasos Perdidos -salin, Escritorios del Reloj -salin ja perustuslakisalin kautta ja päättyy Peräkärryyn.

Samana päivänä voit vierailla myös senaatissa. Tässä tapauksessa kierros alkaa Plaza de la Marina Españolalta, joka on pieni julkinen aukio lyhyen matkan päässä kuninkaallisesta palatsista. Kierros kulkee läpi vanhan täysistuntosalin, puheenjohtajiston kunniatoimistojen, Salón de Pasos Perdidos -salin, kirjaston ja Manuel Broseta Pontille ja Manuel Giménez Abadille omistettujen huoneiden.

Kannattaako Madridissa vierailla joulukuussa?

Joulu Madridissa| ©_Swan_
Joulu Madridissa| ©_Swan_

Totta kai se on! Joulutunnelma ja ostokset ovat enemmän kuin tarpeeksi syitä varata lippu. Kylmästä ei kannata olla huolissaan, sillä vaikka kaupunki sijaitsee keskimäärin 600 metrin korkeudessa merenpinnasta, talvet eivät ole yhtä ankaria kuin muualla Euroopassa.

Lämpötilat ovat selvästi alhaisemmat kuin jos olisit käynyt Madridissa syksyllä, mutta pahin kuukausi on todennäköisesti tammikuu. Joulukuussa on usein kirkas taivas ja leuto sää keskellä päivää.