Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Kuinka päästä El Escorialiin Madridista

Yksi tärkeimmistä asioista, jotka sinun on tiedettävä, jos haluat vierailla El Escorialissa Madridista käsin, on se, miten sinne pääsee. Onneksi molemmista paikoista on hyvät yhteydet sekä julkisilla liikennevälineillä että pääkaupungista lähtevillä monilla retkillä.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuuttia luettu

Kuinka päästä El Escorialiin Madridista

El Escorial | ©VALDITHRASH

Vaikka El Escorialin luostari ei sijaitse itse kaupungissa, se on aina nähtävyyksien listalla, kun matkustat Madridiin. Se sijaitsee San Lorenzo de El Escorialin kaupungissa, noin 60 kilometrin päässä Espanjan pääkaupungista, ja sen seinillä on paitsi taidetta myös osa maan historiaa.

Jotta voit nauttia tämän monumentaalisen kompleksin nähtävyyksistä, tarvitset tietoa siitä, miten pääset kaupunkiin. Kätevin vaihtoehto on vuokrata järjestetty retki, mutta jos haluat lähteä omatoimisesti, se ei tuota ongelmia, sillä julkiset liikenneyhteydet ovat todella erinomaiset.

1. Paras tapa päästä sinne: järjestetty kiertomatka

Escorialin luostari| ©David Mapletof
Escorialin luostari| ©David Mapletof

Jotta näet kaiken, mitä El Escorialilla on tarjottavanaan, on erittäin mielenkiintoista saada opas, joka selittää kaikki sen nurkat ja paikan historian. Jos tähän lisätään vielä se, että Madridista on kätevä kuljetus, eikä tarvitse huolehtia lippujen hankkimisesta muistomerkille, on helppo ymmärtää, miksi järjestetyt retket ovat paras vaihtoehto vierailulle muistomerkille.

Parhaat Madridista lähtevät kiertomatkat El Escorialiin tarjoavat kaikki nämä edut, ja aivan kuin tämä ei olisi vielä tarpeeksi, voit täydentää vierailua vierailulla Toledon tai Kaatuneiden laakson kaltaisiin paikkoihin.

Vaihtoehto 1: Puolen päivän retki El Escorialin luostariin ja Kaatuneiden laaksoon

Helpoin matka Madridista El Escorialiin on tämä puolen päivän retki, joka sisältää myös pysähdyksen Kaatuneiden laaksossa.

El Escorialin kompleksi, jota jotkut ovat vuosikymmeniä kutsuneet "maailman kahdeksanneksi ihmeeksi", rakennettiin 1500-luvulla kuningas Felipe II:n määräyksestä. Monarkin tarkoituksena oli juhlistaa San Quintínin voittoa ranskalaisista, joka tapahtui San Lorenzon päivänä vuonna 1557.

Filippus II aikoi myös sijoittaa sinne vanhempiensa ja omiensa sekä myöhempien Espanjan kuninkaiden jäännökset, kun hän kuoli.

Vaikka sitä kutsutaan usein "luostariksi", se on itse asiassa kokonaisuus, jonka eri osissa voi vierailla. Vierailet yhdessä asiantuntijaoppaan kanssa Habsburgien palatsissa, kuninkaiden ja ruhtinaiden mausoleumissa, basilikassa ja kapitulin talossa.

Kierroksen päätteeksi käydään kiistellyssä Kaatuneiden laaksossa, joka on rakennettu Espanjan sisällissodassa kuolleiden muistomerkiksi. Vaikka sivusto on kiistelty, se on paikka, josta saat tietoa vuosina 1936-1939 tapahtuneesta konfliktista.

 • Miksi pidän tästä vaihtoehdosta: Se, että voit nousta Madridissa bussiin eikä sinun tarvitse huolehtia mistään El Escorialin vierailua varten, tekee siitä parhaan vaihtoehdon niille, jotka eivät halua tuhlata aikaa sen etsimiseen, miten sinne pääsee omin päin tai miten ostaa liput. Kun sinulla on opas, voit lisäksi ymmärtää näkemääsi syvällisemmin.
 • Suositellaan, jos... et halua jättää El Escorialia väliin, mutta haluat tehdä sen mukavasti ja huolettomasti.

Varaa retkesi El Escorialiin

Vaihtoehto 2: Päiväretki El Escorialin luostariin ja Toledoon

Näkymä Tajo-joelle sen kulkiessa Toledon läpi.| ©Hugh Llewelyn
Näkymä Tajo-joelle sen kulkiessa Toledon läpi.| ©Hugh Llewelyn

Yksi mielenkiintoisimmista päiväretkistä Madridista on tämä, joka yhdistää El Escorialin luostarin ja Toledon kauniin kaupungin.

Yhdistämällä nämä kaksi kohdetta voit säästää paljon rahaa verrattuna siihen, että kävisit niissä erikseen. Lisäksi voit unohtaa kaikki tällaiseen retkeen liittyvät käytännön seikat, aina kuljetuksesta (matkustat mukavassa ja nykyaikaisessa bussissa) eri lippujen ostamiseen.

 • Miksi pidän tästä vaihtoehdosta: Mahdollisuus vierailla kahdessa koko maan mielenkiintoisimmassa paikassa yhden päivän aikana on vaihtoehto, jota ei kannata jättää väliin. Kuljetuksen, lippujen ja oppaan avulla voit olla varma, että kaikki sujuu ongelmitta eikä takaiskuja tule.
 • Suositellaan, jos... et halua pitää silmällä julkisen liikenteen aikatauluja, jotta voit käydä molemmissa paikoissa samana päivänä.

Varaa retki Toledoon ja El Escorialiin

Vaihtoehto 3: Päiväretki El Escorialiin, Kaatuneiden laaksoon ja Toledoon

Täydellisin vaihtoehto on se, jossa yhdistyvät El Escorial, Toledo ja Kaatuneiden laakso. Näitä kolmea vierailua olisi mahdotonta tehdä, jos haluaisit tehdä ne julkisilla liikennevälineillä, koska sinulla ei olisi aikaa käydä kaikissa kolmessa paikassa.

Sitä paitsi et voi tehdä sitä myöskään yksityisautolla, koska Toledossa on vaikea löytää hyvää pysäköintitilaa ja koska on oltava tietoinen kunkin monumentin aikatauluista, jotta mikään niistä ei olisi suljettu.

 • Miksi pidän tästä vaihtoehdosta: se tarjoaa mahdollisuuden käydä kolmessa keskeisessä paikassa, jotka ovat tärkeitä kaikille, jotka viettävät useita päiviä Madridissa. Oppaan läsnäolo mahdollistaa sen, että kierroksesta saa parhaan mahdollisen hyödyn, kun saa tietoa siitä, missä vierailee.
 • Suositellaan, jos... haluat ottaa kaiken irti Espanjan pääkaupungissa viettämästäsi ajasta ilman, että sinun tarvitsee huolehtia julkisen liikenteen aikataulujen ja muistomerkkien yksityiskohtaisesta tutkimisesta.

Varaa retkesi El Escorialiin

2. Juna, halvin tapa päästä Madridista El Escorialiin

Madridin juna| ©André Marques
Madridin juna| ©André Marques

Jos haluat vierailla El Escorialissa omin päin, juna on halvin tapa tehdä se. Alueen rautatieinfrastruktuurin ansiosta se on myös melko helppoa.

El Escorialiin pääsee junalla vain lähijunalla C3. Se lähtee Atochan, Chamartínin ja Puerta del Solin asemilta, jotka ovat kolme paikkaa, joihin on erittäin helppo päästä niiden keskeisen sijainnin ja kaupungin metrolinjan 1 yhteyksien vuoksi.

Vaikka on aina suositeltavaa tarkistaa aikataulut etukäteen, junia kulkee yleensä tunnin välein. Matka El Escorialin asemalle kestää yleensä hieman yli tunnin ja maksaa hieman yli 4 euroa.

Kun olet El Escorialin asemalla, sinun on käveltävä noin 15 minuuttia luostarille, tai jos sinua ei huvita kävellä, voit ottaa kaupunkibussin, joka yhdistää aseman ja muistomerkin.

3. Kuinka päästä kohteeseen El Escorial paikassa Madrid kulkuvälineellä Bussi?

Bussi kohteeseen El Escorial| ©Frank S
Bussi kohteeseen El Escorial| ©Frank S

Jos haluat päästä perille nopeasti, bussi on luultavasti paras tapa päästä kohteeseen El Escorial. Moncloan risteysasemalta pääsee kaupunkiin vain noin 50 minuutissa.

Moncloan asemalle pääset metrolinjoilla 3 tai 6. Sieltä kannattaa ottaa bussi 661 tai 664, joka lähtee noin 15 minuutin välein noin kello 7.00 alkaen.

Hinta on hieman korkeampi kuin junalla, mutta ero ei ole kovin merkittävä. Voit tehdä matkan vajaalla 5 eurolla kumpaankin suuntaan.

Viimeinen bussi takaisin Madridiin El Escorialista lähtee vasta noin kello 22.30, joten voit halutessasi viettää koko päivän kaupungissa tai ainakin syödä jossain sen ravintoloista. Suosittelen joka tapauksessa varmistamaan aikataulut ennen matkaa.

Muista myös, että bussit kulkevat harvemmin lauantaisin, sunnuntaisin ja juhlapyhinä. Näin ollen ensimmäinen bussi lähtee vasta klo 8.00 aamulla, ja vuoroväli on 30-45 minuuttia.

Kun saavut San Lorenzo del Escorialin linja-autoasemalle, sinun on käveltävä noin 10 minuuttia päästäksesi monumentaalisen kompleksin sisäänkäynnille.

4. Matka El Escorialiin autolla Madridista

Autolla ajaminen| ©Dan Gold
Autolla ajaminen| ©Dan Gold

Henkilökohtaisesti olen aina pitänyt ajamista Madridissa painajaismaisena raskaan liikenteen vuoksi. Kun otetaan huomioon kaikki El Escorialissa vierailuun käytettävissä olevat vaihtoehdot (sekä järjestetyt kierrokset että julkiset liikennevälineet), en suosittele auton käyttämistä liikkumiseen.

Jos olet kuitenkin matkustanut autolla, sinun on hyvä tietää, että matka kestää vain noin 50 minuuttia, johon lisätään mahdolliset liikennehäiriöt.

Helpoin reitti on lähteä kaupungista A-6-tietä pitkin. Ota sitten liittymästä numero 47 tie M-600, joka johtaa suoraan El Escorialiin.

Tietenkin on myös mahdollista vuokrata auto tätä reittiä varten. Tässä on lyhyt luettelo vuokrausyrityksistä, joita voit käyttää, mutta muista, että hinnat ovat suuntaa-antavia, sillä ne riippuvat useista tekijöistä:

 • Sixt: Jos haluat noutaa auton kaupungin keskustasta (esimerkiksi Atochasta tai Plaza de Españalta), yhden päivän vuokraus maksaa noin 95 euroa.
 • Record Go: tämä yhtiö tarjoaa hyviä tarjouksia Atochan noutopisteestä. Jos olet onnekas, voit löytää auton vain noin 40 eurolla.
 • Europcar: hinnat ja ehdot ovat hyvin samanlaiset kuin Sixtillä, ja heillä on myös useita noutopisteitä kaupungin keskustassa.
 • Budjetti: tämä halpa autovuokraamo voi olla hyvä ratkaisu. Noin 70 eurolla voit noutaa ajoneuvon Atochan asemalta.

Taksi mistä Madrid mihin El Escorial

En aio kieltää sinua ottamasta taksia, joka vie sinut määränpäähäsi. Kumpikin matka voi kuitenkin maksaa noin 85 euroa, joten se ei ole kovin kätevä vaihtoehto.

5. Historiallinen veturi El Escorialiin

Historiallinen veturi El Escorialiin| ©Anabel P
Historiallinen veturi El Escorialiin| ©Anabel P

On toinenkin tapa vierailla El Escorialissa, joka voi olla todella mielenkiintoinen monille, erityisesti niille, jotka ovat käyneet Madridissa lasten kanssa.

Niin sanottu Tren de Felipe II (Filip II -juna) lähtee Príncipe Píon asemalta joka aamu. Se on 1900-luvun veturi, joka kulkee matkan noin 50 minuutissa. Matkan aikana on toimintaa, jota elävöittävät näyttelijät, jotka ovat pukeutuneet monarkiksi, jonka mukaan juna on nimetty.

Kokemuksen täydentää ilmainen sisäänpääsy kompleksiin tai opastettu kierros, jossa voit tutustua tärkeimpiin alueisiin. Hinnat vaihtelevat paketista riippuen noin 15 eurosta 23 euroon.

Vertailemme eri vaihtoehtoja vierailla El Escorialissa Madridista käsin

 • Retket
 • 53-86 € sisältäen sisäänpääsymaksut ja useita vierailuja.
 • Edut: Kuljetus sisältyy hintaan, sisäänpääsymaksut sisältyvät hintaan ja useita eri vaihtoehtoja.
 • Haitat: Ajan mukauttaminen oppaan ohjeiden mukaan.
 • Juna
 • Noin 4,10 € + sisäänpääsymaksut
 • Edut: hinta ja lähtöjen tiheys.
 • Haitat: Pitää mennä Madridin asemalle ja huolehtia lippujen ostamisesta.
 • Bussi:
 • Noin 4,30 € + liput
 • Edut: se on nopea ja mukava
 • Haitat: liput on ostettava erikseen ja bussipysäkki on löydettävä Madridista.
 • Auto
 • Vuokra alkaen noin 40 € (tarjouksen mukaan) + polttoaine + liput.
 • Edut: auton tarjoama joustavuus
 • Haitat: Madridin liikenne ja se, että joudut ostamaan liput itse.
 • Felipe II -juna
 • välillä 15 € ja 23 €.
 • Edut: matkustaminen historiallisessa junassa ja opas.
 • Haitat: sinun on noudatettava aikataulua koko vierailun ajan.

Mutta kannattaako Madridista todella lähteä El Escorialiin?

Madrid| ©Jorge Fernandez
Madrid| ©Jorge Fernandez

Tähän kysymykseen ei ole koskaan helppo vastata, sillä kiinnostus vierailla jossakin paikassa on väistämättä paljon sidoksissa omaan makuun.

Yleisesti ottaen suosittelen vierailua, sillä paikan taiteellinen ja historiallinen arvo on sen arvoinen. Kunhan viivyt Madridissa vähintään 4 päivää, sillä jos viivyt alle 4 päivää, joudut jättämään joitakin nähtävyyksiä pois pääkaupunkikierrokseltasi.

Vinkkejä El Escorialissa vierailuun

El Escorial| ©Jim McIntosh
El Escorial| ©Jim McIntosh

Toivon, että tämän artikkelin avulla sinulla on selkeä käsitys siitä , miten pääset Madridista El Escorialiin. Täydentääkseni tietoja tässä on muutamia lyhyitä vinkkejä, jotta kaikki sujuisi mahdollisimman sujuvasti:

 • Luostarin vierailuaika on huhtikuusta syyskuuhun klo 10:00-20:00 (maanantaisin suljettu). Muina kuukausina se sulkeutuu kaksi tuntia aikaisemmin. Huomioithan, että luostariin pääsee vain tuntia ennen sen sulkemista.
 • Koko kierrokseen on varattava 2-3 tuntia.
 • Luostariin pääsee ilmaiseksi keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 15:00-18:00.
 • Ellei sinulla ole ennakkotietoa paikasta, suosittelen, että vierailet asiantuntijaoppaankanssa.
 • Älä jätä väliin taisteluhuoneita, Filip II:n palatsin muotokuvia, kirjaston freskoja ja kappalehuoneita.
 • Casita del Príncipen ja Casita del Infanten katsomiseen tarvitaan opas.
 • Plaza de la Constitución -aukion alla on julkinen pysäköintialue autolla saapuvia varten.
 • On mielenkiintoista mennä Silla de Felipe II: lle (50 minuutin kävelymatkan päässä kompleksista), josta on parhaat näkymät monumentille.