Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

El Escorial – nähtävää ja tehtävää

Mikään Madridin vierailu ei ole täydellinen ilman matkaa läheiseen El Escorialin luostariin. Sen seinät kätkevät sisäänsä lukemattomia taideteoksia sekä vuosisatoja maan historiaa.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuuttia luettu

El Escorial – nähtävää ja tehtävää

El Escorial, Madrid | ©Smabs Sputzer

Espanjan pääkaupungissa vierailemalla sinun on suunniteltava hyvin, mitä aiot tehdä joka päivä. Näin tehdessäsi suosittelen, että otat mukaan kaiken sen lisäksi, mitä Madridilla on tarjottavanaan, myös joitakin lähellä sijaitsevia pakollisia nähtävyyksiä.

Jos Madridista on yksi retki, jota voi pitää pakollisena, se on se, joka vie sinut El Escorialiin. On syytä muistaa, että vaikka käytämme yleensä tätä nimeä viittaamaan luostariin, alueella on kaksi eri kylää. Näin ollen vierekkäin ovat San Lorenzo del Escorial (jossa luostari sijaitsee) ja El Escorial, alemmassa osassa. Tässä artikkelissa näytän sinulle kaiken, mitä voit nähdä luostarissa, mutta myös joitakin mielenkiintoisia elementtejä luostarin ulkopuolella.

1. Kuninkaiden piha

Kuninkaiden piha| ©Jose Luis Filpo Cabana
Kuninkaiden piha| ©Jose Luis Filpo Cabana

Kun astut luostarikompleksin pääportista sisään, näet ensimmäiseksi Kuninkaiden sisäpihan, josta avautuu upea näkymä basilikan julkisivulle. Täältä aloitat vierailun joko yksin tai jollakin El Escorialia kiertävistä kierroksista.

Silmiinpistävimmät piirteet ovat kuusi patsasta, jotka esittävät Juudan heimojen kuninkaita ja jotka on sijoitettu tälle sisäpihalle sen vuoksi, että he osallistuivat Jerusalemin temppelin rakentamiseen.

Varaa matka El Escorialiin Madridista

2. Habsburgin palatsi

Habsburgin palatsin sisällä| ©Alberto Andrés
Habsburgin palatsin sisällä| ©Alberto Andrés

Yksi luostarikompleksin tärkeimmistä rakennuksista on Habsburgien palatsi, joka tunnetaan myös nimellä Filip II:n talo, koska tämä kuningas käytti sitä satunnaisena asuinpaikkanaan, kuten muutkin Itävallan talon hallitsijat.

Sen sisätilat ovat melko ankarat, kuten huomaatte, vaikka siellä onkin joitakin todella mielenkiintoisia huoneita. Kannattaa myös vilkaista intarsiaovia, maalausta Maisema, jossa on Pyhä Kristoffer ja lapsi, sekä Habsburgien muotokuvia.

Taistelujen sali

Taistelujen sali, joka tunnettiin 1600-luvulle asti nimellä Kuninkaan galleria, on yksi Habsburgien palatsin vaikuttavimmista huoneista. Itse asiassa osa sen tarkoituksesta oli tehdä vaikutuksen hallitsijan vierailijoihin freskoilla, jotka kuvasivat suuria espanjalaisia sotilasvoittoja.

Genovalaisten Nicolás Granellon, Fabrizio Castellon ja Lazaro Tavaronen 1500-luvun lopulla tekemät freskot peittävät salin seinät kuin seinävaatteet. Niissä on kuvia muun muassa taisteluista, kuten Higueruelan taistelusta (vuonna 1431), San Quintínin taistelusta (vuonna 1557, jonka voiton kunniaksi rakennettiin luostari) ja Portugalin liittämisestä.

Vartijoiden sali

Vielä palatsin sisällä kannattaa vierailla Sala de los Guardiasissa (vartijoiden sali). Täällä on tuoli-litera, jolla Filip II kannettiin Madridista El Escorialiin ennen kuin hän kuoli kihtiin.

Näet myös mielenkiintoisia maalauksia 1500- ja 1600-luvun flaaminkielisistä koulukunnista ja muista eurooppalaisista koulukunnista. Kuriositeettina mainittakoon, että kuninkaan huoneen ikkunasta oli yhteys basilikaan, joten hän saattoi kuunnella messua joka päivä.

3. Bourbonien kuninkaallinen palatsi

Bourbonien kuninkaallisessa palatsissa| ©PTNational
Bourbonien kuninkaallisessa palatsissa| ©PTNational

El Escorialin sisäänpääsy sisältää myös vierailun Bourbonien kuninkaalliseen palatsiin. Ensimmäinen asia, jonka huomaat, jos olet käynyt Habsburgien palatsissa aiemmin, on hallitsijatalon vaihtumisen aiheuttama tyylimuutos.

Bourbonien talon ensimmäiset kuninkaat valitsivat alkuperänsä mukaisesti ranskalaisemman sisustustyylin. Tämä näkyy alueen tärkeimmissä tiloissa: kuningattaren oratoriossa, kuninkaansalissa ja suurlähettiläiden salissa.

Kuninkaallisessa palatsissa on myös monia seinävaatteita, joista osa on Francisco de Goyan tekemiä.

Varaa retki El Escorialiin

4. Kuninkaiden Pantheon

Kuninkaiden Pantheon| ©Bocachete
Kuninkaiden Pantheon| ©Bocachete

Luostaria rakennettaessa oli tarkoitus muun muassa, että se toimisi Espanjan kuninkaiden jäännösten leposijana. Paikaksi valittiin tämä panteon, joka sijaitsi basilikan pääalttarin alla.

Maan 26 kuninkaan ja kuningattaren jäännökset sijaitsevat tässä suuressa pyöreässä huoneessa, joka on rakennettu marmorista ja joka on hyvin korkea. Edelliset on sijoitettu alttarin oikealle puolelle, kun taas jälkimmäiset on haudattu vasemmalle puolelle.

Ennen kuin ruumiit haudattiin tänne, niitä piti säilyttää useita vuosia läheisessä huoneessa, joka tunnetaan nimellä Pudridero.

5. Infantosten Pantheon

Pikkulasten panteon| ©José Luis Filpo Cabana
Pikkulasten panteon| ©José Luis Filpo Cabana

Tänne ei haudattu vain kuninkaita. Luostariin haudattiin myös joitakin ruhtinaita niin sanottuun ruhtinaiden panteoniin. Kuningatar Isabella II määräsi noin vuonna 1888, että tämä huone rakennetaan sakastin alle.

Panteon on jaettu yhdeksään kammioon, joissa on useita todella mielenkiintoisia veistoksia sekä erilaisia 1800-luvulle tyypillisiä koristeaiheita.

Aivan tämän panteonin vieressä on toinen, hieman makaaberimpi panteon: Párvulos-pantheon. Tänne haudattiin ennen murrosikää kuolleet pikkulapset, yhteensä 60 lasta.

6. Chapter-huoneet

Chapter-huoneet| ©Jose Javier Martin
Chapter-huoneet| ©Jose Javier Martin

Jos olet jo käynyt Prado-museossa, voit luostarin tähän osaan astuessasi tunnistaa joidenkin universaalin maalaustaiteen mestareiden teoksia. Näissä huoneissa munkit kokoontuivat alun perin, mutta nykyään niissä on vaikuttava kokoelma Boschin, Zurbaránin, Tizianin ja Tintoretton maalauksia.

Aivan kuin tämä ei olisi vielä riittänyt, Diego de Velázquez osallistui alueen 9 huoneen sisustamiseen.

Myös huoneiden arkkitehtuuria kannattaa pohtia. Sen holvit on esimerkiksi koristeltu kauniilla renessanssifreskoilla, jotka ovat kaikki uskonnollisia.

7. Evankelistojen piha

Evankelistojen piha| ©Sebastopol
Evankelistojen piha| ©Sebastopol

Toinen kompleksin tärkeimmistä alueista on Patio de los Evangelistas. Täältä voit nauttia upeasta näkymästä luostarigallerioiden julkisivuille ja pienelle temppelille nimeltä Templete de los Evangelistas, joka on saanut nimensä Juan de Herreran luoman sisäpihan mukaan.

Piha, joka on todellisuudessa puutarha, on muodoltaan tyypillinen näille luostareiden sisätiloille. Ristikkäisen pohjapiirroksen omaava temppeli edustaa hengellistä elämää ja Eedenin puutarhaa, jossa on neljä jokea, jotka kastelevat kutakin maailmanosaa.

Pihan ympärillä voit kävellä pääluostarin gallerioiden läpi. Niissä voit katsella peräti viittäkymmentäneljää freskomaalausta, jotka kertovat lunastuksen tarinan. Jos seuraat järjestystä (alkaen kulkueiden ovesta, joka johtaa luostarista kirkkoon), näet Neitsyt Marian syntymästä viimeiseen tuomioon.

Varaa retki El Escorialiin

8. Keskusportaikko

Kiipeäminen keskiportaita pitkin| ©Ignacio C Pomar Gomá
Kiipeäminen keskiportaita pitkin| ©Ignacio C Pomar Gomá

Vaikka se saattaa tuntua oudolta, El Escorialin luostarissa käydessä ei pidä jättää väliin tätä portaikkoa, joka sijaitsee luostarin länsigallerian keskellä.

Syynä tähän ei ole mikään muu kuin sen upea arkkitehtuuri, johon liittyy Luca Giordanon vuonna 1692 freskomaalaama holvi, jonka otsikko on varsin selkeä: Espanjan monarkian kunnia.

Portaikon yläpuolella olevassa katossa on myös muita freskoja, joiden aiheet vaihtelevat ja jotka ovat peräisin eri ajankohdista. Jotkut niistä kuvaavat uskonnollisia tapahtumia, kuten Jeesuksen Kristuksen elämää, kun taas toiset ovat omistettu tapahtumille, kuten San Quentinin taistelulle tai itse luostarin rakentamiselle.

9. Basilika

Basilika luostarissa| ©Alexandra Rudge
Basilika luostarissa| ©Alexandra Rudge

Aikakaudella, jota leimasi katolisen uskonnon merkitys, luostarin basilika on yksi kompleksin tärkeimmistä osista. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1575, mutta se vihittiin käyttöön vasta vuonna 1586.

Sinne pääset Kuninkaiden sisäpihan kautta, joka on koristeltu kuudella patsaalla, jotka esittävät Salomon temppelin rakentamiseen osallistuneita Juudan kuninkaita.

Kun olet päässyt sisään basilikaan, kuten oppaasi selittää, jos olet päättänyt ottaa yhden, huomaat, että sisällä on itse asiassa kaksi eri kirkkoa: Sotocorro-kirkko, jota käytetään seremonioihin, joihin kansa osallistuu, ja kuninkaallinen kappeli ja luostarikirkko.

Korkeimmillaan basilika on 95 metriä korkea. Arkkitehtuuri on melko pelkistettyä, kuten suurimmassa osassa rakennuskompleksia, ja tässä tapauksessa koristelu on hyvin niukkaa. Ainoa merkittävä piirre on Cellinin tekemä veistos Ristiinnaulittu Jeesus Kristus, joka sijaitsee yhdessä kappeleista.

10. Kirjasto

Kirjasto| ©Håkan Svensson
Kirjasto| ©Håkan Svensson

Kirjojen ystävät tekevät vaikutuksen astuessaan sisään tähän suureen kirjastoon, sekä kirjojen että holvin upeiden freskojen ansiosta.

Filip II:n kerrotaan olleen suuri kirjojen ja pyhäinjäännösten keräilijä. Vuonna 1612 hänen määräyksessään määrättiin, että hänen El Escorialin kirjastossaan pitäisi olla kopio jokaisesta koskaan julkaistusta kirjasta, mikä antaa käsityksen siitä, millainen hänen kokoelmansa on täytynyt olla.

Nykyään kirjastossa on noin 40 000 kappaletta, mukaan lukien sellaiset helmet kuin Cantigas de Alfonso X El Sabio (Alfonso X Viisaan kanteleet).

Juan de Herreran suunnittelemat tammesta, mahongista ja setripuusta valmistetut kirjahyllyt ovat myös näkemisen arvoisia.

11. Munkkien puutarha

Munkkien puutarha| ©Tomas Johnson
Munkkien puutarha| ©Tomas Johnson

Luostarin ulkopuolella on Jardín de los Frailes (munkkien puutarha), todella rauhallinen ja hyvin hoidettu alue. Jos teillä on aikaa, suosittelen, että kävelette sen polkuja pitkin ja katselette monumentaalisen kompleksin länsipuolta.

Muistomerkin itäpuolella on muita puutarhoja, jotka muistuttavat munkkien puutarhaa. Jos katsot ulos, huomaat, että ne oli erotettu seinillä, joissa oli kapeikkoja, sillä ne oli tarkoitettu vain kuninkaallisten nautittaviksi.

12. Filip II:n tuoli

Filip II:n tuoli| ©Esetena
Filip II:n tuoli| ©Esetena

Jos olet valinnut Madridista El Escorialiin pääsemiseksi oman auton, on Silla de Felipe II:lle pääseminen erittäin helppoa. Jos et ole, voit kävellä sinne kahden ja puolen kilometrin kävelymatkan päässä kaupungista.

Legendan mukaan itse hallitsija kävi tällä näköalapaikalla katsomassa, miten luostarin rakennustyöt etenivät. Nykyään se on ehkä yksi parhaista paikoista, josta käsin voi nauttia muistomerkin koko mahtavuudesta.

Silla de Felipe II koostuu useista portaita muistuttavista tasanteista, joilla on graniitista veistettyjä istuimia, joilla voit istua ja katsella näkymiä.

Vaikuttavien näköalojen lisäksi reitti Sillaan on todella hieno, ja siitä on tullut yksi suosituimmista pääkaupungista tulevien vaellusharrastajien keskuudessa.

Ne, jotka matkustavat autolla, voivat jättää sen Bosque de la Herrería -alueella sijaitsevalle parkkipaikalle, joka on täynnä tammi- ja kastanjapuita. Sieltä on todella kaunis kävelymatka Silla de Felipe II:lle.

Varaa retki El Escorialiin

13 Casita del Príncipe

Prinssin mökki| ©Esetena
Prinssin mökki| ©Esetena

Toinen vierailu, joka voidaan tehdä alueella vain oppaan kanssa, on Casita del Príncipe. Se sijaitsee 1700-luvun palatsissa (10 minuutin kävelymatkan päässä luostarista), jota kuninkaat käyttivät maalaistalona.

Suosittelen ainakin kävelemään puutarhoissa, sillä siellä on lampi, vesiputouksia ja upeat näkymät luostarille. Ja niihin osallistuminen on ilmaista.

14. Kaarle III:n kuninkaallinen teatteri Colosseum

Teatro Real Coliseo de Carlos III| ©Jerónimo Roure Pérez
Teatro Real Coliseo de Carlos III| ©Jerónimo Roure Pérez

Luostarin katsomisen jälkeen kannattaa ehkä jäädä kaupunkiin lounaalle (tässä on joitakin El Escorialin parhaita ravintoloita). Kun olet täällä, älä jätä väliin kävelyä kaunista Floridablanca-katua pitkin, jossa voit nähdä mielenkiintoisia rakennuksia.

Kenties arvokkain on Teatro Real Coliseo de Carlos III. Juuri tämä hallitsija määräsi teatterin rakennettavaksi, jotta kuninkaallisilla paikoilla olisi tilaa teatteriesityksille.

Rakennus on maan ainoa teatteri, joka on säilyttänyt 1700-luvun tyylinsä, ja lisäksi se on yksi Espanjan vanhimmista. Jos olet kiinnostunut sen historiasta, sisällä on museo, joka esittelee sen yli kahden ja puolen vuosisadan mittaista historiaa.