Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Kannattaako Pompeijissa käydä Roomasta?

Pompeijissa vierailu on jotain ainutlaatuista, joka jokaisen pitäisi tehdä ainakin kerran elämässään. Sen läheisyys Roomaan tekee siitä lisäksi täydellisen kohteen päiväretkelle Italian pääkaupungista.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minuuttia luettu

Kannattaako Pompeijissa käydä Roomasta?

Panoraamanäkymä Pompeijista | Denise Jones

Kyllä, olemme lukeneet tuhansia kertoja, että Rooma on ikuinen kaupunki, ja totuus on, että sanonta pitää paikkansa: Rooma on ulkoilmamuseo, jossa on loputtomasti katuja, aukioita, suihkulähteitä ja kulmia, joihin voi tutustua.

Mutta jos sinulla on aikaa paeta päiväksi matkasi aikana, Pompeji on kohde par excellence: tarjolla on useita yhdistelmiä jo järjestettyjä retkiä, joiden avulla voit vierailla tässä ainutlaatuisessa arkeologisessa jalokivessä ilman, että sinun tarvitsee huolehtia mistään.

Etkö ole vielä vakuuttunut? Matka Pompeijiin Roomasta täydentää matkaasi: ota huomioon nämä syyt, miksi Pompeijiin vierailu Roomasta käsin on hyvä idea.

Se on yksi maailman parhaiten säilyneistä arkeologisista jäännöksistä

Pompejin arkeologiset jäännökset| ©Nick Hubbard
Pompejin arkeologiset jäännökset| ©Nick Hubbard

Tärkein syy siihen, miksi Pompeijissa kannattaa vierailla, on se, että se on ennätyskaupunki. Vaikka se ei joutunutkaan historian voimakkaimman tulivuorenpurkauksen uhriksi, se on yksi ensimmäisistä tulivuorenpurkauksen jaksoista, joista on kerrottu ja kerrottu ensimmäisessä persoonassa.

Aamulla 24. elokuuta 1979 (lähes 2000 vuotta sitten!) Vesuvius purkautui ja sen laava tuhosi kaiken tieltään: kadut, talot, temppelit... Pompeijin asukkaat, jotka eivät edes tienneet, että horisontissa näkyvä vuori ei ollut vuori vaan tulivuori, ehtivät hädin tuskin paeta.

Tulos? Maailmassa ainutlaatuinen, laavan alle kivettynyt kaupunki, jonka raunioista suuri osa on säilynyt erittäin hyvässä kunnossa - olosuhteista huolimatta. Planeetalla ei ole toista vastaavaa paikkaa, ja sen historia, maisema, rauniot ja jäänteet siitä, mikä oli aikoinaan tämä muinainen roomalainen kaupunki, eivät jätä ketään välinpitämättömäksi.

Varaa retki Pompeijiin

Se on paratiisi niin arkeologeille, historioitsijoille kuin luonnonystävillekin

Kävele Pompejin mukulakivikaduilla.| ©Nick Hubbard
Kävele Pompejin mukulakivikaduilla.| ©Nick Hubbard

Pompeji on epäilemättä historiantutkijoiden ja arkeologien Mekka, joka kiertää maailmaa ihaillakseen tämän laavapeitteen alle lamaantuneen kaupungin uskomattoman hyvin säilyneitä jäänteitä.

Kaupungin kartta on hyvin helppo tunnistaa: sen mukulakivikadut on säilytetty juuri sellaisina kuin ne olivat kaksituhatta vuotta sitten, ja ohitat temppeleitä, taloja, palatseja... Myös kylpylät, foorumi, jossa kaupungin sosiaalinen elämä tapahtui... ovat säilyneet... Jopa se, mikä näytti olevan baari!

Pompejin arkeologiset jäännökset ovat antaneet historioitsijoille kaikkialta maailmasta mahdollisuuden tutkia ja selvittää, millaista elämä oli tuolloin, ja välittää sen meille vierailijoille, jotta voimme osallistua tähän mielenkiintoiseen seikkailuun. Tässä on National Geographicin raportti siitä, jonka suosittelen lukemaan ennen Pompeijiin lähtöä.

Sinulla on jopa mahdollisuus nähdä yli 10 kansalaisen (aikuisten ja lasten) kivettyneet jäännökset, jotka laava halvaannutti yrittäessään paeta Vesuviuksen purkausta. Pompeji on todellinen ulkoilmamuseo, jollaista ei ole missään muualla maailmassa, ja näet kaiken ulkoilmassa kävellessäsi ympäriinsä!

Varaa retki Pompeijiin

Raunioihin tutustuminen opastetulla kierroksella tekee kokemuksestasi vieläkin paremman!

Nauti opastetusta kierroksesta| ©Wolfgang Manousek
Nauti opastetusta kierroksesta| ©Wolfgang Manousek

Jos historiallisen paikan kiertäminen asiantuntevan oppaan johdolla on jo plussaa, olet tehnyt oikean valinnan, jos valitset Pompejin opastetun kierroksen. Kokemus ammattitaitoisen oppaan kanssa saa sinut matkustamaan ajassa taaksepäin: hän upottaa sinut muinaisen Pompeijin elämään ja sen asukkaiden rutiineihin, hän kertoo, mihin kaupunginosaan kukin näkemäsi talo tai temppeli kuuluu...

Menetät hetkeksi ajantajun ja tunnet olevasi muinaisen ja dynaamisen Pompeijin kansalainen. Lisäksi hän kertoo sinulle lisää yksityiskohtia Vesuviuksen purkauksesta, jonka laava tuhosi koko kaupungin tieltään.

Lyhyesti sanottuna, valmistaudu uppoutumaan yhden maailman parhaiten säilyneen historiallisen kaupungin tapoihin.

Varaa retki Pompeijiin

Kiipeä Vesuviukselle, josta avautuvat matkan parhaat näkymät

Näkymät Vesuviukselta| ©Justin Ennis
Näkymät Vesuviukselta| ©Justin Ennis

Kaiken aiheuttaja seisoo yhä horisontissa ikään kuin vartioimassa ajassa jähmettynyttä kaupunkia. Panoraamanäkymät ovat upeat, ja niitä voi ihailla heti alueelle saavuttuasi, mutta jos haluat antaa vierailullesi lisäbonusta, älä epäröi mennä Vesuviukselle asti ja jopa kiivetä huipulle, josta avautuvat upeimmat näkymät Napolinlahdelle ja Pompeijin raunioille.

Kuinka monta kertaa sinulla on ollut tulivuoren kraatteri edessäsi? Todennäköisesti ei montaa (tai ei yhtään), joten mikä olisikaan parempi tapa saada ensikokemus kuin kiipeämällä yhdelle maailman kuuluisimmista tulivuorista.

En aio huijata sinua, kiipeäminen ei ole liian helppoa, se on melko jyrkkää ja vaatii vähimmäiskuntoa, mutta vakuutan, että se on sen arvoista. Nyt kun olet päässyt näin pitkälle, miten voit jättää väliin kruununjalokiven?

Ota mukaan vettä (tai osta sitä paikan päältä), suojaudu kylmältä, jos menet talvella, äläkä unohda hattua, jos menet keväällä tai kesällä, ja tee kiipeäminen miettimättä liikaa. Se on sen arvoista!

Varaa retki Pompeijiin ja Vesuviukseen

Arkeologiset jäännökset ovat paremmin säilyneet kuin itse Forum Romanum

Ihaile Pompejin hyvin säilyneitä raunioita.| ©Pedro
Ihaile Pompejin hyvin säilyneitä raunioita.| ©Pedro

Kun kävelet Pompejin uskomattomilla mukulakivikaduilla, huomaat rakennuksia, jotka olivat kivettyneet laavan alla, mutta niiden rakenne on yhä täydellisessä kunnossa. Voit jopa nähdä yksityiskohtia joistakin freskoista, jotka ovat säilyneet, vaikka ne ovat yli 2000 vuotta vanhoja!

Sen amfiteatteri ei tietenkään voi kilpailla Rooman Colosseumin kanssa, mutta sen aitous ja puitteet tekevät siitä uskomattoman autenttisen vierailukohteen. Ei mene kauan aikaa kuvitella, millaista sosiaalista elämää foorumilla käytiin, millaista elämä oli talojen sisällä, millaisia tapoja temppeleissä noudatettiin...

Varaa retki Pompeijiin

Päätä Rooman-matkasi päivällä luonnossa

Nauti luonnosta kiipeämällä Vesuvius-vuorelle.| ©Peter Visser
Nauti luonnosta kiipeämällä Vesuvius-vuorelle.| ©Peter Visser

On totta, että Roomassa vietät suurimman osan ajastasi kuljeskelemalla kaduilla ja aukioilla ja nauttimalla terasseista (joita on paljon!), mutta olet silti suuressa pääkaupungissa, jossa liikenne, melu ja kaaos ovat arkipäivää.

Jos haluatte päättää päivänne rauhassa, ulkoilmassa ja luonnon ympäröimänä, Pompeji on erittäin hyvä idea. Heti saapuessasi Vesuvius tervehtii sinua horisontista, voit tehdä upean kävelyretken kaupungin arkeologisten raunioiden läpi, ja jos uskallat, voit päättää päivän kiipeämällä tulivuoren kraatteriin tai kävelemällä Napolinlahden rannalla merelle päin. Kuulostaa idylliseltä, eikö vain?

Mielestäni Pompeji on matkakohteesi, jos etsit todellista vastakohtaa Rooman vierailullesi. Muut kaupungit, kuten Firenze tai Pisa tai jopa Toscana, ovat myös potentiaalisia kohteita, mutta niihin tutustumiseen tarvitaan enemmän aikaa, eikä yhdessä päivässä ehdi edes nähdä kohokohtia.

Olisi parasta jättää ne myöhemmälle matkalle, jolloin voit omistaa niille enemmän aikaa, ja valita päivä auringossa ja raittiissa ilmassa Pompeijin ja Napolin alueella.

Varaa matka Pompeijiin ja Napoliin

Aito napolilainen pizza jättää hyvän maun suuhun!

Maista herkullista napolilaista pizzaa| ©Edsel Little
Maista herkullista napolilaista pizzaa| ©Edsel Little

Napolin läheisyys tarkoittaa sitä, että monet Roomasta Pompeijiin suuntautuvat opastetut matkat sisältävät pysähdyksen pizzapääkaupungissa, jossa pääset maistamaan aitoa napolilaista reseptiä.

Hieman kalliimmalla voit sisällyttää tämän pysähdyksen retkellesi, jolloin voit pitää lounastauon, saada hyvän panoraamanäkymän kaupunkiin ja välttää huolehtimasta lounaan mukaan ottamisesta tai joutumasta ostamaan jotain huonolaatuisempaa Pompeijin lähistöltä.

Sen tyypillinen paksupohjainen taikina, juustojen herkullisuus ja tomaattipohjan pehmeys räjäyttävät tajuntasi jopa yksinkertaisella margherita-pizzalla. Ja kaikki tämä yhdessä aidoimman neapoliittisen ilmapiirin kanssa on loistava tapa päättää Rooman-matkasi! Tässä on luettelo parhaista paikoista, joissa kannattaa syödä Pompeijin matkan aikana.

.

Roomasta järjestetään järjestettyjä retkiä, joten sinun ei tarvitse huolehtia mistään!

Näkymä Napoliin Vesuviuksen kanssa taustalla| ©Carlo Raso
Näkymä Napoliin Vesuviuksen kanssa taustalla| ©Carlo Raso

Jos haluat nähdä Pompejin, mutta et halua lisätä matkasuunnitelmaasi liikaa logistiikkaa, huolehtia juna- ja bussiaikatauluista tai edes vuokrata autoa vieraillaksesi siellä omin päin, ei hätää.

Pompeijiin tutustumisen kysyntä on niin suurta, että Roomasta lähtee päivittäin järjestettyjä ryhmämatkoja, joihin sisältyy ajatus ja paluu yksityiskuljetuksella, skip-the-line -pääsy arkeologiseen puistoon, opastettu kierros ja jopa lounas. Mikä parasta, opastettu kierros on englanninkielinen, joten jos et puhu englantia tai italiaa, sinulla ei ole ongelmia.

Jos haluat käyttää tilaisuutta hyväkseni ja vierailla myös muissa lähellä sijaitsevissa nähtävyyksissä, kuten itse Vesuviuksella tai jopa Napolissa, on olemassa reittejä, joilla voit vierailla niissä kaikissa saman päivän aikana.

Voit myös valita täysin yksityisen retken, johon osallistuu vain sinä ja seuralaisesi, tai edullisemman vaihtoehdon, jossa liityt isompaan matkaseurueeseen. Kaikki riippuu budjetistasi ja käytettävissä olevasta ajasta, joten älä huoli, valinnanvaraa riittää.

Varaa retki Pompeijiin

Se on täydellinen pakomatka

Pompeijin seinämaalaukset| ©Pedro
Pompeijin seinämaalaukset| ©Pedro

Pompeji ei sinänsä ole Italian suosituin lomakohde, ja sinne matkustetaan yleensä sivumatkana muihin suosittuihin italialaisiin kaupunkeihin, kuten naapurikaupunki Napoliin tai tässä tapauksessa Roomaan.

Siksi onkin hyvä idea hyödyntää Italian pääkaupungissa oleskelua Pompeijiin tutustumiseen: sinne on suhteellisen lyhyt matka, päivässä on riittävästi aikaa tutustua ympäristöön ja sen historiaan, ja se on varsin edullinen budjetti. Itse asiassa olen koonnut artikkelin siitä, miten Roomasta pääsee Pompeijiin, joka saattaa kiinnostaa sinua.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Pompeji on loistava paikka täydentää Rooman matkaa, jos sinulla on tarpeeksi aikaa lisätä se matkaohjelmaasi. Vaikka suunnittelisitkin vierailevasi tulevaisuudessa muissa Italian kaupungeissa, kuten Firenzessä, Venetsiassa tai Milanossa, välimatkat tekevät sinne pääsystä monimutkaisempaa tai jopa mahdotonta, jos sinulla on juuri ja juuri tarpeeksi aikaa.

Yli 4 miljoonaa ihmistä vuodessa ei voi olla väärässä

Pompeijissa vierailevat matkailijat| ©Jenny
Pompeijissa vierailevat matkailijat| ©Jenny

En oikeastaan ole massaturismin kannattaja, mutta se, että Pompeji kerää vuosittain yli 4 miljoonaa kävijää, jotka kulkevat maailman halki käydäkseen sen kaduilla sen arkeologisten jäännösten äärellä, on merkki siitä, että tämä on kaupunki, joka meidän pitäisi laittaa kartalle.

Ja kun pääset sinne, huomaat, että se on sen arvoista. En tunne ketään, joka olisi koskaan katunut sitä, että olisi ottanut aikaa Rooman-matkaltaan paetakseen tänne ja tutustuakseen yhden Italian historian traagisimman episodin tapahtumapaikkaan.

Varaa retki Pompeijiin