Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Opas Rooman metroon

Rooman metro voi säästää paljon vaivaa, sillä se on nopein tapa liikkua kaupungissa. Näin saat siitä kaiken irti.

Alex Grande

Alex Grande

4 minuuttia luettu

Opas Rooman metroon

Metroa odotellessa | ©Fabrizio Verrecchia

Rooma on kaupunki, joka on tehty ihailtavaksi, eikä siihen ole parempaa tapaa kuin kävely: kulkea sen kapeita katuja pitkin, tutustua sen kulmiin, astua sisään jokaisesta ovesta nähdäksesi, mitä sen takana on...

Mutta on yksi ongelma, nimittäin se, että tämä ei ole tehokkain tapa liikkua nähtävyyksien, muistomerkkien ja muinaisten raunioiden välillä, varsinkaan, jos aiot viipyä Roomassa alle viikon ja haluat nähdä paljon asioita lyhyessä ajassa. Siksi on parasta tietää etukäteen, miten kaupungissa pääsee liikkumaan ennen matkaa, ja tässä on täydellinen opas Rooman metroon.

1. Miten Rooman metro toimii

Rooman metrossa| ©Wikimedia
Rooman metrossa| ©Wikimedia

ATAC on lyhenne sanoista "Agenzia del trasporto autoferrotranviario del Comune di Roma" eli Rooman julkisesta liikenteestä vastaava yhtiö. ATAC-lippu kelpaa junalla, bussilla ja raitiovaunulla matkustamiseen. Se on voimassa myös lähijunissa (Rooman pääkaupunkiseudulla).

Lippuja voi ostaa metroasemien lippuautomaateista tai lipputoimistoista sekä tupakkakaupoista (merkitty sinisellä T-merkillä) ja kioskeista eri puolilla kaupunkia.

Ole varovainen, sillä metroautomaateilla on tapana huijata sinua: ne hyväksyvät euroja sekä seteleinä että kolikoina, mutta eivät koskaan anna vaihtorahaa yli 6 euroa, joten jos laitat 20 euron setelin, et saa sitä takaisin ennen kuin olet ostanut seteleitä 14 euron arvosta. Ongelman korjaamiseksi monet automaatit hyväksyvät vain 5 ja 10 euron seteleitä, joten jos sinulla on isompi seteli, joudut etsimään vaihtorahaa muualta. Niin, ja tietenkään he eivät hyväksy luottokortteja.

Suosittelen siis aina kun voit, että ostat liput ihmiseltä lipputoimistosta, tupakkakaupasta tai kioskista, ja pysyt mahdollisimman kaukana näistä paikoista.

2. Mikä lippu ostaa

Turisteja Rooman metrossa| ©Gabriella Clare Marino
Turisteja Rooman metrossa| ©Gabriella Clare Marino
 • BIT: Kertalippu, joka on voimassa yhden matkan metrolla tai esikaupunkijunalla tai 100 minuuttia bussilla (1,50 €).
 • Roma 24H: Tämä lippu on voimassa 1 päivän ajan ja se oikeuttaa matkustamiseen millä tahansa ATAC:n liikennevälineellä (7 €).
 • Roma 48H: 2 päivän lippu kaikkiin ATAC:n julkisiin liikennevälineisiin (12,50 €).
 • Rooma 72H: 3 päivän lippu, joka on voimassa kaikissa ATAC-liikennevaihtoehdoissa (18 €).
 • CIS: 7 päivän lippu, joka on voimassa bussissa, metrossa ja esikaupunkijunassa (24 €).

Jos viivyt Roomassa viikon ja aiot matkustaa pääasiassa julkisilla liikennevälineillä, älä mieti kahdesti: kannattaa ostaa CIS-lippu, sillä alle 3,50 eurolla päivässä pääset rajoittamattomasti käyttämään koko kaupungin liikenneverkkoa.

Jos matkustat lyhyemmän matkan tai majoituspaikkasi on kaupungin keskustassa ja voit kävellä useimpiin nähtävyyksiin, kannattaa luultavasti ostaa yksittäinen lippu joka kerta, kun käytät julkisia liikennevälineitä.

3. Rooman metron aikataulut

Rooman metro on avoinna päivittäin kello 5.30-23.30, paitsi perjantaisin ja lauantaisin, jolloin se kulkee kello 1.30 asti, mutta junat kulkevat harvemmin kuin muussa aikataulussa.

4. Matkustaminen julkisilla liikennevälineillä Roma Passilla ja Hop On Hop Off -bussilla

Roma Pass| ©Roma Pass
Roma Pass| ©Roma Pass

Kannattaa kuitenkin muistaa, että joihinkin Rooman nähtävyyspasseihin, kuten Roma Passiin, sisältyy ilmainen julkisen liikenteen kulkulupa kahdeksi tai kolmeksi päiväksi. Vaikka tämän turistipassin nähtävyydet eivät kiinnostaisikaan sinua liikaa, julkisen liikenteen säästöt voivat tehdä Roma Passin ostamisesta kannattavaa.

Joihinkin Rooman Hop On Hop Off -kiertoajelubussilippuihin sisältyy myös monen päivän joukkoliikennepassi, ja bussi itsessään on loistava tapa liikkua kaupungissa.

Varaa Roma Pass

5. Tärkeimmät metrolinjat ja pysäkit

Rooman metro kartta| ©ATAC
Rooman metro kartta| ©ATAC

Roomassa on kolme metrolinjaa: A, B ja C:

 • Linja A (oranssi): Linja, jonka metroasemat ovat kaupungin suosituimmissa paikoissa. Cipro Vatikaanin museoita varten, Ottaviano Pietarinkirkkoa varten, Flaminio Villa Borghesea varten, Barberini Trevin suihkulähdettä varten ja Vittorio Emanuele Santa Maria Maggiorea varten, muiden muassa.
 • Linja B (sininen): tämä linja on enemmän monumentteja ja raunioita varten, ja sen pysäkit ovat Colosseo Colosseumille, Forum Romanumille, Caracallan kylpylöille ja Circo Massimo Circus Maximukselle. Linjat A ja B risteävät Terminin asemalla, joka on Rooman päärautatieasema ja useimpien lentoasemalta tulevien bussien määränpää.
 • Linja C (vihreä): Koska se on viimeksi avattu linja, käytät sitä todennäköisesti vähiten. Se kulkee Monte Clodiosta/Mazzinista Lodiin, mutta kaikki pysäkit eivät ole toiminnassa, koska linjaa rakennetaan edelleen.

Yksi asia, joka voi olla hieman hämmentävä, kun käytät B-metrolinjaa Roomassa, on se, että linja haarautuu, joten jos otat metron Laurentinasta, siellä on kaksi junaa, joista toinen menee Bufalottaan ja toinen Casal Monasteroon.

6. Yhteydet Roma Terminin rautatieasemalle

Roma Terminin asema| ©Dan Visan
Roma Terminin asema| ©Dan Visan

Terminin asema on Rooman päärautatieasema, ja sieltä lähtevät monet Fiumicinon ja Ciampinon lentoasemien ja kaupungin välillä liikennöivät bussit. Terministä lähtee myös Leonardo Express-nopeajuna, joka vie sinut Fiumicinon lentokentälle. Siksi on hyvin todennäköistä, että saavut tänne lentokentältä ja palaat takaisin matkasi viimeisenä päivänä.

Rooman kolme metrolinjaa yhdistää Terminin asemalle, joka sijaitsee useiden pysäkkien päässä esimerkiksi Colosseumilta, Piazza Venezialta ja Piazza Barberinilta sekä puolen tunnin kävelymatkan päässä Trevin suihkulähteeltä, joten se voi olla hyvä tukikohta kaupungin historiallisessa keskustassa liikkumiseen.

Aseman ulkopuolella Piazza del Cinquecento -aukiolla on bussiterminaali, josta on yhteydet kaikkialle kaupunkiin. Alueella ei ole matkailullista kiinnostavuutta, joten älä tuhlaa aikaa lähiympäristön tutkimiseen.

Yksi tärkeä asia on hyvä tietää: jos haluat matkustaa Roomasta johonkin sen lähikaupunkeihin, yksi parhaista vaihtoehdoista on ottaa juna Terminin asemalta, josta on yhteys muun muassa Milanon, Firenzen, Venetsian ja Napolin päärautatieasemille.

7. Rooman metro vinkkejä

Rooman metroa odotellessa| ©Mauricio Artieda
Rooman metroa odotellessa| ©Mauricio Artieda
 • Sinun on vahvistettava lippusi ennen sisäänpääsyä kääntöporttien luona olevissa automaateissa. Riippumatta siitä, onko lippu voimassa 1, 3 vai 7 päivää, sinun tarvitsee vahvistaa se vain kerran. Jos matkustat Roma Pass -passilla, ohita se yksinkertaisesti keltaisen ympyrän läpi kiertoliittymässä.
 • Jos matkustat Rooman julkisissa liikennevälineissä ilman voimassaolevaa lippua, voit saada jopa 50 euron sakon.
 • Huomioitavaa on myös se, että alle 10-vuotiaat lapset eivät tarvitse lippua matkustaakseen Rooman julkisissa liikennevälineissä.
 • Rooman metrolla on yhteys Fiumicinon lentokentälle, ja vaikka matka on hieman pitkä ja työläs, se on hyvä vaihtoehto lentokentän ja kaupungin väliseen matkustamiseen, jos matkustat tiukalla budjetilla. Muussa tapauksessa suosittelen varaamaan kuljetuksen Fiumicinon ja Rooman välillä.
 • Koska ATAC-liput ovat voimassa kaikissa Rooman julkisissa liikennevälineissä, suosittelen käyttämään raitiovaunua silloin tällöin erilaisen kokemuksen saamiseksi. Vaikka metrolinjat 3, 8 ja 19 eivät ole yhtä käteviä kuin metro, ne kulkevat useiden keskustan paikkojen kautta.
 • Metrolla pääset Ostiaan, rannikkokaupunkiin, jossa sijaitsee Ostia Antican arkeologinen alue. Jos haluat lukea lisää tästä kiertueesta, täältä löydät lisätietoja tästä ja muista kiertueista: 4 vierailukohdetta Rooman lähellä.
 • Taskuvarkaita on paljon Rooman metrossa, melkein kuin missä tahansa muussa Euroopan pääkaupungissa. Siksi suosittelen sinua olemaan erityisen varovainen lompakon tai repun kanssa.
 • Muista myös, että joissakin Rooman keskustan paikoissa ei ole metroasemaa lähellä, koska rakennustöitä ei ole tehty, joten riippuen siitä, missä aiot vierailla, metrolla sinne pääseminen kestää yhtä kauan kuin käveleminen.