Wieliczkan suolakaivos -päiväretket Krakovasta

Yli 300 metrin syvyydessä löydät suolakaivosten lisäksi myös vierailun arvoisen minikaupungin.

Ana Caballero

Ana Caballero

5 minuuttia luettu

Wieliczkan suolakaivos -päiväretket Krakovasta

Pyhän Kingan kappeli | ©jhadow

Näissä 12 kilometrin päässä Krakovasta sijaitsevissa kaivoksissa louhittiin suolaa seitsemän vuosisadan ajan. Nykyään siellä on maanalaisten tunnelien galleria, jossa on terapeuttinen ilmasto ja näyttely vaikuttavista suolahahmoista. Tämä on yksi suosituimmista Krakovan retkistä, ja se voidaan tehdä usealla eri tavalla.

Wieliczkan suolakaivoksiin tutustumisen retketyypit Krakovasta käsin

Kaivosten ulkotilat| ©Brian Snelson
Kaivosten ulkotilat| ©Brian Snelson

Unescon maailmanperintökohteeksi julistetut Wieliczkan suolakaivokset toivottavat päivittäin tervetulleeksi satoja vierailijoita. Kierros järjestetään yleensä järjestetyllä retkellä Krakovasta, ja vaihtoehtoja on useita riippuen siitä, haluatko pelkän kuljetuksen, kuljetuksen ja sisäänpääsymaksun vai opastetun kierroksen asiantuntijaoppaan kanssa.

Voit myös varata retken, joka vie sinut Auschwitziin ja Wieliczkan suolakaivoksiin samana päivänä. Tämä on ihanteellinen vaihtoehto, jos sinulla on vain kaksi tai kolme päivää aikaa tutustua Krakovan kaupunkiin.

Varaa Wieliczkan suolakaivoskierros

Kuljetus Krakovasta Wieliczkaan opastetun kierroksen kanssa

Kaivoksen hissi| ©Dennis Jarvis
Kaivoksen hissi| ©Dennis Jarvis

Tunneleita, kappeleita, käytäviä, kallioon hakattuja kammioita, suolapatsaita... Kaikkea tätä löydät Wieliczkan suolakaivoksista, mutta ensin sinun on päästävä sinne. Tämä kuljetusvaihtoehto Krakovasta Wieliczkaan opastetulla kierroksella sisältää kuljetuksen yksityisajoneuvossa, jossa on WIFI, ilmastointi ja pullovesi, hotellistasi Krakovan keskustassa tai valitsemastasi tapaamispaikasta kahdeksan vaihtoehdon joukosta.

Kuljetuksen lisäksi 53 € hintaan sisältyy museon palkkaaman ammattitaitoisen oppaan palvelut sekä kuulokkeet, joilla voit kuunnella selkeästi oppaan selityksiä kierroksen aikana.

Voit varata tämän kierroksen verkossa tietäen, että jos suunnitelmasi muuttuvat tai jotain odottamatonta tapahtuu, voit peruuttaa sen 24 tunnin varoitusajalla. Kun varauksesi on vahvistettu, saat sähköpostiviestin, joka toimii voucherina ja sisältää kaikki tiedot, joita tarvitset nauttiaksesi vierailustasi.

Varaa matkasi Wieliczkan suolakaivoksille

Pääsyliput Wieliczkan suolakaivoksille opastetulla kierroksella

Kaivoskoneet| ©Dennis Jarvis
Kaivoskoneet| ©Dennis Jarvis

Voit ostaa liput Wieliczkan suolakaivoksille myös varaamatta kuljetusta Krakovasta (voit matkustaa vuokra-autolla tai julkisilla liikennevälineillä). Liput Wieliczkan kaivoksiin sisältävät opastetun kierroksen, joka on saatavilla englanniksi, saksaksi, italiaksi, ranskaksi, espanjaksi tai saksaksi.

Liput Wieliczkan kaivoksiin lähetetään sinulle sähköpostitse sen jälkeen, kun olet tehnyt varauksen verkossa. Voit valita vierailupäivän ja -ajan useista vaihtoehdoista, ja kun olet varannut paikan etukäteen, sinun ei tarvitse jonottaa lipputoimistoon saapuessasi. Kaivoskierroksen aikana saat kuulokkeet, jotta voit kuunnella selkeästi oppaan selityksiä.

Koko kaivoskierros kestää noin 3 tuntia, ja se on ehdottomasti tehtävä oppaan kanssa sekä kaivosten ja niiden toimintajärjestelmän merkityksen selittämisen että ryhmän opastamisen vuoksi museon sisällä. Muista käyttää kierroksella mukavat kengät ja yritä olla ovella noin 15 minuuttia ennen sovittua aikaa.

Varaa retki Wieliczkan suolakaivoksiin

Kuljetus Krakovasta Wieliczkaan, sisäänpääsy suolakaivoksiin ja opastettu kierros

Puiset portaat ja rekvisiitta| ©G. Weston
Puiset portaat ja rekvisiitta| ©G. Weston

Tämä opastettu kierros Wieliczkan suolakaivoksiin Krakovasta on suunniteltu enintään 40 matkustajalle, ja hintaan sisältyy: kuljetus, opastettu kierros ja sisäänpääsymaksut kaivoksiin. Nouto tapahtuu verkkovarauksen yhteydessä valitsemanasi päivänä ja kellonaikana keskeisestä tapaamispaikasta Krakovassa; tarkka tapaamispaikka ilmoitetaan sinulle sähköpostitse.

Voit valita eri aikoina yökierroksen kaivoksiin. Kaikissa tapauksissa kuljetus tapahtuu mukavassa ilmastoidussa tila-autossa, joka jaetaan muiden matkustajien kanssa. Kuljetus kaivoksille kestää noin puoli tuntia, ja siellä kierros kestää noin kaksi ja puoli tuntia; kierroksen voi tehdä espanjaksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi tai italiaksi.

Kaikista tarjolla olevista vaihtoehdoista tämä tarjoaa parhaan vastineen rahalle, sillä sinun tarvitsee huolehtia vain siitä, että pääset tapaamispaikalle Krakovassa, ja kun olet perillä, kuljetus, sisäänpääsymaksut, kiertoajelu ja paluu sisältyvät hintaan.

Varaa Wieliczkan suolakaivoksen retki

All inclusive -retki Wieliczkan suolakaivoksille Krakovasta käsin

Kierroksella opit, miten suolaa louhittiin historian saatossa.| ©Aleksandr Zykov
Kierroksella opit, miten suolaa louhittiin historian saatossa.| ©Aleksandr Zykov

Jos haluat vierailla Wieliczkan suolakaivoksilla yksityisellä kiertoajelulla, sinulla on myös siihen mahdollisuus varaamalla tämä vaihtoehto verkossa. Hinta on korkeampi kuin ryhmäkierroksilla, mutta vastineeksi saat yksityisen kuljetuksen ja asiantuntevan kuljettajan, joka noutaa sinut hotellistasi ja on yksinomaan sinun käytettävissäsi.

Tämän retken hintaan sisältyy opastettu kierros kaivoksiin, sisäänpääsy kaivoksiin ja yksityiskuljetus Krakovasta. Kierroksen aikataulusta voit valita sinulle parhaiten sopivan; ota huomioon, että kierros kaivoksissa kestää noin kaksi ja puoli tuntia ja matka Krakovasta kestää puoli tuntia sinne ja puoli tuntia takaisin.

Opastetun kierroksen voi tehdä englanniksi, ranskaksi, espanjaksi, italiaksi tai saksaksi, ja kierroksen aikana sinulle näytetään koko maanalaisten kammioiden ja tunneleiden verkosto, kokonaan suolasta tehty kappeli, suolan louhintaan keskiajalla käytetyt työkalut tai näyttely myyttisistä hahmoista, jotka on myös kaiverrettu suolaan.

Tarjolla on myös paketti, joka sisältää retken Auschwitziin ja Wieliczkan suolakaivoksiin Krakovasta. Tällä 11-tuntisella retkellä, johon sisältyy hotellikuljetus, voit nähdä yhden natsien aikakauden tärkeimmistä keskitysleireistä ja vierailla myös suolakaivosten maanalaisessa kompleksissa, jotka ovat kaksi keskeistä paikkaa Krakovassa vieraillessasi.

Varaa retki suolakaivoksiin ja Auschwitziin

Mitä nähtävää Wieliczkan suolakaivoksissa on?

Yksityiskohta Pyhän Kingan kappelin koristelusta| ©Dennis Jarvis
Yksityiskohta Pyhän Kingan kappelin koristelusta| ©Dennis Jarvis

Matka Wieliczkan suolakaivoksiin, jotka sijaitsevat puolen tunnin ajomatkan päässä Krakovasta, on yksi suosituimmista Puolan kaupungissa vierailevien matkailijoiden keskuudessa. Kaivokset ovat olleet maailmanperintökohde 1970-luvulta lähtien, ja ne ovat kuuluisia suolahuoneidensa kauneudesta ja noin 300 kilometrin pituisesta tunneliverkostosta.

Suolan työstöprosessi

Vierailun aikana opit suolan louhintaprosessista, jota on käytetty nykyisin museona toimivissa kaivoksissa keskiajalta lähtien, sekä siitä, miten 325 metrin syvyydessä vallitsevat sääolosuhteet ovat luoneet ainutlaatuisen maanalaisen mikroilmaston, joka on ihanteellinen esimerkiksi astmasta kärsiville ihmisille.

Kierros

Kierroksen aikana laskeudut kaivokseen portaita pitkin ja nouset ylös samanlaisella hissillä kuin kaivostyöläiset käyttivät. Sisällä on valaistu järvi, yksinomaan suolalla koristeltuja kammioita, suolasta tehtyjä kuuluisien ihmisten hahmoja ja jopa kappeli, joka jättää sinut sanattomaksi. Vierailun aikana mukana olevan oppaan selitysten ansiosta saat myös tutustua kaivoksissa vuosisatojen ajan työskennelleiden työläisten elämäntapaan ja työoloihin.

Anan matkavinkki

Kaivoskierroksella on yhteensä 800 askelmaa, joten sitä ei suositella liikuntarajoitteisille kävijöille.

Käytännön vinkkejä Wieliczkan vierailua varten

Kaivosgalleria| ©Aleksandr Zykov
Kaivosgalleria| ©Aleksandr Zykov

Miten päästä Wieliczkaan

Wieliczkan suolakaivoksille pääsee Krakovasta yleisimmin järjestettyjen retkien tarjoamalla yksityisellä kuljetuksella. Voit kuitenkin päästä Wieliczkaan myös omin päin joko GPS:llä varustetulla vuokra-autolla (matka kestää noin puoli tuntia). Voit päästä sinne myös taksilla (maksat enintään 15 euroa per suunta), junalla Krakovan päärautatieasemalta (Wieliczkaan menee vähintään kaksi junaa joka tunti) tai bussilla 304 Wieliczka Kosciólin pysäkiltä.

Aikataulut

Aukioloajat voivat vaihdella vuodenajasta riippuen, mutta yleensä aukioloajat ovat kesällä klo 7.30-19.30 ja talvella klo 8-17. Tärkeintä on kiinnittää huomiota omalla kielelläsi järjestettävien opastettujen kierrosten aukioloaikoihin, sillä päivän mittaan järjestetään useita eri kielisiä kierroksia. Siksi on erittäin suositeltavaa varata liput Wieliczkan kaivoksiin hyvissä ajoin etukäteen.

Kielet

Puolan lisäksi opastettu kierros kaivoksiin on saatavilla englanniksi, saksaksi, ranskaksi, italiaksi, venäjäksi, espanjaksi ja ranskaksi. Kaikilla kierroksilla on kuulokkeet oppaan kuuntelua varten, ja ne järjestetään noin 35 hengen ryhmissä.

Mitä kannattaa ottaa mukaan

Riippumatta ulkolämpötilasta kaivoksissa on melko kylmä kosteuden vuoksi. Muista siis ottaa mukaan jotain lämmintä päälle pantavaa kierroksen ajaksi. Myös mukavat, liukastumattomat kengät ovat suositeltavat.

Onko valokuvien ottaminen mahdollista?

Jos haluat ottaa valokuvia kaivosten sisätiloista, sinun on maksettava noin kahden ja puolen euron lisämaksu sisäänkäynnillä. Muuten sinut saatetaan huomata kierroksen aikana.

Kierros

Onko se vaikeaa? Koko laskeutuminen kaivoksiin koostuu noin 800 askelmasta. Suurin osa matkasta ylös on kaivostyöläisten käyttämän hissin kaltaisessa hississä, joka ei ehkä sovi klaustrofobisille. Yleisesti ottaen kierros ei ole kovin vaikea, mutta sitä ei suositella liikuntarajoitteisille.

Voiko kaivoksissa syödä ja juoda?

Vaikka yhtä kaivoksen huoneista voidaan vuokrata tapahtumia ja häitä varten, syöminen ja juominen kaivoksen sisällä ei ole sallittua, eikä siihen ole paikkaa.

.

Varaa retki Wieliczkan suolakaivoksiin

Jos olet kiinnostunut vierailusta Wieliczkan suolakaivoksiin, sinua kiinnostaa myös

Junan sisäänkäynti Auschwitzin keskitysleirille| ©Ofer Deshe
Junan sisäänkäynti Auschwitzin keskitysleirille| ©Ofer Deshe

Retki Wieliczkan suolakaivoksiin on yksi kahdesta suosituimmasta retkestä Krakovan ympäristössä. Toinen, vielä suositumpi, on luonteeltaan hyvin erilainen: kierros Auschwitzin keskitysleirille.

Vaikka aluksi saatat pitää tätä kierrosta sairaalloisena tai epämiellyttävänä, voin vakuuttaa sinulle, että se on todellinen historian oppitunti, joka annetaan uhrien muistoa kunnioittaen. Krakovasta lähtevälle kiertoajelulle on monia eri vaihtoehtoja; suosittelen, että teet hieman tutkimusta ennen kuin päätät ottaa kaiken irti tästä kokemuksesta. Tässä on linkki artikkeliini aiheesta Auschwitzin päiväretket Krakovasta jotta voit järjestää vierailusi.

Jos haluat tietää, mitä muita vaihtoehtoja Krakova tarjoaa, olen kirjoittanut artikkelin myös aiheesta: Krakova, Krakova, Krakova, Krakova, Krakova, Krakova, Krakova, Krakova, Krakova, Krakova, Krakova, Krakova, Krakova. Krakovan matkat jotta voit valita matkallesi parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Varaa Wieliczkan suolakaivosretki