Auschwitzin päiväretket Krakovasta

Jos olet valmis lähtemään matkalle Euroopan lähihistorian synkimpään menneisyyteen, saat tietää kaiken tästä kohtalokkaasta Auschwitzin episodista.

Ana Caballero

Ana Caballero

5 minuuttia luettu

Auschwitzin päiväretket Krakovasta

Keskitysleiri | ©Fadjar Djulizar

Valitettavasti tällainen paikka ei kaipaa esittelyä. Se, mikä vuosikymmeniä sitten oli kidutusleiri, on nykyään historiallinen museo, joka pyrkii selittämään uusille sukupolville menneisyyden virheitä ja estämään uhrien muiston katoamisen.

Kun puhumme Auschwitzista, emme tarkoita yhtä vaan kolmea eri leiriä: hallintokeskusta (Auschwitz I), tuhoamisleiriä (Auschwitz-Birkenau) ja työleiriä (Auschwitz III). Ne sijaitsevat noin puolentoista tunnin ja neljänneksen ajomatkan päässä Krakovasta, ja niihin pääsee tutustumaan eri retkillä Krakovasta käsin.

Suosikkini

Auschwitzin päiväretki Krakovasta

All inclusive parhaaseen hintaan

Tämä on täydellisin vaihtoehto, jonka löydät, jos haluat vierailla Auschwitz-Birkenaun keskitysleireillä asiantuntevan oppaan johdolla. Se sisältää myös paluukuljetuksen Krakovasta parhaaseen löytämääni hintaan.

Auschwitzissa vierailu on jotakin, jonka teet todennäköisesti vain kerran elämässäsi, ja asiantuntevan oppaan mukanaolo on välttämätöntä: hän kertoo sinulle kaikkein olennaisimmat yksityiskohdat tästä historian ankarasta hetkestä, mutta auttaa sinua myös ymmärtämään, millaista elämä keskitysleireillä oli, miten siellä tehtiin kovaa työtä ja ennen kaikkea kuuntelet kaiken äärimmäisen kunnioittavasti.

Tähän Krakovasta Auschwitziin suuntautuvaan retkivaihtoehtoon sisältyy myös kuljetus leirille ja takaisin, joten sinun ei tarvitse huolehtia mistään, ja opas vie sinut kierrokselle, joka on välttämätön kaikkien yksityiskohtien ymmärtämiseksi. Aikaisin heräävät voivat halutessaan lähteä kierrokselle klo 6.30 aamulla, jolloin heillä on päivän aikana enemmän aikaa tutustua Krakovaan. Vaihtoehto on myös klo 9.00.

Miksi pidän tästä vaihtoehdosta: Kaikista tavoista vierailla Auschwitzissa tämä on täydellisin ja mukavin, edullisin hinta ja asiantuntevin opas.

Suositellaan, jos... haluat vierailla Auschwitzissa asiantuntevan oppaan johdolla, jotta saat kokemuksesta kaiken irti.


Säästöpaketti

Auschwitzin ja Wieliczkan suolakaivokseen päiväretki Krakovasta

Kaksi Krakovan parhaista päiväretkistä parhaaseen hintaan

Säästä varaamalla Krakovan kaksi parasta nähtävyyskierrosta|description=Perfecto si tienes pensado hacer las dos visitas más demandadas de Cracovia y quieres ahorrar al contratar ambas experiencias juntas.

Jos haluat hyödyntää aikasi mahdollisimman hyvin, tämä on paras vaihtoehto, sillä siinä yhdistyvät Auschwitzin keskitysleirikierros ja retki Wieliczkan suolakaivoksiin, jotka ovat kaksi suosituinta ja merkityksellisintä vierailua, jotka voit tehdä Krakovan matkasi aikana.

Molempiin retkiin käytetään kokonainen päivä. Asiantunteva opas on koko ajan mukanasi, ja hintaan sisältyvät oppaan palvelut, sisäänpääsymaksut molempiin muistomerkkeihin sekä edestakaiset kuljetukset. Ensimmäinen pysähdyspaikka on Auschwitz, jossa opastettu kierros kestää noin kolme tuntia. Sitten iltapäivän aikana vierailet kuuluisissa Wieliczkan suolakaivoksissa.

Miksi pidän tästä vaihtoehdosta: Nämä ovat kaksi matkailijoiden suosituinta kokemusta, ja tällä yhdistelmällä sinulla on mahdollisuus tehdä molemmat vierailut samana päivänä, jolloin säästät aikaa ja rahaa.

Suositellaan, jos... harkitset molempien retkien tekemistä ja haluat säästää rahaa varaamalla molemmat opastetut kierrokset.


Yhteenvetona vertailemme näitä kahta vaihtoehtoa


Kuinka paljon Auschwitzissa käynti maksaa: sisäänpääsymaksut ja opastetut kierrokset

Vierailu omalla ajallasi| ©Jean Carlo Emer
Vierailu omalla ajallasi| ©Jean Carlo Emer

Jos mietit, kuinka paljon Auschwitzissa käynti maksaa, sinun on hyvä tietää, että hinnat voivat vaihdella sen mukaan, minkä vaihtoehdon valitset: tavallinen lippu ilman opasta ja ääniopasta maksaa 10 euroa aikuiselta lipunmyyntipisteessä, kun taas jos liityt järjestetylle kierrokselle, jossa on opas ja kuljetus Krakovasta, maksat 25 euroa Helloticketsissä.

Minulle tämä on mukavin vaihtoehto, sillä pienellä hintaerolla pääset keskitysleirin portille yksityisellä bussilla ja vierailun jälkeen sinut jätetään kyydistä takaisin Krakovan keskustaan, ilman huolta odotusajoista ja mikä tärkeintä, asiantuntevan oppaan saattelemana. Tässä on artikkeli, jossa on kaikki tiedot Auschwitzin lipuista.

Varaa Auschwitz-kierros Krakovasta

Osta yhdistetty lippu tai kiertoajelu Auschwitziin ja suolakaivoksiin

Opas kertoo tarinaa ryhmälle| ©Signe Brockman
Opas kertoo tarinaa ryhmälle| ©Signe Brockman

Suolakaivoskierrokset Krakovasta ovat Auschwitz-kierroksen ohella suosituimpia nähtävyyksiä. Jos tiedät, ettet halua lähteä Krakovasta käymättä molemmissa, on olemassa erittäin kätevä vaihtoehto, joka on ostaa Auschwitzin ja Suolakaivosten kiertoajelu yhdessä.

Tällä vaihtoehdolla säästät rahaa ja aikaa, sillä sinun ei tarvitse jonottaa kummassakaan kohteessa ja sinulla on koko ajan mukanasi opas, joka selittää kaiken näkemäsi sekä keskitysleirillä että suolakaivoksissa.

Varaa retki Auschwitziin ja suolakaivoksiin

Miten Auschwitziin pääsee

Vieraile Auschwitzin leirillä| ©Jim McDougall
Vieraile Auschwitzin leirillä| ©Jim McDougall

Auschwitzin keskitysleirille pääsee kätevimmin opastetulla kiertomatkalla Krakovasta, joten sinun ei tarvitse huolehtia oman kulkuvälineen löytämisestä. Kierroksilla käytetään yleensä yksityistä linja-autoa tai minibussia, joka kuljettaa sinut Auschwitz-Birkenauhun ja takaisin Krakovan keskustasta.

Voit kuitenkin halutessasi matkustaa myös junalla, bussilla tai jopa autolla, jos olet päättänyt vuokrata auton matkasi ajaksi. Tarkemmat tiedot kustakin vaihtoehdosta löydät täältä: Miten päästä Auschwitziin Krakovasta.

Varaa matka Auschwitziin Krakovasta

Auschwitzin aukioloajat

Vartiotorni| ©bipolars polaroids
Vartiotorni| ©bipolars polaroids

Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri on avoinna viikon jokaisena päivänä vuoden jokaisena päivänä (paitsi jouluna, uudenvuodenpäivänä ja pääsiäissunnuntaina).

Yleisesti ottaen Auschwitzin aukioloajat vaihtelevat vuodenajan mukaan talvesta kesään, mutta yleensä ne ovat auki talvella klo 8-15 ja kesällä klo 17-18.

Varaa matka Auschwitziin Krakovasta

Kierrosten ja vierailujen kesto Auschwitzissa

Sisäänpääsy Auschwitziin| ©steve_w
Sisäänpääsy Auschwitziin| ©steve_w

Riippuen valitsemastasi vaihtoehdosta (otatko opastetun kierroksen vai lähdetkö omatoimisesti) tarvitset enemmän tai vähemmän aikaa, mutta paluumatkaan Krakovasta ja kierrokseen sisätiloissa on varattava aikaa puolesta päivästä kokonaiseen päivään.

Esimerkiksi Helloticketsin kierros Auschwitziin Krakovasta kestää noin 7 tuntia, ja voit valita, lähdetkö aikaisin aamulla vai lähdetkö myöhemmin iltapäivällä, jälkimmäisessä vaihtoehdossa keskipäivällä. 6-7 tuntia myöhemmin olet takaisin hotellissasi. Noin 6-7 tuntia myöhemmin olet takaisin hotellissasi.

Jos valitset yhdistetyn vierailun Auschtwitziin ja suolakaivoksiin, retken kesto on väistämättä pidempi, mutta voit tehdä molemmat vierailut samana päivänä. Kokonaiskesto on noin 11-12 tuntia.

Katso artikkelini Auschwitz-kierroksen kestosta ja Auschwitz-kierroksista auttaaksesi sinua päivän järjestämisessä.

Varaa matka Auschwitziin Krakovasta

Mitä nähdä Auschwitzissa

Piikkilanka-aidat ympäröivät koko leirin.| ©Tomas Forgac
Piikkilanka-aidat ympäröivät koko leirin.| ©Tomas Forgac

Auschwitzin vierailun aikana näet:

  • Auschwitz I:n rautaportti: Portissa lukee saksaksi makaaberi lause "Työ vapauttaa sinut".
  • Auschwitz I: Vierailu alkaa tästä keskitysleiristä, jonka natsihallinto rakensi vuonna 1940 ja jossa oli 15 000-20 000 vankia.
  • Auschwitz II: Auschwitz II Birkenause rakennettiin myöhemmin, jolloin vankien määrä nousi 90 000:een. Jälkimmäisessä sijaitsivat kaasukammiot, jotka natsiviranomaiset tuhosivat sodan lopussa yrittäessään salata rikoksensa.
  • Auschwitz Birkenaunvartiotornit.
  • Dokumenttielokuva: 15 minuutin mittainen, näytetään vierailijakeskuksessa, ja se antaa sinulle kontekstuaalisen orientaation paikkaan liittyvästä historiasta.
  • Ampumaseinä.
  • Kaasukammioihin johtava päärakennus.
  • Savupiiput.
  • Piikkilanka-aidat.

Jos haluat tietää lisää siitä, mitä vierailusi aikana on odotettavissa, tässä on artikkelini siitä , mitä Auschwitzissa on nähtävää.

Varaa retki Auschwitziin Krakovasta

Käytännön vinkkejä Auschwitzin vierailua varten

Vangeilta viedyt matkatavarat| ©Fred Romero
Vangeilta viedyt matkatavarat| ©Fred Romero

Millä tahansa muulla retkellä ennen lähtöä annettavat suositukset ovat yleensä käytännöllisempiä: mitä ottaa reppuun mukaan, millaiset kengät tarvitset, missä syödä, missä ottaa parhaat valokuvat... Tässä tapauksessa ensimmäinen suositus olisi kuitenkin mielestäni luonteeltaan tunnepohjainen. Jätän sinut tässä askeleen eteenpäin, mutta voit tutustua myös tähän artikkeliin, jossa on 10 vinkkiä Auschwitziin tutustumiseen Krakovasta käsin.

Emotionaalinen osa

Monet ihmiset kyseenalaistavat Auschwitzin leireillä vierailun sairaalloiseksi. Jos se kuitenkin tehdään asianmukaisella kunnioituksella, se on arvokas historian oppitunti uhrien muiston ja muiston säilyttämiseksi.

Tällä haluan sinun pitävän mielessäsi, että Auschwitz ei ole huvipuisto tai paikka, jossa voi ottaa valokuvia; yritä aina käyttäytyä mahdollisimman kunnioittavasti. Auschwitz-kierros voi olla vaikea herkemmille, eikä sitä suositella lapsille.

.

Painettu opaskirja

Painettu opaskirja, jonka voit ostaa sisäänkäynniltä eri kielillä alle 3 eurolla, on välttämätön orientoitumiseen vierailun aikana. Mitä tulee sinne pääsemiseen, jos sinulla ei ole yksityistä kuljetusta, voit ottaa junan Krakovan päärautatieasemalta, mikä kestää noin kaksi ja puoli tuntia.

Varaa matka Auschwitziin Krakovasta