Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Auschwitzin päiväretket Krakovasta

Jos olet valmis lähtemään matkalle Euroopan lähihistorian synkimpään menneisyyteen, saat tietää kaiken tästä kohtalokkaasta Auschwitzin episodista.

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuuttia luettu

Auschwitzin päiväretket Krakovasta

Keskitysleiri | ©Fadjar Djulizar

Valitettavasti tällainen paikka ei kaipaa esittelyä. Se, mikä vuosikymmeniä sitten oli kidutusleiri, on nyt historiallinen museo, joka pyrkii selittämään menneisyyden virheet nuoremmalle sukupolvelle ja estämään uhrien muiston katoamisen.

Auschwitz ei tarkoita yhtä vaan kolmea eri leiriä: hallinnollinen keskus (Auschwitz I), tuhoamisleiri (Auschwitz-Birkenau) ja työleiri (Auschwitz III). Ne ovat noin puolentoista tunnin ja neljänneksen matkan päässä Krakovasta, ja niihin voi tutustua eri tavoin. Olen analysoinut ne kaikki, jotta sinun on helpompi valita sinulle sopiva.

Suosikkini

Auschwitzin päiväretki Krakovasta

All inclusive parhaaseen hintaan

Tämä on täydellisin vaihtoehto, jonka löydät, jos haluat vierailla Auschwitz-Birkenaun keskitysleireillä asiantuntevan oppaan johdolla. Se sisältää myös paluukuljetuksen Krakovasta parhaaseen löytämääni hintaan.

Kesto: 7 hours

Auschwitz-Birkenaun kolme keskitysleiriä ovat osa hyvin suurta kokonaisuutta, joka on täynnä historiallisia yksityiskohtia, jotka ovat vierailun arvoisia. Auschwitzissa vierailu on jotakin, jonka teet todennäköisesti vain kerran elämässäsi, ja asiantuntevan oppaan saaminen on minulle välttämätöntä: hän kertoo sinulle kaikkein olennaisimmat yksityiskohdat tästä historian ankarasta hetkestä, mutta hän auttaa sinua myös ymmärtämään, millaista elämä keskitysleireillä oli, miten siellä tehtiin kovaa työtä ja ennen kaikkea kuuntelet kaikkea äärimmäisen kunnioittavasti.

Tähän Auschwitz-kierrosvaihtoehtoon Krakovasta sisältyy myös kuljetus Krakovaan ja Krakovasta, joten sinun ei tarvitse huolehtia mistään, kun järjestät päiväsi Auschwitzissa, ja opas tekee kierroksen englanniksi, mikä on tärkeää, jotta ymmärrät kaikki yksityiskohdat. Aikaisin heräävät voivat lähteä kiertoajelulle klo 6.30 aamulla, jolloin heillä on päivän aikana enemmän aikaa tutustua Krakovaan. Kierros on mahdollista tehdä myös klo 9 aamulla.

Miksi pidän tästä vaihtoehdosta: Kaikista Auschwitzin vierailumahdollisuuksista tämä on täydellisin ja mukavin, edullisin ja englanninkielinen opas.

Suositellaan, jos... haluat vierailla Auschwitzissa asiantuntevan oppaan johdolla saadaksesi kokemuksesta kaiken irti.


Itseopastettu kierros

Auschwitz-liput kuljetuksella Krakovasta

Vieraile Auschwitzissa omaan tahtiisi painetun oppaan avulla.

Jos et pidä opastetuista kierroksista, voit aina kiertää Auschwitzin keskitysleiriä omatoimisesti painetun oppaan tai ääniopastuksen avulla. Tämä vaihtoehto sisältää kuljetuksen Krakovasta ja sisäänpääsyn leirille, mutta sinulla ei ole erikoisopasta.

Kesto: 7 hours

Auschwitzin leireillä voi vierailla kahdella tavalla: joko yksin tai opastetulla kierroksella. Auschwitzin omatoiminen kiertoajelu, johon sisältyy kuljetus Krakovasta, antaa sinulle mahdollisuuden kulkea omaan tahtiisi ilman, että sinun tarvitsee seurata opastettua ryhmää. Tämä lippuvaihtoehto kuljetuksineen maksaa 36 €, ja se sisältää kuljetuksen leireille sekä painetun oppaan, joka auttaa sinua suunnistamaan vierailun aikana.

Kun teet varauksen, saat vahvistussähköpostin, jossa ilmoitetaan Auschwitziin vievän bussin tapaamispaikka. Kun saavut leireille, sinulla on runsaasti aikaa tutustua niihin omaan tahtiisi (noin kolme ja puoli tuntia), minkä jälkeen kuljettaja vie sinut takaisin Krakovaan. Vinkki! Kun valitset päivämäärää, vältä mahdollisuuksien mukaan viikonloppuja ja yleisiä vapaapäiviä, jotta vältyt tungokselta.

Miksi pidän tästä vaihtoehdosta: Tämän vaihtoehdon avulla voit vähentää Auschwitzin vierailun järjestämisestä aiheutuvaa vaivaa, sillä se sisältää kuljetuksen Krakovasta ja sisäänpääsyn leirille, mutta antaa sinulle vapauden vierailla omaan tahtiisi ja vierailla kiinnostavimmissa osissa. Se on myös hyvä vaihtoehto herkemmille, sillä vältyt kuulemasta opastetuilla kierroksilla kerrottuja kipeämpiä yksityiskohtia.

Suositellaan, jos... et pidä opastetuista kierroksista vaan haluat vierailla Auschwitzin ja Birkenaun keskitysleireillä omaan tahtiin ja päättää itse, missä ja kuinka kauan pysähdyt.


Säästöpaketti

Auschwitzin ja Wieliczkan suolakaivokseen päiväretki Krakovasta

Kaksi Krakovan parhaista päiväretkistä parhaaseen hintaan

Säästä varaamalla Krakovan kaksi parasta nähtävyyskierrosta|description=Perfecto si tienes pensado hacer las dos visitas más demandadas de Cracovia y quieres ahorrar al contratar ambas experiencias juntas.

Kesto: 11 hours

Jos haluat hyödyntää aikasi mahdollisimman tehokkaasti, tämä on paras vaihtoehto, sillä siinä yhdistyvät Auschwitzin keskitysleirikierros ja retki Wieliczkan suolakaivoksille, jotka ovat kaksi suosituinta ja merkityksellisintä vierailua, jotka voit tehdä Krakovan matkasi aikana.

Molemmilla retkillä vietät koko päivän. Mukana on koko ajan asiantunteva englanninkielinen opas, ja hintaan sisältyvät oppaan palvelut, sisäänpääsymaksut molempiin muistomerkkeihin sekä kuljetukset Krakovan hotelliin ja sieltä pois sekä eri nähtävyyksien välillä. Ruoka ja juoma eivät sisälly hintaan, joten voit pakata piknikin reppuusi tai ostaa ruokaa kahden retken välissä.

Ensimmäinen pysähdyspaikka on Auschwitz, jossa opastettu kierros kestää noin kolme tuntia. Iltapäivällä vierailet Wieliczkan kuuluisissa suolakaivoksissa, jotka ovat ihanteellinen paikka rentoutua hieman keskitysleirikokemuksen jälkeen.

Miksi pidän tästä vaihtoehdosta: Jos suunnittelet matkaa Krakovaan, olet varmasti lukenut, että Auschwitzin opastettu kierros ja vierailu Wieliczkan suolakaivoksilla ovat kaksi matkailijoiden eniten toivomaa kokemusta. Tällä yhdistelmällä sinulla on mahdollisuus tehdä molemmat yhdessä päivässä, jolloin säästät aikaa ja rahaa ja voit tutustua kaupunkiin lopun matkasi aikana kaikessa rauhassa.

Suositellaan, jos... aiot tehdä molemmat kierrokset ja haluat säästää rahaa varaamalla molemmat opastetut kierrokset.


Yhteenvetona vertailemme kolmea vaihtoehtoa


Kuinka paljon Auschwitzissa käynti maksaa: sisäänpääsymaksut ja opastetut kierrokset

Vieraile rauhassa| ©Jean Carlo Emer
Vieraile rauhassa| ©Jean Carlo Emer

Jos mietit, kuinka paljon Auschwitzissa käynti maksaa, sinun on hyvä tietää, että hinnat voivat vaihdella sen mukaan, minkä vaihtoehdon valitset: tavallinen lippu ilman opasta ja ääniopasta maksaa 10 euroa aikuiselta lipunmyyntipisteessä, kun taas jos liityt järjestetylle kierrokselle, johon kuuluu opas ja kuljetus Krakovasta englanniksi, maksat 25 euroa Helloticketsissä.

Minulle tämä on mukavin vaihtoehto, sillä pienellä hintaerolla pääset keskitysleirin portille yksityisellä bussilla, ja vierailun jälkeen sinut jätetään takaisin Krakovan keskustaan ilman odotusaikoja ja ennen kaikkea asiantuntevan oppaan saattelemana. Tässä on artikkeli, jossa on kaikki tiedot Auschwitzin pääsylipuista.

Osta yhdistetty lippu tai kiertoajelu Auschwitziin ja suolakaivoksiin

Opas tarinan kertomiseen ryhmälle| ©Signe Brockman
Opas tarinan kertomiseen ryhmälle| ©Signe Brockman

Krakovasta lähtevät suolakaivosretket ovat Auschwitzin vierailun ohella maan suosituimpia nähtävyyksiä. Jos tiedät, ettet halua lähteä Krakovasta käymättä molemmissa, kätevä vaihtoehto on ostaa Auschwitzin ja suolakaivosten kierros yhdessä.

Tällä vaihtoehdolla säästät rahaa ja aikaa, sillä sinun ei tarvitse jonottaa kummassakaan kohteessa, ja sinulla on koko ajan mukanasi opas, joka selittää kaiken näkemäsi sekä keskitysleirillä että suolakaivoksissa.

Varaa retki Auschwitziin ja suolakaivoksiin

Miten päästä Auschwitziin

Vieraile Auschwitzin leirillä| ©Jim McDougall
Vieraile Auschwitzin leirillä| ©Jim McDougall

Auschwitzin keskitysleirille pääsee kätevimmin opastetulla kiertomatkalla Krakovasta, joten sinun ei tarvitse huolehtia oman kulkuneuvon löytämisestä. Kiertoajeluilla käytetään usein yksityistä bussia tai minibussia, joka vie sinut Auschwitz-Birkenauhun ja takaisin Krakovan keskustasta.

Voit kuitenkin halutessasi matkustaa myös junalla, bussilla tai jopa autolla, jos olet päättänyt vuokrata auton matkasi ajaksi. Täydelliset tiedot kustakin vaihtoehdosta löydät täältä: miten päästä Auschwitziin Krakovasta.

Auschwitzin aukioloajat

Vartiotorni| ©bipolars polaroids
Vartiotorni| ©bipolars polaroids

Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri on avoinna vuoden jokaisena päivänä(paitsi jouluna, uudenvuodenpäivänä ja pääsiäissunnuntaina).

Yleisesti ottaen Auschwitzin aukioloajat vaihtelevat vuodenajasta riippuen talvesta kesään, mutta yleensä ne ovat avoinna talvella klo 8:00-15: 00 ja kesällä klo **17:00-18:**00.

Auschwitzin retkien ja vierailujen kesto

Auschwitzin sisäänkäynti| ©steve_w
Auschwitzin sisäänkäynti| ©steve_w

Riippuen siitä, kumman vaihtoehdon valitset (otatko opastetun kierroksen vai teetkö sen omin päin), tarvitset enemmän tai vähemmän aikaa, mutta paluumatkan järjestämiseen Krakovasta ja kierroksen järjestämiseen kompleksin sisällä on varattava puolesta päivästä kokonaiseen päivään.

Esimerkiksi Helloticketsin retki Auschwitziin Krakovasta kestää noin 7 tuntia, ja voit tehdä sen joko aikaisin aamulla tai lähteä myöhemmin päivällä, jälkimmäinen vaihtoehto on keskipäivällä. Noin 6 tai 7 tuntia myöhemmin olet takaisin hotellissasi.

Jos valitset yhdistetyn vierailun Auschtwitziin ja suolakaivoksiin, kiertoajasta tulee väistämättä pidempi, mutta voit tehdä molemmat vierailut yhdessä päivässä. Kokonaiskesto on 11-12 tuntia.

Katso artikkelini Auschwitz-kierroksen kesto ja Auschwitz-kierrokset, jotka auttavat sinua järjestämään päiväsi.

Mitä nähdä Auschwitzissa

Koko kenttä on aidattu rautalangalla| ©Tomas Forgac
Koko kenttä on aidattu rautalangalla| ©Tomas Forgac

Auschwitzin vierailun aikana näet sen kaksi pääleiriä: Auschwitz I ja Auschwitz II. Kierros alkaa ensimmäisestä leiristä, jonka natsihallinto rakensi vuonna 1940 ja johon mahtui 15 000-20 000 vankia. Myöhemmin rakennettiin Auschwitz II Birkenau, jolloin vankien määrä nousi 90 000:een. Jälkimmäisessä sijaitsevat kaasukammiot, jotka natsihallinto tuhosi sodan lopussa yrittäessään salata rikoksensa.

Saapuessasi vierailijakeskukseen näet ensimmäiseksi 15 minuutin dokumentin, joka opastaa sinua paikan historiaan liittyvissä asioissa. Kohtausten välissä näet hetkiä, jolloin neuvostoarmeija vapautti leirin vuonna 1945.

Seuraavaksi kuljette Auschwitz I: n rautaportin läpi, jossa lukee saksaksi makaaberi lause "Työ vapauttaa". Sieltä kierros jatkuu eri vankiparakkien läpi, jotka on muutettu museoksi. Näet myös Auschwitz Birkenaun ampumavallin, vartiotornit, kaasukammioihin johtavan päärakennuksen, savupiiput ja piikkilangan. Jos haluat tietää lisää siitä, mitä odottaa vierailun aikana, tässä on artikkelini siitä , mitä Auschwitzissa on nähtävää.

Käytännön vinkkejä Auschwitzin vierailua varten

Vangeilta vietiin matkatavarat| ©Fred Romero
Vangeilta vietiin matkatavarat| ©Fred Romero

Millä tahansa muulla retkellä ennen lähtöä annettavat suositukset ovat yleensä käytännöllisempiä: mitä ottaa mukaan reppuun, millaiset kengät tarvitsee, missä syödä, missä ottaa parhaat valokuvat... Tässä tapauksessa ensimmäinen suositus olisi kuitenkin mielestäni luonteeltaan emotionaalinen. Jätän sinut tässä vaiheessa eteenpäin, mutta voit myös tutustua tähän artikkeliin, jossa on 10 vinkkiä Auschwitziin tutustumiseen Krakovasta käsin.

Tunteikkain osa

Monet kyseenalaistavat Auschwitzin leireillä vierailun sairaalloisena. Jos se kuitenkin tehdään asianmukaisella kunnioituksella, se on arvokas historian oppitunti uhrien muiston ja muiston säilyttämiseksi.

Haluan teidän pitävän mielessä, että Auschwitz ei ole huvipuisto tai paikka, jossa voi ottaa valokuvia; pyrkikää aina käyttäytymään äärimmäisen kunnioittavasti. Myös Auschwitzin kierros voi olla vaikea herkemmille, eikä sitä suositella lapsille.

Painettu opaskirja

Painettu opaskirja, jonka voit ostaa sisäänkäynnin yhteydessä eri kielillä alle 3 eurolla, on välttämätön apuväline vierailun aikana. Jos sinulla ei ole yksityistä kuljetusta, voit matkustaa Krakovan päärautatieasemalta junalla, joka kestää noin kaksi ja puoli tuntia.

UKK

 • Kuinka paljon aikaa tarvitaan Auschwitzin vierailuun?

  Yleensä päiväretki, johon sisältyy opastettu kierros ja kuljetus Krakovasta, kestää puolesta päivästä koko päivään.

 • Voiko Auschwitzissa ottaa valokuvia?

  Kyllä, yleisesti ottaen rajoituksia ei ole (paitsi joissakin tietyissä kohdissa), mutta on aina suositeltavaa tehdä niin kunnioittaen sitä, mitä tämä paikka edustaa.

 • Voinko käydä Auschwitzissa yksin?

  Kyllä, voit ostaa pelkän pääsylipun ja voit jopa vuokrata pelkän kuljetuksen Krakovan kaupungista ja käydä Auschwitzissa omatoimisesti.

 • Voinko vierailla Auschwitzissa lasten kanssa?

  Tätä ei suositella, sillä vierailu keskittyy hyvin ankaraan historialliseen ajanjaksoon, ja yksityiskohdat voivat olla lapsille hyvin epämiellyttäviä.