Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

11 parasta tekemistä Krakovassa

Krakova on jo useiden vuosien ajan ollut Euroopan muodikkain matkakohde, ja hyvästä syystä: Krakova kiehtoo sinua heti, kun astut kaupunkiin.

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuuttia luettu

11 parasta tekemistä Krakovassa

Krakovan kadut | ©Ostap Senyuk

Krakovan salaisuuksiin tutustuminen ja sen katujen ja muistomerkkien tutkiminen on ihanteellinen suunnitelma pitkälle viikonlopulle. Kaupunki ja sen ympäristö tarjoavat suunnitelmia, jotka jäävät matkailijan mieleen ikuisesti. Tässä kerrotaan, mitä ei kannata jättää väliin Krakovan-matkalla:

1. Lähde opastetulle kaupunkikierrokselle

Tutustu Krakovan historiallisiin katuihin| ©Charlie
Tutustu Krakovan historiallisiin katuihin| ©Charlie

Krakovan vanhakaupunki ja juutalaiskortteli ovat kaupungin tunnistettavimpia paikkoja niiden taustalla olevien tarinoiden vuoksi. Vaikka yksinäinen kävely molemmissa paikoissa on visuaalisesti miellyttävää, opastettu kierros on huomattavasti rikkaampi kokemus.

Paikallinen ja erikoistunut opas näyttää kaupungin heidän silmillään ja auttaa sinua oppimaan sen historiasta ja anekdooteista oppikirjojen faktojen lisäksi. He myös näyttävät sinulle kulttuurisesti kiinnostavia muistomerkkejä ja paikkoja, jotka muuten saattaisivat jäädä huomaamatta.

Krakovan opastetuilla kierroksilla on erilaisia vaihtoehtoja: voit valita kävelykierroksen (suosikkini), pyöräkierroksen tai sähköautokierroksen. Tarjolla on myös erityisiä kierroksia, kuten juutalaiskorttelikierros, gastronominen kierros tai vanhakaupunkikierros, sekä yleisempiä kierroksia, joilla saat yleiskuvan Krakovasta.

Kumpi tahansa sopii sinulle parhaiten, opastettu Krakovan kiertoajelu on aina hyvä idea, jos haluat todella tutustua kaupunkiin ilman, että jumiudut pintaan. Tässä on luettelo parhaista tavoista tutustua kaupunkiin ja sen ympäristöön: Krakovan matkat.

Varaa opastettu Krakovan kierros

2. Vieraile Auschwitzin keskitysleireillä

Sisäänkäynti Auschwitzin keskitysleirille| ©Pedro Antunes
Sisäänkäynti Auschwitzin keskitysleirille| ©Pedro Antunes

Auschwitzin keskitysleirit sijaitsevat noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Krakovan keskustasta, ja ne ovat yksi Euroopan suosituimmista vierailukohteista. Se, mikä oli aikoinaan kauhun pääkaupunki, on nyt museo, joka on omistettu natsihallinnon uhrien muistolle.

Auschwitzin leireillä voi vierailla joko yksin (näin pääset Auschwitziin Krakovasta) tai opastetulla kierroksella. Suosittelen selvästi jälkimmäistä vaihtoehtoa; tarkista Auschwitzin lippujen ja opastettujen kierrosten hinnat, niin huomaat, että se kannattaa.

Suosittelen varaamaan kierroksen heti aamulla, sillä Auschwitzin keskitysleirikierrokset kestävät yleensä noin kaksi tuntia, ja sinulla on aikaa toipua kierroksen aiheuttamasta järkytyksestä ennen lounasta.

Moniin paketteihin sisältyy Auschwitzin kompleksin sisäänpääsyn lisäksi kuljetus Krakovasta, ja niitä on saatavilla useilla kielillä. Auschwitzin keskitysleireillä on nähtävissä jäänteitä historiallisesta ajanjaksosta, josta on tärkeää lisätä tietoisuutta nuorempien sukupolvien keskuudessa, jotta se ei enää koskaan toistuisi.

Tätä kierrosta ei suositella alle yhdeksänvuotiaille lapsille, enkä henkilökohtaisesti suosittele sitä myöskään hyvin herkille matkustajille, sillä vaikka kierros on rikastuttava, se voi olla melko rankka, vaikka oppaat eivät koskaan mene yksityiskohtiin.

Tässä on käytännön opas Auschwitzin päiväretket Krakovasta ja myös joitakin vinkkejä, jotka on hyvä pitää mielessä, jos aiot vierailla Auschwitzin keskitysleirillä Krakovasta käsin.

Varaa retki Auschwitziin

3. Laskeudu maan uumeniin Wieliczkan suolakaivoksilla

Yksityiskohta Pyhän Kingan kappelin sisustuksesta, Wieliczkan suolakaivokset.| ©Dennis Jarvis
Yksityiskohta Pyhän Kingan kappelin sisustuksesta, Wieliczkan suolakaivokset.| ©Dennis Jarvis

Auschwitzin jälkeen retki Wieliczkan suolakaivoksille on suosituin vierailukohde Krakovan ympäristössä puolalaisen kaupungin kautta kulkevien matkailijoiden keskuudessa. Tämäkin paikka on julistettu maailmanperintökohteeksi, joten jos mietit , kannattaako Krakovasta käsin vierailla suolakaivoksissa, vastaus on kyllä.

Tärkeintä on tietää, että liput kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Vaikka päättäisitkin vierailla Wieliczkan suolakaivoksilla omin päin, kaivoksille järjestetään aina opastettu kierros, joka on saatavilla useilla kielillä ja jolla on yleensä suuri kysyntä. Voit varata verkossa joko koko matkan, joka sisältää vain kuljetuksen Wieliczkaan Krakovasta, tai vain pääsyliput Krakovan lähellä sijaitseviin suolakaivoksiin opastetulla kierroksella.

Wieliczkan suolakaivoksilla on muun muassa suolaan kaiverrettu kappeli, järvi, maanalaisten tunneleiden yhdistämiä kammioita ja kuuluisien ihmisten suolaveistoksia (joista voit ottaa joitakin Wieliczkan suolakaivosten parhaista valokuvista).

Suolakaivokset sijaitsevat noin puolen tunnin ajomatkan päässä Krakovasta, ja vierailu suolakaivoksissa kestää noin kaksi ja puoli tuntia. Voit myös tehdä Krakovasta yhteisen matkan Auschwitziin ja Wieliczkan suolakaivoksiin, jolloin Wieliczkan suolakaivosten sisäänpääsymaksu on pienempi.

Lopuksi paras vinkki Wieliczkan suolakaivoksilla vierailuun on ottaa mukaan lämpimät vaatteet riippumatta siitä, mihin vuorokaudenaikaan suolakaivoksilla vierailee. Kaivosten sisällä lämpötila laskee, ja varsinkin jos vierailet Wieliczkan suolakaivoksilla lasten kanssa, kylmyys voi tehdä tepposet.

Varaa matka Wieliczkan suolakaivoksiin

4. Vieraile Oskar Schindlerin tehtaalla

Oskar Schindlerin tehtaan julkisivu| ©Håkan Dahlström
Oskar Schindlerin tehtaan julkisivu| ©Håkan Dahlström

Niille, jotka ovat nähneet Steve Spielbergin mestariteoksen, tämän paikan merkitys on selvä. Oskar Schindler oli saksalainen liikemies, joka omistautui pelastamaan suuren määrän juutalaisia keskitysleireiltä palkkaamalla heitä työntekijöiksi tehtaisiinsa. Sodan jälkeen Schindler teloitettiin, mutta hänen työntekijöidensä jälkeläiset kunnioittavat häntä edelleen.

Vierailu tässä Krakovan keskustassa sijaitsevassa tehtaassa on historian oppitunti, josta kumpuaa tiettyä toivoa, sillä kaiken sen kauhun keskellä, jonka kaupunki koki natsimiehityksen aikana, oli ihmisiä, jotka vastustivat sitä, että he olivat osa sitä.

Varaa opastettu kierros Schindlerin tehtaalle

5. Tutustu Wawelin linnaan sisältä

Wawelin linnan sisäpiha| ©Dennis Jarvis
Wawelin linnan sisäpiha| ©Dennis Jarvis

Historiallisen keskustan lähellä on Wawel-kukkula ja samanniminen vaikuttava linna. Sieltä on täydellinen näköala kaupunkiin, ja voit myös nähdä 1300-luvun renessanssilinnan.

Siellä voi vierailla joka päivä kello 9.30-16.00 (kesällä kello 17.00 asti), ja sisältä löytyy kruunun aarrekammio, kuninkaallinen asevarasto, kuninkaalliset asunnot, maineikkaiden henkilöiden hautakammiot ja suosikkipaikkani: lohikäärmeen luola. Vierailu on erittäin suositeltavaa joko yksin tai osana opastettua kierrosta, sillä Wawelin linna on yksi Krakovan kaupungin tunnusmerkeistä.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnassa

6. Kävele torilla

Krakovan tori| ©Francisco Anzola
Krakovan tori| ©Francisco Anzola

Jokaisessa kaupungissa on paikka, jossa voi vaeltaa, katsella kauppoja, katsella paikallisia, syödä rauhassa lounasta tai vain istua ja rentoutua. Krakovassa tämä paikka on Krakovan Kauppatori, keskiaikainen aukio, jota ympäröivät värikkäät palatsit. Kuljet sen ohi monta kertaa vierailusi aikana; nauti siitä ja tutustu siihen rauhassa, sillä se on sen arvoinen.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

7. Sisään Krakovan katedraaliin

Wawelin katedraalin sisätilat| ©Terrazzo
Wawelin katedraalin sisätilat| ©Terrazzo

Wawelin katedraali sijaitsee Wawelin kukkulalla, on omistettu Pyhälle Stanislaukselle ja on yli 1000 vuotta vanha. Se on yksi Puolan tärkeimmistä rakennuksista, joten älä unohda katsoa sitä tarkemmin ja vierailla sen sisällä, sillä sinne on vapaa pääsy.

Sisällä ei saa ottaa valokuvia, ja jos haluat kiivetä torniin katsomaan kaupunkia ilmasta, sinun on maksettava noin neljä euroa. Jos tämä vierailu kiinnostaa sinua, älä epäröi lisätä yhtä Krakovan parhaista kirkoista reitillesi. Et tule katumaan sitä.

Varaa kierros vanhaankaupunkiin ja juutalaiskortteliin

8. Tutustu Collegium Maiousiin

Collegium Maiousin sisäpiha| ©Craig Wyzik
Collegium Maiousin sisäpiha| ©Craig Wyzik

Krakovan vanhassakaupungissa sijaitseva rakennus, jossa Kopernikus opiskeli, on tunnettu kauniista sisäpihastaan. Jos olet kiinnostunut tähtitieteestä, sinun on ehdottomasti käytävä yliopistomuseossa, mutta jos et ole, voit tulla myös illalla, kun järjestetyt kierrokset ovat ohi, rentoutumaan puutarhassa ja ihailemaan arkkitehtuuria.

Varaa vierailu maanalaiseen museoon Rynekiin

9. Vieraile Barbicanin linnoituksessa

Barbicanin linnoitus| ©Fred Romero
Barbicanin linnoitus| ©Fred Romero

Tämä jykevä linnoitus sijaitsee Krakovan keskustassa, ja sen pituus on noin 25 metriä. Se rakennettiin 1400-luvulla suojelemaan kaupunkia ottomaanien valtakunnan etenemiseltä, ja vaikka vierailu sen sisällä ei ole välttämätöntä, kannattaa kiertää se ohi ja arvostaa sen goottilaista tyyliä. Löydät sen heti Florianin portin jälkeen, joka on keskiaikaisen, muurien ympäröimän kaupungin pääsisäänkäynti.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

10. Maista puolalaista ruokaa

Nauti tyypillisestä puolalaisesta pierogista| ©Quinn Dombrowski
Nauti tyypillisestä puolalaisesta pierogista| ©Quinn Dombrowski

Krakovan nähtävyyksien ja tekemisten luettelo ei voisi olla täydellinen ilman mainintaa puolalaisesta keittiöstä. Maan suosituin juoma on tunnetusti vodka, mutta entä perinteiset ruokalajit? Krakovan ravintoloissa on tarjolla sellaisia herkkuja kuin Pierogi, Paprykarz tai Zurek, jotka kaikki koostuvat pääasiassa lihasta, pastasta ja mausteista. Puolalainen keittiö sisältää elementtejä muista keittiöistä, kuten armenialaisesta, slaavilaisesta, turkkilaisesta, saksalaisesta, juutalaisesta ja ranskalaisesta keittiöstä. Lopputulos on ainakin minun mielestäni hieno.

Varaa pubikierros ympäri Krakovaa

11. Vieraile Varsovassa Krakovasta

Toinen vinkki, jonka voin antaa sinulle Krakovan matkan suunnittelua varten, on, ettet rajoitu vain itse kaupunkiin. Monet ihmiset miettivät ennen matkaansa , onko parempi käydä Krakovassa vai Varsovassa, mutta totuus on, että sinun ei tarvitse valita. Jos matkallasi on riittävästi aikaa, voit matkustaa Krakovasta Varsovaan joko omin päin tai jollakin järjestetyistä retkistä Krakovassa- älä jätä kumpaakaan kaupunkia väliin! Ja jos haluat tietää lisää, tässä on postaus siitä, miten päästä Krakovasta Wroclawiin. Puola odottaa sinua.

Suunnittele vierailusi yksityiskohtaisesti

Kuten huomaat, Krakovalla on paljon tarjottavaa matkailijoille, mutta koska Krakova on suuri pääkaupunki, siellä on myös kausittaisia tapahtumia, joita et voi jättää väliin. Valitse Krakovan vierailusi ajankohta (suosittelen, että matkustat Krakovaan jouluna, varsinkin jos olet matkalla Krakovaan lasten kanssa) ja tutustu sitten tähän luetteloon matkailijoiden suosikkikuukausista vierailla puolalaisessa kaupungissa:

Jokaisella vuodenajalla on omat etunsa. Vierailitpa Krakovassa talvella, kesällä, syksyllä tai keväällä, löydät varmasti tekemistä, joten varaa vähintään kolme päivää vierailuasi varten (jos jäät lyhyemmäksi aikaa ja haluat säästää aikaa, suosittelen varaamaan lentokenttäkuljetukset Krakovaan etukäteen). Täällä on kuitenkin tarjolla useita matkareittejä, joita voit tarkistaa, vaikka viipyisit enemmän tai vähemmän päiviä: