Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Krakova joulukuussa

Joulukuu on yksi Krakovan kaupunkielämän dynaamisimmista kuukausista, mikä johtuu suurelta osin joulusta. Tässä kerrotaan, mitä puolalaisessa kaupungissa kannattaa tehdä tässä kuussa vuodesta.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Krakova joulukuussa

Lunta Krakovassa | ©Anna & Michal

Krakova on kaupunki, jolla ei ole määriteltyä vuodenaikaa: sen viehätyksestä voi nauttia mihin aikaan vuodesta tahansa. Talvella kylmyys ja satunnaiset lumisateet voivat kuitenkin vaikeuttaa tutustumista mukavasti. Hyvä uutinen on, että puolalaisessa kaupungissa on talvella talvikohtaisia nähtävyyksiä, jotka ovat vierailun arvoisia.

Jos olet päättänyt matkustaa joulukuussa, Krakovassa ei ole tekemisen puutetta, varsinkin kun joulu lähestyy kovaa vauhtia. Toisin sanoen monia asioita, joita et voi tehdä (tai joiden tekeminen on vaikeampaa) muuhun aikaan vuodesta. Tässä artikkelissa annan sinulle muutamia ideoita, jotta voit suunnitella talvilomasi puolalaiseen kaupunkiin.

1- Joulumarkkinat

Vierailu Krakovan joulumarkkinoilla| ©victoriauy
Vierailu Krakovan joulumarkkinoilla| ©victoriauy

Aloitamme Krakovan joulukuun luultavasti värikkäimmällä ja juhlavimmalla tapahtumalla. Kuten tiedät, 40 000 neliömetrin kokoinen kauppatori on yksi Krakovan keskipisteistä. Siihen vaikuttavat epäilemättä sen koko, mutta myös siellä sijaitsevat muistomerkit: Pyhän Marian basilika ja Kangastori.

Marraskuun 27. päivän ja joulukuun 26. päivän välisenä aikana järjestetään poikkeukselliset joulumarkkinat. Näinä päivinä tori täyttyy joulukioskeista, joissa on tyypillisiä elintarvikkeita, käsitöitä, perinteisiä joulupukkeja ja monia muita esineitä. Vaikka toriaukion ympäristö on tärkein nähtävyys, suosittelen käymään myös Stary Keplarz -markkinoilla, jotka ovat enemmän gastronomisesti ja puolalaisittain suuntautuneet. Sieltä löydät esimerkiksi

 • tyypillisiä juustoja
 • Hedelmiä
 • Vihanneksia
 • Sienet
 • Ravintolat

Ja samalla voit hyödyntää upeaa ympäristöä ja tutustua tarkemmin Krakovan Kauppatorin nähtävyyksiin.

Varaa kierros Krakovan vanhassakaupungissa

2- Hiihtäminen Zakopanessa joulukuussa

Zakopane Sky Slope| ©Sende
Zakopane Sky Slope| ©Sende

Ei ole epätavallista, että Krakovan vierailuun joulukuussa liittyy lunta, joten miksi et nauttisi siitä? Silloin matka kaupungin lähiympäristöön on paras vaihtoehto. Jos minun pitäisi valita yksi, sanoisin heti Zakopane, joka sijaitsee 1 tunnin ja neljänneksen ajomatkan päässä Krakovasta.

Zakopane on vain 30 000 asukkaan pikkukaupunki, jonka luonnollinen vuoristoympäristö johtuu sen läheisyydestä Tatra-vuoristoon. Täällä on tarjolla lukemattomia aktiviteetteja. Mielenkiintoisimpia ovat mm:

 • Koiravaljakkoajelut
 • Hiihto
 • Hiihto aloittelijoille
 • Lumilautailu
 • Kylpylät
 • Moottorikelkkaretket

Jos olet päättänyt kokeilla tätä kokemusta, suosittelen sinua tutustumaan tarkemmin kaupungin ympäristön tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tässä on yksityiskohtaisempaa tietoa siitä , mitä nähtävää ja koettavaa Krakovan ympäristössä on.

Varaa retki Zakopaneen ja lämpökylpyihin

3 - Hyödynnä katutunnelmaa ja kokeile puolalaista katuruokaa

Maczanka krakowska| ©Kasia Pustelny-Szewczyk
Maczanka krakowska| ©Kasia Pustelny-Szewczyk

Joulumarkkinoiden myötä katuruokakojuja on Krakovassa runsaasti. On yksi krakovalainen erikoisuus, jota tarjoillaan käytännössä vain näissä kojuissa: maczanka krakowska. Lyhyyden ja helpon ääntämisen vuoksi maczanka krakowskaa kutsutaan usein "puolalaiseksi hampurilaiseksi".

Se eroaa perinteisestä hampurilaisesta siinä, että liha ei ole ainoastaan paistettua vaan myös kypsennettyä kermaliemessä. Sen kanssa on yleensä suolakurkkua ja hieman kypsennyskastiketta. En suosittele kokeilemaan sitä jossakin kaupungin hampurilaispaikoista. Tällaiset laitokset tarjoavat yleensä perinteisempiä hampurilaisia tai hampurilaisia luovilla lisäyksillä. Maczanka krakowska taas on hyvin perinteinen puolalainen erikoisuus.

Siksi suosittelen kokeilemaan sitä jossakin monista katuruokakojuista. Niitä on paljon Kazimierzissä, juutalaiskorttelissa, ja myös Kauppatorilla. Jos vierailet Krakovassa talvella, voit tehdä sen ilman suurempia ponnisteluja: Kauppatori on joulun aikaan täynnä.

Ja jos päätät kokeilla sitä Kazimierzissa, jossa ruokakojuja on runsaasti, suosittelen ottamaan siitä kaiken irti ja kävelemään ympäriinsä. Tarvitsetko ideoita? Tässä on kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää siitä , mitä nähdä ja tehdä Krakovan juutalaiskorttelissa.

Varaa gastronominen kierros juutalaiskortteliin

4 - Lämmittele itseäsi herkullisilla puolalaisilla suklailla

Vierailu Karmellossa:| ©Andrea T
Vierailu Karmellossa:| ©Andrea T

Puola on maa, jolla on vahvat suklaanvalmistusperinteet, vaikka se ei ehkä siltä näytäkään. Se on peräisin saksalaiselta suklaata valmistavalta suklaataiteilijalta, joka antoi nimensä maan nykyisin tunnetuimmalle suklaalle: Wedel-suklaalle. Tämä tuotemerkki on ollut olemassa vuodesta 1851, joten se on laadun tae.

Joulupäivä on rennompi päivä, monet ihmiset jäävät kotiin perheen kanssa, eikä se ole yhtä vilkas kuin muut päivät. Onko siis mitään parempaa kuin kupillinen suklaata ja rauhallinen kävelylenkki? Suosittelen muutamia paikkoja, jotka löydät keskustasta:

 • Karmello: Niitä on useita eri puolilla kaupunkia. Keskeisin sijaitsee Floriankassa.
 • Wedel: Aivan Florianskan lähellä sijaitsee kuuluisa Wedelin suklaapuoti. Paras vaihtoehto, jos haluat jotain perinteisempää.
 • Wawel: Myös historiallisessa keskustassa. Laadukas yritys, joka on palkittu useita kertoja.

Varaa gastronominen kierros juutalaiskortteliin

5 - Uppoudu Krakovan yöelämään uudenvuodenaattona

Yksittäinen Scena-musiikkibaari:| ©Tomasz B
Yksittäinen Scena-musiikkibaari:| ©Tomasz B

Jos uudenvuodenaaton viettämisessä toisessa maassa on yksi viehätys, se on se, että pääsee kokemaan niin vilkkaan yön tuntemattomissa klubeissa ja kaduilla. Krakova tarjoaa monenlaista yöelämää. Jos kaipaat ideoita, tässä on muutamia:

 • Single Scena Music Bar: Sopii erityisen hyvin, jos haluat viettää vilkkaan mutta rauhallisen uudenvuodenaaton. Tässä pubissa on baari- ja pöytätilaa sekä lava, jossa voit nauttia elävästä musiikista.
 • Forty Kleparz: Täydellinen, jos haluat tanssia, mutta et kaipaa jotain liian massiivista tai äänekästä.
 • Frantic Club: Oikea valinta, jos etsit suurta klubia, jossa on useita huoneita ja tunnelmia sekä paljon ihmisiä.

Vielä yksi neuvo. Krakovassa ei saa juoda kadulla, joten jos olet ulkona lasin kanssa, poliisi voi lähestyä sinua. Vaikka tämän seikan valvominen ei ole aina helppoa, varsinkin jos olet tottunut Espanjan sallivuuteen tässä asiassa, suosittelen, että muistat tämän säännön. Se voi pelastaa sinut epämiellyttäviltä tilanteilta.

Varaa pubikierros Krakovassa

6 - Lähde kulttuurisuunnistukseen Krakovan vuoristofestivaaleille

Ihmiset kuvaavat Mountain Festival -tapahtumassa.| ©KrakowWiki
Ihmiset kuvaavat Mountain Festival -tapahtumassa.| ©KrakowWiki

Krakovassa järjestetään 3.-5. joulukuuta Mountain Festival. Elokuvatapahtuma, joka kokoaa yhteen satoja vuorikiipeilijöitä ja kiipeilijöitä sekä kuvataiteilijoita ja dokumenttielokuvantekijöitä. Se on yksi Puolan suurimmista audiovisuaalisista tapahtumista.

Jos olet kiinnostunut kiipeilystä ja vuoristourheilusta, se voi olla mielenkiintoinen suunnitelma. Sinun ei myöskään tarvitse huolehtia liikaa kielestä. Kyseessä on kansainvälinen festivaali, joten kaikki ei ole puolaksi. Itse asiassa puolankielisille teoksille on erityinen kilpailu, joten jos haluat varmistaa, että ymmärrät kaiken, on parasta osallistua muihin kilpailuihin samanaikaisesti.

7- Tutustu kansankulttuuriin szopka-kilpailussa (puolalainen synnyinseinä)

Krakovan syntymäkuvaukset| ©Rafael Wagner
Krakovan syntymäkuvaukset| ©Rafael Wagner

Synnyttäjäkuvaukset liitetään yleensä Euroopan eteläisimpiin maihin (lähinnä Espanjaan ja Italiaan). Vahvalle katoliselle perinteelleen uskollisessa Puolassa on kuitenkin myös omia synnyinseiniään. Niitä kutsutaan nimellä szopka, ja ne eroavat eteläisistä synnyinseuduista siinä, että niissä kuvataan yleensä tyypillisiä puolalaisia arkkitehtonisia elementtejä. Krakovan mielenkiintoisimmista muistomerkeistä on jopa mielenkiintoisia jäljennöksiä. Sopkat ovat itse asiassa Unescon aineetonta maailmanperintökohde.

Se järjestetään joulukuun ensimmäisenä torstaina Kauppatorilla. Vierailu tässä tapahtumassa voi olla poikkeuksellinen tapa tutustua omakohtaisesti yhteen Puolan kansanperinteen tärkeimmistä elementeistä. Tapahtumaan osallistuu yleensä 100-200 ihmistä, ja myös turistit ovat tervetulleita. Joten jos olet valmis... onnea matkaan! Jos haluat löytää lisää joulusuunnitelmia, täällä on lisää tietoa siitä , mitä Krakovassa kannattaa nähdä ja tehdä jouluna.

Varaa opastettu kierros Krakovassa

8- Tervehdi Mikolajkia (puolalaista Pyhää Nikolausta)

Joulupukin vierailu| ©Dreen
Joulupukin vierailu| ©Dreen

Jos matkustat lasten kanssa, kannattaa tietää puolalaisen Pyhän Nikolauksen, Mikolajkin, juhlasta, joka järjestetään 6. joulukuuta. Tätä päivää edeltävänä päivänä, 5. joulukuuta, vietetään tätä pienten lasten juhlapäivää.

Kaikki nähtävyydet keskittyvät joulumarkkinoiden ympärille, erityisesti Kauppatorille. Kojuissa on tarjolla kaikkea Mikolajki-hahmoista makeisiin ja juhlapyhään liittyviin tuotteisiin. Ne ovat seuraavat:

 • Mikolajki-muotoisia keksejä, jotka on päällystetty tomusokerilla.
 • Punaiset omenat
 • Appelsiinit

Lisäksi lapset voivat nauttia joulupukin näkemisestä sekä torilla että kauppakeskuksissa. Mikolajki on kuitenkin hyvin erilainen kuin joulupukki. Hänellä on mukanaan mitra ja kepuli, sillä hänen ulkonäkönsä liittyy 5. vuosisadan Lyykian piispaan... eikä Coca-Colaan! Jos tämä kuulostaa sinusta, suosittelen, että tutustut myös siihen , mitä Krakovassa voi tehdä jouluna.

9- Luistelu joulukuussa

Luistelu| ©RichardBH
Luistelu| ©RichardBH

Loistava suunnitelma joulukuulle. Jäähalleista ei tule olemaan pulaa. Suosituin on Kauppatorin lähellä sijaitseva, vaikka muitakin erittäin sopivia paikkoja on. Tässä ovat tärkeimmät:

Näiden jäähallien aukioloajat ovat yleensä **klo 09:00-21:**00, joskin tämä voi hieman vaihdella jäähallista riippuen. Suosittelen tarkistamaan tämän seikan, jos aiot vierailla niillä hyvin aikaisin tai hyvin myöhään. Mitä tulee hintaan, voit luistella 3 eurosta alkaen, mikä on erittäin mielenkiintoinen hinta.

10- Katso Krakova lumen alla joulukuussa

Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko
Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko

Joulukuu on kylmä kuukausi Krakovassa. Sinun ei kannata yllättyä, jos kohtaat lumisadetta. Mikä ei toisaalta olisi huono asia, sillä Krakova on erityisen kaunis kaupunki lumen peitossa. Jos näin käy, suuntaa Wawelin kukkulalle. Huipulta näet lumen peittämät katot ja kaupungin Veikselin molemmin puolin.

Se voisi olla myös hyvä tilaisuus käydä Wawelin linnassa. Täältä löydät tietoa siitä, miten linnassa voi vierailla, aukioloajat ja sisäänpääsymaksut. Jos matkustat lasten kanssa, ei ole mitään parempaa kuin vierailu Wawelin lohikäärmeellä, joka on kukkulalla sijaitseva veistos, joka esittää legendaarista lohikäärmettä, jonka uskotaan asuttaneen tällä kukkulalla sijaitsevaa luolaa. Muuten, jos haluat lisää suunnitelmia pikkulasten kanssa, täällä on lisää vaihtoehtoja Krakovan vierailulle lasten kanssa.

Millainen sää on Krakovassa joulukuussa?

Joulu Krakovassa| ©Brandon Atkinson
Joulu Krakovassa| ©Brandon Atkinson

Joulukuu Krakovassa on kylmä kuukausi. Sää talvella. Jotta saisit käsityksen, keskimääräiset korkeat lämpötilat tässä kuussa ovat 0 ja 5 celsiusasteen välillä. Alhaisimmat lämpötilat ovat 0 ja -5 celsiusasteen välillä.

Lumisade, sade ja tuuli eivät ole harvinaisia talvella. Suosittelen, että vietät talvilomasi tutustumalla kaupunkiin, jossa ei ole ongelmia, jos olet hyvin pukeutunut. Mutta jos haluat tutustua ympäröivään alueeseen, kuten Auschwitziin tai Suolakaivoksiin, se on eri asia. Tällöin huono sää voi pilata kokemuksesi tai tehdä siitä vähemmän tyydyttävän.

Kuinka paljon kävijöitä Krakovassa on joulukuussa?

Krakovan kadut jouluna| ©YougoPL
Krakovan kadut jouluna| ©YougoPL

Krakova on Varsovan ohella Puolan kaksi suosituinta turistikohdetta. Siellä ei kuitenkaan ole tungosta tai tungosta. Joulukuu kattaa kuitenkin suurimman osan joulujuhlista sekä yhden kaupungin suurimmista nähtävyyksistä: joulumarkkinat.

Voit odottaa, että kaupungin kävijämäärät lisääntyvät tässä kuussa, mutta ei niin, että se haittaisi nautintoasi. Juhlapyhät houkuttelevat usein paljon kotimaista matkailua, ja vaikka "kuumissa paikoissa" (kuten Kauppatorilla) saattaa olla enemmän väkeä, voit tutustua kaikkiin Krakovan nähtävyyksiin ilman suurempia ongelmia.

Mitä minun pitäisi pakata matkalle Krakovaan?

Matkatavaroiden valmistelu| ©Ketut Subiyanto
Matkatavaroiden valmistelu| ©Ketut Subiyanto

Se, mitä kannattaa pakata Krakovan matkaa varten, määräytyy joulukuun sään mukaan. Suosittelen ottamaan mukaan lämpimät vaatteet, sillä saatat joutua kohtaamaan pakkasta lähellä olevia tai sen alapuolella olevia lämpötiloja. Tässä siis mitä sinun kannattaa ottaa mukaasi:

 • Paksu takki
 • lämpöliivit
 • Käsineet
 • Huivit
 • Pipo

Suosittelen myös pitämään matkatavaroissaan luetteloa Krakovan keskustassa sijaitsevista valuutanvaihtopisteistä. Tai vaihtoehtoisesti voit pitää ne matkapuhelimessasi. Kuten tiedät, Puola ei kuulu vielä euroalueeseen, ja sen valuutta on zloty. Yksi euro vastaa noin 4,50 zlotya. Tämä voi helposti muuttua. Suosittelen, että tarkistat euron ja zlotyn välisen vaihtokurssin ennen lähtöäsi.

Mitä tulee rahanvaihtopaikkoihin, lentoaseman välityspalkkiot ovat erittäin korkeat. Suosittelen vaihtamaan kuljetusta varten välttämättömät rahat siellä ja Krakovassa vaihda rahaa parhaita kursseja tarjoavissa valuutanvaihtopisteissä.

Varaa opastettu kierros Krakovassa