Krakovan matkat

Jos haluat tutustua Krakovaan ja sen ympäristöön, älä epäröi liittyä opastetulle kierrokselle, jotta et missaa mitään.

Ana Caballero

Ana Caballero

5 minuuttia luettu

Krakovan matkat

Sukiennice, Krakova | ©Jorge Láscar

Krakova on historiallinen kaupunki. Sen keskiaikaiset kadut kätkevät sisäänsä muistomerkkejä ja legendoja, jotka viettelevät jokaisen matkailijan, eikä sen ympäristö ole kaukana siitä. Opastettu kierros on paras tapa tutustua kaikkeen, mitä kaupungilla on tarjottavanaan, ja nämä ovat parhaita kierroksia:

1. Krakovan sähköautokierros

Pienet sähköajoneuvot pysäköitynä Varsovan kadulle odottamassa turisteja.| ©Brian Snelson
Pienet sähköajoneuvot pysäköitynä Varsovan kadulle odottamassa turisteja.| ©Brian Snelson

Jos majoitut Krakovan keskustassa, voit kävellä melkein mihin tahansa kaupungin kiinnostavaan kohteeseen. Olet kuitenkin saattanut huomata pieniä sähköajoneuvoja, joista on panoraamanäkymät, ajelevan ympäri kaupunkia: ne ovat ympäristöystävällisiä autoja, ja ne ovat suosittu tapa liikkua keskustassa, sillä niillä pääsee liikenteeltä suljetuille alueille, kuten vanhaankaupunkiin.

Näitä ajoneuvoja käytetään opastetuilla kaupunkikierroksilla. Kuljettaja vie sinut mukavasti tutustumaan Krakovan tärkeimpiin nähtävyyksiin ja kertoo samalla, mitä niistä on tiedettävä. Kierrokset varataan verkossa, ja voit valita itsellesi parhaiten sopivan päivän ja kellonajan.

Kaikki nämä ajoneuvot ovat samankaltaisia: noin nelipaikkaisia, varustettu läpinäkyvillä suojilla sateen varalta ja peitoilla ja lämmityksellä kylmää varten. Reitti voi vaihdella hieman kierroksittain, mutta lähes kaikki kiertoajelut suuntautuvat nähtävyyksiin, kuten juutalaiskortteliin, ghetton Sankareiden aukiolle tai Oskar Schindlerin tehtaalle. Vaihtoehtoja on erilaisia, mutta suosittelen jompaakumpaa näistä kahdesta:

Tunnin kierros

Yksityinen sähköautokierros Krakovassa: Tämä on yksi edullisimmista vaihtoehdoista, sillä opas noutaa sinut hotelliltasi ja aloitat ja lopetat kierroksen siellä. Se on saatavilla 26 kielellä, mukaan lukien englanti ja espanja.

Puolentoista tunnin kierros

Tämä on ihanteellinen vaihtoehto, jos haluat kulkea omaan tahtiisi ja antaa asiantuntijan nauhoittamien selitysten viedä sinut mukanaan (saatavilla valitsemallasi kielellä).

Varaa golfkärrykierros Krakovassa

2. Opastettu kierros Krakovan juutalaiskortteliin ja Schindlerin tehtaaseen

Vieraile Schindlerin tehtaalla| ©Jose A.
Vieraile Schindlerin tehtaalla| ©Jose A.

Krakova ei säästynyt natsien miehitykseltä, ja vielä tänäkin päivänä kaupungissa on monia jälkiä juutalaisväestöön kohdistuneesta kauhusta. Tällä opastetulla kierroksella Krakovan juutalaiskorttelissa käydään läpi tämä osa historiaa ja pyritään varmistamaan, ettei se toistu tulevaisuudessa.

Opastettu kierros Krakovan juutalaiskorttelissa ja Schindlerin tehta assa kestää noin 2 tuntia. Kierros on saatavilla useilla kielillä, kuten englanniksi, ranskaksi tai espanjaksi, valitse vain, kun olet varannut paikkasi verkossa.

Kierroksen aikana käydään muun muassa Kotkan apteekkimuseossa ja Oskar Schindlerin johtamassa tehtaassa. Jos et ole nähnyt Spielbergin mestariteosta, sinun pitäisi tietää, että Schindler oli liikemies, joka omistautui pelastamaan juutalaisia keskitysleireiltä palkkaamalla heitä tehtaaseensa.

Varaa kierros juutalaiskortteliin ja Schindlerin tehtaaseen

3. Opastettu kierros Auschwitzin keskitysleirillä

Auschwitzin keskitysleiri| ©Fadjar Djulizar
Auschwitzin keskitysleiri| ©Fadjar Djulizar

Tämän Krakovassa ja sen ympäristössä järjestettävien matkojen ja retkien luettelon suosituin aktiviteetti on epäilemättä päiväretki Krakovasta Auschwitz-Birkenauhun, paikkaan, joka on täynnä historiaa.

Se oli aikoinaan Euroopan pahamaineisin tuhoamisleiri, mutta nykyään se on museo, joka muistuttaa natsismin kauhuista ja pyrkii varmistamaan, että uhrien muisto ei unohdu. Tämä retki sisältää edestakaisen kuljetuksen Krakovan hotellilta, sisäänpääsyn kompleksin alueelle ja asiantuntevan oppaan palvelut.

Vaikka Auschwitzia kutsutaan yhdeksi keskitysleiriksi, se on itse asiassa kolme eri leiriä, joista tunnetuin on Auschwitz-Birkenau. Tällä kierroksella näet kaikki kolme leiriä, mukaan lukien krematorion jäännökset, joidenkin vankien siellä ollessaan kirjoittamat kirjeet ja "leirin", jossa vangit asuivat.

Vaikka tämän kierroksen voi tehdä yksin, vierailu asiantuntijaoppaan kanssa on välttämätöntä, jotta voit uppoutua historiaan. Tässä artikkelissa Auschwitzin päiväretket Krakovasta lisätietoja vierailun järjestämisestä.

Varaa retki Auschwitziin

4. Wieliczkan suolakaivoskierros

Wieliczkan suolakaivosten sisällä| ©Anna & Michal
Wieliczkan suolakaivosten sisällä| ©Anna & Michal

Kun kuulin tästä Wieliczkan suolakaivoksille suuntautuvasta retkestä Krakovasta, olin itsekin yllättynyt ja mietin, onko se todella sen arvoinen. Sen tehtyäni voin kuitenkin sanoa, että olin iloisesti yllättynyt, kun löysin yhden Puolan kiehtovimmista muistomerkeistä.

Tällä kierroksella opit kaivostekniikoista, joita on käytetty keskiajalta nykypäivään, ja näet myös erikoisia suolasta tehtyjä patsaita, jotka on tehty tärkeiden persoonallisuuksien näköisiksi. Kävelet 135 metriä maanpinnan yläpuolelle rakennetun tunneliverkoston läpi, joka luo astmaa ja hengitystieongelmia sairastaville suotuisan mikroilmaston.

Wieliczkan suolakaivoskierros on saatavilla englanniksi, saksaksi, italiaksi, ranskaksi, espanjaksi ja saksaksi. Hintaan sisältyy kuljetus Krakovan keskustasta ja takaisin, sisäänpääsy kaivoksiin ja asiantuntevan oppaan palvelut. Koko kierrokseen kuluu noin neljä tuntia. Tässä oppaassa noin Wieliczkan suolakaivos -päiväretket Krakovasta kaikki tiedot, joita tarvitset vierailun järjestämiseen.

Varaa matka suolakaivoksiin

5. Pieskowa Skalan linna ja Czestochowan kierros

Kuuluisan Mustan Madonnan alttari, Czestochowa| ©Dennis Jarvis
Kuuluisan Mustan Madonnan alttari, Czestochowa| ©Dennis Jarvis

Jos pidät maisemista, suosittelen tätä päiväretkeä Krakovasta Pieskowa Skalan linnaan ja Czestochowaan katsomaan kuuluisaa Mustaa Madonnaa, Puolan kunnioitetuinta pyhäinjäännöstä. Musta Madonna sijaitsee Czestochowan pyhiinvaelluskohteessa, mutta matkan varrella ohitat muun muassa Kotkanpesän reitin ja Pieskowa Skalan linnan.

Tämä opastettu retki antaa sinulle mahdollisuuden tutustua Puolan toiseen puoleen, johon olisi vaikea päästä, jos rajoittaisit vierailusi Krakovan kaupunkiin. Kierros on saatavilla englanniksi, espanjaksi ja italiaksi, ja sen hinta on 75 euroa sisältäen kuljetuksen ja oppaan palvelut.

Varaa retki Pieskowa Skalan linnaan ja Czestochowaan

6. Retki Zakopaneen

Nauti Zakopanen kauniista nähtävyyksistä| ©Alex Blokstra
Nauti Zakopanen kauniista nähtävyyksistä| ©Alex Blokstra

Jos haluat paeta vuoristoon, voit tehdä retken Zakopanen kaupunkiin, joka sijaitsee kahden tunnin ajomatkan päässä Krakovasta. Sieltä löydät muun muassa Tatra-vuoriston, joka on Unescon maailmanperintökohde ja luonnollinen raja Puolan ja Slovakian välillä.

Kohde sopii erinomaisesti kävelyretkelle kesäkuukausina (kylmät talvilämpötilat voivat tehdä kävelystä hyvin rankkaa ja jopa vaarallista tähän aikaan vuodesta) ja ihaile sitten paikan yksinkertaista ja viihtyisää arkkitehtuuria.

Varaa matka Zakopaneen

7. Neljän tunnin opastettu kierros Krakovassa

Kuninkaanlinna ja Wawelin katedraali| ©Naval S
Kuninkaanlinna ja Wawelin katedraali| ©Naval S

Jos haluat saada yleiskuvan puolalaisesta kaupungista ja kuulla kaikki sen kaduille kätketyt tarinat niiden teemasta riippumatta, paras vaihtoehto on tämä puolen päivän opastettu Krakovan kierros.

Erikoistunut opas viettää kanssasi puoli päivää ja näyttää sinulle kaupungin merkittävimmät muistomerkit, kertoo legendoista ja historiallisista jaksoista, jotka tekivät kaupungista sen, mikä se on nykyään, kertoo sen asukkaiden tavoista, antaa suosituksia matkallesi ja jopa saattaa sinut vierailulle joihinkin tärkeimpiin museoihin.

Tämä puolipäiväinen Krakovan kiertoajelu sisältää pääsyliput museoihin, joissa vierailet reitin aikana. Yksi sen eduista on se, että olet enintään 12 matkustajan ryhmässä, joten tunnelma on läheinen, joten voit nauttia vielä enemmän kokemuksesta ja oppaan selityksistä, jotka ovat saatavilla espanjaksi, englanniksi, saksaksi, italiaksi tai ranskaksi.

Kierros kulkee kävellen ja bussilla. Kun teet varauksen verkossa, sinulle ilmoitetaan tapaamispaikka sähköpostitse.

Sinulla on myös mahdollisuus tutustua Krakovaan erittäin mukavalla ja kestävällä tavalla tällä pyöräretkellä, jolla voit tutustua kaupunkiin pyörällä.

Reittiohjelma

  • Wawelin kuninkaanlinna: renessanssipalatsi, joka 1500-luvun alussa oli goottilainen kuninkaanlinna. Se on ollut vuosia Puolan kuningasperheen asuinpaikka.
  • Wawelin katedraali: Puolan kuninkaiden ja sankareiden leposija. Historiaa täynnä oleva pysähdyspaikka
  • Kanonicza-katu: kaupungin viehättävä kulma, jonka historia ulottuu 1300-luvulle.
  • Kuninkaallinen reitti - reitti, jota pitkin kuninkaallinen seurue kulki kaupungissa pidettyjen seremonioiden aikana. Siihen kuuluu kirkkoja, kuten Pyhän Florianin kirkko ja Pyhän Marian basilika.
  • Puolan yliopisto: yli 500 vuotta vanha.
  • Kaupungin keskusaukio: siellä sijaitsi keskiajan Euroopan suurin tori.
  • Sukiennice: Krakovan vanhin ostoskeskus.

8. Retki Dunajec-joelle

Niedzican linna Dunajec-joen vesissä kylpevässä Niedzican linnassa.| ©maciekbor
Niedzican linna Dunajec-joen vesissä kylpevässä Niedzican linnassa.| ©maciekbor

Toinen hieno pakomatka Krakovasta on retki Pieniny-luonnonpuistoon, jossa Dunajec-joki sijaitsee. Tämä vaihtoehto on ihanteellinen, jos haluat välttää väkijoukkoja ja viettää yksinäisen, rentouttavan päivän kaukana kaupungin stressistä. Alle kahdessa tunnissa olet luonnossa, jossa sanotaan olevan piilotettu inkojen aarre. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että todellinen aarre on näköala Niedzican linnaan, joka sijaitsee täällä.

9. Retki Wroclawiin

Näkymät Wroclawiin Oder-joelta| ©Loris Silvio Zecchinato
Näkymät Wroclawiin Oder-joelta| ©Loris Silvio Zecchinato

Wroclaw, joka sijaitsee kolmen tunnin ajomatkan päässä Krakovasta, ei ehkä ole yksi maan tunnetuimmista kaupungeista, mutta sen vanhakaupunki on ehdottomasti vierailun arvoinen, varsinkin jos otat opastetun kierroksen ja tutustut paikan historiaan. Ympäröivällä alueella on maisemia, joita käytettiin Narnian kronikat -elokuvan kulisseina. Älä unohda vierailla juutalaiskorttelissa.

10. Retki Varsovaan

Varsova| ©Vinicius Pinheiro
Varsova| ©Vinicius Pinheiro

Puolan pääkaupunki on noin kolmen ja puolen tunnin päässä Krakovasta; jos sinulla on kiire, voit matkustaa sinne ja takaisin päivässä tai voit varata yöpymisen, jos haluat tutustua kaupunkiin tarkemmin. Varsovan kulttuuritarjonta on varsin erinomaista, joten et tule kyllästymään vierailulla, johon pitäisi sisältyä sellaisia pakollisia nähtävyyksiä kuin kuninkaanlinna, Lazienkin puisto, Krakowskie Przedmieście -katu, Prahan kortteli ja getto.

Saatat myös olla kiinnostunut

Krakovan lentoasema| ©Alquiler de Coches
Krakovan lentoasema| ©Alquiler de Coches

Tiedät jo melkein kaiken, mitä sinun on tehtävä Krakovassa ollessasi, ja tekemistä riittää, joten älä unohda järjestää saapumista hotelliin ja paluuta lentokentälle. Tätä varten jätän sinulle tämän artikkelin Krakovan lentokenttäkuljetukset joka voi auttaa sinua.