Tekemistä Krakovassa 4 päivässä

Neljä päivää Krakovassa antaa sinulle runsaasti aikaa tutustua kaupunkiin ja Auschwitzin keskitysleiriin perusteellisesti. Annan sinulle kaikki yksityiskohdat, jotta saat kaiken irti ajasta.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minuuttia luettu

Tekemistä Krakovassa 4 päivässä

Wawelin linna ja katedraali Krakovassa | ©Naval S

Vaikka 4 päivää Krakovassa ei ole paljon, ne riittävät nauttimaan kaupungin (ja sen ympäristön) taianomaisimmista paikoista. On kuitenkin normaalia, että et tiedä , mitkä paikat ovat must-nähtävyyksiä ja mitkä voit jättää taaksesi.

Mutta olet tullut oikeaan paikkaan, sillä haluan kertoa sinulle yhden täydellisimmistä tavoista tutustua tähän Puolan kaupunkiin, joka oli aikoinaan maan pääkaupunki, vain muutamassa päivässä.

Päivä 1: Tutustu kaupunkiin

Krakovan tori| ©Francisco Anzola
Krakovan tori| ©Francisco Anzola

Krakova on keskiaikainen helmi, ja jokainen pitkä viikonloppu tässä kaupungissa pitäisi aloittaa Kauppatorilta. Sieltä pääset helposti tärkeimpiin nähtävyyksiin - oletko valmis? Tutustutaan Krakovan parhaimpiin puoliin!

Aloita lomasi perinteisellä aamiaisella

Onko puolalainen aamiainen sinulle tuttu? Pohjois-Euroopan maassa päivän ensimmäinen ateria on myös päivän tärkein ateria, jopa niin tärkeä, että kello 11:00 on yleensä toinen ateria.

Paikalliset aloittavat päivän yleensä leipäviipaleella, jossa on kielbasa (maustettu makkara), munakokkelia tai kvarkkia retiisien kanssa. Kovaksi keitetyt kananmunat ja silli voivat täydentää ruokalistaa.

Monet Kauppatorin laitokset tarjoavat perinteisen aamiaisen:

 • Smakolyki (Straszewskiego-katu 28).
 • Dynia: suositellaan erityisesti lämpiminä kuukausina, sillä siellä on kaunis puutarha (Krupnicza Street 20).
 • Moment Resto Bar & Music: suositellaan, jos majoitut Kazimierzin alueella (Estery Street 22).

Kävele vanhankaupungin läpi

1500-luvulle asti Krakova oli Puolan pääkaupunki. Kuningas Sigmund III Vaasa siirsi hovinsa Varsovaan, mutta hän ei voinut viedä mukanaan loistavia rakennuksia, jotka muodostavat kaupungin keskustan.

Tämä alue on hyvin kompakti, ja siihen voi helposti tutustua kävellen yksin tai vanhankaupungin kierroksella. Kierroksella näet useita kiehtovia monumentteja:

 • Kauppatori (Rynek Główny): yksi Euroopan suurimmista aukioista. Sitä ympäröivät värikkäät talot, ja sen keskellä seisoo yksi kaupungin symboleista, Lonja de los Paños, vanha tori, joka on säilyttänyt kaupallisen asemansa.
 • Floriańska-katu (ulica Floriańska): yksi maan arvostetuimmista ostoskaduista. Se on osa Kuninkaallista tietä, vanhaa reittiä, joka johtaa Wawel-kukkulalle.
 • Wawel-kukkula: kaupungin ylle kohoava kukkula. Täältä löydät katedraalin, Krakovan linnan ja suuren luolan, jossa legendan mukaan asui lohikäärme, joka piinasi paikallisia.
 • Pyhän Marian basilika (Kościół Mariacki): Vanhankaupungin pääkirkko, joka erottuu helposti epäsymmetrisistä torneistaan.
 • Barbaari- yksi Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista linnoituksista. Se rakennettiin valvomaan läheistä Pyhän Florianin porttia.

Varaa vanhankaupungin kierros

Rentoudu Planty-puiston vehreydessä

Kävelyretki Plantyn puistossa kesällä| ©Soon Keat Ong
Kävelyretki Plantyn puistossa kesällä| ©Soon Keat Ong

Barbicanin vierailun jälkeen sinun tarvitsee vain kävellä muutama metri Planty Parkiin, joka on kaupungin ympärillä oleva vihreä rengas- mikään muu kaupunki Puolassa ei voi ylpeillä näin kauniilla paikalla!

Tämä kaupunkipuutarha syntyi 1900-luvun alussa, kun kaupungin viranomaiset päättivät muuttaa kaupunginmuurit virkistysalueeksi.

Nykyään Plantyn puisto on jaettu kahdeksaan puutarhaan, jotka ulottuvat noin 4 kilometrin päähän.

Päätä päivä hyvin ansaitulle illalliselle.

Nälän tyydyttämiseksi ei ole mitään parempaa kuin hyvät ribsit. Jos haluat kokeilla tätä ruokalajia, suuntaa Krakovassa osoitteeseen Plac Dominikański 2. Täältä löydät Rzeźnia-ravintolan, joka on paikka paatuneille lihansyöjille.

Jos et ole ribsien perään, voit valita puolalaisen tartarin tai Buffalon kanansiipiä. Rzeźnia-ravintolassa annokset ovat erittäin runsaita, ja niiden seurana voit nauttia muutaman paukun paikallista vodkaa. Eihän huomenna ole töitä?

Ja jos haluat jotain erikoisempaa, voit lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla syömällä ja nauttimalla samalla puolalaisesta folklore-esityksestä legendaarisessa kaupunkiravintolassa Krakovan keskustassa. Valinta on sinun!

Varaa folkloreshow ja illallinen Krakovassa

2. päivä: Uppoudu maagiseen paikkaan

Suolakaivoksen louhintagalleria| ©Aleksandr Zykov
Suolakaivoksen louhintagalleria| ©Aleksandr Zykov

Kun olet tutustunut vanhaan kaupunkiin, voit tehdä retken, joka vie sinut maan keskipisteeseen. Tarkoitamme luonnollisesti matkaa Wieliczkan suolakaivokseen, joka on maaginen paikka vain muutaman kilometrin päässä Krakovasta.

Vietä aamupäivä Wieliczkan suolakaivoksessa

Wieliczkan suolakaivos sijaitsee noin 15 km:n päässä Krakovasta, ja se on suosittu kohde niin matkailijoiden kuin paikallistenkin keskuudessa.

Kaivos avattiin 1300-luvulla, ja sen kehitys on suurelta osin kuningas Kasimir III Suuren ansiota, joka myönsi kaivostyöläisille monia etuoikeuksia ja perusti sairaalan heidän hoitamistaan varten.

Tämän maagisen paikan syvyys on 327 metriä, ja sen läpi kulkee kammioiden ja gallerioiden verkosto, joka on täynnä veistettyjä hahmoja. Tässä on lyhyt luettelo sen kuuluisimmista nähtävyyksistä, joihin voit tutustua matkalla Krakovasta Wieliczkan suolakaivoksiin:

 • Pyhän Kingan kappeli: kaivoksen lippulaiva. Tämän jumalanpalveluspaikan veisti kaksi visionääristä veljestä 30 vuoden aikana.
 • Weimarin kammio: suurin nähtävyys on sen pieni valaistu järvi.
 • Pyhän Antoniuksen kappeli: vihreästä suolalohkareesta veistetty barokkimuistomerkki. Sitä koristavat pyhimysten hahmot, ja siinä on kokonaan suolasta veistetty saarnatuoli.
 • Gołuchowskin kammio ja sen asema: 1800-luvulla kaivostyöläiset käyttivät maanalaista rautatietä, ja asema sijaitsi juuri tässä ympäristössä.
 • Spalone-kammio: Wieliczkan "räjähtävin" paikka. Suolamiehet, joilla on pitkät kepit käsissään, muistuttavat työläisistä, jotka riskeerasivat henkensä eniten, polttajista. Heidän tehtävänään oli polttaa metaani ennen kuin sen pitoisuus aiheuttaa räjähdyksen.

Varaa retki Wieliczkan suolakaivoksille

Kävele Kazimierzin kaupunginosassa

Galician juutalaismuseo| ©Zygmunt Put
Galician juutalaismuseo| ©Zygmunt Put

Juutalaiset karkotettiin 1400-luvulla Krakovasta, ja he muuttivat lopulta tähän kaupunginosaan. Ennen toista maailmansotaa täällä asui noin 60 000 juutalaista, jotka tekivät kaikenlaista ruokapalveluista käsityöläisiin.

Mutta vuonna 1941 saksalaiset tulivat kaupunkiin ja ajoivat asukkaat pois kodeistaan. Juutalaiset päätyivät asumaan Podgórzen kaupunginosaan tai Auschwitzin ja Dachaun keskitysleireille.

Konfliktin jälkeen Kazimierz vaipui unohduksiin, ja vasta 1990-luvulla se palasi entiseen loistoonsa, joten nyt voit tehdä kierroksen juutalaiskortteliin tutustuaksesi siihen. Nykyään entinen juutalaisghetto on Krakovan vilkkain kaupunginosa. Menneisyys herää henkiin synagogissa, ja iltaisin kaduilla on runsaasti viihdettä:

Varaa kiertoajelu Krakovan juutalaiskortteliin

Hemmottele itseäsi perinteisessä ravintolassa

Sisällä Czarna Kaczka -ravintolassa| ©Kirsten E
Sisällä Czarna Kaczka -ravintolassa| ©Kirsten E

Perinteisiin liittyvistä ravintoloista Czarna Kaczka ansaitsee erityismaininnan. Sen nimi tarkoittaa "mustaa ankkaa", ja kuten voitte kuvitella, ravintola on erikoistunut tämäntyyppiseen lihaan. Täällä voit maistella:

 • Krakovan paistettua ankkaa piparjuuri- ja sienikastikkeen kera.
 • Punaviinissä maustettua ankanpaistia punakaali- ja kuivattujen luumujen kera.
 • Makean veden kalaa, kuten voissa paistettua taimenta tai kuhafileetä.
 • Kasvisruokiin kuuluvat erinomaiset perunapannukakut.

Jos kuitenkin haluat ottaa kaiken irti vierailustasi juutalaiskorttelissa, voit maistella ruokia ja nauttia kulttuurista Kazimierzin ruokakierroksella.

Varaa gastronominen kierros juutalaiskortteliin

3. päivä: Lähde kaupungista katsomaan toisen maailmansodan pahinta perintöä

Auschwitzin keskitysleirin vartiotorni| ©bipolars polaroids
Auschwitzin keskitysleirin vartiotorni| ©bipolars polaroids

Auschwitz-Birkenau on inhimillisen julmuuden muistomerkki. Kun sinulla on neljä päivää aikaa, suosittelen sinua vierailemaan tässä pahamaineisessa paikassa.

Vieraile pahamaineisella Auschwitzin keskitysleirillä

Tämä keskitysleiri vaati 1,1 miljoonan ihmisen hengen. Toisen maailmansodan lähestyessä loppuaan natsiviranomaiset yrittivät tuhota todisteet kansanmurhasta, mutta onneksi leirin vapauttaminen tammikuussa 1945 esti sen.

Konfliktin jälkeen Puolan hallitus päätti restauroida Auschwitz-Birkenaun muistomerkiksi ja museoksi. Vuodesta 1979 lähtien lager on ollut Unescon maailmanperintökohde, ja siellä käy vuosittain yli 2 miljoonaa turistia.

Auschwitzissa vierailu Krakovasta käsin on mahdollista, mutta se on yhtä kuin ajanhistorian kauhean sivun uudelleen kokeminen. Tieto on kuitenkin tietoisuutta.

Varaa retki Auschwitziin

Palaa Krakovaan lounaalle

Pierogarnian aseman sisäänkäynti| ©Andy Hill
Pierogarnian aseman sisäänkäynti| ©Andy Hill

Auschwitz-Birkenau on hyvin suuri, ja suuri osa ajastasi kuluu kävelemiseen parakkien ja avoimien kenttien läpi. Vaikka paikka saa sinut voimaan pahoin, saatat tulla nälkäiseksi paluumatkalla Krakovaan. Hyvä tapa tyydyttää nälkäsi on pierogi, puolalaisen lohturuoan perikuva.

Erikoistuneita paikkoja on kymmeniä, ja kaksi suosituinta ovat:

 • Pierogarnia Station- Ulan (omistajien tädin) reseptiä käyttäviä laitoksia on kahdeksan sekä Krakovan keskustassa että sen laitamilla.
 • Robimy Pierogi: Kazimierzin kaupunginosassa (Dajwór-katu 21) sijaitseva ruoka-auto, joka on ihanteellinen, jos et halua istua ja haluat mieluummin ottaa pierogit mukaan. Heidän nyytit valmistetaan käsin perinteisten reseptien mukaan.

Nauti miellyttävästä veneretkestä

Näin haastavan päivän jälkeen rentouttava aktiviteetti on ihanteellinen. Kuten tiedät, Pien-Puolan voivodikunnan (Małopolska) pääkaupunki kylpee Veiksel-joessa, joka virtaa Karpaattien vuoristossa ja laskee Itämereen. Veiksel-joen risteilyllä voitkin ihailla rakennuksia ja muistomerkkejä eri näkökulmasta.

Risteilyt lähtevät Krakovan jokisatamasta (bulwar Czerwieński) ja kestävät noin tunnin. Saatavilla on erilaisia veneitä vuodenajasta ja/tai vuorokaudenajasta riippuen, ja useimmat retket ovat ääniopastettuja.

Varaa Veiksel-joen risteily

4. päivä: Viimeiset ostokset

Sukiennice-kierros| ©Jennifer Boyer
Sukiennice-kierros| ©Jennifer Boyer

Viimeisenä päivänä voit viettää viimeisen päivän shoppailemalla ja nauttimalla omaperäisistä elämyksistä - ota kaikki irti jokaisesta viimeisestä minuutista!

Osta matkamuistoja vaatemarkkinoilta

Loma ei voi olla täydellinen ilman pieniä matkamuistoja, ja ihanteellinen paikka tähän on Lonja de los Paños (kangaspörssi).

Tämän majesteettisen rakennuksen alla on kymmeniä ruoka-, käsityö- ja matkamuistomyymälöitä. Olemme laatineet pienen luettelon tyypillisimmistä Krakovan matkamuistoista:

 • Meripihkaiset korut: Krakova oli tärkeä pysähdyspaikka Itämereltä alkaneella meripihkaisen tien kauppareitillä. Hinnat ovat yllättävän kilpailukykyisiä meripihkamarkkinoilla.
 • Alueelliset puvut
 • Käsinveistetytshakkisarjat: Puolassa on erikoinen kuusikulmainen versio, jota tuskin näet muualla.
 • Pajunkoristeiset
 • Żubrówka: erinomainen paikallinen vodka, jonka tunnistaa vaakunassa olevasta biisonista.
 • Keramiikka.
 • Obwarzanek krakowski: punottu leipä, joka muistuttaa bagelia.

Kävele Collegium Maiuksen sisäpihalla

Collegium Maiuksen sisätilat| ©Allie Caulfield
Collegium Maiuksen sisätilat| ©Allie Caulfield

Tämä onKrakovan vanhin yliopistorakennus. Rakennus on rakennettu 1400-luvulla, ja se on kuuluisa sisäpihalla olevasta kellosta. Joka toinen tunti kello 09:00-17:00 puuhahmot ilmestyvät ja kulkevat perinteisen musiikin säestämänä.

Halutessasi voit vierailla Jagiellonian yliopiston museossa, jossa on kokoelma tähtitieteellisiä ja astrologisia välineitä 1400-luvun jälkipuoliskolta.

Päätä pitkä viikonloppu ainutlaatuiseen kokemukseen

Illallisen jälkeen voit jättää hyvästit puolalaiselle kaupungille adrenaliinilla: kirveenheitolla. Siitä on tullut todellinen laji, jopa niin paljon, että on olemassa ammattilaisliigoja ja kansainväliset mestaruuskilpailut lähetetään ESPN-kanavalla.

Krakovassa Axe Nation on paikka, johon kannattaa mennä. Se sijaitsee osoitteessa Grodzka-katu 46, lähellä Pietari-Paavalin kirkkoa ja arkeologista museota.

Jos kuitenkin haluat jotain vielä seikkailullisempaa, voit varata ampumaradalle kokemuksen Krakovassa. Tässä tapauksessa sinun on kuitenkin suoritettava aktiviteetti ennen illallista, sillä se sijaitsee aivan kaupungin ulkopuolella.

Varaa ampumaradalle kokemus Krakovassa