Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Tekemistä Krakovassa 4 päivässä

Neljä päivää Krakovassa antaa sinulle runsaasti aikaa tutustua kaupunkiin perusteellisesti ja käydä myös valitettavan kuuluisalla Auschwitzin keskitysleirillä. Annan sinulle kaikki yksityiskohdat, jotta saat kaiken irti ajasta kaupungissa ja sen ympäristössä.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuuttia luettu

Tekemistä Krakovassa 4 päivässä

Wawelin linna ja katedraali Krakovassa | ©Naval S

Päivä 1: Tutustu kaupunkiin

Krakovan tori| ©Francisco Anzola
Krakovan tori| ©Francisco Anzola

Krakova on keskiaikainen jalokivi, ja jokainen pitkä viikonloppu tässä kaupungissa olisi aloitettava Kauppatorilta, josta pääset helposti tärkeimpiin nähtävyyksiin. Sieltä pääset helposti tärkeimpiin nähtävyyksiin - oletko valmis? Tutustutaan Krakovan parhaimpiin puoliin!

Aloita lomasi perinteisellä aamiaisella

Onko puolalainen aamiainen sinulle tuttu? Pohjois-Euroopan maassa päivän ensimmäinen ateria on myös tärkein. Paikalliset aloittavat päivän yleensä leivällä, jossa on kielbasaa (maustettua makkaraa), munakokkelia tai kvarkkia retiisien kanssa. Kovaksi keitetyt kananmunat ja silli saattavat täydentää ruokalistaa. Puolalaisessa kulttuurissa aamupala on niin tärkeä, että he yleensä syövät toisen aamiaisen kello 11:00.

Monet Krakovan majoitusliikkeet tarjoavat perinteisen aamiaisen. Kauppatorin lähellä voit kokeilla Smakolykin (Straszewskiego-katu 28) tai Dynian (Krupnicza-katu 20) ruokia. Jälkimmäistä suositellaan erityisesti lämpiminä kuukausina, sillä siellä on ihana puutarha. Jos yövyt Kazimierzin alueella, suosittelen Moment Resto Bar & Music ia osoitteessa 22 Estery Street.

Kävele vanhan kaupungin läpi

Krakova oli 1500-luvulle asti Puolan pääkaupunki. Kuningas Sigmund III Vasa siirsi hovinsa Varsovaan, mutta ei voinut ottaa mukaansa kaupungin keskustan upeita rakennuksia. Tämä alue on hyvin kompakti, ja sinne on helppo mennä kävellen. Kierroksella näet useita kiehtovia monumentteja:

 • Kauppatori (Rynek Główny), yksi Euroopan suurimmista aukioista. Sitä ympäröivät värikkäät talot, ja sen keskellä on yksi kaupungin symboleista: Lonja de los Paños (Kankaiden pörssi), vanha tori, joka on säilyttänyt kaupallisen kutsumuksensa.
 • Floriańska-katu (ulica Floriańska) on yksi maan arvostetuimmista ostoskaduista. Se on osa Kuninkaallista reittiä, vanhaa reittiä, joka johtaa Wawel-kukkulalle.
 • Wawel-kukkula, kukkula, josta on näkymät kaupungin ylle. Täältä löydät katedraalin, linnan ja suuren luolan, jossa legendan mukaan asui lohikäärme, joka kiusasi paikallisia. Katso lisätietoja aiheesta Krakovan linna: aukioloajat, miten sinne pääsee, opastetut kierrokset ja muuta.
 • Pyhän Marian basilika (Kościół Mariacki) on vanhankaupungin pääkirkko, joka erottuu helposti epäsymmetrisistä torneistaan.
 • Barbican, yksi Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista linnoituksista. Se rakennettiin valvomaan läheistä Pyhän Florianin porttia.

Varaa kierros vanhaan kaupunkiin

Rentoudu Planty Parkin vehreässä ympäristössä

Kiertoajelu Planty Parkissa kesällä| ©Soon Keat Ong
Kiertoajelu Planty Parkissa kesällä| ©Soon Keat Ong

Barbicanin vierailun jälkeen sinun tarvitsee vain kävellä muutaman metrin Planty Parkiin, joka on kaupungin ympärillä oleva vihreä kehä- mikään muu kaupunki Puolassa ei voi ylpeillä näin kauniilla paikalla! Tämä kaupunkipuutarha syntyi 1900-luvun alussa, kun kaupungin viranomaiset päättivät muuttaa kaupunginmuurit virkistysalueeksi.

Aluksi Feliks Radwański vastasi työstä, ja seuraavina vuosina hänen projekteistaan vastasi Florian Straszewski. Nykyään Planty Park on jaettu kahdeksaan puutarhaan, jotka ulottuvat noin 4 kilometrin päähän.

Päätä päivä hyvin ansaitulle illalliselle.

Pitkän keskustakävelyn jälkeen on aika miettiä päivällistä, ja nälän tyydyttämiseksi ei ole mitään parempaa kuin hyvät ribsit. Jos haluat kokeilla tätä ruokalajia Krakovassa, suuntaa Plac Dominikański 2:een.

Täältä löydät Rzeźnia-ravintolan, joka on paikka kovan luokan lihansyöjille. Jos et halua ribsejä, voit valita puolalaisen tartarin tai Buffalon kanansiipiä. Rzeźniassa annokset ovat erittäin runsaita, ja niiden kanssa voi nauttia muutaman paukun paikallista vodkaa. Eihän huomenna ole töitä?

Varaa kansanmusiikkinäytös ja illallinen Krakovassa

Päivä 2: Uppoudu maagiseen paikkaan

Suolakaivoksen louhinta Galleria| ©Aleksandr Zykov
Suolakaivoksen louhinta Galleria| ©Aleksandr Zykov

Kun olet nähnyt vanhan kaupungin, voit tehdä retken, joka vie sinut alas maan uumeniin. Puhumme tietenkin matkasta Wieliczkan suolakaivokseen, joka on maaginen paikka vain muutaman kilometrin päässä Krakovasta.

Vietä aamupäivä Wieliczkan kaivoksessa

Wieliczkan suolakaivos sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Krakovasta, ja se on suosittu kohde sekä matkailijoiden että paikallisten keskuudessa. Kaivos avattiin 1300-luvulla, ja sen kehitys on suurelta osin kuningas Kasimir III Suuren ansiota, joka myönsi kaivostyöläisille monia etuoikeuksia ja perusti sairaalan heidän hoitamistaan varten. Tämän maagisen paikan syvyys on 327 metriä, ja sen läpi kulkee kammioiden ja gallerioiden verkosto, joka on täynnä veistettyjä hahmoja. Seuraavassa on lyhyt luettelo sen tunnetuimmista nähtävyyksistä:

 • Pyhän Kingan kappeli, kaivoksen lippulaiva. Kaksi visionääristä veljestä veisti tämän jumalanpalveluspaikan 30 vuoden aikana.
 • Weimarin kammio, joka on koko paikan romanttisin. Sen tärkein nähtävyys on sen pieni valaistu järvi.
 • San Antonion kappeli, barokkityylinen monumentti, joka on kaivettu vihreän suolan lohkoon. Se on koristeltu pyhimysten hahmoilla, ja siinä on kokonaan suolasta veistetty saarnatuoli.
 • Gołuchowskin kammio ja sen asema. 1800-luvulla kaivostyöläiset käyttivät maanalaista rautatietä, ja asema sijaitsi juuri tässä ympäristössä.
 • Spalone-kammio, Wieliczkan "räjähtävin" paikka. Suolamiehet, joilla on pitkät kepit käsissään, muistuttavat työläisistä, jotka riskeerasivat henkensä eniten: polttajista. Heidän tehtävänään oli polttaa metaani ennen kuin sen pitoisuus aiheuttaa räjähdyksen.

Varaa retki Wieliczkan suolakaivoksiin

Kävele Kazimierzin kaupunginosan läpi

Galician juutalainen museo| ©Zygmunt Put
Galician juutalainen museo| ©Zygmunt Put

Kazimierzin kaupunginosan perusti kuningas Kasimir Suuri 1300-luvulla itsenäiseksi kaupungiksi. Juutalaiset karkotettiin 1400-luvulla Krakovasta, ja he muuttivat lopulta tähän kaupunginosaan. Ennen toista maailmansotaa täällä asui noin 60 000 juutalaista, jotka harjoittivat kaikkia elinkeinoja ateriapalveluista käsitöihin.

Kazimierz saattoi ylpeillä rikkaalla kulttuurielämällään, mutta kaiken tämän oli määrä päättyä. Vuonna 1941 saksalaiset tulivat kaupunkiin ja ajoivat asukkaat pois kodeistaan. Juutalaiset päätyivät asumaan Podgórzen kaupunginosaan tai Auschwitzin ja Dachaun keskitysleireille.

Konfliktin jälkeen Kazimierz vaipui unohduksiin, ja vasta 1990-luvulla se palasi entiseen loistoonsa. Nykyään entinen juutalaisghetto on Krakovan vilkkain kaupunginosa. Menneisyys herää henkiin synagogissa, ja iltaisin kaduilla on runsaasti viihdettä. Jos haluat juotavaa, suuntaa Klub Piękny Pies -klubiin (Plac Wolnica 9, ihanteellinen paikka, jos pidät indiestä, soulista tai grungesta) tai astu Alchemian kynnyksen yli, joka on ehkä Kazimierzin tunnetuin baari. Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan postauksen Mitä nähdä ja tehdä Krakovan juutalaiskorttelissa.

Varaa kierros Krakovan juutalaiskortteliin

Hemmottele itseäsi perinteisessä ravintolassa

Czarna Kaczka -ravintolan sisällä| ©Kirsten E
Czarna Kaczka -ravintolan sisällä| ©Kirsten E

Perinteisiin liittyvistä ravintoloista Czarna Kaczka ansaitsee erityismaininnan. Sen nimi tarkoittaa "mustaa ankkaa", ja kuten voitte kuvitella, se on erikoistunut tämäntyyppiseen lihaan. Täällä voit kokeilla herkullista paahdettua ankkaa krakovalaiseen tyyliin (piparjuuri- ja sienikastikkeella) tai hienostuneempaa ankanmarjaa punaviinissä, jonka seurana on punakaalia ja kuivattuja luumuja sisältäviä nyyttejä.

Jos haluat kalaa, Czarna Kaczka -ravintola tarjoaa makean veden kalaruokia, kuten voissa paistettua taimenta tai kuhafileitä. Tarjolla on myös kasvisvaihtoehtoja, kuten erinomaisia perunapannukakkuja. Ravintola sijaitsee Poselska-kadulla ja sijaitsee 1600-luvulla rakennetun rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Aterian päätteeksi voit valita vodka-tris. Jos olet kiinnostunut gastronomiasta, suosittelen lukemaan postauksen Puolan kaupungin parhaista ravintoloista.

Varaa gastronominen kierros juutalaiskortteliin

3. päivä: Lähde kaupungista katsomaan toisen maailmansodan pahinta perintöä

Vartiotorni Auschwitzin keskitysleirillä| ©bipolars polaroids
Vartiotorni Auschwitzin keskitysleirillä| ©bipolars polaroids

Auschwitz-Birkenau on inhimillisen julmuuden muistomerkki. Neljä päivää, suosittelen teitä vierailemaan tässä surullisen kuuluisassa paikassa.

Vieraile pahamaineisella Auschwitzin keskitysleirillä

Tämä Oświęcimin esikaupunkialueella sijaitseva keskitysleiri vaati 1,1 miljoonan ihmisen hengen. Toisen maailmansodan lähestyessä loppuaan natsiviranomaiset yrittivät tuhota todisteet kansanmurhasta, mutta onneksi leirin vapautuminen tammikuussa 1945 esti tämän prosessin.

Konfliktin jälkeen Puolan hallitus päätti restauroida Auschwitz-Birkenaun muistomerkiksi ja museoksi. Vuodesta 1979 lähtien lager on ollut Unescon maailmanperintökohde, ja siellä käy vuosittain yli 2 miljoonaa turistia.

Vierailu siellä on kuin eläisi uudelleen kauhistuttavan ajanhistorian sivun. Tieto on kuitenkin tietoisuutta, ja muutama tunti kasarmilla on enemmän kuin tarpeeksi Shoahin kauhujen ymmärtämiseksi. Täydellisen kokemuksen saamiseksi suosittelen järjestetyn kiertoajelun varaamista.

Artikkelissa Paljonko Auschwitzissa käynti maksaa: lippujen hinnat ja opastetut kierrokset selitetään kohta kohdalta kaikki käytettävissä olevat vaihtoehdot. Suosittelen, että valitsette aamupäivän, jotta voitte palata Krakovaan lounaalle.

Varaa retki Auschwitziin

Paluu Krakovaan syömään

Pierogarnian aseman sisäänkäynti| ©Andy Hill
Pierogarnian aseman sisäänkäynti| ©Andy Hill

Auschwitz-Birkenau on hyvin suuri, ja suuri osa ajastasi kuluu kävelemiseen parakkien ja avoimien kenttien läpi. Vaikka paikka saa sinut voimaan pahoin, saatat saada nälkää matkalla takaisin Krakovaan. Hyvä tapa tyydyttää nälkäsi on pierogi, puolalaisen lohturuoan perikuva.

Erikoispaikkoja on kymmeniä, ja yksi suosituimmista on Pierogarnian asema. Pierogarnia Station käyttää Ulan (omistajien tädin) reseptiä, ja sillä on kahdeksan toimipistettä sekä Krakovan keskustassa että laitamilla.

Jos et halua istua ja haluat mieluummin ottaa pierogit mukaan, voit valita Robimy Pierogi-ruokarekan. Pakettiauto sijaitsee Kazimierzin kaupunginosassa (Dajwór-katu 21) lyhyen kävelymatkan päässä vanhasta synagogasta. Hänen nyytit valmistetaan käsityönä perinteisten reseptien mukaan, eivätkä ne ennen kaikkea sisällä mitään arominvahventeita.

Nauti miellyttävästä veneretkestä

Näin haastavan päivän jälkeen rentouttava aktiviteetti on ihanteellinen. Näin voit jatkaa Krakovan helmien ihailua kävelemättä. Kuten tiedätte, Vähä-Puolan voivodikunnan (Małopolska) pääkaupunki kylpee Veiksel-joessa, joka virtaa Karpaattien vuoristossa ja laskee Itämereen. Matkan varrella voit ihailla rakennuksia ja muistomerkkejä eri näkökulmasta.

Jos valitset retken auringonlaskun aikaan, nautit romanttisimmista kävelyretkistä. Risteilyt lähtevät Krakovan jokisatamasta (bulwar Czerwieński) ja kestävät noin tunnin. Vuodenaikojen ja/tai vuorokaudenajan mukaan tarjolla on monenlaisia veneitä, ja useimmat kierrokset ovat audio-opastettuja. Jos haluat mieluummin pitää jalat maassa, voit vierailla Krakovan parhaissa kirkoissa.

Varaa risteily Veiksel-joella

Päivä 4: Viimeiset ostokset

Sukiennice-kiertue| ©Jennifer Boyer
Sukiennice-kiertue| ©Jennifer Boyer

Viimeisenä päivänä voit tehdä viime hetken ostoksia ja nauttia omaperäisistä elämyksistä, joten ota kaikki irti viimeisestä minuutista!

Osta matkamuistoja kangasmarkkinoilta

Mikään loma ei ole täydellinen ilman pokaaliostoksia, ja ihanteellinen paikka tähän on Lonja de los Paños. Tämän majesteettisen rakennuksen alla on kymmeniä ruoka-, käsityö- ja matkamuistomyymälöitä. Lue eteenpäin, olemme laatineet lyhyen luettelon tyypillisimmistä Krakovan matkamuistoista:

 • Meripihkaiset korut. Krakova oli tärkeä pysähdyspaikka Itämereltä alkaneella Amber Road -kauppareitillä. Hinnat ovat yllättävän kilpailukykyisiä Kangasmarkkinoilla.
 • Alueelliset puvut
 • Käsinveistetyt shakkipelit. Puolassa on erikoinen kuusikulmainen versio, jota tuskin näkee muualla.
 • Pajuesineet
 • Żubrówka, erinomainen paikallinen vodka, jonka tunnistaa vaakunassa olevasta biisonista.
 • Keramiikka.
 • Obwarzanek krakowski, punottu leipä, joka muistuttaa bagelia.

Kävele Collegium Maiuksen sisäpihan läpi

Collegium Maiuksen sisätilat| ©Allie Caulfield
Collegium Maiuksen sisätilat| ©Allie Caulfield

Krakovan vanhin yliopistorakennus. Rakennus on rakennettu 1400-luvulla, ja se on kuuluisa sisäpihalla olevasta kellosta. Joka toinen tunti kello 09:00-17:00 puuhahmot ilmestyvät ja kulkevat perinteisen musiikin säestämänä. Jos haluat, voit vierailla Jagiellonian yliopiston museossa, jossa on kokoelma tähtitieteellisiä ja astrologisia välineitä 1400-luvun jälkipuoliskolta.

Päätä pitkä viikonloppu ainutlaatuiseen kokemukseen

Illallisen jälkeen voit jättää hyvästit puolalaiselle kaupungille hieman adrenaliinin kera. Kirveenheitto on peräisin Kanadasta ja Yhdysvalloista. Noin vuonna 2000 siitä, mikä oli aikoinaan ajanvietettä, tuli sellainen laji, että näissä maissa on ammattilaisliigoja, ja ESPN on lähettänyt kansainväliset mestaruuskilpailut. Jos et ole koskaan kokeillut sitä, suosittelen kokeilemaan: se on loistava tapa purkaa höyryjä.

Krakovassa Axe Nation on oikea paikka. Löydät sen osoitteesta Grodzka-katu 46, ei kaukana Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkosta ja arkeologisesta museosta. Axe Nation on yksi Krakovan suosituimmista nähtävyyksistä, ja siellä on viisi rataa kolmessa huoneessa. Toimipaikka sopii erinomaisesti polttareihin ja yksityistilaisuuksiin.

Varaa ampumarata kokemus Krakovassa