Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Krakovassa syksyllä

Syksyllä puolalainen kaupunki muuttuu keltaiseksi, punaiseksi ja oranssiksi. Tämä on ihanteellinen aika kävelylle vanhassakaupungissa ja muutamalle retkelle lähikaupunkeihin.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minuuttia luettu

10 tekemistä Krakovassa syksyllä

Wisła, Krakova | ©Jason Mientkiewicz

Syksy on viimeinen käyttökelpoinen vuodenaika vierailla Auschwitzissa. Muutamaa viikkoa myöhemmin jäykät lämpötilat voivat tehdä tästä retkestä mahdottoman. Krakovalla on kuitenkin paljon muutakin tarjottavaa! Marraskuussa on yksi maan tärkeimmistä juhlapäivistä: itsenäisyyspäivä. Lue, mitä syksyllä kannattaa tehdä.

1. Liity itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin

Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet| ©Piotr Drabik
Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet| ©Piotr Drabik

Itsenäisyyspäivää vietetään 11. marraskuuta, joka on erittäin tärkeä päivä Puolan kansalle. Vuonna 1918, liittoutuneiden ja Saksan välisen aselevon allekirjoittamisen jälkeen, Puola sai takaisin itsenäisyytensä 123 vuoden jälkeen! Tällä pitkällä vuosisadalla maa oli kirjaimellisesti kadonnut kartalta ja jaettu kolmen vieraan vallan kesken: Itävalta-Unkarin keisarikunnan, Venäjän ja Saksan keisarikunnan kesken.

Valitettavasti sitä voitiin juhlia vain hyvin harvoin, koska Saksa valtasi maan vuonna 1939 ja joutui sen jälkeen Neuvostoliiton ikeen alle. Puolalaiset joutuivat odottamaan Berliinin muurin murtumista juhliakseen sitä uudelleen!

Näistä syistä itsenäisyyspäivä on hyvin merkityksellinen. Tänä päivänä Wawelin katedraalissa pidetään aamulla messu, jonka jälkeen sotilasparaati lähtee Wawelin kukkulalta, kulkee Kuninkaallista tietä (Droga Królewska) pitkin, ylittää Florianska-kadun ja päättyy Matejko-aukiolle. Armeijan soittokunta säestää jalkaväkiosastoja ja ratsujoukkoja. Illalla väkijoukko kokoontuu torille (Rynek Główny) laulamaan isänmaallisia lauluja.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

2. Nauti lehtien taikuudesta

Zakrzowek syksyllä| ©lukehasnotenough
Zakrzowek syksyllä| ©lukehasnotenough

Syksyllä lehdet muuttuvat punaisiksi, keltaisiksi ja oransseiksi ja tekevät jokaisesta puistosta maagisen paikan. Krakovassa on useita viheralueita, joilla voit ihailla ilmiötä. Lue eteenpäin, alla olevassa listassa luetellaan kohteet, jotka on ehdottomasti nähtävä:

 • Zakrzowek, puisto vain lyhyen matkan päässä keskustasta. Se on tunnettu sinisestä järvestä, joka sijaitsee vanhan kivilouhoksen onkalossa. Se on erittäin suosittu paikallisten keskuudessa, jotka tulevat tänne grillaamaan tai kävelemään järveä ympäröivään metsään (Salezjańska 19). Pääset tänne keskustasta raitiovaunulla (linja 52, pysäkki Poczta Główna).
 • Planty, vihreä kehä Krakovan ympärillä. Vanhat kaupunginmuurit purettiin 1700-luvun lopulla, ja muurien aikoinaan valtaama tila muutettiin vähitellen puutarhaksi. Syksyllä ei ole mitään parempaa kuin kuljeskella englantilaisten puutarhojen ja Belle Époque -rakennusten keskellä.
 • Jagiellonian yliopiston kasvitieteellinen puutarha (Mikołaja Kopernika 27), Puolan vanhin. Kylmää pakoon voit tutustua sen kasvihuoneissa kasvaviin trooppisiin mausteisiin. Jos haluat lisätietoja, suosittelen sinua käymään virallisilla verkkosivuilla.
 • Wolski, metsä, joka ulottuu yli joidenkin kukkuloiden. Se sijaitsee 8 km:n päässä vanhastakaupungista, ja siellä on merkittyjä polkuja retkeilijöille ja pyöräilijöille. Alueella on myös ratsastusreitti ja hiihtolatu. Puiden lisäksi voit hyvällä tuurilla nähdä peuroja, mäyriä, kettuja ja muita villieläimiä. Jos olet kiinnostunut tästä, suosittelen lukemaan postauksen parhaista vaelluksista Krakovasta.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

3. Poimi sieniä Krakovaa ympäröivistä metsistä

Sienet Puolassa| ©Daniel Burgas
Sienet Puolassa| ©Daniel Burgas

Puola on kuuluisa sienistään siinä määrin, että sen kuuluisin eeppinen runo "Pan Tadeusz" sisältää kuuluisan sienestyskohtauksen. Tämä käytäntö on kuitenkin paljon vanhempi, ja se herää henkiin joka vuosi yhtenä vuodenaikana: syksyllä.

Lokakuun jälkipuoliskosta lähtien krakovalaiset lähtevät varhain aamulla kaupungin lähimetsään. Sienet maistuvat paremmilta, jos ne kypsennetään heti poimintapäivänä, minkä vuoksi on tärkeää, että aluskasvillisuuden läpi seulotaan ilman, että ympärillä on liikaa ihmisiä.

Krakovassa voit kokeilla maukkaita sienireseptejä Pod Aniołamissa, joka on ravintola, joka sijaitsee 1200-luvun rakennuksessa, joka oli Krakovan kultaseppien asuinpaikka yli 300 vuoden ajan.

Syksyllä keittiömestarit suosittelevat kahta erikoisruokaa: sienikeittoa nuudeleilla ja valkosienikeittoa nuudeleilla. Molemmissa resepteissä kokit käyttävät sieniä, jotka on kerätty Gorcen kansallispuistossa.

Varaa retki Krakovasta

4. Osallistu Keski-Euroopan suurimpaan kirjallisuusfestivaaliin

Conrad-festivaaleilla| ©Woiciech Wandzel
Conrad-festivaaleilla| ©Woiciech Wandzel

Conrad-festivaali on kaupungin tärkein kirjallisuustapahtuma. Tapahtuma on nimetty Józef Teodor Konradin mukaan, joka tunnetaan paremmin nimellä Joseph Conrad. Pimeyden sydämen kirjailija syntyi 3. joulukuuta 1857 Berdyczówissa (tuolloin osa Venäjän keisarikuntaa) puolalaiseen kansallismieliseen liikkeeseen osallistuneeseen perheeseen.

Hän jäi varhain orvoksi ja joutui lähtemään maasta ja päätyi laivalle Marseilleen. Tämä tapahtuma muutti hänen elämänsä, sillä se motivoi häntä kirjoittamaan seikkailuromaaneja.

Hänen kuolemansa jälkeen krakovalaiset kunnioittivat häntä järjestämällä juhlan hänen kunniakseen. Kermessen tavoitteena on esitellä maailmankirjallisuuden tärkeimpiä teoksia ja järjestää taiteellisia ja yhteiskunnallisia keskusteluja. Tapahtumaan osallistuu puolalaisia ja kansainvälisiä kirjailijoita, ja se käsittelee joka vuosi tiettyä teemaa. Viimeisenä päivänä Conrad-palkinto (kaukoputken muotoinen patsas) myönnetään parhaan proosateoksen esikoisteoksen kirjoittajalle.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

5. Seuraa kirjallista matkaasi kirjamessuilla

Kirjamessut| ©Billy Wirawan
Kirjamessut| ©Billy Wirawan

Krakovan kirjamessut järjestetään samoina päivinä kuin festivaali. Näinä päivinä puolalainen kaupunki on ihanteellinen kohde kaikille romaaneista innostuneille.

Tapahtuma järjestetään Expo Krakowissa (9 Galicyjska Street), ja se kokoaa yhteen kustantajia, kirjailijoita, kääntäjiä ja kirjallisuuden harrastajia. Tapahtumapaikka sijaitsee kaupungin laitamilla, mutta sinne on helppo päästä. Voit käyttää bussia (linjat 174 ja 178) tai raitiovaunua (linjat 1, 14 ja 22).

6. Koe Pyhäinpäivän perinne

Pyhäinpäivän hautausmaa| ©DescubrePolonia
Pyhäinpäivän hautausmaa| ©DescubrePolonia

Puolassa halloweenia varjostavat Pyhäinpäivän (Dzień Wszystkich Świętych, 1. marraskuuta) ja Pyhäinpäivän (Dzień Zaduszny, 2. marraskuuta) juhlallisuudet. Näinä päivinä puolalaiset perheet kokoontuvat siivoamaan sukulaisten haudat, laskemaan seppeleitä ja sytyttämään kynttilöitä.

Lopputulos on hyvin mieleenpainuva, ja kannattaa käydä hautausmaalla ymmärtääkseen tämän paikallisen kulttuurin sivun. Tämä toiminta on tehtävä asianmukaisella kunnioituksella, mutta jos pidät tämän mielessäsi, sinulla ei ole ongelmia.

Krakovassa suosittelen vierailua Rakowickin hautausmaalla, joka on kaupungin suurin ja tärkein hautausmaa. Hautausmaa sijaitsee osoitteessa Rakowiecka 26, ja sen pinta-ala on 43 hehtaaria. Se on kuuluisa hautataiteestaan ja siitä, että siellä on joidenkin maan kuuluisimpien persoonallisuuksien hautoja.

Eräällä alueella on myös Reinin taistelussa taistelleiden brittisotilaiden hautoja. Sisäänkäynnin yhteydessä olevassa esitteessä kerrotaan tärkeimmät tiedot. Älä huoli, siitä on olemassa englanninkielinen versio.

Pääset tänne keskustasta raitiovaunulla (linja 2 Teatr Bagatelasta) ja voit jäädä pois viimeisellä pysäkillä (Cmentarz Rakowicki). Jos pidät näistä vierailuista, suosittelen sinua lukemaan postauksen Krakovan parhaista kirkoista.

7. Kuuntele gospelmusiikkia

Gospel-laulajat| ©sorenly
Gospel-laulajat| ©sorenly

Tiesitkö, että evankeliumia ja Krakovaa yhdistää kaksinkertainen lanka? Laji juontaa juurensa lauluista, joita mustat orjat lauloivat Yhdysvaltojen eteläosien plantaaseilla. 1930-luvulla gospelmusiikki kukoisti Amerikassa ja levisi vähitellen muualle maailmaan.

Vuodesta 2006 lähtien se on löytänyt paikkansa puolalaisessa kaupungissa, jossa järjestetään joka syksy 7xGospel, erikoinen ja varmasti mielenkiintoinen festivaali. Tapahtumat järjestetään yleensä Kärcher Hala -konserttisalissa (Aleja Marszałka Ferdynanda Focha 40), joka on vain kivenheiton päässä Błonia Niityltä, joka on erittäin suosittu alue kesäkuukausina Krakovassa.

8. Pidä tauko perinteisessä teekaupassa

Teetä juomassa Herbaciarnia Czajowniassa| ©Goran Dimitrijevski
Teetä juomassa Herbaciarnia Czajowniassa| ©Goran Dimitrijevski

Herbaciarnia Czajownia on ehdoton paikka teen ystäville ja lämmin paikka lämmitellä kävelyn jälkeen. Majoitusliike sijaitsee Kazimierzissa, vanhassa juutalaiskorttelissa, ja sille on ominaista viihtyisä tunnelma, joka kutsuu viettämään aikaa sen muurien sisällä. Siellä on hyvä Wi-Fi-yhteys, minkä vuoksi siellä näkee usein freelancereita ja digitaalisia nomadeja.

Jos sinulla on todellinen intohimo teetä kohtaan, löydät laajan valikoiman erilaisia tuoksuja. Alla olevassa luettelossa on joitakin epätavallisimpia:

 • Bai Mao Houe, valkoinen tee, joka on peräisin Taimu-vuorilta Fujianin maakunnasta, Kiinasta. Tunnetaan myös nimellä "White Monkey", ja sille on ominaista voimakas ruohomainen aromi.
 • Darjeeling, Himalajan rinteillä viljelty musta tee. Samoin kuin samppanjaa, myös tätä lajiketta voidaan viljellä vain yhdellä alueella.
 • Gyokuro, japanilainen vihreä tee, joka sisältää runsaasti antioksidantteja. Sen makea tuoksu korostaa kasviperäisiä sävyjä.
 • Chi Tse Bing Cha, Etelä-Kiinasta peräisin oleva tee, joka annetaan usein häälahjaksi.
 • Yogi Masala Chai, sekoitus hunajaa, inkivääriä, kardemummaa, valkopippuria, anista, neilikkaa ja muita mausteita.

Varaa kierros Krakovan juutalaiskortteliin

9. Kuuntele Euroopan parhaita pianisteja

Henkilö soittaa pianoa festivaalilla| ©Kraków Piano Summer
Henkilö soittaa pianoa festivaalilla| ©Kraków Piano Summer

Kansainvälinen pianofestivaali on ainoa Krakovan kulttuuritapahtuma, joka on kokonaan omistettu musiikille. Järjestäjien itsensä mukaan tämän kermessen tarkoituksena on kutsua maailman pianistieliitti kaupunkiin.

Korkean laadun varmistamiseksi tapahtumaan osallistuvat taiteilijat, jotka ovat kilpailleet kansainvälisissä kilpailuissa Varsovassa (Frederic Chopin), Fort Worthissa (Van Cliburn) ja Moskovassa (Tšaikovski). Festivaali järjestetään eri puolilla kaupunkia. Jos haluat jatkaa musiikin kuuntelua, kun olet lähtenyt, suosittelen Harris-baaria (Rynek Główny 28), jossa on vieraillut joitakin kansainvälisen jazzin suurimpia nimiä.

Varaa liput juutalaisen musiikin konserttiin

10. Musiikilliset kontaminaatiot kiehtovat

Sacrum Profanum -festivaalilla| ©KRAKOW WIKI
Sacrum Profanum -festivaalilla| ©KRAKOW WIKI

Toinen Krakovan musiikillinen kermesse on Sacrum Profanum -festivaali, jossa yhdistyvät klassisen musiikin mestariteokset jazziin ja muihin genreihin. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin vuonna 2003, ja vain muutamassa vuodessa siitä on tullut taiteellisen saastuttamisen ystäville välttämätön tapahtuma. Tapahtuma järjestetään kaupungissa yleensä syyskuun lopun ja lokakuun ensimmäisen puoliskon välisenä aikana. Konsertteja järjestetään eri paikoissa:

 • Kongressipalatsi (Marii Konopnickiej 17).
 • Teatteri Łaźnia Nowa (O
  siedle Szkolne 25)
 • Florianka Hall (Sereno Fenn'a 15)

Varaa liput juutalaisen musiikin konserttiin

Turistien tulva Krakovassa syksyllä

Syksy Krakovassa| ©Jason Mientkiewicz
Syksy Krakovassa| ©Jason Mientkiewicz

Krakovan asukkaat kutsuvat syksyä usein nimellä "Zlota Polska Jesień", joka tarkoittaa "Puolan kultaista syksyä". Tähän aikaan vuodesta puut muuttuvat oransseiksi ja punaisiksi, ja lämpötila tuskin yltää talven negatiivisiin huippulämpötiloihin. Siksi Krakovassa vierailu syksyllä on ihanteellista! Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan postauksen 10 vinkkiä Krakovan matkalle.

Krakovan hinnat syksyllä

złoty lippu| ©Dariusz Gąszczyk
złoty lippu| ©Dariusz Gąszczyk

Jos etsit halpaa pakomatkaa, Krakova on ihanteellinen matkakohteesi. Tähän aikaan vuodesta voit varata hotellihuoneen tai loma-asunnon erittäin edulliseen hintaan. Lisäksi syksyllä kaupunkiin ei tule paljon turisteja, joten voit vierailla tärkeimmissä nähtävyyksissä ilman väkijoukkoja.

Varaa opastettu Krakovan kierros