Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Krakovassa talvella

Kylmä talvisää saattaa saada sinut miettimään, kannattaako Krakovassa vierailla tähän aikaan vuodesta. Vastaus on, että Krakovaan kannattaa aina matkustaa, ja talvi tarjoaa monenlaisia aktiviteetteja, jotka saavat sinut unohtamaan kylmän sään.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minuuttia luettu

10 tekemistä Krakovassa talvella

Talvinen maisema Krakovassa | ©Arek Olek

Matka Kroatiaan on aina tilaisuus nähdä kaikki sen kaduilla olevat nähtävyydet ja nähtävyydet vanhastakaupungista juutalaiskortteliin, unohtamatta Wawelin linnaa ja sen ympäristöä.

Talvi ei kuitenkaan ole aina paras aika vierailla kaupungissa. Alhaiset lämpötilat eivät todellakaan auta viihtymään kaduilla, ja lyhentyneet valoisat tunnit tekevät tarpeelliseksi suunnitella jokainen päivä hyvin. Krakova on kuitenkin erityisen kaunis tähän vuodenaikaan, ja se tarjoaa kävijöilleen aktiviteetteja, joita he eivät koskaan unohda.

1. Mene luistelemaan

Luistelu| ©RichardBH
Luistelu| ©RichardBH

Yksi Krakovan asukkaiden suosituimmista talviperinteistä on luistelu jollakin kaupunkiin joulukuun alusta lähtien pystytetyistä jäähalleista. Jos pidät tästä toiminnasta tai haluat vain pitää hauskaa, älä epäröi vuokrata luistimia ja liittyä lasten ja aikuisten joukkoon.

Tunnetuimpia ovat ostoskeskuksiin pystytetyt jäähallit. Keskeisin niistä sijaitsee Krakowskan galleriassa, juna- ja linja-autoaseman vieressä, minkä tiedät, jos olet tullut lentokentältä julkisilla kulkuneuvoilla tai käynyt suolakaivoksilla omin päin.

Aukioloajat ovat samat kuin ostosgalleriassa, ja jäähallin vieressä on alue, jossa voit nauttia lasillisen viiniä tai lämpimän oluen ja syödä jotain syötävää. Samalla alueella on pukuhuone ja luistinten vuokrauspaikka.

Toinen paikka, jossa luistinrata on yleensä avoinna, on juutalaiskorttelissa, erityisesti Kazimierzin galleriassa.

Lopuksi voit mennä Park Iceen Błonia Meadowissa, jossa jäähalli on avoinna joulukuusta maaliskuuhun.

Luistelun hinta on erittäin halpa, vaikka sinun on vuokrattava varusteet, jotta voit nauttia toiminnasta.

Varaa kierros vanhaan kaupunkiin

2. Tunne itsesi lapseksi joulumarkkinoilla

Wroclawin tori| ©Hrs Poland
Wroclawin tori| ©Hrs Poland

Jos Krakovassa on yksi talviaktiviteetti, jota et voi jättää väliin, se on joulumarkkinat. Vaikka eri puolilla kaupunkia on pienempiä toriaukioita, mikään ei vedä vertoja torilla, Rynek Glównyn aukiolla sijaitsevalle torille.

Aukio, joka on jo ennestään vaikuttava kauneutensa ja muistomerkkiensä vuoksi, saa ainutlaatuisen ulottuvuuden, kun joulumarkkinat pystytetään marraskuun lopussa ja ne kestävät siihen asti, kun ne puretaan joulukuun lopussa tai tammikuun alussa.

Markkinoiden tärkein nähtävyys ovat lukuisat majat, joissa käsityöläiset myyvät kaikenlaisia tuotteita joulukoristeista (kuten suosittuja kuusen palloja) puukäsityöläisiin.

Toisaalta aukio on enemmän kuin koskaan Krakovan asukkaiden kohtaamispaikka. Sen ruokakojut, jotka ovat todella upeita, täyttyvät lähes tunneittain, ja niistä on vaikea tilata. Siitä huolimatta suosittelen sinua unohtamaan kylmyyden ja uskaltautumaan sinne lounaalle tai päivälliselle jonain päivänä.

Markkinoilla on myös paljon kojuja, joissa myydään maan perinteisiä kuumia juomia, sekä viiniä että olutta.

Krakovan parhaiden kirkkojen lähellä sijaitsevien kojujen ympärillä on usein lavoja, joilla lapset laulavat joululauluja.

Varaa kierros vanhaan kaupunkiin

3. Krakovan pinnasänkyjen etsintä

Krakovan syntymäkuvaukset| ©Rafael Wagner
Krakovan syntymäkuvaukset| ©Rafael Wagner

Unescon Unesco on nimittänyt ne aineettomaksi kulttuuriperinnöksi, koska ne ovat niin kauniita ja ainutlaatuisia. Hauska aktiviteetti Krakovassa kävellessäsi on etsiä paikkoja, joihin ne on pystytetty, usein muistomerkkien viereen.

Nämä szopka-nimellä kutsutut joulupukit eroavat hyvin paljon espanjalaisista joulupukista. Sen sijaan, että ne kuvaisivat syntymäkuvausta, Krakovan syntymäkuvaukset ovat pieniä rakennuksia, jotka jäljittelevät kaupungin arkkitehtuurin elementtejä.

Yksi, joka kiinnitti huomioni erityisesti, oli Pyhän Joosefin katolisen kirkon edessä, juutalaisgheton vieressä. Jos vierailet alueella, älä epäröi mennä aukiolle, jossa kirkko sijaitsee, katsomaan sitä.

Joka vuosi järjestetään kilpailu, jossa valitaan kaupungin paras joulupukki. Joulukuun ensimmäisenä torstaina ne asetetaan näytteille Kauppatorilla, minkä jälkeen ne sijoitetaan omille paikoilleen eri puolille kaupunkia. Jotkut viedään myös etnografiseen museoon.

Varaa kierros vanhaan kaupunkiin

4. Jäähyväiset vuodelle Krakovan asukkaana

Kauppatori talvella| ©Tomasz Bobrzynski
Kauppatori talvella| ©Tomasz Bobrzynski

Jos olet Krakovassa 31. joulukuuta, et voi jättää väliin vuoden lopun juhlintaa. Juhlia järjestetään käytännössä kaikissa kaupungin pubeissa ja baareissa, mutta perinteisin paikka on Kauppatori.

Täällä järjestetään ilmaisia konsertteja, joissa esiintyvät jotkut maan tunnetuimmista laulajista. Kun Pyhän Marian kirkon kellot soittavat uutta vuotta, alkaa upea ilotulitusnäytös. Sen jälkeen juhlat jatkuvat koko yön.

Varaa pubikierros ympäri Krakovaa

5. Vieraile Auschwitzissa keskellä talvea

Piikkilanka-aidat ympäröivät koko keskitysleirin.| ©Tomas Forgac
Piikkilanka-aidat ympäröivät koko keskitysleirin.| ©Tomas Forgac

Noin 90 kilometrin päässä Krakovasta sijaitsee yksi Euroopan historian kauheimmista paikoista: Auschwitzin keskitysleiri (tai pikemminkin keskitysleirit, sillä alueella on useita keskitysleirejä). Jos käyt siellä talvella, voit nähdä, miten kylmyys ja lumi pahensivat entisestään vankien jo ennestään kauhistuttavia elinoloja.

Vaikka Auschwitziin on mahdollista päästä Krakovasta omin päin, on parasta mennä oppaan kanssa. Talvella, kun leiri sulkeutuu paljon aikaisemmin (kuten näet tästä vierailuaikoja käsittelevästä artikkelista), on vielä kätevämpää varata retki Krakovasta.

Sen lisäksi, että pääset näkemään keskitysleirin talven tuhoja, voit tammikuun lopulla Auschwitzissa todistamassa kansainvälisen holokaustin uhrien muistopäivän tapahtumia.

Joka vuosi tammikuun 27. päivänä (leirin vapauttamisen vuosipäivänä vuonna 1945 neuvostojoukkojen toimesta) järjestetään tapahtuma, johon osa Auschwitzista eloonjääneistä osallistuu. Uhrien muistoksi lasketaan seppele ja lausutaan rukous.

Varaa retki Auschwitziin

6. Liity (vaikkakin varovasti) Tlusty Czwartek -ryhmään.

Pączekin syöminen| ©freestocks.org
Pączekin syöminen| ©freestocks.org

Vaikka Zapustya tai Tłusty Czwartekia (joka voidaan kääntää nimellä "lihava torstai") juhlitaan kaikkialla Puolassa, Krakovassa sillä on erityinen merkitys. Tämä juhla, joka järjestetään viimeisenä torstaina ennen paastonaikaa, koostuu periaatteessa siitä, että syödään niin paljon kuin mahdollista. Kannustan sinua osallistumaan, mutta ilman, että sinun tarvitsee sen jälkeen mennä makuulle toipumaan ateriasta.

Yksi suosituimmista ruokalajeista tänä mässäilypäivänä on pączek, eräänlainen täytetty munkki. Jos olet Krakovassa, saatat yllättyä nähdessäsi pitkiä jonoja leivonnaiskauppojen edessä, mikä johtuu tästä juhlasta.

Makea, joka ei ehkä näy parhaimmilla gastronomian matkoilla, on todella herkullista, ja perinteisimmät niistä on täytetty hillolla. Nykyään on kuitenkin tarjolla myös muita täytteitä.

Maltillisemmat tyytyvät syömään vain yhden, mutta ei ole harvinaista, että jotkut eivät lopeta ennen kuin he ovat syöneet 4 tai 5 tällaista makeista.

Toinen syy, miksi sinun pitäisi osallistua juhlaan, on tämäntyyppiseen makeiseen liittyvä legenda. Legendan mukaan, jos et syö vähintään yhtä tänä päivänä, elät koko vuoden huonoa onnea.

7. Unohda kylmyys glögillä ja oluella (suklaata unohtamatta)

Viinin juominen Krakovassa| ©MIRO!
Viinin juominen Krakovassa| ©MIRO!

Vilustutko matkallasi Krakovaan? Jos vastaus on "kyllä", mikä on yleensä tilanne, on olemassa muutamia juomia, jotka voivat auttaa. Heti kun lämpötilat alkavat laskea, jo syyskuun lopulla, kaupungin baarit alkavat tarjota asiakkailleen glögiä ja olutta.

Nämä juomat, joita et voi maistaa kesällä, ovat erittäin suosittuja Krakovan asukkaiden keskuudessa. Jos näet kyltin, jossa lukee grzane wino, se on merkki siitä, että heillä on viiniä, kun taas jos kyltissä lukee grzane piwo, reseptin pääosassa on olut.

Valmistelu on molemmissa tapauksissa melko samanlaista. Sinun tarvitsee vain lisätä juomaan ainesosia, kuten sokeria, appelsiininkuorta, neilikkaa ja kanelia, ja lämmittää se sitten tulella kiehumatta.

Vaikka nämä lajikkeet saattavat tuntua Espanjassa oudoilta, vakuutan teille, että jo pelkästään pitämällä lasia kädessäsi alat tuntea miellyttävää lämpöä, ja lopputulos on herkullinen.

Jos haluat mieluummin jotain tavallisempaa lämmittelyä, kannattaa kokeilla Krakovan kuumaa kaakaota. Edellisten juomien tapaan tämäkin juoma on helppo löytää mistä tahansa baarista, kahvilasta tai kirpputorilta. Yksi parhaista paikoista hyvälle kuumalle kaakaolle on Wawelin linnassa sijaitseva Wawelin kahvila. Jos vierailette kompleksissa, suosittelen, että teette lyhyen pysähdyksen tilataksenne sellaisen.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnassa

8. Aloita paastonaika silakka-yöllä tai Śledzikillä

Herring.| ©ambasada_sledzia
Herring.| ©ambasada_sledzia

Toinen ruokakulttuuriin liittyvä talvijuhla on Śledzik eli silakkailta. Jos lomasi ajoittuu paastonajan alkuun (yleensä maaliskuun alkuun) ja talvilomien päättymiseen, et voi jättää tätä juhlaa väliin.

Katolisen mandaatin mukaan paastonaikana on pidättäydyttävä alkoholista ja tietyistä elintarvikkeista. Tästä syystä Krakovassa on päätetty nauttia kaikista näistä elintarvikkeista juuri päivää ennen kiellon alkamista.

Vaikka ateriat tuona päivänä ovat kaikki runsaita, on yksi ainesosa, jota ei saa jättää väliin ja joka antaa juhlalle sen nimen: silakka.

Jos haluat noudattaa perinnettä kirjaimellisesti, sinun on syötävä silliviipaleen lisäksi lasi vodkaa. Kummallista kyllä, suosituin paikka seurata tapaa ei ole ravintoloissa, vaan kaupungin lukuisissa pubeissa.

9. Sano hyvästit talvelle Marzanna Drowningin kanssa

Jäähyväiset talvelle, Marzannalle| ©Emily
Jäähyväiset talvelle, Marzannalle| ©Emily

On kummallista, että maassa, jossa katolinen kirkko on edelleen vahvasti esillä, talven hyvästelemisen ja kevään toivottamisen rituaali on selvästi pakanallinen. Joka tapauksessa, jos sinulla on onni olla Krakovassa maaliskuun kolmannella viikolla, sinun on ehdottomasti osallistuttava tähän perinteeseen.

Jäähyväiset talvelle jättääkseen Krakovan asukkaat kantavat joelle naishahmon, Marzannan. Hän edustaa talven jumalatarta, ja hänen kohtalonsa on tulla poltetuksi ja heitetyksi veteen.

Syy rituaaliin ei ole mikään muu kuin kylmän vuodenajan pahojen puolien jättäminen taakse ja kevään ja hyvän sään paluun mahdollistaminen.

Tavallisesti nuoret ja koululaiset nauttivat tästä juhlasta eniten. Mukana ovat yleensä paikalliset kansanperinteeseen erikoistuneet ryhmät ja lopuksi kaikki ne, jotka haluavat osallistua festivaaliin.

Kulkue kulkee katujen läpi matkalla joelle osallistujien laulaessa perinteisiä lauluja. Kevään tervetuliaisväri ja -ilo tekevät tästä yhdestä kauden vilkkaimmista juhlista.

10. Vieraile Zakopanessa, Puolan talvipääkaupungissa.

Zakopane| ©Maksym Kozlenko
Zakopane| ©Maksym Kozlenko

Vain parin tunnin ajomatkan päässä Krakovasta (liikenteestä riippuen) on Zakopane, pieni kaupunki, jota kutsutaan Puolan talvipääkaupungiksi. Tämä retki sopii erinomaisesti talviurheilun, erityisesti hiihtämisen, harrastajille, mutta se kannattaa myös niille, jotka haluavat nähdä pienemmän kaupungin suurten vuorten ympäröimänä.

Zakopane sijaitsee Tatra-vuoriston juurella Tatran kansallispuistossa, jonka Puola jakaa Slovakian kanssa.

Kaupunki on monien Krakovan asukkaiden vakiovierailukohde. Talvella he menevät nauttimaan läheisen Zakopanen hiihtokeskuksen rinteistä, kun taas kesällä he tulevat tänne mielenkiintoisten luontopolkujen vuoksi.

Hiihtolatujen lisäksi kaupunki tarjoaa useita muita nähtävyyksiä, jotka tekevät siitä todella mielenkiintoisen. Talvella siellä on esimerkiksi valtava labyrintti, joka on tehty kiinteästä jäästä.

Toisaalta pääkadulla on aina hieno tunnelma, ja ihmiset kävelevät ympäriinsä, syövät ravintoloissa tai tekevät ostoksia kaupoissa. Kulttuurista kiinnostuneille on tarjolla mielenkiintoinen puukirkko, niin sanotun "Zakopanen tyylin" mukaisesti rakennettuja vinokattoisia taloja ja kaunis hautausmaa, jossa kannattaa vierailla.

Miten päästä Zakopaneen Krakovasta?

Zakopaneen pääsee periaatteessa kahdella eri tavalla: julkisilla liikennevälineillä tai järjestetyllä kiertomatkalla. Se, minkä valitset, riippuu siitä, millaisen vierailun haluat tehdä.

Jos aiot viettää yön tässä vuoristokylässä, sinne pääsee kätevimmin julkisilla liikennevälineillä. Krakovan linja-autoasemalta lähtee useita bussilinjoja tähän kohteeseen noin kello 6.30 aamulla. Voit matkustaa myös junalla, vaikka junavuoroja on harvemmin.

Jos taas haluat tehdä vain päiväretken, järjestetyt retket ovat sopivin vaihtoehto. Sinun ei tarvitse huolehtia liikenteen aikatauluista, ja opas vie sinut suoraan mielenkiintoisimpiin paikkoihin.

Varaa kiertomatka Zakopane

Krakovan sää talvella

Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko
Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko

Lyhyt yhteenveto on yksinkertainen: Krakovan talvi on tyypillistä kylmää, sekä päivällä että yöllä. Kuukausien välisiä eroja ei ole havaittavissa, sillä joulukuun ja helmikuun korkeimmat lämpötilat ovat samat, noin 3 °C, kun taas matalimmat ovat -4 °C ja -5 °C.

Tammikuu ei myöskään ole kovinkaan muuttunut, sillä keskilämpötilat ovat 1 °C ja minimilämpötilat -6 °C.

Nämä kuukaudet eivät kuitenkaan ole liian sateisia, mikä on tervetullut näky, kun vierailee kaupungissa. Sateet tulevat kuitenkin usein lumen muodossa.

Sinun tulisi olla tietoinen päivänvalon ajasta. Talvella pimeä tulee hyvin aikaisin, niin että joulukuun lopussa pimeä alkaa laskea jo ennen neljää iltapäivällä.

Mitä pakata Krakovaan talvella

Krakovan talvisää tekee välttämättömäksi ottaa mukaan muutamia välttämättömiä tarvikkeita, jotta vältät epämukavuuden ja kestät mahdollisen lumisateen:

Matkatavaroiden valmistelu| ©Ketut Subiyanto
Matkatavaroiden valmistelu| ©Ketut Subiyanto
  • Jalkineet: etsi hyvät saappaat, joiden pohjat eivät luista lumisateessa. Muista, että vaara syntyy, kun maahan muodostuu jäälaikkuja. Älä unohda käyttää paksuja villasukkia.
  • Alusvaatteet: paras vaihtoehto on ostaa lämpövaatteita, jotka eristävät sinut mahdollisimman hyvin kylmältä. Älä käytä vain T-paitoja, vaan myös säärille tarkoitettuja legginsejä.
  • Takki: valitse hyvä fleecetakki, jos voit. Kannattaa etsiä hyvälaatuinen, sillä se voi tehdä eron.
  • Housut: Itse olen pärjännyt Krakovan talvella farkuilla, mutta monien mielestä ne eivät sovi. Voi olla tehokkaampaa hankkia varmuuden vuoksi talvivaellushousut.
  • Käsineet, pipo ja huivi: älä unohda ostaa näitä tavaroita matkatavaroiden täydentämiseksi.