Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Berliini 7 päivässä: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Seitsemän päivää Berliinissä vierailuun voidaan pitää todellisena ylellisyytenä. Monien mielestä se on ehkä liian pitkä, mutta jos haluat tutustua Saksan pääkaupunkiin kaikessa rauhassa ja käyttää tilaisuuden nähtävyyksien katseluun, se on täydellinen vierailu.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

13 minuuttia luettu

Berliini 7 päivässä: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Berliinin muuri | ©Bob Under Focus

Kun valmistelet matkaasi, huomaat, että Berliinissä on paljon muutakin nähtävää kuin Berliinin muurin jäännökset ja Brandenburgin portti. Kaupunki on Saksan suurin, ja mikä tärkeintä, sillä on niin paljon historiaa, että melkein jokaisessa kaupunginosassa on jotain mielenkiintoista tarjottavaa. Se on myös kaupunki, jossa on erilainen tunnelma, mikä näkyy monissa sen kaupunginosissa.

Pelkästään Museosaarella vierailu voi kestää useita päiviä, vaikka yleensä se kestää puoli päivää. Myös sen vaihtoehtoisemmat kaupunginosat ovat rauhallisen kävelyn arvoisia, ja jos tämä ei vielä riittäisi, lähellä on yhtä mielenkiintoinen ja näkemisen arvoinen kaupunki kuin Potsdam. Kaikki tämä sisältyy tähän 7 päivän matkasuunnitelmaan, mutta sinun kannattaa aina olla joustava, jos haluat muuttaa jotain matkan aikana.

Päivä 1: Kaupunkiin tutustuminen ja kierros historiallisessa Mitten kaupungissa

Kiertoajelubussi Berliinin kaduilla| ©Janusz Jakubowski
Kiertoajelubussi Berliinin kaduilla| ©Janusz Jakubowski

Kun saapuu uuteen kaupunkiin, aluksi on aina jonkin verran hämmennystä. Kaupunkiin tutustuminen ja sen yksityiskohtiin perehtyminen vie yleensä jonkin aikaa. On hyvä ajatus tehdä lyhyt opastettu Berliinin kierros tai käyttää nähtävyysbussia.

Loppupäivä kuluu kierroksella niin sanotussa historiallisessa Mitten kaupunginosassa. Tällä alueella on paljon nähtävää, mutta koska ne ovat kaikki hyvin lähellä toisiaan, niihin on helppo päästä jalan.

Aloita matkasi kiertoajelulla kiertoajelubussilla

Voit aloittaa kaupunkiin tutustumisen vuokraamalla pienen opastetun kierroksen tai nousemalla johonkin Berliinissä kiertävistä turistibusseista. Tässä tapauksessa suosittelen, että aloitat jälkimmäisestä vaihtoehdosta.

Koska bussikierroksia on monenlaisia, on parasta valita sellainen, joka kulkee edustavimpien paikkojen, kuten Checkpoint Charlien, Brandenburgin portin tai Reichstagin, kautta.

Sinulla on tietenkin mahdollisuus käydä kaikissa näissä paikoissa myöhemmin omaan tahtiisi ja kävellen, mutta turistibussi on hyvä ensikosketus kaupungin historiaan.

Varaa Berliinin kiertoajelu bussilla

Tutustu Reichstagiin ja kiipeä Reichstagin kupoliin

Berliinin keskustassa sijaitsevan historiallisen Mitten kierroksen alkajaisiksi on vain harva paikka edustavampi kuin Reichstag. Rakennus on peräisin vuodelta 1894, jolloin se rakennettiin keisariaikana Saksan parlamentin toimipaikaksi.

Harva paikka Euroopassa on kokenut yhtä paljon historiaa kuin tämä rakennus: Saksan monarkian päättymisestä vuoden 1933 tulipaloon, jota natsit käyttivät tekosyynä julistautuakseen diktatuuriin.

Paras paikka katsella sen upeaa uusrenessanssijulkisivua on sen edessä olevalla niityllä. Kun olet valmis, valmistaudu nousemaan katolle ja nauttimaan upeista näkymistä lasikupolista.

Kupoliin nouseminen on ilmaista, mutta vaatii ennakkovarauksen verkkosivustolla. Tässä artikkelissa Reichstagin lipuista on kaikki tarvitsemasi tiedot.

Ihaile Brandenburgin porttia ja Pariser Platzia

Auringonlasku Brandenburgin portilla| ©Tomasz Baranowski
Auringonlasku Brandenburgin portilla| ©Tomasz Baranowski

Reichstagin vieressä on yksi Berliinin symboleista: Brandenburgin portti. Kun se rakennettiin Preussin Vilhelm II:n aikana, se oli yksi niistä 18 portista, joista ihmiset saapuivat Berliiniin.

Kun kaupunki jaettiin muurilla, portti jäi tyhjän päälle, mutta siitä tuli myöhemmin yhdistymisen tunnus.

Portin juurella oleva aukio, Pariser Platz, oli porvariston valitsema juhlapaikka. Toisen maailmansodan jälkeen jälleenrakennettu alue täyttyy joulun aikaan tuhansista ihmisistä, jotka juhlivat uuden vuoden saapumista.

Holokaustin muistomerkki: paikka meditaatiolle

Brandenburgin portilta on vain muutama minuutti kävelymatkaa Adlon-hotellin ympäri, ja pääset yhteen Berliinin merkittävimmistä maamerkeistä: holokaustin muistomerkille. Se on omistettu natsien aikana murhatuille juutalaisille, ja se on eräänlainen labyrintti, joka muodostuu erikorkuisista betonielementeistä.

Jos vierailet tässä paikassa, käyttäydy kunnioittavasti, sillä viime vuosina täällä on esiintynyt asenteita, jotka eivät ole sopusoinnussa paikan surullisen merkityksen kanssa.

Niille, jotka haluavat syventyä historiaan, muistomerkin alla on maanalainen näyttely, jossa kerrotaan juutalaisten vainosta.

Varaa opastettu kierros Berliinissä

Kävele rauhassa Friedrichstrassella

Mitten itäosassa on Friedrichstrasse, joka kulkee kohtisuoraan Unter der Lindeniin nähden. Monet rakennuksista ovat suhteellisen uusia, sillä alue tuhoutui pommituksissa toisen maailmansodan aikana.

Nykyään kadulla on lukuisia kauppoja ja ostoskeskuksia, joten se on hyvä paikka pysähtyä ostoksille.

Gendarmenmarkt, yksi Berliinin kauneimmista aukioista

Gendarmenmarkt joulumarkkinoilla.| ©Jorge Franganillo
Gendarmenmarkt joulumarkkinoilla.| ©Jorge Franganillo

Et voi vierailla historiallisessa Mitten kaupungissa pysähtymättä tälle aukiolle. Kuten nimikin Gendarmenmarkt (Gendarmenmarkt) kertoo, se oli alun perin paikka, jonne Ranskasta Berliiniin paennut hugenottien preussilainen rykmentti, niin sanotut Gens d'armes, hakeutui suojaan.

Aukiolla on Konzerthaus, kaunis konserttisali vuodelta 1821. Älä myöskään jätä väliin vierailua siellä sijaitseviin kaksoiskirkkoihin: Französicher Domiin ja Deutscher Domiin.

Paikka, jossa kirjoja poltettiin: Bebelplatz

Hyvin lähellä edellistä aukiota on toinenkin aukio, joka rakennustensa lisäksi erottuu edukseen 1900-luvun historiassa.

Bebelplatzilla on neljä poikkeuksellista esimerkkiä kaupungin arkkitehtuurista. Valtionooppera, Pyhän Hedvigin katedraali, Vanha kuninkaallinen kirjasto ja nykyinen Humboldt-yliopisto tekevät varmasti vaikutuksen.

Aukio tuli kuitenkin kuuluisimmaksi siitä, että natsit, erityisesti heidän opiskelijaliittonsa, valitsivat sen paikaksi ensimmäisen väitetyn kumouksellisen kirjojen polttamisen vuonna 1933.

Päivä 2: Museosaari, Unter den Linden ja Tiergartenin puutarha

Pergamon-museo,| ©Rob S
Pergamon-museo,| ©Rob S

Matkasi toinen päivä alkaa vierailulla Museosaarelle. Kannattaa muistaa, että vain yksi aamu ei riitä kaiken näkemiseen, mutta matkalla on aina tehtävä joitakin valintoja.

Jos siis olet taiteen ystävä, voit aina jatkaa vierailuasi tai tulla takaisin milloin tahansa päättämään sen.

Uppoudu museosaaren taiteeseen

Kun museot ovat ohi, suosittelen, että suuntaat tälle upealle kadulle. Se voi olla myös hyvä paikka käydä syömässä.

Unter den Lindenin historia alkoi 1500-luvulla, kun kuningas Johannes Yrjö I päätti luoda tien, joka yhdistäisi hänen palatsinsa Tiergarteniin, silloiseen metsästysmaahan.

Nykyään kunnostetulla (sodassa pahoin vaurioituneella) kadulla on useita tärkeitä rakennuksia ja muistomerkkejä. Kävelykierroksellasi ei kannata jättää väliin muun muassa Saksan historiallinen museo, Fredrik II Suuren patsas ja New Guard -rakennus.

Varaa opastettu kierros Berliinissä

Nauti Tiergartenin luonnosta

Tiergarten, Berliini| ©edwin.11
Tiergarten, Berliini| ©edwin.11

Museoiden leimaaman päivän viimeisenä kohteena on Tiergarten, noin 3 kilometrin pituinen suuri puisto. Puiston sisällä on monia mahdollisia reittejä, terasseja ja Biergarten, joka sopii täydellisesti oluen kanssa rentoutumiseen, jos olet käynyt Berliinissä kesällä.

Puiston pääreitti on 17. kesäkuuta katu, joka on kuuluisa siitä, että Hitler käytti sitä sotilasparaateissaan. Siitä lähtevät polut ovat kuitenkin paljon mielenkiintoisempia, ja sieltä löydät myös seuraavia nähtävyyksiä:

  • Mustalaisten muistomerkki: tämä muistomerkki on kunnianosoitus tuhansille natsien murhaamille mustalaisille, jotka usein unohdetaan.
  • Neuvostoliiton muistomerkki: hyvin lähellä edellistä muistomerkkiä tämä muistomerkki on muistomerkki natseja vastaan taistelleille neuvostosotilaille. Sen pylväiden alla on niiden 2000 sotilaan jäännökset, jotka kuolivat Berliinin vapauttamisessa.
  • Voiton pylväs(Siegessäule): toinen kaupungin tunnusomaisimmista muistomerkeistä.
  • Bellevuen palatsi: tämä mielenkiintoinen palatsi sijaitsee puiston sisällä.

Illallinen Tiergartenquelle-ravintolassa

Tämä paikka on kaupungin pieni salaisuus hyvän saksalaisen ruoan osalta. Kyseessä on taverna, jossa on melko maalaismainen sisustus ja jossa tarjoillaan perinteisiä ruokia, kuten porsaanrystys tai Berliner Bouletten (eräänlainen hampurilainen).

Se sijaitsee Tiergartenin S-Bahn-aseman alapuolella, ja illallisen yhteydessä kannattaa nauttia mukillinen olutta.

Päivä 3: Vaihtoehtoinen ja monikulttuurinen Berliini

Pyöräily East Side Galleryn läpi| ©Eric Gilliland
Pyöräily East Side Galleryn läpi| ©Eric Gilliland

Jos olet päättänyt viettää muutaman päivän Berliinissä, saatat jo olla tietoinen siitä, että jotkut Berliinin kaupunginosat ovat tunnettuja vaihtoehtoisten elämäntapojen kukoistuspaikkoja.

Tärkeimmät alueet ovat Kreuzberg, Kulturforum ja vähäisemmässä määrin Potsdamer Platz. Voit vierailla näillä alueilla omatoimisesti tai yhdistää pyöräretken vaihtoehtoiseen, monikulttuuriseen ja modernistiseen Berliiniin keskittyvään pyöräretkeen.

Varaa Berliinin pyöräretki

Potsdamer Platzin nykyaikaisuus

Itse asiassa nimi Potsdamer Platz viittaa koko kaupunginosaan eikä vain aukiolle. Toisessa maailmansodassa tuhoutunut ja sitten Berliinin muurilla jaettu alue muuttui täysin yhdistymisen myötä.

Joitakin aikansa tunnetuimpia arkkitehtejä osallistui jälleenrakentamiseen, mikä näkyy kauniissa rakennuksissa.

Kävele tähtien bulevardia pitkin

Kun lähdet Potsdamer Platzilta Kulturforumin suuntaan, näet Boulevard der Stars -bulevardin, Hollywood-tyylisen Walk of Fame -kävelykadun.

Vaikka bulevardi on lähellä Berliinin elokuvajuhlien pitopaikkaa, sitä reunustavat tähdet on omistettu Saksan johtaville näyttelijöille ja elokuvantekijöille. Jos olet elokuvaharrastaja, voit pitää hauskaa yrittäessäsi selvittää heidän nimensä.

Kävelykierrokselle on asennettu myös joukko kameroita, joiden linssien läpi katsomalla voit nähdä tähtien näyttelijöiden hologrammit.

Kulturforumin museot

Neue Nationalgalerie| ©Manfred Brückels
Neue Nationalgalerie| ©Manfred Brückels

Saksan liittotasavalta määräsi 1950-luvulla rakennettavaksi joukon rakennuksia, joihin sijoitettiin Berliinin muurin rakentamisen jälkeen itäpuolelle jääneet kulttuurilaitokset, kuten museosaari.

Tuloksena syntyi Kulturforum, jossa on edelleen museoita jokaiseen makuun, mukaan lukien joitakin Berliinin parhaista museoista (lukuun ottamatta tietysti saarella sijaitsevia). Halutessasi voit valita seuraavista:

  • Neue Nationalgalerie (Uusi Kansallisgalleria): omistettu modernille taiteelle.
  • Gemäldegalerie: talossa on kaikkien aikojen eurooppalaisia maalauksia.
  • Kunstgewerbemuseum: taide- ja käsityöläismuseo.
  • Berliinin filharmonia.
  • Kansalliskirjasto.

Kreuzberg ja sen kaupunkielämä

Päivän kohokohta on epäilemättä vierailu Kreuzbergin kaupunginosassa, joka tunnetaan myös Berliinin turkkilaisena kaupunginosana.

Tämä kaupunginosa oli kaupungin kyykkyliikkeen syntysijoilla 1960- ja 1970-luvuilla. Ilmapiiri on muuttunut paljon muurin murtumisen jälkeen, mutta se on säilyttänyt monikulttuurisen ja protestoivan luonteensa.

Länsipuolella on paljon kahviloita ja kauppoja, joissa on hipsterin tuntua, kun taas itäpuolelle on keskittynyt suuri osa kaupungin turkkilaista alkuperää olevasta väestöstä. Tämä näkyy (laadukkaiden) kebabien määrässä.

Yksi aktiviteetti, jota voit halutessasi tehdä, on seurata niin sanottua graffitireittiä. Älkää luulko, että tämä on vain graffitiä, joka roskaantuu kaduilla. Päinvastoin, monet niistä ovat aitoja taideteoksia, joita kaupunginvaltuusto suojelee.

Varaa pyöräretki Berliiniin

Tutustu ihmiskunnan pimeään puoleen Topography of Terror -teoksessa

Vielä Kreuzbergin kaupunginosassa on yksi niistä paikoista, joita olisi parempi, jos niitä ei olisi olemassa: Topography of Terror.

Tämä museo on yksi kaupungin suosituimmista, ja se sijaitsee Gestapon, natsien synkän salaisen poliisin, entisessä päämajassa. Voit jo kuvitella, että voit tutustua sisälläsi tämän sortoelimen käyttämiin taktiikoihin sekä selvittää, keitä sen johtajat olivat ja mikä oli heidän historiansa.

Astu sisään juutalaiseen museoon

Berliinin juutalainen museo| ©Stephan Herz
Berliinin juutalainen museo| ©Stephan Herz

Aivan edellisen museon lähellä on toinen mielenkiintoinen museo, joka on tällä kertaa omistettu yhteisölle, joka joutui Gestapon ja natsien uhriksi: juutalaisille.

Museo kertoo tämän kansan historiasta siitä lähtien, kun sen jäsenet saapuivat Berliiniin keskiajalla. Tietenkin on myös todistuksia karkotuksista ja holokaustista natsien toimesta.

Yö Kreuzbergissä

Kreuzberg tunnetaan myös yhtenä kaupungin vilkkaimmista yöelämäalueista. Siksi se on paras paikka löytää ruokapaikka ja, jos siltä tuntuu, käydä drinkillä ja nauttia Berliinin yöelämästä.

Naapurustosta löydät kaikenlaisia paikkoja teknoklubeista kahviloihin, joissa voit istua ja rentoutua, unohtamatta täydellistä ulkoterassia, jos sää on kaunis.

Varaa Berliinin olutretki

Päivä 4: Kuuluisalta Alexanderplatzilta piilotettuun Nikolaivierteliin

Alexanderplatz| ©Sven Masuhr
Alexanderplatz| ©Sven Masuhr

Tämä päivä alkaa yhdellä Berliinin kuuluisimmista ja suosituimmista alueista, Alexanderplatzilla, ja jatkuu toisella alueella, joka on yhtä mielenkiintoinen mutta jota useimmat vierailijat eivät huomaa. Näin matkasi ei rajoitu vain turistisimpiin alueisiin, vaan voit tutustua myös muihin mielenkiintoisiin kaupunginosiin.

Kaupungin kuuluisin aukio: Alexanderplatz

Kuten monet muutkin kaupunginosat, tämäkin osa kaupunkia tuhoutui toisen maailmansodan jälkeen. Itä-Saksassa Alexanderplatzia rakennettiin uudelleen neuvostomodernismiin pohjautuvalla tyylillä, joka näkyy yhä sen rakennuksissa.

Jos jää pois Alexanderplatzin asemalla, näet ensimmäiseksi valtavan kellon, joka on rakennettu vuonna 1969. Ajan myötä siitä on tullut yksi tyypillisistä paikoista, joissa berliiniläiset hengailevat.

Varaa retki Itä-Berliiniin

Kiipeä televisiotorniin (Fernsehturm), jos sinulla ei ole huimausta

Jos aukiolla on yksi asia, joka näkyy selvästi, se on valtava televisiotorni. Kuriositeettina sen siluetti on saanut inspiraationsa Neuvostoliiton ensimmäisestä avaruusraketista, Sputnikista.

Sen korkeus on 250 metriä ja antennin pituus 118 metriä. 203 metrin korkeudessa on pallo, jossa on näköalatasanne, jolle voi kiivetä. Jos sää ei ole huono, saat 360º näkymän koko kaupunkiin.

Vieraile St. Marienkirche kirkossa

Kierroksen seuraava pysähdyspaikka on Pyhän Marian kirkko, joka on yksi kaupungin vanhimmista.

Kirkon sisätiloja pidetään yhtenä maailman hienoimmista balttilaisgotiikan esimerkeistä, ja sen sisätiloissa on upea fresko, joka kuvaa kuoleman tanssia. Älä myöskään jätä väliin sen kaunista alabastersaarnastuolia.

Varaa liput Berliinin televisiotorniin

Neptunbrunnen ja Berliinin kaupungintalo

Berliinin kaupungintalon ulkotilat| ©Bernt Rostad
Berliinin kaupungintalon ulkotilat| ©Bernt Rostad

Seuraavat nähtävyydet ovat Neptunuksen suihkulähde (Neptunbrunnen) ja läheinen kaupungintalo.

Ensin mainittuun kannattaa todella viettää aikaa sitä koristavien yksityiskohtien tarkastelemiseen. Pääpatsas esittää tietenkin meren jumalaa Neptunusta. Hänen hahmonsa ympärillä on neljä naista, jotka symboloivat maan tärkeimpiä jokia: Reiniä, Oderia, Veikseliä ja Elbeä.

Raatihuone on puolestaan mielenkiintoinen ja epätavallinen sekoitus italialaista renessanssia ja pohjoissaksalaista arkkitehtuuria. Vaikka sisään ei pääse, kannattaa tutustua terrakottafriikissä oleviin kuvauksiin erilaisista historiallisista tapahtumista.

Astu sisään kaupungin vanhimpaan kaupunginosaan: Nikolaikirche

Paras paikka aloittaa vierailu tässä kaupunginosassa on kirkko, josta se on saanut nimensä, Pyhän Nikolauksen kirkko. Se rakennettiin vuonna 1230, ja nykyään siinä on museo, jossa esitellään sen ja koko kaupunginosan historiaa.

Kun olet jättänyt tämän kirkon taaksesi, voit viettää aikaa jossakin läheisistä museoista, kuten Efraimin palatsissa (jossa on kaupungin taidetta esitteleviä näyttelyitä) tai mielenkiintoisessa Zille-museossa, jossa voit tutustua niin sanotun Berliinin sisäpihojen kronikoitsijan Heinrich Zillen työhön.

Jos olet hieman väsynyt museoiden katseluun, toinen hyvä vaihtoehto on jatkaa kävelyä Spree-joelle asti. Siellä on yksi koko alueen kauneimmista aukioista, jonka yläpuolella on patsas, jossa Pyhä Yrjö tappaa lohikäärmeen.

Ihaile Molkenmarktin rakennuksia

Kun saavut Molkenmarkt-aukiolle, näet kaksi mielenkiintoista rakennusta. Ensimmäinen on entinen rahapaja, Alte Münze, joka on nykyään tapahtumakeskus. Vastapäätä on vanha kaupungintalo, jonka 87-metrisen tornin kruunaa onnenjumalattaren patsas.

Kävelyn päätteeksi voit pysähtyä Franziskaner-Klosterkirchissä, entisen fransiskaaniluostarin raunioilla. Jos olet onnekas, saatat törmätä johonkin alueella yleensä järjestettävistä konserteista.

Jos et ole vielä väsynyt, voit kävellä 20 minuutin kävelymatkan päässä sijaitsevalle Brandenburgin portille, jossa voit katsella kaunista valaistusta ja syödä illallista alueella.

Päivä 5: Retki Potsdamiin

Näkymä Potsdamin kirkosta| ©A.Savin
Näkymä Potsdamin kirkosta| ©A.Savin

Berliinin lähellä, vain 30 kilometrin päässä, on kaunis Potsdamin kaupunki. Tälle päivälle suosittelen päiväretkeä, jotta näet kaikki nähtävyydet.

Potsdamiin pääset Berliinistä helposti junalla. Tämä kuljetus sisältyy Berlin Welcome Card -k orttiin, mutta jos sinulla ei ole korttia, hinta on enintään 4 € suuntaansa.

.

Nauener Tor

Tämä on yksi vanhoista porteista, joiden kautta ihmiset saapuivat Potsdamiin. Se on peräisin vuodelta 1755, ja se oli yhdistetty kahteen muuhun porttiin muurilla, josta on jäljellä vain vähän.

Hollannin kortteli

Tämän suositun alueen nimi tulee täältä löytyvistä hollantilaistyylisistä punatiilitaloista. Alankomaalaiset käsityöläiset rakensivat ne Preussin Fredrik Vilhelm I:n valtakaudella.

Alue on täynnä kahviloita, ravintoloita ja kauppoja, joten siellä on aina vilkasta.

Tällä alueella on myös Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko, joka sijaitsee hyvin lähellä Mozartin asuttamaa taloa, jossa voit vierailla.

Seuraava vierailukohde on Vanha tori, Potsdamin vanhan osan tärkein aukio. Kävellessäsi ympäriinsä voit nähdä mielenkiintoisia rakennuksia, kuten Barberinin palatsintai Pyhän Nikolauksen luterilaisen kirkon.

Sanssoucin palatsi

Tämä palatsi on epäilemättä Potsdamin vierailun tähti. Jos et mene sisälle, ainakin sen suuret puutarhat ovat rauhallisen kävelyn arvoisia.

Rokokootyyliä ja vaikuttavaa sisustusta edustava palatsi on sisätiloissa, ja jos haluat, voit mennä sisälle ja tuntea itsesi Preussin Fredrik II:n kaltaiseksi, joka käytti palatsia kesäasuntonaan.

Muita mielenkiintoisia nähtävyyksiä

Sanssoucin palatsin ja sen kauniiden puutarhojen sekä hollantilaiskorttelin lisäksi ei kannata jättää väliin muita paikkoja, kuten venäläiskorttelia ja katedraalia.

Suosittelen myös menemään vanhan kaupungin ulkopuolelle katsomaan mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kuten Cecilienhofin palatsia (jossa Potsdamin konferenssi pidettiin) ja Vakoilusiltaa, joka on kuuluisa siitä, että siellä molemmat osapuolet vaihtoivat kylmän sodan aikana vangitsemiaan vakoojia.

Päivä 6: Pieni risteily, Berliinin muuri ja DDR:n jäänteet

Berliinin muurilla| ©Hugh Llewelyn
Berliinin muurilla| ©Hugh Llewelyn

Kuudes päivä, matkan toiseksi viimeinen päivä, alkaa rentouttavalla aktiviteetilla: lyhyellä tunnin mittaisella risteilyllä.

Sen jälkeen olen laatinut matkareitin, jolla muistelen joitakin Berliinin maamerkkejä kylmän sodan ajalta. Aloitan tarkastelemalla sen kuuluisan muurin jäänteitä, joka jakoi Saksan pääkaupungin, maan ja koko Euroopan kahtia useiden vuosikymmenten ajan.

Risteily Spree-joella

Kun olet viettänyt koko edellisen päivän Potsdamissa vierailemalla, ei ole parempaa tapaa aloittaa päivä kuin lyhyt risteily Spree-joella laivalla.

Noin tunnin ajan voit tutustua uusista näkökulmista joihinkin kaupungin tärkeimpiin monumentteihin rennosti ja mukavasti.

Varaa illallisristeily Berliinissä

Taidetta seinällä: East Side Gallery

Kun pääset laivasta, sinun on suunnattava yhteen Saksan pääkaupungin nähtävyyksistä, East Side Galleryyn. Berliinin muurin murtumisen jälkeen täällä luotiin todellinen taideteos, jotta tapahtumat eivät koskaan unohtuisi.

Monet taiteilijat koristivat joitakin muurin jäännöksiä yli 100 maalauksella. Taiteellisen arvonsa lisäksi heidän tarkoituksenaan oli jättää muistiinpanoja noina päivinä koetuista tunteista.

Näiden graffitien ansiosta tämä yli kilometrin pituinen muurinpätkä on tunnetuin ja suositu in kaikista jäljellä olevista muureista.

Koe vakoojaelokuva Checkpoint Charliessa

Friedrichstrassella sijaitseva Checkpoint Charlie oli tunnetuin rajanylityspaikka Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina.

Tämän paikan historia on lähes käsittämätön, ja se on näkynyt elokuvissa useaan otteeseen. Muurin kaatumisen jälkeen rajanylityspaikka purettiin, mutta vuonna 2000 rakennettiin kopio kaupungin ensimmäisestä rajanylityspaikasta.

Varaa opastettu kierros Berliinissä

Tränenpalast, "kyynelten palatsi"

Kyynelten palatsissa| ©Uwe Dörnbrack
Kyynelten palatsissa| ©Uwe Dörnbrack

Seuraava pysähdyspaikka matkalla on toinen entinen Itä- ja Länsi-Berliinin välinen rajanylityspaikka. Tällä kertaa se on Tränenpalast, joka sijaitsee Friedrichstrassen aseman vieressä.

Paikan nimi voidaan kääntää kyynelten palatsiksi, ja se viittaa kyyneliin, joita länsisaksalaiset vuodattivat palattuaan kotiin idässä asuvien sukulaistensa luona.

Tämän paikan sisällä on mielenkiintoinen näyttely, jota ei kannata jättää väliin, jos olet kiinnostunut historiasta. Täällä voit nähdä joitakin rajanylityspaikalta löytyneitä alkuperäisiä esineitä sekä uudelleenluonnoksia tiloista, joissa suoritettiin rajanylitykseen liittyvät hallinnolliset ja poliisiprosessit.

Berliinin muurin muistomerkki

East Side Galleryn luvalla paras paikka tutustua Berliinin muuriin on tämä lähes puolitoista kilometriä pitkä muistomerkki.

Avoimissa laitoksissa voit oppia, miten kaikki rajanylityspaikat rakennettiin, ja sen upeassa grafiikkanäyttelyssä (dokumentaatiokeskuksen sisällä) voit tutustua itse muurin historiaan ja siihen, miten kaupunki eli noina vuosikymmeninä.

Kirpputori entisellä kuolinkaistalla: Mauerpark ja Flohmarkt im Mauerpark

Ehkä vain Berliinin kaltainen kaupunki kykenee näyttämään kaksi näin erilaista puolta samasta paikasta.

Mauerpark (muuripuisto) on se paikka, jossa muistomerkki päättyy, ja Saksan pääkaupungin jakautumisen aikana se oli osa sitä aluetta, joka tunnettiin kuoleman kaistaleena, koska alueella kuoli niin paljon ihmisiä, jotka yrittivät paeta länteen. Jos menet sinne sunnuntaina, löydät kuitenkin todellisen maistiaisen nykypäivän elämästä kaupungissa: Flohmarkt im Mauerparkin. Tämä on yksi Berliinin suosituimmista kirpputoreista, jonka kojuista kuuluu katumusiikkia ja jossa on useita olutpuutarhoja.

Älä jätä väliin DDR-museota

Toinen mielenkiintoinen vierailukohde historian ystäville on DDR-museo (Saksan demokraattinen tasavalta). Vaikka se ei ole kovin suuri, suosittelen ehdottomasti vierailua.

Näyttelyssä on esillä suuri määrä kommunistisen Saksan arkikäyttöön kuuluvia esineitä lääkkeistä muotiesineisiin, tyypillisestä saksalaisesta autosta talon jäljennökseen.

Varaa liput DDR Museum Berliniin

Karl-Marx Allee: idän suuri katu

Ennen ruokapaikan etsimistä kannattaa kävellä Karl Marx Alleella, joka on Alexanderplatzin ja Frankfurter Torin yhdistävä 90 metriä leveä komea katu.

Tämä valtava valtatie rakennettiin Itä-Berliinissä 1960-luvulla. Täältä löydät joitakin Itä-Saksan arkkitehtuurin edustavimpia esimerkkejä.

Talot oli tarkoitettu merkittäville puolueen jäsenille, ja kadulla järjestettiin useita sotilasparaatteja.

Varaa Kolmannen valtakunnan kierros Berliinissä

7. päivä: Berliinin maanalainen kiertoajelu ja loppu Charlottenburgissa

Sotabunkkerit| ©Julian Omaña
Sotabunkkerit| ©Julian Omaña

Berliinin, kuten monien muidenkin suurkaupunkien, maanalainen kätkee sisäänsä mielenkiintoisia salaisuuksia, jotka ovat vierailun arvoisia. Berliner Unterwelten-yhdistys, joka järjestää erilaisia mielenkiintoisia maanalaisia kierroksia jokaiseen makuun, perustettiin jo vuosia sitten auttamaan sinua löytämään ne.

Tässä tapauksessa suosittelen kaupungin ydinbunkkereista kertovaa kierrosta, mutta jos katsot yhdistyksen verkkosivuja, löydät muitakin vaihtoehtoja.

Yhdistyksen toimisto sijaitsee Gesundbrunnenin metroaseman vieressä, ja lähes kaikki kierrokset lähtevät sieltä.

Toisaalta päivä ja matka päättyy kierrokseen yhdellä Berliinin mielenkiintoisimmista alueista, Charlottenburgissa.

Kylmän sodan aikaiset ydinbunkkerit

Kierroksella kerrotaan, miten Saksan liittotasavalta valmistautui mahdolliseen ydinsotaan kylmän sodan aikana.

Kierroksen aikana vierailet kahdessa alun perin toisen maailmansodan aikana rakennetussa bunkkerissa, jotka muutettiin kaupungin jakamisen jälkeen tarjoamaan suojaa niille, jotka joutuisivat hypoteettisen atomipalon kohteeksi.

Erikoisinta on se, että toinen näistä bunkkereista on edelleen toiminnassa ja siihen mahtuisi tarvittaessa hieman yli 3000 ihmistä. Väestönsuojassa on vesihuoltojärjestelmä, kulunvalvonta ja hätägeneraattori.

Tutustu yhteen lännen helmistä: Charlottenburgin palatsiin

Berliinin vierailijat keskittyvät usein kaupungin itäosaan. Vaikka onkin totta, että tällä alueella on eniten nähtävyyksiä, myös lännessä on mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Matkan päätteeksi on hyvä käydä Charlottenburgissa, joka on yksi kaupungin hienoimmista kaupunginosista. Monet vanhoista palatseista on muutettu museoiksi tai taidegallerioiksi, ja sen kadut ovat täynnä kauppoja, joista osa on luksusbrändejä.

Charlottenburgin palatsi on epäilemättä yksi niistä paikoista, joita et voi jättää väliin, jos vierailet tällä alueella. Jos olet käynyt Pariisissa, tunnistat Versailles'n selkeän vaikutuksen sen rakentamisessa, vaikka näet myös muita tyylejä sen historian aikana lisätyissä osissa.

Jos sinua ei huvita käydä sisätiloissa, suosittelen, että menet ainakin puutarhoihin ja kävelet siellä.

Berggruenin museon piilotetut jalokivet

Berggruenin museo| ©TijsB
Berggruenin museo| ©TijsB

Lähes palatsia vastapäätä on pari kaunista 1800-luvulla rakennettua kaksoisrakennusta. Molemmat toimivat alun perin palatsin vartijajoukkojen kasarmeina, ja nyt niissä on kaksi museota.

Näistä mielenkiintoisin on epäilemättä Berggruenin museo Stüler West -rakennuksessa. Yllättävän vähän tunnustusta on annettu sen kokoelmalle, jossa on Picasson, Paul Kleen ja Matissen kaltaisten suurten taidemaalareiden teoksia.

Toinen rakennus, Sammlung Scharf-Gerstenberg, on omistettu kokonaan surrealistiselle taiteelle. Makusi mukaan voit käydä molemmissa (on olemassa yhdistetty lippu) tai vain yhdessä niistä.

Kurfürstendamm-bulevardi

Kolmen kilometrin pituista bulevardia reunustavat kaikenlaiset kaupat, mutta luksusputiikit erottuvat edukseen. Bulevardia käytettiin aikoinaan kulkemaan kaupungista Grunewaldin metsään, joka oli aateliston metsästysmaata. Myöhemmin, 1800-luvulla, siitä yritettiin tehdä eräänlainen Champs Elysées.

Kurfürstendammilla voit kävellä ja pysähtyä drinkille, ja sen varrella on hienoimpia putiikkeja, mutta jos haluat ostaa matkamuistoja, voit myös tehdä sen ongelmitta.