Berliini 7 päivässä: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Seitsemän päivää Berliinissä vierailuun voidaan pitää todellisena ylellisyytenä. Monien mielestä se on ehkä liian pitkä aika, mutta jos haluat tutustua Saksan pääkaupunkiin kaikessa rauhassa ja käyttää tilaisuuden nähtävyyksien katseluun, se on täydellinen aika.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

13 minuuttia luettu

Berliini 7 päivässä: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Berliinin muuri | ©Bob Under Focus

Kun valmistelet matkaasi, huomaat, että Berliinissä on paljon muutakin nähtävää kuin Berliinin muurin jäännökset ja Brandenburgin portti. Kaupunki on Saksan suurin, ja mikä tärkeintä, sillä on niin paljon historiaa, että lähes joka kolkassa on jotain mielenkiintoista tarjottavaa. Se on myös kaupunki, jossa on erilainen tunnelma, mikä näkyy monissa sen kaupunginosissa.

Pelkästään museosaarella vierailu voisi kestää useita päiviä, vaikka yleensä se on puolen päivän vierailu. Myös sen vaihtoehtoisemmat kaupunginosat ovat rauhallisen kävelyn arvoisia, ja jos tämä ei vielä riittäisi, lähellä on yhtä mielenkiintoinen ja näkemisen arvoinen kaupunki kuin Potsdam. Kaikki tämä sisältyy tähän 7 päivän matkasuunnitelmaan, mutta sinun kannattaa aina olla joustava, jos haluat muuttaa jotain matkan varrella.

1. päivä: Kaupunkiin tutustuminen ja kierros historiallisessa Mitten kaupunginosassa

Kiertoajelu bussilla Berliinin kaduilla| ©Janusz Jakubowski
Kiertoajelu bussilla Berliinin kaduilla| ©Janusz Jakubowski

Kun saapuu uuteen kaupunkiin, on aluksi aina jonkin verran hämmennystä. Yleensä kestää jonkin aikaa tutustua kaupunkiin ja oppia tuntemaan sen yksityiskohdat. Onkin hyvä idea lähteä lyhyelle opastetulle Berliinin kierrokselle tai hyödyntää kiertoajelubussia.

Loppupäivä kuluu kierroksella niin sanotussa historiallisessa Mitten kaupunginosassa. Tällä alueella on monia nähtävyyksiä, mutta koska ne ovat kaikki hyvin lähellä toisiaan, niihin on helppo päästä jalan.

Aloita matkasi kiertoajelulla kiertoajelubussilla

Jos haluat aloittaa tutustumisen kaupunkiin, voit vuokrata pienen opastetun kierroksen tai nousta johonkin Berliinissä kiertävistä turistibusseista. Tässä tapauksessa suosittelen aloittamaan jälkimmäisestä vaihtoehdosta.

Koska bussikierroksia on monenlaisia, kannattaa valita sellainen, joka kulkee edustavimpien paikkojen, kuten Checkpoint Charlien, Brandenburgin portin tai Reichstagin, kautta.

Sinulla on tietenkin mahdollisuus käydä kaikissa näissä paikoissa myöhemmin omaan tahtiisi ja kävellen, mutta turistibussi toimii loistavana ensikontaktina kaupungin historiaan.

Varaa Berliinin kiertoajelu bussilla

Tutustu Reichstagiin ja kiipeä Reichstagin kupoliin

Aloittaaksesi kierroksen historiallisessa Mitten kaupungissa, aivan Berliinin keskustassa, on vain harva paikka edustavampi kuin Reichstag. Rakennus on peräisin vuodelta 1894, jolloin se rakennettiin keisarikunnan ajan Saksan parlamentin toimipaikaksi.

Harva paikka Euroopassa on kokenut niin paljon historiaa kuin tämä rakennus: Saksan monarkian päättymisestä vuoden 1933 tulipaloon, jota natsit käyttivät tekosyynä diktatuurin julistamiseen.

Paras paikka sen upean uusrenessanssijulkisivun tarkasteluun on sen edessä olevalla niityllä. Kun olet valmis, valmistaudu nousemaan katolle ja nauttimaan lasikupolista avautuvista upeista näkymistä.

Kupoliin nouseminen on ilmaista, mutta vaatii ennakkovarauksen verkkosivuilla. Tässä Reichstagin lippuja käsittelevässä artikkelissa on kaikki tarvitsemasi tiedot.

Ihaile Brandenburgin porttia ja Pariser Platzia

Auringonlasku Brandenburgin portilla| ©Tomasz Baranowski
Auringonlasku Brandenburgin portilla| ©Tomasz Baranowski

Reichstagin vieressä on yksi Berliinin symboleista: Brandenburgin portti. Kun portti rakennettiin Preussin Vilhelm II:n aikana, se oli yksi niistä 18 portista, joiden kautta ihmiset saapuivat Berliiniin.

Kun kaupunki jaettiin muurilla, portti jäi tyhjän päälle, mutta siitä tuli myöhemmin yhdistymisen tunnus.

Portin juurella oleva aukio, Pariser Platz, oli porvariston valitsema paikka juhlien viettämiseen. Se on jälleenrakennettu toisen maailmansodan jälkeen, ja jos menet joulun aikaan Berliiniin, näet, kuinka alue täyttyy tuhansista ihmisistä, jotka juhlivat uuden vuoden saapumista.

Holokaustin muistomerkki: paikka mietiskelyyn

Brandenburgin portilta on vain muutaman minuutin kävelymatka Adlon-hotellin ympäri, ja pääset yhteen Berliinin merkittävimmistä maamerkeistä: holokaustin muistomerkille. Se on omistettu natsien aikana murhatuille juutalaisille, ja se on eräänlainen labyrintti, joka muodostuu erikorkuisista betonielementeistä.

Jos vierailet tässä paikassa, käyttäydy kunnioittavasti, sillä viime vuosina on lisääntynyt asenteet, jotka eivät ole sopusoinnussa paikan surullisen merkityksen kanssa.

Niille, jotka haluavat syventyä historiaan, muistomerkin alla on maanalainen näyttely, jossa kerrotaan juutalaisten vainosta.

Varaa opastettu kierros Berliinissä

Kävele rauhassa Friedrichstrassella

Mitten itäosassa sijaitsee Friedrichstrasse, joka kulkee kohtisuoraan Unter der Lindeniin nähden. Monet kadun varrella olevista rakennuksista ovat suhteellisen uusia, sillä alue tuhoutui pommituksissa toisen maailmansodan aikana.

Nykyään kadulla on lukuisia kauppoja ja ostoskeskuksia, joten se on ihanteellinen paikka pysähtyä ostoskierrokselle.

Gendarmenmarkt, yksi Berliinin kauneimmista aukioista

Gendarmenmarkt joulumarkkinoilla.| ©Jorge Franganillo
Gendarmenmarkt joulumarkkinoilla.| ©Jorge Franganillo

Et voi vierailla historiallisessa Mitten kaupungissa pysähtymättä tälle aukiolle. Kuten sen nimi Gendarmenmarkt (Gendarmenmarkt) kertoo, se oli alun perin paikka, jonne Ranskasta Berliiniin paennut hugenottien preussilainen rykmentti, niin sanotut Gens d'armes, hakeutui suojaan.

Aukiolla on Konzerthaus, kaunis konserttisali vuodelta 1821. Älä myöskään jätä väliin vierailua siellä sijaitsevissa kaksoiskirkoissa: Französicher Dom ja Deutscher Dom.

Paikka, jossa ennen poltettiin kirjoja: Bebelplatz

Hyvin lähellä edellistä on toinenkin aukio, joka rakennustensa lisäksi erottuu edukseen 1900-luvun historiassa.

Bebelplatzilla on neljä poikkeuksellista esimerkkiä kaupungin arkkitehtuurista. Valtionooppera, Pyhän Hedvigin katedraali, vanha kuninkaallinen kirjasto ja nykyinen Humboldt-yliopisto tekevät varmasti vaikutuksen.

Aukio tuli kuitenkin kuuluisimmaksi siitä, että natsit, erityisesti heidän opiskelijaliittonsa, valitsivat sen paikaksi ensimmäisen väitetyn kumouksellisen kirjojen polttamisen vuonna 1933.

2. päivä: Museosaari, Unter den Linden ja Tiergartenin puutarha

Pergamon-museo,| ©Rob S
Pergamon-museo,| ©Rob S

Matkasi toinen päivä alkaa vierailulla Museosaarelle. Kannattaa muistaa, että vain yksi aamupäivä ei riitä kaiken näkemiseen, mutta matkalla on aina tehtävä joitakin valintoja.

Jos siis olet taiteen ystävä, voit aina jatkaa vierailuasi tai tulla takaisin mihin tahansa muuhun aikaan viimeistelemään sen.

Uppoudu Museum Islandin taiteeseen

Kun olet saanut museoista tarpeeksesi, suosittelen sinua suuntaamaan tälle upealle kujalle. Se voi olla myös loistava paikka käydä syömässä.

Unter den Lindenin historia alkoi 1500-luvulla, kun kuningas Johannes Yrjö I päätti luoda polun, joka yhdistäisi hänen palatsinsa Tiergarteniin, silloiseen metsästysmaahan.

Nykyään kunnostetulla kadulla (sillä se vaurioitui pahoin sodassa) on useita tärkeitä rakennuksia ja muistomerkkejä. Niitä, joita ei kannata jättää väliin kävelykierroksella, ovat muun muassa Saksan historiallinen museo, Fredrik II Suuren patsas ja Uuden kaartin rakennus.

Varaa opastettu kierros Berliinissä

Nauti Tiergartenin luonnosta

Tiergarten, Berliini| ©edwin.11
Tiergarten, Berliini| ©edwin.11

Museoiden leimaaman päivän kierroksen viimeinen kohde on Tiergarten, noin 3 kilometrin pituinen suuri puisto. Puiston sisällä on monia mahdollisia reittejä, terasseja ja Biergarten, joka sopii erinomaisesti oluen kanssa rentoutumiseen, jos olet käynyt Berliinissä kesällä.

Puiston läpi kulkeva pääreitti on 17. kesäkuuta katu, joka on kuuluisa siitä, että Hitler käytti sitä sotilasparaateissaan. Siitä erkanevat polut ovat kuitenkin paljon mielenkiintoisempia, ja sieltä löytyy myös muun muassa seuraavia nähtävyyksiä:

  • Mustalaisten muistomerkki: tämä muistomerkki on kunnianosoitus niille tuhansille usein unohdetuille mustalaisille, jotka natsit murhasivat.

  • Neuvostoliiton muistomerkki: Tämä muistomerkki on hyvin lähellä edellistä muistomerkkiä, ja sillä muistetaan natseja vastaan taistelleita neuvostosotilaita. Sen pylväiden alla on 2000 Berliinin vapauttamisessa kuolleen sotilaan jäännökset.

  • Voiton pylväs

(Siegessäule): toinen kaupungin tunnusomaisimmista muistomerkeistä.

  • Bellevuen palatsi: Tämä mielenkiintoinen palatsi sijaitsee puiston sisällä.

Illallinen Tiergartenquelle-ravintolassa

Tämä paikka on kaupungin pieni salaisuus, jossa voi syödä hyvää saksalaista ruokaa. Se on taverna, jossa on melko maalaismainen sisustus ja jossa on perinteisiä ruokia, kuten possunrystys tai Berliner Bouletten (hampurilaislaji).

Se sijaitsee Tiergartenin S-Bahn-aseman alapuolella, ja päivällisen yhteydessä kannattaa todella nauttia mukillinen olutta.

Päivä 3: Vaihtoehtoinen ja monikulttuurinen Berliini

Pyöräily East Side Galleryn läpi| ©Eric Gilliland
Pyöräily East Side Galleryn läpi| ©Eric Gilliland

Jos olet päättänyt viettää muutaman päivän Berliinissä, saatat jo olla tietoinen siitä maineesta, joka joillakin Berliinin kaupunginosilla on vaihtoehtoisten elämäntapojen kukoistuspaikkoina.

Tärkeimpiä alueita tässä suhteessa ovat Kreuzberg, Kulturforum ja vähemmässä määrin Potsdamer Platz. Voit vierailla näillä alueilla omatoimisesti tai yhdistää pyöräretkesi vaihtoehtoiselle, monikulttuuriselle ja modernistiselle Berliinille omistettuun Berliinin pyöräretkeen.

Varaa Berliinin pyöräretki

Potsdamer Platzin nykyaikaisuus

Itse asiassa nimi Potsdamer Platz viittaa kokonaiseen kaupunginosaan eikä vain toriin. Toisessa maailmansodassa tuhoutunut ja sitten Berliinin muurilla jaettu alue muuttui täysin yhdistymisen myötä.

Joitakin aikansa tunnetuimpia arkkitehtejä osallistui jälleenrakennukseen, mikä näkyy kauniissa rakennuksissa.

Kävele tähtien bulevardia pitkin

Kun lähdet Potsdamer Platzilta Kulturforumin suuntaan, näet Boulevard der Stars -bulevardin, joka on Hollywood-tyylinen Walk of Fame.

Vaikka bulevardi on lähellä Berliinin elokuvajuhlien pitopaikkaa, sitä reunustavat tähdet on omistettu Saksan johtaville näyttelijöille ja elokuvantekijöille. Jos olet elokuvaharrastaja, voit pitää hauskaa yrittäessäsi saada selville heidän nimensä.

Kävelykadulle on myös asennettu joukko kameroita, joiden linssien läpi katsomalla voit nähdä tähtiin merkittyjen näyttelijöiden hologrammeja.

Kulturforumin museot

Neue Nationalgalerie| ©Manfred Brückels
Neue Nationalgalerie| ©Manfred Brückels

1950-luvulla Saksan liittotasavalta määräsi rakennettavaksi joukon rakennuksia, joihin sijoitettiin muurin rakentamisen jälkeen itäpuolelle jääneet kulttuurilaitokset, kuten museosaari.

Tuloksena syntyi Kulturforum, jossa on edelleen museoita jokaiseen makuun, mukaan lukien joitakin Berliinin parhaista museoista (lukuun ottamatta tietysti saarella sijaitsevia). Jos haluat käydä, voit valita seuraavista:

  • Neue Nationalgalerie (Uusi kansallisgalleria): omistettu modernille taiteelle.

  • Gemäldegalerie (Gemäldegalleria): sisältää eurooppalaisia maalauksia kaikilta aikakausilta.

  • Kunstgewerbemuseum: taide- ja käsityöläismuseo.

  • Berliinin filharmonikot.

  • Kansalliskirjasto.

Kreuzberg ja sen kaupunkielämä

Päivän kohokohta on epäilemättä vierailu Kreuzbergin kaupunginosassa, joka tunnetaan myös Berliinin turkkilaisena kaupunginosana.

Täällä syntyi kaupungin talonvaltaajien liike 1900-luvun 60- ja 70-luvuilla. Muurin murtumisen jälkeinen ilmapiiri on muuttunut paljon, mutta se on säilyttänyt monikulttuurisen ja protestoivan olemuksensa.

Länsipuolella on paljon kahviloita ja kauppoja, joissa on hipsterin tuntua, kun taas itäpuolelle on keskittynyt suuri osa kaupungin turkkilaista alkuperää olevasta väestöstä. Tämä heijastuu löytämiesi (laadukkaiden) kebabien määrässä.

Yksi aktiviteetti, jota kannattaa harrastaa, on seurata niin sanottua graffitireittiä. Älä luule, että kyseessä on vain kaduilla roskaavat graffitit. Päinvastoin, monet niistä ovat aitoja taideteoksia, joita kaupunginhallitus suojelee.

Varaa pyöräretki Berliiniin

Tutustu ihmiskunnan pimeään puoleen Topography of Terror -reitillä

Vielä Kreuzbergin kaupunginosassa on yksi niistä paikoista, joita olisi parempi, jos niitä ei olisi olemassa: Terrorin topografia.

Tämä museo on yksi kaupungin suositu immista, ja se sijaitsee Gestapon, natsien synkän salaisen poliisin, entisessä päämajassa. Voit jo kuvitella, että sisällä pääset tutustumaan tämän sortoelimen käyttämiin taktiikoihin sekä selvittämään, keitä sen johtajat olivat ja mikä oli heidän historiansa.

Astu sisään juutalaismuseoon

Berliinin juutalaismuseo| ©Stephan Herz
Berliinin juutalaismuseo| ©Stephan Herz

Hyvin lähellä edellistä on toinen mielenkiintoinen museo, joka on tällä kertaa omistettu yhteisölle, joka joutui Gestapon ja natsien uhriksi: juutalaisille.

Museo kertoo tämän kansan historiasta siitä lähtien, kun sen jäsenet saapuivat Berliiniin keskiajalla. Museossa on tietysti myös todisteita karkotuksista ja holokaustista natsien käsissä.

Yö Kreuzbergissä

Kreuzberg tunnetaan myös yhtenä kaupungin vilkkaimmista yöelämäalueista. Siksi se on paras paikka löytää ruokapaikka ja, jos siltä tuntuu, ottaa drinkki ja nauttia Berliinin yöelämästä.

Lähistöltä löydät kaikenlaisia paikkoja teknoklubeista kahviloihin, joissa voit istua rauhallisemmin, unohtamatta täydellistä ulkoilmaterassia, jos sää on kaunis.

Varaa Berliinin olutretki

Päivä 4: Kuuluisalta Alexanderplatzilta piilotettuun Nikolaivierteliin

Alexanderplatz| ©Sven Masuhr
Alexanderplatz| ©Sven Masuhr

Tämä päivä alkaa yhdellä Berliinin tunnetuimmista ja suosituimmista alueista, Alexanderplatzilla, ja jatkuu toisella yhtä mielenkiintoisella, mutta useimpien vierailijoiden huomiotta jättämällä alueella. Näin matkasi ei jää vain turistisimmille alueille, vaan tutustut myös muihin mielenkiintoisiin kaupunginosiin.

Kaupungin kuuluisin aukio: Alexanderplatz

Kuten monet muutkin kaupunginosat, tämäkin osa kaupunkia tuhoutui toisen maailmansodan jälkeen. Itä-Saksassa Alexanderplatzia jälleenrakennettaessa päätettiin antaa sille neuvostomodernismiin perustuva tyyli, joka näkyy yhä sen rakennuksissa.

Jos nouset Alexanderplatzin asemalla, näet ensimmäisenä valtavan kellon, joka on rakennettu vuonna 1969. Ajan myötä siitä on tullut yksi tyypillisistä paikoista, joissa berliiniläiset hengailevat.

Varaa kiertoajelu Itä-Berliiniin

Kiipeä, jos sinulla ei ole huimausta, televisiotorniin (Fernsehturm)

Jos aukiolla on yksi asia, joka näkyy selvästi, se on valtava televisiotorni. Kuriositeettina mainittakoon, että sen siluetti on saanut inspiraationsa Neuvostoliiton ensimmäisestä avaruusraketista, Sputnikista.

Se on 250 metriä korkea, ja siinä on 118-metrinen antenni. Sen 203 metrin korkeudessa on pallo, jonka näköalatasanteelle voi kiivetä. Jos sää ei ole huono, saat 360º näkymän koko kaupunkiin.

Vieraile St. Marienkirche-kirkossa

Kierroksen seuraava pysähdyspaikka on Pyhän Marian kirkko, joka on yksi kaupungin vanhimmista.

Sen sisätiloja pidetään yhtenä maailman hienoimmista balttilaisgotiikan esimerkeistä, ja sen sisätiloissa on upea fresko, joka kuvaa kuoleman tanssia. Älä myöskään jätä väliin sen kaunista alabastersaarnastuolia.

Varaa liput Berliinin televisiotorniin

Neptunbrunnen ja Berliinin kaupungintalo

Berliinin kaupungintalon ulkoasu| ©Bernt Rostad
Berliinin kaupungintalon ulkoasu| ©Bernt Rostad

Seuraavat kiinnostavat kohteet ovat Neptunuksen suihkulähde (Neptunbrunnen) ja läheinen kaupungintalo.

Ensin mainittuun kannattaa todella viettää aikaa sitä koristavien yksityiskohtien tarkastelemiseen. Pääpatsas esittää tietenkin meren jumalaa Neptunusta. Hänen hahmonsa ympärillä on neljä naista, jotka symboloivat maan tärkeimpiä jokia: Rein, Oder, Veiksel ja Elbe.

Raatihuone on puolestaan mielenkiintoinen ja epätavallinen sekoitus italialaista renessanssia ja pohjoissaksalaista arkkitehtuuria. Vaikka sisään ei pääse, kannattaa tutustua terrakottafriikin kuvauksiin erilaisista historiallisista tapahtumista.

Astu sisään kaupungin vanhimpaan kaupunginosaan: Nikolaikirche

Paras paikka aloittaa vierailu tähän kaupunginosaan on sen nimen antava kirkko, Nikolaikirkko. Se rakennettiin vuonna 1230, ja nykyään siinä toimii museo, jossa esitellään sen ja koko kaupunginosan historiaa.

Kun olet jättänyt kirkon taaksesi, voit viettää aikaa jossakin läheisistä museoista, kuten Efraimin palatsissa (jossa on näyttelyitä kaupungin taiteesta) tai mielenkiintoisessa Zille-museossa, jossa voit tutustua niin sanotun Berliinin sisäpihojen kronikoitsijan Heinrich Zillen työhön.

Jos olet hieman väsynyt museoiden katseluun, toinen hyvä vaihtoehto on jatkaa kävelyä Spree-joelle asti. Siellä on yksi koko alueen kauneimmista aukioista, jonka yläpuolella on patsas, jossa Pyhä Yrjö tappaa lohikäärmeen.

Ihaile Molkenmarktin rakennuksia

Kun saavut Molkenmarkt-aukiolle, näet kaksi mielenkiintoista rakennusta. Ensimmäinen on entinen rahapaja, Alte Münze, joka on nykyään tapahtumakeskus. Vastapäätä on vanha kaupungintalo, jonka 87-metrisen tornin kruunaa onnenjumalattaren patsas.

Kävelykierroksen päätteeksi voit pysähtyä Franziskaner-Klosterkirchissä, entisen fransiskaaniluostarin raunioilla. Jos olet onnekas, saatat törmätä johonkin alueella yleensä järjestettävistä konserteista.

Jos et ole vielä väsynyt, voit kävellä 20 minuutin kävelymatkan päässä sijaitsevalle Brandenburgin portille, jossa voit katsella kaunista valaistusta ja syödä illallista alueella.

5. päivä: Retki Potsdamiin

Näkymä Potsdamin kirkosta| ©A.Savin
Näkymä Potsdamin kirkosta| ©A.Savin

Berliinin lähellä, vain 30 kilometrin päässä, sijaitsee kaunis Potsdamin kaupunki. Tälle päivälle suosittelen päiväretkeä, jotta näet kaikki nähtävyydet.

Potsdamiin pääset Berliinistä helposti junalla. Tämä kuljetus sisältyy Berlin Welcome Card -k orttiin, mutta jos sinulla ei ole korttia, hinta on korkeintaan 4 € per suunta.

Nauener Tor

Tämä on yksi vanhoista porteista, joiden kautta Potsdamiin kuljettiin ennen. Se on peräisin vuodelta 1755, ja se oli yhdistetty kahteen muuhun porttiin muurilla, josta on nykyään vain vähän jäljellä.

Hollantilainen kortteli

Tämän suositun alueen nimi tulee hollantilaistyylisistä punatiilisistä taloista, joita täällä on. Alankomaalaiset käsityöläiset rakensivat ne Preussin Fredrik Vilhelm I:n valtakaudella.

Alue on täynnä kahviloita, ravintoloita ja kauppoja, joten se on aina hyvin vilkas.

Tältä alueelta löytyy myös Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko, joka sijaitsee hyvin lähellä taloa, jossa Mozart asui ja jossa voit vierailla.

Seuraava vierailukohde on Vanha tori, joka on Potsdamin vanhan osan tärkein aukio. Sen ympärillä kävellessäsi voit nähdä mielenkiintoisia rakennuksia, kuten Barberinin palatsintai Pyhän Nikolauksen luterilaisen kirkon.

Sanssoucin palatsi

Tämä palatsi on epäilemättä Potsdamin vierailun tähti. Jos et mene sisälle, ainakin sen suuret puutarhat ovat rauhallisen kävelyn arvoisia.

Rokokootyylillä ja vaikuttavalla sisustuksella varustettuun palatsiin voi halutessaan mennä sisälle ja tuntea itsensä Preussin Fredrik II:n kaltaiseksi, joka käytti palatsia kesäasuntonaan.

Muita mielenkiintoisia nähtävyyksiä

Sanssoucin palatsin ja sen kauniiden puutarhojen sekä hollantilaiskorttelin lisäksi ei kannata jättää väliin muita kohteita, kuten venäläiskorttelia ja katedraalia.

Suosittelen myös menemään vanhan kaupungin ulkopuolelle tutustumaan mielenkiintoisiin kohteisiin, kuten Cecilienhofin palatsiin (jossa pidettiin Potsdamin konferenssi) ja vakoilusiltaan, joka on kuuluisa siitä, että siellä molemmat osapuolet vaihtoivat kylmän sodan aikana vangitsemiaan vakoojia.

6. päivä: Pieni risteily, Berliinin muuri ja DDR:n jäänteet

Berliinin muurilla| ©Hugh Llewelyn
Berliinin muurilla| ©Hugh Llewelyn

Tämä kuudes päivä, matkan toiseksi viimeinen, alkaa rentouttavalla aktiviteetilla: lyhyellä tunnin mittaisella risteilyllä.

Sen jälkeen olen laatinut matkasuunnitelman, jolla muistellaan joitakin Berliinin maamerkkejä kylmän sodan ajalta, ja aloitamme tutustumalla sen kuuluisan muurin jäänteisiin, joka jakoi Saksan pääkaupungin, maan ja koko Euroopan kahtia useiden vuosikymmenten ajan.

Risteily Spree-joella

Kun olet viettänyt koko edellisen päivän Potsdamissa vierailemalla, ei ole parempaa tapaa aloittaa päivä kuin lyhyt risteily Spree-joella laivalla.

Noin tunnin ajan voit tutustua uusista näkökulmista joihinkin kaupungin tärkeimpiin monumentteihin rennosti ja mukavasti.

Varaa illallisristeily Berliinissä

Taidetta seinällä: East Side Gallery

Kun nouset laivasta, sinun on suunnattava yhteen Saksan pääkaupungin pakollisista nähtävyyksistä, East Side Galleryyn. Täällä luotiin Berliinin muurin murtumisen jälkeen todellinen taideteos, jotta tapahtunutta ei koskaan unohdettaisi.

Suuri joukko taiteilijoita koristeli joitakin muurin jäänteitä yli sadalla maalauksella. Taiteellisen arvon lisäksi heidän tarkoituksenaan oli jättää muistiinpanoja noina päivinä koetuista tunteista.

Nämä graffitit tekivät tästä yli kilometrin pituisesta muurin osasta tunnetuimman ja suositu imman kaikista jäljellä olevista muureista.

Koe vakoojaelokuva Checkpoint Charliessa

Friedrichstrassella sijaitseva Checkpoint Charlie oli toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina kuuluisin rajanylityspaikka Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä.

Tämän paikan historia on lähes käsittämätön, mikä on heijastunut elokuvissa useaan otteeseen. Muurin murtumisen jälkeen rajanylityspaikka purettiin, mutta vuonna 2000 sinne rakennettiin kopio ensimmäisestä rajanylityspaikasta.

Varaa opastettu kierros Berliinissä

Tränenpalast, "kyynelten palatsi"

Kyynelten palatsissa| ©Uwe Dörnbrack
Kyynelten palatsissa| ©Uwe Dörnbrack

Seuraava pysäkki matkareitillä on toinen entinen Itä- ja Länsi-Berliinin välinen rajanylityspaikka. Tällä kertaa se on Tränenpalast, joka sijaitsee Friedrichstrassen aseman vieressä.

Paikan nimi voidaan kääntää "kyynelten palatsiksi ", ja se viittaa kyyneliin, joita länsisaksalaiset vuodattivat palattuaan kotiinsa käytyään idässä asuvien sukulaistensa luona.

Paikan sisällä on mielenkiintoinen näyttely, jota ei kannata jättää väliin, jos olet kiinnostunut historiasta. Täällä voit nähdä joitakin rajanylityspaikalta löytyneitä alkuperäisiä esineitä sekä jäljitelmiä tiloista, joissa suoritettiin rajanylitykseen liittyvät hallinnolliset ja poliisitoimet.

Berliinin muurin muistomerkki

East Side Galleryn luvalla paras paikka tutustua siihen, mistä Berliinin muurissa oli kyse, on tämä lähes puolitoista kilometriä pitkä muistomerkki.

Avoimissa laitteistoissa voit oppia, miten kaikki rajanylityspaikat rakennettiin, ja sen upeassa grafiikkanäyttelyssä (dokumentaatiokeskuksen sisällä) voit tutustua itse muurin historiaan ja siihen, miten kaupungissa elettiin noina vuosikymmeninä.

Kirpputori entisellä kuolinkaistalla: Mauerpark ja Flohmarkt im Mauerpark

Ehkä vain Berliinin kaltainen kaupunki pystyy näyttämään saman paikan kaksi näin erilaista puolta.

Mauerpark (muuripuisto) on muistomerkin päätepiste, ja Saksan pääkaupungin jakautumisen aikana se oli osa kuolinkaistaleeksi kutsuttua aluetta, koska alueella kuoli paljon ihmisiä, jotka yrittivät paeta länteen. Jos menet sinne sunnuntaina, löydät kuitenkin todellisen näytteen nykypäivän elämästä kaupungissa: Flohmarkt im Mauerparkin. Tämä on yksi Berliinin suosituimmista kirpputoreista, jonka kojuista kuuluu katumusiikkia ja jossa on useita olutpuutarhoja.

Älä jätä väliin DDR-museota

Toinen kiinnostava vierailukohde historian ystäville on DDR:n (Saksan demokraattinen tasavalta) museo. Vaikka se ei ole kovin suuri, suosittelen ehdottomasti vierailua.

Näyttelyssä on esillä suuri määrä kommunistisen Saksan arkikäyttöön liittyviä esineitä lääkkeistä muotiesineisiin, tyypillisestä saksalaisesta autosta talon jäljennökseen.

Varaa liput Berliinin DDR-museoon

Karl-Marx Allee: suuri itäinen katu

Ennen ruokapaikan etsimistä kannattaa kävellä Karl Marx Alleella, joka on Alexanderplatzin ja Frankfurter Torin yhdistävä 90 metriä leveä komea katu.

Tämä valtava valtatie rakennettiin Itä-Berliinissä 1960-luvulla. Täältä löydät joitakin Itä-Saksan arkkitehtuurin edustavimpia esimerkkejä.

Talot oli tarkoitettu merkittäville puolueen jäsenille, ja katu oli valittu paikka lukuisille sotilasparaateille.

Varaa Kolmannen valtakunnan kierros Berliinissä

7. päivä: Berliinin maanalainen kiertoajelu ja päättyy Charlottenburgiin

Sotabunkkerit| ©Julian Omaña
Sotabunkkerit| ©Julian Omaña

Berliinin, kuten monien suurkaupunkien, maanala kätkee sisäänsä mielenkiintoisia salaisuuksia, jotka ovat vierailun arvoisia. Niihin tutustumista varten perustettiin jo vuosia sitten Berliner Unterwelten-yhdistys, joka järjestää erilaisia mielenkiintoisia maanalaisia kierroksia jokaiseen makuun.

Tässä tapauksessa suosittelen kaupungin ydinbunkkereista kertovaa kierrosta, mutta jos katsot yhdistyksen verkkosivuja, löydät muitakin vaihtoehtoja.

Yhdistyksen toimisto sijaitsee Gesundbrunnenin metroaseman vieressä, ja sieltä lähtevät lähes kaikki kierrokset.

Toisaalta päivä ja matka päättyy kierrokseen yhdessä Berliinin mielenkiintoisimmista alueista, Charlottenburgissa.

Kylmän sodan aikaiset ydinbunkkerit

Tällä kierroksella kerrotaan, miten Saksan liittotasavalta (FRG) valmistautui mahdolliseen ydinsotaan kylmän sodan vuosina.

Kierroksen aikana vierailet kahdessa alun perin toisen maailmansodan aikana rakennetussa bunkkerissa, jotka kaupungin jakamisen jälkeen muutettiin tarjoamaan suojaa niille, joita hypoteettinen atomipommi koskisi.

Erikoisinta on, että toinen näistä bunkkereista on edelleen toiminnassa, ja sinne mahtuisi tarvittaessa reilut 3 000 ihmistä. Suojassa on vesihuoltojärjestelmä, kulunvalvonta ja hätägeneraattori.

Tutustu yhteen lännen helmistä: Charlottenburgin palatsi

Berliinissä vierailevat keskittyvät usein kaupungin itäosaan. Vaikka onkin totta, että tällä alueella on eniten nähtävyyksiä, myös lännessä on mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Matkan päätteeksi on hyvä käydä Charlottenburgissa, joka on yksi kaupungin hienoimmista kaupunginosista. Monet vanhoista palatseista on muutettu museoiksi tai taidegallerioiksi, ja sen kadut ovat täynnä kauppoja, joista osa on luksusbrändejä.

Charlottenburgin palatsi on epäilemättä yksi niistä paikoista, joita et voi jättää väliin, jos vierailet tällä alueella. Jos olet käynyt Pariisissa, tunnistat sen rakentamisessa selvän Versaillesin vaikutuksen, vaikka näet myös muita tyylejä sen historian aikana lisätyissä osissa.

Jos sinua ei huvita käydä sisätiloissa, suosittelen, että menet ainakin puutarhoihin ja kävelet niissä.

Berggruenin museon piilotetut jalokivet

Berggruenin museo| ©TijsB
Berggruenin museo| ©TijsB

Lähes vastapäätä palatsia sijaitsee pari kaunista 1800-luvulla rakennettua kaksoisrakennusta. Molemmat toimivat alun perin palatsin vartijajoukkojen kasarmeina, ja nyt niissä on kaksi museota.

Näistä mielenkiintoisin on epäilemättä Berggruenin museo Stüler West -rakennuksessa. Yllättävän vähän tunnustusta on annettu sen kokoelmille, sillä siellä on Picasson, Paul Kleen ja Matissen kaltaisten suurten taidemaalareiden teoksia.

Toinen rakennus, Sammlung Scharf-Gerstenberg, on omistettu kokonaan surrealistiselle taiteelle. Makusi mukaan voit vierailla molemmissa (tarjolla on yhdistelmälippu) tai vain yhdessä niistä.

Kurfürstendamm-bulevardi

Kolmen kilometrin pituista bulevardia reunustavat kaikenlaiset kaupat, joskin luksusputiikit erottuvat edukseen. Bulevardia käytettiin aikoinaan kulkemaan kaupungista Grunewaldin metsään, joka oli aateliston metsästysmaata. Myöhemmin, 1800-luvulla, siitä yritettiin tehdä eräänlainen Champs Elysées.

Kurfürstendammilla voit kävellä ja pysähtyä drinkille, ja sen varrella on hienoimpia putiikkeja, mutta jos haluat ostaa matkamuiston, voit tehdä sen myös ongelmitta.