Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

ESTA-viisumi New York

Jos valmistelet elämäsi matkaa, älä unohda hankkia ESTA-viisumia, jotta pääset Yhdysvaltoihin turistina. Se on erittäin nopeaa ja helppoa: tässä artikkelissa kerron, miten se tehdään verkossa.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuuttia luettu

ESTA-viisumi New York

Lentokentällä | ©Ashim D Silva

Jos matkustat New Yorkiin ja olet Euroopan kansalainen, sinun on ehdottomasti haettava ESTA-lupaa päästääksesi Yhdysvaltoihin. Seuraavassa selitän, miten saat oman hakemuksesi nopeasti ja helposti.

Mikä on ESTA-lupa?

Passi| ©Unsplash
Passi| ©Unsplash

ESTA (Electronic System for Travel Authorization) on Yhdysvaltain hallituksen myöntämä lupa, jonka avulla voit oleskella maassa enintään 90 ei-pidennyskelpoisen päivän ajan loma- tai työmatkalla. Jos matkan syynä on opiskelu tai journalistinen toiminta (muiden syiden ohella), on pyydettävä erityinen viisumi, sillä ESTA on vain lupa saapua Yhdysvaltoihin turistina tai liikematkalla.

Esimerkiksi viisumivapausohjelman (VWP) ansiosta, jos olet espanjalainen, ranskalainen, saksalainen, italialainen, tanskalainen, suomalainen, norjalainen, ruotsalainen ja englantilainen (muiden kansalaisuuksien ohella), sinun ei tarvitse hankkia turisti- tai liikematkaviisumia matkustaaksesi Yhdysvaltoihin. Tarvitset vain ESTA-luvan, joka säästää sinulta paljon paperityötä!

Mistä voin hakea ESTA-viisumia?

Yhdysvaltain hallituksen virallinen verkkosivusto| ©esta.cbp.dhs.gov
Yhdysvaltain hallituksen virallinen verkkosivusto| ©esta.cbp.dhs.gov

Hae virallisen verkkosivuston kautta. Prosessi kestää vain muutaman minuutin, mutta huomioi:

 • Voit tehdä hakemuksen enintään 72 tuntia ennen Yhdysvaltoihin saapumistasi.
 • Sinun on maksettava 14 dollarin maksu luotto- tai pankkikortilla.
 • Sinulla on oltava koneellisesti luettava passi.
 • Sinulla on oltava henkilö- ja yhteystietosi sekä mahdollisesti nykyiset työpaikkatietosi.

Mitä ESTA-viisumia minun pitäisi hakea?

Matkan valmistelu| ©Annie Spratt
Matkan valmistelu| ©Annie Spratt

Kaikkien Yhdysvaltoihin matkustavien, myös lasten, on haettava omaa ESTA-viisumia ja täytettävä verkkosivustolla oleva lomake.

Voit kuitenkin hakea yksittäistä ESTA-viisumia tai ryhmä-ESTA-viisumia, jos olet menossa Yhdysvaltoihin perheen, kollegoiden tai ystävien kanssa. Jos kyseessä on ryhmä, sähköinen järjestelmä kysyy sinulta yhteyshenkilöä ja antaa sinulle mahdollisuuden hallinnoida ja maksaa useita ESTA-hakemuksia samanaikaisesti.

Lisäksi, vaikka saisit ESTA-hakemuksen ryhmälle, voit aina tulostaa oman hakemuksesi erikseen, jos jossakin ryhmään kuuluvassa hakemuksessa on ongelmia.

Miten ESTA-lupa täytetään?

Viisumin täyttäminen verkossa| ©Christin Hume
Viisumin täyttäminen verkossa| ©Christin Hume

Kun olet valinnut sinulle parhaiten sopivan ESTA-viisumin, on aika täyttää lomake vaihe vaiheelta:

 • Mene viralliselle verkkosivustolle ja valitse haluamasi kieli.
 • Napsauta "Uusi hakemus" ja valitse sitten joko "Yksittäishakemus" tai "Ryhmähakemus". Lue esiin tuleva turvallisuusilmoitus ja napsauta "Vahvista ja jatka".
 • Täytä "Applicant Information"-kenttä. Tässä kohdassa sinun on annettava henkilötietosi (passin numero, henkilö- ja työtiedot), yhteystietosi New Yorkin matkasi aikana (heidän on tiedettävä etukäteen, missä aiot asua kaupungissa) ja joukko henkilökohtaisia kysymyksiä, joihin sinun on vastattava totuudenmukaisesti, sillä jos salaat tietoja ja hallinto saa selville, et pääse Yhdysvaltoihin.
 • Lähetä hakemus. Tässä vaiheessa vahvistat, että et halua tehdä hakemusta, jos et pääse Yhdysvaltoihin turvatarkastuksessa. Tarkista, että kaikki vastaukset ovat oikein, tee tarvittavat korjaukset ja vahvista hakemuksen lopullinen lähettäminen.
 • Huom: Järjestelmä luo numeron, kun lähetät hakemuksen. Kirjoita hakemuksen numero muistiin tai tulosta se, sillä tarvitset sitä myöhemmin tarkistaaksesi prosessin tilan tai jos sinun on jossain vaiheessa muutettava tietojasi.
 • Suorita maksu. ESTA-hakemuksen jättäminen New Yorkiin maksaa 14 dollaria, joka sinun on maksettava pankki- tai luottokortilla, Mastercardilla tai Visalla paikan päällä verkkosivuston kautta.

Kuinka kauan etukäteen minun pitäisi hakea ESTA-viisumia?

Viisumin täyttäminen| ©Jeshoots.com
Viisumin täyttäminen| ©Jeshoots.com

Sanonta kuuluu: "Älä lykkää huomiseen sitä, minkä voit tehdä tänään". Oma neuvoni ja Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriön neuvo on, että hae ESTA-viisumia heti, kun aiot matkustaa maahan. Heti kun sinulla on lennot ja majoitus, seuraava vaihe on hakea ESTA-viisumia.

Jos kuitenkin kuulut niihin matkustajiin, jotka haluavat improvisoida, muista, että sinun on haettava ESTA-viisumia vähintään 72 tuntia ennen matkaasi. Tämä on enimmäisaika, joka järjestelmällä voi kulua hakemuksesi hylkäämiseen tai hyväksymiseen.

Lisäksi sinun on otettava huomioon, että hakemuksesi voidaan hylätä ja sinun on ehkä haettava sen sijaan Yhdysvaltain viisumia, jonka saaminen on vaikeampaa ja joka maksaa enemmän aikaa ja työtä kuin pelkkä online-lomake. Siksi suosittelen, että teet sen mahdollisimman pian.

Isabelin matkustajavinkki

Kun olet varannut lennot ja hotellin, muista ottaa matkavakuutus. Terveydenhuolto on Yhdysvalloissa erittäin kallista, ja ikävien yllätysten välttämiseksi vakuutus on välttämätön.

Mistä tiedän, onko minulle myönnetty ESTA-lupa vai ei?

Yhdysvaltojen kartta| ©Joey Csunyo
Yhdysvaltojen kartta| ©Joey Csunyo

Kun hakemus on tehty, sähköinen järjestelmä vastaa yleensä välittömästi vastauksella, joka voi olla:

 • Lupa hyväksytty. Vaikka se ei ole pakollista eikä sitä kysytä sinulta, suosittelemme, että tallennat luvan (ja hakemuksen numeron) matkapuhelimeesi.
 • Lupaa odotetaan. Saat vastauksen 72 tunnin kuluessa. Seuraavaksi palaat takaisin etusivulle ja klikkaat "Tarkista hakemuksen käsittely". Tarkistaaksesi, onko ESTA-hakemuksesi hyväksytty, sinulta kysytään hakemuksesi numero, syntymäaikasi ja passisi numero.
 • Lupa evätään. Tämä ei tarkoita, ettet voisi tulla maahan, vaan sitä, ettet voi matkustaa Yhdysvaltoihin ESTA-luvalla. Tässä tapauksessa sinun on haettava viisumia lähimmästä suurlähetystöstä tai konsulaatista.

Kuinka kauan ESTA-viisumi kestää?

Yhdysvaltojen lippu| ©Joshua Hoehne
Yhdysvaltojen lippu| ©Joshua Hoehne

Pääsääntöisesti hyväksytty ESTA-viisumi on voimassa kaksi vuotta tai passisi voimassaolon päättymispäivään asti sen mukaan, kumpi ensin tulee. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että voit oleskella Yhdysvalloissa kaksi vuotta.

ESTA-viisumia voi käyttää enintään 90 päivän vierailuihin, joita ei voi pidentää kumulatiivisesti 12 kuukaudeksi. Näin ollen jos matkustaja on hiljattain saanut ESTA-luvan ja oleskellut maassa 90 päivää ja palannut sen jälkeen kotimaahansa, ennen kuin hän voi käyttää ESTA-lupaa uudelleen, hänen on annettava 12 kuukauden kulua.

Matkustaja voi kuitenkin hakea viisumia, jos hän haluaa matkustaa maahan uudelleen 12 kuukauden kuluessa edellisestä 90 päivän oleskelusta.

Mitä tapahtuu, jos pidennän ESTA-lupaa yli 90 päiväksi Yhdysvalloissa?

Voit joutua vaikeuksiin! ESTA-luvan myöntämän oleskelun jatkaminen laittomasti johtaa todennäköisesti hylkäämiseen ja maastapoistamiseen Yhdysvaltojen rajalla. Lisäksi tällainen menettely voi vaikuttaa kielteisesti mahdollisiin viisumihakemuslupiin.

Jos aiot oleskella New Yorkissa tai maassa yli 90 päivää, on parasta hakea Yhdysvaltain viisumia.

Pitäisikö minun hakea uutta ESTA-viisumia, jos minulla on jo olemassa oleva ESTA-viisumi?

Jos sinulla on jo hyväksytty ja voimassa oleva ESTA-lupa edelliseltä matkalta, se ei ole tarpeen, elleivät henkilö- ja matkatietosi ole muuttuneet edellisen oleskelusi jälkeen. Toisin sanoen, jos olet uusinut passisi ja siinä on nyt eri numero tai jos olet muuttanut siviilisäätyäsi tai osoitettasi, sinun on päivitettävä ESTA-tietosi, jotta voit käyttää sitä uudelleen.

Takaako ESTA-lupa pääsyn New Yorkiin?

New Yorkista nauttiminen| ©Hellotickets
New Yorkista nauttiminen| ©Hellotickets

ESTA-lupa tai lupa matkustaa Yhdysvaltoihin ei välttämättä tarkoita sitä, että pääset maahan, sillä viimeinen sana jää lentokentän maahantulotarkastuspisteessä tapaamallesi turvallisuusvirkailijalle.

Amerikkalaiset suhtautuvat kansalliseen turvallisuuteen hyvin vakavasti. Ongelmien välttämiseksi kannattaa siis vastata ESTA-lomakkeeseen kirjoittamasi mukaisesti ja olla kohtelias tarkastuspisteellä.

Toinen hyvä suositus, jonka voin antaa sinulle matkaa suunnitellessasi, on ottaa myös hyvä matkasairausvakuutus. Jos vakuutuksesi ei kata kansainvälisiä matkoja, katso täältä , miten saat sairausvakuutuksen New Yorkiin.

Varaa yksityinen kuljetus NYC:n lentokentiltä

Pitääkö minun tulostaa ESTA-viisumi?

Valmiit asiakirjat| ©Kelly Sikkema
Valmiit asiakirjat| ©Kelly Sikkema

ESTA-hakemus lähetetään sähköisesti Yhdysvaltojen viranomaisille, jotta he voivat tutkia sitä ja päättää, hyväksytäänkö vai hylätäänkö se. Koska se toimii sähköisesti, ESTA-asiakirjaa ei tarvitse tulostaa esitettäväksi New Yorkiin laskeuduttaessa.

Vaikka se ei olekaan pakollista, ei ole koskaan pahitteeksi pitää mukana tulostettua kopiota saamastasi vahvistussähköpostiviestistä, jossa ilmoitetaan, että hakemuksesi on hyväksytty, sillä sähköposti sisältää tiedostonumeron, jota voit käyttää myöhemmin. Säilytä se turvallisessa paikassa sen jälkeen, kun olet tulostanut sen.

Tarvitsenko ESTA-luvan, jos poikkean New Yorkissa?

Odottaminen lentoasemalla| ©Marco López
Odottaminen lentoasemalla| ©Marco López

Kyllä tarvitset. ESTA-lupa on pakollinen matkustajille, jotka nousevat Yhdysvaltoihin suuntautuvalle lennolle tai laivalle riippumatta siitä, onko se lopullinen määränpääsi vai ei. Toisin sanoen, kun kyseessä on välilasku, jonka aikana et poistu lentokentältä, sekä maan kautta tapahtuva kauttakulku. Syynä on se, että vaihtaaksesi konetta Yhdysvalloissa sinun on käytävä maahantulo- ja maahanmuuttoviraston läpi, noudettava matkalaukkusi ja tehtävä lähtöselvitys uudelleen, vaikka jatkolento olisi kansainvälinen lento.

Varaa yksityinen kuljetus NYC:n lentokentiltä

Voinko matkustaa New Yorkiin ilman ESTA-viisumia?

Suljettu-kyltti| ©Tim-Mossholder
Suljettu-kyltti| ©Tim-Mossholder

Jos matkasi alkaa ensin Kanadasta tai Meksikosta ja vie sitten New Yorkiin, et tarvitse ESTA-viisumia aina, kun saavut Yhdysvaltoihin maarajan kautta. Sitä tarvitaan vain silloin, kun yrität saapua maahan meri- tai ilmateitse.

Sinulla on kuitenkin oltava voimassa oleva passi ja täytä rajanylityspaikalla annettava I-94W-lomake. Tämä vihreänvärinen asiakirja liitetään passiisi, ja se on esitettävä, kun poistut maasta.

I-94W-lomakkeella voi oleskella Yhdysvalloissa enintään 90 päivää, samoin kuin ESTA-lomakkeella, ja myös muissa maissa vietetyt ajat lasketaan mukaan. Siksi en suosittele rajan ylittämistä keinona nollata päivälaskuri nollaan.

Voiko matkatoimisto käsitellä ESTA-lomakkeen puolestani vai voinko tehdä sen jollakin muulla välittäjäsivustolla? Onko se voimassa?

Työskentely| ©Annie Spratt
Työskentely| ©Annie Spratt

On olemassa yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet ESTA-hakemusten tekemiseen rahaa vastaan. En kuitenkaan suosittele niitä, koska ne veloittavat matkustajilta erittäin korkeita maksuja, vaikka kyseessä on hyvin yksinkertainen menettely. Jos olet kuitenkin jo maksanut verkkosivustolle ESTA-hakemuksen täyttämisestä ja haluat tietää, onko se voimassa, ainoa tapa tarkistaa se on mennä viralliselle verkkosivustolle, jossa on hakemuksen numero, ja katsoa, onko se hyväksytty.

Mitä tapahtuu, jos teen virheen, ja voinko muuttaa hakemusta?

Työskentely ryhmässä| ©John-Schnobrich
Työskentely ryhmässä| ©John-Schnobrich

Vain kahta kenttää voi muuttaa: osoitetta, jossa aiot oleskella Yhdysvalloissa, ja sähköpostiosoitetta. Jos haluat muuttaa muita tietoja (passin numero, nimesi, päivämäärät...), sinun on haettava uutta ESTA-lupaa ja maksettava siitä uudelleen. Voimassa oleva ESTA-lupa on aina viimeisin.

Voinko laittaa ESTA-hakemukseen yhdistelmänimen?

Kenttään "Etunimi" voit kirjoittaa etunimesi tai molemmat, jos sinulla on yhdistetty nimi.

Nimessäni on kirjain Ñ tai aksentteja, pitäisikö ne laittaa?

ESTA-lomake ei hyväksy näitä merkkejä. Jos nimessäsi on kirjain Ñ, laita N äläkä käytä aksentteja.

Kirjoitanko yhden vai molemmat sukunimet?

Jos sinulla on kaksi sukunimeä, kirjoita molemmat kohtaan "Sukunimi".

Mitä kirjoitan ESTA-lomakkeeseen, jos olen työtön?

Yhdysvaltain hallitus haluaa välttää laitonta maahanmuuttoa sillä verukkeella, että haluat olla maassa vain turistina. Tästä syystä työpaikka on erittäin kätevä New Yorkin-matkasi aikana, sillä vaikka olisitkin New Yorkissa lomalla, se on yksi tärkeimmistä asioista, joita ESTA-lupaa hakiessasi on otettava huomioon.

ESTA-lomakkeessa sinun on annettava tiedot edellisestä tai nykyisestä työnantajastasi, joten jos olet työtön, sinun on ilmoitettava viimeisin työpaikkasi.

Entä jos olen kotiäiti tai eläkkeellä?

 • Kotiäiti: Jos työskentelit edellisen työnantajan palveluksessa, anna nämä tiedot. Muussa tapauksessa vastaa "ei", ja jos sinulta kysytään turvatarkastuksessa, sano, että olet kotiäiti.
 • Eläkkeellä: Ilmoittakaa tiedot viimeisimmästä työpaikastanne. Työnimikkeen kohdalla voit laittaa sulkuihin "eläkkeellä" osoittaaksesi, että olet eläkkeellä.

Miten täytän ESTA-lomakkeen, jos olen itsenäinen ammatinharjoittaja?

Jos olet itsenäinen ammatinharjoittaja, kirjoita "Self-employed" (itsenäinen ammatinharjoittaja) työnantajan nimikenttään ja täytä muut kentät omilla tiedoillasi.

Voiko Yhdysvallat evätä minulta ESTA-luvan, jos olen käynyt tietyissä maissa?

Kielletty merkki| ©Mark Rohan
Kielletty merkki| ©Mark Rohan

Kyllä se voi. Yhdysvallat voi evätä ESTA-luvan sellaisten maiden kansalaisilta, jotka eivät tarvitse turistiviisumia mutta jotka ovat käyneet tietyillä alueilla 1. maaliskuuta 2011 (mukaan lukien) tai sen jälkeen, kuten Irakissa, Iranissa, Syyriassa, Libyassa, Sudanissa, Jemenissä tai Somaliassa.

ESTA-viisumia ei hyväksytä, ellet matkusta valtion tai sotilaallisista syistä, jolloin voit matkustaa New Yorkiin ESTA-asiakirjan kanssa, mutta sinun on perusteltava oleskelusi syy.

Jos matkasi syy on humanitaarinen tai journalistinen, ainoa vaihtoehtosi on hakea turistiviisumia Yhdysvaltain suurlähetystöstä tai konsulaatista.

##Mitä tapahtuu, jos ESTA-viisumini vanhenee, kun olen Yhdysvalloissa?

Matkustaminen| ©Gabrielle Henderson
Matkustaminen| ©Gabrielle Henderson

Jotta voit saapua maahan, passisi on oltava voimassa matkasi ajan, sillä sinua ei päästetä maahan, jos sen voimassaolo päättyy päivää ennen kotilentoasi. ESTA-säännöt sallivat kuitenkin Yhdysvaltoihin pääsyn, vaikka sen voimassaolo päättyisi ennen lähtöä, kunhan passi on edelleen voimassa.

Suosittelen kuitenkin, että ESTA-lupasi on voimassa koko oleskelusi ajan, jotta sinulla ei ole ongelmia tullissa tai edes lähtökentällä, sillä monet lentoyhtiöt varmistavat, että matkustajilla on kaikki kunnossa ennen koneeseen nousemista.

Joka tapauksessa, kuten aiemmin sanoin, ESTA ei takaa pääsyä Yhdysvaltoihin, sillä lopullisen päätöksen tekee turvallisuusviranomainen, joka ottaa sinut vastaan saapuessasi.