Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

ESTA-viisumi New York

Jos valmistelet elämäsi matkaa, älä unohda hankkia ESTA-viisumia, jotta pääset Yhdysvaltoihin turistina. Se on erittäin nopeaa ja helppoa: tässä artikkelissa kerron, miten se tehdään verkossa.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuuttia luettu

ESTA-viisumi New York

Lentokentällä | ©Ashim D Silva

Jos matkustat New Yorkiin ja olet Euroopan kansalainen, sinun on ehdottomasti haettava ESTA-lupaa päästääksesi Yhdysvaltoihin. Seuraavassa selitän, miten saat omasi nopeasti ja helposti.

1. Mikä on ESTA?

Passi| ©Unsplash
Passi| ©Unsplash

ESTA (Electronic System for Travel Authorization) on Yhdysvaltain hallituksen myöntämä lupa, jonka avulla voit oleskella maassa enintään 90 päivää, joita ei voi pidentää, loma- tai työmatkalla. Jos matkan syynä on opiskelu tai journalistinen toiminta (muiden syiden ohella), on pyydettävä erityinen viisumi, sillä ESTA-viisumi on vain lupa saapua Yhdysvaltoihin turistina tai liikematkalla.

Esimerkiksi viisumivapausohjelman (Visa Waiver Program, VWP) ansiosta espanjalainen, ranskalainen, saksalainen, italialainen, tanskalainen, suomalainen, norjalainen, ruotsalainen ja englantilainen (muiden kansalaisuuksien joukossa) ei tarvitse turisti- tai liikematkaviisumia Yhdysvaltoihin matkustamiseen. Tarvitset vain ESTA-luvan, joka säästää sinulta paljon paperityötä!

2. Mistä voin hakea ESTA-viisumia?

Yhdysvaltain hallituksen virallinen verkkosivusto| ©esta.cbp.dhs.gov
Yhdysvaltain hallituksen virallinen verkkosivusto| ©esta.cbp.dhs.gov

Hae virallisen verkkosivuston kautta. Prosessi kestää vain muutaman minuutin, mutta ota huomioon, että:

 • Voit hakea sitä enintään 72 tuntia ennen Yhdysvaltoihin saapumista.
 • Sinun on maksettava 14 dollarin maksu luotto- tai pankkikortilla.
 • Sinulla on oltava koneellisesti luettava passi.
 • Sinulla on oltava henkilö- ja yhteystietosi sekä mahdollisesti nykyiset työpaikkatietosi.

3. Mitä ESTA-viisumia minun pitäisi hakea?

Matkan valmistelu| ©Annie Spratt
Matkan valmistelu| ©Annie Spratt

Kaikkien Yhdysvaltoihin matkustavien, myös lasten, on haettava omaa ESTA-lupaa ja täytettävä verkkolomake.

Voit kuitenkin hakea yksittäistä ESTA-lupaa tai ryhmähakemusta, jos olet lähdössä Yhdysvaltoihin perheen, kollegoiden tai ystävien kanssa. Jos kyseessä on ryhmä, sähköinen järjestelmä pyytää sinua ilmoittamaan yhteyshenkilön ja antaa sinulle mahdollisuuden hallinnoida ja maksaa useita ESTA-lupia samanaikaisesti.

Lisäksi, vaikka hankkisit ESTA-luvan ryhmälle, voit aina tulostaa oman ESTA-lupasi erikseen, jos jossakin ryhmän hakemuksessa on ongelmia.

4. Miten täytän ESTA-luvan?

Viisumin täyttäminen verkossa| ©Christin Hume
Viisumin täyttäminen verkossa| ©Christin Hume

Kun olet valinnut sinulle parhaiten sopivan ESTA-lomakkeen, on aika täyttää lomake vaihe vaiheelta:

 • Mene viralliselle verkkosivustolle ja valitse haluamasi kieli.
 • Napsauta "Uusi hakemus" ja valitse sitten "Yksittäinen hakemus " tai "Ryhmähakemus". Lue esiin tuleva turvallisuusilmoitus ja napsauta "Vahvista ja jatka".
 • Täytä kenttä "Hakijan tiedot". Tässä sinun on annettava henkilötietosi (passin numero, henkilö- ja työtiedot), yhteystietosi New Yorkin matkasi ajaksi (heidän on tiedettävä etukäteen, missä aiot asua kaupungissa) ja joukko henkilökohtaisia kysymyksiä, joihin sinun on vastattava totuudenmukaisesti, sillä jos salaat tietoja ja hallinto saa selville, et pääse Yhdysvaltoihin.
 • Lähetä hakemus. Tässä vaiheessa vahvistat, että et halua tehdä hakemusta, jos sinua ei päästetä Yhdysvaltoihin turvatarkastuksessa. Tarkista, että kaikki vastaukset ovat oikein, tee tarvittavat korjaukset ja vahvista hakemuksen lopullinen toimittaminen.
 • Huom: Järjestelmä luo numeron, kun lähetät hakemuksen. Kirjoita hakemuksen numero muistiin tai tulosta se, sillä tarvitset sitä myöhemmin tarkistaaksesi prosessin tilan tai jos sinun on jossain vaiheessa muutettava tietojasi.
 • Suorita maksu. ESTA-hakemuksen tekeminen New Yorkiin maksaa 14 dollaria, joka sinun on maksettava paikan päällä pankki- tai luottokortilla, Mastercardilla tai Visalla verkkosivuston kautta.

5. Kuinka paljon etukäteen minun pitäisi hakea ESTA-lupaa?

Viisumin täyttäminen| ©Jeshoots.com
Viisumin täyttäminen| ©Jeshoots.com

Sanonta kuuluu: "Älä lykkää huomiseen sitä, minkä voit tehdä tänään". Minun ja Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriön neuvo on, että hae ESTA-lupaa heti, kun suunnittelet matkaasi maahan. Heti kun sinulla on lennot ja majoitus, seuraava vaihe on hakea ESTA-lupaa.

Jos kuitenkin haluat improvisoida, muista, että sinun on haettava ESTA-lupaa vähintään 72 tuntia ennen matkaa. Tämä on enimmäisaika, jonka järjestelmä voi tarvita hakemuksesi hylkäämiseen tai hyväksymiseen.

Lisäksi sinun on otettava huomioon, että hakemuksesi saatetaan hylätä ja sinun on ehkä haettava sen sijaan Yhdysvaltojen viisumia, jonka saaminen on vaikeampaa ja joka maksaa enemmän aikaa ja työtä kuin pelkkä online-lomake. Siksi suosittelen, että teet tämän mahdollisimman pian.

Isabelin matkavinkki

Kun olet varannut lennot ja hotellin, muista ottaa matkavakuutus. Terveydenhuolto on Yhdysvalloissa erittäin kallista, ja ikävien yllätysten välttämiseksi vakuutus on välttämätön.

6. Mistä tiedän, onko minulle myönnetty ESTA-lupa vai ei?

Yhdysvaltojen kartta| ©Joey Csunyo
Yhdysvaltojen kartta| ©Joey Csunyo

Kun pyyntö on tehty, sähköinen järjestelmä vastaa yleensä välittömästi vastauksella, joka voi olla:

 • Hyväksytty lupa. Vaikka se ei ole pakollinen eikä sitä pyydetä sinulta, suosittelemme, että tallennat valtuutuksen (ja hakemuksen numeron) matkapuhelimeesi.
 • Lupaa odotetaan. Saat vastauksen 72 tunnin kuluessa. Seuraavaksi palaa takaisin etusivulle ja valitse "Tarkista hakemuksen käsittely". Jos haluat tarkistaa, onko sinulle myönnetty ESTA-lupa, sinulta kysytään hakemuksesi numero, syntymäaikasi ja passisi numero.
 • Lupa evätty. Tämä ei tarkoita, ettet voisi tulla maahan, mutta et voi matkustaa Yhdysvaltoihin ESTA-luvan kanssa. Tässä tapauksessa sinun on haettava viisumia lähimmästä suurlähetystöstä tai konsulaatista.

7. Kuinka kauan ESTA-lupa kestää?

Yhdysvaltojen lippu| ©Joshua Hoehne
Yhdysvaltojen lippu| ©Joshua Hoehne

Pääsääntöisesti hyväksytty ESTA-lupa on voimassa kaksi vuotta tai passin voimassaolon päättymispäivään saakka sen mukaan, kumpi ensin toteutuu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että voit oleskella Yhdysvalloissa kaksi vuotta.

ESTA-lupaa voidaan käyttää enintään 90 päivän vierailuihin, joita ei voida jatkaa 12 kuukauden kumulatiivisella jaksolla. Näin ollen jos matkustaja on hiljattain saanut ESTA-luvan, oleskellut maassa 90 päivää ja palannut sen jälkeen kotimaahansa, hänen on odotettava 12 kuukautta ennen kuin hän voi käyttää ESTA-lupaansa uudelleen.

Matkustaja voi kuitenkin hakea viisumia, jos hän haluaa matkustaa maahan uudelleen 12 kuukauden kuluessa edellisestä 90 päivän oleskelusta.

Mitä tapahtuu, jos pidennän ESTA-lupaa yli 90 päiväksi Yhdysvalloissa?

Voit joutua vaikeuksiin! ESTA-luvan myöntämän oleskelun jatkaminen laittomasti johtaa todennäköisesti hylkäämiseen ja maastapoistamiseen Yhdysvaltojen rajalla. Lisäksi tällainen toiminta voisi vaikuttaa kielteisesti mahdollisten viisumihakemusten hyväksymiseen.

Jos aiot oleskella New Yorkissa tai maassa yli 90 päivää, on parasta hakea Yhdysvaltain viisumia.

Pitäisikö minun hakea uutta ESTA-lupaa, jos minulla on voimassa oleva ESTA-lupa?

Jos sinulla on jo hyväksytty ja voimassa oleva ESTA-lupa edelliseltä matkalta, sitä ei tarvita, elleivät henkilö- ja matkatietosi ole muuttuneet edellisen oleskelusi jälkeen. Toisin sanoen, jos olet uusinut passisi ja siinä on nyt eri numero tai jos olet muuttanut siviilisäätyäsi tai osoitettasi, sinun on päivitettävä ESTA-tiedostosi, jotta voit käyttää sitä uudelleen.

8. Takaako ESTA-lupa minulle pääsyn New Yorkiin?

New Yorkista nauttiminen| ©Hellotickets
New Yorkista nauttiminen| ©Hellotickets

ESTA-lupa tai lupa matkustaa Yhdysvaltoihin ei välttämättä tarkoita sitä, että pääset maahan. Viimeinen sana jää lentokentän maahantulotarkastuspisteellä tapaamallesi turvallisuusvirkailijalle.

Amerikkalaiset suhtautuvat kansalliseen turvallisuuteen hyvin vakavasti. Ongelmien välttämiseksi sinun on siis vastattava ESTA-lomakkeessasi olevien tietojen mukaisesti ja oltava kohtelias tarkastuspisteessä.

Yksi muista tärkeistä suosituksista, joita voin antaa matkan suunnittelun yhteydessä, on se, että sinulla on oltava myös hyvä matkasairausvakuutus. Jos vakuutuksesi ei kata kansainvälisiä matkoja, katso täältä, miten saat sairausvakuutuksen New Yorkiin.

Varaa kuljetus New Yorkin lentokentältä

9. Pitääkö minun tulostaa ESTA-viisumi?

Valmistellut asiakirjat| ©Kelly Sikkema
Valmistellut asiakirjat| ©Kelly Sikkema

ESTA-hakemus lähetetään sähköisesti Yhdysvaltojen viranomaisille, jotka voivat tutkia sitä ja päättää, hyväksytäänkö vai hylätäänkö se. Koska se toimii sähköisesti, ESTA-asiakirjaa ei tarvitse tulostaa ja esittää New Yorkiin saavuttaessa.

Vaikka se ei olekaan pakollista, ei ole koskaan pahitteeksi pitää mukana tulostettua kopiota saamastasi vahvistussähköpostista, jossa ilmoitetaan, että hakemuksesi on hyväksytty, sillä tämä sähköposti sisältää tiedostonumeron, jota voit käyttää myöhemmin. Säilytä se turvallisessa paikassa tulostamisen jälkeen.

10. Tarvitsenko ESTA-luvan, jos pysähdyn New Yorkissa?

Odottelu lentokentällä| ©Marco López
Odottelu lentokentällä| ©Marco López

Aivan oikein. ESTA-lupa on pakollinen matkustajille, jotka matkustavat Yhdysvaltoihin suuntautuvalla lennolla tai laivalla riippumatta siitä, onko se lopullinen määränpääsi vai ei. Toisin sanoen välilaskua varten, kun et poistu lentokentältä, sekä kauttakulkua varten maan läpi. Syynä on se, että jos haluat vaihtaa konetta Yhdysvalloissa, sinun on käytävä maahantulo- ja maahanmuuttoviraston läpi, kerättävä matkalaukkusi ja tehtävä lähtöselvitys uudelleen, vaikka jatkolento olisi kansainvälinen.

Varaa kuljetus New Yorkin lentokentältä

11. Voinko matkustaa New Yorkiin ilman ESTA-lupaa?

Suljettu merkki| ©Tim-Mossholder
Suljettu merkki| ©Tim-Mossholder

Jos matkasi alkaa ensin Kanadasta tai Meksikosta ja vie sinut sitten New Yorkiin, et tarvitse ESTA-lupaa aina, kun saavut Yhdysvaltoihin maarajan kautta. Se vaaditaan vain silloin, kun maahan yritetään saapua meri- tai ilmateitse.

Sinulla on kuitenkin oltava voimassa oleva passi ja täytä rajanylityspaikalla jaettava I-94W-lomake. Tämä vihreän värinen asiakirja liitetään passiin, ja se on esitettävä lähtiessä.

I-94W-lomakkeella voi oleskella Yhdysvalloissa enintään 90 päivää, samoin kuin ESTA-lomakkeella, ja myös muissa maissa vietetyt ajat lasketaan mukaan. Siksi en suosittele rajan ylittämistä keinona nollata päivälaskuri.

12. Voinko hankkia ESTA-luvan matkatoimistosta vai voinko hankkia sen joltain muulta välittäjäsivustolta? Onko se voimassa?

Työskentely| ©Annie Spratt
Työskentely| ©Annie Spratt

On olemassa yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet ESTA-luvan hakemiseen rahaa vastaan. En kuitenkaan suosittele heitä, koska he veloittavat matkustajilta erittäin korkeita maksuja, vaikka kyseessä on hyvin yksinkertainen menettely. Jos olet kuitenkin jo maksanut verkkosivulle ESTA-luvan täyttämisestä ja haluat tietää, onko se voimassa, ainoa tapa tarkistaa se on mennä viralliselle verkkosivulle, jossa on hakemuksen numero, ja katsoa, onko se hyväksytty.

13. Mitä tapahtuu, jos teen virheen, ja voinko muuttaa hakemusta?

Työskentely ryhmässä| ©John-Schnobrich
Työskentely ryhmässä| ©John-Schnobrich

Vain kahta kenttää voi muuttaa: osoitetta, jossa aiot asua Yhdysvalloissa, ja sähköpostiosoitettasi. Jos haluat muuttaa muita tietoja (passin numero, nimesi, päivämäärät jne.), sinun on haettava uutta ESTA-lupaa ja maksettava siitä uudelleen. Voimassa oleva ESTA on aina viimeisin.

Voinko laittaa ESTA-hakemukseen yhdistetyn nimen?

Kenttään "Etunimi" voit laittaa etunimesi tai molemmat, jos sinulla on yhdistetty nimi.

Nimessäni on kirjain Ñ tai aksentti, pitäisikö minun laittaa ne?

ESTA-lomakkeessa ei hyväksytä tämäntyyppisiä merkkejä. Jos nimessäsi on kirjain Ñ, laita N eikä käytä aksentteja.

Pitäisikö minun kirjoittaa toinen vai molemmat sukunimet?

Jos sinulla on kaksi sukunimeä, laita molemmat kohtaan "Sukunimi".

Mitä merkitsen ESTA-lupaan, jos olen työtön?

Yhdysvaltain hallitus haluaa välttää laitonta maahanmuuttoa sillä verukkeella, että haluat vain olla maassa turistina. Tästä syystä työpaikka on erittäin kätevä New Yorkin matkan aikana, sillä vaikka olisitkin New Yorkissa lomalla, se on yksi tärkeimmistä asioista, joita on etsittävä, kun haet ESTA-lupaa.

ESTA-lomakkeessa sinun on annettava tiedot edellisestä tai nykyisestä työnantajastasi, joten jos olet työtön, sinun on ilmoitettava viimeisin työpaikkasi.

Entä jos olen kotiäiti tai eläkkeellä?

 • Kotityöntekijä: Jos olet työskennellyt aiemmin yrityksessä, anna nämä tiedot. Muussa tapauksessa vastaa "ei", ja jos sinulta kysytään turvatarkastuksessa, sano, että olet kotiäiti.
 • Eläkkeellä: Ilmoita viimeisimmän työpaikkasi tiedot. Voit laittaa työnimikkeeseen sulkuihin "eläkkeellä" osoittaaksesi, että olet eläkkeellä.

Miten täytän ESTA-luvan, jos olen itsenäinen ammatinharjoittaja?

Jos olet itsenäinen ammatinharjoittaja, kirjoita "itsenäinen ammatinharjoittaja" työnantajan nimikenttään ja täytä muut kentät omilla tiedoillasi.

14. Voiko Yhdysvallat evätä minulta ESTA-luvan, jos olen käynyt tietyissä maissa?

Kielletty merkki| ©Mark Rohan
Kielletty merkki| ©Mark Rohan

Tehokkaasti. Yhdysvallat voi evätä ESTA-luvan sellaisten maiden kansalaisilta, jotka eivät vaadi turistiviisumia mutta jotka ovat oleskelleet tietyillä alueilla 1. maaliskuuta 2011 (mukaan lukien) tai sen jälkeen, kuten Irak, Iran, Syyria, Libya, Sudan, Jemen tai Somalia.

ESTA-lupaa ei hyväksytä, ellet matkusta valtion tai sotilaallisista syistä, jolloin voit matkustaa New Yorkiin ESTAluvalla, mutta sinun on perusteltava oleskelusi syy.

Jos matkustat humanitaarisista tai journalistisista syistä, ainoa vaihtoehtosi on hakea turistiviisumia Yhdysvaltain suurlähetystöstä tai konsulaatista.

15. Mitä tapahtuu, jos ESTA-lupani päättyy, kun olen Yhdysvalloissa?

Matkustaminen| ©Gabrielle Henderson
Matkustaminen| ©Gabrielle Henderson

Jotta voit päästä maahan, passisi on oltava voimassa koko matkasi ajan, koska et pääse maahan, jos sen voimassaolo päättyy päivää ennen kotilentoasi. ESTA-säännöt sallivat kuitenkin maahantulon Yhdysvaltoihin, vaikka passin voimassaolo päättyisi ennen lähtöä, kunhan passi on edelleen voimassa.

Suosittelen kuitenkin, että ESTA-lupasi on voimassa koko oleskelusi ajan, jotta et joudu ongelmiin tullissa tai jopa lähtökentällä, sillä monet lentoyhtiöt varmistavat, että matkustajilla on kaikki kunnossa ennen koneeseen nousemista.

Joka tapauksessa, kuten aiemmin totesin, ESTA-lupa ei takaa maahantuloa Yhdysvaltoihin, sillä lopullisen päätöksen tekee turvallisuusviranomainen, joka ottaa sinut vastaan saapuessasi.