Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 parasta päivämatkaa Madridista

Madrid ei ole vain kaunis kaupunki, vaan se on myös maan keskus, ja sieltä voi tehdä monia päiväretkiä uskomattomiin kyliin ja maisemiin. Haluatko tutustua niihin?

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuuttia luettu

10 parasta päivämatkaa Madridista

Madridin kaduilla | ©Quique Olivar

Jos vietät muutaman päivän tutustumalla kaikkeen nähtävyyteen ja tekemiseen Madridissa ja haluat lähteä tutustumaan ympäröivään alueeseen, olet onnekas! Espanjan pääkaupunki sijaitsee kartan strategisesti tärkeällä alueella, ja täältä käsin on runsaasti kaupunkeja ja piilotettuja kulmia, joihin kannattaa tutustua.

Keskiaikaisia kaupunkeja, kuten Toledo tai Ávila, Salamancan vanhin yliopisto, historiallisia luostareita, kuten El Escorial, tai unenomaisia lumisia maisemia Guadarraman suojelualueella. Tule mukaani, sillä aion näyttää sinulle parhaat päiväretket Madridista.

1. Tutustu Toledoon, kolmen kulttuurin kaupunkiin

Näkymä Tajo-joelle sen kulkiessa Toledon läpi| ©Hugh Llewelyn
Näkymä Tajo-joelle sen kulkiessa Toledon läpi| ©Hugh Llewelyn

Jos Madridin lähistöllä on kaupunki, joka vastaanottaa joka vuosi enemmän turisteja ja uteliaita ihmisiä, voin vakuuttaa teille, että se on Toledo, eikä ihme. Tätä kaupunkia ei nimetty vain keisarilliseksi pääkaupungiksi vuosisatoja sitten, vaan se on myös yksi maan historian kulttuurienvälisyyden referensseistä.

Keskiajalla muuriensa sisällä asui kristittyjä, muslimeja ja juutalaisia, ja katedraalit, moskeijat ja synagogat elivät rinnakkain täydellisessä harmoniassa.

Tulos? Kaupunki, joka näyttää kuin olisi otettu toisesta aikakaudesta, ja arkkitehtuuri, jota voi tutkia kaikista taidekirjoista. Jos vierailet Madridissa, tämä on yksi lähes pakollisista retkistä, jotka sinun on ehdottomasti tehtävä, ja älä huoli, sillä löydät monia retkitarjouksia, joista voit valita itsellesi parhaiten sopivan.

Puolen päivän retki Toledoon

Ehkä olet tullut Madridiin vain pariksi päiväksi etkä halua viettää liikaa aikaa kaupungin ulkopuolella. Jos haluat vielä tehdä retken Toledoon, tarjolla on puolipäiväinen retki, joko aamulla tai iltapäivällä.

Matka Madridista on vain 80 kilometrin päässä, joten sinne kestää vain reilun tunnin, ja tämäntyyppisellä kiertoajelulla pääset tutustumaan yhteen tärkeimmistä nähtävyyksistä, sen katedraaliin, ja saat yleiskäsityksen tämän kauniin keskiaikaisen kaupungin luonteesta.

Kokopäiväretki Toledoon

Jos sinulla on aikaa ja kiinnostusta viettää koko päivä Toledossa, lupaan, ettet tule katumaan sitä.

Toledossa järjestetään lukuisia kiertoajeluja, jotka tarjoavat kuljetuksia ja kokopäiväkierroksia, joihin sisältyy katedraalin lisäksi pääsy useisiin nähtävyyksiin, kuten Santo Tomén kirkkoon, Santa María la Blancan synagogaan tai Cristo de la Luzin moskeijaan.

Tämäntyyppisellä retkellä saat paljon syvemmän käsityksen tämän lumoavan paikan ilmapiiristä.

All inclusive päivä Toledossa

Toledo on kaupunki, joka on onnistunut hyödyntämään vahvuuksiaan täydellisesti, ja jos etsit täydellistä kokemusta, sinun on hyvä tietää, että on myös all-inclusive-retkiä, joissa sinulla on paitsi kuljetukset ja pääsyliput, voit myös nauttia herkullisen perinteisen aterian yhdessä Toledon parhaista ravintoloista sekä pienen kierroksen turistibussissa. Melkoinen seikkailu!

Mielenkiintoisia faktoja

 • Hinta: retken tyypistä riippuen. Puolen päivän kiertoajelu maksaa noin 30 euroa, koko päivän kiertoajelu noin 50 euroa ja all-inclusive-kiertoajelu voi maksaa jopa 80 euroa.
 • Henkilömäärä: ryhmät ovat yleensä enintään 20 henkilöä.
 • Kesto: Puolipäiväinen retki kestää enintään 6 tuntia ja kokopäiväinen retki enintään 12 tuntia.
 • Mitä sisältyy hintaan: Kaikki matkat sisältävät kuljetukset ja sisäänpääsymaksut tarjolla oleviin nähtävyyksiin, ja vain all inclusive -matkoihin sisältyy ruokaa ja juomaa.

Varaa järjestetty retki Toledoon

2. Tutustu Segovian akveduktiin

Segovian akvedukti| ©Pedro
Segovian akvedukti| ©Pedro

Mikään ei ole madrilaisittain perinteisempää kuin tehdä lyhyt matka Segoviaan ja syödä mokkapalaa. Jos myös sinä haluat kokea tämän kokemuksen pääkaupungissa vieraillessasi, sinun on hyvä tietää, että tarjolla on monia vaihtoehtoja. Kaikkien niiden avulla voit nauttia paitsi sen gastronomiasta myös sen uskomattomasta akveduktista, joka on peräisin roomalaisilta ajoilta.

Vain tunnin matkan päässä Madridista sijaitseva Segovia on täynnä historiaa ja muistomerkkejä joka askeleella. Kaupunki on kuitenkin melko pieni, joten retket ovat yleensä puolipäiväisiä tai jopa yhdistettävissä muihin kohteisiin.

Jos haluat keskittyä vain tähän roomalaiseen kaupunkiin, sinun on hyvä tietää, että alle 30 eurolla voit viettää päivän ja ottaa valokuvan vaikuttavan akveduktin luona, mutta myös päästä 12. vuosisadan Alcazariin. Sinulla on myös vapaata aikaa tehdä ostoksia ja maistella sen tyypillisiä ruokia, kuten mokkapossua tai lampaan kylkiluita.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Hinta: noin 30 €.
 • Henkilömäärä: enintään 15 henkilöä
 • Kesto: puoli päivää, mutta siirtojen kanssa matka kestää yleensä 6-7 tuntia.
 • Sisältää: bussikuljetukset ja erikoistunut opas.

Varaa retki Segoviaan

3. Ihaile El Escorialin luostaria

El Escorialin luostari| ©David Mapletof
El Escorialin luostari| ©David Mapletof

1500-luvulla rakennettu Escorialin luostari on yksi Madridin symboleista, ja siihen tutustumiseen kannattaa varata päivä sekä sisältä että ulkoa. Jos olet kiinnostunut, näet täältä tiedot, joita tarvitset lippujen hankkimiseksi muistomerkille.

Onneksi, jos et ole kovin perehtynyt Espanjan todelliseen historiaan, on olemassa lukuisia retkiä, jotka vievät sinut kauniiseen San Lorenzo del Escorialin kaupunkiin ja näyttävät sinulle tämän maailmanperintökohteeksi nimetyn valtavan kompleksin sisältä ja ulkoa.

San Lorenzo del Escorial on alle tunnin ajomatkan päässä Madridista, ja se on paitsi kaunis esikaupunkikylä, myös yksi koko alueen suurimmista nähtävyyksistä. Luostari kuvastaa parhaiten sitä loistoa, jonka maa koki kultakauden aikana, ja sen yli 33 327 neliömetriä palatsin, basilikan, panteonin ja kirjaston välillä kuvastaa tätä.

Lisäksi tämäntyyppinen retki sisältää ylimääräisen pysähdyksen matkan varrella, jotta koko päivä saadaan katettua ja Espanjan lähihistoriasta tehdään yhteenveto: vierailu Kaatuneiden laaksossa, katedraalissa, jonka kruunaa valtava risti, jonka diktaattori Francisco Franco määräsi rakennettavaksi, mutta joka nykyään kunnioittaa kaikkia tuon synkän kauden uhreja.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Hinta: noin 60 euroa
 • Henkilömäärä: Ryhmät ovat yleensä enintään 25 hengen ryhmiä.
 • Kesto: 7-8 tuntia
 • Sisältää: kuljetukset Escorialiin ja Kaatuneiden laaksoon, paikallinen opas sekä sisäänpääsy luostariin ja katedraaliin.

Varaa retki El Escorialin luostariin Madridista käsin

4. Vieraile Avilassa ja Segoviassa samana päivänä

Avilan kaupungin muurit| ©Pelayo2
Avilan kaupungin muurit| ©Pelayo2

Yksi Madridin eduista on se, että kaikki on lähellä, ja voit vierailla useissa historiallisissa kaupungeissa yhden päivän aikana. Yksi suosituimmista tämäntyyppisistä retkistä on Segovian ja Ávilan yhdistäminen.

Molemmat kaupungit ovat täynnä historiaa, mutta ne ovat kooltaan melko pieniä, joten jos haluat viettää koko päivän matkustaen, voit helposti vierailla molemmissa.

Tämäntyyppisellä kiertomatkalla matkustat bussilla, ja sinulla on puoli päivää aikaa tutustua Avilaan ja sen uskomattomaan muuriin, joka yhä ympäröi historiallista keskustaa, sen katedraaliin sekä Pyhän Teresa Jeesuksen ja paljasjalkaisten karmeliittien syntymäpaikkaan.

Iltapäivä on varattu Segovialle, jossa voit ihailla Alcazaria, astua katedraaliin ja nähdä vaikuttavan roomalaisen akveduktin auringonlaskun aikaan.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Hinta: noin 50 euroa
 • Henkilömäärä: ryhmät voivat olla enintään 50 henkilöä.
 • Kesto: yhteensä noin 10 tuntia
 • Sisältää: kaikki kuljetukset ja opastetut kierrokset. Pääsymaksut ja ateriat eivät yleensä sisälly hintaan.

5. Pikavierailu kolmeen kaupunkiin: Ávila, Segovia ja Toledo

Segoviaan tutustuminen| ©JPhotosT
Segoviaan tutustuminen| ©JPhotosT

Jos sinulla on juuri ja juuri tarpeeksi aikaa lomallasi Madridissa, mutta et halua luopua mahdollisuudesta tutustua kaupungin ympäristön historialliseen ja taiteelliseen perintöön, kerrottakoon, että Madridistaon olemassa eräänlainen pikaretki, joka on suunniteltu juuri sinua varten.

Sinänsä missä tahansa pääkaupungin lähistöllä sijaitsevassa kaupungissa voi vierailla koko päivän. Joskus tämä ei kuitenkaan ole mahdollista ajan tai aikataulujen vuoksi. Siksi on tarjolla nopeampia retkiä, jotka kattavat kolme suosituinta kaupunkia: Toledon, Ávilan ja Segovian.

Näiden kolmen kaupungin välillä on hyvät yhteydet, joten et tuhlaa liikaa aikaa siirtymisiin paikasta toiseen, ja sinulla on mahdollisuus nähdä kunkin paikan tärkeimmät nähtävyydet.

Näin voit käydä Toledossa, kävellä sen kaduilla katedraaliin asti, käydä siellä ja mennä sitten Segoviaan, jossa voit nähdä sen akveduktin, katedraalin ja tietenkin sen valtavan Alcazarin.

Päivän päätteeksi pysähdyt vielä Avilassa, jossa näet sen mahtavan muurin auringonlaskun aikaan ja pääset katsomaan sen katedraalia läheltä. Kaikki kolme kaupunkia on nimetty maailmanperintökohteiksi, joten mahdollisuus vierailla niissä yhdessä päivässä on todellista luksusta.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Hinta: noin 70 €.
 • Henkilömäärä: ryhmät voivat olla enintään 30 henkilöä.
 • Kesto: kattaa koko päivän ja kestää enintään 12 tuntia.
 • Sisältää: kaikki kuljetukset, opastetut kierrokset ja toisinaan sisäänpääsymaksut katedraaleihin ja nähtävyyksiin.

6. Tutustu riippuviin taloihin Cuencassa

Cuencan riippuvat talot| ©Mario modesto
Cuencan riippuvat talot| ©Mario modesto

Cuenca on vain kahden tunnin bussimatkan päässä Madridista, ja se on yksi niistä kaupungeista, jotka vievät henkeä arkkitehtuurinsa ja sen vuoksi, miten se on onnistunut selviytymään vuosisatojen saatossa.

Sen lisäksi, että kaupunki on keskiaikainen, se on sijaintinsa vuoksi joutunut sopeutumaan maastoon, mikä on johtanut sen kuuluisien riippuvien talojen syntyyn, jotka on rakennettu jyrkänteen reunalle.

Tarjolla on lukuisia retkiä, joilla voit tutustua ja ihmetellä tätä kaunista kaupunkia koko päivän ajan.

Kannattaa muistaa, että edestakainen matka kestää 4 tuntia, mutta kun olet perillä, sinulla on erikoistunut opas ja kokonainen kaupunki tutkittavana, ja voit käydä katedraalissa, Plaza Mayorilla, San Pablon luostarissa ja tietysti abstraktin taiteen museossa, joka sijaitsee yhdessä huikeista riippuvista taloista.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Hinta: noin 70 €.
 • Henkilömäärä: yleensä 10 hengen ryhmät.
 • Kesto: kestää koko päivän, noin 12 tuntia.
 • Sisältää: bussikuljetukset, erikoistunut opas ja sisäänpääsymaksut nähtävyyksiin.

7. Vieraile Cervantesin talossa Alcalá de Henaresissa

Cervantesin talo Alcalá de Henaresissa| ©M.Peinado
Cervantesin talo Alcalá de Henaresissa| ©M.Peinado

Madridin alueella ja vain 30 minuutin bussimatkan päässä on kaupunki, joka on pienestä koostaan huolimatta todellinen helmi, ja tuhannet turistit vierailevat siellä vuosittain.

Se on Alcalá de Henares, paikka, joka on täynnä historiaa roomalaisajoista lähtien ja jossa on yksi Madridin vanhimmista ja arvostetuimmista yliopistoista, mutta jossa sijaitsee myös suuren Miguel de Cervantesin syntymäkoti.

Jos olet kiinnostunut oppimaan hieman lisää Espanjan historiasta ja kulttuurista, voit tutustua Alcalá de Henaresiin retkellä, joka vie sinut kaikkiin kiinnostaviin paikkoihin.

Toisaalta voit vierailla Complutumin roomalaisen kaupungin raunioilla, vierailla tiedekuntien atriumissa ja mennä aitoon Corral de Comedias -ravintolaan kultakaudelta. Voit tietenkin vierailla myös Miguel de Cervantesin talossa ja goottilaisessa katedraalissa.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Hinta: noin 40 €.
 • Henkilömäärä: ryhmät ovat yleensä 10 hengen ryhmiä.
 • Kesto: kestää yleensä noin 6 tuntia
 • Sisältää: kuljetukset Alcalá de Henaresiin, opastettu kierros ja sisäänpääsy tärkeimpiin nähtävyyksiin.

8. Alkuperänimityksellä varustettujen viinien maistelu

Ribera del Dueron kierroksella| ©Natalie B
Ribera del Dueron kierroksella| ©Natalie B

Kaikki Madridista lähtevät retket eivät ole keskiaikaisiin kaupunkeihin ja historian palasiin tutustumista. Myös vapaa-ajalle ja uusille elämyksille on tilaa, minkä vuoksi yksi suosituimmista retkistä on viininmaistelu. Vain kahden tunnin matkan päässä pääkaupungista pääset yhdelle niistä alueista, joilla valmistetaan maan parhaita viinejä: Ribera del Dueroon.

Siellä on useita viinitiloja, joilla voit vierailla, ja osana järjestettyä retkeä saat opastetun kierroksen kaikille viinitiloille ja tietenkin maistiaisia ja maistiaisia niiden käsittelemistä rypälelajikkeista. Epäilemättä aistejasi stimuloiva kokemus, jonka avulla voit tutustua alueeseen eri tavalla.

Useimmilla retkillä voit myös vierailla useilla viinitiloilla päivän aikana, jotta voit maistella mahdollisimman paljon ja tehdä ostoksia.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Hinta: noin 150 euroa
 • Henkilömäärä: ryhmissä on yleensä enintään 20 henkilöä.
 • Kesto: noin 10 tuntia
 • Sisältää: viininmaistiaiset, kuljetukset, välipalat ja opastetut kierrokset useilla Ribera del Dueron viinitiloilla.

Varaa retki viininmaistajaisiin Madridista käsin

9. Vieraile yliopistokaupunki Salamancassa ja Ávilassa

Salamanca| ©Geoffroy
Salamanca| ©Geoffroy

Jos haluat tutustua paikkaan, joka on täynnä viisautta ja historiaa, olen varma, että Salamanca jättää sinut suu auki. Täällä on yksi Espanjan vanhimmista yliopistoista, mikä on antanut kaupungille nuorekkaan yliopistotunnelman, joka on ristiriidassa sen keskiaikaisten mukulakivikatujen kanssa.

Salamancan ympäristössä on useita retkiä, joilla voit tehdä päiväretken, ja voit myös poiketa Ávilassa, jossa voit tutustua sen upeisiin kaupungin muureihin ja katedraaliin.

Jos haluat lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja viettää miellyttävän päivän oppimalla ja tutustumalla nähtävyyksiin, kuten Salamancan pormestarikoulun (Colegio Mayor) julkisivulla tapahtuvaan sammakonmetsästykseen, tämäntyyppinen retki on sinua varten.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Hinta: noin 80 €.
 • Henkilömäärä: Ryhmissä on yleensä enintään 30 henkilöä.
 • Kesto: noin 10 tuntia
 • Sisältää: kuljetukset Madridista, matkaopas Salamancassa ja Ávilassa sekä sisäänpääsy tärkeimpiin nähtävyyksiin.

10. Koe Sierra de Madridin luonto

Madridin pohjoiset ylänköalueet| ©Jomathan K
Madridin pohjoiset ylänköalueet| ©Jomathan K

Jos olet intohimoinen luonto- ja patikointiharrastaja, kerron sinulle, että Madridilla ja sen lähiympäristöllä on paljon tarjottavaa, sillä siellä on uskomaton Sierra de Guadarrama, yksi pääkaupungin suurimmista luonnonsuojelualueista, jossa on lukuisia polkuja, reittejä, viehättäviä kyliä ja jopa hiihtolatu.

Suurin osa retkistä, jotka vievät sinut Sierra de Madridiin, on omistettu luonnonympäristön tutkimiseen, tekevät erilaisia pysähdyksiä tärkeissä paikoissa, kuten Puerto de Navacerrada, Cercedilla tai Morcuera, ja käyttävät tilaisuutta tehdä joitakin reittejä tai polkuja, jotka on mukautettu kaikille yleisöille hengittämään maaseudun raikasta ilmaa, tunnetko sen?

Mielenkiintoisia faktoja

 • Hinta: noin 80 €.
 • Henkilömäärä: enintään 15
 • Kesto: noin 10 tuntia
 • Sisältää: kuljetukset sekä oppaan ja ohjaajan, jotta voit tutustua luontoon paremmin.

Mikä on paras tapa liikkua Madridissa?

Juna Madridista| ©André Marques
Juna Madridista| ©André Marques

Madrid on kaupunki, joka elää pitkälti matkailusta, ja siksi löydät kaikenlaisia retkiä, retkiä ja aktiviteetteja, jotka kiinnostavat sinua. Jos kuitenkin haluat liikkua omin päin ja tutustua ympäristöön yksin tai ryhmän tai perheen kanssa, kaksi parasta liikennevälinettä ovat juna ja bussi.

Tärkeimmät yhtiöt ovat Alsa bussiliikenteen osalta ja Renfe junaliikenteen osalta. Jos organisoit itsesi ja suunnittelet reittisi hyvin, pääset edullisesti tärkeimpiin lähikaupunkeihin, vaikka on aina suositeltavaa ottaa mukaan kiertoajelu tai opas, joka auttaa sinua liikkumaan ja ottamaan kaiken irti vierailustasi.

Paras aika lähteä retkille Madridista käsin

Madrid| ©Jorge Fernandez
Madrid| ©Jorge Fernandez

Madridissa onkesällä kuuma ja talvella kylmä. Jokaisella vuodenajalla on kuitenkin omat vahvuutensa. Jos esimerkiksi tulet Madridiin joulun aikaan, voit löytää Salamancasta tai Toledosta monia kojuja ja markkinoita, joista tulet varmasti pitämään.

Säästä huolimatta suosittelen, että lähdette keväällä ja syksyllä, koska silloin teidän ei tarvitse kärsiä kuumuudesta tai kylmyydestä koko päivää, koska olette retkillä.

Madrid ei ole vain yksi Espanjan mielenkiintoisimmista kaupungeista, vaan siellä on myös hämmästyttäviä ympäristöjä, jotka ovat välttämättömiä maan historian ymmärtämiseksi. Jos tulet käymään kissojen kaupungissa, muista tehdä päiväretki, et tule katumaan!