Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Ciutadellassa, Menorca

Ciutadellassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa. Sen ilmapiiri on eloisa ja viehättävä sekä päivällä että yöllä.

Andressa García

Andressa García

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Ciutadellassa, Menorca

Ciutadella, Menorca | ©Pere Borràs

Jossain vaiheessa historiaa Ciutadella oli Menorcan pääkaupunki, joten kaupungin kaduilla ja rakennuksissa on yhä paljon tuon ajan piirteitä. Sen ulkoasun yksityiskohdat ja todellinen välimerellinen tunnelma ovat pakollinen helmi Menorcan tekemisten listalla.

1. Nauti tunnelmasta Ciutadellan satamassa

Ciutadellan satama| ©Jaume Escofet
Ciutadellan satama| ©Jaume Escofet

Se on listamme ensimmäinen, koska se on nykyaikainen satama, joka on jaettu kolmeen osaan: venesatamaan, kaupalliseen satamaan, matkustajasatamaan ja kalastussatamaan. Sen laajentaminen ja laivojen saapumisajankohtien jakaminen tekevät siitä saaren tärkeimmän sataman. Näin ollen ei ole yllättävää, että ilmapiiri on vilkas ja kiireinen.

Kävelyä satamassa tai virkistävien juomien nauttimista sekä tapasten maistelua alueen eri ravintoloissa ei kannata jättää väliin, jos vierailet tällä alueella. Vuosien mittaan satama on kehittynyt kalastussatamasta tärkeäksi laivaan nousemisen ja laivasta poistumisen paikaksi.

Sen tilat ovat nykyaikaisimpia ja parhaiten ylläpidettyjä. Tämän sataman infrastruktuuri ei ole ainoastaan mukava vierailijoille ja satamaan kiinnittyville veneille, vaan se huolehtii myös lahden biologisesta monimuotoisuudesta. Hämärässä ja yöllä Ciutadellan satama on vaikuttava ja hyvin valaistu, ja sen yötunnelma on ensiluokkainen.

Tästä satamasta käsin voi myös käydä laivalla Mallorcalla ja Barcelonassa, minkä vuoksi sitä pidetään hyvänä yhteyspisteenä molempien matkailukohteiden välillä. Jos haluat tehdä tämän retken, suosittelen saapumaan hieman aikaisemmin satamaan, jotta voit tutustua alueeseen mukavammin ja enemmän aikaa.

Varaa retki eteläisille poukamille Ciutadellasta käsin

2. Pidä hauskaa Menorcan linnassa

Menorcan linna| ©Luca Sbardella
Menorcan linna| ©Luca Sbardella

Tämä vuodesta 1974 lähtien toiminut matkailunähtävyys on tarjonnut kävijöilleen monenlaista viihdettä pienvenäläisessä Ciutadellan kaupungissa jo useiden vuosikymmenien ajan. Jos haluat viettää hauskaa aikaa perheen kanssa erilaisissa aktiviteeteissa, et voi jättää väliin vierailua Menorcan linnaan.

Laajan gastronomisen tarjonnan lisäksi sinulla on mahdollisuus ihailla ja/tai ostaa useita posliinihahmoja ottaen huomioon, että tämä on ensimmäinen toiminta, joka on toteutettu linnassa sen avaamisen jälkeen. Siellä on myös kartingrata, jossa voit kokeilla kuljettajan taitojasi.

Linnan puutarhassa on suuri leikkipaikka ja uima-allas, josta koko perhe voi nauttia, erityisesti perheen pienimmät. Linnan ravintola on suunniteltu tarjoamaan sinulle tyypillinen Välimeren gastronominen kokemus, joka täyttää vaativimmatkin makusi ja mieltymyksesi.

Menorcan linnassa vierailun muistoksi linnassa on myös lahjatavarakauppa. Täältä voit ostaa mitä tahansa postikorteista, jotka kertovat vierailustasi saarella, mielenkiintoisimpien paikkojen patsaisiin. Myymälässä on saatavilla myös t-paitoja ja muita tuotteita, joten sinulla ei ole mitään tekosyytä olla tuomatta lahjoja sukulaisille.

3. Nauti kirkkaasta tähtitaivaasta Punta Natin majakalla

Punta Natin majakka| ©Josep Trepat Font
Punta Natin majakka| ©Josep Trepat Font

Saaren tällä puolella olevien lukuisten haaksirikkojen välttämiseksi tilattiin Punta Natin majakan rakentaminen. Se vihittiin käyttöön vuonna 1912. Sittemmin majakasta on tullut saaren merkittävä matkailunähtävyys, joten sitä ei kannata jättää väliin.

Punta Natin majakan auringonlaskut ovat saaren parhaita. Majakan korkeus ja kirkas taivas kesäkaudella auttavat sinua näkemään todella kauniin auringonlaskun. Se on Ciutadellaa lähin majakka, joten sinne ei kestä kauaa.

Majakalle pääsee monin eri tavoin: bussilla, yksityisautolla, kävellen tai polkupyörällä. Valitsitpa minkä liikennevälineen tahansa, se tarjoaa sinulle miellyttävän kyydin ja vie vain muutaman minuutin määränpäähäsi. Saadaksesi hyvän näkymän auringonlaskuun sinun on otettava huomioon aika, joka sinulta kuluu sinne pääsemiseen, jotta et missaa ainuttakaan yksityiskohtaa upeimmista näkymistä.

Jos matkustat autolla, vain muutaman metrin päässä majakalta on ilmainen pysäköintialue. Voit pysäköidä autosi sinne ja seurata polkua jalan, kunnes saavut majakalle. Punta de Nati on myös hyvä paikka vierailla yöllä, sillä sieltä käsin voit nauttia tähtitaivaasta, jollaista ei ole juuri missään muualla saarella.

Matkustajan vinkki

Ota mukaan villapaita, vaikka olisi kesä, koska tuuli puhaltaa voimakkaasti tässä osassa saarta.

4. Ciutadellan katedraalin arkkitehtuuri tekee vaikutuksen

Ciutadellan katedraali| ©Eduardo Ortín
Ciutadellan katedraali| ©Eduardo Ortín

Jossain vaiheessa historiaa tämä katedraali oli muslimien moskeija, joten kun tämä kristillinen temppeli rakennettiin, käytettiin tiettyjä moskeijan rakentamisesta jääneitä elementtejä. Tämän katedraalin arkkitehtoninen muotoilu on peräisin goottilaiselta kaudelta, joka asennettiin Eurooppaan 1300-luvulla.

Minorcanan katedraalin lähellä on suuri aukio Ses Voltes -kadun juurella, joka on yksi Ciutadellan tunnetuimmista ja vilkkaimmista kaduista. Katedraali on ohittamaton paikka Ciutadellan temppelien ja tärkeiden paikkojen vierailuluettelossa.

Yksi tämän suuren arkkitehtonisen teoksen suurimmista vaikutteista on sen sisätilat. Tämän temppelin uskomaton 22 metrin korkeus saa sinut haltioitumaan, varsinkin kun huomaat sisäisen koristelun yksityiskohdat. Kompleksissa on mahdollisuus päästä museoon, jossa säilytetään ja esitellään monia tämän katedraalin jalokiviä, liturgian puvuista maalauksiin, esineisiin ja erilaisiin kulttuurisesti kiinnostaviin esineisiin.

5. Anna auringonlaskun lumota itsesi Pont D'en Gilin rannalla.

Auringonlasku Pont D'en Gilissä| ©Jordi Costa
Auringonlasku Pont D'en Gilissä| ©Jordi Costa

Tämä on erityinen paikka, koska se on kaunis kalliomuodostelma, joka muistuttaa luonnollista siltaa, joka nousee meren yli. Tämä luonnollinen silta voidaan ylittää vaikeuksitta pienillä ja keskikokoisilla veneillä. Sinne pääsee kävellen, autolla tai meriteitse.

Silta on todella lähellä Ciutadellan kaupunkia, joten sitä pidetään pakollisena vierailukohteena, jos menet Menorcan kaupunkiin. Jos saavut autolla, parkkipaikka on aivan sillan lähellä, ja autosta pääset vain viidessä minuutissa tähän upeaan paikkaan.

Pont D'en Gilistä avautuu todella kaunis näkymä, ja suosittelen käymään siellä auringonlaskun aikaan tai yöllä. Auringonlasku Pont D'en Gilillä on yksi parhaista kokemuksista, joita saat Ciutadellassa vieraillessasi. On myös ihanteellista vierailla tässä osassa saarta yöllä, jotta voit nähdä tähtitaivaan hämmästyttävän kirkkaana.

Varaa kajakkikierros Menorcalla

6. Tutustu muinaiseen hautausmaahan Cala Morellin nekropoliksessa

Cala Morellin hautausmaa| ©Jimmy
Cala Morellin hautausmaa| ©Jimmy

Jos kuulut niihin ihmisiin, jotka suosivat synkkää matkailua ja haluavat tietää kaikkein räikeimpiä faktoja historiasta, tulet rakastamaan kävelyä Cala Morellin nekropoliin. Kyseessä on luola, joka on säilynyt koskemattomana jo esitalajoottien ajoista lähtien. Se sijaitsee vain muutaman metrin päässä Ciutadellasta, ja se on ehdoton vierailukohde, jossa voit tutustua kaupungin historiaan ja kulttuuriin.

Tätä luolaa käytettiin muinoin saaren hautausmaana. Ota huomioon, että sana "nekropoli" tulee kreikasta ja tarkoittaa "kuolleiden kaupunkia". Parasta tässä vuosien varrella säilyneessä muistomerkissä on se, että sinne on täysin ilmainen sisäänpääsy, joten voit kiertää sitä ilman varauksia.

Päästäksesi nekropoliin sinun on tehtävä pieni kiertotie Ciutadellasta ja mentävä Cala Morellin taajaman suuntaan, ja polku johtaa sinut luolien alueelle. Tutustuminen kaikkiin luolien kolkkiin ja koloihin kestää hieman yli tunnin. Se on lyhyt kävelymatka, mutta kulttuurin ja muinaishistorian kannalta erittäin antoisa.

7. Älä jätä väliin kävelyä Ses Voltesin alueella

Ses Voltes Street| ©santiago lopez-pastor
Ses Voltes Street| ©santiago lopez-pastor

Ciutadellan keskustassa sijaitsevalla Ses Voltes -kadulla vierailua ei kannata jättää väliin. Se on kaupungin historiallisen keskustan tärkein katu, ja sen ympärillä näet kaupungin vanhimmat rakennukset. Tämä katu koostuu kahdesta osasta, joista ensimmäinen oli osa vanhaa aukiota.

Toinen osa on merkittävä kaarien lukumäärän vuoksi, jotka koristavat katua molemmin puolin. Tämä hyvin välimerellinen muotoilu muistuttaa tämän kaupungin loistoa muinaisina aikoina. Jos matkustat Menorcalle ja haluat tutust ua Ciutadellan kulttuurisiin ja tunnusomaisiin piirteisiin, et voi jättää väliin Ses Voltes -katua.

Kadun keskeltä löydät joitakin paikkoja, joissa voit syödä tai nauttia hyvää kahvia tai virkistävää juomaa. Ciutadellan gastronomia on tyypillistä Välimeren gastronomiaa, ja se tarjoaa voimakkaita makuja, jotka ovat yleisiä Menorcan saaren jokaisessa kolkassa.

8. Kävele Ciutadellan vanhankaupungin ikonisimmissa paikoissa

Ciutadella yöllä| ©Pablo
Ciutadella yöllä| ©Pablo

Ciutadellan vanhasta kaupungista tekee erityisen se, että vanhojen rakennusten ja uusien rakennusten modernismin välillä on suuri ero. ** Contramurada-tietä** pitkin kävellessäsi huomaat selkeän kuvitteellisen linjan, joka rajaa vanhan kaupungin. Tärkeiden rakennusten lisäksi voit nähdä, millaisia talot olivat ennen vanhaan.

Muinaisina aikoina Ciutadellaa ympäröi suuri muuri, joka suojasi sitä hyökkäävien joukkojen uhilta. Kun muuri oli purettu ja kaupungin laajeneminen ympäristöönsä alkoi, rakenteiden muutos alkoi näkyä. Valokuvien ottaminen Contramuradassa on yksi niistä aktiviteeteista, joita et voi jättää väliin.

Kaupungin vanhan kaupunginosan ympärillä voit nähdä erilaisia rakennuksia, jotka ovat osa tämän menorcalaisen kaupungin vetovoimaa ja kulttuurista kiinnostavuutta. Ennen kuin menet mihinkään tämän historiallisen keskustan muistomerkkiin, kehotan sinua eksymään kaduille ja katsomaan jokaista pientä yksityiskohtaa, jotta et missaa mitään.

Tämä on tietenkin ainutlaatuinen kierros, joka on parasta tehdä kävellen eikä autolla. Autokierros voi olla nopea eikä kovin ravitseva. Jos kävelet alueen läpi, voit kuvitella, millaista oli elää tässä kaupungissa keskiajalla, ja voit ehkä jopa kuvitella, miltä yhteiskuntaa ympäröivä kaupunginmuuri näytti.

9. Placa des Born

Bornin muistomerkki| ©Peter Goll
Bornin muistomerkki| ©Peter Goll

Muinaisina aikoina tämä oli Menorcan kaupungin pääaukio. Nyt se toimii keskuksena, jossa järjestetään esityksiä ja massanäytöksiä, jotka tuovat yhteen paikallisia ja vierailijoita saarelle. Tämä tärkeä aukio sijaitsee Ciutadellan keskustassa, ja on anteeksiantamatonta jättää väliin lyhyt kävelyretki sen ympäri.

Komean Placa Des Bornin keskellä on obeliski, joka on säilynyt koskemattomana siitä lähtien, kun se vihittiin käyttöön 1800-luvulla. Muistomerkki on 22 metriä korkea, mikä ei ole mikään pieni saavutus, koska se sijaitsee aivan aukion keskellä. Se pystytettiin Ciutadellan asukkaiden voiton muistoksi turkkilaisista vuonna 1558.

Tarinan mukaan turkkilaiset tunkeutuivat kaupunkiin, ryöstivät ja polttivat sen ja ottivat noin neljä tuhatta alueen asukasta panttivangiksi. Hyökkääjät veivät vangit Konstantinopolin kaupunkiin. Ciutadella kuitenkin vastusti ja lopulta kukisti turkkilaiset hyökkääjät.

Täältä alkavat kaikki kadut, kujat ja kujat, jotka kiemurtelevat Ciutadellan läpi labyrintin muodossa. Täällä on siis hyvä paikka tuntea olonsa vapaaksi ja poissa katujen ahtaudesta. Sisällä on kaupungintalo, joka kertoo oman tarinansa, sillä se on rakennettu vanhan muslimilinnan päälle.

10. Kunnalliset markkinat

Kunnalliset markkinat| ©Beatriz Sirvent
Kunnalliset markkinat| ©Beatriz Sirvent

Kunnalliset markkinat ovat yksi Ciutadellan uusimmista arkkitehtonisista teoksista. Sen rakentaminen saatiin päätökseen noin vuonna 1985, ja siitä lähtien se on ollut saaren asukkaiden kohtaamispaikka. Se on myös erinomainen nähtävyys alueen vierailijoille.

Markkinoiden ulkoasu on mielenkiintoinen: sisäpuolella on kauppoja, joissa myydään kalaa ja muita äyriäistuotteita. Markkinoiden laitamilla voit ostaa muunlaista lihaa, sekä naudanlihaa että muita maatiaislajeja. Jos pidät vihanneksista ja mausteista ruoan maustamiseksi, voit ostaa monia näistä tuotteista myös markkinoiden ulkopuolelta.

Markkinoilta löytyy tuoreimmat tuotteet sekä maalta että mereltä. Markkinoilta voit ostaa Menorcalla suosittuja vihanneksia ja hedelmiä, joista voit valmistaa alueen erikoisruokia. Ihastut vihannesten värien ja lajien monimuotoisuuteen. Markkinoiden tuoksut saavat sinut tuntemaan aidon Välimeren kokemuksen.

Leikkeleiden alueelta voit ostaa juustoja, kinkkuja, iberialaista suolattua lihaa ja kaikenlaisia leikkeletuotteita itsellesi ja lahjaksi Menorcan matkalta palatessasi. Tältä alueelta löytyvät iberialaiset lihavalmisteet ovat tyypillisiä Menorcan saarelle, samoin kuin juustot, joiden valmistus on osa Menorcan syvään juurtunutta gastronomista ylpeyttä.

11. Ciutadellan kaupungintalo

Ciutadellan kaupungintalo| ©Teresa Grau Ros
Ciutadellan kaupungintalo| ©Teresa Grau Ros

Kaupungin kaupungintalo sijaitsee Plaza Des Born -kompleksissa, ja se on vanha rakennus, joka on rakennettu vanhan muslimilinnan päälle. Tuon vanhan linnan jäänteet ovat yhä ehjiä, vaikka niiden päällä seisoo rakennus, joka edustaa nykyistä valtarakennusta.

Muslimilinnana toimineen rakennuksen jälkeen siitä tuli kuninkaallinen Alcazar, sitten sotilaskuvernöörin palatsi ja lopulta kaupungintalo. Tämä tila luovutettiin nykyiseen käyttöönsä noin vuonna 1865. Rakennuksen sisätiloja muokannut arkkitehti sai työnsä valmiiksi vuonna 1925, jolloin se vihittiin käyttöön kaupungintalona.

12. San Nicolásin linna

San Nicolasin linna| ©Esteban Palacios Blanco
San Nicolasin linna| ©Esteban Palacios Blanco

Saaren suojelemiseksi muinaisina aikoina tapahtuneilta jatkuvilta merihyökkäyksiltä linna määrättiin rakennettavaksi eräänlaiseksi linnoitukseksi, josta ammuttiin tykkejä ja puolustettiin Ciutadellan sataman sisäänkäyntiä. Nykyään se on yksi Menorcan vanhan pääkaupungin mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä.

Käydäksesi tässä linnassa sinun tarvitsee vain kävellä Ciutadellan sataman päähän ja arvostaa sitten upeaa näkymää avomerelle, joka avautuu täältä. Se on rakennettu Menorcan saarelta peräisin olevasta kivestä, ja linnan sisäänkäynnin edustalla on useita veistoksia koristeena.