Castel Gandolfo Roomasta: miten vierailla, retkiä, tekemistä...

Rooma on uskomaton matkakohde, jossa voi tutustua lännen muinaisen sivilisaation historiaan, maistella Italian hienoa ruokakulttuuria, kävellä italialaiselle arkkitehtuurille niin tyypillisillä aukioilla ja suihkulähteillä ja nauttia roomalaisesta kulttuurista kaikessa loistossaan.

Ivana Nazareno

Ivana Nazareno

7 minuuttia luettu

Castel Gandolfo Roomasta: miten vierailla, retkiä, tekemistä...

Castel Gandolfo | ©Luciano Rotellini

Rooma on epäilemättä kiehtova matkakohde, mutta toisinaan katujen kiire ja liikenteen kaaos saavat monet matkailijat etsimään rauhallisempaa ja rentouttavampaa iltapäivää tai päivää läheisistä kaupungeista. Castel Gandolfo on pieni kaupunki, joka sijaitsee vain 18 kilometriä Roomasta kaakkoon Albano-järven rannalla.

Kaupunki tunnetaan kaikkialla maailmassa Vatikaanin valitsemana loma-asuntona- jos paavi valitsi sen kesäasunnokseen, Castel Gandolfon täytyy olla aika mukava, eikö niin? Itse asiassa tärkein retki kaupungissa on vierailu paavin residenssiin ja sen laajoihin puutarhoihin, joissa on kaikenlaisia kukkia ja puita.

Tässä ovat parhaat asiat, joita Castel Gandolfossa voi tehdä Roomasta käsin. Kutsun sinut myös lukemaan seuraavan postauksen siitä , mitä Roomassa kannattaa tehdä ja nähdä, jotta saat täydellisen kokemuksen matkastasi.

Vieraile paavin palatsissa ja residenssipuutarhoissa.

Paavin palatsi| ©LPLT
Paavin palatsi| ©LPLT

Castel Gandolfo on ollut paavin kesäpaikka siitä lähtien, kun paavi Urban VIII rakensi 1600-luvulla kauniin residenssin. Nykyään, riippumatta siitä, mitä uskontoa turistit tunnustavat, paikasta on tullut palvonnan ja puhtaan historian paikka.

Paavi Franciscus on avannut paavin palatsin ja sen upeat puutarhat vierailijoille kaikkialta maailmasta. Toisaalta suosittelen seuraavaa artikkelia, jos olet kiinnostunut saamaan lisätietoja opastetuista kierroksista Vatikaanissa.

Voit hankkia lippuja Vatikaanin museoiden viralliselta verkkosivustolta, jopa useita kuukausia etukäteen.

Mitä voit tehdä paavin residenssissä

  • Ihaile Berninin suihkulähdettä. Sen suunnitteli renessanssin mestari Gian Lorenzo Bernini.
  • Vieraile residenssin alemmassa kerroksessa sijaitsevassa museossa, jossa on kaikki tiedot viimeisten viiden vuosisadan paaveista.
  • Ylimmässä kerroksessa on paavin yksinoikeusmajoitus, ja voit kävellä sen läpi ja tuntea, miten paavit elävät loma-asunnoissaan.
  • Kävele kauniiden Barberinin puutarhojen läpi ja pysähdy hengittämään puhdasta ilmaa, joka huokuu luonnosta, ilman savusumua ja melua.
  • Nauti lounasta Paavin tilan paikallisista tuotteista.

Paavin residenssin aukioloajat vaihtelevat päivittäin, ja se suljetaan klo 14:00, 17:30 tai 18:30. Avajaiset ovat yleensä klo 8.30, mutta joina päivinä se avataan jo klo 10.00.

Varaa vierailu paavin kesäasuntoon

Kajakki Albano-järven vesillä

Kajakki Albano-järvellä| ©Viator
Kajakki Albano-järvellä| ©Viator

Castel Gandolfon pikkukaupunki sijaitsee kauniin järven rannalla, jossa on rauhalliset vedet ja joka on ihanteellinen vesiaktiviteetteihin.

Voit harrastaa melontaa ja tutustua samalla paikan historiaan, muinaisen esihistoriallisen sivilisaation jäänteisiin ja vanhaan roomalaiseen satamaan Villa Domitianuksen huvilaan.

Tämä retki on ihanteellinen luonnon kauneuden tarkkailuun Albano-järven kristallinkirkkaissa vesissä, mutta kesä- ja kevätkuukausina voit uida vesissä, jotka ovat toimineet monien paavien hengähdyspaikkana antiikin aikana.

Muista ottaa mukaan paras uima-asusi!

Varaa vierailu paavin kesäasuntoon

Pyöräile peltojen halki Castel Gandolfoon asti

Via Appia| ©Paul Stephenson
Via Appia| ©Paul Stephenson

Pyöräilypitkin Appiantietä, yhtä antiikin Rooman viehättävimmistä kaduista, sähkö- tai tavallisella polkupyörällä ja samalla tutustuminen roomalaisten raunioiden ja mausoleumien historiaan on palkitseva ja mielenkiintoinen kokemus, jossa yhdistyvät fyysinen aktiivisuus ja kulttuuri.

Tämä reitti on 12,8 km pitkä ja kestää noin tunnin. Suosittelen, että tarkistat parhaan reitin Google Mapsista kävelyn ajankohtana, sillä esimerkiksi alkuosuudella Via Appia Anticalta Via del Casale della Sergettalle voi olla joitakin osuuksia suljettuna tiettyinä päivinä tai kellonaikoina.

Saavut Castel Gandolfon kylään, jossa voit kävellä vanhan kaupungin kaduilla, käydä pienissä kaupoissa ja maistella paikallista ruokakulttuuria poikkeuksellisen punaviinin kera.

Jos olet innostunut tästä liikennevälineestä, suosittelen sinua lukemaan tämän artikkelin Rooman parhaista pyöräretkistä.

Varaa vierailu paavin kesäasuntoon

Vieraile San Tommaso da Villanovan kirkossa

San Tommaso da Villanovan kirkko| ©Mikhail M
San Tommaso da Villanovan kirkko| ©Mikhail M

Kuuluisa rakennus sijaitsee Castel Gandolfon pääaukiolla, aivan paavin palatsin ulkopuolella. Tämän viehättävän kirkon suunnitteli Bernini, ja se rakennettiin vuosina 1658-1661.

Voit nähdä monimutkaisia stukkotöitä ja ihastella Pietro da Cortonan maalauksiasisällä. Sisäänpääsy on maksuton, ja turistit viipyvät siellä yleensä muutamasta minuutista tuntiin.

Italia huokuu epäilemättä historiaa kaikkialla, ja Castel Gandolfo ei jätä sinua kaipaamaan mielenkiintoisia faktoja, kulttuuria ja muinaisia rakennuksia!

Varaa vierailu paavin kesäasuntoon

Lounas Albano-järvelle päin

Albano-järvellä| ©Kostandin Minga
Albano-järvellä| ©Kostandin Minga

Roomalaiset tulivat Castel Gandolfoon paetakseen Rooman arkea ja etsiessään raitista ilmaa ja järvinäkymiä.

Järvenrannan varrella on ravintoloita, jotka tarjoilevat aitoja italialaisia pastoja ja joista on upeat panoraamanäkymät.

Uskalla syödä hyvää ruokaa

Italia on täydellinen matkakohde ruoan ystäville, eikä Castel Gandolfo tuota tässä suhteessa pettymystä. Täällä voit maistella perinteisiä roomalaisia ruokia viihtyisissä ravintoloissa, joista on näkymät järvelle.

Ristorante Pagnanelli on epäilemättä kaupungin tunnetuin ravintola, jota paikalliset rakastavat ja josta on upeat näkymät.

Ravintola on ollut Pagnanellin perheen omistuksessa vuodesta 1882, ja se tarjoaa herkullisia tuoreita kalaruokia, klassisia liha- ja kasvisruokia sekä uskomattoman viinivalikoiman.

Kun olet nauttinut herkullisen lounaan ja ladannut akkujasi, voit lähteä jollekin kaupungin vaellusreiteistä.

Varaa vierailu paavin kesäasuntoon lounaalla

Tutustu kaupungin keskustaan

Piazza della Libertà| ©MarcusObal
Piazza della Libertà| ©MarcusObal

Castel Gandolfo on pieni mutta kaunis, eikä sinun kannata jättää väliin tilaisuutta kävellä keskustan kaduilla.

Pienistä aukioista järvelle avautuviin näkymiin, tämä on loistava paikka päästä pois Rooman kaaoksesta, mutta myös tutustua paikallisiin ihmisiin, heidän tapoihinsa ja kulttuuriinsa.

Tärkeimpiä nähtävyyksiä on Piazza della Libertà, jossa on useita pieniä kahviloita ja matkamuistomyymälöitä sekä ravintoloita, joissa voit ruokailla al fresco järvelle päin.

Piazza della Libertàlla on myös kaunis Berninin suihkulähde ja maailman ensimmäinen postilaatikko, ainakin paikalliset sanovat niin.

Nauti hienosta viininmaisteluistunnosta

Viini ja juusto| ©Camille Brodard
Viini ja juusto| ©Camille Brodard

Castelli Romanin alue, jossa Castel Gandolfo sijaitsee, on kuuluisa kuuluisista viineistään, ja siellä ollessasi sinun kannattaa ehdottomasti käyttää tilaisuus hyväksenne pieneen viininmaisteluun.

Palvelua tarjoavat lukuisat viinitilat ja kaupat, kuten Casale Marchese, jonka suvun historia ulottuu 1300-luvulle.

On myös mahdollista varata retki, jolla voi tutustua alueen viinitarhoihin ja oppia viiniköynnösten sadonkorjuusta, viinitarhan pituudesta ja kaikista italialaisen viininvalmistuksen salaisuuksista.

Jos sinulla on vähän aikaa kylässä, voit mennä suoraan "Art e Vino" -ravintolaan, joka on pieni ja viehättävä viinibaari, jossa voit myös maistella paikallisia ruokia.

Kävele Albano-järven koko pituudelta

Kävely Albano-järven rannalla| ©Sonse
Kävely Albano-järven rannalla| ©Sonse

Castel Gandolfon kylä sijaitsee siksakkimaisesti kohoavien kukkuloiden keskellä, ja Albano-järvelle päästäkseen on kuljettava jyrkkää polkua ylös kylän huipulta, jonka pääaukio sijaitsee järven rannalla.

Järven rannalla kulkevaa polkua reunustavat ravintolat ja baarit toisella puolella ja rantaklubit toisella puolella.

Kävelymatka kestää enintään 2 tuntia, mutta voit pysähtyä matkan varrella kahville, virkistävälle jäätelölle tai matkamuistoksi.

Lämpiminä kuukausina mustalla vulkaanisella hiekalla on aurinkotuoleja ja -varjoja, joilla voit nauttia aurinkoisesta päivästä ja sukeltaa järven virkistäviin vesiin - italialaista dolce vita-elämää!

Traveller Tip

Jos olet levoton henki ja rakastat seikkailua, voit vuokrata veneitä, polkuveneitä ja kajakkeja, joilla voit kierrellä järveä pitkin ja poikin. Käytössäsi on myös polkupyöriä, joilla voit tutustua metsään ja ympäristöön täysin vapaasti ja hauskasti.

.

Nauti upeasta itseopastetusta kävelyretkestä Barberinin puutarhojen ja Castel Gandolfon kesähuviloiden läpi.

Puutarhat ja palatsi| ©khrawlings
Puutarhat ja palatsi| ©khrawlings

Jos nautit vierailusta Vatikaanissa ja sen historiasta ja vaikuttavista taideteoksista, haluat parantaa kokemustasi tällä kierroksella, joka vie sinut ensimmäisten roomalaisten asutusten alkulähteille ja voit nähdä viinitarhoja, hedelmätarhoja ja oliivilehtoja, joista jokainen paavi nauttii kuumina kesäiltapäivinä.

Vieraile ja tutustu Aricciaan ja Nemiin, kahteen roomalaiseen linnaan, jotka sijaitsevat hyvin lähellä Castel Gandolfoa.

Ariccia| ©David Brice
Ariccia| ©David Brice

Lazio Vetus -alueen muinaisalueella sijaitseva Rooman rajalla oleva alue on täynnä kauniita pieniä kyliä, joita reunustavat vihreät kukkulat ja majesteettiset järvet, joissa voit kävellä, ottaa upeita valokuvia ja tutustua alueen historiaan.

Castel Gandolfo on huomion keskipiste paavien kesäasuntona, mutta älä jätä väliin Ariccian ja Nemin kyliä, joiden linnat juontavat juurensa feodaalisen Rooman aikaan 1300-luvulla.

Aivan kuin järvien ja vuorten postikorttimaisemat ja rikas roomalainen historia eivät olisi riittäneet syyksi vierailla alueella, voit myös maistella erinomaisia viinejä.

Castel Gandolfon ja ympäröivän alueen historiaa

Nemi| ©New2022
Nemi| ©New2022

Castel Gandolfon pieni ja viehättävä kylä on osa niin sanottua Castelli Romanan aluetta, ja se on rakennettu Alba Longan raunioille. Se sijaitsee 436 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kylä on saanut nimensä Gandolfon suvulta, joka omisti suurimman osan paikallisesta maasta 1200-luvulla ja rakensi linnan, josta on paras näköala järvelle.

Alueelle rakennettiin jo 510 eKr. monia asuinrakennuksia, kuten upea Villa di Domiziano, jota käytettiin vuosina 81-96.

Castel Gandolfosta ja Rocca Priorasta tuli Vatikaanin omaisuutta heinäkuussa 1596, kun paavi Clemens VIII otti ne haltuunsa Savellin perheeltä, joka kieltäytyi maksamasta velkojaan.

Mikä on Castelli Romanan alue?

Castelli Romani| ©Jametlene Reskp
Castelli Romani| ©Jametlene Reskp

Castel Gandolfon muinaista aluetta kutsutaan nimellä Castelli Romani, joka tarkoittaa alkuperäiskielellä "Rooman linnoja". Tälle alueelle on ominaista joukko Albanian kukkuloilla sijaitsevia kyliä.

Koko Castelli Romanan alue on hyvin lähellä ikuisen kaupungin kaakkoispuolta, ja se on kaunis reitti luonnonkauneuden ihailuun, jota sävyttää paavien, Rooman keisarien ja aikansa rikkaimpien perheiden muinaisten lomahuviloiden historia.

Mitä näet Castelli Romanan alueella?

Tässä on yhteenveto alueen parhaista aktiviteeteista:

  • Henkeäsalpaavat näkymät tuliperäisille järville ja kukkuloille.
  • Arkeologiset kohteet, joilla on suuri historia.
  • Erinomaista ruokaa ja viiniä Italian maaseudulta.

Riippumatta siitä, lähdetkö Roomasta opastetulle retkelle vai päätätkö tehdä oman matkasi Castel Gandolfoon, ylität osan Castelli Romanan alueesta ja sinulla on täydellinen tilaisuus pysähtyä muutamaksi minuutiksi täydentämään kulkua ja ottamaan parhaat kuvat paikan luonnosta.

Miten päästä Castel Gandolfoon Roomasta?

Juna| ©Mattia Deambrogio
Juna| ©Mattia Deambrogio

Ikuisesta kaupungista pääsee kaupunkiin useilla eri tavoilla.

Voit matkustaa junalla, joka on suosituin vaihtoehto, vuokra-autolla tai yhteiskäyttöautolla, tai opastetulla kierroksella.

Pääsy Castel Gandolfoon Roomasta junalla

Junalippu yhteen suuntaan Roma Terminin asemalta Castel Gandolfoon on suhteellisen edullinen, ja matka kestää noin 40 minuuttia.

Voit tarkistaa päivän junien aikataulut Trenitalian verkkosivuilta. Juna jättää sinut asemalle, josta sinun on siirryttävä pääkadulle ja käveltävä polkua pitkin ylämäkeen, jotta pääset kylään.

Miten päästä Castel Gandolfoon Roomasta autolla?

Jos sinulla on vuokra-auto, pääset Castel Gandolfoon moottoritietä A90/E80 tai Appia Nuova/SS7 pitkin.

Matka kestää noin 40 minuuttia liikenteestä ja säästä riippuen. Kun olet perillä, voit pysäköidä autosi apostolisen palatsin lähelle ja kävellä vanhassa kaupungissa tai mennä suoraan Albano-järven rannalle.

Miten päästä Castel Gandolfoon Roomasta järjestetyllä kiertomatkalla?

Jos olet Roomassa ja yövyt hotellissa ja haluat tehdä päiväretken Castel Gandolfoon, voit varata matkan verkossa matkatoimistosta makusi mukaan.

Suosittelen tätä kierrosta, joka on hyvin kattava ja dynaaminen. Koska sinulla on lisäksi paikalliset oppaat, voit kysyä heiltä suosituksia siitä, missä syödä tai mitä tehdä kaupungissa vapaa-ajallasi.

Koska matka on lyhyt, voit viettää koko päivän tutustumalla kaupunkiin, paavin residenssiin ja Albano-järveen ja palata sitten iltapäivällä Rooman hotelliisi.

Sää Castel Gandolfo

Castel Gandolfon järvi| ©Gianluca D'Angelo
Castel Gandolfon järvi| ©Gianluca D'Angelo

Italian ilmasto on yleensä lämmin ja lauhkea, ja tammi- ja helmikuussa lämpötila on viileämpi (keskimäärin 5-15 celsiusastetta).

Talvi ei ole Etelä-Italiassa yhtä ankara kuin pohjoisessa, mutta on aina suositeltavaa pakata mukaan hyvä takki ja collegepaita, jonka voi ottaa pois ja laittaa reppuun, kun lämpenee.

Kesät ovat kuumia, erityisesti heinä- ja elokuussa -ennuste voi olla jopa 37 astetta!

Jos kiertelet Castel Gandolfossa keskikesällä, ei ole mitään parempaa kuin suunnata järven rantaan uimapuvussa nauttimaan auringosta ja viilentymään rauhallisissa vesissä.

Koska vedet ovat järvivesiä, voit uida ja sukeltaa niin monta kertaa kuin haluat ilman vaaraa siitä, että aallot huuhtovat sinut pois rannalta.

Kevät ja syksy ovat yleensä täydellistä aikaa kävellä raittiissa ilmassa, urheilla ja kiertää kaupunkia kukkulan päällä sijaitsevalta Piazza Libertà -aukiolta Albano-järvelle.

Kaiken tämän sanottuasi kuvittelen, että olet innokas löytämään tämän vähemmän tunnetun, mutta yhtä kauniin roomalaisen maaseudun osan viehätyksen ja maisemat!