Appian Way Rooma: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää
Rooman Appian tie on yksi vanhimmista roomalaisista teistä, jotka ovat yhä olemassa, ja se oli yksi kaupungin tärkeimmistä kulkureiteistä. Appian Wayn varrella on lukuisia nähtävyyksiä, ja kutsun teidät kävelemään sitä pitkin ja katsomaan sen parasta antia.

Varjoja Appian tiellä, Rooma | ©Atilla2008
Rooman Appian tien arvioidaan olevan noin 2300 vuotta vanha. Rooman konsuli Appius Claudius Blindus suunnitteli sen vuonna 318 eaa. yhdistääkseen Rooman ja Capuan. Myöhemmin sitä jatkettiin nykyiseen Brindisin kaupunkiin, ja sieltä Rooma oli Appian tien kautta yhteydessä Kreikkaan, Egyptiin ja itään, mikä helpotti sotilas- ja kaupparetkiä. Siitä lähtien se on tunnettu nimellä "regina viarum" (teiden kuningatar).
Nykyään Rooman Appiantietä voi kulkea kävellen tai polkupyörällä. Se on ihana, rauhallinen kävelyreitti, jolla on paljon tarinoita kerrottavana. Matka kannattaa tehdä rauhalliseen tahtiin ja ihailla maisemia ja muistomerkkejä, joita löydät Appian tien varrelta. Roomassa on paljon nähtävää ja koettavaa, ja Appian Wayn kulkeminen on yksi parhaista.
Onko Roomassa järjestetty opastettuja kierroksia Appian tiellä?

Rooman Appian tiellä on useita vaihtoehtoja opastetuille kierroksille, ja opastettuun kierrokseen kannattaa osallistua. Voit tehdä kierroksen joko kävellen tai pyörällä. Pyöräretket voivat olla yksityis- tai ryhmämatkoja, ja ne tehdään yleensä sähköpyörillä.
Voit valita tavalliset polkupyörät, mutta muista, että matka on pitkä ja sinun on oltava tottunut pyöräilemään, jotta kestät näin pitkän matkan.
Hinnat vaihtelevat 50-95 euron välillä riippuen kierroksen pituudesta ja siitä, onko kyseessä yksityis- vai ryhmäkierros. Kierrokset kestävät 4-5 tuntia, ja niihin sisältyy vakuutus (kannattaa tarkistaa, mitä vakuutusturvaa on tarjolla).
Sinulla on myös mahdollisuus valita retki, joka sisältää Appian Wayn lisäksi muita nähtävyyksiä. Tässä tapauksessa voit valita yhden auton, oppaan, kuljettajan ja yksityisen kuljettajan kanssa noin 170 eurolla.
Näiden kierrosten etuna on, että sisäänpääsymaksut sisältyvät yleensä hintaan, ja ne ovat etuoikeutettuja, eikä sinun tarvitse jonottaa. Kun vältät jonotuksen, saat paljon aikaa nauttia aktiviteeteista. Tämä on epäilemättä yksi Rooman parhaista retkistä.
Via Appia -kierroksen alku Roomassa Pyhän Sebastianuksen portilla

Via Appia -kierroksen alku alkaa Porta San Sebastianosta Roomassa. Se tunnetaan myös nimellä Appianuksen portti, ja se on suurin Aurelianuksen muuriin kuuluvista rakennelmista.
Onneksi se on erinomaisessa kunnossa. Nykyään San Sebastianon porteilla sijaitsee muurien museo, joka on vierailun arvoinen.
Museo on jaettu kolmeen osaan: muinaiseen, keskiaikaiseen ja nykyaikaiseen, ja siinä esitellään kaupungin linnoitusten eri vaiheita interaktiivisella ja didaktisella tavalla.
Jos olet erityisen kiinnostunut arkkitehtuurista, voit todella nauttia tästä museosta, koska se on hyvin jäsennelty ja kävijöille tarjottava tieto ja käytettävissä olevat opetukselliset tukiresurssit ovat erittäin hyviä.
Täältä matka jatkuu Rooman Appiantietä pitkin, kunnes saavut toiseen nähtävyyteen, Quo Vadis -kirkkoon.
Domine Quo Vadis -kirkko Appian varrella Roomassa

Rooman Appiantietä pitkin kulkevaa reittiä pitkin saavut Domine Quo Vadis -kirkkoon. Uskotaan, että tässä kirkossa Jeesus, joka oli jo kuollut, ilmestyi Pietarille, kun tämä yritti paeta ristiinnaulitsemista. Tämän ilmestymisen jälkeen Pietari olisi palannut Roomaan ottaakseen vastaan marttyyrikuolemansa ja kuollakseen ristillä.
Domine Quo Vadis -kirkko rakennettiin 1700-luvulla pienestä kappelista, joka oli peräisin 9. vuosisadalta, ja sen sisällä on kauniita freskoja ihailtavana.
Freskojen aiheena on Kristuksen ristiinnaulitseminen ja Pietarin marttyyrikuolema. Jos olet uskonnollisen matkailun ystävä, voit myös vierailla Sikstuksen kappelissa, joka on yksi Rooman pakollisista nähtävyyksistä.
Lyhyen kävelyn jälkeen saavut kierroksen kolmanteen kohteeseen, Pyhän Callixtuksen katakombeihin.
Pyhän Callixtuksen katakombit Rooman Appian varrella

Rooman Appian tien varrella on lukuisia hautoja ja katakombeja, sillä antiikin aikana kuolleiden hautaaminen kaupungin muurien sisäpuolelle oli kielletty. Yksi tällainen hautapaikka on Pyhän Callixtuksen katakombit, joissa on yli 170 000 hautaa.
Pyhän Callixtuksen katakombit ovat koko Appian Wayn parhaiten säilyneet, ja niihin voi tutustua.
Vierailua suositellaan, sillä siellä on lukuisia kristittyjen marttyyrien ja pyhimysten hautoja. Jos hautausmaat tekevät sinuun vaikutuksen, tämä aktiviteetti kannattaa jättää väliin.
Kannattaa muistaa, että sekä Pyhän Callixtuksen katakombit että Pyhän Sebastianuksen katakombit kuuluvat niihin nähtävyyksiin, jotka herättävät eniten huomiota matkailijoiden keskuudessa, joten liput kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen pettymysten välttämiseksi, sillä lippuja on lähes mahdotonta saada paikan päällä.
Pyhän Sebastianuksen basilika Appian varrella Roomassa

Hieman kauempana Pyhän Callixtuksen katakombeista (San Callisto) on Pyhän Sebastianuksen basilika. Tässä basilikassa on myös valtava katakombien kompleksi, johon pääsee basilikan oikeassa käytävässä olevien portaiden kautta.
Pyhän Sebastianin katakombeista tuli kristillinen hautapaikka 2. vuosisadan lopulla jKr. Niitä oli jo aiemmin käytetty pakanallisena hautausmaana.
Huomaa, että katakombeihin (Pyhän Callixtuksen ja Pyhän Sebastianuksen katakombeihin) pääseminen on maksullista, ja jonot voivat kestää tuntikausia. Katakombien liput kannattaa varata etukäteen.
Muista, että jonon ohittamiseen on saatavilla lippuja. Ne ovat hieman kalliimpia, mutta ne ovat lisähinnan arvoisia, jos säästät tuntikausia aikaa ohittamalla Rooman pisimmät jonot. Jos viivyt Roomassa pidempään, voit vierailla myös Vatikaanin katakombeissa. 200 metriä San Sebastianon katakombeista eteenpäin on seuraava pysäkki, Villa di Massenzion rauniot.
Villa di Massenzion rauniot Rooman Appian varrella

Villa di Massenzion rauniot Rooman Appian varrella koostuvat kolmesta päärakennuksesta: sirkuksesta, palatsista ja mausoleumista. Se on erittäin mielenkiintoinen arkkitehtoninen kokonaisuus, jossa kannattaa vierailla.
Dynastinen mausoleumi tunnetaan myös nimellä Romuluksen hauta, koska uskotaan, että hänet haudattiin sinne. Olipa tarina Romuluksen hautaamisesta tänne totta tai ei, se on upea muistomerkki, ja yhdessä kahden muun rakennuksen kanssa se muodostaa sopusointuisen kokonaisuuden, jonka kauneus on selkeää ja ajatonta.
Heti Romuluksen haudan ohitettuasi tulet Rooman Appian tien kiertoajelusi kuudennelle pysähdyspaikalle, Cecilia Metellan mausoleumiin.
Cecilia Metellan mausoleumi Appian varrella Roomassa

Kun saavut tähän pisteeseen, näet yhden roomalaisten aikojen tunnusomaisimmista mausoleumeista. Cecilia Metellan mausoleumi on yksi Rooman vaikuttavimmista hautakeskuksista. Valtava ja kaunis rakennus oli Kreetan valloittajan, konsuli Quintus Metelluksen tyttären Cecilia Metellan hauta.
Caetani-suku liitti Cecilia Metellan mausoleumin linnan päätorniksi, ja se on säilyttänyt vaikuttavan ulkonäkönsä tähän päivään asti.
Jatka kävelyä, ja muutaman minuutin kuluttua löydät oikealla puolella Rooman Appian tien seitsemännen kiinnostavan kohteen, Frontespizion rauniot ja hieman kauempana Santa Maria Novan keskiaikaisen maalaistalon ja pyramidihautakammion.
Frontespizion rauniot Rooman Appian tiellä, keskiaikainen maalaistalo Santa Maria Nova ja pyramidihauta

Nämä kolme muistomerkkiä ovat kävelymatkan päässä toisistaan, joten niiden kiertäminen ei vie kauan. Frontespizion rauniot ovat hyvin säilynyt, pieni raunioiden ydin. Niiden uskotaan olevan peräisin noin 1. vuosisadalta eaa. alkaen. Muutaman metrin päässä on Santa Maria Novan keskiaikainen maalaistalo.
Jatka kävelyä muutaman metrin verran, niin näet muutaman metrin päässä pyramidin muotoisen rakennelman, josta ei ole toistaiseksi paljon tietoa, mutta haudan suuren koon vuoksi sen omistajasta on spekuloitu paljon, mutta mikään teorioista ei ole saanut vahvistusta.
Jatkamalla Rooman Appiantietä pitkin noin 100 metrin päässä on kahdeksas pysäkki, jonka muodostavat niin kutsutut Tumuli degli Orazi -röykkiöt, ja 150 metrin päässä niistä on Villa dei Quintili.
.
Tumuli degli Orazi ja Villa dei Quintili Appian tiellä Roomassa

Tumuli degli Orazin hautakompleksi koostuu kahdesta haudasta, jotka muistuttavat Banditaccian nekropolista löydettyjä etruskihautoja. Vaikka näiden hautojen ympärille on keksitty monia teorioita, ainoa asia, joka on toistaiseksi vahvistettu, on se, että yksi niistä on tyhjä eikä ole varmoja viitteitä siitä, keitä sinne on saatettu haudata.
Tumuli degli Orazin ankaran ankeuden vastakohtana on 150 metrin päässä sijaitseva Villa dei Quintili. Se on upea asuinkompleksi, Rooman esikaupunkialueiden suurin.
Villa dei Quintili kuului Quintilion veljeksille, jotka olivat Rooman konsuleita vuonna 151 jKr.
Veljekset murhattiin väitetyn maanpetoksen ja salaliiton vuoksi keisari Commoduksen käskystä, ja huvila takavarikoitiin. Quintilin veljesten teloituksen jälkeen Villaa käyttivät edelleen useat roomalaiset keisarit, kuten Commodus, asuinpaikkanaan.
Jatkamalla kävelyä saavut yhdeksännelle pysäkille, Casal Rotondoon.
Casal Rotondo

Casal Rotondo on Rooman Appian tien suurin pyöreä mausoleumi ja yksi Euroopan suurimmista. Tämä valtava mausoleumi oli aikoinaan päällystetty travertiinimarmorilla, ja sen uskotaan rakennetun noin 1. vuosisadalla eaa.
Valitettavasti sen rakentamisesta, alkuperästä ja alkuperäisistä omistajista ei ole monista tutkimuksista huolimatta saatu paljonkaan uutta tietoa.
Jokin aika sitten löydettiin fragmentaarinen kirjoitus, jossa oli nimi Cotta. Tämä löytö on saanut arkeologi Luigi Caninan uskomaan, että kyseessä on hautamuistomerkki, jonka on pystyttänyt Messalino Cotta, konsuli Messalla Corvinuksen poika, joka oli Augustuksen ajan lakimies ja kirjailija, mutta tätä teoriaa ei ole vahvistettu.
Kuka tahansa omistaja olikin, se on epäilemättä upea monumentti, ja Casal Rotondo on yksi suosikkipysähdyspaikoistani Rooman Appian tiellä.
Muutaman metrin päässä on Rooman Appian tien kymmenes ja viimeinen pysäkki, Torre Selce.
Selcen torni

Uskotaan, että 1200-luvulla Astalli-suku käytti muinaisen roomalaisen haudan perustuksia pohjana valtavan tornin rakentamiseen, joka tunnetaan nykyään Selcen tornina. Se sijaitsee Appian tien varrella, lähes turistireitin päässä.
Keskiajalla Rooman muinaiset monumentit kärsivät pahoin, koska niitä käytettiin louhoksina, joista ihmiset saivat halpaa tiiltä ja kiveä.
Vuosisatojen kuluessa Appian tien varrella olevat muistomerkit ryöstettiin peräkkäin, jolloin suurin osa niiden rikkauksista menetettiin. Selcen torni ei välttynyt tältä kohtalolta, ja sen lisäksi, että ajan kuluminen on luonnollisesti heikentänyt sen tilaa, peräkkäiset ryöstöretket ovat vieneet tornilta sen loiston, joka sillä on täytynyt olla aikoinaan.
Jos katsot kaukaisuuteen, voit nähdä akveduktin, joka toimitti vettä Villa dei Quintiliin. Näkymä on upea, se on poikkeuksellinen insinöörityö ja poikkeuksellisen kaunis.
Voiko Appiantietä kävellä lasten kanssa?

Rooman Appiantietä pitkin kulkeminen on hieno kokemus, mutta se tarkoittaa useita tunteja kävelyä. Kävelyä näin pitkälle ei suositella pienten lasten kanssa, jos he eivät ole tottuneet siihen. Jos haluat tehdä sen, ota mukaan lastenvaunut, jotta voit auttaa pieniä lapsia, kun he ovat liian väsyneitä.
Muista ottaa mukaan vettä ja välipalaa pienimmille. Älä myöskään unohda hattuja ja aurinkorasvaa.
Appian Wayn kulkeminen lasten kanssa voi olla helpompaa lämpimien ja kylmien kuukausien ulkopuolella. Jos matkustat Roomaan lasten kanssa, ota sää huomioon matkan suunnittelussa, ja yritä suunnitella matkasi parhaaseen matkustusaikaan Roomaan.
Vinkkejä Rooman Appian Wayn kävelyyn

- Koska kiertoajelu on aikaa vievä, muista juoda riittävästi (ota mukaan muutama pullo vettä), pukeudu mukaviin vaatteisiin (urheiluvaatteet ovat vielä parempia) ja sopiviin jalkineisiin (vältä sandaaleja äläkä edes harkitse korkokenkiä).
- Parasta on varata liput niihin Via Appia -nähtävyyksiin, joihin haluat päästä, jotta säästät aikaa matkan aikana ja varmistat, että löydät vapaita lippuja. Valitse aina liput etusijalla, sillä jonottaminen Roomassa voi olla todella työlästä.
- Suunnittele matkasi hyvissä aj oin ja varmista, että varaat liput ainakin tärkeimpiin nähtävyyksiin hyvissä ajoin etukäteen.
- Jos matkustat Roomaan ensimmäistä kertaa, yritä varata matkasuunnitelmiin ylimääräistä aikaa odottamattomien tapahtumien varalta. Onnistuneen matkan avain on ennakkosuunnittelu.
- Jos pidät mielessä nämä 10 vinkkiä Rooman matkan järjestämiseen, säästät paljon aikaa matkan järjestämisessä.