10 tekemistä Lissabonissa joulukuussa

Ota huomioon parhaat ideat, joilla voit nauttia joulukuun matkastasi Portugalin pääkaupunkiin.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Lissabonissa joulukuussa

Löytöjen muistomerkki Belémissä | ©Portuguese Gravity

Joulukuu Lissabonissa on loistava ajatus. Kaupunki valmistautuu jouluun: kadut ovat valaistuja, keskusta on täynnä käsityöläismarkkinoita, lapsille suunnattua kulttuuritoimintaa ja Bolo Rein ja paistettujen kastanjoiden tuoksua. Se on täydellinen aika nauttia niiden paikkojen viehätyksestä, jotka tekevät Portugalin pääkaupungista ainutlaatuisen matkakohteen.

Tässä postauksessa kerron asioista, joita et voi jättää väliin, jos matkustat Lissaboniin joulukuussa. Lissabonissa riittää aina paljon nähtävää, ja vaikka tässä kuukaudessa on tavallista enemmän kylmää ja sadetta, leuto ilmasto antaa sinulle mahdollisuuden nauttia kaikista valitsemistani aktiviteeteista. Kunhan et unohda sateenvarjoasi!

1.Tee maistiaiset parhaista portugalilaisista viineistä

VIINIKAUPPA|© Jennifer Chen
VIINIKAUPPA|© Jennifer Chen

Suosikkisuunnitelmani tähän aikaan vuodesta on epäilemättä tehdä viini- ja juustotasting viinikellarissa Lissabonissa, jossa voit maistella herkullisia portugalilaisia viinejä jopa 6 eri alueelta, kokemus, joka kestää noin 2 tuntia ja jossa viinit yhdistetään uskomattomaan valikoimaan maukkaita juustoja, leikkeleitä ja alkupaloja.

Ihanteellinen aktiviteetti ystävien, perheen tai kumppanin kanssa, jossa sukellat portugalilaisen viinin maailmaan ammattitaitoisen enologin kanssa ja jossa voit jakaa kokemuksesi ja kriteerisi muiden retken jäsenten kanssa. Osallistu tälle ainutlaatuiselle ja vertaansa vailla olevalle gastronomiselle matkalle!

Viinin ja juuston maistelu viinitilalla

2. Tutustu Lissaboniin mukavasti bussilla

lissabonin bussi|©Julian Walker
lissabonin bussi|©Julian Walker

Paras vaihtoehto tutustua Portugalin pääkaupunkiin ja joulukuun jouluvalaistukseen mukavasti ja omaan tahtiin on varata Lissabonissa turistibussi- ja raitiovaunulippu, jolla voit vierailla yli viidessäkymmenessä tunnusomaisessa paikassa ja monumentissa ja jäädä pois niistä paikoista, jotka kiinnostavat sinua eniten.

Sinun tarvitsee vain suunnitella reitti, joka sopii parhaiten kiinnostuksen kohteisiisi. Saat kartan, ja voit ihailla muun muassa Belémin tornia, Vasco da Gaman siltaa, Orienten asemaa, Jerónimosin luostaria ja Lissabonin katedraalia.

Lisäksi käytössäsi on audio-opas, jotta et jää paitsi mistään historian ja arkkitehtuurin yksityiskohdasta, kun tutustut kaupunkiin.

Varaa Lissabonin kiertoajelubussi ja raitiovaunu

3. Tee matka Fatimaan

VIERAILU, AVEIRON, FÁTIMAN JA COIMBRAN KIERTOAJELU|©jesus_lamela
VIERAILU, AVEIRON, FÁTIMAN JA COIMBRAN KIERTOAJELU|©jesus_lamela

Ja jos aiot olla Lissabonissa yli kolme päivää joulukuussa, suosittelen, että otat Lissabonin tekemisten ja vierailujen listallesi retken Fatimaan, jossa voit tutustua Lissabonin uskomattomaan pyhäkköön kuukautena, jolloin katolista juhlaa kunnioitetaan par excellence.

Tämä noin 5 tuntia kestävä opastettu retki sisältää kuljetuksen pyhäkköön ja takaisin, joten sinun ei tarvitse huolehtia siitä, miten pääset Fatimaan, joka sijaitsee 127 kilometrin päässä Portugalin pääkaupungista. Lisäksi asiantunteva paikallinen opas seuraa sinua koko kierroksen ajan, jotta et menetä mitään yksityiskohtaa paikan historiasta.

Sinulla on myös tilaisuus vierailla Ruusuparlamenttimme pyhäkössä, ilmestysten kappelissa, Kolmen paimenen talossa sekä osallistua messuun Pyhän kolminaisuuden basilikassa. Tarkista aikataulusta, että retkesi osuu samaan aikaan jumalanpalveluspäivän ja -ajan kanssa.

Tee retki Fatimaan

4. Älä missaa fado-iltaa

Fado-esitys Chiadossa| ©Lola Marin
Fado-esitys Chiadossa| ©Lola Marin

Aina kun menet Lissaboniin, et voi jättää väliin hyvää fadokonserttia. Vaikka tähän aikaan vuodesta kadut ja ostoskeskukset täyttyvät joululauluista, vierailu Portugalin pääkaupunkiin ei ole koskaan täydellinen ilman maailman kuuluisimman saudaden säveliä.

Ja jos rakastut tähän musiikkiin, kuten niin monet meistä, voit nauttia sen historiasta Fado-museossa. Se on täydellinen paikka nauttia aidoimmasta Lissabonista, ja se on myös ainutlaatuinen suunnitelma, jos satut olemaan kiinni sateisena ja kylmänä päivänä.

Vaikka Lissabonissa on useita myyttisiä paikkoja fadon kuuntelemiseen, joista monet sijaitsevat Alfaman alueella, on tietysti suuren turistivirran aikoina, kuten joulukuussa, syytä varata paikka etukäteen, jos haluat nauttia hyvästä konsertista, varsinkin jos haluat fado-illan, johon sisältyy myös illallinen Lissabonissa.

Varaa liput fado-esitykseen

5. Pakene kylmyyttä Lissabonin parhaisiin museoihin ja monumentteihin

Belémin torni ja Best of Portugal|©Vitor Junqueira
Belémin torni ja Best of Portugal|©Vitor Junqueira

Jos haluat paeta talven kylmyyttä, voit halutessasi vierailla joissakin Lissabonin tärkeimmistä museoista ja muistomerkeistä. Tässä on luettelo, josta voit valita mieltymyksiisi parhaiten sopivan:

  • Jeronimosin luostari Lissabonissa: Esimerkki manuelilaisesta taiteesta, tämä on yksi Lissabonin suosituimmista ja suosituimmista monumenteista yhdessä Belemin tornin kanssa, joka on ollut maailmanperintökohde vuodesta 1983.
  • Belémin torni Lissabonissa: Unesco on myös julistanut sen maailmanperintökohteeksi, ja se on yksi Lissabonin ikonisimmista muistomerkeistä, josta on uskomattomat näkymät kaupunkiin.
  • Kuninkaallisen aarteen museo Lissabonissa: Se sijaitsee Ajudan kansallisessa palatsissa, ja sen kokoelmissa on 11 eri teemaa ja interaktiivisia näyttelyitä, jotka on jaettu kolmeen eri kerrokseen.
  • Calouste Gulbenkian -museo: Vaikuttava kokoelma, jonka avulla pääset lähemmäksi kaupungin kulttuuria ja historiaa.
  • Benfica-museo Lissabonissa: Jos olet intohimoinen jalkapalloilija, älä jätä väliin opastettua kierrosta Estádio da Luzissa ja Benfica-museossa Lissabonissa.

Varaa lippu Lissabonin kuninkaalliseen aarremuseoon

6. Joulun vastakohta: Under The Doom -festivaali

Musiikkifestivaali| ©Hanny Naibaho
Musiikkifestivaali| ©Hanny Naibaho

Lissabonissa on jo lähes kymmenen vuoden ajan järjestetty joulukuussa tapahtuma metallimusiikin ystäville. Järjestely tarjoaa erilaisen kokemuksen joulusesongille, joka tuntuu täyttävän kaupungin jokaisen nurkan tähän aikaan vuodesta.

Unter The Doom -festivaali on esiintynyt Portugalin pääkaupungin eri paikoissa parhaiden kansainvälisten bändien kanssa, ja se on ehdoton vierailukohde, jos pidät synkistä äänistä ja vahvistimista.

Suosittelen tarkistamaan heidän virallisilta verkkosivuiltaan tarkat päivämäärät.

7. Tee matka ajassa taaksepäin

Carris-museo| ©Mike Dunbar
Carris-museo| ©Mike Dunbar

Jos joulukuinen matkasi Lissaboniin osuu kylmiin ja sateisiin päiviin ja haluat tehdä jotain mielenkiintoista suojassa, minulla on täydellinen suunnitelma sinulle. Yksi Portugalin pääkaupungin museoista, joista pidin eniten, oli Carris-museo, joka on kaupungin julkisen liikenteen museo.

Kyllä, kuten nimestä voi päätellä, se on raideliikenteeseen keskittynyt museo, sillä olet varmasti jo tajunnut, miten tärkeitä raitiovaunut ovat Lissabonin kaupungissa, mutta varo, ei vain raideliikennettä: siellä voit nähdä hevosvaunuja ja saada käsityksen siitä, millainen kaupunki oli yli sata vuotta sitten. Ainutlaatuinen kokemus.

Rua 1º de Maiossa sijaitseva Carris-museo on avoinna ympäri vuoden (paitsi sunnuntaisin) kello 10-18. Lippuja voi yleensä ostaa suoraan lipputoimistosta, mutta turistien huippukuukausina, kuten joulukuussa, on parasta varata liput etukäteen. Huomaa, että lapset pääsevät sisään noin 2 eurolla ja aikuiset maksavat noin 4 euroa.

8. Käy joulumessuilla: Natalis-messut

Natalisin joulumarkkinat| ©Natalis Notabilis
Natalisin joulumarkkinat| ©Natalis Notabilis

Joulukuun alussa Lissabonissa järjestetään Natalis-messut, joilla on maistuvia tuotteita ja käsitöitä. Messut järjestetään lähestyvän joulun valmistelemiseksi ja nauttimiseksi, joten sieltä löydät kaikenlaisia lahjoja: gastronomisia tuotteita, kirjoja, sisustusta ja muotia.

Messuilla on myös tilaa rentoutumiseen ja pienimmille huvituksiin. Jos olet Lissabonissa tähän aikaan vuodesta, se on täydellinen tapa valmistautua jouluun.

Tämä Feira Internacional de Lisboa -messukeskuksessa Rua do Bojadorilla sijaitseva maksuton tapahtuma vaihtaa päivämääräänsä joka vuosi, mutta yleensä se järjestetään joulukuun alussa neljän päivän ajan. Kannattaa muistaa, että paikalle pääsee autolla, ja siellä on pysäköintimahdollisuus, mutta voit myös käyttää julkisia liikennevälineitä ja mennä metrolla Orienten asemalle.

9. Ihmemaa räjäyttää tajuntasi

Wonderland Lissabon| ©F Delventhal
Wonderland Lissabon| ©F Delventhal

Wonderland Lisboa järjestetään joulukuussa Eduardo VII -puistossa, joka on kaupungin suurin puisto. Puisto on nähtävyys ympäri vuoden, ja tähän aikaan vuodesta se on koristeltu runsaasti turisteja varten. Wonderland-markkinat ovat ennen kaikkea markkinat, joiden kojuissa myydään joulutuotteita, mutta ne ovat myös loistava suunnitelma koko perheelle.

Miksi? Kerron miksi: Wonderlandissa on lahjoja ja joulutuotteita myyvien kojujen lisäksi luistinrata ja kelkkailurata, jättimäinen joulukuusi joulukylässä, karuselleja ja viihdeohjelmia. Lisäksi sisäänpääsy on ilmainen.

Wonderland on loistava paikka lasten kanssa Lissabonissa. Pääset sinne bussilla 736 tai 732 tai metrolla. Joka tapauksessa pysäkki, jossa sinun on poistuttava, on nimeltään Marqués de Pombal.

10. Nauti joulutunnelmasta joulukonserttien parissa

Basilica da Estrela| ©Scalleja
Basilica da Estrela| ©Scalleja

Lissabonissa on joitakin ikivanhoja ja monumentaalisia kirkkoja, jotka joulukuussa avaavat ovensa vierailijoille musiikista nauttimista varten. Kyseessä on ennen kaikkea barokin pyhän musiikin ohjelmisto, jota tähän aikaan vuodesta kuullaan Basílica da Estrelankaltaisten vertauskuvallisten monumenttien, kuten Basílica da Estrelan, kivimuurien ulkopuolella olevilta kaduilta.

Joulukonsertit ovat kaupungissa perinne, ja yleisö suhtautuu niihin hyvin myönteisesti. Kirkot täyttyvät konserttien aikana, ja monet niistä ovat ilmaisia, joten suosittelen tarkistamaan ohjelmanja varaamaan matkasuunnitelmassasi aikaa nauttia kamarimusiikista vaikuttavassa ympäristössä.

Joulukuussa ilmaisia konsertteja järjestäviä kirkkoja ovat muun muassa San Roquen kirkko, Santo Domingon kirkko ja Gracian kirkko, joten valinnanvaraa riittää.

Lissabonin lämpötilat joulukuussa

Joulu Lissabonissa| ©Mauro
Joulu Lissabonissa| ©Mauro

Yksi Lissabonin vetovoimatekijöistä on sen leuto ilmasto, mutta siitä huolimatta Lissabonissa on joulukuussa tavallista kylmempi ja sateisempi sää. Keskimääräinen minimilämpötila on noin 9ºC ja maksimilämpötila 14ºC, mikä ei ole huono lämpötila, jos haluat kävellä kaupungilla sopivissa vaatteissa. Voit myös nauttia aurinkoisista päivistä tai hetkistä, etenkin kuun alussa. Lämpötilat laskevat joulukuun edetessä ja sateiden mahdollisuus kasvaa, mutta Lissabonissa on paljon tekemistä talvellakin.

Taivas on yleensä pilvinen tähän vuodenaikaan, ja sateen mahdollisuus on suuri, vaikka sade Lissabonissa ei tee Portugalin pääkaupungista yhtään vähemmän houkuttelevaa - päinvastoin. Kunhan muistat nämä tiedot matkalaukkuasi pakatessasi, matkasi sujuu vaivattomasti.

Varaa kiertomatka Lissaboniin

Lissabonin joulukuun turistijoukot

Penan palatsi| ©laredawg
Penan palatsi| ©laredawg

Lissabonin matkailun huippusesonki on kesä (kesä-syyskuu), mutta viime aikoina turistien **määrä on kasvanut ympäri vuoden. Portugali vetoaa lämpiminä kuukausina vahvasti rantaturismiin, mutta Lissabonissa on sään lisäksi monia muita nähtävyyksiä.

Varsinkin joulukuussa, sillä kaupungissa vietetään paljon joulujuhlia. Se on matkailijoiden suuresti arvostama kaupunki, joten majoituksen ja liikenteen kysyntä Lissabonissa on jatkuvaa. Jos tiedät, että matkakohteesi joulukuussa on Lissabon, varaa etukäteen ne aktiviteetit, joista olet kiinnostunut, jotta et jää mistään paitsi.

Varaa retki Lissaboniin

Lissabonin hinnat joulukuussa

Euromääräinen lippu| ©Ibrahim Boran
Euromääräinen lippu| ©Ibrahim Boran

Lissabonin hinnat joulukuussa ovat hieman kalliimpia kuin matalasesongin aikana, koska joulukuun 6. päivä on pitkä viikonloppu ja joulusesonki lähestyy. Lissabonissa on tarjolla jotakin kaikille budjeteille, mutta tähän aikaan vuodesta on paljon vaihtoehtoja, joilla voit hemmotella itseäsi hieman ylimääräisellä rahalla.

Suosittelen varaamaan hotellin ja aktiviteetit hyvissä ajoin etukäteen, sillä hinnat voivat nousta pilviin ja saatavuus heikkenee päivämäärien lähestyessä. Jos suunnittelet matkasi etukäteen, voit saada halvempia hintoja ja laajemman valikoiman majoitus- ja aktiviteettivalikoimaa.

Varaa gastronominen kierros Lissabonissa

Mitä pakata mukaan Lissaboniin joulukuussa

Matkalaukun pakkaaminen| ©Kindel Media
Matkalaukun pakkaaminen| ©Kindel Media

Joulukuun lämpötila on Lissabonissa kylmempi kuin muina vuodenaikoina, mutta voit silti huoletta lähteä kiertelemään nähtävyyksiä tähän aikaan vuodesta, sillä kaupungin yleinen ilmasto on leuto. Muista kuitenkin pakata sateen ja kylmyyden varalta: hyvä takki, sateenvarjo ja ylimääräisiä vaatteita siltä varalta, että joudut yllättävään sadekuuroon.

Jos aiot tutustua kaupunkiin kävellen, käytä mukavia kenkiä, sillä kaupungissa on paljon mukulakivikiviä ja paljon kukkuloita.

Varaa retki Lissaboniin

Vaihtoehtoisia suunnitelmia vierailulle Lissaboniin joulukuussa

Viinin juominen| ©Breakingpic
Viinin juominen| ©Breakingpic

Onko sinulla jo suunnitelma Lissaboniin joulukuussa? Hetki vain! Minulla on muutamia muita ehdotuksia jaettavaksi kanssasi:

  • Lissabonissa on ravintoloita jokaiseen makuun ja budjettiin. Jos haluat tutustua kaikkeen, mitä Portugalin pääkaupungilla on tarjottavanaan, ehdotan, että ilmoittaudut kaupungin gastronomiselle kierrokselle Lissabonissa.
  • Ja jos sää on hyvä ja haluat ainutlaatuisen elämyksen, älä epäröi lähteä risteilylle Tajoa pitkin. Toinen näkökulma kaupunkiin, jota et pysty unohtamaan.
  • Lopuksi, jos haluat tutustua kaupunkien taidegallerioihin ja suosituimpiin katutaiteilijoihin, suosittelen osallistumaan Lissabonin katutaidekierrokselle.

Nyt olen kertonut sinulle kaiken. Onnea sateeseen ja... nauti matkastasi!

Varaa ruokakierros Lissabonissa