Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Lissabonissa talvella

Lissabonin romanttinen, boheemi ja hieman dekadentti tunnelma talvella tekee siitä Pariisin tai Rooman veroisen matkakohteen. Lisäksi Portugalin pääkaupunki tarjoaa riittävästi aktiviteetteja, jotta jokainen löytää itselleen jotain nautittavaa.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minuuttia luettu

10 tekemistä Lissabonissa talvella

Auringonlasku Lissabonissa | ©Gloria

Vaikka lämpötilat ovat jonkin verran leudommat kuin muualla maailmassa, Portugalin pääkaupungissa on talvella paljon vähemmän kävijöitä kuin sesonkiaikana. Niille, jotka haluavat tutustua Lissabonin nähtävyyksiin rennommin, tämä on täydellinen ajanjakso, varsinkin jos otat huomioon, kuinka paljon tekemistä näinä kuukausina on tarjolla.

Lissabon ei ole vain koristeltu jouluksi joulumarkkinoineen ja valaistuksineen, vaan se tarjoaa asukkailleen ja vierailijoilleen myös useita tapahtumia, kuten karnevaalit ja puolimaratonin. Yhtä vaikuttava on sen kahviloiden ja katujen talvitunnelma, jossa kahvin ja paahdettujen kastanjoiden tuoksu kulkee ohikulkijoiden mukana kävelyllä.

1. Tutustu Lissabonin joulumarkkinoihin

Campo de Santa Claran markkinat| ©Andrea Mann
Campo de Santa Claran markkinat| ©Andrea Mann

Kuten voit lukea tarkemmin joulunajan Lissabonista kertovasta artikkelistani, Portugalin pääkaupungissa on useita markkinoita, jotka ilahduttavat niin nuoria kuin vanhojakin. Jos olet onnekas ja matkustat tähän aikaan vuodesta, et voi jättää väliin joitakin niistä, kuten Campo Pequeno tai Alvalade.

 • Joulumarkkinat Campo Pequeno -aukiolla: tähän entiseen härkätaisteluun pystytetyissä kojuissa on tarjolla kaikenlaisia tuotteita elintarvikkeista käsitöihin. Erikoistavana tekijänä on se, että tapahtuvien esitysten lisäksi kaikki myytävä on kansallista tuotantoa.
 • Lissabonin Wonderlandin joulumarkkinat: Eduardo VII -puistossa järjestetään joka vuosi erilaiset joulumarkkinat. Sen nähtävyydet (maailmanpyörä, karusellit, jäähalli ja joulukylä) tekevät siitä täydellisen, jos olet käynyt Lissabonissa lasten kanssa.
 • Alvaladen joulumarkkinat: ne ovat epäilemättä yksi Lissabonin suosikeista. Sen puumajoissa on tarjolla kaikkea ruoasta joulukoristeisiin sekä käsitöitä ja muita tavaroita. Voit myös vierailla itse joulupukin talossa.
 • Santa Catalinan näköalapaikan joulumarkkinat: Vaikka markkinat eivät ole kovin suuret, ne ovat yksi Lissabonin houkuttelevimmista vierailukohteista, sillä ne sijaitsevat yhdellä kaupungin upeimmista näköalapaikoista.

Varaa yksityinen kierros Lissabonissa

2. Hyödynnä alennusmyynnit ja tee ostoksia itsellesi.

Myynnin hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla| ©Artem Beliaikin
Myynnin hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla| ©Artem Beliaikin

Joulusesonki ja kaupungin keskustan valaistut kadut yhdistetään yleensä ostoksiin. Jos olet kuitenkin käynyt Lissabonissa tammikuussa, sinulla on mahdollisuus hyödyntää alennusmyyntejä, jotka alkavat heti lomien jälkeen.

Parhaat paikat löytää hyviä löytöjä ovat Avenida da Liberdadella, sillä sieltä löydät monia luksusmuotiliikkeitä, joiden hinnat ovat alennusmyyntien aikana voimakkaasti alennettuja.

Toinen mielenkiintoinen alue, jos haluat löytää edullisia löytöjä, on Chiadon kaupunginosa, joka on yksi Lissabonin keskustan perinteisimmistä alueista. Parasta on vaeltaa kaduilla ja piipahtaa kaupoissa, jotka kiinnittävät huomion, ja pysähtyä välillä drinkille hienoihin kahviloihin.

Varaa opastettu kierros Lissabonissa

3. Ole häpeilemätön osallistuja Lissabonin karnevaaleissa

Lissabonin karnevaalit| ©Genn
Lissabonin karnevaalit| ©Genn

Lissabonin karnevaalit eivät tosin ole yhtä tunnettuja kuin muiden Euroopan kaupunkien karnevaalit. Monet kuitenkin väittävät, että se ei ole vain yksi Euroopan vanhimmista karnevaaleista, vaan että se on myös kuuluisien Rion karnevaalien alkuperä. Lissabonin katujen vilkkaudesta kannattaa liittyä juhliin ja nauttia siitä täysillä.

Jos olet Lissabonissa helmikuussa, jolloin karnevaalia vietetään (päivämääriä ei ole vahvistettu), kannattaa osallistua niin sanottuun roistojen karnevaaliin, joka juontaa juurensa 1200-luvulle. Sen kohokohta on "entrudo", suuri kulkue, joka koostuu kaupungin kaduilla kulkevista vertauskuvallisista vaunuista.

Monet kaupunginosat järjestävät omia juhlia. Erityisesti lapset pukeutuvat pukuihin, vaikka myös aikuisten voi nähdä noudattavan tätä tapaa.

Karnevaaleista nauttiminen on tietenkin myös yksi parhaista asioista, joita Lissabonissa voi tehdä yöllä. Käytännössä kaikki yöelämän paikat järjestävät omia aktiviteettejaan sekä paikallisten että vierailijoiden iloksi.

4. Lissabonin puolimaratonin spektaakkeli

Hieronymiittien luostari| ©Minh TRAN
Hieronymiittien luostari| ©Minh TRAN

Talven virallisena jäähyväisjuhlana maaliskuun kolmannella viikolla Lissabonissa järjestetään yksi sen upeimmista urheilutapahtumista. Jos olet Lissabonissa maaliskuussa, voit osallistua kilpailuun, joka on aikoinaan pitänyt hallussaan maailmanennätystä osallistujien määrässä. Se on myös ainutlaatuinen tilaisuus ylittää 25. huhtikuuta silta kävellen ja nauttia vertaansa vailla olevista näkymistä koko Portugalin pääkaupunkiin.

Itse asiassa tuona päivänä järjestetään kaksi eri kilpailua. Ensimmäinen, virallisempi, on Lissabonin puolimaraton, johon osallistuvat maailman parhaat urheilijat. Kilpailu alkaa Largo da Portagemista ja päättyy Jerónimosin luostarin vieressä, jonka tunnet, jos olet kulkenut reittiä Belémin kaupunginosan läpi.

Toinen kaikille amatööreille avoin kilpailu on minimaraton. Kyseessä on 7 200 metrin juoksu, ja se on enemmän kuin kilpailu, se on päivä, joka on täynnä hauskanpitoa. Kilpailupäivän aikana ei tietenkään ole pulaa hauskoista aktiviteeteista.

Varaa opastettu kierros Belemissä

5. Pakene kylmyyttä Lissabonin kahviloissa

Betlehem Kakut| ©André Luís
Betlehem Kakut| ©André Luís

Lissabonin kahvilat ja konditoriat ovat kaupungin todellinen instituutio. Vaikka ne ovat tietenkin avoinna ympäri vuoden, ei ole juuri parempia tuntemuksia kuin astua niihin suojaan kylmältä tai sateelta talvi-iltapäivisin ja siemailla hyvää kahvia ja makeaa herkkua.

Sinun tarvitsee vain katsoa näyteikkunoihin, niin saat houkutuksen mennä johonkin näistä kahviloista. Heidän makeisvalikoimansa, unohtamatta erinomaista kahvia tai kylmimpiä kylmää varten kuumaa suklaata, on lähes lyömätön.

Kaupungista ei voi poistua maistamatta yhtä maan tyypillisimmistä makeisista, ja jos se on vastavalmistettua ja vielä hieman lämmintä, kokemus on sitä parempi. Belémin kakku on jokapäiväistä kaikissa kahviloissa, mutta vain harva voi verrata Jerónimosin luostarin vieressä sijaitsevassa Pasteis de Belémissä valmistettua kakkua.

Muita kahviloita, joissa on ehdottomasti käytävä, ovat Café Nicola Rossiossa ja A Brasileira, joka on ehkä kaupungin kuuluisin kahvila.

6. Valmistaudu nauttimaan Lissabonin talvigastronomiasta (äläkä unohda kastanjoita!)

Kastanjat| ©andreaseves
Kastanjat| ©andreaseves

Portugalilaisesta ruokakulttuurista nauttiminen, tässä tapauksessa Lissabonissa, on yksi parhaista kokemuksista, joita kuka tahansa matkailija voi saada. Talvella löydät lisäksi joitakin kausiruokia, jotka saavat sinut haluamaan toistaa kokemuksen. Tässä on joitakin tärkeimpiä, mutta älä epäröi tilata lisää, kun löydät niitä:

 • Caldeirada: Tämä ruokalaji valmistetaan kalasta, äyriäisistä tai turskasta. Valitut ainekset keitetään perunoiden, tomaatin, paprikan, valkosipulin ja sipulin kanssa valkoviiniliemessä.
 • Cocido a la portuguesa: Tämä talvinen muhennos sisältää lihaa, perunoita, erilaisia vihanneksia ja palkokasveja. Jos kokeilet sitä, unohdat kylmyyden muutamaksi tunniksi.
 • Caldo verde: jos pidät keitosta, rakastat tätä ruokalajia. Sen aineksia ovat chorizo-makkara, perunat, kaali, sipuli ja pavut, ja sitä pidetään yhtenä talven parhaista herkuista.
 • Feijoada: tämän portugalilaisen ruokalajin perustana ovat pavut ja porkkanat. Sen lisänä on yleensä pekonia, valkoista riisiä ja chorizoa. Kuten huomaat, se on melko runsas ja sopii talveen.
 • Kastanjat: Jos matkustat Lissaboniin joulukuussa tai sitä seuraavina kuukausina, löydät paahdettuja kastanjoita myyviä kojuja monista kaupungin kadunkulmista. Tuoksu kulkee mukanasi kävelyretkilläsi ja kutsuu sinua ostamaan niitä.
 • Ginjinha-likööri: yksi Lissabonin talven perinteisimmistä juomista on ginjinha. Tätä sokerin, brandyn ja kanelin kanssa fermentoitua hapankirsikoista valmistettua likööriä juodaan yleensä paukuissa, ja sitä on perinteisesti pidetty loistavana lääkkeenä talven vilustumiseen. Ei ole parempaa paikkaa kokeilla sitä kuin Rossio Square, A Ginjinha -ravintola.

Voit myös varata lounas- tai illallispöydän ja ruokalistan Hard Rock Cafesta Lissabonissa, jossa on tarjolla juomia ja elävää musiikkia.

7. Lähde matkalle Sintraan ja Cabo de Rocaan ilman väkijoukkoja.

Penan palatsi| ©laredawg
Penan palatsi| ©laredawg

Lissabonista käsin voi tehdä monia retkiä, mutta vain harva niistä vetää vertoja Sintran retkelle. Talvella Sintran vierailun etuna on, että siellä ei ole tungosta, olipa kyseessä sitten järjestetty kiertomatka tai omatoiminen vierailu, puhumattakaan metsien ja puutarhojen kauneudesta talvivalossa.

Kuten artikkelissani siitä, miten Lissabonista pääsee Sintraan, kerrotaan, vaihtoehdoista ei ole pulaa. Valitsitpa minkä tahansa, suosittelen kuitenkin, ettet jätä väliin Sintran tärkeimpiä nähtävyyksiä Penan palatsista Quinta de Regaleiraan, Castelo dos Mourosiin ja Convent dos Capuchosiin.

Talvella huomaat, että jotkut näistä paikoista, erityisesti palatsin ja Quintan puutarhat sekä metsä, jossa luostari sijaitsee, saavat vielä salaperäisemmän tunnelman kuin muina vuodenaikoina. Mielestäni tämä on syksyn ohella paras aika vierailla siellä, kunhan sade pysyy poissa.

Varmista myös, että matkallasi pysähdyt Cape Rocassa. Täältä avautuvat upeat näkymät Atlantille, jonka voimakkuus kallioita vasten rikkoutuessaan on vielä upeampi tähän vuodenaikaan.

Varaa retkesi Sintraan

8. Kiinalainen kulttuuri Lissabonin sydämessä: kiinalainen uusi vuosi

Kiinalainen uusi vuosi Lissabon| ©Zhang Liyun
Kiinalainen uusi vuosi Lissabon| ©Zhang Liyun

Kiinalaista uutta vuotta on juhlittu Lissabonissa jo muutaman vuoden ajan, mutta siitä on tulossa kaupungissa yhä suositumpi. Tapahtuma kaikkine väreineen ja kauneutensa on erittäin suositeltava, jos satut olemaan Portugalin pääkaupungissa silloin, kun se järjestetään (päivämäärää ei ole vahvistettu, mutta se on yleensä tammikuun lopussa tai helmikuun alussa).

Yksi juhlan päätapahtumista on suuri paraati Almirante Reis Avenueta pitkin, joka kulkee kaupunginosan halki, jonne kaupungin suurin kiinalaisyhteisö on asettunut.

Useita kulttuurijärjestöjä, kouluja, orkestereita ja erilaisia yhteisöjä kulkee kadulla, ja niiden jäsenet ovat pukeutuneet perinteisiin pukuihin. Paraatin aikana järjestetään taistelulajiesityksiä ja perinteisiä tansseja, joita kaikkia säestää Aasian eri alueiden tyypillinen musiikki. Lohikäärme on tietysti myös mukana paraatissa.

Paraatin lisäksi aukiolle pystytetään useita kojuja, joissa myydään kiinalaista ruokaa, käsitöitä ja vaatteita. Kun ilta laskeutuu, läheisessä puistossa järjestetään suuret juhlat. Sadat ihmiset tulevat nauttimaan erilaisista perinteisistä kiinalaisista esityksistä, kuten näyttävästä lohikäärme- ja leijonatanssista.

9. Vältä sade raitiovaunukierroksella

Yöraitiovaunu| ©Lisa Fotios
Yöraitiovaunu| ©Lisa Fotios

Vain harva kuva edustaa Lissabonia paremmin kuin sen raitiovaunut. Tämä liikenneväline on yli vuosisadan ajan ollut osa kaupungin fysiologiaa, ja nykyään monet kaupunkiin tulevat vierailijat käyttävät sitä. Vaikka niillä voi ajaa ympäri vuoden, talvella niillä voi tehdä lyhyen kiertoajelun sateelta ja kylmältä suojassa.

Raitiovaunut, olivatpa ne sitten nykyaikaisia tai vanhoja, ovat nykyään matkailunähtävyyksiä. Kävijöiden eniten käyttämä linja on epäilemättä linja 28, jota suosittelen käyttämään, jos haluat kiertää osan kaupungista. Näin vältät huonon sään, mutta opit myös liikkumaan kaduilla ja voit kävellä takaisin.

Raitiovaunua 28, joka on punainen, käytetään pääasiassa suosituimmilla turistireiteillä. Talvella ei onneksi ole sesonkiaikojen väkijoukkoja, joten voit nauttia matkasta ilman vaivaa.

Linja kulkee rinteitä pitkin Graçan, Baixan ja Estrelan kaupunginosien läpi ja kulkee lähellä tärkeitä paikkoja, kuten Pyhän Yrjön linnaa, Sé-katedraalia, Bairro Altoa ja Chiadoa.

Suosittelen päättämään kierroksen Graçan näköalapaikalle, joka on yksi Lissabonin upeimmista. Jos olet kävellyt Alfaman alueella, saatat jo tuntea sen, mutta sen näkymät kiehtovat sinua, olitpa tai et. Jos sää sallii, voit istua siellä sijaitsevan kahvilan terassilla juomalla ja katsella kaupunkia ylhäältä päin.

Varaa Lissabonin nähtävyyksiä kiertävä raitiovaunu

10. Tutustu joihinkin Lissabonin mielenkiintoisimmista museoista kylmältä suojassa

Calouste Gulbenkianin museo| ©Mark
Calouste Gulbenkianin museo| ©Mark

Vaikka Lissabonin talvisää ei olekaan liian kylmä, siellä sataa usein. Neuvoni on, että kannattaa valmistella matkaa nämä olosuhteet huomioon ottaen ja käyttää tilaisuutta hyväkseen vierailemalla joissakin kaupungin mielenkiintoisimmista museoista.

Lissabonin katujen kauneuden vuoksi sen museot jäävät usein huomiotta. Jotkut niistä ovat kuitenkin rauhallisen vierailun arvoisia.

 • Calouste Gulbenkian -museo: museossa on yksi Euroopan suurimmista yksityisistä kokoelmista, jonka taideteokset ovat peräisin vuodesta 2000 eaa. nykyaikaan. Näyttelyn kohokohtiin kuuluvat Warholin, Picasson, Dalín, Duchampin ja Pollockin teokset.
 • Kansallinen kaakelimuseo: vierailu tarjoaa kattavan yleiskatsauksen yhteen Portugalin tyypillisimmistä esineistä, kaakeleihin.
 • Oseanarium: Tämä on itse asiassa Euroopan suurin sisäakvaario. Expo 98 -tapahtumaa varten rakennettu rakennus on todellinen taideteos, joka jäljittelee kelluvaa satamaa. Se sijaitsee kansojen puistossa.
 • Fado-museo: jos olet nauttinut illallisesta fado-esityksen kanssa, tiedät jo jotain tästä musiikkilajista. Tämä museo kertoo sen historiasta, ominaisuuksista ja tärkeimmistä edustajista.

Varaa liput fado-esitykseen

Sää Lissabonissa talvella

Lissabonin joulumarkkinat| ©F Delventhal
Lissabonin joulumarkkinat| ©F Delventhal

Talvea pidetään Lissabonissa hiljaisena kautena, mikä vaikuttaa merkittävästi matkailijoiden määrään, lukuun ottamatta loppuvuotta ja karnevaaleja.

Joulukuun korkein lämpötila ei yleensä ylitä 15ºC:ta, kun taas alin lämpötila on noin 9ºC. Toisaalta tässä kuussa pimeä tulee noin klo 17: 15 (muista, että Portugalissa on yksi tunti vähemmän kuin Espanjassa).

Tammikuu on vuoden kylmin kuukausi. Kylmyys ei kuitenkaan ole liian voimakasta, sillä korkeimmat lämpötilat ovat 15ºC ja alhaisimmat noin 7ºC, vaikka ei ole harvinaista, että jotkut yöt ovat hieman kylmempiä.

Helmikuun lämpötiloissa ei ole juuri mitään eroa edelliseen kuukauteen verrattuna. Keskiarvot ovat vain yhden asteen korkeammat kuin tammikuussa.

Mitä pakata mukaan Lissaboniin talvella

Matkatavaroiden valmistelu| ©Kindel Media
Matkatavaroiden valmistelu| ©Kindel Media

Kylmyyden lisäksi sinun on syytä varautua sateeseen, kun matkustat Lissaboniin talvella. Tästä syystä matkatavaroissa ei pitäisi koskaan olla sateenvarjoa eikä hyvää mackintoshia.

Jos mahdollista, ota mukaan vedenpitävät, kumipohjaiset kengät, mutta muista aina, että niiden on oltava mukavat, jotta et kärsi pitkillä kävelyretkillä Lissabonin rinteitä ylös ja alas.

Älä myöskään unohda hyvää takkia, etenkään jos aiot mennä ulos yöllä. Huivien ja käsineiden osalta kaikki riippuu siitä, kuinka kylmässä olet.