10 tekemistä Lissabonissa talvella

Sen romanttinen, boheemi ja jokseenkin dekadentti ilmapiiri sekä tarjottavien aktiviteettien määrä tekevät Lissabonista Euroopan suurten pääkaupunkien veroisen talvikohteen.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Lissabonissa talvella

Auringonlasku Lissabonissa | ©Gloria

Vaikka lämpötilat ovat jonkin verran leudommat kuin muualla maailmassa, Portugalin pääkaupungissa on talvella paljon vähemmän kävijöitä kuin sesonkiaikana. Niille, jotka haluavat vierailla Lissabonin nähtävyyksissä rauhallisemmin, tämä on täydellinen ajanjakso, varsinkin jos otetaan huomioon tekemisen määrä: markkinat, joulumarkkinat, karnevaalit, puolimaraton ja vaikuttava talvitunnelma täynnä valoja, värejä ja miellyttäviä tuoksuja.

1. Tutustu Lissabonin joulumarkkinoihin

Campo de Santa Claran markkinat| ©Andrea Mann
Campo de Santa Claran markkinat| ©Andrea Mann

Kuten voit lukea tarkemmin jouluista Lissabonia käsittelevästä artikkelistani, Portugalin pääkaupungissa on useita markkinoita, jotka ilahduttavat niin nuoria kuin vanhojakin:

 • Campo Pequeno -aukion joulumarkkinat: tähän entiseen härkätaisteluun pystytetyissä kojuissa on tarjolla kaikkea kansallisista tuotteista elintarvikkeisiin ja käsitöihin.
 • Lissabonin Wonderlandin joulumarkkinat: Eduardo VII:n puistossa järjestetään joka vuosi nämä erilaiset joulumarkkinat, joiden nähtävyydet (maailmanpyörä, karusellit, jäähalli tai joulukylä) tekevät niistä täydelliset, jos olet käynyt Lissabonissa lasten kanssa.
 • Alvaladen joulumarkkinat: Nämä ovat epäilemättä yksi Lissabonin suosikeista. Sen puiset majat tarjoavat ruokaa, joulukoristeita ja käsitöitä. Voit myös vierailla itse joulupukin talossa.
 • Santa Catalinan näköalapaikan joulumarkkinat: Vaikka markkinat eivät ole kovin suuret, ne ovat yksi houkuttelevimmista, sillä ne sijaitsevat yhdellä kaupungin upeimmista näköalapaikoista.

Varaa opastettu kierros Lissabonissa

2. Osallistu häpeilemättä Lissabonin karnevaaleihin

Lissabonin karnevaalit| ©Genn
Lissabonin karnevaalit| ©Genn

Lissabonin karnevaalit eivät tosin ole yhtä tunnettuja kuin muiden Euroopan kaupunkien karnevaalit. Monet kuitenkin väittävät, että se ei ole vain yksi Euroopan vanhimmista karnevaaleista, vaan että se on myös kuuluisien Rion karnevaalien alkuperä. Lissabonin katujen eloisuus on juhliin osallistumisen arvoista, ja kiertoajelu Lissabonissa voi olla siihen oiva tapa.

Jos olet Lissabonissa helmikuussa, jolloin karnevaaleja vietetään (päivämääriä ei ole vahvistettu), sinun kannattaa osallistua niin sanottuun konnien karnevaaliin. Lisäksi monet kaupunginosat järjestävät omia juhlia. Erityisesti lapset pukeutuvat pukuihin, vaikka myös joidenkin aikuisten voi nähdä noudattavan tätä tapaa.

Karnevaaleista nauttiminen on tietenkin myös yksi parhaista asioista, joita Lissabonissa voi tehdä yöllä. Käytännöllisesti katsoen kaikki yöelämän paikat järjestävät omia aktiviteettejaan sekä paikallisten että vierailijoiden iloksi.

Varaa retki Lissaboniin

3. Iloitse Lissabonin puolimaratonin spektaakkelista

Jeronimosin luostari| ©Minh TRAN
Jeronimosin luostari| ©Minh TRAN

Jos olet Lissabonissa maaliskuussa, voit osallistua kilpailuun, jossa on maailmanennätysmäärä osallistujia. Se on myös ainutlaatuinen tilaisuus ylittää 25. huhtikuuta silta kävellen ja nauttia ainutlaatuisesta näkymästä koko Portugalin pääkaupunkiin.

Tuona päivänä järjestetään itse asiassa kaksi eri kilpailua:

 • Ensimmäinen, virallisempi, on Lissabonin puolimaraton, johon osallistuvat maailman parhaat urheilijat. Tämä kilpailu alkaa Largo da Portagemista ja päättyy Jerónimosin luostarin vieressä, jonka tunnet, jos olet kulkenut reitin Belémin kaupunginosan läpi.
 • Toinen kaikille amatööreille avoin kilpailu on minimaraton. Kyseessä on 7 200 metrin juoksu, ja se on enemmän kuin kilpailu, se on päivä, joka on täynnä hauskanpitoa.

Hauskoja aktiviteetteja ei tietenkään puutu kisapäivän aikana.

Varaa opastettu kierros Belemissä

4. Pakene kylmyyttä Lissabonin kahviloissa.

Belemin kakut| ©André Luís
Belemin kakut| ©André Luís

Lissabonin kahvilat ja konditoriat ovat kaupungin instituutio. Vaikka ne ovat tietenkin avoinna ympäri vuoden, harva tunne on parempi kuin astua sisään niihin suojautumaan kylmältä tai sateelta talvi-iltapäivisin siemaillen hyvää kahvia ja makeaa.

Kaupungista ei voi poistua maistamatta yhtä maan tyypillisimmistä makeisista, ja jos se on vastavalmistettua ja vielä hieman lämmintä, sitä parempi kokemus. Belémin kakku on kaikkialla läsnä kaikissa kahviloissa, kuten Rossiossa sijaitsevassa Café Nicolassa ja A Brasileirassa, joka on ehkä koko kaupungin kuuluisin.

Harva kuitenkaan vetää vertoja Jerónimosin luostarin vieressä sijaitsevassa Pasteis de Belémissä valmistetulle kakulle. Haluatko suunnitelman, jossa yhdistyvät kulttuuri ja gastronomia? Vieraile Jerónimosin luostarissa ja herkuttele lähtiessäsi Belémin leivonnaisilla.

Osta liput Jerónimosin luostariin

5. Nauti talvisesta gastronomiasta Lissabonissa

Kastanjat| ©andreaseves
Kastanjat| ©andreaseves

Portugalilaisen gastronomian maistelu, tässä tapauksessa Lissabonissa, on yksi parhaista kokemuksista, joita matkailija voi saada. Talvella on lisäksi tarjolla kausiruokia, jotka saavat sinut palaamaan takaisin hakemaan lisää:

 • Caldeirada: tämä ruokalaji valmistetaan kalasta, äyriäisistä tai turskasta, jossa on perunoita, tomaattia, pippuria, valkosipulia ja sipulia valkoviiniliemessä.
 • Cocido a la portuguesa: tämä talvinen muhennos sisältää lihaa, perunoita, erilaisia vihanneksia ja palkokasveja. Ihanteellinen tapa unohtaa kylmyys muutamaksi tunniksi.
 • Caldo verde: sen aineksia ovat chorizo-makkara, perunat, kaali, sipuli ja pavut, ja sitä pidetään yhtenä parhaista talvisista ruokalajeista.
 • Feijoada: papuja ja porkkanoita on tämän ruokalajin perusta, ja sen lisukkeena on yleensä pekonia, valkoista riisiä ja chorizoa. Melko runsas ja talveen sopiva ruokalaji.
 • Kastanjat: Jos matkustat Lissaboniin joulukuussa tai sitä seuraavina kuukausina, voit löytää paahdettuja kastanjoita myyviä kojuja monista kaupungin kadunkulmista.
 • ** Ginjinha-likööri**: yksi Lissabonin talven perinteisimmistä juomista. Perinteisesti sitä pidettiin loistavana lääkkeenä talven vilustumiseen.

Voit myös varata pöydän ruokalistalla Hard Rock Cafesta Lissabonissa lounaalle tai illalliselle, johon sisältyy juomia ja elävää musiikkia.

Osta ruokalista Hard Rock Cafe Lissaboniin

6. Tee retki Sintraan ja Cabo de Rocaan

Penan palatsi| ©laredawg
Penan palatsi| ©laredawg

Talvella matkan varaaminen Lissabonista Sintraan ja Cabo da Rocaan tarjoaa sen edun, että siellä ei ole tungosta, puhumattakaan metsien ja puutarhojen kauneudesta talvivalossa, joka antaa niille vielä salaperäisemmän tunnelman kuin muina vuodenaikoina.

Kuten kerron artikkelissani siitä, miten Lissabonista pääsee Sintraan, vaihtoehdoista ei ole pulaa. Valitsitpa minkä tahansa, suosittelen kuitenkin, ettet jätä väliin Sintran tärkeimpiä nähtävyyksiä:

Varmista myös, että retki sisältää pysähdyksen Cabo da Rocassa. Sieltä avautuvat upeat näkymät Atlantille, jonka jyrkänteisiin törmäävä voima on tähän vuodenaikaan vieläkin upeampi.

Varaa retki Sintraan

7. Koe kiinalainen uusivuosi Lissabonin sydämessä

Kiinalainen uusi vuosi Lissabonissa| ©Zhang Liyun
Kiinalainen uusi vuosi Lissabonissa| ©Zhang Liyun

Kiinalaista uutta vuotta on juhlittu Lissabonissa jo muutaman vuoden ajan, mutta siitä on tulossa kaupungissa yhä suositumpi. Tapahtuma kaikkine väreineen ja kauneutensa on erittäin suositeltava, jos satut olemaan Portugalin pääkaupungissa silloin, kun se järjestetään (päivämäärää ei ole vahvistettu, mutta se on yleensä tammikuun lopussa tai helmikuun alussa).

Yksi juhlan päätapahtumista on suuri paraati Almirante Reis Avenueta pitkin, joka kulkee kaupunginosan halki, jonne kaupungin suurin kiinalaisyhteisö on asettunut, ja jota pitkin sadat ihmiset kulkevat perinteisissä puvuissa ja esittävät taistelulajiesityksiä ja perinteisiä tansseja.

Paraatin lisäksi aukiolle pystytetään useita kojuja, joissa myydään kiinalaista ruokaa, käsitöitä ja vaatteita. Kun ilta laskeutuu, läheisessä puistossa järjestetään suuret juhlat. Sadat ihmiset tulevat yleensä nauttimaan erilaisista perinteisistä kiinalaisista esityksistä, kuten näyttävästä lohikäärme- ja leijonatanssista.

8. Vältä sade raitiovaunumatkalla.

Yöraitiovaunu| ©Lisa Fotios
Yöraitiovaunu| ©Lisa Fotios

Harva kuva edustaa paremmin Lissabonia kuin sen raitiovaunut, joten varaamalla Lissabonin nähtävyysraitiovaununvoit tehdä lyhyen kiertoajelun, joka on talvella myös turvallinen sateelta ja kylmältä.

Raitiovaunut, olivatpa ne sitten nykyaikaisia tai vanhoja, ovat nykyään matkailunähtävyyksiä omassa lajissaan. Kävijöiden keskuudessa epäilemättä suosituin on linja 28, jota suosittelen käyttämään osan kaupunkia kiertämiseen. Sen lisäksi, että vältät huonon sään, opit myös kiertämään katuja ja kävelemään takaisin.

Tämä linja kulkee ylämäkeen Graçan, Baixan tai Estrelan kaupunginosien läpi ja kulkee lähellä tärkeitä paikkoja, kuten Pyhän Yrjön linnaa, Sé-katedraalia, Bairro Altoa tai Chiadoa. Suosittelen päättämään kierroksen Graçan näköalapaikalle, joka on yksi Lissabonin upeimmista. Jos olet kävellyt Alfamassa, saatat jo tuntea sen, mutta olitpa tai et, sen näkymät vangitsevat sinut.

Varaa Lissabonin nähtävyyksiä kiertävä raitiovaunu

9. Suojaudu kylmältä vierailemalla Lissabonin mielenkiintoisimmissa museoissa

Calouste Gulbenkian -museo| ©Mark
Calouste Gulbenkian -museo| ©Mark

Vaikka Lissabonin talvisää ei olekaan liian kylmä, sataa usein. Neuvoni on, että kannattaa valmistautua matkaan tätä silmällä pitäen ja vierailla joissakin kaupungin mielenkiintoisimmista museoista.

Lissabonin katujen kauneuden vuoksi sen museot jäävät usein huomiotta. Jotkin niistä ovat kuitenkin rauhallisen vierailun arvoisia.

Varaa liput kuninkaallisen aarteen museoon: Ajudin kansallispalatsissa on maan vaikuttavin korukokoelma.

 • Kansallinen kaakelimuseo: vierailu tarjoaa erittäin kattavan katsauksen yhteen Portugalin tyypillisimmistä ja nykyisimmistä esineistä, kaakeleihin.
 • Oseanarium: Euroopan suurin sisätiloissa sijaitseva akvaario on todellinen taideteos, joka simuloi kelluvaa satamaa. Se sijaitsee Parque das Naçõesissa.
 • Fado-museo: Jos olet nauttinut illallisella fado-esityksen, tiedät jo jotain tästä musiikkityylistä. Tämä museo kertoo sen historiasta, ominaispiirteistä ja tärkeimmistä edustajista.

Varaa liput Calouste Gulbenkian -museoon

10. Hyödynnä alennusmyyntiä lippujen ostamiseen.

Hyödynnä alennusmyynnit| ©Artem Beliaikin
Hyödynnä alennusmyynnit| ©Artem Beliaikin

Joulusesonki valaistuine keskustan katuineen yhdistetään usein ostoksiin. Jos kuitenkin olet Lissabonissa tammikuussa, sinulla on tilaisuus hyödyntää alennusmyynnit, jotka alkavat heti pyhien jälkeen.

Parhaat paikat hyvien löytöjen tekemiseen ovat Avenida da Liberdadella, sillä sieltä löydät monia ylellisiä muotiliikkeitä, joissa on alennusmyyntien aikana vahvasti alennettuja hintoja.

Toinen mielenkiintoinen alue, jos haluat löytää löytöjä, on Chiadon kaupunginosa, joka on yksi Lissabonin keskustan perinteisimmistä alueista. Kannattaa vaeltaa kaduilla ja piipahtaa silmään osuvissa liikkeissä, ja pysähtyä välillä drinkille hienoihin kahviloihin.

Varaa opastettu kierros Lissabonissa

Lissabonin sää talvella

Lissabonin joulumarkkinat| ©F Delventhal
Lissabonin joulumarkkinat| ©F Delventhal

Talvea pidetään Lissabonissa hiljaisena vuodenaikana, mikä vaikuttaa merkittävästi matkailijoiden määrään, lukuun ottamatta loppuvuotta ja karnevaaleja.

Joulukuun korkein lämpötila ei yleensä nouse yli 15ºC, kun taas alin lämpötila on noin 9ºC. Toisaalta pimeä tulee noin klo 17. 15 (muista, että Portugalissa on yksi tunti vähemmän kuin Espanjassa).

Tammikuu on vuoden kylmin kuukausi, vaikka kylmyys ei olekaan liian voimakasta, sillä maksimilämpötila on 15ºC ja keskimääräinen minimilämpötila noin 7ºC. Helmikuun lämpötiloissa ei juuri ole eroja edelliseen kuukauteen verrattuna. Keskiarvoissa on vain yhden asteen ero tammikuuhun.

.

Mitä pakata mukaan Lissaboniin talvella

Matkatavaroiden valmistelu| ©Kindel Media
Matkatavaroiden valmistelu| ©Kindel Media

Kylmyyden lisäksi sinun on syytä varautua sateeseen, kun matkustat Lissaboniin talvella. Tämän vuoksi matkatavaroista ei pidä koskaan puuttua sateenvarjoa eikä kunnon mokkapalttoota.

Jos mahdollista, ota mukaan myös vedenpitävät ja kumipohjaiset kengät, mutta muista aina, että niiden on oltava mukavat, jotta et kärsi pitkillä kävelyretkillä Lissabonin rinteitä ylös ja alas.

Älä myöskään unohda kunnon takkia, etenkään jos aiot lähteä ulos yöllä. Huivien ja käsineiden osalta kaikki riippuu siitä, kuinka kylmä sinulla on.