12 tekemistä Lissabonissa lokakuussa

Mitä suunnitelmia teillä on lokakuussa Lissaboniin suuntautuvalle matkallenne? Jos haluat ottaa kaiken irti matkastasi, osallistua kulttuuritapahtumiin ja juhlia kuukauden tärkeimpiä päiviä Lissabonissa, jatka lukemista, sillä minulla on sinulle useita ehdotuksia.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuuttia luettu

12 tekemistä Lissabonissa lokakuussa

Lissabonin näköalapaikka | © Louis Droege

Lokakuu on hyvä aika matkustaa Lissaboniin. Miksi? Koska halloweenin kaltaisten kansainvälisempien päivämäärien lisäksi Portugalin pääkaupungissa vietetään tässä kuussa muitakin tärkeitä tapahtumia, joilla on suuri kulttuurinen arvo kaupungille.

Jos etsit vaihtoehtoisia suunnitelmia lokakuulle tai haluat vierailla ainutlaatuisessa Lissabonissa, jota ei ole saatavilla muuna aikana vuodesta, olet valinnut hyvän kuukauden matkallesi. Suosikkisuunnitelmiini kuuluu paljon elokuvissa käyntiä ja satunnaisia juhlailtoja, mutta älä huoli, sinulla on myös mahdollisuus tutustua maaseutumaisempiin alueisiin Lissabonin ympärillä.

1. Ahmi Lissabonin tapas-reitillä

Tapakset| ©Salomé Chaussure
Tapakset| ©Salomé Chaussure

Lissabonilla on paljon hyvää tarjottavaa, ja yksi niistä on sen ruoka. Sinun ei tietenkään tarvitse matkustaa lokakuussa nauttiaksesi sen ruokakulttuurista, mutta jos matkustat kyseisenä kuukautena, minulla on sinulle hyviä uutisia: kaupungissa järjestetään tapasreitti. Mistä se tarkalleen ottaen koostuu? Erittäin edulliseen hintaan, jossa yhdistyvät juoma ja tapas eri paikoissa, voit tehdä gastronomisen kierroksen ja nauttia Lissabonista.

Itse asiassa portugalilaiset kutsuvat tapaksia nimellä petiscos, sillä ne ovat kuin pieniä lautasia, jotka syödään yhdellä suupalalla. Vaikka niitä on monenlaisia, minusta parhaita ja sellaisia, joita ei voi jättää väliin, ovat ne, joissa on mereneläviä, jotka ovat Lissabonissa erittäin korkealaatuisia tuotteita.

Lokakuun tapas-reitti on erittäin hyvä vaihtoehto, jotta voit varmistaa, että maistat erilaisia petiscoja. Portugalin pääkaupungin baarit suunnittelevat ja valmistavat yleensä uusia ehdotuksia yksinomaan tätä tapahtumaa varten, ja niiden tavoitteena on yhdistää tapasten ja muutaman oluen nauttiminen Lissabonissa kävellessäsi; lyhyesti sanottuna tapa nostaa sen kulttuurin ja gastronomian arvoa. Aiotko jättää sen väliin?

Lähde gastronomiselle kierrokselle Lissaboniin

2. Suojaudu sateelta Lissabonin valtamerenpuistossa

Lissabonin merentutkimuslaitos| ©Vitor Oliveira
Lissabonin merentutkimuslaitos| ©Vitor Oliveira

Jos sataa jonain päivänä, jona aiot olla Lissabonissa, mikä on melko todennäköistä, jos olet menossa Lissaboniin (ennusteissa ennustetaan ainakin 8 sadepäivää), suosittelen valitsemaan suunnitelman, joka pitää sinut viihdyttävänä ainakin puolen päivän ajan. Missä? Varaa liput Oseanariumiin. Tulet yllättymään iloisesti siitä, miten paljon elämää sen 5 miljoonassa vesilitrassa on.

Oseanariumissa on lajeja kaikista maailman valtameristä, ja siitä on tullut yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä sekä lapsille että aikuisille. Parasta on, että merieläinten luonnolliset elinympäristöt on luotu erittäin hyvin, joten sen tunneleiden alla ja huoneissa voi nähdä pingviinejä, rauskuja ja jopa aurinkokalan.

Varaa liput Lissabonin oseanariumiin

3. Juokse Lissabonin maraton

Lissabonin maraton| ©WordRidden
Lissabonin maraton| ©WordRidden

Juoksija matkustaa aina juoksukengissään... Onko näin sinun tapauksessasi? No, olet onnekas, sillä lokakuussa Lissabonissa vietetään maratonia. Sinulla on mahdollisuus ylittää henkilökohtainen ennätyksesi, ja lisäksi voit tehdä sen samalla, kun näet yhden kaupungin kauneimmista osista: sen rannikon. Sillä kyllä, 42 kilometriä kulkee kauniiden maisemien halki, alkaa Cascaisista ja päättyy pääkaupungin keskustaan.

Joka vuosi tuhannet juoksijat, jotkut ympäri maailmaa, kokoontuvat Lissaboniin lisäämään uuden maratonin listaansa. Hyvä uutinen on se, että jos et pidä pitkästä reitistä, tarjolla on kaksi lyhyempää: puolimaraton, joka ylittää Vasco da Gama -sillan, ja 10 kilometrin Vodafone-juoksu, joka ylittää 25. huhtikuuta sillan.

En huijaa sinua, Lissabonin mäkinen profiili on väsyttävä ja haastava, mutta se on sen arvoinen, jos olet treenannut sitä varten ja haluat nähdä nähtävyyksiä kaupungissa ja sen ympäristössä maratonin juostessa.

Varaa matka Sintraan ja Cascais'hin Lissabonista

4. Vieraile Fatiman pyhäkössä Neitsyt Marian ilmestymisen vuosipäivänä

Fatiman kirkko| ©Olga Pavlovsky
Fatiman kirkko| ©Olga Pavlovsky

Katoliset tietävät, että 13. lokakuuta 1917 Fatiman pyhäkössä tapahtui jotain tärkeää. Tuona päivänä "Rukousnaisten naisen" sanotaan ilmestyneen ensimmäisen kerran uskovaisilleen ja sen jälkeen useaan muuhun otteeseen myös 13. päivä. Siitä lähtien on hyvin yleistä mennä pyhäkköön tuona päivänä, ja saatat nähdä neitsyen!

Olipa sinulla onni nähdä neitsyt edessäsi tai ei, tämä on pakollinen vierailukohde, jos olet Lissabonissa, sillä sinne pääset noin tunnissa, jos varaat retken Fatimaan Lissabonista. Varoita kuitenkin, että päivämäärän tärkeyden vuoksi tapaat paljon muita pyhiinvaeltajia. Siitä huolimatta se on hyvä tilaisuus pohtia heidän hartauttaan ja tutustua myös itse pyhäkköön, joka on varsin kaunis.

Fatiman ilmestys

Vuonna 1917 kolme pientä paimentolaislasta, Lucia de Jesus, Francisco ja Jacinta Marto, olivat onnekkaita, kun Neitsyt Maria ilmestyi heille Fatiman kylässä. Tuolla ensimmäisellä vierailulla hän käski heitä rukoilemaan kovasti ja kertoi, että he näkisivät hänet uudelleen kuukauden kuluttua. Kun tuo päivä koitti, hän pyysi heitä rakentamaan basilikan kunniakseen.

Ilmiöiden kappeli

Tämä on tärkein paikka ja ensimmäinen, joka rakennettiin. Paikalla, jossa hän ilmestyi pienille paimenille, on Neitsyt Marian kuva; nykyään tämä paikka on kuin alttari, jonka äärellä pyhiinvaeltajat rukoilevat saapuessaan Fatimaan jompaakumpaa neljästä reitistä kävellen.

Fatiman neitsyt Marian basilika

Se pystytettiin kappelin jälkeen, jotta siihen mahtuisi suuri määrä pyhiinvaeltajia, jotka tulivat tapaamaan Neitsyt Mariaa. Sen suunnitteli Gerard Van Kriechen barokkityyliin, ja sekä rakennuksen että sen sisällä olevien veistosten rakentamiseen käytettiin alueen tunnetuinta kiveä, Moimentoa.

Basilikan sisällä ovat myös niiden kolmen lapsen haudat, jotka näkivät Neitsyt Marian ensimmäisen kerran.

Varaa retki Fatimaan Lissabonista

5. Syö kauden ensimmäiset paahdetut kastanjat Lissabonissa

Paahdettuja kastanjoita| ©andreaseves
Paahdettuja kastanjoita| ©andreaseves

Lokakuu on Lissabonissa paahdettujen kastanjoiden sesongin alkua, joten sinun on vaikea olla ostamatta niitä joistakin puisista kojuista, jotka täyttävät kaupungin. Vaikka marraskuussa Lissabonissa kulutetaan eniten kastanjoita, lokakuussa niitä aletaan korjata, joten varaudu maistamaan mureita ja maukkaita kastanjoita.

Kun saavut Lissaboniin, huomaat, että paahdetut kastanjat ovat todellinen herkku, ja niiden tuoksu on kaikkialla kaupungissa! Varo, ettet päädy ostamaan niitä kalleimmista ja huonolaatuisimmista kojuista. Neuvoni on, että aloita vaeltelu kaduilla ja hanki vilkkailla ja perinteisillä alueilla, kuten Largo do Chiadossa tai Rua Augustassa, itsellesi sanomalehtitötterö täynnä kastanjoita.

Lähde gastronomiselle kierrokselle Lissaboniin

6. Nauti Lissabonista sen syysiltoina

Yönlasku Mirador de Santa Lucian näköalapaikalla| ©Theo Crazzolara
Yönlasku Mirador de Santa Lucian näköalapaikalla| ©Theo Crazzolara

Kukapa ei haluaisi nauttia Lissabonista? Jos lähdet lokakuussa, pääset, ja vieläpä ihanassa lämpötilassa. Tämän kuukauden aikana Portugalin pääkaupungissa on varsin miellyttävät lämpötilat, jopa öisin (noin 16ºC), minkä ansiosta voit kokea Lissabonin yöelämän ennennäkemättömällä tavalla.

Portugalin pääkaupunki on kuuluisa intensiivisestä yöelämästään. Jos haluat tanssia musiikin tahdissa tai vain hengailla kaupungin baareissa, voit tehdä sen ilman, että kaduilla on liian kylmä tai baareissa liian kuuma. Riippumatta siitä, minkälaisesta juhlinnasta pidät, voit illallisen jälkeen valita, otatko muutaman oluen terassilla, maksatko sisäänpääsymaksun diskoon vai menetkö vain pubista toiseen.

Minne mennä ulos? Lissabonin juhlapaikat ovat keskittyneet neljään kaupunginosaan, ja se, minkä niistä valitset, riippuu mielialastasi, kaipaamastasi tunnelmasta ja budjetistasi, johon sinulla on varaa.

  • Bairro Alto: opiskelijoiden suosikki ja siksi edullisin ja trendikkäin. Täältä löydät monia yökerhoja, baareja, joissa on elävää musiikkia, ja myös LGTBIQ+-alueen.
  • Docas: Tällä alueella sinun on hankittava säästöjäsi ja myös paras ulkonäkösi, koska niillä on yleensä sisäänpääsykäytäntöjä.
  • Santos ja Cais Do Sodre: uusimmat ja vaihtoehtoiset paikat ovat tällä alueella.

Varaa retkesi Lissaboniin

7. Surffaa Cascaisin upealla rannikolla

Surffitunti Cascaisissa| ©Karma Surf Retreat
Surffitunti Cascaisissa| ©Karma Surf Retreat

Jos pidät surffaamisesta, hyvin lähellä Lissabonia sijaitseva Cascaisin kaupunki on idyllinen kohde nauttia aalloista lokakuussa. Se on niin kuuluisa, että siellä on jo vuosia järjestetty tässä samassa kuussa yksi tärkeimmistä kansainvälisistä surffimestaruuskilpailuista. Vaikka et haluaisikaan osallistua, voit aina tehdä päiväretken Portugalin pääkaupungista ja viettää päivän surffaillen.

Vielä muutama vuosi sitten Cascais ja muu Portugalin Riviera tunnettiin aristokraattien turistikohteena, mutta nykyään se on paljon nykyaikaisempi ja surffaavampi kaupunki. Lokakuu on kuukausi, jolloin monet vesiurheilun harrastajat kerääntyvät tänne hyödyntämään aaltoja.

Jos on olemassa ranta, johon surffaajat ovat rakastuneet, se on Carcavelos, jonne paikalliset kerääntyvät joka aamu. Jos sinäkin haluat liittyä heidän joukkoonsa, sinulla ei ole mitään ongelmia; lähistöllä on useita surffikouluja ja surffikauppoja, joista voit vuokrata välineitä. Kun olet saanut aallot kiinni, muista, että Cascais on kalastajakylä, joten voit nauttia herkullisen aterian jossakin sen ravintoloista.

Voit myös varata surffitunnin Lissabonissa Caparican rannikolla, joka on ihanteellinen paikka tämän lajin harrastamiseen, koska sen rannat ovat laajoja ja se sijaitsee lähellä Portugalin pääkaupunkia.

Varaa surffitunti Lissabonissa

8. Tutustu kaupunkiin yhdellä sen symboleista: raitiovaunulla

Lissabonin raitiovaunu| ©Alicia_rivas
Lissabonin raitiovaunu| ©Alicia_rivas

Raitiovaunu on epäilemättä yksi symboleista, jotka tunnistavat Lissabonin kaupungin parhaiten. Sen käyttö julkisena liikennevälineenä on kaupungissa elintärkeää, mutta entäpä jos nauttisit siitä kiertoajelulla sen kyydissä?

Varatessasi raitiovaunukierroksen Lissabonissa voit käyttää sitä 24 tuntia ja nousta sen kyytiin ja pois niin monta kertaa kuin haluat. Matkan varrella olevien pysäkkien joukosta löydät kaupungin tunnusomaisia paikkoja, kuten Alfaman kaupunginosan, jonka näet Portas do Solin näköalapaikalta, suurenmoisen Pyhän Yrjön linnan ja Santa Justan hissin monien muiden nähtävyyksien ohella.

Varaa raitiovaunukierros Lissabonissa

9. Osallistu fadokonserttiin Lissabonissa

Fado-ilta| ©votsek
Fado-ilta| ©votsek

Fado on runoutta ja musiikkia yhdistävä taiteenlaji, jota harjoitetaan suurimmassa osassa maata. Kyseessä on afrobrasilialainen laulu ja tanssi, jota Unesco on pitänyt ihmiskunnan aineettomana kulttuuriperintönä vuodesta 2011 lähtien ja jota voit todistaa useissa esityksissä, jos matkustat Portugalin pääkaupunkiin.

Jos varaat liput fadokonserttiin Lissabonissa, voit tutustua yhteen portugalilaisen kulttuurin suurimmista helmistä. Osallistut elävän musiikin konserttiin, jossa paikalliset laulajat ja kitaristit esiintyvät, ja pääset kokemaan tämän perinteisen taidemuodon omakohtaisesti.

Varaa fadokonsertti Lissabonissa

10. Koe pelottava halloween Lissabonissa

Halloween-juhlat Lissabonissa| ©Jonathan Borba
Halloween-juhlat Lissabonissa| ©Jonathan Borba

Vuoden pelottavin yö saapuu myös Lissaboniin. Joka 31. lokakuuta Portugalin pääkaupunki juhlii halloweenia useilla teemabileillä. Jos aiot olla kaupungissa tuohon aikaan, älä unohda pukeutua parhaaseen asuusi ja valmistaudu viettämään koko yö kummitusten, hyvän musiikin ja suunnitelmien parissa, jotka pitävät sinut hereillä yöllä.

Lissabon on kaupunki, jossa on hyvä yöelämä, eikä ole epätavallista, että halloweenina kaikki pukeutuvat naamiaisasuihin, kulkevat baareista baareihin ja menevät juhliin. Näiden lisäksi ympäri kaupunkia järjestetään muitakin aktiviteetteja ja tapahtumia, karkki tai kepponen -kierroksista (suositeltavaa , jos matkustat Lissaboniin lasten kanssa) Lissabonin legendojen ja pelottavien tarinoiden esittelykierroksiin.

Neuvoni on, että nauti vähän kaikesta. Kun ilta alkaa laskeutua, pue päällesi puku, jos sinulla ei vielä ole sellaista, ja varaa yökierros Lissabonissa. Oppaalla on varmasti myös puku päällä, ja hän yrittää entistäkin enemmän saada pelkoa kehoosi, kun hän kertoo sinulle kaupungin karmivimpia tarinoita. Kun olet valmis, tartu tilaisuuteen ja nappaa illallinen ja liity juhliin.

11. Nauti riippumattomasta ja dokumenttielokuvasta Lissabonin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla

Ihmiset elokuvassa| ©Luis Quintero
Ihmiset elokuvassa| ©Luis Quintero

Miten maailma voi? Tähän kysymykseen on vaikea vastata, mutta sanotaan, että osallistumalla joka lokakuu Lissabonissa järjestettäville kansainvälisille elokuvafestivaaleille saat selkeämmän vastauksen. Tapahtuma keskittyy dokumenttielokuviin ja näyttää elokuvia, jotka kuvaavat välittömintä todellisuutta.

Sen lisäksi, että DocLisboassa voi nähdä monia (ja erittäin mielenkiintoisia) elokuvia, tämä festivaali tunnetaan myös siitä, että siitä on tullut paikka keskustelulle, pohdinnalle ja aktivismille. Epäilemättä se on selkeä esimerkki ajatuksesta, että taide voi muuttaa maailmaa. Yhteensä festivaali kestää 11 päivää, joten eri tekijöiden ja maiden elokuvat ehtivät tulla esitetyiksi ja kilpailla eri kategorioissa.

Jos haluat erilaista suunnitelmaa Lissabonissa ja nähdä sellaisten dokumenttielokuvien ensi-iltoja, jotka todennäköisesti ovat ehdolla merkittäviin kansainvälisiin palkintoihin, et voi jättää DocLisboaa väliin.

12. Tuo esiin tyylikkäin puolesi Lissabonin muotiviikoilla

Lissabonin muotiviikko| ©Corrado
Lissabonin muotiviikko| ©Corrado

Pidätkö muodista? Eri kaupungeissa vierailemisen kauneus on nähdä, miten ihmiset sopeutuvat eri trendeihin tai kehittävät oman tyylinsä paikan mukaan. Näin tapahtuu myös Lissabonissa, ja jos matkustat lokakuussa, sinulla on mahdollisuus nähdä se myös sen muotiviikon aikana. Täällä eri portugalilaiset suunnittelijat esittelevät ehdotuksiaan muotinäytöksissä, jotka ovat toisinaan avoimia yleisölle.

Sinun on tietysti valmistauduttava parhaimpiin asuihisi, sillä Moda Lisboa-tapahtuman keston aikana kaupungin symbolisten paikkojen, kuten Parque Eduardo VII:n kaltaiset paikat täyttyvät luovuudesta, tyylikkyydestä ja omaperäisyydestä. Jos sinäkin haluat osallistua, voit tarkistaa verkkosivuilta tapahtumakalenterin, sijainnin ja myös sen, tarvitsetko kutsun vai oletko vapaa osallistumaan aukioloaikoina.

Taiteellisten arvojen lisäksi tällä muotiviikolla kiinnitetään paljon huomiota kestävään kehitykseen, osallisuuteen ja nuorten lahjakkuuksien kouluttamiseen, joten voit osallistua aiheeseen liittyvään työpajaan tai konferenssiin. Toinen seikka, joka saattaa kiinnostaa sinua, on se, että he avaavat pop-up-myymälän, jossa voit ostaa portugalilaisten suunnittelijoiden malleja.

.

Lokakuun lämpötilat Lissabonissa

Yö Bairro Altossa| ©Retinafunk
Yö Bairro Altossa| ©Retinafunk

Sinulla on onnea! Lokakuu on erittäin miellyttävä kuukausi Lissabonissa. Miksi? Koska lämpötilat ovat syksyiset, ei liian kylmät eikä liian kuumat. Useimpina päivinä lämpötila on korkeimmillaan 23ºC, joten voit kävellä kaupungilla ilman takkia, ja matalimmillaan 16ºC, erityisesti öisin.

On vain yksi huono puoli, sade on yleistä. Noin 8 päivänä kuukaudessa, joskin lyhyinä jaksoina, jotka eivät estä sinua nauttimasta kaupungista. Neuvoni on, että kanna matkalaukussasi mieluummin mackintosh kuin sateenvarjo, joka on aina tilaa vievämpi ja jota tarvitset vain muutaman tunnin päivässä. Kun lokakuun aurinko kuitenkin paistaa Lissabonissa, tarvitset silmälaseja, usko pois.

Majoituksen ja lentojen hinnat Lissaboniin lokakuussa

Varauksen tekevä henkilö| ©picjumbo.com
Varauksen tekevä henkilö| ©picjumbo.com

Yleisesti ottaen Lissabon on jopa Euroopan pääkaupunkina melko halpa, joten edullisia lentoja ja hotelleja on helppo löytää ympäri vuoden, mutta erityisesti lokakuussa. Koska Lissabonissa ei ole kesä tai se osuu samaan aikaan juhlapyhien, kuten pääsiäisen tai joulun kanssa, kaupunki on hiljainen ja sen myötä myös hinnat.

Suosittelen aina varaamaan kaiken etukäteen parhaiden tarjousten saamiseksi, mutta vaikka suunnittelisitkin viikonloppua Lissabonissa viime hetkellä, voit löytää lentoja noin 50 eurolla (meno-paluu) ja majoitusta myös alennettuihin sesongin ulkopuolisiin hintoihin. Neuvoni on hyödyntää tämä ja nukkua keskeisemmillä ja historiallisilla alueilla, kuten Chiadossa, Alfamassa ja Bairro Altossa.

Lähde opastetulle kierrokselle Lissaboniin