Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Lissabonissa lokakuussa

Mitä suunnitelmia teillä on lokakuun Lissabonin-matkalle? Jos haluat ottaa kaiken irti matkastasi, osallistua kulttuuritapahtumiin ja juhlia kuukauden tärkeimpiä päiviä Lissabonissa, jatka lukemista, sillä minulla on sinulle useita ehdotuksia.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuuttia luettu

10 tekemistä Lissabonissa lokakuussa

Lissabonin näköalapaikka | © Louis Droege

Lokakuu on hyvä aika matkustaa Lissaboniin. Miksi? Koska halloweenin kaltaisten kansainvälisempien päivämäärien lisäksi Portugalin pääkaupungissa vietetään tässä kuussa myös muita tärkeitä tapahtumia, joilla on suuri kulttuurinen arvo kaupungille.

Jos etsit vaihtoehtoisia suunnitelmia lokakuulle tai haluat vierailla ainutlaatuisessa Lissabonissa, jota ei ole saatavilla muina vuodenaikoina, olet valinnut hyvän matkakuukauden. Suosikkisuunnitelmiini kuuluu paljon elokuvia ja satunnaisia yöjuhlia, mutta älä huoli, sinulla on myös mahdollisuus nähdä maaseutualueita Lissabonin ympärillä.

1. Ahmi Lissabonin tapas-reitillä

Tapakset| ©Salomé Chaussure
Tapakset| ©Salomé Chaussure

Lissabonilla on paljon hyvää tarjottavaa, ja yksi niistä on sen ruoka. Sinun ei tietenkään tarvitse mennä lokakuussa nauttiaksesi sen ruokakulttuurista, mutta jos matkustat kyseisenä kuukautena, minulla on hyviä uutisia: kaupungin tapasreitti järjestetään. Mistä se tarkalleen ottaen koostuu? Erittäin edulliseen hintaan, jossa yhdistyvät juoma ja tapat eri paikoissa, voit tehdä gastronomisen kierroksen ja nauttia Lissabonista.

Portugalilaiset kutsuvat tapaksia nimellä petiscos, sillä ne ovat kuin pieniä lautasia, jotka syödään yhdellä suupalalla. Vaikka tapaksia on monenlaisia, minusta parhaita ovat ne, joissa on mereneläviä, jotka ovat Lissabonissa erittäin korkealaatuisia.

Lokakuun tapas-reitti on erittäin hyvä vaihtoehto, jotta voit kokeilla erilaisia petiscoja. Portugalin pääkaupungin baarit suunnittelevat ja valmistavat yleensä uusia ehdotuksia yksinomaan tätä tapahtumaa varten, ja niiden tavoitteena on yhdistää tapasten nauttiminen ja muutaman oluen nauttiminen Lissabonissa kävellessäsi; lyhyesti sanottuna tapa nostaa sen kulttuurin ja gastronomian arvoa. Aiotko jättää sen väliin?

Lähde gastronomiselle kierrokselle Lissaboniin

2. Suojaudu sateelta Lissabonin oseanariumissa

Lissabonin valtamerenpuisto| ©Vitor Oliveira
Lissabonin valtamerenpuisto| ©Vitor Oliveira

Jos sataa jonain päivänä, jona aiotte olla Lissabonissa, mikä on melko todennäköistä, jos olette menossa Lissaboniin (ennusteissa ennustetaan ainakin 8 sadepäivää), suosittelen valitsemaan suunnitelman, joka pitää teidät viihdyttävänä ainakin puoli päivää. Missä? Oseanariumissa. Tulet yllättymään iloisesti siitä, miten paljon elämää sen 5 miljoonassa vesilitrassa on.

Lissabonin Oseanariumissa on lajeja kaikista maailman meristä, ja siitä on tullut yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä sekä lapsille että aikuisille. Parasta on se, että merieläinten luonnolliset elinympäristöt on luotu erittäin hyvin, joten sen tunneleiden ja huoneiden alta löytyy pingviinejä, rauskuja ja jopa aurinkokala.

Varaa liput Lissabonin Oseanariumiin

3. Koe pelottava Halloween Lissabonissa

Halloween-juhlat Lissabonissa| ©Jonathan Borba
Halloween-juhlat Lissabonissa| ©Jonathan Borba

Vuoden pelottavin yö saapuu myös Lissaboniin. Joka 31. lokakuuta Portugalin pääkaupunki juhlii halloweenia useilla teemajuhlilla. Jos aiot olla kaupungissa tuohon aikaan, älä unohda pukeutua parhaaseen asuusi ja valmistaudu viettämään koko yö aaveiden, hyvän musiikin ja suunnitelmien keskellä, jotka pitävät sinut hereillä yöllä.

Lissabon on kaupunki, jossa on loistava yöelämä, ja Halloweenina ei ole epätavallista, että kaikki ovat naamiaisasuissaan, baareissa ja juhlimassa. Näiden lisäksi ympäri kaupunkia järjestetään myös muita aktiviteetteja ja tapahtumia, kuten karkki tai kepponen -kierroksia (joita suositellaan , jos matkustat Lissaboniin lasten kanssa) ja kierroksia Lissabonin legendoista ja pelottavista tarinoista.

Minun neuvoni on nauttia vähän kaikesta. Kun ilta alkaa laskeutua, pue päällesi puku, jos sinulla ei vielä ole sellaista, ja varaa yökierros Lissabonissa. Opas on varmasti myös pukeutunut pukuihin ja yrittää vielä enemmän saada sinut pelkäämään, kun hän kertoo kaupungin karmivimmista tarinoista. Kun olet valmis, käytä tilaisuutta hyväksesi ja hae päivällinen ja liity juhliin.

4. Nauti riippumattomista elokuvista ja dokumenttielokuvista Lissabonin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla

Ihmiset elokuvateatterissa| ©Luis Quintero
Ihmiset elokuvateatterissa| ©Luis Quintero

Mikä on maailman tila? Tähän kysymykseen on vaikea vastata, mutta he sanovat, että osallistumalla joka lokakuu Lissabonissa järjestettäville kansainvälisille elokuvafestivaaleille saat selkeämmän vastauksen. Tapahtumassa keskitytään dokumenttielokuviin ja esitetään elokuvia, jotka kuvaavat välittömintä todellisuutta.

DocLisboassa nähtävien monien (ja erittäin mielenkiintoisten) elokuvien lisäksi festivaali tunnetaan myös siitä, että siitä on tullut paikka keskustelulle, pohdinnalle ja aktivismille. Se on epäilemättä selkeä esimerkki siitä, että taide voi muuttaa maailmaa. Festivaali kestää yhteensä 11 päivää, joten eri tekijöiden ja maiden elokuvia ehditään esittää ja kilpailla eri kategorioissa.

DocLisboa ei voi jättää väliin, jos haluat tehdä erilaisia suunnitelmia Lissabonissa ja nähdä sellaisten dokumenttielokuvien ensi-iltoja, jotka todennäköisesti ovat ehdolla merkittäviin kansainvälisiin palkintoihin.

5. Juokse Lissabonin maraton

Lissabonin maraton| ©WordRidden
Lissabonin maraton| ©WordRidden

Juoksija kulkee aina juoksukengissään... Onko näin sinun tapauksessasi? Sinulla on onnea, sillä lokakuussa Lissabonissa vietetään maratonia. Sinulla on mahdollisuus ylittää henkilökohtainen ennätyksesi, ja voit tehdä sen samalla, kun näet yhden kaupungin kauneimmista osista: sen rannikon. Kyllä, 42 kilometriä kulkee kauniiden maisemien halki, alkaa Cascais'sta ja päättyy pääkaupungin keskustaan.

Joka vuosi tuhannet juoksijat, joista osa eri puolilta maailmaa, kokoontuvat Lissaboniin lisäämään uuden maratonin listalleen. Hyvä uutinen on se, että jos et pidä pitkästä reitistä, tarjolla on kaksi lyhyempää: puolimaraton, joka ylittää Vasco da Gama -sillan, ja 10 kilometrin Vodafone-juoksu, joka ylittää 25. huhtikuuta sillan.

En huijaa sinua, Lissabonin mäkinen profiili on väsyttävä ja haastava, mutta se on sen arvoista, jos olet treenannut sitä varten ja haluat nähdä nähtävyyksiä kaupungissa ja sen ympäristössä maratonin aikana.

6. Tuo esiin muodikas puolesi Lissabonin muotiviikolla

Lissabonin muotiviikko| ©Corrado
Lissabonin muotiviikko| ©Corrado

Pidätkö muodista? Eri kaupungeissa vierailemisessa on mukavaa nähdä, miten ihmiset sopeutuvat eri trendeihin tai kehittävät oman tyylinsä paikan mukaan. Näin tapahtuu myös Lissabonissa, ja jos matkustat lokakuussa, sinulla on myös mahdollisuus nähdä se sen muotiviikon aikana. Täällä portugalilaiset suunnittelijat esittelevät ehdotuksiaan muotinäytöksissä, jotka ovat toisinaan avoimia yleisölle.

Sinun on tietenkin valmistauduttava parhaimpiin asuihisi, sillä Moda Lisboa-tapahtuman viikon aikana kaupungin symbolisten paikkojen, kuten Parque Eduardo VII:n, luovuus, tyylikkyys ja omaperäisyys täyttyvät. Vuosien mittaan muotiviikko on saanut yhä enemmän kansainvälistä näkyvyyttä, ja yhä useammat toimittajat ja vaikutusvaltaiset ihmiset eri puolilta maailmaa osallistuvat siihen. Jos sinäkin haluat osallistua, voit tarkistaa tapahtumakalenterin, paikan ja myös sen, tarvitsetko kutsun vai voitko osallistua vapaasti aukioloaikoina.

Taiteellisten arvojen lisäksi tämä muotiviikko on hyvin sitoutunut kestävään kehitykseen, osallisuuteen ja nuorten lahjakkuuksien kouluttamiseen, joten voit osallistua aiheeseen liittyvään työpajaan tai konferenssiin. Toinen seikka, joka saattaa kiinnostaa sinua, on se, että he avaavat pop-up-myymälän, josta voit ostaa portugalilaisten suunnittelijoiden malleja.

7. Vieraile Fatiman pyhäkössä Neitsyt Marian ilmestymisen vuosipäivänä

Igleasia de Fatima| ©Olga Pavlovsky
Igleasia de Fatima| ©Olga Pavlovsky

Katoliset tietävät, että 13. lokakuuta 1917 Fatiman pyhäkössä tapahtui jotain tärkeää. Rukousnaarion naisen sanotaan ilmestyneen ensimmäisen kerran uskovaisilleen tuona päivänä ja sen jälkeen useaan otteeseen myös 13. päivänä. Siitä lähtien on hyvin yleistä mennä pyhäkköön tuona päivänä- ehkä näet neitsyen!

Olitpa sitten niin onnekas, että näet neitsyen ilmestyvän eteesi tai et, tämä on pakollinen vierailukohde, jos olet Lissabonissa, sillä matka Lissabonista Fátimaan kestää noin tunnin. Varoita kuitenkin, että tämän päivän tärkeyden vuoksi tapaat monia muita pyhiinvaeltajia. Siitä huolimatta se on hyvä tilaisuus pohtia heidän hartauttaan ja tutustua itse pyhäkköön, joka on varsin kaunis.

Fatiman ilmestys

Vuonna 1917 kolme pientä paimentolaislasta, Lucia de Jesus, Francisco ja Jacinta Marto, olivat onnekkaita, kun Neitsyt Maria ilmestyi heille Fatiman kylässä. Tuolla ensimmäisellä vierailulla hän käski heitä rukoilemaan kovasti ja että he näkisivät hänet uudelleen kuukauden kuluttua. Kun tuo päivä koitti, hän pyysi heitä rakentamaan basilikan hänen kunniakseen.

Ilmiöiden kappeli

Se on tärkein paikka, ja se rakennetaan ensimmäisenä. Löydät Neitsyt Marian kuvan paikasta, jossa hän ilmestyi pienille paimenille; nykyään tämä paikka on kuin alttari, jota pyhiinvaeltajat rukoilevat tullessaan Fatimaan jompaakumpaa neljästä reitistä.

Fatiman neitsyt Marian basilika

Se pystytettiin kappelin jälkeen, jotta suuri määrä pyhiinvaeltajia, jotka tulivat katsomaan Neitsyt Mariaa, mahtui sinne. Gerard Van Kriechen suunnitteli sen barokkityyliin, ja sekä rakennuksen että sen sisällä olevien veistosten rakentamiseen käytettiin alueen tunnetuinta kiveä, Moimentoa.

Basilikan sisällä on myös niiden kolmen lapsen haudat, jotka näkivät ensimmäisen kerran Neitsyt Marian.

Varaa retki Fatimaan Lissabonista käsin

8. Syö kauden ensimmäiset paahdetut kastanjat Lissabonissa

Paahdetut kastanjat| ©andreaseves
Paahdetut kastanjat| ©andreaseves

Lokakuussa alkaa paahdettujen kastanjoiden sesonki Lissabonissa, joten sinun on vaikea olla ostamatta niitä joistakin puisista kojuista, jotka täyttävät kaupungin. Vaikka marraskuussa Lissabonissa kulutetaan eniten kastanjoita, lokakuussa niitä aletaan korjata, joten valmistaudu maistamaan mureita ja maukkaita kastanjoita.

Kun saavut Lissaboniin, huomaat, että paahdetut kastanjat ovat todellinen herkku - niiden tuoksu leijailee läpi kaupungin! Varo, ettet päädy ostamaan niitä kaikkein kalleimmista ja huonolaatuisimmista kojuista. Neuvoni on, että aloita vaeltelu kaduilla ja hanki vilkkailla ja perinteisillä alueilla, kuten Largo do Chiadossa tai Rua Augustassa, sanomalehtitötterö täynnä kastanjoita.

9. Nauti Lissabonista sen syysiltoina

Yön laskeutuminen Mirador de Santa Lucian näköalapaikalle| ©Theo Crazzolara
Yön laskeutuminen Mirador de Santa Lucian näköalapaikalle| ©Theo Crazzolara

Kukapa ei haluaisi nauttia Lissabonista? Jos menette lokakuussa, voitte, ja ihana lämpötila. Tämän kuukauden aikana Portugalin pääkaupungissa on melko miellyttävät lämpötilat, jopa öisin (noin 16ºC), jolloin voit kokea Lissabonin yöelämän ennennäkemättömällä tavalla.

Portugalin pääkaupunki on kuuluisa vilkkaasta yöelämästään. Jos haluat tanssia musiikin tahdissa tai vain hengailla kaupungin baareissa, voit tehdä sen ilman, että kaduilla on liian kylmä tai baareissa liian kuuma. Riippumatta siitä, minkälaisista juhlista pidät, voit illallisen jälkeen valita, otatko muutaman oluen terassilla, maksatko yökerholippusi vai menetkö vain pubista toiseen.

Minne mennä ulos? Voidaan sanoa, että Lissabonin juhlapaikka on keskittynyt neljään kaupunginosaan; se, minkä niistä valitset, riippuu mielialastasi, etsimästäsi tunnelmasta ja budjetistasi, johon sinulla on varaa.

  • Bairro Alto: opiskelijoiden suosikki ja siksi edullisin ja trendikkäin. Täältä löydät monia yökerhoja, baareja, joissa on elävää musiikkia, ja myös LGTBIQ+-alueen.
  • Docas: Tällä alueella sinun on otettava säästöjäsi ja myös paras ulkonäkösi, sillä niillä on yleensä sisäänpääsykäytäntöjä.
  • Santos ja Cais Do Sodre: uusimmat ja vaihtoehtoisimmat paikat ovat tällä alueella.

10. Surffaa Cascaisin uskomattomalla rannikolla

Surffitunti Cascaisissa| ©Karma Surf Retreat
Surffitunti Cascaisissa| ©Karma Surf Retreat

Jos pidät surffauksesta, Lissabonin lähellä sijaitseva Cascais on idyllinen kohde nauttia aalloista lokakuussa. Se on niin kuuluisa, että siellä on jo vuosia järjestetty tässä samassa kuussa yksi tärkeimmistä kansainvälisistä surffauksen mestaruuskilpailuista. Vaikka et haluaisi osallistua, voit aina tehdä päiväretken Portugalin pääkaupungista ja viettää päivän surffaillen.

Muutama vuosi sitten Cascais ja muu Portugalin Riviera tunnettiin aristokraattien turistikohteena, mutta nykyään se on paljon nykyaikaisempi surffikaupunki. Lokakuu on kuukausi, jolloin monet vesiurheilun harrastajat kerääntyvät tänne hyödyntämään aaltoja.

Jos on olemassa ranta, johon surffaajat ovat rakastuneet, se on Carcavelos, jonne paikalliset kokoontuvat joka aamu. Jos sinäkin haluat liittyä mukaan, se ei ole ongelma; lähistöllä on useita surffikouluja ja surffikauppoja, joista voit vuokrata välineitä. Kun olet saanut aaltoja kiinni, muista, että Cascais on kalastajakylä, joten voit nauttia herkullisen aterian jossakin sen ravintoloista.

Voit myös varata surffitunnin Lissabonissa Caparican rannikolla, joka on ihanteellinen paikka surffaukseen pitkien rantojensa ja Portugalin pääkaupungin läheisyyden vuoksi.

Lokakuun lämpötilat Lissabonissa

Yö Bairro Altossa| ©Retinafunk
Yö Bairro Altossa| ©Retinafunk

Sinua onnistaa! Lokakuu on varsin miellyttävä kuukausi Lissabonissa. Miksi? Koska lämpötila on syksyinen, ei liian kylmä eikä liian kuuma. Useimpina päivinä lämpötila on korkeimmillaan 23ºC, joten voit kävellä kaupungilla ilman takkia, ja matalimmillaan 16ºC, erityisesti öisin.

Ainoa haittapuoli on, että sade on yleistä. Noin 8 päivää kuukaudessa, mutta lyhyet sateet eivät estä sinua nauttimasta kaupungista. Neuvoni on pakata mieluummin mackintosh kuin sateenvarjo, joka on aina tilaa vievämpi ja jota tarvitset vain muutaman tunnin päivässä. Kun lokakuun aurinko kuitenkin paistaa Lissabonissa, tarvitset silmälaseja, usko pois.

Majoituksen hinnat ja lennot Lissaboniin lokakuussa

Varauksen tekevä henkilö| ©picjumbo.com
Varauksen tekevä henkilö| ©picjumbo.com

Yleisesti ottaen Lissabon on Euroopan pääkaupungista huolimatta melko halpa, joten lentoja ja hotelleja on helppo löytää edulliseen hintaan ympäri vuoden, mutta erityisesti lokakuussa. Koska Lissabonissa ei ole kesä tai se ei osu yhteen pääsiäisen tai joulun kaltaisten juhlapyhien kanssa, kaupunki on hiljainen, ja niin ovat myös hinnat.

Suosittelen aina varaamaan kaiken etukäteen parhaiden tarjousten saamiseksi, mutta vaikka suunnittelisit viikonlopun Lissabonissa viime hetkellä, voit löytää lentoja noin 50 eurolla (meno-paluu) ja majoitusta myös alennettuihin sesongin ulkopuolisiin hintoihin. Neuvoni on, että kannattaa käyttää tätä hyväkseen ja nukkua keskeisemmillä ja historiallisilla alueilla, kuten Chiadossa, Alfamassa ja Bairro Altossa.

Lähde opastetulle kierrokselle Lissaboniin