Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Lissabonissa jouluna

Lissabon on täydellinen joulunviettokohde. Ei ainoastaan sen leudon ilmaston vuoksi, vaan myös sen vaikuttavien joulumarkkinoiden ja nähtävyyksien vuoksi tähän aikaan vuodesta.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minuuttia luettu

10 tekemistä Lissabonissa jouluna

Lissabon jouluna | ©Pedro

Vaikka jokainen vuodenaika on hyvä aika nähdä kaikki Lissabonin nähtävyydet ja nauttia sen romanttisesta ja dekadentista ilmapiiristä, Portugalin pääkaupunki pääsee kunnolla oikeuksiinsa joulun aikaan. Pelkästään kuljeskelemalla päämäärättömästi sen kaduilla matkailija lumoutuu valaistuksesta.

Joulukuusta alkaen järjestetään useita joulumarkkinoita, joilla niin nuoret kuin vanhatkin viihtyvät erinomaisesti. Kaupungin näyteikkunat on koristeltu joulukoristeilla, ja kävely keskustan läpi paahdettujen kastanjoiden, kahvin ja makeisten tuoksussa antaa taianomaisen tunteen.

1. Kävele Lissabonin valaistuksessa

Praça do Comércion valaistus| ©Rui Aperta
Praça do Comércion valaistus| ©Rui Aperta

Joulun lähestyessä Portugalin pääkaupungin kadut täyttyvät väreistä ja valoista. Omatoimisesti tai opastetulla kierroksella näet paikkoja, kuten Marqués de Pombalin aukion, Praca do Comercion, Eduardo VII:n puiston tai koko Baixan koristeltuina kauniilla jouluvalaistuksella, joka tuntuu korostavan kaupungin omaleimaista tunnelmaa entisestään.

Jos Lissabonissa on yksi paikka, joka erottuu jouluvalaistuksellaan, se on luultavasti Vasco da Gaman ostoskeskus Avenida Dom João II:lla. Sen valoshow on todella upea, eikä sitä missään nimessä kannata jättää väliin, jos olet alueella.

Lisäksi näitä kävelyretkiä kaupungin valaistuilla kaduilla elävöittävät monet konsertit ja esitykset, joita järjestetään näinä päivinä. Hyödynnä jokin Lissabonin monista kiertomatkoista tutustuaksesi koko sen loistoon.

Varaa opastettu kierros Lissabonissa

2. Pakene Sintraan tai Cascaisiin

Penan palatsi| ©laredawg
Penan palatsi| ©laredawg

Läheiset Sintra ja Cascais eivät ole joulun viettämisessä häviäjiä. Jos pääset sinne (tai ainakin jompaankumpaan niistä), suosittelen, että menet sinne, vaikka vain muutamaksi tunniksi.

Sintraan on monia järjestettyjä retkiä, ja osa niistä kulkee myös Cascaisin kautta. Näillä kierroksilla keskitytään Sintran moniin nähtävyyksiin, kuten Quinta da Regaleiraan tai Penan palatsiin.

Jos kuitenkin haluat vain nähdä, miten siellä vietetään joulua, on käytännöllisempää mennä omatoimisesti. Artikkelissani siitä, miten Lissabonista pääsee Sintraan, näet vaihtoehtoja. Tässä muutamia asioita, joita ei kannata jättää väliin, jos lähdet näille retkille:

 • Reino do Natal (joulukuningaskunta): Sintran Liberty Park muuttuu tähän aikaan vuodesta todelliseksi joulukyläksi, johon kuuluu myös joulupukin talo, jotta lapset voivat ottaa valokuvan hänen kanssaan ja vakuuttaa hänet siitä, että he ovat olleet kilttejä. Tilan vieressä on joulumarkkinat, joissa on jäähalli ja karuselli.
 • Cascaisin joulumarkkinat: Tässä merenrantakaupungissa on joulukylä, jossa on ruokakojuja, lahjoja, jäähalli ja suuri karuselli. Siellä on myös valtava joulukuusi ja paljon lumiukkoja. Kaiken kukkuraksi paikalla on itse joulupukki ja hänen poronsa (oikeat porot).

Varaa matkasi Sintraan ja Cascaisiin

3. Tutustu Betlehemin torniin

Lissabonin joulumatkasi ehdoton nähtävyys on tietenkin Belémin torni. Maailmanperintökohde on yksi Portugalin pääkaupungin ikonisimmista monumenteista.

Arkkitehti Francisco de Arruda suunnitteli sen, ja kuningas Manuel I tilasi sen linnoitukseksi ja majakaksi.

Belémin tornin lipulla pääset tutustumaan kuvernöörin ja kuninkaan kabinetteihin, kappeliin sekä ala- ja yläpattereihin. Mikä parasta, voit nauttia uskomattomasta näkymästä Tajo-joelle ja ottaa upeita valokuvia muistoksi, joten älä missaa tilaisuutta tutustua tähän Portugalin pääkaupungin tunnusmerkkiin!

Varaa lippusi Betlehemin torniin

4. Vieraile Jerónimosin luostarissa

Toinen suosituimmista monumenteista, jota et voi jättää väliin joulumatkallasi Lissaboniin, on Jerónimosin luostari. Se on myös Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1983, ja se on arkkitehti Diogo de Boitacan 1500-luvulla valmistunut, pääosin manuelinilaistyylinen työ.

Hieronymites-luostarin lipulla voit tutustua vanhaan munkkien ruokasaliin ja luostariin, jotka eivät jätä sinua kylmäksi. Lisäksi täällä sijaitsevat kirjailija ja runoilija Fernando Pessoan jäännökset.

Jerónimosin luostarista avautuvat tietysti myös upeat näkymät Tejo-joelle. Älä siis epäröi, vaan sisällytä tämä suunnitelma Lissabonin matkaasi.

Varaa lippusi Jerónimosin luostariin

5. Kierrä Lissabonissa raitiovaunulla

Ja erittäin hauska suunnitelma, myös jos lähdet jouluna pikkulasten kanssa, on tehdä matka turistiraitiovaunulla. Näin saat helposti käsityksen siitä, miten joulu koetaan kaupungin kullakin alueella. Ihannetapauksessa heti Lissaboniin saavuttuasi sinun kannattaa hankkia 24 tuntia voimassa oleva lippu, jotta voit hypätä ratikan kyytiin ja siitä pois milloin haluat, jolloin sinulla on mahdollisuus tutustua kaupunkiin mukavasti ja joustavasti.

Kierros vie sinut kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin, kuten suosittuun Alfaman kaupunginosaan, josta on upeat näkymät kaupunkiin Portas do Solin näköalapaikalta, Pyhän Yrjön linnaan ja kuuluisaan Santa Justan hissiin, Kauppa-aukiolle, Figueiran aukiolle ja Pedro IV:n aukiolle, monien muiden nähtävyyksien lisäksi. Lisäksi siinä on sisäänrakennettu ääniopas, jonka avulla voit tutustua kaikkiin yksityiskohtiin missä tahansa.

Lisäksi saat lipulla alennuksia vapaa-ajan, kulttuurin ja gastronomian palveluista monissa kaupungin nähtävyyksissä, esityksissä ja tapahtumapaikoissa.

Varaa lippusi turistiraitiovaunuun

6. Vieraile Plaza del Comerciolla

Joulukuusi Kauppatorilla| ©Marco Sciarroni
Joulukuusi Kauppatorilla| ©Marco Sciarroni

Jos haluat nähdä Lissabonin suurimman joulukuusen (kuusen), kävele Praça do Comérciolla.

Praca do Comercio on yksi kaupungin matkalaisten välttämättömistä pysähdyspaikoista. Sijaintinsa vuoksi se on usein joidenkin kaupunkikierrosten sekä useiden Lissabonin turistibussien lähtöpaikka. Lisäksi tunnelma täällä ja ympäröivillä kaduilla on aina upea. Jouluna se on vieläkin tunnelmallisempaa, eikä pelkästään jouluvalojen vuoksi.

Jos olet onnekas, vierailusi voi osua joulukuun alussa tapahtuvaan joulukuusenkoristeiden sytyttämiseen. Lissabonissa järjestetään tähän aikaan kokonainen spektaakkeli, joka huipentuu ilotulitukseen, joka valaisee koko kaupungin ja merkitsee joulun alkua.

Varaa Lissabonin kiertoajelu bussilla

7. Maista Bolo Reitä ja muita jouluherkkuja

Bolo Rei| ©Mark Atkinson
Bolo Rei| ©Mark Atkinson

Lissabonin joulu maistuu tyypillisiltä jouluherkuilta. Makeannälkäiset nauttivat näiden tuotteiden laadusta, joita löytyy kaikista kaupungin kahviloista ja konditorioista, ja ne voisivat täydellisesti olla parhaan gastronomisen retken tähti:

 • Bolo Rei: jouluherkkujen tähti on Bolo Rei, joka muistuttaa espanjalaista Roscón de Reyesia. Yksi tärkeimmistä eroista on taikina, joka muistuttaa enemmän panettonea kuin espanjalaiselle roscónille tyypillistä appelsiininkukkavettä sisältävää sienikakkua. Toisaalta täytteenä käytetään kandeerattujen hedelmien, sultanoiden ja pähkinöiden sekoitusta.
 • Rabanadas ( tai Fatias Douradas): Nämä kultaiset viipaleet ovat käytännössä samanlaisia kuin espanjalaiset torrijat, vaikka monissa niistä onkin portviiniä.
 • Sonhos de Natal: "Jouluunelmat" ovat jauhoista, munista, sokerista ja voista valmistettuja palloja, jotka paistetaan ennen tarjoilua. Eräässä lajikkeessa on kurpitsatäyte.

Varaa gastronominen kierros Lissabonissa

8. Tutustu Lissabonin joulumarkkinoihin

Lissabonin joulumarkkinat| ©F Delventhal
Lissabonin joulumarkkinat| ©F Delventhal

Ei ole helppoa päättää, mitkä Lissabonin joulumarkkinat ovat arvokkaimmat, sillä ne kaikki ovat kävelyn arvoisia kojuineen ja majoineen. Kaupungissa ollessasi sinun ei kannata jättää väliin Campo Pequenossa, Santa Catalinan näköalapaikalla tai Alvaladessa järjestettäviä joulujouluja, mutta kaikki muutkin pystytetyt ovat erittäin mielenkiintoisia. Seuraavassa on joitakin tietoja niistä, jotka auttavat sinua päättämään.

 • Campo Pequenon joulumarkkinat: Vanhassa härkätaisteluareenassa sijaitsevat markkinat kokoavat joka vuosi yhteen suuren määrän käsityöläisiä ja tuottajia eri puolilta maata. Lähes 100 myyntikojua tarjoaa kaikenlaisia tuotteita: elintarvikkeita, joulukoristeita, koruja, vaatteita, puuleluja jne. Markkinoilla on myös ravintola-alue ja rohkeimmille tarjolla sensaatiomainen luistelurata.
 • Alvaladen joulumarkkinat: puiset talot , joulupukin talo ja Alvaladen markkinoiden yleinen tunnelma ovat tehneet niistä viime vuosina yhden Lissabonin suosituimmista markkinoista. Sen kojuissa myydään kaikkea ruoasta käsitöihin, ja siellä on myös lapsille tarkoitettu viihdealue.
 • Wonderland Lissabon: Jos haluat tuntea joulun niin kuin lapsena, Wonderland on ehdoton vierailukohteesi. Keskeisen sijaintinsa lisäksi näillä markkinoilla on useita lapsille suunnattuja nähtävyyksiä sekä maailmanpyörä ja joulukylä. Kohokohtiin kuuluvat karusellit, kelkkailurata, jättimäinen joulukuusi ja elävää viihdettä.
 • Santa Catalinan näköalapaikan joulumarkkinat: Vaikka Santa Catalinan markkinat eivät ole kovin suuret, niillä on yksi ominaisuus, joka tekee niistä erittäin suositeltavat: näköalapaikka, jonka kautta voit nauttia joulukioskeista samalla kun nautit verrattomista näkymistä kaupunkiin. Tämä Bairro Alton ja Santa Catalinan välissä sijaitseva paikka keskittyy paikallisiin käsitöihin ja makeisiin.

9. Nauti joulukonserteista

Joulu Lissabonissa| ©Mauro
Joulu Lissabonissa| ©Mauro

Niille, jotka haluavat nauttia musiikista ainutlaatuisissa puitteissa, on Lissabonin joulussa lähes lyömätön ehdotus, niin sanotut joulukonsertit. Ne ovat kirkon järjestämiä, ja niissä yhdistyvät musiikkiesitykset ja kiertoajelu Portugalin pääkaupungin rikkaaseen kirkolliseen perintöön.

Kiinnostuneet voivat siis osallistua konsertteihin useissa kirkoissa, joissa soitetaan pääasiassa barokkiajan pyhää musiikkia, ja samalla nauttia näiden temppelien arkkitehtuurista ja taiteesta, kuten Gracian kirkosta, Estrelan basilikasta, Santo Domingon kirkosta ja San Roquen kirkosta.

10. Erilainen esitys Coliseu dos Recreiosin Circo de Natalissa

Coliseu dos Recreiosin Natalin sirkus.| ©Hélder Lopes
Coliseu dos Recreiosin Natalin sirkus.| ©Hélder Lopes

Jos olet käynyt Lissabonissa lasten kanssa joulun aikaan (tai jo sitä ennen, marraskuussa), et luultavasti löydä heille parempaa ohjelmaa kuin osallistuminen Coliseu dos Recreiosin Circo de Nataliin.

Tämä sirkusesitys on viihdyttänyt kaikkia yleisöjä jo yli 125 vuoden ajan, ja siitä on tullut yksi kaupungin joulujuhlien tärkeimmistä symboleista.

Lisäksi esityksessä ei ole mukana eläimiä, ja se on suunniteltu niin, että kaikki voivat nauttia esityksistä iästä riippumatta.

Käytännön tietoja

 • Päivämäärät: Kuten muidenkin joulunäytösten kohdalla, päivämäärät voivat vaihdella vuodesta riippuen, joten päivämäärät on hyvä tarkistaa niiden verkkosivuilta. Se järjestetään yleensä marraskuun puolivälistä 26. joulukuuta eli joulun jälkeiseen päivään.
 • Osoite: Esitykset pidetään yhdessä pääkaupungin tunnetuimmista saleista, Coliseu dos Recreiosissa, osoitteessa Rua das Portas de Santo Antão 96.
 • Hinnat: Vaikka suosittelen tarkistamaan, onko hintoihin tullut muutoksia, ne vaihtelevat yleensä 18 ja 25 euron välillä, riippuen varatuista paikoista.

11. Odota joulua Nataliksessa

Natalisin joulumarkkinat| ©Natalis Notabilis
Natalisin joulumarkkinat| ©Natalis Notabilis

Mielenkiintoista on, että Lissabonin suurimmat joulumarkkinat, Natalis, järjestetään yleensä muutama viikko ennen joulusesongin alkua, joulukuun alun tienoilla. Niiden teema ja vetovoima tekevät niistä kuitenkin pakollisen vierailun, jos olet kaupungissa tähän aikaan vuodesta ja pidät joulua vuoden parhaana aikana.

Näillä joulumarkkinoilla on tarjolla kaikenlaisia jouluun liittyviä tuotteita. Täältä löydät kaikenlaisia jouluherkkuja, makeisia, glögiä, liköörejä ja ennen kaikkea suklaata. Lisäksi kojuista voi ostaa käsitöitä ja kaikkia joululahjoja.

Perheen pienimmille on myös suuri alue täynnä pelejä ja nähtävyyksiä. Vierailevana tähtenä esiintyy aina myös itse joulupukki. Tapahtuma, johon on vapaa pääsy, järjestetään Feira Internacional de Lisboa -messukeskuksessa. Helpoin tapa päästä sinne on käyttää vihreää metrolinjaa.

12. Osallistu (tai kannusta) San Silvestren juoksukilpailuun

San Silvestren kilpailu| ©HMS Sports
San Silvestren kilpailu| ©HMS Sports

Kuten huomaat, vierailu Lissabonissa joulukuussa on upea kokemus. Lisäksi urheilufaneilla on joulusesongin aikana erityinen päivämäärä: San Silvestren kisapäivä. Lissabonin kadut täyttyvät juoksijoista, jotka juoksevat 10 kilometrin pituisen kilpailun. Olitpa sitten osallistuja tai katsoja, älä epäröi tulla paikalle ja ottaa osaa syntyvään upeaan tunnelmaan.

Osa tämän kisan viehätyksestä on se, että sen reitti kulkee kaupungin mielenkiintoisimpien kulmien läpi. Sekä lähtö- että maalilinja sijaitsevat Avenida de la Liberdadella, jonka kautta olet varmasti kulkenut vieraillessasi Lissabonin keskustan nähtävyyksissä.

Kilpailussa on myös lapsille tarkoitettu osuus, "Mini São Silvestre da Pequenada", joka on puolet aikuisten kilpailusta. Toisin kuin muissa kaupungeissa, Lissabonin San Silvestre -juoksulla ei ole kiinteää päivämäärää, joten suosittelen tarkistamaan sen ajankohdan sen verkkosivuilta. Sieltä löydät myös ohjeet ilmoittautumiseen.

Varaa opastettu kierros Lissabonissa

13. Hyvästele vuosi Lissabonissa juhlien uudenvuodenaattoa.

Uudenvuodenaatto Lissabonissa| ©Daniel Virella
Uudenvuodenaatto Lissabonissa| ©Daniel Virella

Jos olet päättänyt viettää uudenvuodenaaton poissa kotoa ja valinnut Lissabonin, voin vakuuttaa, että koet unohtumattoman yön maagisessa ilmapiirissä. Pääjuhlapaikka, jossa juhlitaan ja hyvästellään vuosi, on Praça do Comércio. Siellä on valtava kello, joka laskee alaspäin ja toivottaa uuden vuoden tervetulleeksi. Portugalissa ei kuitenkaan ole tapana syödä viinirypäleitä tähän aikaan, joten jos haluat noudattaa espanjalaista perinnettä, sinun on tuotava omat viinirypäleesi.

Lähtölaskennan päätteeksi on tapana kohottaa malja samppanjalla. Silloin alkaa vaikuttava valojen ja äänien spektaakkeli, jota seuraa ilotulitusten laukaisu Tejo-joen yllä.

Juhlallisuudet jatkuvat vielä muutaman tunnin ajan, ja monissa Lissabonin yöelämälle tyypillisissä baareissa järjestetään konsertteja ja erilaisia juhlia. Näinä tunteina kannattaa pysähtyä ainakin kerran ginjinha-kioskille kohottamaan malja tämän liköörin paukuilla.

Varaa kaikki etukäteen

Varauksen tekevä henkilö| ©picjumbo.com
Varauksen tekevä henkilö| ©picjumbo.com

Vaikka Lissabonissa on talvella hiljainen sesonki, kävijöiden virta vilkastuu jonkin verran jouluna. Siksi kannattaa varata majoitus hyvissä aj oin etukäteen ja tehdä samoin lippujen kanssa kaikkiin esityksiin, joihin haluat osallistua.

Ota kaikki irti joulukuun 25. päivästä ja tammikuun 1. päivästä.

Belemin torni| ©Jan Krutisch
Belemin torni| ©Jan Krutisch

Kuten kaikissa kaupungeissa, Lissabon herää hitaasti joulun kahden suuren yön jälkeen. Siksi ne ovat täydellisiä päiviä kuljeskella kaduilla sellaisessa rauhassa, jota tuskin löydät muina päivinä.

Neuvoni on, että yritä hyödyntää nämä päivät ja vieraile Belemin kaltaisissa kaupunginosissa ja tutustu Alfaman viehätykseen. Se on myös hyvä aika nousta näköalapaikoille ja katsella auringonlaskua niiltä ilman, että joutuu jakamaan tilaa satojen turistien kanssa.