Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Parhaat viinikierrokset Lissabonissa

Viinin nauttimiseksi Portugalissa ei tarvitse mennä Portoon. Lissabonissa on nykyään rikas viinikulttuuri ja useita paikkoja, joissa voit mennä viininmaistajaisiin.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuuttia luettu

Parhaat viinikierrokset Lissabonissa

Viini Lissabonissa | ©Duané Viljoen

Lissabonin nähtävyyksiin ja tekemisiin voi hyvinkin kuulua viininmaistajaisiin osallistuminen. Portugalin pääkaupunki tarjoaa riittävästi vaihtoehtoja kaikkien viininystävien iloksi, ja se on alkanut kilpailla vahvasti Porton kanssa, joka on perinteisesti ollut maan tärkein kaupunki viinialalla.

Lissabonin laitamilla, vain muutaman kilometrin päässä kaupungista, on useita viinitiloja, jotka tuottavat laatuviinejä pitkine perinteineen. Joihinkin Portugalin pääkaupungista järjestettäviin retkiin sisältyy vierailuja, jotka päättyvät viinitilojen tuotteiden maisteluun, mutta voit myös lähteä omatoimisesti, jos sinulla on auto. Jos et halua lähteä kaupungista, löydät myös useita paikkoja, joissa vierailijat voivat osallistua maistiaisiin.

1. Retki Arrábidaan ja Sesimbraan, jossa on viininmaistajaiset.

Arrábida| ©Hélder Lopes
Arrábida| ©Hélder Lopes

Yksi parhaista vaihtoehdoista, jos haluat tutustua (ja maistaa) joitakin Lissabonin ympäristössä viljeltyjä viinejä, on tämä retki Sesimbraan ja Arrábidaan, johon liittyy viininmaistelu. Ensimmäinen on pieni kalastajakylä, joka on säilyttänyt paljon viehätystään, kun taas jälkimmäinen on luonnonpuisto, josta avautuvat parhaat mahdolliset näkymät Atlantille.

Vaikka jo nämä kaksi vierailua tekevät järjestetystä retkestä arvokkaan, retken aikana on kaksi viinimaailmaan liittyvää pysähdystä.

Arrábidan sydämessä on perhetila, joka on omistautunut alueen parhaiden viinien tuotantoon. Siellä voit nauttia pienestä maistiaisesta ja tutustua heidän työhönsä samalla kun he selittävät joitakin viljelyynsä liittyviä salaisuuksia.

Toinen pysähdyspaikka on Casa Museu Jose Maria da Fonseca, joka on yksi maan vanhimmista viinintuottajista. Täällä voit nauttia pienestä maistiaisesta heidän tuotteistaan, mutta saat myös oppaan, joka esittelee sinulle viinitilaa ja selittää koko viinien valmistusprosessin.

Varaa retki Arrábidaan ja Sesimbraan

2. Viininmaistelu Taylor'sissa

Viininmaistajaiset Taylor'sissa| ©GryVeb
Viininmaistajaiset Taylor'sissa| ©GryVeb

Jos olet käynyt tutustumassa Alfaman kaupunginosaan Lissabonissa, olet varmasti ohittanut Chafariz del Rein, kaupungin ensimmäisen suihkulähteen. Hyvin lähellä sitä on Taylor's-viininmaisteluhuone, paikka, jossa sinun on ehdottomasti käytävä, jos haluat maistaa Portugalin pääkaupungin parhaita portviiniviiniä.

Paikassa on kaksi erillistä tilaa: alakerrassa on suuri myymälä, kun taas ylemmässä kerroksessa on kolme maisteluhuonetta. Voit halutessasi osallistua yhteen niistä noin 5 eurolla.

Tiloissa järjestettävät maistiaiset sopivat erinomaisesti tutustuttamaan sinut portviinien maailmaan ja vertailemaan niitä Lissabonin alueen viineihin. Kuten muillakin Portugalin osa-alueilla, Porton ja Lissabonin välillä on tiettyä kilpailua, joka ulottuu myös viinintuotantoon.

Jos haluat tehdä vierailustasi Taylor'sissa vieläkin arvokkaamman, talo tarjoaa mahdollisuuden osallistua maistiaisiin, joissa maistellaan toista maassa erittäin arvostettua tuotetta: oliiviöljyä. Tarjolla on myös suuri valikoima portugalilaisia juustoja, suolattua lihaa ja perinteisiä karvasmanteleita. Tietenkin voit myös maistaa kuuluisaa pastel de nata -kermakakkua.

Varaa viininmaistajaiset Lissabonin viinikellarissa

3. Yksityinen päiväretki Sintraan: viininmaistelu

Sintran naapurusto| ©Alonso Javier Torres
Sintran naapurusto| ©Alonso Javier Torres

Retket Sintraan ovat epäilemättä ehdoton valinta kaikille, jotka aikovat viettää Lissabonissa vähintään kolme päivää. Tällä ehdotuksella sinulla on myös mahdollisuus pysähtyä Colaresissa ja vierailla viinitilalla ja maistaa alueen parhaita viinejä.

Colaresin viininviljelyalue (johon kuuluvat myös São João das Lampas ja São Martinho) sijaitsee Serra de Sintran eteläpuolella, ja sen ilmasto on hyvin leimallinen Atlantin läheisyyden vuoksi. Sen viinintuotannon ainutlaatuisuuden ansiosta se sai jo vuonna 1908 oman alkuperänimityksen.

Vaikka näiden viinien tuotanto on pientä, niiden ainutlaatuiset rypälelajikkeet ja hyvin erityiset viljelymenetelmät saavat viiniasiantuntijat arvostamaan niitä suuresti.

Viinitila, jossa vieraillaan ja jossa maistelu tapahtuu, sijaitsee myös vaikuttavassa rakennuksessa. Sen suurissa sisätiloissa on suuri määrä tynnyreitä, jotka muodostavat täydellisen ympäristön viinin kypsyttämiselle puussa.

4. Venha Vinho

Viini Venha Vinhossa| ©Pia
Viini Venha Vinhossa| ©Pia

Tämä vilkkaalla Rua da Bica de Duarte Belo -kadulla (paikallisten mielestä Bica) sijaitseva viinikauppa on saanut mainetta niiden keskuudessa, jotka haluavat maistella maan parhaita viinejä. Myymälä järjestää maistiaisia ja maistelukursseja, tarjoaa retkiä läheisille viinitiloille ja selittää, miten ruokaa voi yhdistää portugalilaisiin viineihin.

Kaikki täällä tarjolla olevat viinit sekä niiden kanssa tarjottavat pienet välipalat ovat portugalilaisia. Yksi sen vahvuuksista on tuotteiden laadun lisäksi omistajan persoonallisuus, joka on aina valmis antamaan tietoa maan viineistä.

Varaa viininmaistelu Lissabonin viinikellarissa

5. Viiniköynnöstä

From The Vine -maistiaisissa| ©Casper M
From The Vine -maistiaisissa| ©Casper M

From The Vine on muutakin kuin maisteluhuone ja viinikauppa, sillä se on todellinen hanke, joka pyrkii edistämään portugalilaisten viinien kansainvälistä tuntemusta. Tätä varten he tarjoavat maistiaisia, joissa voit vertailla eri alueiden viinejä ja oppia erottamaan kunkin viinityypin vivahteet.

Maistiaiset johtaa paikallinen viiniasiantuntija, joka auttaa osallistujia tunnistamaan kunkin portugalilaisen viinialueen tuotannon ominaispiirteet.

Tapahtumapaikka sijaitsee Lissabonin sydämessä, Tv. do Fala-Só -kadulla, hyvin lähellä Jardim de São Pedro de Alcântaraa. Jos haluat osallistua johonkin heidän maistiaisiinsa, sinun tarvitsee vain tehdä varaus heidän verkkosivustonsa kautta.

Varaa viininmaistelu Lissabonin viinitilalla

6. Vinhos de Portugalin viininmaistelutila

Provas Vinhos de Portugalin huone| ©Valeria
Provas Vinhos de Portugalin huone| ©Valeria

Yksi klassisista alueista, jonka kautta kaikki turistibussit kulkevat Lissabonissa, on Praça do Comércio. Juuri sieltä löytyy Sala de Provas Vinhos de Portugal, toinen viinille omistetuista tiloista, jossa voit tutustua maan nykyiseen viinituotantoon.

Jokainen sen työntekijä on valmis neuvomaan asiakkaita portugalilaisen viinin maailmassa. Edullisin vaihtoehto on ostaa yksi yrityksen tarjoamista maisteluseteleistä, joihin sisältyy useiden eri viinialueiden viinien maistelu (niiden määrä riippuu ostetusta kupongista).

.

7. Tivoli Avenida Liberdade Lisboa

Hotel Tivolin sisäänkäynti| ©janblan
Hotel Tivolin sisäänkäynti| ©janblan

Poikkeuksellisten tilojensa ja upean sijaintinsa lisäksi Tivoli Avenida Liberdades de Lisboa -hotelli tunnetaan myös portugalilaisista viininmaisteluista, jotka järjestetään joissakin huoneissa, joista on parhaat näkymät kaupunkiin.

Maisteluihin sisältyy viiden eri viinin maistelu, johon osallistujia opastaa alan asiantuntija. Lisäksi tarjolla on useita hotellin keittiömestarin valmistamia alkupaloja.

Mukana olevat viinit kattavat lähes kaikki Portugalin viinintuotantoalueet portviinistä Madeira- tai Setúbal-viineihin. On tärkeää, että jos haluat osallistua, sinun on tehtävä varaus vähintään 24 tuntia etukäteen ottamalla yhteyttä hotelliin.

.

8. Adega Mãen viinitila

Adega Mãen viinitilalla| ©Blend All About Wine, Lda.
Adega Mãen viinitilalla| ©Blend All About Wine, Lda.

Yksi koko Lissabonin alueen arvostetuimmista viinitiloista on myös avoinna viininmaistiaisiin osallistumista varten. Se on Adega Mãe (äitiviinitila), joka sijaitsee Torres Vedrasin kunnassa, noin 40 minuutin päässä pääkaupungista.

Sinne pääset vuokraamalla yhden järjestetyistä retkistä, joiden päätepisteenä on viinitila. Toinen vaihtoehto on mennä omalla autolla, joko vuokra-autolla tai omalla autolla, jos olet mennyt Portugalin pääkaupunkiin tällä tavoin.

Tällä viinitilalla järjestettäviin maistiaisiin kuuluu neljä erilaista viiniä, kaksi valkoviiniä ja kaksi punaviiniä. Asiantuntijan opastuksella voit oppia arvostamaan niiden välisiä eroja sekä osallistua viininvalmistusprosessiin itse viinitilalla vierailun ansiosta.

Maistiaisiin liittyy useita tyypillisiä paikallisia välipaloja, mikä tekee tästä vierailusta ainutlaatuisen kokemuksen, jossa voi oppia monia näkökohtia, jotka menevät itse viinien ominaisuuksia pidemmälle, sillä niiden viljely on olennainen osa alueen asukkaiden elämäntapaa.

9. Quinta do Piloto

Quinta do Piloton viinikellareissa| ©Steve G
Quinta do Piloton viinikellareissa| ©Steve G

Lissabonista etelään sijaitsee Palmelan pikkukaupunki, jonne pääsee helposti bussilla tai junalla. Vaikka viininmaistiaisia varten on useita vaihtoehtoja, suosittelen valitsemaan Quinta do Piloton, koska se on helpoimmin saavutettavissa.

Lisäksi tämä tila on tuottanut viinejä jo yli vuosisadan ajan. Vierailun aikana he näyttävät, miten koko prosessi toteutetaan, ja esittelevät eri vaiheet livenä.

Vierailu tällä perhetilalla ei tietenkään voi olla huipentumatta maistelemalla luonnollisella käymismenetelmällä valmistettuja viinejä, mikä on melko harvinaista maassa.

10. Quinta do Gradil

Quinta do Gradil| ©Bente W
Quinta do Gradil| ©Bente W

Ensimmäiset historialliset maininnat tästä viinitilasta ovat peräisin jo vuodelta 1492, mutta vasta vuodesta 1760 lähtien, jolloin Pombalin markiisi osti tilan, se sai lisää arvovaltaa. Vuodesta 1990 lähtien sen kellarit ja viinitarhat modernisoitiin, ja Quintasta tuli alueen vertailukohde vierailijoille, jotka haluavat tutustua alueen viineihin.

Cadavalissa, noin 50 kilometrin päässä pääkaupungista, maan ja meren välissä sijaitseva rakennus ja sitä ympäröivä maaseutu ovat jo itsessään vierailun arvoisia.

Jos haluat osallistua viininmaistajaisiin, sinne pääsee kätevimmin autolla, vaikka voit etsiä myös järjestettyjä retkiä Lissabonista. Näihin kuuluu kierros kartanossa, jossa tutustutaan sen historialliseen alkuperään ja sen suhteeseen Pombalin markiisiin.

Tarjolla on myös pääsy upealle näköalapaikalle, jolta voi katsella viinitarhaa ja ympäröivää Serra de Montejunton maisemaa.

Lopuksi on mahdollisuus maistella neljää Quintassa tuotettua viiniä, joita voi ostaa samassa kompleksissa sijaitsevasta kaupasta.

11. 2 tunnin retki auringonlaskun aikaan veneellä ja lasillinen viiniä Lissabonissa

Risteily Tajo-joella| ©wolli s
Risteily Tajo-joella| ©wolli s

Vaikka kyseessä ei sinänsä ole viininmaistelu, tämä on yksi vaikuttavimmista aktiviteeteista, joita voit tehdä Lissabonissa viinilasillista siemaillen. Kyseessä on lyhyt kaksituntinen matka Tagus-jokea pitkin, juuri kun auringonlasku alkaa muuttaa taivaan ja kaupungin väriä.

Risteily Tagus-jokea pitkin antaa sinulle myös mahdollisuuden tarkastella joitakin Portugalin pääkaupungin monumentteja ainutlaatuisesta näkökulmasta. Kaiken tämän lisäksi nautit lasillisen viiniä, joka tekee kokemuksesta vieläkin täydellisemmän.

Varaa purjehdusmatka viininmaistelun kera

Miksi mennä viininmaisteluun, jos olet Lissabonissa?

Viiniä Lissabonin auringonlaskun aikaan| ©Susanne Nilsson
Viiniä Lissabonin auringonlaskun aikaan| ©Susanne Nilsson

Totuus on se, että kaikkien niiden elämysten keskellä, joita Lissabon tarjoaa vierailijoilleen, voi herätä kysymys, kannattaako viettää muutama tunti viininmaistajaisiin. Kuten kaikilla matkoilla, vastaus riippuu pitkälti kunkin henkilön makumieltymyksistä, puhumattakaan käytettävissä olevasta ajasta. Minun mielestäni, jos olet tämän juoman ystävä, sinun ei pitäisi jättää väliin tällaista kokemusta.

Viininmaistiaiset ovat täydellinen aktiviteetti tutustua syvällisesti kaikkeen, mikä liittyy kuhunkin maistettavaan viiniin. Sen lisäksi, että opit erottamaan eri viinityypit toisistaan, opit myös rypälelajikkeista, kunkin viinin vivahteista ja siitä, miten voit nauttia niistä kaikilla aisteillasi mausta tuoksuun.

Vaikka asiantuntijoiden selityksistä saavat eniten irti ne, jotka tuntevat viinikulttuurin paremmin, sinun ei kannata sulkea pois tätä kokemusta, jos olet pelkkä amatööri. Kyse on ennen kaikkea makujen syvällisemmästä nauttimisesta.

Minkälaisia viinejä maistat Lissabonin viininmaistiaisissa?

Viinin juominen| ©Breakingpic
Viinin juominen| ©Breakingpic

Nykyään Lissabonin alueesta on tulossa yksi Portugalin viinimaailman kukoistavimmista alueista. Maassa, jossa portviinit, Madeira- ja Alentejo-viinit hallitsivat markkinoita, Lissabonin viinien tulo on kehittymässä nopeaa vauhtia.

Tämä ei tarkoita, etteikö Lissabonin alueen viineillä olisi vakiintunutta historiaa, mutta viime aikoihin asti monet viininystävät, erityisesti Portugalin ulkopuolelta tulevat, eivät ole välittäneet niistä juurikaan. Lisäksi niiden laatutaso on noussut uusien tekniikoiden ansiosta.

Lissabonin alueella on noin 10 osa-aluetta, joilla tuotetaan esimerkiksi Setúbalin Moscatel- tai Bucelasin valkoviinilajikkeita, ja lisäksi Colaresin tai Carcavelosin kaltaisia viinejä, joiden valmistusajankohta on hyvin lyhyt mutta korkealaatuinen.

Erinomaisten ominaisuuksiensa ansiosta yllätysviininä ei kannata jättää väliin Palmelan viinejä, jotka voittavat mitaleita eri kansainvälisissä kilpailuissa.