Miten vierailla juutalaiskorttelissa

Jos vierailet tässä eurooppalaisessa kaupungissa, vierailu juutalaiskorttelissa tai Kazimierzissa, joka on Unescon maailmanperintökohde ja merkittävä paikka Puolan ja maailman juutalaisten historiassa, on ehdoton käyntikohde. Lue lisää, kun kerron, mitä tässä paikassa kannattaa nähdä ja tehdä.

Carolina Morales

Carolina Morales

5 minuuttia luettu

Miten vierailla juutalaiskorttelissa

Kazimierz, Krakova | ©HRS Poland

Puola oli ennen toista maailmansotaa Euroopan suurin juutalaisyhteisö, jossa oli yli 3 miljoonaa juutalaista. Krakovan juutalaiskortteliin tutustuminen ei tietenkään ole helppo retki. Se on paikka, jossa on muistoja Puolan, Euroopan ja maailman historian traagisesta luvusta.

Se on kuitenkin epäilemättä samalla mahdollisuus luoda yhteys historiaan omien jalanjälkiemme kautta. Szeroka-kadulta, Vanhasta synagogasta, Nowy-aukiolta tai Galician juutalaisesta museosta, ota selvää, miten se tehdään.

1. Lähde opastetulle kierrokselle juutalaiskortteliin

Krakovan juutalaiskortteli| ©Artur Borowski
Krakovan juutalaiskortteli| ©Artur Borowski

Suosittelen lämpimästi opastettua kierrosta Krakovan juutalaiskorttelissa. Näin voit tutustua yksityiskohtaisemmin tämän kaupunginosan kulttuuriseen ja historialliseen rikkauteen asiantuntijan johdolla.

Lisäksi se voi olla myös taloudellinen vaihtoehto, sillä monissa tapauksissa opastetut kierrokset sisältävät pääsymaksut tiettyihin nähtävyyksiin tai kohteisiin alueella, jossa vierailet. Tällöin voit sisällyttää Oskar Schindlerin tehtaan opastettuun kierrokseen.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

2. Szeroka Street Tour

Szeroka katu| ©Paul Arps
Szeroka katu| ©Paul Arps

Epäilemättä Kazimierzin juutalaiskorttelin sydän ja sielu. Paikka, josta kannattaa aloittaa kierros, sillä täällä sijaitsee neljä koko kaupunginosan seitsemästä synagogasta. Nämä ovat:

  • Remuhin synagoga
  • Popperin synagoga
  • Ylempi synagoga
  • Vanha synagoga, Puolan vanhin synagoga.

Jos olet nähnyt Steven Spielbergin elokuvan Schindlerin lista, tämä katu toimi Krakovan gheton Zgody-aukiona. Lisäksi tällä kadulla järjestetään joka vuosi kesäkuun lopun ja heinäkuun alun välisenä aikana Krakovassa vuodesta 1988 lähtien järjestetyn juutalaisen kulttuurin festivaalin päätöskonsertti.

Tällä kadulla on myös kahviloita, ravintoloita ja muita paikallisia kauppoja, joissa voit tutustua juutalaisiin perinteisiin ja löytää yhden Krakovan edustavimmista kaupunginosista.

Varaa kierros vanhaankaupunkiin ja juutalaiskortteliin

3. Vieraile Galician juutalaisessa museossa

Galician juutalainen museo| ©Zygmunt Put
Galician juutalainen museo| ©Zygmunt Put

Paikka, joka on perustettu muistamaan holokaustin uhreja ja osoittamaan kunnioitusta Galician (Galicia) alueen juutalaiselle kulttuurille. Galicia on Keski-Euroopan alue, joka jakautuu Puolan (Länsi-Galicia) ja Ukrainan (Itä-Galicia) välille.

Museon ympärillä on myös muita kiinnostavia kohteita, kuten vanha synagoga (Stara), kaupunkitekniikan museo, Iisakin synagoga ja Remuh-synagoga.

Museossa on pysyvä valokuvanäyttely holokaustin uhreista.

Hyödyllistä tietoa

  • Museo on avoinna päivittäin klo 11-18.
  • Aikuisen sisäänpääsymaksu on 16 zł, mikä vastaa noin 3,50 euroa.

Museon virallisella verkkosivustolla voit hankkia liput verkossa ja välttää jonot, kun vierailet museossa.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

4. Vieraile Corpus Christi -basilikassa

Corpus Christin basilika| ©Fred Romero
Corpus Christin basilika| ©Fred Romero

Krakovassa on eniten kirkkoja Puolassa, ja tämä kirkko on pakollisten vierailukohteiden listallani. Se rakennettiin 1300-luvulla, ja se on yksi Krakovan suurimmista uskonnollisista rakennuksista.

Se on ihanteellinen paikka uskonnollisesta arkkitehtuurista pitäville, sillä siellä voit ihailla goottilaisia ja barokkityylisiä yksityiskohtia ja nähdä kaupungin suurimmat urut läheltä.

Krakovan kirkoissa vierailu on epäilemättä yksi niistä ohittamattomista suunnitelmista, jotka sinun on sisällytettävä matkasuunnitelmaasi.

5. Nauti kävelyretkestä nyt vilkkaalla Nowy-aukiolla tai Uudella aukiolla

Nowy Square| ©Zygmunt Put
Nowy Square| ©Zygmunt Put

Ei ole kyse vain museoista ja kirkoista, vaan pitäisi olla tilaa myös rennommille kierroksille, joilla voi nauttia modernista naapurustosta, joka on muuttunut ja tarjoaa paljon hyvää tunnelmaa vierailijoille kaikkialta maailmasta. Tällainen on Krakovan juutalaiskorttelissa sijaitseva Nowy Square.

Se tunnettiin aiemmin nimellä Bird Market Square. Nyt täällä on ruokakojuja, joissa voit maistella perinteistä zapiekankia, leipää, jonka päälle voi laittaa vähän kaikkea, kuten sieniä, kinkkua, juustoa ja lempivihanneksia. Erittäin maukasta ja erittäin halpaa. Täydellinen pysähdyspaikka matkan varrella akkujen lataamiseen.

Jos pidät myös katumarkkinoista, voit lounaan jälkeen käydä katsomassa aukiolla sijaitsevia antiikkimarkkinoita, jotka ovat ihanteelliset matkamuistoja varten.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

6. Nauti olut yhdessä kuuluisimmista paikallisista pubeista

Singer Bar| ©DearDa
Singer Bar| ©DearDa

Olen aina ollut sitä mieltä, että on erittäin tärkeää olla yhteydessä paikalliseen kulttuuriin muutenkin kuin käymällä meille suositelluissa nähtävyyksissä. Siksi rakastan matkoillani vierailla perinteisissä ravintoloissa ja baareissa ja keskustella siellä asuvien ihmisten kanssa. He osoittautuvat parhaiksi oppaiksi. Krakovan juutalaiskorttelissa on valinnanvaraa.

Varaa juutalaiskorttelin ruokakierros

7. Vanha synagoga (tai Stara)

Vanha synagoga| ©Lars K Jensen
Vanha synagoga| ©Lars K Jensen

Pakollinen vierailukohde, jos haluat vierailla Puolan vanhimmassa synagogassa. Se rakennettiin 1400-luvulla, ja sitä jouduttiin kunnostamaan useita kertoja. Natsihallinto käytti tätä paikkaa varastona. Sodan lopussa se kunnostettiin, ja nykyään siinä on Krakovan historiallisen museon juutalaiskokoelma.

Vieraillessasi tässä paikassa voit nähdä näyttelyn perinteisistä esineistä ja välineistä, joita käytetään hanukan juhlinnassa.

Hyödyllistä tietoa

  • Synagoga on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 9-16 talvella ja sulkeutuu kesällä klo 17.00. Maanantaisin on erityiset aukioloajat klo 10-14.
  • Sisäänpääsymaksu on 10 zł per henkilö, ja maanantaisin sisäänpääsy on ilmainen.

8. Synagoga ja Remuhin hautausmaa

Remuhin synagoga| ©Lars K Jensen
Remuhin synagoga| ©Lars K Jensen

Remuh-synagoga on ehkä pienin kaikista juutalaiskorttelin synagogista, ja kun vierailet siellä, pääset myös hautausmaalle. Se on ankaran oloinen paikka, mutta se yhdistää sinut täysin juutalaiseen perinteeseen hyvin nostalgisella tavalla, jota on vaikea selittää.

Nimi Remuh on peräisin Moses Isserlesilta, joka oli aikansa (1500-luvulla) merkittävä intellektuelli ja rabbi. Alun perin renessanssityyliin rakennettu kirkko tuhoutui myöhemmin natsien toimesta, jotka käyttivät näitä pyhiä paikkoja varastoina.

Tämä synagoga on edelleen aktiivinen, ja kun vierailet siellä, voit tutustua läheltä bimaan, neliön muotoiseen rautapintaiseen tilaan, jossa Tooraa, juutalaisuuden pyhää kirjaa, luetaan. Voit myös nähdä hejalin, pienen kankaalla päällystetyn saappaan, jossa Tooraa säilytetään.

Matkustajan vinkki

Jos vierailet tässä synagogassa, ole tietoinen vaadittavasta pukeutumiskoodista, sillä useimmissa tapauksissa sinulta vaaditaan yksinkertaisia vaatteita ja vaatimattomia, hillittyjä vaatteita, joista näkyy vain vähän ihoa.

9. Uusi hautausmaa

Uusi hautausmaa| ©Jennifer Boyer
Uusi hautausmaa| ©Jennifer Boyer

Monista ihmisistä voi tuntua oudolta sisällyttää hautausmaat suositeltavien matkakohteiden luetteloon. Maailmalla on kuitenkin monia esimerkkejä hautausmaista, joiden yksityiskohdat tekevät niistä matkailijoiden kannalta houkuttelevia. Krakovan juutalaiskorttelissa sijaitseva Uusi hautausmaa on yksi niistä minulle.

Se avattiin vuonna 1800, kun Remuhin hautausmaa suljettiin. Natsien hyökkäyksen jälkeen hautausmaa suljettiin ja sen hautakivet käytettiin rakennusmateriaalina. 1950-luvulla aloitettiin tämän paikan jälleenrakentaminen, ja nykyään siellä on noin kymmenen tuhatta hautaa, holokaustin uhrien muistomerkkejä, joista monet on rakennettu talteen otetuista hautakivien palasista.

Hautausmaa on avoinna koko viikon lauantaita lukuun ottamatta klo 9.30-18.00. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

10. Podgórze, entinen Krakovan getto

Podgórze| ©anita kluska
Podgórze| ©anita kluska

Otan tämän paikan mukaan tähän luetteloon, koska vaikka se on Veiksel-joen eteläpuolella, se on toinen juutalaiskorttelin alue, jonka tuntemista pidän tärkeänä, sillä tänne perustettiin Krakovan kaupungin getto.

Sekä Podgórzyn että Kazimierz olivat ennen 1700-lukua Krakovan itsenäisiä alueita. Nykyään tämä paikka on yksi kaupungin kaupunginosista, erityisesti nuorten yliopisto-opiskelijoiden ja ammattilaisten keskuudessa. Siellä asuu myös perheitä, joissa on pieniä lapsia.

Jos vierailet Podgórzessa, olet kävelymatkan päässä kuuluisasta Oskar Schindlerin tehtaasta, jossa haluat ehdottomasti käydä sen historiallisen vaikutuksen vuoksi.

11. Isä Bernatek silta

Isä Bernatek silta| ©Andronikos Paliathanasis
Isä Bernatek silta| ©Andronikos Paliathanasis

En tietenkään voinut unohtaa suositusta romanttisille matkailijoille. Tiedät, että lähes jokaisessa eurooppalaisessa kaupungissa on silta, josta roikkuu rakastavaisten jättämiä riippulukkoja. Krakovassa tämä paikka on Isä Bernatekin silta, joka yhdistää Kazimierzin ja Podgórzen kaupunginosat. Kaksi aluetta, jotka tunnetaan juutalaisalueena ja vanhana juutalaisgettona.

Silta avattiin vuonna 2010, ja se on 130 metriä pitkä. Jotkut kutsuvat sitä, mikä ei ole yllättävää, "rakkauden sillaksi". Tätä siltaa ei ylitetä autoilla. Sen voi ylittää vain kävellen tai polkupyörällä.

Krakovan juutalaiskorttelissa on epäilemättä paljon nähtävää ja koettavaa. Haluaisin kuitenkin myös suositella, että otat mukaan matkallesi kaupunkiin myös muita paikkoja, jotka ovat välttämättömiä, jos haluat tutustua tämän kaupungin rikkaaseen kulttuuriin ja historiaan. Auschwitzin keskitysleiri on yksi niistä. Vierailu ei välttämättä sovi kaikille matkailijoille, sillä se vaatii erityistä herkkyyttä. Suosittelen tätä artikkelia, jossa on 10 vinkkiä Auschwitzin vierailuun Krakovasta käsin.

Varaa kierros juutalaiskortteliin