Krakovan kauneimmat kirkot

Jos vierailet tässä historiallisessa eurooppalaisessa kaupungissa, et voi jättää väliin kierrosta joihinkin sen tunnusomaisimmista kirkoista. Tässä on luettelo 10 suosikkikohteestani, jotka voit sisällyttää matkallesi.

Carolina Morales

Carolina Morales

6 minuuttia luettu

Krakovan kauneimmat kirkot

Pyhän Marian basilika, Krakova | ©Caio

Sinun ei tarvitse olla kiihkeän uskonnollinen voidaksesi arvostaa maailman vanhimpien kirkkojen kauneutta, taidetta ja historiaa. Krakova ei ole poikkeus, ja kun vaellat ympäri kaupunkia, tulet törmäämään kirkkoihin, joiden arkkitehtoniset yksityiskohdat jättävät sinut sanattomaksi. Jos suunnittelet Krakovan nähtävyyksiä ja tekemistä, suosittelen, että otat matkasuunnitelmaasi mukaan joitakin näistä 10 pyhästä paikasta.

1. Wawelin katedraali

Wawelin katedraali| ©Maciej Szczepańczyk
Wawelin katedraali| ©Maciej Szczepańczyk

Sesijaitsee Wawel-kukkulalla, ja siellä asuu Puolan suojeluspyhimys Pyhä Stanislaus. Sen historia ulottuu yli vuosituhannen taakse, ja se on puolalaisille hyvin erityinen paikka.

Historiallisten tietojen mukaan Krakovan korkein kirkko rakennettiin jonkin aikaa kaupungin piispanistuimen perustamisen jälkeen, noin vuonna 1000. Lisää tietoa on 1100- ja 1200-luvuilta peräisin olevasta romaanisesta kirkosta, joka rakennettiin herttua Wladyslaw Hermanin valtakaudella.

Wawelin katedraali kuuluu varmasti parhaimpiin Krakovan retkiin, joten et voi jättää väliin vierailua sen sisätiloihin, joihin kuuluu muun muassa:

  • Krypta, kuninkaallisten ja joidenkin kansallissankareiden hautapaikka.
  • Pyhän Stanislauksen mausoleumi, joka sijaitsee katedraalin keskilaivan keskellä.

Hyödyllistä tietoa Wawelin katedraalista

Hieman yli 4,8 eurolla, joka vastaa 22 zlotya (Puolan kansallinen valuutta), pääset sisään katedraaliin.

  • Huhtikuusta lokakuuhun katedraali on avoinna maanantaista lauantaihin klo 9-17 ja sunnuntaisin klo 12.30-17.
  • Marraskuusta maaliskuuhun katedraali on avoinna maanantaista lauantaihin kello 9-16 ja sunnuntaisin kello 12.30-16.

Suunnittele vierailusi ja tutustu tarkemmin Wawelin katedraalin virallisilla verkkosivuilla.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnassa

2. Pyhän Adalbertin kirkko

Pyhän Wojciechin kirkko| ©Zygmunt Put
Pyhän Wojciechin kirkko| ©Zygmunt Put

Se tunnetaan tällä nimellä ja myös nimellä Pyhän Wokciechlin kirkko. Sen perusta juontaa juurensa 10. vuosisadalta, joten se on historiallinen ja arkkitehtoninen helmi, jota et halua jättää väliin Krakovassa vieraillessasi.

Nykyisen Krakovan torin vieressä sijaitseva kirkko on yksi Euroopan mantereen vanhimmista kirkoista.

Kirkon kryptassa on pieni museo, joka on omistettu torin historialle. Jos olet onnekas, saatat myös päästä nauttimaan klassisen musiikin konserteista, joita tämä kirkko yleensä järjestää.

hyödyllisiä tietoja

  • Aukioloajat voivat vaihdella, mutta se on avoinna maanantaista lauantaihin klo 9-17 ja sunnuntaisin klo 13.30-18.
  • Kirkkoon on ilmainen sisäänpääsy, mutta kryptamuseoon on maksettava 2 zlotya.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

3. Pyhän Andreaksen kirkko

Pyhän Andreaksen kirkko| ©Andrew Milligan sumo
Pyhän Andreaksen kirkko| ©Andrew Milligan sumo

Rakastan Pyhän Andreaksen kirkkoa, koska ensi silmäyksellä se ei ehkä näytä kovin kummoiselta. Sen yksinkertainen ulkoasu pettää, ja ellet ole tehnyt tutkimusta, et ymmärrä, että kyseessä on toinen Puolan vanhimmista kirkoista, joka on rakennettu 1100-luvulla. Historiallinen temppeli, joka toimi turvapaikkana useiden Krakovaan kohdistuneiden hyökkäysten aikana.

Pyhän Andreaksen kirkko muutettiin 1700-luvulla barokkityyliin, ja kävijät voivat ihailla kirkon taiteellista koristelua, josta erottuu erityisesti laivan muotoinen saarnatuoli. Kirkon sisällä on Foucault'n heiluri.

Kirkon lähellä sijaitsevat arkkihiippakunnan museo, Krakovan arkeologinen museo ja Wawelin linna.

Matkustajan vinkki

Huomaa, että monissa kirkoissa valokuvaaminen ja videoiden ottaminen on kielletty. Kunnioituksen ja varovaisuuden vuoksi tarkista aina kunkin kirkon säännöt, ennen kuin astut sisään.

4. Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko

San Pedron ja San Pablon kirkko| ©Richard Leonard
San Pedron ja San Pablon kirkko| ©Richard Leonard

Vain muutaman metrin päässä Pyhän Andreaksen kirkosta näet tämän toisen barokkityylisen rakennuksen, jonka jesuiitat rakensivat vuosina 1597-1619. Häikäisevän julkisivunsa ansiosta se on epäilemättä pakollinen pysähdyspaikka tällä Krakovan kierroksella.

Kun astut sisään kirkkoon, huomaat, että kirkon julkisivu ja ovi ovat yksinkertaisempia kuin ne, joissa on yksityiskohtaisia veistoksia kahdestatoista apostolista. Se sijaitsee yhdellä Krakovan pääkaduista, Grodzka-kadulla, värikkäällä ja historiallisella kadulla, joka vie sinut miellyttävälle kävelylle Kauppatorilta Wawelin linnalle.

Se on ehdottomasti yksi suosikkikirkoistani sekä kauniin julkisivunsa että sijaintinsa vuoksi. Jos olet Krakovassa vain muutaman päivän, suosittelen sinua käymään tällä alueella nauttimassa tästä ja muista kirkoista. Seuraavassa on joitakin yksityiskohtia, joiden avulla voit suunnitella matkasuunnitelman, jolla näet Krakovan kolmessa päivässä.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

5. Nowa Hutan kirkko

Nowa Hutan kirkko| ©Fred Romero
Nowa Hutan kirkko| ©Fred Romero

Nowa Hutan kirkko kuuluu tähän luetteloon paitsi abstraktin arkkitehtuurinsa myös historiansa vuoksi. Puolan kuningattaren kirkko, joka tunnetaan myös nimellä Arka Pana. Se sijaitsee Krakovan entisen sosialistisen kaupunginosan Nowa Hutan laitamilla.

Sen rakentaminen johti yhteenottoihin, sillä kommunistiviranomaiset kieltäytyivät sallimasta hankkeen toteuttamista. Ulkopuolella on yli kahden miljoonan kiven peittämä rakennelma, kun taas sisäpuolella on puunpalasia. Temppelin keskellä on ristiinnaulitsemista esittävä veistos.

Noin 6 kilometrin etäisyydellä on Oskar Schindlerin tehdas ja Krakovan nykytaiteen museo, jotka ovat kaksi erittäin mielenkiintoista kohdetta, jotka kannattaa sisällyttää retkelle.

Varaa kierros Nowa Hutan kaupunginosassa

6. Pyhän Marian basilika

Pyhän Marian basilika, Krakova| ©Mach240390
Pyhän Marian basilika, Krakova| ©Mach240390

Pyhän Marian basilika rakennettiin 1300-luvulla torin toiselle puolelle. Se on goottilaistyylinen, ja se on tunnustettu yhdeksi Krakovan merkittävimmistä ja tietysti suosituimmista muistomerkeistä.

Kirkon julkisivu koostuu kahdesta erikorkuisesta tornista. Näistä korkeimmalla on kultainen kruunu, joka tunnetaan puolaksi nimellä Hejnalica. Sieltä kuulutettiin monta vuotta sitten porttien sulkemisesta sekä vaaroista, kuten tulipalosta tai vihollisen hyökkäyksestä.

Jos haluat nauttia upeasta Krakovan näköalasta, voit kesäisin kiivetä tähän torniin ja nauttia maisemista. 1800-luvun puolalaisen taiteen galleria on vain muutaman metrin päässä tästä kirkosta.

7. Pyhän Franciscus Assisilaisen basilika

Pyhän Franciscus Assisilaisen basilika| ©Zygmunt Put
Pyhän Franciscus Assisilaisen basilika| ©Zygmunt Put

Toinen kirkko, jota suosittelen kierroksellanne, on tämä kirkko, jonka Prahasta tulleet fransiskaanimunkit rakensivat vuonna 1269. Se oli yksi kaupungin ensimmäisistä tiilirakennuksista, ja se on yksi Krakovan vanhimmista.

Kirkkoa on muutettu useiden tulipalojen seurauksena, minkä vuoksi siinä on eri arkkitehtuurityylien sekoitus, jossa on goottilaisia ja uusgoottilaisia yksityiskohtia. Tämä kirkko oli myös yksi Karol Wojtylan suosikkipaikoista, ja voit nähdä hänen nimensä sisältävän muistolaatan paikassa, jossa hän istui ennen paaviksi tuloaan.

Sejulistettiin basilikaksi vuonna 1920. Olennainen paikka katolisille uskoville, jotka haluavat vierailla yhdessä symbolisimmista ja symbolisimmista paikoista, jotka liittyvät paavi Johannes Paavali II:n muistoon, joka on yksi historian karismaattisimmista ja muistetuimmista paaveista.

8. Pyhän kolminaisuuden basilika

Pyhän kolminaisuuden basilika| ©Zygmunt Put
Pyhän kolminaisuuden basilika| ©Zygmunt Put

Sen historia juontaa juurensa 1300-luvulle, ja voit ihailla goottilaisia, barokkia ja romaanisia yksityiskohtia. Se tunnetaan myös nimellä dominikaanien kirkko, ja dominikaanimunkit rakensivat sen tataarien hyökkäyksen jälkeen.

Kirkon sisällä voit ihailla erilaisia sivukappeleita, jotka vaikutusvaltaiset perheet rakensivat 1600-luvulla. Yksi niistä on San Jacinton, yhden temppelin perustajista, kappeli, jossa näet kauniin kupolin.

Tämä ja muut tässä luettelossa mainitsemani kirkot ovat vain muutaman metrin päässä Stare Miasto-nimisestä alueesta. Tämä on koko kaupungin vanha osa, josta voit aloittaa kierroksen taianomaisessa Krakovassa ja tutustua kaikkeen, mitä kaupungissa on nähtävää.

9. Corpus Christin basilika

Corpus Christin basilika| ©Fred Romero
Corpus Christin basilika| ©Fred Romero

Tämä 1300-luvulla rakennettu tiilirakennus on ehdoton nähtävyys, sillä se sijaitsee Kazimierzin kaupunginosassa , joka on Krakovan juutalaiskortteli. Se on yksi kaupungin suurimmista kirkoista, ja monet pitävät sitä yhtenä esteettisesti miellyttävimmistä.

Kirkko tuhoutui ruotsalaisten hyökkäyksen jälkeen, minkä vuoksi se jouduttiin restauroimaan, ja nykyään siinä on arkkitehtonisia yksityiskohtia, joissa yhdistyvät goottilainen ja barokkityyli. Sen merkittävimpiä yksityiskohtia ovat kuoriparvi, Vladislav II:n renessanssiaikainen mausoleumi ja veneen muotoinen saarnastuoli. Tässä kirkossa on myös Krakovan suurimmat urut.

Jos vierailet tässä kirkossa, suosittelen viettämään hieman enemmän aikaa tutustumalla koko Kazimierzin kaupunginosaan, jossa on 7 synagogaa, Galician juutalaismuseo, kaupunkitekniikan museo ja etnografinen museo. Epäilemättä tämä kaupunginosa on täynnä historiaa, kulttuuria ja taidetta.

Suosittelen, ettet jätä mitään väliin, sillä Krakovan juutalaiskorttelissa on niin paljon nähtävää ja koettavaa.

Varaa kierros Krakovan juutalaiskortteliin

10. Pyhän Markuksen kirkko

Pyhän Markuksen kirkko| ©Juan P
Pyhän Markuksen kirkko| ©Juan P

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä tässä luettelossa tämä kirkko sijaitsee Slawkowska Avenuella, joka yhdistää rautatieaseman ja Kauppatorin, ja se on yksi Krakovan edustavimmista goottilaisen arkkitehtuurin kirkoista.

Tämän kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1263 Pyhän Markus evankelistan kunniaksi. Se on historiansa aikana kärsinyt useista tulipaloista, ja sitä on kunnostettu useita kertoja. Se sisältyy kaupungin muistomerkkirekisteriin ja on osa Krakovan pyhimysten reittiä.

Koska Krakovassa on eniten kirkkoja Puolassa, monissa näistä kirkoista on kaupungin ulkopuolelle haudattujen pyhimysten jäännöksiä, ja uskovaiset Puolasta ja kaikkialta maailmasta vierailevat kaupungissa vierailemassa näissä pyhissä paikoissa. Reitti alkaa Wawelin linnasta, ja matkan varrella voit vierailla 19 kirkossa.

Pyhä viikko Krakovassa

Koska Krakovassa on niin paljon kirkkoja, saatat ihmetellä, viettävätkö puolalaiset pääsiäistä kuten muut katoliset maat, ja vastaus on kyllä. Jos pidät tästä juhlasta, voi olla hyvä idea pakata laukkusi tätä kokemusta varten Krakovaan, sillä sää on täällä hyvä ja pääset tutustumaan paikallisiin perinteisiin.

Krakovan pyhäinviikolla kiinnostavia aktiviteetteja ovat muun muassa:

  • Pitkäperjantain kulkue alkaa Wawelin katedraalista.
  • Voit nauttia pääsiäismunaperinteestä, jota on helppo löytää ympäri kaupunkia.
  • Voit kokeilla tyypillistä puolalaista pääsiäiskakkua nimeltä Mazurek.

Toivottavasti nautit tästä kirkkovalikoimasta, jossa voit tutustua paitsi eri arkkitehtonisiin tyyleihin myös muistiin kaupungista, joka on rakennettu uudelleen monta kertaa, mikä tekee siitä yhden mielenkiintoisimmista ja houkuttelevimmista Euroopan kaupungeista, joissa kannattaa vierailla.

Varaa kierros Krakovan vanhassakaupungissa