Vinkkejä Auschwitzin vierailuun Krakovasta

Tässä on luettelo vinkeistä, joiden avulla voit ottaa kaiken irti Auschwitzin keskitysleirillä vierailustasi Krakovan matkallasi. Ota huomioon!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

5 minuuttia luettu

Vinkkejä Auschwitzin vierailuun Krakovasta

Auschwitziin saapuminen | Lasma Artmane

Vierailu Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirillä on epäilemättä yksi mielenkiintoisimmista vierailuista, jonka teet matkasi aikana. Opit osan historiaa aivan uudesta näkökulmasta: millaista elämä oli työleireillä, joilla tuhannet juutalaiset menettivät henkensä.

Kierros ei ehkä ole täysin miellyttävä, mutta kun pääset sinne, huomaat, että kaikki on säilytetty uhreja kunnioittaen. Jos et halua, että mikään pilaa kierrosta, tässä on muutamia vinkkejä, joita kannattaa noudattaa:

1. Varaa retki, jotta saat vierailustasi kaiken irti ja opit lisää historiasta

Opas kertomassa leirin historiasta ryhmälle.| ©Signe Brockman
Opas kertomassa leirin historiasta ryhmälle.| ©Signe Brockman

Valitettavasti Auschwitz-Birkenau on synkkä paikka, jossa on liikaa historiallista kontekstia ja liikaa tarinoita takana. Sen ensimmäinen leiri, Auschwitz I, on erittäin hyvin säilynyt, ja siellä on selittäviksi ja hyvin konteksteihin perustuviksi museo-näyttelytiloiksi muutettuja parakkeja, mutta Auschwitz II on käytännössä joutomaata.

Jotta ymmärtäisit täysin, mitä näet, ymmärtäisit niiden uhrien jokapäiväistä elämää, jotka joutuivat kulkemaan täällä, ja ennen kaikkea syventyisit historiaan, joka vielä tänäkin päivänä vaikuttaa tieteiselokuvalta, on välttämätöntä, että sinulla on mukana asiantunteva opas.

Kierroksen aikana sinua autetaan paikantumaan ja selitetään, mistä kukin alueen osa koostuu ja millaista jokapäiväinen elämä oli näillä työ- ja tuhoamisleireillä. Mielestäni kannattaa 100-prosenttisesti liittyä Auschwitz-kierrokselle Krakovasta käsin, jotta saat vierailustasi kaiken irti.

Varaa matka Auschwitziin Krakovasta käsin

2. Käytä mukavia kenkiä ja pukeudu talvella lämpimästi

Suojaudu kylmältä talvella| ©Pedro Antunes
Suojaudu kylmältä talvella| ©Pedro Antunes

Kuten aina matkustaessa, on parasta tarkistaa sääennuste etukäteen, mutta Auschwitzissa tämä on erityisen järkevää. Suurimman osan kierroksesta olet ulkona, eikä sinulla ole kattoa, joka suojaisi sinua sateen sattuessa, ja olet tietysti alttiina kylmille lämpötiloille talvella (leiri voi olla jopa lumipeitteinen).

Jos tähän lisätään se, että kierroksen toinen osa tapahtuu toisessa leirissä, joka on käytännössä autiomaata, mukavat kengät ovat ehdottoman tärkeät, samoin kuin lämpimään pukeutuminen, jos ennusteessa ennustetaan kylmää lämpötilaa. Kylmyyden tunne leirin keskellä on melko akuutti.

Varaa Auschwitzin retki Krakovasta

3. Jos sinun on syötävä ennen retkeä tai sen jälkeen, ota lounas mukaan tai odota, että saavut Krakovaan

Suunnittele ateriat| ©Gardie Design & Social Media Marketing
Suunnittele ateriat| ©Gardie Design & Social Media Marketing

Ei ole harvinaista, että vatsasi sulkeutuu kiertoajelun aikana. Henkilökohtaisesti en suosittele syömistä leirin läheisyydessä, vaan odota, että pääset takaisin kaupunkiin syömään rauhassa sen jälkeen, kun olet käsitellyt kaikki kierroksella saadut tiedot.

Jos haluat silti varautua siihen, jos sinulle tulee nälkä, voit aina kantaa repussasi eväitä, joita voit syödä matkalla sinne tai paluumatkalla. Auschwitzin sisäänkäynnin luona on vierailijoille tarkoitettu kioski, josta voi saada voileipiä, välipaloja tai virvokkeita, mutta en suosittele sitä kovinkaan lämpimästi.

Museon lähellä, Oświęcimin kylässä, on ravintola, jossa voit kokeilla onneasi, jos olet päättänyt tehdä kierroksen omin päin (älä vain ota riskiä, että ehdit viimeiseen paluubussiin, jotta et myöhästy siitä).

Varaa retki Auschwitziin ja Wieliczkan suolakaivoksiin

.

4. Kunnioita kuvia

Kunnioita valokuvia| ©William Warby
Kunnioita valokuvia| ©William Warby

Huomaat sen heti, kun astut sisään, mutta Auschwitz on kunnioituksen, katumuksen ja melko jännittyneen ilmapiirin paikka. Se ei ole paras paikka ottaa taiteellisia poseerattuja valokuvia, sillä suuri osa siitä, mitä näet siellä, on paikkoja, joissa monia ihmisiä kidutettiin ja tapettiin, ja koko kierroksen ajan näet heidän valokuviaan, vaatteitaan, tavaroitaan...

Voit ottaa valokuvia melkein joka paikassa (erityisesti kierroksen ulko-osissa), mutta neuvoni on, että tee se aina kunnioittavasti.

Varaa Auschwitzin kiertoajelu Krakovasta

5. Yritä olla lähtemättä hyvin pienten tai erittäin herkkien lasten kanssa

Auschwitzissa vierailevat lapset| ©Antonio Giardiello
Auschwitzissa vierailevat lapset| ©Antonio Giardiello

Henkilökohtaisesti en suosittele tätä retkeä hyvin pienille lapsille, vaikka tämä on tietysti osa ihmiskunnan historiaa, ja jossain vaiheessa he kohtaavat todellisuuden ja opiskelevat sitä koulussa. Mutta jos he ovat vielä hyvin nuoria tai erityisen herkkiä, kannattaa olla tietoinen siitä, että kierroksella käydään läpi paljon yksityiskohtia.

Kierroksen aikana kuljette kaasukammioiden läpi, ja teille selitetään, miten tuhansia ihmisiä ahtauduttiin junavaunuihin tuhottavaksi. Jos tämä on aikuisille käsittämätöntä ja tuskallista, se voi olla lapselle tarpeettoman järkyttävää ja pilata matkan muiston.

Jos kuitenkin päätät lähteä kierrokselle, yritä olla pohtimatta kauhistuttavia yksityiskohtia tai huoneita, aseta lapsesi asiayhteyteen ennen matkaa ja selitä tapahtumat mahdollisimman epädramaattisella tavalla. Jos lähdet lastenvaunujen kanssa, pääset lähes koko leiriin lukuun ottamatta pienempiä, ahtaita huoneita, joissa vaunut on pidettävä ulkona tilasyistä.

Varaa matkasi Auschwitziin ja Wieliczkan suolakaivoksiin

.

6. Älä jätä väliin dokumenttia vierailijakeskuksesta

Arvosta historiallisia asiakirjoja, jotta opit lisää vierailustasi.| ©Antonio Giardiello
Arvosta historiallisia asiakirjoja, jotta opit lisää vierailustasi.| ©Antonio Giardiello

Vaikka et haluaisi katsoa dokumenttia, koska haluat mieluummin lähteä suoraan tutkimaan leirin varsinaisia paikkoja, voin vakuuttaa, että se on sen arvoista. Se on hyvin lyhyt (noin 15 minuuttia), ja se asettaa sinut kontekstiin kaiken sen, mitä aiot nähdä.

Se on lyhyt johdanto, mutta sisältää todellisia kuvia leiristä ja sen vangeista, heidän elämäntavoistaan, yhteenvedon leirin muodostumisen historiasta... kaiken kaikkiaan erittäin suositeltavaa.

Varaa retki Auschwitziin Krakovasta käsin

7. Älä lähde liian raskaasti turhien matkatavaroiden kanssa

Matkusta kevyesti, jotta saat vierailustasi kaiken irti.| ©Antonio Giardiello
Matkusta kevyesti, jotta saat vierailustasi kaiken irti.| ©Antonio Giardiello

Kierros on kävelykierros Auschwitz I:n ja II:n usean hehtaarin kokoisella alueella, joten mitä kevyemmin kannat mukanasi, sen parempi. Sisäänkäynnin luona on lokeroita, joihin voit jättää tavarasi, mutta jos sinulla on mukanasi tilaa vieviä matkatavaroita, vaarana on, että ne eivät mahdu sisään ja että et siksi pääse vierailulle.

Jätä kaikki suuret matkatavarat hotelliin ja saavu tänne vain sen verran, että sinulla on vain käsilaukku tai pieni reppu. Jos tarvitset paikan, johon voit jättää matkatavarasi, koska olet jo kirjautunut ulos majapaikastasi, tarkista, voitko jättää ne hotellin vastaanottoon tai matkatavarasäilöön kaupungin keskustassa tai Krakovan rautatieasemalla.

Varaa retki Auschwitziin Krakovasta käsin

8. Jos olet omatoimisesti liikkeellä, on parasta käyttää bussia

Bussit Auschwitzin parkkipaikalla| ©Mitch Altman
Bussit Auschwitzin parkkipaikalla| ©Mitch Altman

Jos et halua osallistua opastetulle kierrokselle ja haluat ostaa liput Auschwitziin ja vierailla siellä omatoimisesti, sinun on itse järjestettävä matkasi Krakovasta.

Vaikka junalla matkustaminen on yleensä erittäin mukavaa, tässä tapauksessa bussi on suorempi (ja siksi lyhyempi) matka. Ensimmäinen bussi lähtee kello 6.20 aamulla, ja matka kestää hieman yli tunnin, jolloin pääset paljon lähemmäs keskitysleiriä kuin junalla (juna-asema on noin kahden kilometrin päässä Auschwitzin sisäänkäynnistä).

Jos tarvitset lisätietoja saapumisen suunnittelusta, suosittelen artikkeliani siitä, miten Auschwitziin pääsee.

Varaa retki Auschwitziin ja Wieliczkan suolakaivoksiin

9. Älä unohda passia tai henkilökorttia

Älä unohda henkilöllisyystodistusta| ©Levi Ventura
Älä unohda henkilöllisyystodistusta| ©Levi Ventura

Turvallisuussyistä sinulla on oltava henkilöllisyystodistus päästääksesi keskitysleirille, joten älä unohda ottaa mukaan voimassa olevaa henkilökorttia tai passia, jossa on kuvasi. Ilman sitä sinua ei valitettavasti päästetä Aus chwitziin, joten muista se!

.

Varaa Auschwitzin retki Krakovasta käsin

10. Suunnittele vierailusi: tarvitset vähintään puoli päivää

Käytä aikaa vierailuun| ©Jean Carlo Emer
Käytä aikaa vierailuun| ©Jean Carlo Emer

Vaikka keskitysleiri ei ole kovin kaukana Krakovasta ja sinne pääsee reilussa tunnissa, vierailu leirillä voi kestää kahdesta kolmeen tuntia.

Kun tähän lisätään paluumatka ja julkisten liikennevälineiden odotusaika, koko vierailuun kuluu helposti puoli päivää. Pidä tämä mielessäsi, kun suunnittelet loppupäivääsi Krakovassa ja mietit, missä ja milloin voit syödä, mitä muita vierailuja voit tehdä samana päivänä jne.

Voit katsoa artikkelini Kuinka kauan Auschwitz-kierrokset kestävät, jos haluat lisätietoja päivän järjestämisestä.

Varaa retki Auschwitziin ja Wieliczkan suolakaivoksiin