Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 parasta tekemistä Krakovassa lasten kanssa

Jos matkustat Krakovaan lasten kanssa, älä ajattele, että he tulevat kyllästymään, sillä Krakovassa on monia aktiviteetteja ja museoita, jotka on suunniteltu erityisesti heitä varten. He tulevat viihtymään kuin kotonaan!

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

10 parasta tekemistä Krakovassa lasten kanssa

Lapset leikkivät aukiolla, Krakova | ©Roman Boyko

Matkan järjestäminen lasten kanssa ei ole aina helppoa, varsinkin jos matkakohteena on Krakovan kaltainen kaupunki, joka on päällisin puolin hyvin historiallinen eikä houkuttele perhematkailijoita. Saatat kuitenkin yllättyä siitä, että on monia aktiviteetteja ja vierailuja, joista erityisesti lapset pitävät.

Legendoja, tarinoita, hauskanpitoa, leikkejä... Krakova on kaupunki, jolla on paljon tarjottavaa kaikenlaisille matkailijoille, myös nuorimmille. Puolalainen kaupunki lumoaa lapsellisimmatkin henget aina erilaisista historiallisista museoista vesipuistoihin ja keskiaikaisiin linnoihin. Tässä kerrotaan, mitä ei kannata jättää väliin, jos vierailet lasten kanssa.

1. Pieniä seikkailuja Wieliczkan suolakaivoksissa

Perhe vierailee kaivoksissa| ©Andrew Milligan sumo
Perhe vierailee kaivoksissa| ©Andrew Milligan sumo

Wieliczkan suolakaivosten gallerioissa ja käytävissä lapset tuntevat itsensä tutkimusmatkailijoiksi, jotka etsivät aarretta. Historiallisen arvon lisäksi (suolaa on louhittu näissä kaivoksissa jo 1200-luvulta lähtien) siellä on monia veistoksia, muistomerkkejä ja legendoja, jotka tulevat esiin vierailun aikana. Vähitellen laskeudut portaita alas ja pääset kaivosten syvyyksiin, mikä aina herättää heissä paljon jännitystä ja uteliaisuutta.

Ennen kuin menet, muista, että tämä on yksi Krakovan tunnetuimmista nähtävyyksistä, joten se on yleensä hyvin täynnä. Jos haluat välttää pitkän jonotuksen, joka väsyttää pienet lapset jo ennen vierailun alkua, suosittelen ostamaan liput Wieliczan suolakaivokseen etukäteen. Tällä tavoin voit myös varata kierroksen, jossa on erikoistunut opas, joka kertoo sinulle kaikki tämän paikan tarinat ja erityispiirteet, mikä pitää lapset kiinnostuneempina.

Yleensä tämä retki on aina hyvin suosittu koko perheen keskuudessa, koska se on jotain erilaista, ja alle 12-vuotiaille lapsille on tarjolla alennuksia. Suosittelen silti tutustumaan joihinkin erityisiin vinkkeihin, jotka koskevat vierailua suolakaivoksilla lasten kanssa, sillä on seikkoja, joita et ehkä ole ajatellut, mutta jotka sinun on suunniteltava ennen matkaa, kuten vaikkapa lastenvaunujen vaihtoehdon ottaminen mukaan, jos matkustat vauvojen kanssa.

Varaa matka suolakaivoksille Krakovasta käsin

2. Tutustu lohikäärmeeseen Wawelin linnassa

Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio
Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio

Onko lapsillasi pakkomielle tarinoihin lohikäärmeistä ja linnoista? Minulla on täydellinen retki, joka jättää heidät suu auki Krakovan matkallasi: Wawelin linna. Sen lisäksi, että rakennus itsessään kutsuu sinut sisään ja tutustumaan siihen sisältyviin legendoihin, pienimmät hämmästyvät, kun he vierailun loppupuolella törmäävät lohikäärmeeseen.

Linnan historia

Päästäksesi lohikäärmeen luolaan sinun on ensin käytävä Wawelin linnan muissa huoneissa, jotka sisältävät myös salaisuuksia ja tarinoita ritareista. Rakennus on peräisin 1300-luvulta, ja ennen kuin Puolan pääkaupunki siirrettiin Varsovaan, täällä asuivat maan kuninkaat.

Vaikka kuninkaalliset eivät enää asukaan täällä, linnassa on Italian renessanssin aikaisia taideteoksia sekä laaja kokoelma kultasepän töitä, aseita, kaiverruksia ja paljon muuta.

Legenda Wawelin lohikäärmeestä

Ennen kuin poistut linnasta, tulet tunnelin läpi, joka on itse asiassa käytävä, joka yhdistää kuuluisaan luolaan. Siellä on suuri liekehtivän lohikäärmeen muotoinen veistos. Legendan mukaan tämä lohikäärme terrorisoi linnan ympärillä asuvia ihmisiä vuosikausia, kunnes ovela suutari sai sen syömään lampaan, joka oli täynnä rikkiä.

En tiedä, onko tämä tarina totta, mutta voin vakuuttaa teille, että lapsenne uskovat sen ja heillä on hauskaa eläimen hahmon pohtimisessa. Täydellinen "colorín colorado" tälle retkelle!

Varaa opastettu kierros Wawelin linnassa

3. Hauskaa ja hauskaa Pinball Museumissa

Flipperimuseo| ©Pointry
Flipperimuseo| ©Pointry

Lapset rakastavat leikkimistä, joten suosittelen, että annat heidän viettää iltapäivän Krakovan flipperimuseossa. Myös aikuiset nauttivat lapsuuden muistelemisesta tämän erikoismuseon kymmenien peliautomaattien parissa. Mutta älä anna tuon sanan hämätä, kyse ei ole vain näkemisestä, vaan myös pelaamisesta.

Koska kyseessä on täysin interaktiivinen museo, lapsilla on hauskaa kokeilla kaikkia koneita ja löytää pelejä, jotka saattavat aluksi vaikuttaa "vanhanaikaisilta", mutta lopulta he jäävät koukkuun. Jos laskeskelet, kuinka monta kolikkoa tarvitset, jotta he voivat pelata, älä huoli, sillä pääsymaksun (noin 20 zl lapsille ja 40 zl aikuisille) kanssa pääset ilmaiseksi kaikkiin automaatteihin. Sinun on vaikea saada heitä sieltä pois!

Ja jos tämä ei vielä riittäisi, museoon pääseminen on jo sen sijainnin vuoksi melkoinen seikkailu. Se on lähellä vanhaa kaupunkia, mutta sisään pääset kujalta, joka johtaa takaovelle. Se on epäilemättä kuin aikamatka ajassa taaksepäin lapsille ja niille, jotka haluavat tuntea itsensä jälleen lapsiksi.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

4. Vieraile vahakabinetissa ja tutustu Puolan tärkeimpiin persoonallisuuksiin

Puolan vahamuseo| ©Wax Museum
Puolan vahamuseo| ©Wax Museum

Oletko koskaan vienyt lapsiasi vahakabinettiin? Jos vastaus on kielteinen, ehkä Krakovassa vierailusi on oikea aika muuttaa asia. Kaupungin vahamuseo on melko uusi, sillä se avattiin vuonna 2016, jotta Puolan yhteiskunnan tärkeimmät henkilöt voitaisiin esitellä Maailman nuorisopäivien alla.

On normaalia, että lapset kyllästyvät pitkiin historiallisiin kaupunkikierroksiin, joten vierailu tässä museossa voi olla paljon viihdyttävämpi vaihtoehto. He saavat selville, ketkä ovat maan tärkeimpiä ihmisiä ja muita kuuluisia henkilöitä, ja voit kertoa heille, miksi he ovat siellä tai mikä on ollut Johannes Paavali II:n, Maria Teresa Kalkutan tai jalkapalloilija Robert Lewandowskin panos.

Pääsymaksu on myös melko edullinen (noin 30zl), ja alle 7-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi. Se ei ehkä ole sellainen aktiviteetti, jolle kannattaisi omistaa koko päivä, mutta koska se sijaitsee lähellä kaupungin toriaukiota, voit käydä museossa sen jälkeen, kun olet käynyt siellä.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

5. Paluu keskiajalle maanalaisessa museossa

Maanalainen museo| ©Andre Chang
Maanalainen museo| ©Andre Chang

Krakova on kaupunki, joka tuntuu joskus olevan kuin suoraan keskiaikaisesta historiankirjasta, erityisesti kaupungin vanhimmassa osassa. On hyvin todennäköistä, että lapset ovat uteliaita siitä, millaista elämä oli tuolloin ja miten olemme muuttuneet. Heidän kysymyksiinsä vastaaminen onnistuu parhaiten maanalaisessa museossa, jossa he voivat oppia interaktiivisella ja hauskalla tavalla, millaista Krakovan keskiaika oli.

Tähän museoon astuminen merkitsee nykyhetken jättämistä taakseen ja oven avaamista menneisyyteen. Laskeutumisessa on tietysti muutama askelma, joten ota tämä huomioon, jos sinulla on lastenvaunut mukanasi. Siellä voit tutustua Krakovan keskiaikaiseen historiaan koko perheen voimin.

Vaikka useimmat historialliset museot tylsistyttävät lapsia, tässä museossa on karttoja, virkistyksiä, valoja, ääniä... jotka auttavat luomaan opettavaisen ja viihdyttävän ilmapiirin samalla kun tutustut muinaisesta kaupungista löydettyihin arkeologisiin löytöihin, kuten hautaesineisiin tai jalkakäytävän jäänteisiin. Lisäksi siellä on yleensä tilapäisnäyttelyitä, joissa kerrotaan muista historiallisista tapahtumista.

Yksi museon suurista eduista on se, että hinta on melko halpa (perhearvoseteli maksaa noin 48 zl), ja yksi päivä viikossa on jopa ilmainen, mutta en suosittele menemistä tuona päivänä, koska se on yleensä täynnä ja lapset eivät voi nauttia siitä yhtä paljon.

Varaa opastettu kierros Rynek-museossa

6. Tutustu Legoilla rakennettuun Krakovaan HistoryLandissa

Lapset HistoryLandissa| ©historia.org.pl
Lapset HistoryLandissa| ©historia.org.pl

Tylsistyvätkö lapsesi historiallisilla kierroksilla ja retkillä? Annan sinulle ratkaisun: Historyland. Kyseessä on ehkä edelleen historiallinen museo, mutta kun mukana on legoja, hauskuus nousee keskiöön, ja lapset käyvät tässä museossa vähemmän vastahakoisesti. Uskokaa tai älkää, mutta kaikki tämän museon luomukset on tehty legoista, mikä tekee niistä paljon houkuttelevampia ja omaperäisempiä!

Sen lisäksi, että voit tehdä kierroksen Krakovan historiaan Legojen avulla, voit myös laittaa virtuaalitodellisuuslasit päähäsi ja siirtyä Jasna Góran luostariin. Ei ole parempaa tapaa oppia, miten Krakova on muuttunut vuosien varrella, erityisesti toisen maailmansodan aikana. Sinä ja perheesi ette voi jättää väliin tätä retkeä, joka on myös erittäin hyvä hinta-laatusuhde (noin 100zl perhekombo 2 aikuista + 2 lasta).

Viimeinen pysähdyspaikka oli tietysti leikkihuone, joka oli täynnä Lego-palikoita, jotta pienimmät voivat rakentaa omia hahmojaan ja tallentaa kaiken oppimansa.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

7. Tapaa kaikenlaisia eläimiä Krakovan eläintarhassa

Krakovan eläintarhan riikinkukko| ©Craig Wyzik
Krakovan eläintarhan riikinkukko| ©Craig Wyzik

Jos lapsesi rakastavat eläimiä, oletko ajatellut sisällyttää Ogredin eläintarhan Krakovan-matkasi pysähdyspaikkaan? Vaikka se on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista (se perustettiin 1400-luvulla), se on myös yksi parhaista, sillä se on nykyaikaistettu ja siellä on yli 1000 eläintä ja jopa harvinaisia lajeja.

Lapset rakastavat katsella suuria petoeläimiä kaukaa, ja he voivat tehdä sen myös täällä, mutta heillä on myös mahdollisuus päästä lähelle ja ruokkia ystävällisempiä eläimiä. Silmiinpistävintä on kuitenkin se vapaus, jolla vaaleanpunaiset flamingot ja riikinkukot kävelevät aitauksessa.

Varaa liput Krakovan eläintarhaan

8. Vesihupia Wodny Parkissa

Wodny Park| ©Andrzej Skołuba
Wodny Park| ©Andrzej Skołuba

Matkustitpa Krakovaan sitten kesällä tai talvella, Wodnyn vesipuisto on aina hauska ja täydellinen valinta lapsille (ja muulle perheelle). Koska se on suurimmaksi osaksi katettu, huono sää ei ole koskaan ongelma liukumäessä liukumäkiä pitkin, uidessa altaissa tai rentoutuessa saunoissa. Siellä on myös erityisiä alueita pienimmille, kuten merirosvosaari.

Vaikka puisto ei olekaan valtava, se on Puolan suurin ja itse asiassa melko täydellinen. Miksi sanon näin? Koska siellä on kyydit kaikenikäisille, jokainen lapsi on tervetullut, pienimmistä nuoriin ja nuoruusvuosien alkuun. Sillä välin vanhemmat voivat pitää heitä silmällä aurinkotuoleista käsin tai käydä vuorotellen saunassa.

Huomaa, että kesäkuukausina on yleensä enemmän väkeä, koska myös ulkoalue (Aquapark Beach) on avoinna. Myös hinta on hieman kalliimpi (muina vuodenaikoina yleinen pääsy maksaa noin 80 zl/tunti kolmelta hengeltä).

Krakovan ulkopuolella on kuitenkin toinenkin huvipuisto, jota et voi jättää väliin. Kyseessä on Energylandia, uskomaton paikka, jossa lapsesi voivat nauttia yli 60 ajelusta, useista vuoristoradoista ja suuresta vesipuistosta. Lisäksi on olemassa paketteja, jotka sisältävät lippujen lisäksi kuljetuksen puistoon ja takaisin minibussilla. Upea kokemus sinulle ja perheellesi!

Varaa liput Energylandia kaupunkiin Krakova

9. Kävele torin katutaiteilijoiden keskellä

Wroclawin tori| ©Hrs Poland
Wroclawin tori| ©Hrs Poland

Joskus emme tarvitse suuria retkiä viettääksemme hauskaa lastemme kanssa. Krakovan kauppatori on tästä hyvä esimerkki; siellä on paljon nähtävyyksiä, jotka viihdyttävät koko perhettä, kuten katusoittajia, ruokakojuja ja käsityökioskeja.

Kaupungin keskuksena Kauppatori on aina täynnä elämää. Se on myös kävelykatu, joten sinun ei tarvitse huolehtia autoista, jos joku lapsistasi juoksee yhtäkkiä ulos kyyhkyn perässä tai päästäksesi lähelle yhtä siellä soittavista muusikoista.

Kaiken kiireen ja hälinän jälkeen heillä on varmasti nälkä, joten voit ostaa heille tyypillisen Krakovan sämpylän, obwarzanekin, tai kokeilla jonkin Krakovan ravintolan ruokalistaa.

Varaa opastettu Krakovan kierros

10. Lennä Lotnictwa Polskiegon ilmailumuseossa

Vierailu Lotnictwa Polskiegon ilmailumuseossa| ©Daniel Delimata
Vierailu Lotnictwa Polskiegon ilmailumuseossa| ©Daniel Delimata

Lapset saattavat olla hieman varovaisia, jos kerrot heille, että olette menossa museoon, mutta kun he pääsevät ilmailumuseoon, he unohtavat kaikki epäilyksensä. Miksi? Koko paikka on nimittäin varsin vaikuttava, ja pienimmät pääsevät lähelle (ja jopa sisälle) erilaisia lentokoneita ja helikoptereita.

Koska kyseessä on ulkoilmamuseo, lapsilla on kaikki vapaus liikkua ja juosta ympäriinsä valtavan kokoelman vanhoja lentokoneita, myös maailmansotien ja Neuvostoliiton laivaston lentokoneita. Jotta vierailusta tulisi vieläkin erikoisempi, he voivat pukea kypärät päähänsä ja istua joidenkin legendaarisimpien lentokoneiden ohjaamossa - he tuntevat olevansa oikeita lentäjiä!

Lapsesi odottavat Krakovan matkaa varmasti yhtä paljon kuin sinäkin, joten varmista, että otat mukaan joitakin näistä suunnitelmista, jotta heidän kokemuksestaan tulisi vieläkin parempi.

Milloin on paras aika matkustaa Krakovaan lasten kanssa?

Luistelu| ©RichardBH
Luistelu| ©RichardBH

Vaikka Krakova on viehättävä ympäri vuoden, en huijaa teitä, talvikuukaudet voivat olla melko kylmiä. Vaikka kaupungissa on paljon erilaisia sisäaktiviteetteja, kuten museovierailu tai Krakovan parhaisiin kirkkoihin tutustuminen, Krakovassa viihtyy parhaiten ulkona, puistojen ja katujen keskellä. Kylmyys, sade ja lyhyt päivänvalo eivät ole parhaita matkakumppaneita, uskokaa minua, ja siksi on parasta lähteä keväällä.

Krakovassa voi olla jäätävän kylmä, ja lapsilla voi olla vaikeaa, jos he joutuvat kävelemään tai jonottamaan huonolla säällä. Jos matkustat esimerkiksi huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana, pienimmätkin voivat nauttia olostaan, eikä sinun tarvitse huolehtia siitä, että he vilustuvat. Ainoa kuukausi talvella, jolloin suosittelen matkaa puolalaiseen kaupunkiin, on joulukuu, jolloin Krakovan jouluvalot, markkinat ja koristeet ovat pystyssä ja lapset rakastavat niitä!