11 parasta tekemistä Krakovassa lasten kanssa

Jos matkustat Krakovaan lasten kanssa, älä ajattele, että he tulevat kyllästymään, sillä siellä on monia aktiviteetteja ja museoita, jotka on suunniteltu erityisesti heitä varten, ja he tulevat viettämään elämänsä parasta aikaa!

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

11 parasta tekemistä Krakovassa lasten kanssa

Lapset leikkivät aukiolla, Krakova | ©Roman Boyko

Legendoja, tarinoita, hauskanpitoa, leikkejä... Krakova on kaupunki, jolla on paljon tarjottavaa kaikenlaisille matkailijoille, myös nuorimmille. Erilaisen tuntuisista historiallisista museoista vesipuistoihin ja keskiaikaisiin linnoihin, puolalainen kaupunki päätyy lumoamaan lapsellisimmatkin henget. Tässä kerrotaan, mitä ei kannata jättää väliin, jos vierailet lasten kanssa.

1. Pieniä seikkailuja Wieliczkan suolakaivoksissa

Perhe vierailee kaivoksissa| ©Andrew Milligan sumo
Perhe vierailee kaivoksissa| ©Andrew Milligan sumo

Wieliczkan suolakaivosten gallerioissa ja käytävillä lapset tuntevat itsensä tutkimusmatkailijoiksi, jotka etsivät aarteita. Historiallisen arvon lisäksi siellä on monia veistoksia, muistomerkkejä ja legendoja, jotka tulevat esiin vierailun aikana.

Koska kyseessä on yksi Krakovan tunnetuimmista nähtävyyksistä, suosittelen, että ostat liput Wieliczkan suolakaivoksiin etukäteen, jotta et joudu odottamaan pitkässä jonossa, joka väsyttää pikkulapsia ennen kuin vierailu edes alkaa. Näin voit myös varata kierroksen, jossa on erikoistunut opas, joka kertoo sinulle kaikki tämän paikan tarinat ja erityispiirteet, mikä pitää lapset kiinnostuneempina.

Yleisesti ottaen tämä kierros on aina hyvin suosittu koko perheen keskuudessa, koska se on jotain erilaista, ja alle 12-vuotiaille lapsille on tarjolla alennuksia. Siitä huolimatta suosittelen tutustumaan joihinkin erityisiin vinkkeihin lasten kanssa suolakaivoksilla vierailua varten, sillä on asioita, jotka sinun on suunniteltava ennen matkaa, kuten vaikkapa lastenvaunujen vaihtoehdon ottaminen mukaan, jos matkustat vauvojen kanssa.

Varaa matka suolakaivoksille Krakovasta käsin

2. Palaa keskiajalle maanalaisessa museossa

Maanalainen museo| ©Andre Chang
Maanalainen museo| ©Andre Chang

Krakova on kaupunki, joka näyttää olevan kuin suoraan keskiajalta, joten lapset ovat todennäköisesti uteliaita siitä, millaista elämä oli silloin ja miten se on muuttunut. Heidän kysymyksiinsä vastaaminen onnistuu parhaiten maanalaisessa museossa, jossa he voivat oppia interaktiivisella ja hauskalla tavalla, millaista Krakovan keskiaika oli.

Vaikka useimmat historialliset museot yleensä tylsistyttävät lapsia, tässä museossa on karttoja, jäljitelmiä, valoja, ääniä..., jotka auttavat luomaan didaktisen ja viihdyttävän ilmapiirin samalla kun tutustut muinaisesta kaupungista löydettyihin arkeologisiin löytöihin, kuten hautajaisesineisiin tai jalkakäytävän jäänteisiin. Lisäksi siellä on usein tilapäisnäyttelyitä, joissa kerrotaan muista historiallisista tapahtumista. Museossa on tietysti muutama askelma, joten ota tämä huomioon, jos sinulla on lastenvaunut.

Yksi museon hienoista puolista on se, että hinta on melko halpa (perhekuponki maksaa noin 48 zl), ja museo on jopa yhtenä päivänä viikossa ilmainen, mutta en suosittele menemistä tuona päivänä, koska siellä on yleensä paljon väkeä, eivätkä lapset nauti siitä yhtä paljon.

Varaa opastettu kierros Rynek-museoon

3. Tapaa kaikenlaisia eläimiä Krakovan eläintarhassa.

Krakovan eläintarhan riikinkukko| ©Craig Wyzik
Krakovan eläintarhan riikinkukko| ©Craig Wyzik

Jos lapsesi rakastavat eläimiä, oletko ajatellut varata matkallesi lipun Krakovan eläintarhaan? Lapsesi rakastavat varmasti suurpetojen näkemistä kaukaa, mutta heillä on myös mahdollisuus päästä lähelle ja tutustua ystävällisempiin eläimiin. Heidän huomionsa kiinnittyy epäilemättä siihen vapauteen, jolla vaaleanpunaiset flamingot ja riikinkukot kulkevat aitauksessa.

Vaikka Krakovan eläintarha on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista (se perustettiin 1400-luvulla), se on myös yksi parhaista, sillä se on nykyaikaistettu ja siellä on yli 1000 eläintä, ja siellä kasvatetaan jopa harvinaisia lajeja.

Täytyy kuitenkin varoittaa, että se on hieman kaukana kaupungista, ja vaikka sinne pääsee helposti bussilla 134, paljon kätevämpi vaihtoehto varsinkin jos matkustat lasten kanssa on ostaa eläintarhan lippu etukäteen, joka sisältää myös kuljetukset hotellille.

Varaa liput Krakovan eläintarhaan

4. Koe seikkailuhenkinen päivä Energylandiassa

Energylandia|©Neil Tonge
Energylandia|©Neil Tonge

Hieman Krakovan ulkopuolella on toinen ehdoton huvipuisto. Kyseessä on Energylandia, hämmästyttävä paikka, jossa lapset voivat nauttia yli 60 ajelusta, useista vuoristoradoista ja suuresta vesipuistosta. Tarjolla on myös paketteja, jotka sisältävät lippujen lisäksi kuljetuksen puistoon ja takaisin minibussilla. Upea kokemus sinulle ja perheellesi!

Energylandiassa voit nauttia viidestä eri teema-alueesta:

  • Fairytale Land: tämä on satualue, joka sopii perheen pienimmille.
  • Family Zone: tämä alue sopii kaikenikäisille, ja siitä voi nauttia koko perhe.
  • Extreme Zone: oletko riskinottaja? Tämä alue on sinua varten.
  • Lohikäärmealue: Jos lapsesi pitävät lohikäärmeistä, he varmasti pitävät tästä alueesta.
  • Vesipuisto: Vesipuisto koko perheelle - hienoa!

Lisäksi, kun varaat lipun Energylandiaan, minibussi hakee sinut ja vie sinut takaisin hotelliisi Krakovassa, ja voit nauttia ilmaisista juomista ja välipaloista. Mitä muuta voisit toivoa?

...

Varaa liput Energylandiaan Krakovassa

5. Tutustu lohikäärmeeseen Wawelin linnassa

Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio
Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio

Onko lapsillasi pakkomielle tarinoista lohikäärmeistä ja linnoista? Sitten minulla on täydellinen retki, joka jättää heidät suu auki Krakovan-matkallasi: Wawelin linna. Sen lisäksi, että rakennus itsessään kutsuu astumaan sisään ja tutustumaan siihen kätkeytyviin legendoihin, pienimmät hämmästyvät, kun vierailun loppupuolella he törmäävät lohikäärmeeseen.

Lohikäärmeluolaan päästäkseen on ensin käytävä Wawelin linnan muissa huoneissa, jotka myös pitävät sisällään salaisuuksia ja tarinoita ritareista. Rakennus on peräisin 1300-luvulta, ja ennen kuin Puolan pääkaupunki siirrettiin Varsovaan, siellä asuivat maan kuninkaat.

Ennen kuin poistut linnasta, tulet tunnelin läpi, joka on itse asiassa käytävä, joka yhdistää kuuluisaan luolaan. Siellä on suuri liekehtivän lohikäärmeen muotoinen veistos. Legendan mukaan tämä lohikäärme terrorisoi linnan ympärillä asuvia ihmisiä vuosia, kunnes eräs nokkela suutari sai sen syömään lampaan, joka oli täynnä rikkiä.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnaan

6. Hauskaa ja hauskaa flipperimuseossa

Flipperimuseo| ©Pointry
Flipperimuseo| ©Pointry

Lapset rakastavat pelaamista, joten anna heidän viettää iltapäivä Krakovan flipperimuseossa. Myös aikuiset nauttivat lapsuuden muistelemisesta tämän erikoisen museon kymmenien peliautomaattien keskellä. Mutta älä anna sanan hämätä, sillä kyse ei ole vain näkemisestä, vaan myös pelaamisesta.

Koska kyseessä on täysin interaktiivinen museo, lapsilla on hauskaa kokeilla kaikkia koneita ja löytää pelejä, jotka saattavat aluksi vaikuttaa "vanhanaikaisilta", mutta joihin he jäävät lopulta koukkuun. Jos laskeskelet, kuinka monta kolikkoa tarvitset, jotta he voivat pelata, älä huoli, sillä pääsymaksun (noin 20 zl alaikäisille ja 40 zl aikuisille) myötä kaikki koneet ovat vapaasti käytettävissä. Heitä on vaikea saada pois sieltä!

Kaiken kukkuraksi museoon pääseminen on jo melkoinen seikkailu, koska se sijaitsee paikassa, jossa se sijaitsee. Se sijaitsee lähellä vanhaa kaupunkia, mutta sisäänpääsyyn on mentävä kujan kautta, joka johtaa takaovelle. Se on ehdottomasti aikamatka ajassa taaksepäin lapsille ja niille, jotka haluavat tuntea itsensä taas lapsiksi.

7. Vesihupia Wodny Parkissa

Wodny Park| ©Andrzej Skołuba
Wodny Park| ©Andrzej Skołuba

Matkustitpa Krakovaan sitten kesällä tai talvella, Wodny-vesipuisto on aina hauska ja täydellinen valinta lapsille (ja muulle perheelle ). Koska vesipuisto sijaitsee enimmäkseen sisätiloissa, huono sää ei ole koskaan ongelma liukumäessä, altaissa pulahdellessa tai saunoissa rentoutuessa. Puistossa on myös alueita erityisesti pienimmille, kuten merirosvosaari.

Vaikka puisto ei ole valtava, se on Puolan suurin ja itse asiassa melko kattava. Miksi sanon niin? Koska siellä on kaikenikäisille sopivia laitteita, joten jokainen lapsi on tervetullut, pienimmistä nuoriin ja murrosikäisiin asti. Samaan aikaan vanhemmat voivat pitää heitä silmällä aurinkotuoleilta tai käydä vuorotellen saunassa.

Kannattaa muistaa, että kesäkuukausina puistossa on yleensä enemmän väkeä, koska myös ulkoalue (Aquapark Beach) on avoinna. Myös hinta on jonkin verran kalliimpi (muina vuodenaikoina yleinen sisäänpääsy maksaa noin 80 zl/tunti kolmelta henkilöltä).

.

8. Vieraile vahakabinetissa ja tutustu Puolan tärkeimpiin persoonallisuuksiin

Puolan vahakabinetti| ©Wax Museum
Puolan vahakabinetti| ©Wax Museum

Oletko koskaan vienyt lapsiasi vahakabinettiin? Jos vastaus on kielteinen, ehkä Krakovassa vierailusi on aika muuttaa asia. Kaupungin vahamuseo on melko uusi, sillä se avattiin vuonna 2016 esitelläkseen Puolan yhteiskunnan tärkeimpiä henkilöitä maailman nuorisopäivien alla.

On normaalia, että lapset kyllästyvät pitkiin historiallisiin kaupunkikierroksiin, joten vierailu tässä museossa voi olla paljon viihdyttävämpi vaihtoehto. He saavat selville, ketkä ovat maan tärkeimpiä ihmisiä ja muita kuuluisia henkilöitä, ja voit kertoa heille, miksi he ovat siellä tai mikä on ollut Johannes Paavali II:n, Maria Teresa Kalkutan tai jalkapalloilija Robert Lewandowskin panos.

Pääsymaksu on myös melko edullinen (noin 30zl), ja alle 7-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi. Se ei ehkä ole aktiviteetti, jolle kannattaisi omistaa koko päivä, mutta koska se sijaitsee lähellä kaupungin kauppatoria, voit käydä museossa vierailun jälkeen.

Varaa kierros Krakovan vanhassakaupungissa

9. Tutustu Legoilla rakennettuun Krakovaan HistoryLandissa.

Lapset HistoryLandissa| ©historia.org.pl
Lapset HistoryLandissa| ©historia.org.pl

Tylsistyvätkö lapsesi historiallisilla kierroksilla ja retkillä? Annan sinulle ratkaisun: Historyland. Kyseessä on ehkä edelleen historiallinen museo, mutta kun mukana on Legoja, hauskuus nousee keskiöön, ja lapset käyvät vähemmän vastahakoisesti tässä museossa.

Sen lisäksi, että voit tutustua Krakovan historiaan Legojen avulla, voit myös laittaa virtuaalitodellisuuslasit päähäsi ja siirtyä Jasna Goran luostariin. Ei ole parempaa tapaa nähdä, miten Krakova on muuttunut vuosien varrella, erityisesti toisen maailmansodan aikana. Sinä ja perheesi ette voi jättää väliin tätä vierailua, joka on myös erittäin edullinen (noin 100zl perhekombo 2 aikuista + 2 lasta).

Viimeinen pysähdyspaikka oli tietenkin leikkihuone, joka on täynnä Lego-palikoita, jotta pienimmät voivat rakentaa omia hahmojaan ja tallentaa kaiken oppimansa.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

10. Kävele katutaiteilijoiden keskellä torilla

Wroclawin tori| ©Hrs Poland
Wroclawin tori| ©Hrs Poland

Joskus emme tarvitse suuria retkiä viettääksemme hauskaa lastemme kanssa. Krakovan Kauppatori on tästä hyvä esimerkki; siellä on monia nähtävyyksiä, jotka viihdyttävät koko perhettä, kuten katusoittajia, ruokakojuja ja käsityökioskeja.

Koska Kauppatori on kaupungin keskusta, se on aina täynnä elämää. Se on myös jalankulkualue, joten sinun ei tarvitse huolehtia autoista, jos joku lapsistasi juoksee yhtäkkiä kyyhkyn perässä tai päästäksesi lähelle jotakin siellä soittavaa muusikkoa.

Kaiken kiireen ja vilkkauden jälkeen heillä tulee varmasti nälkä, joten voit ostaa heille tyypillisen Krakovan pullan, obwarzanekin, tai kokeilla jonkin Krakovan ravintolan ruokalistaa.

Varaa opastettu Krakovan kierros

11. Lennä Lotnictwa Polskiegon ilmailumuseossa

Vierailu Lotnictwa Polskiegon ilmailumuseossa| ©Daniel Delimata
Vierailu Lotnictwa Polskiegon ilmailumuseossa| ©Daniel Delimata

Lapset saattavat olla varovaisia, jos kerrot heille, että olette menossa museoon, mutta kun he pääsevät ilmailumuseoon, he unohtavat kaikki epäilyksensä. Miksi? Koska koko paikka on varsin vaikuttava ja antaa pienimmille mahdollisuuden päästä lähelle (ja jopa sisälle) erilaisia lentokoneita ja helikoptereita.

Koska kyseessä on ulkoilmamuseo, lapsilla on kaikki vapaus liikkua ja juosta ympäri valtavaa vanhojen lentokoneiden kokoelmaa, mukaan lukien maailmansotien ja Neuvostoliiton laivaston lentokoneet. Jotta vierailusta tulisi vieläkin erikoisempi, he voivat pukea kypärät päähänsä ja istua joidenkin legendaarisimpien lentokoneiden ohjaamoon - he tuntevat olevansa oikeita lentäjiä!

Milloin on paras aika vierailla Krakovassa lasten kanssa?

Luistelu| ©RichardBH
Luistelu| ©RichardBH

Vaikka Krakova on viehättävä ympäri vuoden, en petä sinua, talvikuukaudet voivat olla melko kylmiä. Huolimatta siitä, että kaupungissa on paljon erilaisia sisäaktiviteetteja, kuten vierailuja museoihin ja Krakovan parhaisiin kirkkoihin, Krakovassa viihtyy parhaiten ulkona, puistojen ja katujen keskellä. Kylmyys, sade ja lyhyet valoisat päivät eivät ole parhaita matkakumppaneita, usko pois, joten matkalle kannattaa lähteä keväällä.

Kylmyys voi olla Krakovassa jäätävää, ja lapsilla voi olla vaikeuksia, jos he joutuvat kävelemään tai jonottamaan huonolla säällä. Jos menet esimerkiksi huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana, pienimmät viihtyvät, eikä sinun tarvitse huolehtia siitä, että he vilustuvat. Ainoa kuukausi talvella, jolloin suosittelen matkustamaan puolalaiseen kaupunkiin, on joulukuu, jolloin Krakovan jouluvalot, markkinat ja koristeet ovat pystyssä ja lapset rakastavat niitä!