10 parasta tekemistä jouluna Krakovassa

Krakova on kaupunki, jossa on monia mahdollisuuksia, jos vierailet siellä jouluna. Näytän, miten saat siitä kaiken irti tähän aikaan vuodesta.

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuuttia luettu

10 parasta tekemistä jouluna Krakovassa

Joulukuun joulua edeltävät messut, Krakova | ©YougoPl

Krakova on erityisen hyvä joulun aikaan, koska kaupunki on todennäköisesti lumen peitossa ja se on myös koristeltu värikkäisiin valoihin tähän aikaan vuodesta, mikä tekee kauniita tilannekuvia. Seuraavassa on muutamia Krakovan nähtävyyksiä, jotka ovat ainutlaatuisia tähän vuodenaikaan tai jotka sopivat täydellisesti siihen, mitä etsit joululomalta. Aloitetaan!

1. Tutustu joulumarkkinoihin

Wroclawin tori| ©Hrs Poland
Wroclawin tori| ©Hrs Poland

Kangasmarkkinat (eli Rynek Glówny) käsittävä aukio voi ylpeillä sillä, että se on 40 000 neliömetrin pinta-alallaan yksi Euroopan suurimmista. Ei suotta, sillä se on yksi niistä vierailuista, jotka teet, jos varaat kierroksen Krakovan vanhaankaupunkiin.

Lisäksi jos olet kaupungissa 27. marraskuuta ja 26. joulukuuta välisenä aikana, huomaat, että tämä aukio on yksi vaikuttavimmista, joita voit nähdä jouluna. Jouluvaloja ja kymmenien kojujen vilkasta tunnelmaa, joista voi ostaa makeisia, glögiä ja käsitöitä, ei kannata jättää väliin!

Varaa kierros Krakovan vanhaankaupunkiin

2. Osta joululahjasi

Pyhän Florianin portti| ©Diego Delso
Pyhän Florianin portti| ©Diego Delso

Joulu on lahjojen aikaa. Jos olet myös shoppailun ystävä, Krakovassa on paljon tarjottavaa. Näytän sinulle, mitkä ovat puolalaisen kaupungin tärkeimmät ostospaikat. Se voi olla myös tilaisuus ostaa lahjoja perheellesi. Krakova on erityisen kuuluisa perinteisistä meripihkatuotteistaan. Ja myös puukäsityötaidostaan. Yhden Unescon aineettomaksi kulttuuriperinnöksi julistaman klassisen synnyinkuvan ostaminen voi olla myös loistava lahjaidea.

Krakovan ostoskadut

Aloitan ostoskaduista, koska ne ovat lähes kaikki keskustassa, mikä on myös tae siitä, että jouluvalot ja musiikkijouset koristavat kävelyäsi. Mikään ei ole tässä suhteessa parempaa kuin kävely Florianska-katua pitkin, joka yhdistää Kauppatorin ja Pyhän Florianin portin.

Ostoskeskukset

Krakovassa ei ole muiden kaupunkien tyyliin valtavia ostoskeskuksia, mutta siellä on joitakin erittäin varteenotettavia ostoskeskuksia. Ne sijaitsevat myös kaupungin keskustassa, joten niissä on helppo vierailla ilman, että tarvitsee matkustaa talvipakkasessa tai tehdä bussiyhteyksiä, joiden pysäkkien nimiä on mahdoton muistaa. Korostaisin seuraavia:

  • Galeria Krakowska: Krakovan suurin ostoskeskus, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa.
  • Galeria Kazimierz: Sijaitsee samannimisessä kaupunginosassa eli juutalaiskorttelissa.

Muuten, jos vihdoin pistäydyt Kazimierzissa, kehotan sinua piipahtamaan yhdessä Euroopan suurimmista juutalaiskortteleista. Lue lisää siitä , mitä juutalaiskorttelissa kannattaa nähdä ja tehdä, täältä.

Varaa kierros Krakovan juutalaiskortteliin

3. Katso jouluvalot

Krakovan kadut jouluna| ©YougoPL
Krakovan kadut jouluna| ©YougoPL

Jouluvalot tulvivat Krakovan kaduille marraskuun lopusta lähtien. Niistä voi nauttia yksinkertaisesti vaeltelemalla kaupungin keskustassa, vaikka kenties silmiinpistävin valaistus onkin Kauppatorin joulukuusi.

Valaistuksen kannalta näkemisen arvoinen on myös mielenkiintoinen uskonnollinen muistomerkki nimeltä Piispan palatsi. Se on 1600-luvun papiston asuinpaikka, joka jouluna valaistaan kauniilla joulukuusella.

Valaistus tapahtuu viikkoa ennen joulukuun alkua. Se on siis vain yksi nähtävyys Krakovan monista nähtävyyksistä ja aktiviteeteista marraskuussa.

Varaa opastettu kierros Krakovassa

4. Ihaile Pyhän Marian basilikan koristeita

Pyhän Marian basilika| ©Cat Girl 007
Pyhän Marian basilika| ©Cat Girl 007

Puola on vielä tänäkin päivänä yksi Euroopan katolisimmista maista. Toisin sanoen he ottavat joulun hyvin, hyvin vakavasti. Siksi kirkot koristellaan joulun aikaan, ei vain ulkoa vaan erityisesti sisältä. Suosittelen, että menet sisälle Santa Marian basilikaan nauttimaan näistä joulukoristeista.

Jos rakastat myös kirkkojen joulukoristeita, voit jatkaa tutustumista Krakovan kauneimpiin kirkkoihin. Ainoa asia, jota suosittelen, on, että vierailet niissä sellaisina aikoina, jotka eivät osu yhteen jumalanpalvelusten kanssa. Krakovan kirkoissa on yleensä paljon väkeä, ja asenteet, jotka ovat normaaleja Länsi-Euroopan maissa, kuten kuljeskelu messun aikana tai tietty rentous, voivat saada Puolassa osakseen rumia katseita.

Varaa kierros Krakovan vanhaankaupunkiin

5. Tutustu kaupungin lumisiin nähtävyyksiin

Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko
Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko

Krakova voi olla talvella kylmä, sillä lämpötila voi olla jopa -10 astetta. Tämä tarkoittaa, että sinun on matkustettava runsaasti lämpimiä vaatteita mukanasi, mutta se voi myös tarjota sinulle lumisia näkymiä, jotka ovat harvinaisia Espanjassa.

Jos olet onnekas ja saat lunta loman aikana, suosittelen varaamaan opastetun kierroksen Wawelin linnaan. Sen lisäksi, että pääset tutustumaan tämän Puolan kansallisen symbolin ihmeisiin, voit myös ihailla panoraamanäkymiä Wawelin kukkulalta , jossa Veiksel-joki on jalkojesi juurella. Mitä muuta voisit toivoa?

Varaa opastettu kierros Wawelin linnaan

6. Maista puolalaista jouluruokaa

Pierogi| ©Naomi K-S
Pierogi| ©Naomi K-S

Jouluna leipomoiden näyteikkunat ovat täynnä jouluherkkuja, mutta kannattaa kokeilla myös muita kuin leivonnaisia, jotka ovat tyypillisiä juhlakaudelle. Tässä on joitakin tyypillisimpiä niistä.

Jouluruoat

Erikoisuuksia on useita. Monia niistä voi ostaa konditorioista tai ravintoloista. Löydät parhaat vaihtoehdot tutustumalla Krakovan parhaisiin ravintoloihin tai, mikä vielä parempaa, varaamalla gastronomisen kierroksen juutalaiskortteliin. Suusi tulee olemaan vetistä!

  • Pierogi: Nämä ovat erilaisilla täytteillä (yleensä perunalla, juustolla tai sipulilla) täytettyjä nyyttejä, jotka tarjoillaan keitettyinä tai paistettuina.
  • Keitot: Paras lääke flunssaa vastaan. Keitot ovat olennainen osa puolalaista keittiötä. Keittoja on käytännössä mitä tahansa, mutta tyypillisin niistä tunnetaan jouluaattona punajuurikeittona.

Jouluherkut

Puola on hyvin makeismainen maa, joten maisteltavista vaihtoehdoista ei ole pulaa. Eniten silmääni miellyttävät seuraavat:

  • Obwarzanek: herkullisia unikonsiemenleipämunkkeja.
  • Suklaa Wedel: Puola on maa, jossa suklaalla on pitkät perinteet. Luultavasti yksi kuuluisimmista suklaista on Wedel, joka on nimetty tuotemerkin luojan, saksalaisen yrittäjän mukaan, joka perusti yrityksen vuonna 1851.

Varaa gastronominen kierros juutalaiskortteliin

7. Osallistu vuotuiseen syntymäpäiväkilpailuun

Krakovan syntymäkuvaukset| ©Rafael Wagner
Krakovan syntymäkuvaukset| ©Rafael Wagner

Unesco pitää Krakovan syntymäkuvia aineettomana kulttuuriperintönä, ja Krakovassa järjestetäänkin vuosittain Krakovan kaupungin historiallisen museon järjestämä syntymäkuvauskilpailu. Tässä laitoksessa säilytetään seimet, joihin voi tutustua joulukuun ensimmäisestä sunnuntaista helmikuuhun.

Jos olet Krakovassa joulukuun ensimmäisenä torstaina, voit myös seurata seimikilpailuun liittyvää erikoista seremoniaa: aamulla osallistujat kokoontuvat Adam Mickiewiczin muistomerkin luona, minkä jälkeen he kulkevat seimien kanssa Kauppatorin läpi.

Jos olet kaupungissa kyseisenä päivänä, sinulla on useita vaihtoehtoja: voit seurata tapahtumaa alusta loppuun tai pysähtyä Kauppatorin nähtävyyksiin ja tekemisiin ja odottaa kulkuetta - valinta on sinun!

Varaa opastettu kierros Krakovassa

8. Käy oopperassa tai Chopinin konsertissa

Pähkinänsärkijä-esitys| ©Max
Pähkinänsärkijä-esitys| ©Max

Harva asia on tyypillisempi joulusesongille kuin Tšaikovskin baletin Pähkinänsärkijän esitykset. Se on laajalle levinnyt perinne erityisesti Keski- ja Itä-Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa, eikä Puola ole poikkeus.

Lisäksi Chopinin kotimaassa ei voisi olla muuta kuin korkeatasoisia musiikkitapahtumia, joissa esiintyvät parhaat esiintyjät. Suosittelen tutustumaan Krakovan oopperan jouluksi laatimaan ohjelmaan. Sieltä löytyy lähes varmasti esityksiä Pähkinänsärkijästä.

Halutessasi voit myös osallistua johonkin Krakovan monista musiikkikonserteista. Juhlakauden aikana vallitsee klassinen musiikki, ja joskus konsertteja järjestetään kirkoissa tai historiallisissa tiloissa, kuten Bonerowskin palatsissa. Jos haluat nauttia musiikista ja samalla tutustua kaupungin arkkitehtuuriperintöön, suosittelen varaamaan liput Chopinin pianokonserttiin. Siitä tulee unohtumaton.

.

Osta liput Chopinin pianokonserttiin

9. Seuraa joulukoristeiden valmistusta

Joulukoriste| ©subherwal
Joulukoriste| ©subherwal

Hyvä tapa tutustua puolalaiseen käsityötaitoon on vierailla ARMARin työpajassa-tehtaalla. Se sijaitsee 23 km:n päässä Krakovasta, ja voit kokea omakohtaisesti, miten joulukoristeet valmistetaan. Käytettävät tekniikat ovat laajoja, ja niihin kuuluu myös lasinpuhallus.

Sinulla on myös mahdollisuus osallistua käsityöpajaan, joskin se riippuu kielitaidostasi. Valitettavasti näitä työpajoja ei ole tarjolla espanjaksi. Jos kuitenkin osaat englantia, italiaa, ranskaa, saksaa, ranskaa, saksaa tai venäjää, se ei pitäisi olla ongelma. Työpajat kestävät 2 tuntia, ja niistä voi nauttia maanantaista perjantaihin klo 09:00, 11:00, 13:00 ja 15:00.

10. Nauti suunnitelmasta pienimmille: Wawelin lohikäärme

Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio
Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio

Joulu on illuusioiden aikaa par excellence. Siksi jos matkustat lasten kanssa, on aina hyvä tutustuttaa heidät Krakovan tarjoamiin maagisiin, satumaisiin ja tarunhohtoisiin elementteihin. Yksi niistä on kuuluisa Wawelin lohikäärme, veistos, joka ampuu tulta suustaan viiden minuutin välein.

Veistos sijaitsee lähellä lohikäärmeluolaa, jossa yhden näistä olennoista uskottiin asuvan vuosisatoja sitten. Ja koska kuuluisa Wawelin linna on naapurissa, mikset kävisi siellä? Tässä on kaikki tarvitsemasi tiedot linnassa käymisestä, aukioloajoista ja sisäänpääsymaksuista. Ja jos haluat lisää perheaktiviteetteja, täältä löydät lisätietoa siitä , mitä Krakovassa kannattaa nähdä lasten kanssa.

Nämä ovat joulun suunnitelmat Krakova. Päätä, mikä niistä sopii parhaiten omaan makuusi tai suunnitelmaasi, ja yksinkertaisesti toteuta se. Älä vain unohda kunnon takkia, hanskoja ja pipoa!

Varaa opastettu kierros Wawelin linnassa

Krakovan kävijätulva joulun aikaan

Joulu Krakovassa| ©Brandon Atkinson
Joulu Krakovassa| ©Brandon Atkinson

Krakova ei ole kaupunki, jonka nähtävyydet ovat kesäkaudelle ominaisia. Siellä on kuitenkin varmasti miellyttävämpää vierailla hyvällä säällä. Siksi se ei saa jouluna yhtä paljon kävijöitä kuin kesällä, vaikka kävijämäärät ovat silti huomattavat. Etenkin joulumarkkinoilla. Siksi vierailijoita on kaupungin keskustassa. Nähtävyydet, kuten Auschwitz ja Suolakaivokset, ovat kuitenkin vähemmän täynnä tähän aikaan vuodesta.

Krakovan jouluinen sää

Luistelu| ©RichardBH
Luistelu| ©RichardBH

Krakovan sää jouluna on periaatteessa kylmä, ja lumisateen mahdollisuus on olemassa. Itse asiassa kylmimmät keskilämpötilat ovat yleensä 0 ja 5 celsiusasteen välillä. Kylmimmät lämpötilat ovat 0 ja -5 celsiusasteen välillä. Siksi on tärkeää, että matkustat Krakovaan hyvin, hyvin lämpimästi. Jos sää on sinulle kuitenkin tärkeä kriteeri, voit lukea lisää parhaasta ajankohdasta käydä Krakovassa täältä.

Mitä pakata mukaan jouluvierailua varten Krakovaan?

Matkatavaroiden valmistelu| ©Ketut Subiyanto
Matkatavaroiden valmistelu| ©Ketut Subiyanto

Suosittelen pakkaamaan mukaan parhaat lämpimät vaatteet, jotta kestät kylmää säätä ja mahdollisia lumisateita. Älä siis unohda ottaa mukaasi seuraavaa

  • Huivi
  • Takki
  • Lämpöliivit
  • Käsineet

Suosittelen myös, että otat mukaasi luettelon eri rahanvaihtopisteistä joko vihkoon tai matkapuhelimeesi kirjoitettuna. Puola ei tällä hetkellä kuulu euroalueeseen. Sen valuutta on zloty. Yksi euro on noin 4,5 zlotya. Tämä arvo voi muuttua, joten suosittelen tarkistamaan sen tällä valuuttamuunninohjelmalla.

Rahanvaihto lentokentällä on huonoin vaihtoehto, sillä siitä peritään korkeimmat maksut. On suositeltavaa, että vaihdat vain sen vähimmäissumman, joka tarvitaan kaupunkiin pääsemiseksi. Kun olet perillä, Krakovan keskustassa on useita valuutanvaihtopisteitä. Parasta on etsiä ne ennen matkaa, jotta tiedät, mitkä niistä ovat sinulle edullisimmat. Jos haluat lisää hyödyllistä tietoa, suosittelen tätä artikkelia, jossa kerrotaan vinkkejä Krakovaan matkustamiseen.

Varaa opastettu kierros Krakovassa