Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 parasta tekemistä jouluna Krakovassa

Krakova on kaupunki, jossa on monia mahdollisuuksia, jos vierailet siellä jouluna. Näytän, miten saat siitä kaiken irti tähän aikaan vuodesta.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

10 parasta tekemistä jouluna Krakovassa

Joulukuun joulua edeltävät messut, Krakova | ©YougoPl

Krakova on kaupunki, joka sopii erityisen hyvin jouluun. Ensinnäkin siksi, että sen lämpötilat huomioon ottaen lumisateen näkeminen ei ole mitenkään mahdoton tehtävä. Toiseksi siksi, että tähän aikaan vuodesta se on koristeltu värikkäisiin valoihin, joista saa kauniita tilannekuvia.

Jos ajattelet vierailla tässä puolalaisessa kaupungissa jouluna, näytän, mitä voit nähdä ja tehdä tähän aikaan vuodesta. Suurin osa Krakovan tekemistä on ainutlaatuista tähän vuodenaikaan tai ainakin sopii täydellisesti siihen, mitä etsit joululomalta. Aloitetaan!

1. Joulumarkkinat

Wroclawin tori| ©Hrs Poland
Wroclawin tori| ©Hrs Poland

Kangasmarkkinoiden (eli Rynek Glównyn) aukiolla on 40 000 neliömetriä, ja se voi ylpeillä sillä, että se on yksi Euroopan suurimmista. Tämä tekee siitä yhden vaikuttavimmista paikoista, joita voit nähdä jouluna. Jouluvalot ja vilkas tunnelma kymmenissä kojuissa, joista voi ostaa makeisia, glögiä tai käsitöitä, vaikuttavat osaltaan tähän.

Markkinat järjestetään 27. marraskuuta ja 26. joulukuuta välisenä aikana. Jos et halua jäädä niistä paitsi, muista matkustaa Puolaan tähän aikaan vuodesta.

Varaa kierros Krakovan vanhaan kaupunkiin

2. Ostokset

Pyhän Florianin portti| ©Diego Delso
Pyhän Florianin portti| ©Diego Delso

Joulu on lahjojen aikaa. Jos olet myös shoppailun ystävä, Krakovassa on paljon tarjottavaa. Näytän sinulle, mitkä ovat puolalaisen kaupungin tärkeimmät ostospaikat. Se voi olla myös tilaisuus ostaa lahjoja perheellesi. Krakova on erityisen kuuluisa perinteisistä meripihkatuotteistaan. Ja myös puukäsityötaidostaan. Yhden Unescon aineettomaksi kulttuuriperinnöksi julistaman klassisen synnyinkuvan ostaminen voi olla myös loistava lahjaidea.

Krakovan ostoskadut

Aloitan ostoskaduista, koska ne ovat lähes kaikki keskustassa, mikä on myös tae siitä, että jouluvalot ja musiikkijouset koristavat kävelyäsi. Mikään ei ole tässä suhteessa parempaa kuin kävely Florianska-katua pitkin, joka yhdistää Kauppatorin ja Pyhän Florianin portin.

Ostoskeskukset

Krakovassa ei ole muiden kaupunkien tyyliin valtavia ostoskeskuksia, mutta siellä on joitakin erittäin varteenotettavia ostoskeskuksia. Ne sijaitsevat myös kaupungin keskustassa, joten niissä on helppo vierailla ilman, että tarvitsee matkustaa talvipakkasessa tai tehdä bussiyhteyksiä, joiden pysäkkien nimiä on mahdoton muistaa. Korostaisin seuraavia:

  • Galeria Krakowska: Krakovan suurin ostoskeskus, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa.
  • Galeria Kazimierz: Sijaitsee samannimisessä kaupunginosassa eli juutalaiskorttelissa.

Muuten, jos vihdoin pistäydyt Kazimierzissa, kehotan sinua piipahtamaan yhdessä Euroopan suurimmista juutalaiskortteleista. Lue lisää siitä , mitä juutalaiskorttelissa kannattaa nähdä ja tehdä, täältä.

Varaa kierros Krakovan juutalaiskortteliin

3. Katso jouluvalot

Krakovan kadut jouluna| ©YougoPL
Krakovan kadut jouluna| ©YougoPL

Jouluvalot tulvivat Krakovan kaduille marraskuun lopusta lähtien. Niistä voi nauttia myös yksinkertaisesti keskustan kävelyllä, vaikka ehkä kaikkein näyttävin valaistus onkin Kauppatorin joulukuusi.

Valaistuksen kannalta näkemisen arvoinen on myös mielenkiintoinen uskonnollinen monumentti nimeltä Piispan palatsi. Se on 1600-luvun papiston asuinpaikka, joka jouluna valaistaan kauniilla joulukuusella.

Valaistus tapahtuu viikkoa ennen joulukuun alkua. Se on siis vain yksi nähtävyys Krakovan monista nähtävyyksistä ja aktiviteeteista marraskuussa.

Varaa kierros Krakovan vanhaankaupunkiin

4. Ihaile Pyhän Marian basilikan koristelua

Pyhän Marian basilika| ©Cat Girl 007
Pyhän Marian basilika| ©Cat Girl 007

Puola on vielä tänäkin päivänä yksi Euroopan katolisimmista maista. Toisin sanoen he ottavat joulun hyvin, hyvin vakavasti. Siksi kirkot koristellaan joulun aikaan, ei vain ulkoa vaan erityisesti sisältä. Suosittelen, että menet sisälle Santa Marian basilikaan nauttimaan näistä joulukoristeista.

Jos rakastat myös kirkkojen joulukoristeita, voit jatkaa tutustumista Krakovan kauneimpiin kirkkoihin. Ainoa asia, jota suosittelen, on, että vierailet niissä sellaisina aikoina, jotka eivät osu yhteen jumalanpalvelusten kanssa. Krakovan kirkoissa on yleensä paljon väkeä, ja asenteet, jotka ovat normaaleja Länsi-Euroopan maissa, kuten kuljeskelu messun aikana tai tietty rentous, voivat saada Puolassa osakseen rumia katseita.

Varaa kierros Krakovan vanhaankaupunkiin

5. Ihaile kaupungin lumen peittämiä nähtävyyksiä

Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko
Talvi Krakovassa| ©Roman Boyko

Krakova voi olla talvella kylmä, sillä lämpötila voi olla jopa -10 astetta. Tämä tarkoittaa, että sinun on matkustettava runsaasti lämpimiä vaatteita mukanasi, mutta se voi myös tarjota sinulle lumisia näkymiä, jotka ovat harvinaisia Espanjassa.

Jos olet onnekas ja saat lunta loman aikana, suosittelen retkeä Wawelin kukkulalle. Se on tarpeeksi korkealla tarjotakseen upeat panoraamanäkymät. Ja kun Veiksel-joki on jalkojesi juurella, mitä muuta voisit toivoa? Lisäksi Wawelin linna ja katedraali ovat aivan sen vieressä.

Varaa opastettu kierros Wawelin linnaan

6. Maista puolalaista jouluruokaa

Pierogi| ©Naomi K-S
Pierogi| ©Naomi K-S

Puola on hyvin makea maa, mistä ovat osoituksena sen herkulliset makeiserikoisuudet. Joulu on ihanteellinen aika kokeilla sitä, sillä monet jouluiset makeiset täyttävät konditorioiden näyteikkunat. Mutta on myös muita kuin leivonnaisia erikoisuuksia, jotka ovat tyypillisiä juhlakaudelle. Seuraavassa on joitakin niistä tyypillisimpiä.

Jouluruoat

Erikoisuuksia on useita. Monia niistä voi ostaa konditorioista tai ravintoloista. Löydät parhaat vaihtoehdot tutustumalla Krakovan parhaisiin ravintoloihin.

  • Pierogi: Ne ovat erilaisilla täytteillä (yleensä perunalla, juustolla tai sipulilla) täytettyjä nyyttejä, jotka tarjoillaan keitettyinä tai paistettuina.
  • Keitot: Paras lääke flunssaa vastaan. Keitot ovat olennainen osa puolalaista keittiötä. Keittoja on käytännössä mitä tahansa, mutta tyypillisin niistä on jouluaaton punajuurikeitto.

Jouluherkut

Onko olemassa vuodenaikaa, joka on alttiimpi makeisille ja jopa ylilyönneille? Puola on hyvin makeisvaltainen maa, joten valinnanvaraa riittää. Eniten silmääni pistävät seuraavat:

  • Obwarzanek: Herkullisia unikonsiemenleipämunkkeja.
  • Suklaa Wedel: Puola on maa, jossa suklaalla on pitkät perinteet. Luultavasti yksi kuuluisimmista suklaista on Wedel, joka on nimetty tuotemerkin luojan, saksalaisen yrittäjän, joka perusti yrityksen vuonna 1851, mukaan.

7. Vuosittainen synnyinseutukilpailu

Krakovan syntymäkuvaukset| ©Rafael Wagner
Krakovan syntymäkuvaukset| ©Rafael Wagner

Kolmen viisaan miehen juhlan lisäksi Puolassa juhlitaan myös perinnettä, joka ensi näkemältä vaikuttaa tyypilliseltä eteläisemmille maille: seimet. Puola suhtautuu siihen niin vakavasti, että Unesco pitääkin sen syntymäkuvia jopa aineettomana kulttuuriperintönä.

Krakovan kaupungin historiallinen museo järjestää vuosittain seimikilpailun. Tässä laitoksessa säilytetään joulukuun ensimmäisestä sunnuntaista alkaen joulukuusen syntymäkuvia, joihin voi huoletta tutustua helmikuuhun asti.

Jos olet Krakovassa ensimmäisenä torstaina, voit todistaa tähän syntymäkuvakilpailuun liittyvää erikoista seremoniaa. Se on pääpiirteissään seuraava:

Osallistujat kokoontuvat aamulla Adam Mickiewiczin muistomerkille. Hejnalin (Pyhän Marian basilikan tornista kuuluvan trumpetin soiton) jälkeen torilla järjestetään syntymäkulkue, joka kulkee Kauppatorilla.

Se on vähintäänkin erikoinen tapahtuma, jota voi seurata alusta loppuun. Toinen mielenkiintoinen suunnitelma on pysähtyä Kauppatorin nähtävyyksien ja tekemisten äärelle ja odottaa, että kulkue ilmestyy.

8. Osallistu Krakovan oopperatalon Pähkinänsärkijän esitykseen

Pähkinänsärkijä-esitys| ©Max
Pähkinänsärkijä-esitys| ©Max

Harva asia on tyypillisempi joulusesongille kuin Tšaikovskin baletin Pähkinänsärkijän esitykset. Se on laajalle levinnyt perinne erityisesti Keski- ja Itä-Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa, eikä Puola ole poikkeus.

Lisäksi Chopinin kotimaassa ei voisi olla muuta kuin korkeatasoisia musiikkitapahtumia, joissa esiintyvät parhaat esiintyjät. Suosittelen tutustumaan Krakovan oopperan jouluksi laatimaan ohjelmaan. Sieltä löytyy lähes varmasti esityksiä Pähkinänsärkijästä.

Halutessasi voit myös osallistua johonkin Krakovan monista musiikkikonserteista. Joulun aikaan vallitsee klassinen musiikki, ja joskus konsertteja järjestetään kirkoissa. Hyvä tapa nauttia musiikista ja tutustua kaupungin arkkitehtuuriperintöön.

9. Seuraa joulupallojen valmistusta

Joulukoriste| ©subherwal
Joulukoriste| ©subherwal

Hyvä tapa tutustua puolalaiseen käsityötaitoon. Vierailu ARMARin tehdas-työpajassa. Se sijaitsee 23 km:n päässä Krakovasta, ja siellä voit kokea omakohtaisesti, miten joulukoristeet valmistetaan. Käytettävät tekniikat ovat hyvin laajoja, ja niihin kuuluu myös lasinpuhallus.

Sinulla on myös mahdollisuus osallistua käsityöpajaan, joskin tämä riippuu kielitaidostasi. Valitettavasti näitä työpajoja ei ole tarjolla espanjaksi. Jos kuitenkin osaat englantia, italiaa, ranskaa, saksaa, ranskaa, saksaa tai venäjää, se ei pitäisi olla ongelma. Työpajat kestävät 2 tuntia, ja niistä voi nauttia maanantaista perjantaihin klo 09:00, 11:00, 13:00 ja 15:00.

10. Suunnitelma pienimmille: Wawelin lohikäärme

Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio
Wawelin linnan lohikäärme, Krakova| ©Pedro Pepio

Joulu on illuusioiden aikaa par excellence. Siksi jos matkustat lasten kanssa, on aina hyvä tutustuttaa heidät Krakovan tarjoamiin maagisiin, satumaisiin ja tarunhohtoisiin elementteihin. Yksi niistä on kuuluisa Wawelin lohikäärme, veistos, joka ampuu tulta suustaan viiden minuutin välein.

Vaikka se kuulostaa pelottavalta, voit olla varma, että lapsillesi ei tapahdu mitään, sillä se on täysin turvallinen. Veistos sijaitsee lähellä lohikäärmeluolaa, jossa yhden näistä olennoista uskottiin asuvan vuosisatoja sitten. Luolassa voi vierailla, mutta valitettavasti vain kesäkuukausina. Jos haluat lisää perheaktiviteetteja, tässä on lisätietoja siitä , mitä Krakovassa kannattaa nähdä lasten kanssa.

Koska kuuluisa Wawelin linna on naapurissa, mikset kävisi siellä? Täältä löydät kaikki tarvitsemasi tiedot linnassa käymisestä, aukioloajoista ja pääsylippujen hinnoista.

Nämä ovat joulun suunnitelmat Krakovan tekemiseen. Päätä, mikä niistä sopii parhaiten omaan makuusi tai suunnitelmaasi, ja toteuta se yksinkertaisesti. Älä vain unohda hyvää takkia, hanskoja ja pipoa!

Krakovan kävijämäärät joulun aikaan

Joulu Krakovassa| ©Brandon Atkinson
Joulu Krakovassa| ©Brandon Atkinson

Krakova ei ole kaupunki, jossa on erityisiä kesänähtävyyksiä. Siellä on kuitenkin varmasti miellyttävämpää vierailla hyvällä säällä. Siksi se ei saa jouluna yhtä paljon kävijöitä kuin kesällä, vaikka kävijämäärät ovat silti merkittäviä. Etenkin joulumarkkinoilla. Siksi vierailijoita on kaupungin keskustassa. Nähtävyydet, kuten Auschwitz ja Suolakaivokset, ovat kuitenkin vähemmän täynnä tähän aikaan vuodesta.

Krakovan jouluinen sää

Luistelu| ©RichardBH
Luistelu| ©RichardBH

Krakovan sää jouluna on periaatteessa kylmä, ja lumisateen mahdollisuus on olemassa. Itse asiassa kylmimmät keskilämpötilat ovat yleensä 0 ja 5 celsiusasteen välillä. Kylmimmät lämpötilat ovat 0 ja -5 celsiusasteen välillä. Siksi on tärkeää, että matkustat Krakovaan hyvin, hyvin lämpimästi. Jos sää on sinulle kuitenkin tärkeä kriteeri, voit lukea lisää parhaasta ajankohdasta käydä Krakovassa täältä.

Mitä pakata mukaan jouluvierailua varten Krakovaan?

Matkatavaroiden valmistelu| ©Ketut Subiyanto
Matkatavaroiden valmistelu| ©Ketut Subiyanto

Tärkeintä on pakata mukaan lämpimät vaatteet, jotta selviät kylmästä säästä ja mahdollisista lumisateista. Älä siis unohda ottaa mukaasi seuraavaa

  • Huivi
  • Takki
  • lämpöliivit
  • Käsineet

Suosittelen myös, että otat mukaasi luettelon eri rahanvaihtopisteistä joko vihkoon tai matkapuhelimeesi kirjoitettuna. Puola ei tällä hetkellä kuulu euroalueeseen. Sen valuutta on zloty. Yksi euro on noin 4,5 zlotya. Tämä arvo voi muuttua, joten suosittelen tarkistamaan sen tällä valuuttamuunninohjelmalla.

Rahanvaihto lentokentällä on huonoin vaihtoehto, sillä siitä peritään korkeimmat maksut. On suositeltavaa, että vaihdat vain sen vähimmäissumman, joka tarvitaan kaupunkiin pääsemiseksi. Kun olet perillä, Krakovan keskustassa on useita valuutanvaihtopisteitä. Parasta on etsiä ne ennen matkaa, jotta tiedät, mitkä niistä ovat sinulle edullisimmat. Jos haluat lisää hyödyllistä tietoa, suosittelen tätä artikkelia, jossa kerrotaan vinkkejä Krakovaan matkustamiseen.

Varaa opastettu kierros Krakovassa