Millaisia valaita voit nähdä Teneriffalla

Haluatko tietää, mitä valaslajeja voit nähdä, jos lähdet risteilylle Teneriffan vesille? Lue eteenpäin!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuuttia luettu

Millaisia valaita voit nähdä Teneriffalla

Valaan tarkkailu Teneriffalla | ©Danny UK

Kanariansaarten ympäri vuoden leudon ilmaston ja Teneriffan loistavan sijainnin ansiosta saari on Atlantin valtamerellä upea ja maailmankuulu paikka valaiden ja delfiinien tarkkailuun. On parasta lähteä valaan- ja delfiininbongausretkelle Teneriffalla, jotta saat päivästä kaiken irti.

Teneriffa on koti noin kahdellekymmenelle eri valaslajille, jotka jakavat Kanarian vedet kalojen, kilpikonnien ja muiden merenelävien kanssa.

Tässä postauksessa käymme läpi joitakin lajeja, joita voit havaita veneretkellä, jotta voit helposti tunnistaa ne ja tutustua niihin hieman paremmin ennen kuin lähdet purjehtimaan.

1. Pullonokkadelfiini

Pullonokkadelfiini| ©Brandon Trentler
Pullonokkadelfiini| ©Brandon Trentler

Kaikista delfiinilajeista pullonokkadelfiini on tunnetuin. Ne ovat erittäin älykkäitä ja seurallisia, ja tunnistat ne siitä, että ne ovat tummanharmaita ja surffailevat usein veneiden vanavedessä.

Niitä pidetään pysyvänä lajina, joka voi elää jopa 30 vuotta yli kymmenen yksilön ryhmissä. Ne voivat painaa 150-500 kiloa ja olla 2,5-3 metriä pitkiä.

Pullonokkadelfiinit tekevät yhteistyötä muiden laumatovereidensa kanssa saaliin metsästyksessä, jonka ne nappaavat hampaillaan nielaisemalla sen pureskelematta.

2. Luotsivalas

Luotsivalas| ©Ron Knight
Luotsivalas| ©Ron Knight

Tämä myös luotsivalaana tunnettu eläin kuuluu delfiinien heimoon, mutta suuren kokonsa vuoksi sitä pidetään valaana. Tappajavalaan jälkeen ne ovat valtamerten delfiineistä suurimpia, ja ne voivat olla jopa 5 metriä pitkiä ja painaa jopa 2 tonnia.

Ne ovat toinen Kanariansaarilla vakituisesti asuva laji, ja ne on helppo nähdä vedessä. Niiden väri on melkein musta, ja niiden pää on kupera, ja niissä on pieni nokka. Ne syövät erityisesti kalmareita, vaikka ne syövät myös kaloja.

Luotsivalaat ovat hyvin sosiaalisia valaita, ja ne elävät yleensä jopa kolmenkymmenen yksilön ryhmissä.

3. Spermavalas

Pikkuvalaiden pyrstö nousee vedestä| ©Bernard Spragg. NZ
Pikkuvalaiden pyrstö nousee vedestä| ©Bernard Spragg. NZ

Tätä vaikuttavaa nisäkästä voi nähdä Teneriffalla satunnaisesti. Se on helppo tunnistaa raidallisesta ihosta ja suuresta päästä, jossa on maailman suurimmat aivot. Ne voivat olla yli 18 metriä pitkiä ja painaa jopa 50 tonnia.

Se on suurin olemassa oleva hammastettu petoeläin, joka syö pääasiassa kalmareita ja kaloja ja sukeltaa jopa kolmen kilometrin syvyyteen.

Spermavalaat ovat sosiaalisia eläimiä, jotka elävät pienissä ryhmissä, ja IUCN pitää niitä tällä hetkellä uhanalaisina lajeina, koska niitä metsästettiin intensiivisesti 1600-luvulta 1900-luvulle.

4. Tappajavalaat

Tappajavalas nousee vedestä| ©marneejill
Tappajavalas nousee vedestä| ©marneejill

Koska kyseessä on muuttolintulaji, tätä eläintä on vaikea mutta ei mahdotonta nähdä Teneriffalla, joten saatat olla onnekas. Tunnistat sen helposti mustavalkoisista väreistä.

Tappajavalaat voivat olla jopa 9-metrisiä ja painaa jopa 5 500 kiloa, ja ne ovat erittäin monipuolinen petoeläin, jossa yhdistyvät oveluus, nopeus ja voima. Niiden ruokavalio on hyvin monipuolinen, ja ne voivat syödä kaloja, kalmareita, hylkeitä ja jopa valkohaita, minkä vuoksi ne ovat saaneet lempinimen tappajavalas.

Ne elävät alle neljänkymmenen yksilön ryhmissä, ja jotkut yksilöt voivat saavuttaa 100 vuoden iän. Se ei ole mitään!

5. Väärät miekkavalaat

Väärä miekkavalas| ©NOAA Photo Library
Väärä miekkavalas| ©NOAA Photo Library

Tämä valas on yleinen näky Teneriffalla. Se on seurallinen eläin, joka elää yleensä yli kymmenen yksilön ryhmissä, voi painaa 1 500 kiloa ja olla jopa 6 metriä pitkä.

Sitä kutsutaan valetappajavalaaksi, koska sillä on joitakin samoja piirteitä kuin valaalla. Ensisilmäyksellä molemmat lajit ovat muodoltaan samankaltaisia. Myös ruokavalionsa ja käyttäytymisensä osalta, sillä tämä olento syö kalmaria ja kaloja ja metsästää muita valaita.

6. Täplikäs delfiini

Havaittu delfiini veden alla| ©sheilapic76
Havaittu delfiini veden alla| ©sheilapic76

Kyseessä on pienin Kanariansaarten vesillä nähty delfiini, joka on Atlantilla yleinen laji ja jolle ovat ominaisia mustavalkoiset pilkut sen iholla. Vasikoilta ja nuorimmilta yksilöiltä ne kuitenkin puuttuvat, mikä on selvä merkki kypsyydestä.

Se tunnetaan myös nimellä maalattu delfiini, ja se löydettiin ensimmäisen kerran lähes kaksi vuosisataa sitten.

Eläimen luonne on utelias ja seurallinen. Itse asiassa sen voi usein nähdä uivan ja tekevän akrobaattisia temppuja veneiden lähellä, joten pidä kamera valmiina, jos tämä delfiini yllättää sinut hauskalla tempauksella risteilyn aikana.

7. Karkeahampainen delfiini

Karkeahampainen delfiini| ©Bertrand Borie
Karkeahampainen delfiini| ©Bertrand Borie

Tämä eläin on yleisesti ottaen vähän tunnettu laji, vaikka Kanariansaarilla niitä voidaankin nähdä satunnaisesti, kun ne tulevat näille vesille lisääntymään ja ruokailemaan ilman tiettyä kausivaihtelua.

Sitä kutsutaan myös kapeahuuliseksi delfiiniksi, ja sen harmaa vartalo muistuttaa muiden delfiinien vartaloa, vaikka ne voidaankin erottaa toisistaan kuonon, vatsan ja kurkun vaaleanpunaisen ja valkoisen sävyjen perusteella.

Karkeahampainen delfiini on nopea ja ketterä sukeltaja, joka voi sukeltaa viidentoista minuutin ajan saalistaakseen kaloja ja kalmareita, joilla se ruokailee. Ne elävät yleensä 10-30 yksilön ryhmissä.

8. Kyhmyvalas

Kyhmyvalas| ©Gregory Smith
Kyhmyvalas| ©Gregory Smith

Toinen harvinainen, mutta mahdollinen laji, jonka voi nähdä Teneriffalla. Se on ystävällinen eläin, joka seurustelee muiden valas- ja delfiinilajien kanssa. Se harrastaa myös akrobatiaa, ja usein se ponnistaa veden pinnan yli ja putoaa sitten alas törmäämällä siihen. Se on hämmästyttävä spektaakkeli!

Kyhmyvalas voi olla jopa 19 metriä pitkä ja painaa 36 000 kiloa, ja muiden suurten valaiden tavoin sitä metsästettiin ja vainottiin, minkä vuoksi sen kanta väheni 90 prosenttia. Onneksi lajin suojelemiseksi ryhdyttiin toimenpiteisiin, ja nykyisin sen määräksi arvioidaan noin 80 000 yksilöä.

9. Muut Teneriffalla nähtävät valaiden lajit

Nokkavalas| ©Charlie Jackson
Nokkavalas| ©Charlie Jackson

Jos olet onnekas Teneriffan veneretkelläsi, saatat nähdä jopa harvinaisempia lajeja, kuten Fraser-delfiinejä, kääpiösiilivalaita tai nokkavalaita, joten pidä silmäsi auki!

10. Mitä muita lajeja voin nähdä snorklatessani Teneriffalla?

Näe kilpikonnia snorklaamassa| ©National Marine Sanctuaries
Näe kilpikonnia snorklaamassa| ©National Marine Sanctuaries

Jos aiot hyödyntää valaan- ja delfiininbongausristeilyä Teneriffalla snorklaamalla, ole tarkkana vedessä, sillä voit uida kilpikonnien, kalojen, mustekalojen, rapujen, meduusojen, mantarauskujen, merisiilien ja meritähtien kanssa. Se on hieno kokemus.


Otetaan huomioon, että Teneriffalla on eniten merieläinlajeja

Mahdollisuus nähdä valaita ja delfiinejä Teneriffan veneretkellä on melko suuri, eikä sinun tarvitse olla huolissasi, sillä Teneriffalla on vakituisia pullonokkadelfiini- ja luotovalaspopulaatioita, jotka liittyvät muihin vaeltaviin lajeihin vuodenajasta riippuen. Näet aina joitakin niistä hyppimässä, surffaamassa tai katselemassa uteliaasti turisteja!

On parasta mennä veneellä

Valaanbongausalukset Teneriffalla| ©Malcolm Murdoch
Valaanbongausalukset Teneriffalla| ©Malcolm Murdoch

Jos olet luonnonystävä, erittäin houkutteleva suunnitelma, jonka haluat kokea Teneriffalla lomasi aikana, on lähteä valaiden tarkkailuristeilylle keskelle valtamerta. Et voi lähteä Kanariansaarilta tekemättä tätä aktiviteettia!

Teneriffalla järjestetään monia veneretkiä Atlantin valtamerelle, jotta matkailijat voivat tarkkailla näitä kiehtovia eläimiä läheltä niiden omassa elinympäristössä ja nauttia ainutlaatuisesta ja unohtumattomasta kokemuksesta.

Aluksia johtavat yleensä alan asiantuntijat, ja he osaavat viedä sinut juuri sille alueelle, jossa elää eniten merieläimiä, säilyttäen aina niiden elinympäristön ja häiritsemättä niiden rutiineja.

Haluan lähteä valaiden katseluretkelle

Harkitse parasta aikaa vuodesta valaiden katseluun

Valaan tarkkailu hyvällä säällä| ©-JvL-
Valaan tarkkailu hyvällä säällä| ©-JvL-

Teneriffan etuoikeutetun sijainnin vuoksi valaan- ja delfiininbongauskausi ulottuu ympäri vuoden, mutta kevät ja talvi ovat parhaita aikoja nähdä valaita ja delfiinejä saarella. Erityisesti La Gomeran ja Teneriffan välisellä alueella.

Muista vuodenajoista on syytä mainita, että kesä on pesimäkausi, joten voit todennäköisesti nähdä näiden lajien poikasia. Syksy on parasta aikaa purjehtia, vaikka havaintoja ei olekaan niin usein.

Jos haluat lisätietoja tästä aiheesta, suosittelen sinua lukemaan postauksen Paras aika valaiden ja delfiinien katseluun Teneriffalla.

Saarella valaita voi nähdä ympäri vuoden, mutta koska ne ovat luonnonvaraisia eläimiä ja elävät luonnossa, niiden käyttäytyminen on arvaamatonta ja riippuu muun muassa vuodenajasta, vuorokaudenajasta, saatavilla olevasta ravinnosta tai meren tilasta.

Haluan lähteä valaanbongausretkelle

Missä Teneriffalla on eniten merilajeja?

Costa Adeje| ©Mark
Costa Adeje| ©Mark

Etelässä. Tavallisesti suurin osa Teneriffan valaanbongausristeilyistä lähtee Puerto de los Cristianosista, Puerto Colónista (Costa Adejessa, joka on yksi saaren matkailullisimmista alueista) tai Puerto Deportivo de Los Gigantesista (Santiago del Teide).

Suosittelen jälkimmäistä vaihtoehtoa, sillä mahdollisuudet nähdä valaita Los Gigantesista käsin ovat suuremmat, ja matkan varrella on myös upeat näkymät kallioille.

Haluan lähteä valaidenbongausretkelle

Miksi valaanbongaus Teneriffalla?

Valaita rannikon lähellä| ©gbsngrhm
Valaita rannikon lähellä| ©gbsngrhm

Teneriffan erinomainen sijainti tekee saaresta loistavan paikan valaiden tarkkailuun. Itse asiassa alue, joka erottaa Teneriffan La Gomerasta, on merkitty Euroopan ensimmäiseksi valaiden suojelualueeksi.

On useita syitä siihen, miksi Kanariansaaristo houkuttelee suurta määrää erilaisia valaita.

Toisaalta näiden saarten tuliperäisestä alkuperästä johtuva jopa 3 000 metrin syvyinen merenpohja tarjoaa näille eläimille suojaa Atlantin voimakkailta merivirroilta. Toisaalta Kanariansaaret ovat tavallaan neutraali alue lajien siirtymiselle, sillä ne ovat trooppisten vesien pohjoisraja ja kylmien vesien eteläraja.

Siksi alueella on suhteellisen helppo nähdä vaeltavia valaita ja delfiinejä, erityisesti tiettyinä vuodenaikoina.

Haluan lähteä valaiden katseluretkelle