Parasta tekemistä Teneriffalla

Teneriffa on Kanariansaarten kauneuden ehdoton edustaja. Sen henkeäsalpaaviin maisemiin voi tutustua monin tavoin, mutta vain muutamat niistä jättävät sinulle unohtumattomia muistoja. Tutustu niihin täällä!

Alex Grande

Alex Grande

7 minuuttia luettu

Parasta tekemistä Teneriffalla

Panoraamanäkymä Teneriffalle | ©Iulia Laslea

Teneriffa, tulivuorten maa: paikka täynnä kauneutta joka kolkassa, olipa kyse sitten sen mustista hiekkarannoista, smaragdinvihreistä metsistä, laavan veistämistä kalliomuodostelmista, majesteettisesta Teidestä tai rotkojen huipulle eksyneistä pienistä kylistä.

Maisemiensa monimuotoisuuden, mutta tasaisen leudon ilmastonsa vuoksi tämä Kanariansaarten helmi on idyllinen paikka, jonne voi matkustaa ja johon voi eksyä. Tässä 10 parasta kokemusta, jotka muistat aina Teneriffan matkastasi:

1. Osallistu delfiinien ja valaiden tarkkailuveneajelulle

Valaanbongaus Teneriffalla| ©Peter & Michelle S
Valaanbongaus Teneriffalla| ©Peter & Michelle S

Teneriffan vesillä elää yli 27 eri merinisäkäslajia, kuten siitinvalaita, suomenvalaita, kilpikonnia, delfiinejä, meduusoja ja merilintuja. Vaikka Teneriffalla voi nähdä paljon muitakin valaslajeja.

On tärkeää pitää mielessä paras aika nähdä nämä lajit, sillä ne ovat aktiivisimmillaan esimerkiksi keväällä ja talvella. Tästä syystä on hyvä ottaa selvää vinkkejä delfiinien ja valaiden näkemiseen Teneriffalla, varsinkin jos olet menossa lasten kanssa.

Saari on luonnonsuojelualue, mutta onneksi tarjolla on eri hintaluokkiin sopivia vaihtoehtoja tutustua näiden valaiden hämmästyttävään luonnolliseen elinympäristöön järjestetyllä retkellä, jossa vietät päivän veneessä keskellä merta katsellen ympärilläsi leikkiviä ja hyppelehtiviä valaita ja delfiinejä.

Voit myös snorklailla ja käydä katsomassa kaloja ja kilpikonnia käsittävää luonnon akvaariota. Tämä on pakollinen kokemus saarella. Lue täydellisestä oppaastamme, miten voit tehdä retken merelle ja nähdä delfiinejä ja valaita: Valas- ja delfiinibongaus.

.

Valaiden ja delfiinien tarkkailuretket

2. Tee retki La Gomeralle

Garajonayn kansallispuisto, La Gomera| ©Till Krech
Garajonayn kansallispuisto, La Gomera| ©Till Krech

La Gomera on sellainen saari, jonka kuvittelet mielessäsi, kun ajattelet paratiisisaarta maailman ääriin. Vaikka se on asuttu, sen loputtomat laakeripuumetsät, Kanariansaarille ominainen kasvillisuustyyppi, tarjoavat sinulle reittejä, joiden läpi voit kadota ja unohtaa muun planeetan muutamaksi tunniksi.

Sen rotkot jättävät sinut hengästyneenä ja, jos onnistut voittamaan huimauksen, jättävät sinulle lähtemättömän muiston villistä luonnosta. Kävellessäsi sen polkuja pitkin voit asettua hetkeksi saaren asukkaan asemaan, joka elää banaani- ja aloe vera -viljelmien keskellä. Voit kiertää saaren bussilla tai jeepillä viettäen uskomattoman päivän Teneriffalta käsin.

La Gomeran vierailun valmistelu Teneriffalta käsin voi viedä paljon aikaa ja vaivaa, joten tässä on lisätietoja kaikista vaihtoehdoista tutustua tähän vaikuttavaan saareen paikallisen oppaan johdolla: Parhaat päiväretket La Gomeralle Teneriffalta.

Katso retket La Gomeralle

3. Kiipeä Teide-vuorelle

Vieraile Teiden kansallispuistossa| ©Marek Piwnicki
Vieraile Teiden kansallispuistossa| ©Marek Piwnicki

Teiden kansallispuisto on kansallinen aarre, jossa vierailee vuosittain lähes neljä miljoonaa kävijää (eniten kävijöitä Euroopassa). Sen Unescon suojelemat vulkaaniset maisemat houkuttelevat retkeilijöitä ja luonnonystäviä, ja se on maaginen ympäristö, jota et koskaan unohda.

Teiden huipulle voi kiivetä useilla eri reiteillä, ja kaikki ne kulkevat upeita polkuja pitkin, joita voi kulkea vain kävellen. Voit valmistella vaelluksen omatoimisesti, mutta järjestetyn retken etuja Teidelle on useita: sinun ei tarvitse pyytää tarvittavaa lupaa päästä Teiden kansallispuistoon, varmistat, ettet missaa yhtään tämän paikan uskomattomista nurkista, ja sinut kuljetetaan varmasti hotellillesi ja takaisin.

Jos haluat tietää, millaisia eri vaihtoehtoja sinulla on tutustua Teideen järjestetyllä vaelluksella, olen kirjoittanut täydellisen oppaan, jossa annan sinulle kaikki vinkit, jotka sinun on tiedettävä ennen kuin vierailet tässä uskomattomassa paikassa: Retket El Teidelle.

Katso retket Teidelle

4. Kajakki Atlantin valtameren jyrkänteitä pitkin

Kajakki rannikkoa pitkin| ©Ksenia Zakharova
Kajakki rannikkoa pitkin| ©Ksenia Zakharova

Los Cristianosin rannalta voit meloa Los Gigantesin kallioille, jotka ovat yksi Euroopan upeimmista snorklauspaikoista. Tämä tekee siitä loogisesti välttämättömän jokaisen Teneriffan matkan, sillä pääset näkemään saaren merielämän kaikessa komeudessaan, erityisesti veden pinnan alla elävät eri kalalajit ja kilpikonnat.

Koska Teneriffan vedet ovat suojeltua ympäristöä, delfiinien kanssa uiminen on ehdottomasti kielletty, minkä vuoksi nämä kajakkiretket ovat ainoa tapa päästä lähelle eläimiä kunnioittavalla tavalla. Sinulla on mahdollisuus nähdä valaita ja delfiinejä lähietäisyydeltä, mikä tekee melontakokemuksesta unohtumattoman.

Lue lisää Teneriffan melontamahdollisuuksista ja tutustu saaren vaikuttavaan merelliseen maailmaan: Melonta ja snorklaus kilpikonnien kanssa.

Katso kajakkiretket

5. Tutustu El Hierron upeaan saareen

Nauti El Hierron henkeäsalpaavista maisemista| ©Julen Iturbe-Ormaetxe
Nauti El Hierron henkeäsalpaavista maisemista| ©Julen Iturbe-Ormaetxe

Retki Teneriffalta El Hierroon on täydellinen päiväretki, jos vietät Kanariansaarilla vähintään viikon: ohitat näköalapaikkoja, joista avautuvat henkeäsalpaavat näkymät, rotkoja, kallioita, syrjäisiä erakoita ja koskemattomia rantoja.

Koska matkan valmistelu Teneriffalta El Hierrolle omin pä in vaatii lauttalippujen hankkimista, reitin järjestämistä sekä auton vuokraamista ja ajamista, vierailu järjestetyllä kokemuksella on helpoin ja mukavin tapa.

Älä unohda pakata kiikareita tätä retkeä varten! Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää El Hierrosta tässä oppaassa, joka on täynnä neuvoja: Parhaat päiväretket El Hierroon Teneriffalta.

6. Laskuvarjoliito

Laskuvarjohyppy saaren yllä| ©Michael L
Laskuvarjohyppy saaren yllä| ©Michael L

Teneriffan saari on ainutlaatuinen paikka monesta syystä, mutta juuri sen täydellisen lämpötilan ja lempeiden tuulivirtojen ansiosta se on yksi parhaista kohteista varjoliidon harrastamiseen.

Eri puolilla saarta on noin 30 eri paikkaa, joista voi nousta ilmaan, ja etenkin kesällä olosuhteet ovat niin hyvät, että päivittäin järjestetään lentoja, joilla voit nauttia yhtä kauniista kuin jännittävästä kokemuksesta. Kyse ei ole vain adrenaliinista, vaan myös näköaloista ja vapauden tunteesta, jotka tekevät Teneriffan varjoliitosta niin suositun kokemuksen.

Lennätpä sitten Teide-vuorelta rannikolle tai Costa Adejen kierroksella, laskeudut pilvien läpi ja näet saaren vuoret ja metsät sekä äärettömyyteen ulottuvan meren.

Jos haluat tietää lisää varjoliidonnasta, kerron tässä edullisimmista ja turvallisimmista kokemuksista ja annan muutamia vinkkejä, ennen kuin hyppäät (kirjaimellisesti) tyhjyyteen: Laskuvarjohyppylennot.

Katso liitovarjohypyt

7. Rentoudu katamaraanilla

Purjehdi katamaraanilla| ©Loreta Pavoliene
Purjehdi katamaraanilla| ©Loreta Pavoliene

Jos olet menossa Teneriffalle irrottautumaan ja nauttimaan auringosta ja merestä, katamaraaniretki on varmasti yksi niistä kokemuksista, jotka haluat sisällyttää suunnitelmiisi, ja yksi parhaista aktiviteeteista saarella. Purjehdit merelle ja tunnet tuulen tuiverruksen kasvoillasi ja näet delfiinien ja valaiden leikkivän veneen ympärillä. Aallokossa uiminen, snorklaaminen tai kannella sohvalla makaaminen juoman kera ovat ainoat huolesi.

Tämä on täydellinen vaihtoehto, jos haluat tehdä laivamatkan ilman väkijoukkoja, läheisemmän ja henkilökohtaisemman hoidon kera. Kuten muissakin kokemuksissa, sinulla on mahdollisuus nähdä joitakin saaren vesillä eläviä valaita.

Saarella on useita toimijoita, jotka tarjoavat katamaraaniretkiä, mutta jos haluat pelata varman päälle, tässä ovat kokemukset, joita olemme kokeilleet ja miksi suosittelemme niitä: Purjehtiminen Teneriffalla.

Katso katamaraaniretki

8. Tähtikatselu Teideltä

Ihaile taivaan kauneutta Teide-vuorelta käsin.| ©Alex Sanz
Ihaile taivaan kauneutta Teide-vuorelta käsin.| ©Alex Sanz

Teidellä vierailu päivällä on elämys, jota ei kannata jättää väliin, mutta yöllä huippu muuttuu yhdeksi maailman parhaista observatorioista tähtien katseluun, ja puistosta voi nähdä peräti 83 eri tähtikuviota.

Voit mennä sinne omatoimisesti, etkä tarvitse lupaa, sillä valvonta päättyy kello 17.00, mutta mielestäni parasta on osallistua jollekin järjestetyistä yöretkistä, jotka järjestetään Teidelle tähtitieteilijän kanssa.

Minuun teki tässä kokemuksessa suurimman vaikutuksen valosaasteen täydellinen puuttuminen, johon saarella suhtaudutaan hyvin vakavasti erityissäännöillä, kuten lentoliikenteen estämisellä auringonlaskun ja -nousun välisenä aikana.

Jos haluat lisätietoja tästä unohtumattomasta retkestä, jota suosittelen erityisesti, jos olette menossa Teneriffalle pariskuntana, voit lukea eri nousuista Teidelle, josta löydät lisätietoja yöreitistä: Retket El Teidelle.

Tähtikatselu Teidellä

9. Kiipeä Anagan huipulle

Näkymä Pico del Inglesin näköalapaikalta| ©Around Tenerife
Näkymä Pico del Inglesin näköalapaikalta| ©Around Tenerife

Pico Anaga on yksi saaren erikoisimmista paikoista, jossa erityisesti paikalliset vierailevat: sen lukuisat polut, kostea laakeripuumetsä, koskemattomat mustahiekkaiset rannat ja vaikuttavat näköalapaikat.

Parque Rural de Anagaan pääsee La Lagunasta, kuten Teneriffan asukkaat tuntevat San Cristóbal de La Lagunan kaupungin. Sieltä alkaa reitti, joka vie Jardinan näköalapaikalle, josta näet koko laakson, jossa kunta sijaitsee.

Sieltä voit nousta Cruz del Carmenin näköalapaikalle, josta avautuvat vaikuttavat näkymät Teidelle, ja kävellä polkua pitkin Pico del Inglésin näköalapaikalle, joka on leikattu lähes täydellisesti kallion ja laakeripuumetsän väliin, mikä tekee siitä yhden saaren kauneimmista paikoista valokuvata.

Jos haluat tutustua Anagan massiivin viehätykseen ja paljon muuhun, suosittelen lukemaan oppaani Teneriffan parhaista retkistä, jossa kerron tästä ja muista kokemuksista: Parhaat päiväretket Teneriffalla.

10. Kävele Santa Cruz de Teneriffan urbaanissa keitaassa

Recovan markkinat| ©Matt Kieffer
Recovan markkinat| ©Matt Kieffer

Jos haluat pitää taukoa kaikesta metsissä ja vuorilla vaeltamisesta, suosittelen kävelyä Santa Cruz de Teneriffan historiallisessa keskustassa ja tutustumista sen historialliseen keskustaan, jonka nähtävyyksiä ovat Calle la Noria, Plaza de España, Castillo de San Cristóbal, Plaza de la Candelaria ja Plaza de Weyler.

Jos haluat tuntea kaupungin tunnelman aidoimmillaan, kannattaa kävellä La Recovan markkinoilla, joilla on näytteitä kanarialaisen gastronomian perustana olevista tuotteista ja joilla voit pysähtyä syömään ja maistella tyypillisiä ja korkealaatuisia ruokia.

Jos haluat lisätä vierailuusi kontrastia, kannattaa poiketa Teneriffan avantgardistisessa Auditoriumissa, jolla on yhtäläisyyksiä Sydneyn oopperatalon kanssa, ja Teneriffan taidetilassa (Tenerife Arts Space).

11. Nauti kulttuurista ja perinteistä museoissa.

Luonnon ja arkeologian museo| ©Jasna S
Luonnon ja arkeologian museo| ©Jasna S

Toinen tapa tutustua Teneriffan saareen syvällisesti on vierailla sen lukuisissa museoissa, joista monet esittelevät Kanariansaarten merkittävää kulttuuri- ja taideperintöä sekä alueen luonnonrikkauksia.

Museoihin, joita ei kannata jättää väliin, kuuluu muun muassa luonto- ja arkeologiamuseo, joka on täydellinen paikka tutustua Teneriffan alkuperäiskansojen menneisyyteen ja arkeologisiin löytöihin sekä tämän ainutlaatuisen maan luonnonkehitykseen. Muita tärkeitä näyttelyitä ovat muun muassa Kuvataidemuseo ja Viinimuseo.

12. Vietä perhepäivä huvipuistoissa

Siam Park| ©Andrei Rosca
Siam Park| ©Andrei Rosca

Teneriffalla on tarjolla laaja valikoima vapaa-ajan aktiviteetteja, mutta jos matkustat saarelle lasten kanssa, suosittelen yhtä hauskimmista suunnitelmista, menitpä mihin vuodenaikaan tahansa. Tarkoitan vierailua joissakin parhaista huvipuistoista.

Siam Park on ehdoton valinta, sillä se on Euroopan suurin vesipuisto ja sitä pidettiin yhtenä maailman parhaista. Loputtomat liukumäet, vuoristoradat, vesiputoukset, vesipelit ja jopa akvaario odottavat sinua tässä hauskassa puistossa.

Toinen ehdoton vierailukohde on Loro Parque, eläintarha, jossa on lukuisten papukaijalajien lisäksi monia muita eläimiä, jotka yllättävät sinut, kuten läntisen alangon gorillat, laiskiaiset ja bengalintiikerit.

Vinkkejä Teneriffalla vierailuun

Joulukuu Teneriffalla| ©Anton's Photostream
Joulukuu Teneriffalla| ©Anton's Photostream

Mikä tahansa vuodenaika sopii Teneriffan-matkalle. Koska saarella on miellyttävät lämpötilat ympäri vuoden, se vastaanottaa turisteja vuodenajasta riippumatta. Veneretki, valaidenbongaus, huvipuistoon meno tai Teide-vuorelle kiipeäminen jopa talvella on erittäin suositeltavaa, sillä tavanomaiset 20 celsiusastetta helpottavat näitä ja monia muita aktiviteetteja.

Siksi jopa joulukuu Teneriffalla tai jopa muutaman päivän viettäminen saarella jouluna ovat erittäin suositeltavia vaihtoehtoja paeta kylmyyttä tai lunta, joka on tyypillistä sesongille monissa muissa osissa maailmaa.

Jos kuulut niihin, jotka haluavat suunnitella matkansa mahdollisimman pitkälle etukäteen ja jotka tietävät, että voit varata kuljetukset Teneriffan kahden lentokentän ja keskustan välillä etukäteen, sinua kiinnostavat myös nämä matkasuunnitelmat, jotka on luotu auttamaan sinua järjestämään parhaat mahdolliset suunnitelmat Kanariansaarten suosituimmalla saarella: