Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Tee järjestetty retki Stonehengeen ja Bathiin Lontoosta käsin

Kahden Englannin vaikuttavimman nähtävyyden yhdistäminen yhdelle kiertoajelulle on paras vaihtoehto, jos olet Lontoossa. Sen lisäksi, että pääset tutustumaan maailman kuuluisimpaan esihistorialliseen monumenttiin, Stonehengeen, sinulla on myös mahdollisuus kierrellä Bathin kauniissa kaupungissa.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

6 minuuttia luettu

Tee järjestetty retki Stonehengeen ja Bathiin Lontoosta käsin

Stonehenge | ©Ankit Sood

Stonehengen vierailun pitäisi olla Lontoon nähtävyyksien listan kärjessä. Vain reilun 80 kilometrin päässä pääkaupungista sijaitsevassa maagisessa neoliittisessa monumentissa vierailu on epäilemättä yksi upeimmista kokemuksista, joita voit saada.

Jos haluat hyödyntää aikasi mahdollisimman hyvin, voit yhdistää Stonehengen vierailun läheiseen Bathin kaupunkiin. Tämä pääkaupungista hyvin erilainen kaupunki tarjoaa nähtävyyksiä, kuten kuuluisat roomalaiset kylpylät ja kauniita katuja. Jotta voit tehdä molemmat vierailut yhden päivän aikana mukavasti ja ilman huolta mistään, olen analysoinut Lontoosta lähtevät matkat, jotta voit valita sinulle parhaiten sopivan.

Vaihtoehto 1: Retki Stonehengeen ja Bathiin

Auringonpaisteesta nauttiminen Stonehengessä| ©Michael Sutton
Auringonpaisteesta nauttiminen Stonehengessä| ©Michael Sutton

Ison-Britannian pääkaupungissa itsessään on runsaasti paikkoja, joissa voi vierailla useamman päivän ajan, Lontoon parhaista museoista Lontoon Towerin kaltaisiin maamerkkeihin, puhumattakaan vaikuttavista opastetuista kierroksista. Pääkaupungista on kuitenkin helposti saavutettavissa kaksi kohdetta, joiden pitäisi olla matkan ehdoton osa: Stonehenge ja Bath.

Ensin mainittu on kiistatta maailman tunnetuin megaliittinen monumentti. Stonehenge on täynnä salaperäisyyttä, ja kannattaa lähteä Lontoosta Stonehengeen kiertämään sen kiviä.

Läheistä Bathin kaupunkia puolestaan pidetään yhtenä maan kauneimmista kaupungeista, ja siellä sijaitsevat myös vaikuttavat roomalaiset kylpylät, joista se sai nimensä.

Koska molemmat paikat sijaitsevat lähellä toisiaan, paras tapa nähdä ne yhdessä päivässä ja hyödyntää aikasi on varata järjestetty kiertomatka, joka yhdistää nämä kaksi paikkaa. Vaikka, kuten huomautin artikkelissa Miten päästä Stonehengeen Lontoosta, on mahdollista vierailla siellä omin päin, mukavin ja huolettomin tapa on tehdä se yhdellä näistä retkistä.

Moderni linja-auto, jolla teet retken, lähtee tietystä tapaamispaikasta, josta saat tietoa varauksen yhteydessä tai kun sinulla on tarpeeksi aikaa valmistautua. Tässä on pieni opas siitä, miten matkustat Lontoon metrolla, jos tarvitset sitä liikkumiseen.

Tärkein pysähdyspaikka on itse Stonehenge, jonne on noin kahden tunnin matka Lontoosta tai tunnin matka Bathista. Jotta ajasta saisi kaiken irti, opas selittää joitakin Stonehengen monumentin tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Toinen pysäkki, johon pääset nykyaikaisella bussilla, on Bath. Kuten edellisellä matkalla, opas kertoo hieman tämän kaupungin historiasta, joka on tunnettu antiikin ajoista lähtien kuumista lähteistään.

Päivän voimakkaiden tunteiden jälkeen ei ole muuta jäljellä kuin palata Lontooseen ja nauttia Lontoon yöelämästä, jos energiaa vielä riittää.

.

Mitä näet, jos valitset tämän retkityypin

 • Stonehenge: Parasta tällä retkellä on se, että sinulla on runsaasti aikaa kiertää Stonehengen kompleksia, mukaan lukien Stonehengen museo ja vierailijakeskus. Äänioppaan ansiosta sinulla on aina yksityiskohtaista tietoa siitä, mitä olet näkemässä, mikä tekee vierailusta entistäkin täydellisemmän kokemuksen.

Tässä muistomerkissä voit nähdä sen kuuluisan sisemmän kivikehän sekä viisi neoliittisten talojen rekonstruktiota. Pääset myös nauttimaan kahdesta mielenkiintoisesta näyttelystä, jotta voit lähteä Stonehengen asiantuntijana.

 • Bath: Bathissa voit nähdä muun muassa upean Pulteney-sillan, Royal Crescentin ja joitakin sen kauniita taloja. Jos olet valinnut vaihtoehdon, joka sisältää liput roomalaisiin kylpylöihin, pääset tietysti myös sisälle katsomaan niitä.

Muut Bathin nähtävyydet liittyvät kuuluisaan kirjailijaan Jane Austeniin, joka asui kaupungissa muutaman vuoden. Et voi tietenkään olla huomaamatta myöskään siellä sijaitsevaa luostaria.

.

Käytännön tietoja

 • Hinta: Alkaen 90 €
 • Kesto: 10,5-11 tuntia

Miksi pidän tästä retkestä: Se on täydellinen tapa nähdä kaksi maan vaikuttavinta paikkaa yhdessä päivässä ja ilman huolia.

Suositellaan, jos... haluat ottaa kaiken irti Lontoossa oleskelustasi ja vierailla muutamissa pääkaupungin lähellä sijaitsevissa paikoissa.

Vaihtoehto 2: Stonehengen, Windsorin linnan ja Bathin kierros

Windsorin linnassa| ©Kevin Hutchinson
Windsorin linnassa| ©Kevin Hutchinson

Toinen Lontoossa varattavissa olevista matkoista, joilla voit vierailla Stonehengessä ja Bathissa, sisältää kolmannen vierailun, joka saattaa myös olla mieleisesi: Windsorin linna.

Tässä tapauksessa osa matkasta sisältää pysähdyksen Stonehengessä ja toisen, hieman lyhyemmän pysähdyksen Bathin kaupungissa.

Kun olet lähtenyt pääkaupungista ja matkustat aina ylellisessä linja-autossa ja asiantuntevan oppaan seurassa, joka selittää sinulle kaiken, mitä tarvitset nauttiaksesi vierailusta, matka suuntautuu Windsorin linnaan, joka on ollut Britannian kuninkaallisen perheen koti noin 900 vuoden ajan.

Varaa retki Stonehengeen, Windsoriin ja Bathiin

Mitä näet, jos valitset tämäntyyppisen matkan?

 • Stonehenge: Ensimmäinen pysähdyspaikka Stonehengeen saavuttuasi on vierailijakeskus. Siellä voit paitsi noutaa äänioppaasi myös käydä museossa ja näyttelyissä, joissa kerrotaan muistomerkin historiasta.

Sen jälkeen voit kävellä itse kompleksin ympäri ja nähdä rakennelman muodostavan sisäisen kivikehän. Lopuksi voit todistaa osan neoliittisen ajan ihmiselämästä alueelle pystytettyjen rekonstruoitujen talojen kautta.

 • Bath: Bathin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat muun muassa upea Pulteney Bridge, Royal Crescent ja joitakin sen kauniita taloja, mutta kaupunki on maailmankuulu muinaisista roomalaisista kylpylöistään.

Näiden lisäksi voit nähdä myös Bath Abbeyn sekä Royal Victoria Parkin. Kun muistomerkit ja puutarhat jätetään sivuun, jo pelkästään kaupungin historiallinen keskusta on rauhallisen kävelyn arvoinen...

 • Windsorin linna: kuninkaallisen perheen asuinpaikkana tämä linna on Euroopan pisimpään yhtäjaksoisesti asuttu linna. Vierailun aikana voit ihailla kuninkaallisten huoneistojen majesteettisuutta, jotka on koristeltu mestareiden Van Dyckin ja Rubensin maalauksilla, sekä kattoihin maalattuja seinämaalauksia.

Toinen huone, johon voit mennä, on Pyhän Yrjön kappeli. Siellä on joidenkin Britannian tärkeimpien kuninkaiden hautoja, ja siellä vihittiin myös prinssi Harry ja Meghan Markle.

Toinen hetki, jonka voit todistaa omakohtaisesti, on vartijan vaihtamisseremonia, joka tapahtuu joka aamu. Jos olet onnekas ja kuningatar on linnassa, voit nähdä kuninkaallisen lipun pyöreän tornin mastossa.

Käytännön tietoa Stonehengestä, Windsorin linnasta ja Bathista.

 • Hinta: Alkaen 80 €
 • Kesto: 11-12 tuntia

Miksi pidän tästä retkestä: Koska Stonehengen, Bathin ja Windsorin linnan näkeminen yhdessä päivässä ilman, että tarvitsee huolehtia mistään, sopii täydellisesti kaikille Lontoossa vieraileville, jotka haluavat saada kokemuksesta kaiken irti.

Suositellaan, jos... olet utelias näkemään, miten brittiläiset kuninkaat elävät, ja jos haluat käyttää päivän muiden läheisten nähtävyyksien katseluun.

Varaa Stonehengen, Windsorin ja Bathin retki

Mitkä ovat opastetun kierroksen edut verrattuna siihen, että käyn Stonehengessä ja Bathissa omin päin?

Touring Bath| ©Pedro Szekely
Touring Bath| ©Pedro Szekely

Saatat epäröidä, haluatko varata järjestetyn matkan Lontoosta Stonehengeen ja Bathiin ( parhaiden matkojen luettelossa Lontoosta) vai yrittää tehdä sen omin päin. Jälkimmäinen on tietenkin aina mahdollista, mutta edellisellä on kaksi suurta etua: aika ja mukavuus.

Stonehengen ja Bathin kiertäminen yksin yhden päivän aikana voi olla hankalaa. On totta, että molempiin kohteisiin ei ole vaikea päästä pääkaupungista. Stonehengeen on lähes väistämätöntä vaihtaa junaa Salisburyssa, kun taas Bathiin on suoria junia ja busseja. Ongelma tulee silloin, kun haluat yhdistää molemmat käynnit samaan päivään.

Vaikka Bathista pääsee junalla Salisburyyn, josta sinun on noustava bussilla muistomerkille, voi olla vaikeaa sovittaa aikataulua niin, että ehdit nähdä kaiken rauhassa. Ehkä paras vaihtoehto on viettää yö Bathissa ennen paluuta Lontooseen.

Järjestetty kiertomatka on paljon kätevämpi, kun sinun on tutkittava eri kulkuneuvoyhdistelmiä ja aikatauluja kohteissa, joissa haluat vierailla, jotta ne eivät ole suljettuina. Loppujen lopuksi on vain noustava bussiin ja annettava itsensä viedä sekä Stonehengeen että Bathiin.

Miten varata retki Stonehengeen ja Bathiin?

Vierailu Stonehengessä opastetulla kierroksella| ©Bryony Elena
Vierailu Stonehengessä opastetulla kierroksella| ©Bryony Elena

Tämän matkan varaaminen on helppoa. Syötä päivämäärät ja tiedot verkkosivuille, niin saat vahvistuksen sähköpostitse. Suosittelen, että kiinnität huomiota eri vaihtoehtoihin, joista voit valita.

Kun saavut tapaamispaikalle, sinun tarvitsee vain näyttää oppaalle sähköpostin mukana toimitettua tositetta, eikä sinun tarvitse tulostaa mitään.

Varaa retki Bathiin, Aveburyyn ja Lacockin kylään

Kannattaako Stonehengeen ja Bathiin lähteä Lontoosta?

Kylpyamme| ©Aaron & Carol
Kylpyamme| ©Aaron & Carol

Tähän kysymykseen on mahdotonta antaa vastausta, koska se riippuu paljon makusi mukaan. Jos siis olet show'n ystävä, saatat mieluummin mennä johonkin Lontoon musikaaleista kuin viettää päivän vierailemalla näissä paikoissa, tai jos haluat maistaa Lontoon parasta ruokaa, voit lähteä ruokakierrokselle Lontooseen. Tarkoitan sitä, että näin suuri kaupunki tarjoaa niin monia vaihtoehtoja, ja tämä kiertoajelu voi täydentää joitakin matkasi tärkeimpiä aktiviteetteja.

Suosittelen kuitenkin, että yritätte varata aikaa tälle kierrokselle. Stonehengen taika ja salaperäisyys tarjoavat vierailijoille kokemuksen, jota on vaikea voittaa, ja jos tähän lisätään Bathin kauneus, vierailu on melkeinpä ohittamaton vierailu kenelle tahansa matkailijalle.

Valintasi riippuu tietenkin myös siitä, kuinka paljon aikaa vietät Lontoossa. Jos viipyy vain kaksi tai kolme päivää, jokainen hetki on tietysti varattu, olipa kyse sitten museoista tai yksinkertaisesti Lontoon eri kaupunginosien tarjonnan tutkimisesta. Jos olet Lontoossa noin kuusi päivää, suosittelen kuitenkin lähtemään pois kaupungista ja tutustumaan Stonehengen ja Bathin ihmeisiin.

Suunnittele vierailusi: joitakin perusvinkkejä

Talvi Stonehengessä| ©Fred Rockwood
Talvi Stonehengessä| ©Fred Rockwood
 • Milloin kannattaa mennä: Täältä voit tarkistaa, milloin Stonehengeen kannattaa mennä, mikä pätee myös Bathiin. Normaalisti täällä on väistämättä paljon kävijöitä, vaikka syksyllä ja talvikuukausina kävijämäärät vähenevätkin. Voit silti nähdä molemmat kohteet mukavammin, jos et mene viikonloppuna.
 • Vierailun kesto: vierailu Stonehengessä voi kestää 1 tunnin tai 1,5 tuntia. Vaikka aika ei tunnu pitkältä, se on enemmän kuin tarpeeksi aikaa kiertää kivirakennelmat ja käydä museossa. Toisaalta Bathin vierailun kesto riippuu valitsemistasi vaihtoehdoista, mutta kaiken kaikkiaan se voi kestää suunnilleen yhtä kauan kuin pysähdys Stonehengessä.
 • Mitä pukea päälleen: Vaikka lähtisitkin kesällä, älä koskaan unohda, että Ison-Britannian sää voi olla varsin vaihteleva. Yritä aina pukeutua mukaviin vaatteisiin ja sääennusteesta riippuen riittävän lämpimiin vaatteisiin, jotta olosi ei ole epämukava. Kenkien on myös oltava mukavat, sillä kävelet melko pitkään ja Stonehengen pinta on melko epätasainen. Älä unohda ottaa mukaan mackintoshia kaiken varalta.
 • Missä syödä: Jos et ole varannut ruokailuun sisältyviä vaihtoehtoja, sinun on löydettävä sopiva ruokapaikka. Voit aina tuoda mukanasi välipalaa tai käyttää paikallisia ruokapaikkoja. Stonehengen vierailijakeskuksessa on ravintola, joka ei tosin vedä vertoja Lontoon parhaille ravintoloille, mutta on silti hyvä paikka käydä syömässä. Bathissa puolestaan ei ole vaikeuksia löytää mieleistäsi paikkaa.
 • Stonehenge ja Bath lasten kanssa: molemmissa paikoissa on tarpeeksi nähtävyyksiä, jotta lapset eivät kyllästyisi vierailun aikana. On selvää, että he väsyvät yleensä ennen aikuisia, mutta jos heidän huomionsa kiinnittyy muualle, he voivat viettää upean päivän. Stonehengessä on hyvä idea hankkia heille ääniopas, jotta he voivat kuunnella erilaisia selityksiä näkemästään.
 • Tarkista sää ennen matkaa: kuten aiemmin mainitsin, Britannian sää on usein melko arvaamaton. Tästä syystä suosittelen tarkistamaan sääennusteen hieman etukäteen, jotta voit valmistautua vierailuusi.

Varaa retki Bathiin, Aveburyyn ja Lacockin kylään