Trasteveressä syömiseen parhaat 10 paikkaa
Tässä on opas, jonka avulla voit nauttia Roomasta ikuisen kaupungin viehättävimmässä kaupunginosassa pastojen, pizzojen ja lasagnen parissa. Se ei ole isoäitisi ruokaa, mutta melkein. Nam!

Trastevere, Rooma | ©Daniele Salutari
Jos haluat maistella Trastévere-kaupunginosassa jotain roomalaisempaa kuin Capitoliumin susi, mutta pelkäät, että tämän boheemin ja viehättävän kaupunginosan maine on noussut sille päähän, ota huomioon muutama ruokasuositus, jotta kulinaarinen vierailusi tässä esikaupungissa olisi menestys.
Jos saan antaa yhden tärkeän neuvon, joka koskee lähes kaikkia ruokasuosituksiani : varaa pöytä! Tämä kultainen sääntö on otettava huomioon jokaisen matkailijan, joka haluaa täyttää vatsansa Trasteveressa, Italian pääkaupungin aidoimmassa kaupunginosassa. Varoitus on ystävä. Ja jos et halua erehtyä, varaa ruokakierros Trasteveressa. Se ei petä!
1. Tunne itsesi aidoksi italialaiseksi Trattoria Da Augustossa
Jos pidät naapuruston ravintoloista, tyypillisistä Paco-baareista tai ruokapaikoista, joissa tarjoillaan kotiruokaa, tulet rakastamaan tätä roomalaista trattoriaa. Trastéveren sydämessä sijaitseva Trattoria Da Augusto vie sinut aistien kautta menneisyyteen. Tehnologia ei ole vielä saavuttanut tätä paikkaa, mutta sitä ei tarvita, koska ruoat ovat todella hyviä.
Tämä pieni ravintola on ehdottomasti sisällytettävä Trastéveren gastronomiseen kierrokseen. Se on yleensä täynnä italialaisia ja tarjoaa kotiruokaa erittäin edulliseen hintaan. Tunnelman osalta on tavallista jakaa pöytä muiden ruokailijoiden kanssa, ja luultavasti hämmästyt, kun lasku kirjoitetaan suoraan paperipöytäliinalle. Siinäpä vasta raaka-aineiden hyvä hyödyntäminen!
Ennen Rooman-matkaa on hyvä tietää, että trattoriat ovat perheyrityksiä, joissa tarjoillaan päivän menu erittäin edulliseen hintaan. Huomio! Tässä ravintolassa ei hyväksytä luottokortteja.
Käytännön tietoa Trattoria Da Augustosta
- Missä: Piazza de' Renzi, nro 15.
- Keskimääräinen hinta: noin 8–10 € per annos.
- Aukioloajat: lounas klo 12.30–15 ja illallinen klo 20–23.
- Kokkien suositus: tämän ravintolan liha on erittäin kuuluisaa ja yksi talon erikoisuuksista.
- Suositellaan, jos... haluat edullisen ravintolan etkä ole liian vaativa.
2. Trastéveren paras pizza, Pizzería Ivo
Tiesitkö, että pizza saapui Roomaan toisen maailmansodan jälkeen etelästä tulleiden maahanmuuttajien mukana? Joten jos luulit, että roomalaiset syntyivät pizza kainalossa, olet pahasti väärässä. Kuitenkin alle sadassa vuodessa se on jo noussut suosituimmaksi ruokalajiksi. Vaikka on vaikea valita Rooman parasta pizzaa, minä valitsen Pizzeria Ivon pizzan. Se on todella herkullista!
Tämä ravintola, joka on ehdottomasti sisällytettävä Trasteveren ruokakierrokseen, on jo yli 60 vuoden ajan ilahduttanut roomalaisia ja turisteja. Tarkemmin sanottuna sen perustaja, Ivo Stefanelli, perusti oman liikkeen Trastevereen 1960-luvun alussa. Aluksi hän keskittyi jälkiruokiin ja myöhemmin pizzoihin, ja suusanallisesti levinneen maineen ansiosta paikasta tuli alueen trendikkäin ravintola.
Nykyään hänen poikansa Ivano on ottanut pizzeriassa ohjat käsiinsä ja alkanut parantaa raaka-aineiden valikoimaa: hän on ottanut käyttöön tanskalaisia lihatuotteita, ensiluokkaisia juustoja ja leikkeleitä, luomutuotteita ja käsityöläisoluita. Mikä on hyvää? Se, että keskimääräinen hinta 20 € ei ole muuttunut. Hyvää, kaunista ja halpaa.
Käytännön tietoa Pizzería Ivo -pizzeriasta
- Missä: Via di S. Francesco a Ripa, nro 158.
- Keskimääräinen hinta: 10 € pizza.
- Aukioloajat: pääasiassa illallinen klo 18–0.30, paitsi sunnuntaisin, jolloin avoinna myös klo 12–15.
- Kokkien suositus: maista fiori di zucca (juustolla ja anjovispastalla täytetyt kesäkurpitsankukat) ja tiramisú.
- Suositellaan, jos... haluat syödä parasta pizzaa etkä ole kovin kiireinen (tarjoilijat ovat joskus hieman hitaita).
3. Parasta pastaa parhaaseen hintaan Da Enzo al 29:ssä
Huolimatta pitkistä jonoista (mikä on loogista ja normaalia), kannattaa odottaa päästäkseen Da Enzo al 29 -ravintolaan ja sisällyttää se Trastévere-kierrokseen. Saat maistaa yhtä parhaista pastoista.
Voin vain sanoa, että carbonara-annos oli niin upea, että toistin sen seuraavina päivinä. Olisi synti tulla Roomaan eikä syödä täällä. Varo, sillä ravintola ei ota varauksia!
Mutta kuka on ravintolan omistaja? Sinun on etsittävä hänet, kuin Wallya, ravintolan seinältä, jossa on hänen valokuvansa. Hän kuoli 80-luvun lopulla, mutta Enzon läsnäolo tuntuu edelleen vahvasti: hän elää muistissa asiakkaissa, jotka kävivät ravintolassa, kun hän itse johti sitä.
Käytännön tietoa trattoria Da Enzo al 29:stä
- Missä: Via dei Vascellari, nro 29.
- Keskimääräinen hinta: 13 € pastaruoka.
- Aukioloajat: maanantaista lauantaihin klo 12.15–15 ja klo 19–23.
- Kokki suosittelee: kokeile mitä tahansa pastaruokia. Ne ovat kaikki herkullisia!
- Suositellaan, jos... haluat aitoa roomalaista ruokaa ravintolassa, joka säilyttää Rooman olemuksen.
4. Paras spagetti Tonnarello-ravintolassa
Oletko sellainen, joka ottaa neuvoja vastaan, vai sellainen, joka menee ravintoloihin sokeasti? Minä kuulun ensimmäiseen ryhmään, en tee päätöstä ennen kuin olen lukenut tuhat positiivista arvostelua. Hyvä esimerkki oli vierailuni Tonnarello-ravintolassa, jolla oli yli 35 000 arvostelua, joista suurin osa oli erinomaisia. Ajattelin: kaikki eivät voi olla väärässä, eiväthän? Joten lähdin seikkailuun ja kokemukseni oli mahtava.
Upea terassi, joka on ihanteellinen Rooman kesään, viehättävä ravintola ja talon erikoisuus: herkulliset tonnarelli (eräänlainen spagetti), jotka on valmistettu käsin italialaisten isoäitien tapaan.
Lihansyöjät voivat puolestaan herkuttella lampaanlihalla, häränpyrstöllä ja lihapullilla. Jokainen ainesosa on valittu huolellisesti, samoin kuin sen esillepano.
Käytännön tietoa ravintolasta Tonnarello
- Missä: Via della Paglia, 1-2-3
- Keskimääräinen hinta: 9 € pastalautanen ja 14 € alkaen pääruoat.
- Aukioloajat: klo 10–23
- Kokki suosittelee: tonarello Cacio e Pepe -pastaa, jota pidetään Rooman parhaana.
- Suositellaan, jos... haluat mennä viehättävään ravintolaan ja syödä varmasti hyvin.
5. Paras meren antimista valmistettu pasta edulliseen hintaan Osteria Der Bellissä
Jos haluat hemmotella itseäsi edullisella kulinaarisella elämyksellä ja tuntea olosi roomalaiseksi, suosittelen vierailua Osteria Der Bellissä, sardinialaisessa ravintolassa, joka on erikoistunut yksinkertaisiin mereneläviä sisältäviin annoksiin, kuten mustekalaa ja paistettuja perunoita, meribassia ja grillattua kalmaria. Kaikki tämä edulliseen hintaan!
Ravintola on hyvin perhekeskeinen. Kaikki osallistuvat: omistajan sisaret valmistavat joka päivä herkullista tuoretta pastaa meren antimilla. Ravintolassa on myös maukkaita vaihtoehtoja kasvissyöjille, kuten pastaa sienikastikkeella tai raviolia, jossa on pinaattia ja ricotta-juustoa. Kesällä on parasta maistella ruokalistaa ravintolan vilkkaalla ulkoterassilla.
Käytännön tietoa ravintolasta Osteria Der Belli
- Missä: Piazza di Sant'Apollonia, 11.
- Keskimääräinen hinta: 10–16 € per annos.
- Aukioloajat: klo 12.30–15 lounas ja klo 19–23.30 illallinen.
- Kokkien suositus: simpukat, bruschetta al pomodoro ja pasta spigolalla (meribassi).
- Suositellaan, jos... haluat maistella meren antimia kaikissa muodoissaan edulliseen hintaan.
6. Nauti alkuperäisimmästä pizzasta Seu pizza Illuminatissa
Jos olet kyllästynyt tyypilliseen ohutpohjaiseen italialaiseen pizzaan (vaikka sitä on mahdotonta kyllästyä) ja haluat maistaa jotain erilaista, suosittelen Seu pizza Illuminatia, minimalistista ravintolaa, joka poikkeaa perinteisten pizzerioiden kliseistä ja folkloresta.
Täällä pizzat ovat sekoitus calzonea ja ohukaisia, joiden reunat ovat paksut mutta erittäin mehevät, mikä ilahduttaa makuhermojasi. Yksi ravintolan erityispiirteistä on, että menu vaihtelee vuodenajan mukaan ja että siellä on myös ihania makeita pizzoja (jotka ovat vierailun arvoisia) ja friteerattuja pizzoja, jotka ovat suurenmoisia.
Hinnat ovat hieman korkeammat kuin muissa ravintoloissa, mutta eivät liioitellut ja sopivat ravintolan tarjontaan.
Käytännön tietoa Seu pizza Illuminatista
- Missä: Via Angelo Bargoni, 10-18.
- Keskimääräinen hinta: 10–15 € per pizza.
- Aukioloajat: klo 19–00 joka ilta (maanantaisin suljettu).
- Kokki suosittelee: klassiset pizzat ovat aina varma valinta, kuten margherita, marinara ja cosaco.
- Suositellaan, jos... haluat maistaa minimalistista pizzaa ja sen makeampaa versiota.
7. Paras aperitiivi Cantina dei Papi -kinkkukaupassa
Jotta voisit kokea Rooman täysimääräisesti, sinun on maistettava tyypillinen roomalainen aperitiivi, josta on tullut todellinen rituaali. Se on eräänlainen hauska afterwork-tilaisuus, joka järjestetään yleensä joka päivä noin klo 18. Tässä tapauksessa maksat kiinteän hinnan juomasta, ja se sisältää hienostuneen aperitiivin.
Haluatko tauon pastasta ja maistaa tätä herkkua? Suosittelen käymään Cantina dei Papi-kinkkukaupassa, joka on tunnettu herkullisesta valikoimastaan paikallisia leikkeleitä ja juustoja. Niitä voi nauttia hyvän viinin kera viihtyisässä ja kodikkaassa ympäristössä. Jos haluat juoda vettä, sitä tarjoillaan ilmaiseksi kannusta, mikä on tervetullutta.
Suosittelen tilaamaan sekaleivän, jossa on rustiikkista puuta, kinkkua, pekonia, villisian chorizoa, lomoa, silavaa ja muita italialaisia gourmet-tuotteita. Lisäksi voit maistella erilaisia juustojen erikoisuuksia, kuten tryffelillä maustettuja ja pistaasipähkinä- ja pähkinäjuustoja. Tarjolla on myös bruschettia erilaisilla kastikkeilla ja patéilla, kuten oliiveilla, artisokilla, tryffeleillä... Ne ovat kuolemanhyviä!
Käytännön tietoa Prosciutteria Cantina dei Papista
- Missä: Via della Scala, nro 71.
- Keskimääräinen hinta: 5–10 €.
- Aukioloajat: joka päivä klo 11.30–23.30.
- Kokkien suositus: kokeile lautasia ja voileipiä, jotka on valmistettu korkealaatuisista käsintehdyistä kinkkuista ja juustoista.
- Suositellaan, jos... haluat nauttia iltapäiväteetä rennossa ja nuorekkaassa ympäristössä, jossa henkilökunta on erittäin ystävällistä ja palvelualtista.
8. Parasta ja terveellisintä jäätelöä saat Fiordilunasta
Miksi Audrey Hepburn rakastui Roomaan? Maisemien, pizzan tai italialaisten vuoksi? Emme tiedä, mutta yksi syy oli varmasti sen herkullinen käsintehty jäätelö, jota pidetään maailman parhaana. Itse pidän erityisesti Fiordilunan jäätelöstä, koska siellä hemmotellaan tuotetta. He käyttävät vain tuoreita hedelmiä!
Yli 25 vuoden ajan tämä paikka on valmistanut jäätelöä pieniltä tuottajilta ostetuista ensiluokkaisista raaka-aineista: hasselpähkinöistä kaakaoon. Ja se maistuu. Jos olet dieetillä, älä huoli, sillä he ovat kehittäneet myös sokerittomia jäätelöitä, joiden maku ja kermainen koostumus ovat uskomattomat. Kokeile niitä heti!
Jos olet luonnostaan makean ystävä ja haluat tietää, missä on ikuisen kaupungin upeimmat jäätelöt, tässä on opas Rooman parhaista jäätelöistä. Sinusta tulee todellinen asiantuntija!
Käytännön tietoa Fiordilunasta
- Missä: Via della Lungaretta, 96.
- Kokki suosittelee: pistaasijäätelö on herkullista.
- Suositellaan, jos... haluat maistaa Trastéveren aitointa jäätelöä.
9. Maistele parasta katuruokaa Trapizzino Trilussassa
Trendikkäät ja katuelämästä nauttivat voivat nauttia Trastévere-kaupunginosassa hyvää katukeittiötä Trapizzino Trilussassa, joka on kehittänyt eräänlaisen tapaksen, joka on puoliksi sandwich ja puoliksi pizza, jonka voi tilata mukaan ja syödä aukiolla.
Kyseessä on kolmiomainen pizzapala, joka on rullattu ja avattu keskeltä ja täytetty tyypillisillä ja herkullisilla roomalaisilla ruokalajeilla. Tällä hetkellä idea on ollut niin suosittu, että se on jo avannut useita franchising-ravintoloita ympäri Italiaa ja jopa... New Yorkissa!
Perustaja Stefano Calligari pitää muistikirjaa, johon hän kirjoittaa äitinsä ja tätien perinteisiä reseptejä, kuten mustekalaa ja herneitä, kanaa ja paprikaa... Ja sitten hän lisää ne suljettuihin pizzoihinsa. Kokki on keksinyt hauskan tavan maistella niitä: ilman että ruokailuvälineet likaantuvat ja trapizzinot voi nauttia kadulla, missä tahansa Italiassa.
Käytännön tietoa Trapizzino Trilussasta
- Missä: Piazza Trilussa, 46.
- Keskimääräinen hinta: 4 € trapizzino.
- Aukioloajat: joka päivä klo 12–1. Perjantaisin ja lauantaisin klo 2 asti.
- Kokin suositus: polpetta al sugo, zighini, pollo alla cacciatora...
- Suositellaan, jos... haluat maistella edullista luomuruokaa etkä halua käyttää siihen paljon aikaa.
10. Maista paras granita Sora Mirellassa, josta on näkymä joelle
Kesällä paras tapa torjua Rooman korkeat lämpötilat on nauttia hyvä grattachecca (roomalainen keksintö, joka muistuttaa granitaa ja virkistää).
Suosittelen käymään Sora Mirellassa, viehättävässä pienessä ulkoilmakioskissa Tiber-joen rannalla, ja tilaamaan yhden näistä smoothieista. Näkymät ovat upeat!
Lisäksi se on yksi harvoista paikoista, joissa grattachecca valmistetaan perinteisellä tavalla: eli raaputtamalla jääpalaa työkalulla modernin koneen sijaan. Granitan päälle laitetaan herkullisia tuoreita hedelmiä, ja voit tilata sen jopa alkoholilla. Auringonlaskun katselu tämän juoman kera kuulostaa hyvältä, eikö vain?
Käytännön tietoa Sorasta Mirella
- Missä: Lungotevere Degli Anguillara.
- Keskimääräinen hinta: erittäin edullinen.
- Aukioloajat: joka päivä klo 9.00–1.30.
- Suositellaan, jos... haluat nauttia herkullisen jälkiruoan ulkona upealla näköalalla joelle ja sillalle.
Kuinka paljon rahaa tarvitsen syömiseen Trastéveressa?
Yksi suurimmista huolenaiheistamme matkoilla on todennäköisesti se, kuinka paljon rahaa tarvitsemme. Kuten olet nähnyt, tässä Rooman kaupunginosassa on kuitenkin vaihtoehtoja jokaiseen kukkaroon, ja joitakin, jotka eivät juurikaan rasita lompakkoasi.
Hyvä esimerkki tästä ovat tapas-annokset, joita voit tilata mukaan Trapizzino Trilussa -ravintolasta, kukin noin 4 euron hintaan. Jos haluat syödä edullisesti istuen, suosittelen myös kokeilemaan perheomisteisia trattorioita, jotka tarjoavat päivän annoksen edulliseen hintaan.
Jos taas etsit jotain hienostuneempaa ja modernimpaa, tämä esikaupunkialue on alan kärjessä, joten löydät lukuisia vaihtoehtoja, joilla voit hemmotella makuhermojasi ilman, että joudut maksamaan siitä omaisuutta.
Kuinka tipit toimivat Rooman ravintoloissa
Miljoonan euron kysymys: pitääkö jättää tippiä? Voit hengittää rauhassa... Italiassa tippi ei ole pakollinen eikä myöskään kovin yleinen. Muiden Euroopan maiden tapaan ei tarvitse jättää prosenttiosuutta laskun summasta.
Voit kuitenkin jättää vapaaehtoisesti rahaa kiitokseksi, jos olet tyytyväinen palveluun ja ruokaan. Ja todennäköisesti tulet olemaan! Ravintoloissa maksetaan yleensä palvelumaksu, joka on kiinteä summa henkilöä kohti ja voi vaihdella ravintolasta riippuen 1–4 eurosta. Ja nyt, hyvää ruokahalua!
