5 parasta suihkulähdettä Roomassa

Kaikkialla kaupungissa on majesteettisia suihkulähteitä, jotka hallitsevat Rooman aukioita. Tässä on luettelo parhaista, jotta et missaa yhtäkään niistä.

Alex Grande

Alex Grande

4 minuuttia luettu

5 parasta suihkulähdettä Roomassa

Yksi Piazza Navonan suihkulähteistä | ©Shutterstock

Vesi on perinteisesti ollut erittäin tärkeä elementti Rooman arkkitehtuurissa: sen akveduktit toivat vettä antiikin valtakunnan joka kolkkaan, mikä oli suuruuden symboli.

Vettä pidetään kuitenkin myös elementtinä, joka edustaa parhaiten puhtautta taiteessa, ja tämä selittää, miksi ikuisessa kaupungissa on loputon määrä suihkulähteitä, joissa tätä arvokasta aarretta esitellään tuhansilla eri tavoilla. Kaupungin yli 2000 suihkulähteestä tässä on luettelo suosikeistani ja niistä, joita et voi jättää väliin. Tässä ovat Rooman 5 kauneinta suihkulähdettä.

1. Trevin suihkulähde

Trevin suihkulähde| ©Michele Bittetto
Trevin suihkulähde| ©Michele Bittetto

Trevin suihkulähde on Rooman ja luultavasti koko maailman kuuluisin suihkulähde. Se on vaikuttava barokkityylinen veistoskokonaisuus, joka kohoaa kirkasvetisen altaan yläpuolelle ja tarjoaa silmäniloa.

Kun Anita Ekberg kylpi Trevin suihkulähteessä Fellinin elokuvassa "La Dolce Vita", suihkulähteestä tuli pyhiinvaelluspaikka, ja sen ympärillä on säilynyt koko joukko perinteitä, kuten kolikoiden heittäminen suihkulähteeseen tuomaan onnea, varmistamaan, että palaat Roomaan, tai löytämään rakkauden.

Suihkulähde on allegoria meren kesyttämisestä, ja sen keskeisenä patsaana on Oceanuksen ( Neptunuksen jumala) päärakennuksessa oleva patsas, joka on ratsastanut simpukkavaunuilla, joita vetävät merihevoset ja tritonit, kahden terveyttä ja yltäkylläisyyttä edustavan patsaan välissä. Kaksi hevosta, toinen kesy ja toinen villi, edustavat meren kahta tilaa.

Bernini oli Trevin suihkulähteen alkuperäisen idean tekijä, mutta paavi Urban VIII:n kuoltua kuvanveistäjä ja arkkitehti joutui häpeään ilman suojelijaansa. Nicola Salvi jatkoi hanketta alkuperäisten suunnitelmiensa pohjalta Klemens XII:n paavin aikana ja sai sen valmiiksi lähes sata vuotta sen jälkeen, kun Bernini oli ensimmäisen kerran nähnyt tämän ikonisen suihkulähteen.

Missä se on ja miten sinne pääsee

Se sijaitsee Via delle Murattella Trevin alueella. Jos haluat päästä sinne suoraan, lähin metropysäkki on Barberini, mutta useimmat ihmiset kävelevät Espanjalaisilta portailta yhden matkan.

Varaa kierros Rooman suihkulähteille ja aukioille

2. Acqua Paola suihkulähde

Acqua Paola suihkulähde| ©Wikimedia
Acqua Paola suihkulähde| ©Wikimedia

Tätä suihkulähdettä voidaan pitää Trevin suihkulähteen sisarena: Giovanni Fontanan suunnittelema suihkulähde oli alun perin tarkoitettu viidestä pienestä altaasta koostuvaksi kokonaisuudeksi, mutta rakennusvaiheessa arkkitehti päätti yhdistää ne yhdeksi altaaksi Berninin Trevin suihkulähdettä varten tekemän suunnitelman pohjalta, jota ei koskaan toteutettu.

Fontana dell'Acqua Paola, joka tunnetaan myös nimellä Il Fontanone, on monumentaalinen suihkulähde, joka sijaitsee Gianicolo-kukkulalla. Se rakennettiin vuonna 1612 Acqua Paola -vesijohdon päähän, ja se on nimetty paavi Paavali V:n mukaan, joka määräsi sen kunnostamisen.

Koska suihkulähde sijaitsee kukkulan huipulla, sillä on tietty aura, erityisesti auringonlaskun aikaan, jolloin voit nauttia kauniista näkymistä Roomaan kuunnellessasi suihkulähteen veden virtausta. Suihkulähteen yksinkertaisuus ja tyylikkyys välittävät paljon rauhaa, ja yksi yksityiskohta, jota en voinut olla huomaamatta, oli julkisivun takana oleva pieni sisäpiha, jota auringon viimeiset säteet valaisivat.

Missä se on ja miten sinne pääsee

Fontana dell'Acqua Paolalle (Via Garibaldin varrella) pääset keskustasta parhaiten bussilla 115, joka pysähtyy pysäkillä Garibaldi/Iacobucci. Voit myös helposti kävellä sinne Trasteverestä, joten vierailu tässä majesteettisessa suihkulähteessä on ihanteellinen tapa jatkaa päivääsi Trasteveren kaupunginosassa tehdyn opastetun kierroksen jälkeen.

Varaa kierros Rooman suihkulähteille ja aukioille

3. Rane-lähde

Rane-lähde| ©TripAdvisor
Rane-lähde| ©TripAdvisor

Fontana delle Rane eli sammakoiden suihkulähde sijaitsee keskellä kaunista Coppedèn kaupunginosaa, joka on yksi ikuisen kaupungin salaisista nurkista, joista useimmat turistit eivät tiedä. Jos sain sinut uteliaaksi, voit lukea lisää tästä kaupunginosasta ja muista Rooman tuntemattomista paikoista.

Henkilökohtaisesti pidän tätä suihkulähdettä yhtenä Rooman kauneimmista: ruoho kasvaa pienten sammakkoveistosten välissä, mikä antaa sille vaikutelman ajan unohtamasta rauniosta sadussa, ja tämä tunne voimistuu, kun katsoo ylöspäin ja näkee Coppedèn maagiset rakennukset.

Tarinan mukaan eräänä iltana vuonna 1965 tämä suihkulähde toimi Beatlesin uima-altaana, johon he kävivät pulahtamassa sen jälkeen, kun he olivat nauttineet juotavaa läheisessä kuuluisassa Piper-baarissa, jossa myös muut legendaariset yhtyeet, kuten Rolling Stones ja Pink Floyd, kävivät.

Missä se on ja miten sinne pääsee

Coppedèn lähellä ei ole metroasemia, joten helpoin tapa päästä sinne julkisilla kulkuneuvoilla on ottaa raitiovaunu 3 tai 19 tai bussi 60, 66 tai 69 Buenos Airesin pysäkille ja kävellä Via Doran ja Via Tagliamenton kulmaan.

.

4. Quattro Fiumin suihkulähde

La Fontana dei Quattro Fiumi Piazza Navonalla| ©Gabriella Clare
La Fontana dei Quattro Fiumi Piazza Navonalla| ©Gabriella Clare

Tämä suihkulähde on keskeisellä paikalla kuuluisalla Piazza Navonalla, joten mitä tahansa teetkin Roomassa, olen varma, että sitä on mahdotonta jättää näkemättä. Nimen käännös olisi Neljän joen suihkulähde, ja suihkulähteen neljä veistosta edustavat neljän maanosan jokijumalia: Tonava (Eurooppa), Rio de la Plata (Amerikka), Niili (Afrikka) ja Ganges (Aasia).

Rooman barokin suuren arkkitehdin Berninin suunnittelema suihkulähde on kuin kompassiruusu, johon on merkitty pohjoinen, etelä, itä ja länsi ja jossa Rooma on maailman keskipisteenä. Veistosten yläpuolella kohoava Maxentiuksen sirkuksesta peräisin oleva obeliski lisää kokonaisuuteen vaikuttavaa majesteettisuutta.

Kun näin suihkulähteen yksityiskohtaisesti, minusta oli hyvin kaunista, että jokaista jokea edustaa kunkin maanosan symbolista eläintä. Niinpä Niilistä tulee leijona palmun alla, Rio de la Platasta krokotiili ja kaktus, Tonavasta hevonen kukkapellolla ja Gangesista lohikäärme ja airo.

Missä se on ja miten sinne pääsee

Tavalla tai toisella tulet kulkemaan Rooman Piazza Navonan läpi, sillä kaikki Rooman opastetut kaupunkikierrokset pysähtyvät täällä. Aukiolla ei sinänsä ole metroasemaa, mutta sinne pääsee busseilla 40, 60 ja 64 eri puolilta kaupunkia.

.

5. Tritone suihkulähde

Tritone-lähde| ©Eco Tour Roma
Tritone-lähde| ©Eco Tour Roma

Tritonin suihkulähde sijaitsee Piazza Barberinilla, ja tässä vaiheessa voit varmasti arvata, kuka sen tekijä oli. Jälleen Bernini, mutta tällä kertaa suihkulähteestä tekee ainutlaatuisen eräs yksityiskohta: taiteilija suunnitteli ja veisti sen kokonaan itse.

Se oli taiteilijan ensimmäinen julkinen suihkulähde, jonka hän sai vuonna 1643, ja hän onnistui luomaan sellaisen mestariteoksen, että hänen maineensa Rooman kuvanveistäjänä vahvistui monien muiden teosten myötä, kuten olet lukenut ja kuten voit nähdä matkallasi.

Suihkulähde on Berninin suojelijaksi tulevan Urban VIII:n paaviuden symbolinen juhla. Siksi teoksen keskeisenä aiheena on Triton-jumala, joka heittää vesisuihkun simpukankuoren läpi valtavan delfiinien kannatteleman simpukan päälle, joka on paavin hyvyyden symboli. Mutta voit myös nähdä joitakin elementtejä, kuten mehiläisten kaiverrukset, symboli, joka esiintyy Barberinin, paavin talon, vaakunassa.

Missä se on ja miten sinne pääsee

Piazza Barberinille pääset suorimmin metrolla samannimiselle pysäkille linjalla A. Linjalla A kulkee myös paljon busseja. Sinne pääsee myös monilla busseilla: 52, 53, 56, 58, 58, 58, 58, 60, 61, 95, 116, 175, 492 ja 590.